2015-08-12 338 浏览
尖沙咀厚福街既甜品店真係多到數唔曬,今次就抱住試下無錯過既心態試甜蜜蜜D甜品。甜蜜蜜既店面裝修並唔係話好靚,但就因爲平平無奇的甜蜜蜜,係甜品上有唔同既味道。同fd兩個人係韓國街食完晚餐,覺得唔夠飽,再黎食個甜品先我點左個焗冰火芝士木糠布甸,上面D蛋白食落好似食緊空氣甘,但都係有味道既。中間係cheese,個底就係D餅碎。我係好中意食cheese,所以尼個甜品我非常之中意。

同fd兩個人係韓國街食完晚餐,覺得唔夠飽,再黎食個甜品

2015-08-09 420 浏览
同朋友係TST食完COCO諗住食甜品,但由於太夜,想食既幾間韓國冰店都閂左舖,就上網搵下附近有咩甜品店,睇到尖沙咀比較多人提既係呢間。以為去到要排隊,但係唔知係咪太夜又係平日,所以唔駛排。朋友知我係綠茶控,所以就叫左呢個 - 紅豆綠茶雪糕鬆餅第一眼睇到既反應係……邊到有綠茶呀!!!係咪俾錯左我地?原來綠茶雪糕俾d cream遮住哂,雪糕既綠茶味幾濃加埋d cream一齊食味道仲出d雪糕球下面係兩塊鬆餅夾住d紅豆味既cream,仲有粒粒既紅豆(但唔多)塊鬆餅都幾實幾難切,以為食落口會好難咬啦,但又唔係喎,不過可以再鬆軟d…因為食完飯,所以同朋友share。如果冇食飯自已食哂一個份量應該都岩岩好,哈哈!
以為去到要排隊,但係唔知係咪太夜又係平日,所以唔駛排。
朋友知我係綠茶控,所以就叫左呢個 - 紅豆綠茶雪糕鬆餅
綠茶紅豆雪糕鬆餅
第一眼睇到既反應係……邊到有綠茶呀!!!係咪俾錯左我地?
2015-08-05
綠茶紅豆雪糕鬆餅
2015-07-08 548 浏览
同朋友係尖沙咀食完日本野,我地大家都唔係好飽,所以諗住食個糖水先散band行到去厚福街,原本我好鍾意食果間竟然執左於是就決定食呢間甜蜜蜜~等位既時候望下個餐牌,d糖水全部都好特別,於是滿心歡喜咁入去啦~我叫左個咩芒果拿波侖(冇影到相,一上到黎就俾我同朋友好快ko左),都ok既就係拿破侖入面有芒果、雪糕咁,食落其實冇乜特別,唔難食但又未至於好食,可能我對佢期望過高啦朋友就叫左個酥皮焗豆腐花個樣真係幾靚,忍唔住影低左,我見個晚都好多人嗌左呢個食,點知原來佢得個樣首先duk穿個酥皮黎食,嘩完全唔好食,個酥皮唔係平時飲西湯果d酥皮,佢呢個酥皮非常之厚,食左一兩啖我地就冇食啦,轉戰下面d豆腐花...我諗住豆腐花應該唔會難食得去邊丫,點知原來真係有唔好食既豆漿花架喎lol 佢呢個豆腐花係又碎又冇味,bud又好難bud,又一啲味都冇,喺靠酥皮上面既少少朱古力醬流左落去先有少少味....總括黎講好失望,以後都應該唔會再食呢間野
行到去厚福街,原本我好鍾意食果間竟然執左
朋友就叫左個酥皮焗豆腐花
酥皮焗豆漿花
2015-07-02 551 浏览
附近食飯後,黎食下糖水。4個人叫左三樣野share。芒果豆腐花-- 好味,多芒果。黃金楊枝金露-- 亦係多芒果,淡奶令整個甜品非常美味,邪惡。朱古力雪花冰-- 雪花冰質感好奇怪,好似壞左咁,但味道無唔託。 最後我地選擇放棄食用。
芒果豆腐花,黃金楊枝金露
附近食飯後,黎食下糖水。4個人叫左三樣野share。

