2020-11-23 68 浏览
黃到金∼楊枝甘露$98一上枱已經嘩一聲,好大杯。每啖冰都有新鮮芒果味,新鮮芒果粒都好多,杯頂有一小堆豆腐奶蓋,好重豆味,幾得意。金箔裝飾為主,幾靚。食完個面,底層有楊枝甘露,唔使淨食冰咁單調,有驚喜。但西柚比較酸,扣左分。另外配既小杯芒果汁都比較酸,唔落仲好。豆腐奶蓋珍珠奶茶$38豆腐奶蓋無芝士奶蓋咁膩,感覺健康d,無咁罪惡,奶茶正常,珍珠煙韌。總括黎講,杯冰打卡一流。但應該唔可以成日去食,因為食完真係勁凍呀。
黃到金∼楊枝甘露$98

豆腐奶蓋珍珠奶茶$38

2020-11-08
  • 黃到金~楊枝甘露
2020-11-22 56 浏览
.銅鑼灣終於有食刨冰嘅新店啦!💛雖然就快冬天,不過食冰係無分季節㗎☃️甜姨姨係銅鑼灣嘅分店主打港式口味嘅日式刨冰🍧同平時係其他舖道食到嘅口味唔同㗎~.✨ 黃到金~楊枝甘露最頂有金箔裝飾,真係黃到金啦💛刨冰非常綿滑,就算影左一陣相都冇溶晒就算係呢種比較清新嘅味道都冇話太淡而食晒啲冰之後,最底就係一碗楊枝甘露糖水~楊枝甘露刨冰都幾特別,加埋好甜嘅芒果,好好食😋.✨ Oreo豆腐奶蓋仙草奶茶第一次飲豆腐奶蓋,都幾有驚喜😍係好香嘅豆腐味,唔會太甜同太膩,幾清新奶蓋面頭仲鋪滿左oreo碎而仙草嘅份量都幾多,夠滑溜~不過奶茶比較甜,建議揀翻少甜會好啲!.黃到金~楊枝甘露 $98Oreo豆腐奶蓋仙草奶茶———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數 🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍———📍甜姨姨私房甜品 Auntie Sweet銅鑼灣耀華街11號地舖天后清風街13號地下‼️刨冰係銅鑼灣分店限定啊‼️———
銅鑼灣終於有食刨冰嘅新店啦!💛
雖然就快冬天,不過食冰係無分季節㗎☃️
甜姨姨係銅鑼灣嘅分店主打港式口味嘅日式刨冰🍧
同平時係其他舖道食到嘅口味唔同㗎~
✨ 黃到金~楊枝甘露
最頂有金箔裝飾,真係黃到金啦💛
刨冰非常綿滑,就算影左一陣相都冇溶晒
就算係呢種比較清新嘅味道都冇話太淡
而食晒啲冰之後,最底就係一碗楊枝甘露糖水
楊枝甘露刨冰都幾特別,加埋好甜嘅芒果,好好食😋
✨ Oreo豆腐奶蓋仙草奶茶
第一次飲豆腐奶蓋,都幾有驚喜😍
係好香嘅豆腐味,唔會太甜同太膩,幾清新
奶蓋面頭仲鋪滿左oreo碎
而仙草嘅份量都幾多,夠滑溜~
不過奶茶比較甜,建議揀翻少甜會好啲!
黃到金~楊枝甘露 $98
銅鑼灣耀華街11號地舖
天后清風街13號地下
‼️刨冰係銅鑼灣分店限定啊‼️
———

