支持良心小店系列💛之前一直冇機會試長沙灣嗰間今日見時間尚早就去咗旺角試吓呢間人氣餃子店❣️鋪面唔算大但係環境都幾舒服☺️建議大家早啲去 七點後就多數要排隊🤓呢間餃子店唔算貴如果想食清淡啲唔想太重味嘅可以試吓▼・ᴥ・▼ 因為相對上佢餃子都係偏向淡味同埋推介大家試吓蕃茄薯仔湯底♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎♧︎〖椰菜冬菇雲耳豬肉餃〗單/雙併湯餃 $42/8pcs | $46/10pcs先講吓佢餃子嘅size係細細隻嘅餃子皮都偏薄 唔會食塊皮食到飽🤣餡料都好充足 而且呢款餃子好有咬口 爽爽地 要讚下佢嘅蕃茄薯仔湯底‼️好清甜 完全冇味精 而且唔會好油膩飲飲下會飲晒成碗湯😍〖白菜豬肉餃〗呢款餃子感覺好清新 白菜都好鮮甜🤓菜同肉嘅比例剛剛好不過相對上比較淡冇乜特別啊🤩佢仲有辣菜圃!如果嫌個湯底唔夠咪可以加埋落去一齊食會濃味啲架〖粟米芝士雞肉餃〗單/雙併煎餃 $46/8pcs | $50/10pcs煎餃係即叫即煎咬落好脆而且皮薄🥰 不過會有少少油餡料好足夠不過冇乜芝士味!可以再多啲芝士〖香葉豆角豬肉餃〗爽口嘅豆角令到餃子好有口感🥰不過相對上都比較淡🌝☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎
支持良心小店系列💛

呢款餃子感覺好清新 白菜都好鮮甜🤓
菜同肉嘅比例剛剛好
不過相對上比較淡
冇乜特別

啊🤩佢仲有辣菜圃!
如果嫌個湯底唔夠咪可以加埋落去一齊食
會濃味啲架

〖粟米芝士雞肉餃〗
單/雙併煎餃 $46/8pcs | $50/10pcs
煎餃係即叫即煎
咬落好脆而且皮薄🥰
不過會有少少油
餡料好足夠不過冇乜芝士味!
可以再多啲芝士

〖香葉豆角豬肉餃〗
爽口嘅豆角令到餃子好有口感🥰
不過相對上都比較淡🌝

☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎

#eatwithnous_旺角
#eatwithnous_餃子
#eatwithnous_黃店

評分🌟(10分最高)
價錢💰: 7/10
味道👅: 6/10
環境🌱: 6.5/10
人均消費: $50

2021-04-01 526 浏览
呢間係黃店,出名既,所以係附近做野順便去食店員服務態度不太好咁多人係出面等堂食 叫都唔叫下 你估全部都係外賣咩圖中店員一入就問 外賣?叫左幾次冇人幫落單,明明店內冇咩人店員忙抹枱,抹左幾次同一張枱餃子都好多選擇既,唔食餃子都有其他食物簡今次冇飲野,評唔到佢野飲質素我叫左南瓜忌廉雞肉餃茄湯,埋單42蚊叫完等左3個字到終於到餃子甜既,皮薄,餡算多但我唔中意佢個皮,煮太耐一夾就散咁湯頭淡,我覺得唔係太襯呢款餃明晏明店內咁少人,外賣出面冇人等,唔知點解4個店員手忙腳亂想俾ok,俾唔落手
呢間係黃店,出名既,所以係附近做野順便去食
店員服務態度不太好
咁多人係出面等堂食 叫都唔叫下 你估全部都係外賣咩

圖中店員一入就問 外賣?
叫左幾次冇人幫落單,明明店內冇咩人
店員忙抹枱,抹左幾次同一張枱

餃子都好多選擇既,唔食餃子都有其他食物簡
今次冇飲野,評唔到佢野飲質素
我叫左南瓜忌廉雞肉餃茄湯,埋單42蚊
叫完等左3個字到終於到
餃子甜既,皮薄,餡算多
但我唔中意佢個皮,煮太耐一夾就散咁
湯頭淡,我覺得唔係太襯呢款餃
明晏明店內咁少人,外賣出面冇人等,唔知點解4個店員手忙腳亂
想俾ok,俾唔落手

午餐
2021-03-30 349 浏览
旺角原來都有高質餃子鋪。有時唔想食咁heavy,想清清哋,食碗餃,要搵黃店都唔易。不竟大部份餃子店都是傳統經營。今次竟然搵到珍寶,當然要分享下。.那夜9點幾才吃晚餐,到達鋪頭時已經有一半餃子售罄,最後揀了椰菜冬菇雲耳豬肉餃,感覺好健康,再配上蕃茄薯仔湯底,很有家的味道。餃子皮薄,餡料十足,完全沒有味精,調味亦恰到好處,後悔只是叫了8隻,應該加多幾蚊要10隻。吃完美味健康的一頓,人都精神啲,充滿力量呀!