芒果豆腐花-- 好味,多芒果。
朱古力雪花冰

2015-06-29
$35 (宵夜)
芒果豆腐花,黃金楊枝金露
  • 黃金楊枝金露
2015-06-03 439 浏览
晚飯過後,來到厚福街吃糖水,見甜蜜蜜等位的人不多,就試一試。被安排到最入面的位置,座位比較窄,坐得不太舒適,反正只是吃過糖水便離開,沒所謂吧。我和朋友分別點了爆爆珠芒果小丸子及西瓜豆腐花芒果汁。爆爆珠芒果小丸子,溫度來到時亦比較冷,每啖都有冰涼的感覺,配上香濃的芒果及煙煙韌韌的小丸子,口感非常好,不過爆爆珠不夠多。另一西瓜豆腐花,選了芒果汁,西瓜新鮮不太沙,不過不夠冰,芒果汁與上述一樣,十分濃郁,不過兩者比較還是前者較為優勝。價錢尚算合理,而且質素不太差,可再去!

我和朋友分別點了爆爆珠芒果小丸子西瓜豆腐花芒果汁
西瓜豆腐花芒果汁

價錢尚算合理,而且質素不太差,可再去!
2015-05-31
$40 (宵夜)
2015-05-10 512 浏览
平時尖沙咀晚飯後都會去厚福街再食甜品,今次就試試甜蜜蜜,因為要等大枱,所以都等左15分鐘。選了朱古力梳乎里伴雪糕,雪糕唔算太甜,好滑,梳乎里好香,另配的朱古力醬很濃,如一併食的話就會很膩了。
2015-05-09
2015-05-06 355 浏览
本人一向唔寫食評,但係呢一個moment, 都要爆一爆鳥。一向也不定時幫襯甜蜜蜜,早年還有賣麵餐嘅時候已經係其食客。當年佢哋標榜係酒店甜品師傅出來開店,其款式及品質的確係比一般甜品店出衆,但隨著越來越多特色甜品店出現,要保持競爭力,無論品質,服務,創意都應該最少要保持。對上一次去食其招牌芒果春卷,已經冇以前嘅質素,外皮係唔熱而𥚃面啲芒果凍到起冰沙,好明顯焗得唔夠時間。今日再幫襯,實在有點失望,唔係啲嘢唔好食,係根本冇食過。我哋八點三左右坐低,時間仲早冇乜客,order咗心太軟同香蕉卷,menu 都寫明要等。等咗十分鐘左右,隔離枱嚟咗成五六個人。再等,隔離枱嘅心太軟也到了。佢哋食完走咗,我哋終於忍唔住問侍應,話等咗好耐,佢哋反應錯愕,仲話整緊,其實走去部電腦落單。佢哋根本冇心承認漏單!白等了差不多四十分鐘,本來是開開心心同女朋友去食甜品,換來嘅係食了一肚氣!甜品種類多年也沒太大創新,坊間已有很多創意甜品店冒起,招牌食物水準又保持得一般,舊客仔亦容易流失,連服務水平也下降,看來尖沙咀甜品店的選擇次序,甜蜜蜜的確要排在後面了!
2015-04-21 581 浏览
晚上9:30到達,門外已有多人排隊,我們一行7人等候第二張檯,排了約5分鐘已可內進鋪頭面積極小,環境頗為擠迫,但幸好蠻清潔乾淨的甜品都是大眾化的,大都是最受香港人喜愛的甜品點餐後很快便上第一份,每份甜品都算足料夠份量,班戟份量可作為晚餐
2015-04-18
炸春捲芒果雪糕
  • 炸香芒春卷伴芒果沙巴翁
  • 心太軟
2015-04-06 657 浏览
要在尖沙咀一帶找甜品店,一點都沒有難度,但若要找間有質素保証的,就非甜蜜蜜莫屬了。位於甜品店林立的厚福街,隨意數都有三間甜品店,競爭也是相當激烈,但唯獨門面普通平平無奇的甜蜜蜜依然能在厚福街屹立不倒。看到甜蜜蜜的簡單餐牌,不賣浮跨,嘩眾取寵的綽頭甜品,售賣的是實而不華,基乎間間甜品店都會售賣的甜品款式。但是他們這種平實的處事態度卻造就甜蜜蜜的成功。而蠻特別的是餐牌更有日文的語言,尖沙咀是香港遊客區,這樣也能顧及更多不同客戶群。甜蜜蜜的店內沒有刻意花費於裝修,對於「外貌協會」的年青人來說,必定會選其氣門面更為可觀的甜品店,但是甜蜜蜜是就實力路線,盼望客人食過他們的甜品回味無窮,再度光顧。心太軟伴雪糕:甜蜜蜜採用比利時品牌朱古力製作軟心朱古力,朱古力的味道香濃郁厚,再配雲呢拿雪糕。製作需時大概15分鐘,心太軟新鮮出爐呈到我們的面前,切開心太軟,朱古力熔漿也隨即慢慢流出,純正的香濃朱古力漿幼滑無比,相當滋味,能成為甜蜜蜜主打的甜品實在當之無愧。焗黑白朱古力梳乎厘:剛剛吃完心太軟,這個梳乎厘也隨即遞上,我們的肚子也無暇休息一會,聞到香濃的奶油和朱古力香味,而且賣相相當吸引。梳乎厘上還有幾粒朱古