我對芋圓認識唔深, 一直覺得佢係一粒粒無味而結實既麵團, 所以無興趣去試。第一次食係大概兩個月前, 見不少網友話屋企附近新開的甜品店既芋圓好味, 所以就買黎試下。因為咁, 令我對芋圓改觀。以前會以為芋圓既顏色係因為添加左人工色素, 真正食過後發現原來係由天然食物(例如: 蕃薯, 紫薯)原本既顏色而做成。唔止樣靚, 食落口唔使睇佢既顏色或MENU都已經可以知道呢粒芋圓係用咩食物整成。口感柔軟而煙韌。食過幾次屋企附近甜品店的芋圓, 八卦想試下其他店舖的比較下。揀左呢間OPENRICE評價不錯, 位置也方便的甜姨姨私房甜品。佢地只有台式仙草手工芋圓呢款甜品本身係有加入芋圓。但因為我唔鍾意仙草既嗰陣苦味, 問過店員話其他甜品加配芋圓都唔會怪, 所以我最後點左一個楊枝甘露加芋圓同芒果黑糯米(我患左太掛住芒芒果海病)。楊枝甘露加芋圓 - 無論芒果定芒果汁底都係偏酸。芋圓唔..好..食..又硬又無味, 失望。芒果黑糯米 - 呢個表現正常, 芒果甜。我地都覺得甜姨姨私房甜品有個好大既問題, 就係佢地既外賣盒SIZE太細, 印象當中松記糖水店$2X一碗既糖水個外賣盒都大過佢。佢地比既配料份量足夠, 但就

, 失望。
芒果黑糯米 - 呢個表現正常, 芒果甜。

我地都覺得甜姨姨私房甜品有個好大既問題, 就係佢地既外賣盒SIZE太細, 印象當中松記糖水店$2X一碗既糖水個外賣盒都大過佢。佢地比既配料份量足夠, 但就係因為個盒容量太細, 導致糖水份量非常少。甜姨姨私房甜品價錢不便宜, 建議買個大少少既外賣盒, 平均返配料同糖水既比例, 呢個亦都係令客人再回頭幫襯既重要因素。
$50 (宵夜)
2020-11-22 69 浏览
邊個話夏天先可以食冰㗎🤤秋冬凍住食刨冰先夠過癮🤩天后人氣甜品店甜姨姨開到嚟銅鑼灣啦✌·💛黃到金 - 楊枝甘露 HKD$98黃襟襟既刨冰面頭有一片金箔🌟 名副其實黃到金🤗 1次過食到3種層次同味道🤤黃色既楊枝甘露刨冰淋上芒果醬汁芒果味道更加濃郁香甜😚中間白色既係🥥椰子綿綿冰,起初以為白色無咩味,點知味道原來係咁清香😍 加上裡面仲有好多芒果粒粒,好滿足呀❤以為一直食到尾都係冰⁉️原來最底層係驚喜嘅🍮芒果布甸 x 🥣楊枝甘露糖水,哩個mixing真係令人好surprise🤩🤩不得不提嘅一定係面頭白色既豆腐奶蓋😻 第一次食已經好鍾意💓 豆腐味道好香濃,好想encore呀😋😋·🥣台式椰汁仙草手工芋圓 HKD$48材料好豐富好多料👍有齊芋圓、仙草、紅豆、西米、紫米、珍珠🤩味道唔會好甜,啱哂心大心細又食完怕肥既我😚

邊個話夏天先可以食冰㗎🤤
秋冬凍住食刨冰先夠過癮🤩

天后人氣甜品店甜姨姨開到嚟銅鑼灣啦✌
💛黃到金 - 楊枝甘露 HKD$98

黃色既楊枝甘露刨冰淋上芒果醬汁

芒果味道更加濃郁香甜😚

🥣台式椰汁仙草手工芋圓 HKD$48

材料好豐富好多料👍有齊芋圓、仙草、紅豆、西米、紫米、珍珠🤩

味道唔會好甜,啱哂心大心細又食完怕肥既我😚
2020-11-13
  • 黃到金~楊枝甘露
2020-11-20 56 浏览
🎗我就覺得甜姨姨係走特別風格,刨冰組合破格,例如有黑芝麻豆腐、奶醬多、薄荷朱古力等。見到佢好多甜品都會加豆腐元素,咁特別真係值得一試!🍧🍧🍧(倒醬落去果下好治癒🥺🥺🥺)🍧 $98 黃到金-楊枝甘露:入面有甜甜芒果粒仲有芒果布甸,好吸引!🍧 $88 醬爆 ~ 奶醬脆多:好特別嘅嘗試😹 刨冰口感嘅奶醬脆多?!
🎗

🍧🍧🍧
(倒醬落去果下好治癒🥺🥺🥺)