1. 湯餃: 白菜餃算好食,菜甜新鮮。不過個皮冇乜𡁻口,湯亦無特別。2. 煎餃: 都係叫白菜餃(但食邊種餃不是重點),而係我懷疑佢係用千年油炸,而不是煎。成個餃炸到又硬又重油味,完全蓋晒菜肉味。食完好後悔。。。3. 服務: 十分一般,非繁忙時間(平日6時)兩個人食,只要求一杯水,都被不太友善對待。4. 總結: 對💛⭐️店本身都特別支持同包容,甜記既湯餃都算不錯,值得一試,但店員態度都算係我去過咁多💛店之中最需要改善🙏🏻

白菜餃
2021-03-20 261 浏览
前兩日買完蛋糕盒就順路去了旺角的甜記餃子💛點了八隻椰菜冬菇雲耳豬肉和韭菜豬肉雙拼湯餃配番茄薯仔魚湯,十隻香芹芫荽豬肉煎餃,加了一份醉雞,想說去一次多試幾樣嘢lu🙈用保溫袋拎到家都還溫熱,椰菜冬菇雲耳豬肉和韭菜豬肉都皮薄餡足,菜肉比例和調味也都剛好,吃起來很清爽,番茄薯仔魚湯喝起來清甜,如果有芫荽就更完美了🍀🍀香芹芫荽豬肉煎餃的芫荽味認可!跟芹菜搭配也很合拍,餡料甚至爆汁~不過食過半就會覺得有點油,如果是湯餃應該不錯,芫荽黨感覺有點可惜~醉雞按價錢都算幾大份,雞肉夠嫩夠滑,但是酒味不足不夠入味,整體偏淡又有點偏甜,吃到後面還略有一點點油~椰菜冬菇雲耳豬肉餃 7.5/9韭菜豬肉餃7.5/9番茄薯仔魚湯 7.0/9香芹芫荽豬肉煎餃 6.5/9醉雞6.0/9OVERALL 7.0/9因為沒有芫荽所以店員落單的時候就幫我寫了加湯,也是很nice了~同埋個菜莆好好食!
前兩日買完蛋糕盒就順路去了旺角的甜記餃子💛

椰菜冬菇雲耳豬肉餃 7.5/9
韭菜豬肉餃7.5/9
番茄薯仔魚湯 7.0/9
香芹芫荽豬肉煎餃 6.5/9
醉雞6.0/9

OVERALL 7.0/9

外卖自取
📍漲卜卜餃子‼️· 記住要加辣菜圃🌶🤣 -- 甜記餃子🥟💛·============================一直見到唔少人推介甜記嘅餃子,早排佢哋喺旺角開設第二間分店~呢到餃子款式多樣,仲可以選擇淨餃或配粉麵😋湯底就有清湯同埋呢到獨有嘅番茄薯仔湯!😝------------------------------⭐️番茄薯仔湯·椰菜冬菇雲耳豬肉餃·台灣麵 $42 (7.2/10)番茄薯仔湯頭清澈,但飲落唔係好夠味,無想像中驚喜🙈餃子大粒足料,薄皮唔厚粉👍😝菜同肉嘅比例大概係7:3,感覺幾清新,唔會比人好濟嘅感覺~肉嘅調味亦適中,唔會太鹹🥰另外小編極度建議大家加埋辣菜圃一齊食‼️超惹味🤩連我平時唔太食得辣都食唔停😂台灣麵軟硬適中,有微微咬口都唔錯~------------------------------整體嚟講呢到嘅餃子足料,味道ok,價錢親民!🤤惟湯底有少少失望,無太大亮點,所以試過一次就好了🙈------------------------------賣相:7.5/10味道:7.2/10性價比:7.5/10回頭度:5/10-----------------------------
📍漲卜卜餃子‼️· 記住要加辣菜圃🌶🤣 -- 甜記餃子🥟💛