心太軟
焗黑白朱古力梳乎厘:剛剛吃完心太軟,這個梳乎厘也隨即遞上,我們的肚子也無暇休息一會,聞到香濃的奶油和朱古力香味,而且賣相相當吸引。梳乎厘上還有幾粒朱古力粒,熱烘烘的出爐讓我們非常期待,用匙子把少許梳乎厘放到口中,梳乎厘的內層非常軟綿綿,像是海綿蛋糕般的鬆軟,但可惜味道不太吃到朱古力味道,加上有少許鹹鹹的味道,有點奇怪,略有小失望。
焗黑白朱古力梳乎厘
熱乎乎的梳乎厘配上旁邊的朱古力雪糕,同樣地朱古力的味道也沒有非常濃烈,但是一小碟榛子醬配合雪糕或是梳乎厘也是增添不少味道,大家也可以按著自己的口味沾上榛子醬。而且整體上也沒有太膩的感覺,輕盈得宜!
焗黑白朱古力梳乎厘
芒果班戟:而這個芒果班戟更令我喜出望外的重頭戲,平時吃芒果班戟都會到連鎖甜品店的,只貪他沒有太大的出入,穩陣之選。所以今次也是首次破戒吃吃外面甜品店的芒果班戟。
芒果班戟
一直都怕芒果班戟的芒果又酸又小塊,若果是這樣的話,我也沒有興致繼續吃下去了。但甜蜜蜜的芒果班戟餡皮非常的薄,除此之外入面的芒果又甜又大塊,非常美味!
餡皮和芒果之間的空間則以忌廉把它填滿,但忌廉也是十分輕盈,不會感到膩感,一口咬下去,同時吃到忌廉的柔軟和芒果的香甜。
最讚的是餡皮非常的薄。我一向不太喜歡餡皮太厚,餡皮太厚十分膩,也不想繼續吃下去。但甜蜜蜜的餡皮薄得像薄紙一樣,似有似無。不消一會,就能把那兩件芒果班戟吃掉了!
甜蜜蜜的水準帶來有實力有質素的甜品,所售賣的甜品更是熱賣之選。雖然沒有太多在門面裝修,但店的甜品卻是深深令我著迷。