2020-11-20 76 浏览
本身諗住去shari shari食個冰,點知平日3-4點都係咁多人排隊😑咁我見ig有推下,啲冰個樣又9成幾似shari shari,所以就去食服務:⭐️⭐️叫咗個漿爆~奶醬脆多刨冰,撞正佢地拍嘢,等撚咗成個鐘😀有個類似老闆物體叫啲員工同客解釋點解咁咁耐,啲員工先瞓醒單聲我地知😀環境及賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️咁個冰上到嚟,係靚嘅,9成似餐牌嘅。個環境就係嗰啲公式化kol 食店裝修,然後個logo好似有啲喜茶feel🤢味道:⭐️⭐️⭐️花生味算濃,個奶味係豆奶味,如果煉奶味重啲會好啲,個底有舊冇味嘅白色布甸。側邊個銀色壺係微微甜嘅奶,唔知有咩作用,可能俾你影相,有嘢倒下靚啲掛總結:等咁耐,呢個質素,呢個價錢,我排返shari shari就得啦😀

服務:⭐️⭐️

環境及賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️

味道:⭐️⭐️⭐️

總結:
漿爆~奶醬脆多
2020-11-19 54 浏览
水果系列刨冰會係你杯茶嗎?呢杯黃到金(真係咁叫㗎!) 咪好sharp醒呢?尤其果一片金箔,真係好浮誇🤣店員一拎出嚟,坐隔離枱嘅女仔不斷嘩嘩嘩😅 其實佢係芒果冰,另外仲有一小杯芒果醬跟埋,一定要淋呀,芒果味會再豐富啲。最頂層嘅係豆腐奶蓋,的確有gimmick嘅。豆乳味好濃好濃,但感覺同芒果冰唔太match。中層有芒果,大大粒,甜喎!仲有椰汁,香濃👍🏻 當冰不斷溶,又不斷食,最後就會變咗楊枝甘露!有齊西米、椰汁、芒果布甸,好似食糖水咁,幾得意!‼️♿️ 甜姨姨一共有2間,唯獨銅鑼灣分店嘅門口設有斜梯(街舖!) 輪椅朋友入去係方便嘅,不過食店擺枱有少少逼,排隊時最好同店員講聲,因為枱櫈可移動㗎!
水果系列刨冰會係你杯茶嗎?

有齊西米、椰汁、芒果布甸,好似食糖水咁,幾得意!

2020-11-18 33 浏览
🥭🥥𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙋𝙤𝙢𝙚𝙡𝙤 𝙎𝙖𝙜𝙤 𝙎𝙝𝙖𝙫𝙚𝙙 𝙄𝙘𝙚 🍧 📎𝘼𝙪𝙣𝙩𝙞𝙚 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩, 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮💛天后開至銅鑼灣分店 新店有巨型刨冰系列楊枝甘露冰 賣相好吸引芒果西米露為基底葡萄柚、西谷米、椰奶 豆腐奶蓋 較健康而且質感順滑芒果加入奶製成冰沙酸酸甜甜 好多新鮮芒果台式芋圓仙草 椰奶底自家製 台式仙草手工芋圓椰奶仙草芋圓內有七種材料!包括有芋圓、仙草、紫米 紅豆 份量十足自家製仙草Oreo豆腐奶蓋珍珠奶茶$40珍珠煙韌 豆腐味濃郁配上脆脆oreo碎 口感豐富 ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ Oreo豆腐奶蓋珍珠奶茶$40 楊枝甘露冰 $98台式仙草手工芋圓 $48✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $100/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
📎𝘼𝙪𝙣𝙩𝙞𝙚 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩, 𝘾𝙖𝙪𝙨𝙚𝙬𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙮💛

天后開至銅鑼灣分店 新店有巨型刨冰系列
楊枝甘露冰 賣相好吸引
芒果西米露為基底
葡萄柚、西谷米、椰奶 豆腐奶蓋 較健康
而且質感順滑
楊枝甘露冰 $98
台式仙草手工芋圓 $48

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $100/𝚑𝚎𝚊𝚍.