名稱:甜記餃子
地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖
前往方法:油麻地站A2出口

2021-03-16 156 浏览
💛💚🧡💜🥟🥟🥟 味道驚為天人的餃子。(或正合我口味的餃子) 這店的佈置是香港典型速食小店,用了面積較小的枱,簡單的小木凳。務求顧客吃完盡快離開,能做多點生意。在香港這租金高企的城市,想為薄利多銷的小店,要生存只能這樣做了。 店員很有禮貌,會問清楚顧客要什麼湯底,提醒你要對一下單,確保減少落錯單的機會。 選了「煎餃」而不是「湯餃」。如果你選「湯餃」的話,你可還選「雞湯」或「蕃茄薯仔魚湯」,現場的顧客多以選「湯餃」為主。店內提供12 款不同口味的餃子給顧客選擇,但過了晚上七時,某些口味通常都已經售罊,要早點去哦~ 「煎餃」,夠熱,夠脆,皮薄,不太油膩。明顯不是一早煎好,是「現叫現煎」的,當然代價是等的時間比較久。一口咬下去,好香的油味,不是用「千年炸油」。吃時加上一點點「醋」去膩,可一隻接一隻的吃。試了「椰菜冬菇雲耳豬肉餃」及「香菜豆角豬肉餃」。餡料是夠的,吃到「冬菇」「雲耳」「豆角」等材料,味道不太鹹,如不夠味,可加點「辣菜甫」,會更惹味。 也試了「麻辣雞腎」,份量很足,有咬口。不太硬,夠麻香。 下次再試「口水雞」。
💛💚🧡💜
🥟🥟🥟

味道驚為天人的餃子。(或正合我口味的餃子)

也試了「麻辣雞腎」,份量很足,有咬口。不太硬,夠麻香。

下次再試「口水雞」。
煎餃  麻辣雞腎
2021-03-15
煎餃  麻辣雞腎
  • 煎餃
2021-03-06 331 浏览
甜記餃子🥟早前係旺角開新分店,忠實粉絲的我當然要來朝一朝聖,同大家再介紹下佢💁🏻‍♀️👉 雙併湯餃(椰菜冬菇雲耳併韭菜豬肉+蕃茄🍅薯仔🥔魚湯)餐廳的餃子一向都夠曬足料大隻,夾埋自家煲的無味精蕃茄薯仔魚湯🥣,真係令人念念水😍椰菜冬菇雲耳餃🥟偏清但每樣材料都非常豐富,啱曬鐘意食清清地的你😋必試的韭菜餃皮薄餃靚,不過如果鐘意食特色的就會更推薦大家食芝士雞肉煎餃😎👉麻辣雲耳份量超多,麻辣味都非常夠😂鐘意食辣的你就唔好錯過啦🙆🏻‍♀️備註:旺角分店一向都大排長龍同好快賣曬😌,如果要食就要早d來啦😉

👉 雙併湯餃

(椰菜冬菇雲耳併韭菜豬肉+蕃茄🍅薯仔🥔魚湯)

👉麻辣雲耳

Instagram:@eatwjanice聞名好耐,終於有機會來到旺角分店一試!🤩 運氣唔好都要排下隊🥴 裝潢有點懷舊風,一至兩個人去可能要搭檯~—————🤍 雙拼煎餃 (8隻) $46選擇咗 F. 韮菜豬肉餃 同埋 L.南瓜忌廉雞肉餃 餃子嘅皮脆炸,咬落去外脆內軟,做得出色!不過小編稍嫌粉漿有啲太厚,食太多有啲油膩🤦🏽‍♀️ 份量可以選擇八隻或者十隻,價錢相差$4,不過我覺得八隻已經好夠飽🥟韮菜豬肉餡味道非常濃郁,咬開就會見到滿滿嘅綠色韮菜😚 南瓜忌廉雞肉餡有驚喜,南瓜帶有甜味,餃子食落creamy,都幾飽肚!🤰🏻 🤍 湯餃子麵 (5隻)$42 (+$6 凍豆漿)選擇咗 雞湯 台灣麵 配 C. 粟米芝士雞肉餃湯餃相對餃子皮薄,咬落去唔太感覺到芝士味,可能已經融哂🥲 粟米雞肉餡較為普通,不過清淡食仍然係不二之選✨ 雞湯飲落清甜,台灣麵口感唔錯,而且份量足夠👍🏻 凍豆漿好大支,+$6都抵飲嘅!PS:魚湯好似幾出名,下次可以嘗試魚湯
Instagram:@eatwjanice