2015-03-29
  • 心太軟
  • 芒果班戟
2015-03-03 474 浏览
喺尖沙咀食完飯想食甜品就行左去厚福街嗰邊,入到去坐低,一打開餐牌,見到好多幾特別嘅甜品,唔會淨係得雪花冰同雪糕。猶疑左好耐,最後叫左個酥皮豆腐花。甜品賣相好靚,搞到唔記得左相機食先,以下將以文字描述,大家自行想像XD酥皮豆腐花睇落同酥皮海鮮湯差唔多,但被酥皮所遮蓋住嘅係有朱古力味嘅豆腐花,估計係酥皮上面用作裝飾嘅朱古力醬流左落去。一食落口只係食到朱古力味,過多陣先食到豆花味,個人認為太甜,豆花味完全被朱古力蓋過。走嗰時9點幾,出面排唒長龍,建議大家想食嘅話早D去

走嗰時9點幾,出面排唒長龍,建議大家想食嘅話早D去
2015-03-02
2015-02-13 545 浏览
今次第一次光顧這間甜品店,發現大部分的甜品都是凍食,而熱食的選擇就比較少,坐低一陣就叫左爆爆珠芒果小丸子和焗黑白朱古力梳乎厘。員工的服務態度不錯,而且環境頗衛生。爆爆珠芒果小丸子的賣相不錯,芒果大粒又甜又新鮮多汁,可惜芒果汁太甜而且比較稠,有點黏喉,令整個甜品偏甜,而小丸子分量適中,但囗感有點奇怪因為小丸子偏硬,所以這款甜品中等 梳乎厘叫完即蒸大約等了二十分鍾,一出爐時已經聞到香味,賣相非常吸引,配上朱古力食既時候唔會好dry。梳乎厘外硬內綿十分推介,再加上榛子朱古力雪糕真的不錯,雪糕中更有棒子粒,加強了囗感。整體雪糕的味道和梳乎厘都很夾,食的時侯絕對不會膩。

宵夜
2015-02-06 458 浏览
前排黎食左個類似許留山既多芒小丸子,不過差D,今日同朋友係尖沙咀食完飯,又想再吹多陣水,所以走去食糖水,但係厚福街間間糖水鋪都超多人排,我地唯有揀間最少人既,呢間甜蜜蜜又當選,可能今次我無咩期望,所以反而有驚喜。因為最近天氣凍,主攻熱食,最後揀左個朱古力梳乎里,等左大約十五分鐘一上枱己經聞到好香奶油味同朱古力香,仲有好多朱古力粒係上面,一入口係熱乎乎,超鬆軟,好似海綿蛋糕既質感,之後感受到朱古力粒係口入溶化變成朱古力汁,感覺很溫暖,佢仲跟左個朱古力醬,我再加D落去一齊食,食完真係好心暖,為頭先係出便等15分鐘補返數,雖然咁朱古力,但因為梳乎里係蛋白打成,所以都唔算漏,一個人絕對可以KO灑!!!

2015-01-20 406 浏览
正好逛到有點累,想找個地方休息一會,順便吃點東西,於是便選了甜蜜蜜甜品專門店~2個人點了3份甜品,一共$120,小貴~我們點了兩份souffle,還有一個招牌的炸芒果~黑白souffle就是有黑白巧克力的,配巧克力醬吃,味道很濃!還有一個不記得叫香橙什麼的,其實我比較喜歡這個,甜甜的香橙味,加上souffle本身的綿軟,入口即溶炸芒果是最先上來的,好吃得停不了口,哈哈外皮炸的SO好吃,裡面的芒果雪糕配上熱熱的外皮,太完美了地方不大,但是很有人氣,喜歡的~
2個人點了3份甜品,一共$120,小貴~
我們點了兩份souffle,還有一個招牌的炸芒果~
加上souffle本身的綿軟,入口即溶