—————
🤍 雙拼煎餃 (8隻) $46
選擇咗 F. 韮菜豬肉餃 同埋 L.南瓜忌廉雞肉餃

🤍 湯餃子麵 (5隻)$42 (+$6 凍豆漿)
選擇咗 雞湯 台灣麵 配 C. 粟米芝士雞肉餃
PS:魚湯好似幾出名,下次可以嘗試魚湯
2021-03-03 216 浏览
搵到好食嘅餃子店🥟唔係咁容易 有時餡料做得好 但餃子皮太厚食到成口粉不了🙅🏽‍♀️餡料調味做得唔好 用料唔夠新鮮嘅話又係唔想食😂 呢間做到皮薄餡靚煎餃煎到脆卜卜🥰都幾值得試📌雙拼煎餃(8隻)$46點咗多人推介嘅粟米芝士雞肉餃同埋我最中意嘅韭菜餃😍😍餃子size比起一般嘅細但兩款餃子餡料都係包到脹卜卜😍😍 雞肉餃其實唔係好食得出係雞肉🤣同埋芝士味比較淡 同想像中有出入有啲失望😅韭菜餃呢款切得韭菜好碎雖然唔係好習慣 但係味道都係👍🏼👍🏼 唔會食到草青味😝 味道上我都係韭菜果款多啲☺️
📌雙拼煎餃(8隻)$46
雙拼煎餃
韭菜
雙拼煎餃
2021-03-02 158 浏览
我係偏向煎餃既餃控 所以當自己一個食甜記既時候 就自己選擇左煎餃🤘🏻見到有得雙併就表示高興 因為可以試多一款口味 咁我就揀左我一定會食既韭菜豬肉餃 同試下新潮啲既栗米芝士雞肉餃雙併煎餃 8隻$46// 10隻$50甜記既餃子煎到比較似炸 不過我都好仲意呢啲熱氣style 既餃子🤣兩款餃子裡面既餡都好足料 但係栗米芝士個款就唔係好覺得有芝士味 比較之下我都係仲意傳統既韭菜多啲~另一樣好開心既係有菜莆!雖然我係食煎餃 但我覺得菜莆都係一個必要既配料🥰個人意見覺得可以再辣啲(因為太餓所以好急咁影完一張就收工🙊)

雙併煎餃 8隻$46// 10隻$50

(因為太餓所以好急咁影完一張就收工🙊)
2021-03-02 168 浏览
良心餃子🥟推動又黃又好食。蕃茄魚湯是必叫推薦,湯餃好味足料,雞肉芝士煎餃都係常食之選。醉雞勁大份,又滑又好食,不過朋友就覺得無咩酒味,但個人黎講幾鐘意,性價比勁高,叫到成台都係,人均都係50幾蚊。抵食夾大件。
良心餃子🥟推動
又黃又好食。

蕃茄魚湯是必叫推薦,湯餃好味足料,
雞肉芝士煎餃都係常食之選。
醉雞勁大份,又滑又好食,
抵食夾大件。
想試甜記餃子好耐喇😆 以前得長沙灣店,加上星期六店休,所以一直未有機會試~有晚突然被通知屋企冇飯食,去開旺角買野既我,就覺得機會黎喇,飛雲☁️ 一於試下先!見朋友黎過,覺得煎餃餃皮做得出色d,所以我都容許運動完既自己破戒食煎餃🤭 耐唔耐會有鋪包餃癮既我,揀左兩款少見而且平時自己唔會包既餡💁🏽‍♀️➿ 雙併煎餃 ($46 *8隻)I. 香葉豆角豬肉餃 L. 南瓜忌廉雞肉餃兩款煎餃🥟都係皮薄饀靚👍🏽 豆角豬肉餃 餡料相對紥實d,大粒d,豆角爽口,所以呢款餃口感都幾豐富!而🎃南瓜忌廉雞肉餃都好有驚喜,餡料配雞肉盡顯食材配搭上既心思,餡料口感相當creamy😋 呢款餃子絕對唔需要點額外既調味,因為有南瓜既甜味已經好足夠😌➿ 麻辣雞腎 ($28)本身覺得麻辣雞腎唔夠麻唔夠辣,不過蘸一蘸底個d,就覺得有d料度🌶️ 白芝麻既份量多,冇expect過$28雞腎既份量會有咁多😯 最後要打包拎走🤭 打包番到屋企,媽媽打開一睇仲問我點解剩番咁多🤣(因為本身份量真係多嘛🤭)🌟店員見我忙住傾電話冇手打包,仲好好咁幫我處理好👍🏽 加分加分!見有d食評話「名過其實」,但我覺得我食既兩款煎餃🥟質素都唔錯喎~ 回頭率高😌

➿ 雙併煎餃 ($46 *8隻)
I. 香葉豆角豬肉餃
L. 南瓜忌廉雞肉餃

兩款煎餃🥟都係皮薄饀靚👍🏽

➿ 麻辣雞腎 ($28)