炸芒果是最先上來的,好吃得停不了口,哈哈

外皮炸的SO好吃,裡面的芒果雪糕配上熱熱的外皮,太完美了

地方不大,但是很有人氣,喜歡的~
2015-01-17
2015-01-13 337 浏览
尖沙咀食完飯, 食糖水首選係黎厚福街搵食, 最近又開左幾間新野, 有食雪糕既, 但係不設堂食, 是晚黎到剛好間間都勁多人, 見呢間比較少就揀左排呢間!!!入到去見到其實都幾多款, 花多眼亂, 款款都好似幾特別, 不過最後我呢D老野都係揀返D平時食開既, 叫左個好似許留山多芒小丸子既物體, 但係入面就加左爆爆球同芒果雪糕, 心諗實無死, 仲多左幾樣野, 抵過食許留山, 點知一食落口, 個味道真係比唔上許留山, 一來唔夠佢咁凍, 而且芒果唔夠許留山咁好食, 所以連個芒果汁個底其實都無人地咁好味, 係得個小丸子同人地係一樣, 都算做煮得淋, 口感搭夠!!!總括來說, 如果要抄人地既成名作我希望佢係整得好食個原著!!!希望甜蜜蜜可以改善下!!

2014-11-27 1412 浏览
與友人於K11吃過晚餐後, 由友人C帶路去吃甜品. 在街上左穿右插後, 原來目的地就是厚福街. 一路走著, 一條短小的巷仔, 居然有多間甜品店, 而且很多間也有食客在門外等位. 我們最後來了一間叫做"甜蜜蜜"的小店, 雖然同樣要站在門外等位, 幸好三幾分鐘後便可入座. 店子不大, 不過卻放了很多枱椅, 所以坐得很擠迫, 很不舒服, 不過主要目的都是吃, 忍受一下尚可.餐牌圖文並茂, 供應多種甜品, 有傳統的中式甜品, 也有不少新派創意甜品, 梳乎厘, 窩夫, 刨冰等等, 花多眼亂. 店子主打心太軟, 不過當晚只想吃點滋潤點的熱食, 又不想吃心太軟, 所以點了看起來不俗的椰皇海底椰燉蛋白.椰皇海底椰燉蛋白: 落單後不到幾分鐘便已經送上, 有點意想不到, 可能是預先燉好吧! 所以上枱時不太熱.  一上枱時大家也"嘩"了一聲, 不是因為造型很美, 而是因為很"的式" (只因友人J點了相似的甜品 "面面俱圓", 椰皇比我點的大得多!). 不過當晚其實一點也不餓, 所以也不大相干了. 椰皇燉蛋白, 即是用椰皇裝著蛋白去燉. 不過店家加了兩片海底椰片在面層, 厚厚地, 硬硬地, 有點爽口, 不過一
椰皇海底椰燉蛋白: 落單後不到幾分鐘便已經送上, 有點意想不到, 可能是預先燉好吧! 所以上枱時不太熱.  一上枱時大家也"嘩"了一聲, 不是因為造型很美, 而是因為很"的式" (只因友人J點了相似的甜品 "面面俱圓", 椰皇比我點的大得多!). 不過當晚其實一點也不餓, 所以也不大相干了. 椰皇燉蛋白, 即是用椰皇裝著蛋白去燉. 不過店家加了兩片海底椰片在面層, 厚厚地, 硬硬地, 有點爽口, 不過一點味道也沒有, 好像是煮好後放上去, 而不是一起燉的 . 至於燉蛋白, 個人認為燉得有點老, 也不帶任何椰香味, 可能沒有加椰青水吧! 感覺只是用椰皇當作碗用而已. 吃完蛋白, 見椰皇有點椰肉, 本能地拿起匙羹去舀點來吃. 椰肉較薄, 雖不及椰青內的椰肉那麼嫩滑, 但也不太硬, 椰味一般而已.

這個索價五十大元的燉蛋白, 以質素來說, 一點也不值, 與澳牛的燉蛋白來比, 更是高下立見. 眼見鄰枱食客, 十居其九也是點心太軟. 下次如果再來的話, 還是吃心太軟穩陣點......
2014-10-21