🌟
2021-02-23 159 浏览
今日終於有機會嚟到旺角好出名嘅甜既餃子店,等左幾個位就入得啦💗💗今次叫左雙拼餃子,湯底要左蕃茄薯仔魚湯魚湯好有魚味,又有唔少薯仔🥔同番茄🍅,好濃好好飲😋😋跟住就到主角 餃子出場啦❗️❗️❗️南瓜忌廉雞肉餃南瓜🎃甜甜地加埋忌廉令個餡好滑,幾特別👍🏻👍🏻👍🏻京蔥羊肉餃羊肉好有羊味,又多肉,粒粒蔥令佢好有咬口,好食👍🏻👍🏻白菜豬肉餃其中我覺得最好食既餃子🥟😍😍白菜同豬肉比例岩岩好,好食韭菜豬肉餃有留意開我既朋友都知我必叫韭菜餃,整體都幾好食,唔錯唔錯

今次叫左雙拼餃子,湯底要左蕃茄薯仔魚湯

魚湯好有魚味,又有唔少薯仔🥔同番茄🍅,好濃好好飲😋😋

跟住就到主角 餃子出場啦❗️❗️❗️

南瓜忌廉雞肉餃

南瓜🎃甜甜地加埋忌廉令個餡好滑,幾特別👍🏻👍🏻👍🏻

京蔥羊肉餃

羊肉好有羊味,又多肉,粒粒蔥令佢好有咬口,好食👍🏻👍🏻

白菜豬肉餃
其中我覺得最好食既餃子🥟😍😍
白菜同豬肉比例岩岩好,好食

韭菜豬肉餃

有留意開我既朋友都知我必叫韭菜餃,整體都幾好食,唔錯唔錯
2021-02-23 248 浏览
甜記餃子近排人氣爆登,我地梗係即刻去試試佢!😏旺角新鋪店面唔大,坐得幾迫夾🥺假期12點幾到,等左10分鐘左右~甜記共有12款餃子選擇,款式較平實,皆可揀煎/ 湯餃,亦有生餃、麵餐、小食等。1. 雙拼湯餃 ($42/8隻)湯底可揀雞湯或蕃茄薯仔魚湯,我地揀左後者。魚湯無乜湯渣,鮮甜帶微酸,唔腥,飲落好舒服,幾好飲既👍🏻~ 如果魚味再突出啲就更好!🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃 🌟3.5/5分幾種配料都食到,味道平衡但未算突出。🥟粟米芝士雞肉餃 🌟4/5分粟米好多亦幾甜,芝士反而唔突出,但整體幾咸香😋我地唔係芝士迷就覺得恰到好處~2. 雙拼煎餃 ($46/8隻)煎餃個皮比較硬,有啲似炸(?) 因為甜記既餃子唔算話多汁,煎餃感覺就比較乾身。🥟白菜豬肉餃 🌟2.5/5分原本想叫西洋菜架,但店員話呢個月都無西洋菜,唯有轉叫白菜🥺呢款比較清淡,白菜既比例太多,幾乎食唔出豬肉😣🥟南瓜忌廉雞肉餃 🌟3.5/5分成隻都係南瓜,幾甜同creamy,但都係食唔到雞肉既存在😛題外話💬佢既菜甫好辣啊,係辛辣個種辣😨但又唔算惹味,仲有少少cover左餃子既味道😥整體黎講,甜記餃子皮薄餡多,每隻都好飽滿大粒☺️蕃茄薯仔魚湯亦幾

1. 雙拼湯餃 ($42/8隻)
雙拼湯餃 ($42/8隻)

🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃 🌟3.5/5分
椰菜冬菇雲耳豬肉餃

幾種配料都食到,味道平衡但未算突出。

🥟粟米芝士雞肉餃 🌟4/5分
粟米芝士雞肉餃

2. 雙拼煎餃 ($46/8隻)
雙拼煎餃 ($46/8隻)

🥟白菜豬肉餃 🌟2.5/5分
白菜豬肉餃

🥟南瓜忌廉雞肉餃 🌟3.5/5分
南瓜忌廉雞肉餃
成隻都係南瓜,幾甜同creamy,但都係食唔到雞肉既存在😛

整體黎講,甜記餃子皮薄餡多,每隻都好飽滿大粒☺️蕃茄薯仔魚湯亦幾清甜,但肉餡既菜同肉既比例我地就唔太鐘意啦🤪~ 經過可以一試既,不過就唔係我地既favourit啦!
雙拼湯餃 ($42/8隻)