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

☞ ☞甜姨姨私房甜品
香港銅鑼灣耀華街11號地下

2020-11-17 36 浏览
甜品對減肥中的車媽媽來說是違禁品!但好友竟然透露在天后出晒名的甜姨姨竟然在方便的銅鑼灣開分店,最終忍不了相約好友到來放肆一天大吃甜姨姨有Heart的出品。在天后經營了十四年的甜姨姨甜品店曾被美國飲食雜誌Travel+Leisure推介為世界最佳甜品店第十一位,名氣早已不少這天終於來到銅鑼灣耀華街開設第一所分店真的可喜可賀!店外的裝潢簡潔清雅更擁透明落地玻璃最合喜歡相機食先的我!內裡則配柔和微暖的光線影出來的照片很合色,而店內有跟老闆娘Candy一樣親切的甜姨姨公仔頭象感覺很溫暖。另外為了打卡一族更特意設置了這幅美美的花牆,影出來的甜品照便更加有味道了!好友選了紅茶系列中的Oreo豆腐奶蓋仙草紅茶$40,我和一樣不愛芝士奶蓋的老闆娘用豆腐變成奶蓋,偷偷呷了好友一口那幼滑而輕盈口感太驚艷了再加上脆脆的Oreo碎認真無敵。而我則為了這兒的超吸睛的刨冰系列而來!最吸引的是店家用上日本空運到來的冰磚和日本冰機製刨冰,聽聞出來的刨冰口感會更細滑更滋味。甜姨姨每月也會推出期間限定的刨冰!其實本月限定的粟米皇后粟米爆谷刨冰相當吸引!但我這個榴槤忠粉看到留戀榴蓮豆腐花已經堅定不移的選好了它!留戀榴蓮豆腐

留戀榴蓮豆腐花$108甫上檯那澎湃的賣相已經教我的相機不停哋影!之後再品嚐那香滑不甜膩的豆腐奶蓋嘴巴依然叫好,然後一大口的吃下夾雜了榴蓮蓉和細綿的刨冰真是爽到不行!最妙的是最底下還有甜姨姨的嫩滑招牌豆腐花,成件事渾然天成來得自然又完美十分之讚。

一件污兩件穢既然已吃開甜品便豁出去吧!看見甜姨姨經典系列中有自家製的台式仙草手工芋圓忍不住點一碗來分享,選上黑糖仙草芋圓內裡足足有七種材料!包括有芋圓、仙草、紫米、薏米、紅豆、 西米、黑珍珠真的非常豐富耶!吃一粒自家製芋圓果然煙韌彈牙十分可口,仙草更是滑溜甘甜原來加入了中藥來炮製味道甘中帶甜怪不得跟坊間一般的截然不同!加上其它配料一碗如此有心思又豐盛的仙草手工芋圓也只售$48絕對超值。

另一位好友則選了刨冰系列中的汪阿姐火龍果$100!出來賣相美艷風情萬種那黑絲誘惑確有汪阿姐的皇者風範!那紫紅色的刨冰看見已教人垂涎欲滴,加上營養豐富的奇亞籽、口感過癮的爆炸糖和彈牙椰果等配合綿滑的刨冰,吃下既刺激但又清甜令人很有驚喜呢!

見微知著這個黑絲誘惑也不是省油燈,原來是以威化紙和白朱古力製作而成,美觀之餘更可以享用太神了吧!

最後好友更買多杯爆檸$33回家給家人,很喜歡店家選用可分解物料的外帶手抽既美觀又富特色,喜歡吃甜品的朋友記得快些去品嚐甜姨姨誠意十足的出品喇,因為相信那麼有誠意的店子很快便會大排長龍。
2020-11-09
其他
2020-11-17 24 浏览
今次試呢間高質 真心有驚喜叫左 ⭐️黃到金 楊枝甘露刨冰$98😃賣相靚靚 2人份量 2個人分岩岩好甜品分開幾層 最上層係豆腐奶蓋上層係滿滿芒果刨冰 配鮮芒果汁中間有唔少芒果肉 椰汁沙冰 食到底層仲有楊枝甘露👍🏻甜品好貼心 旁邊有一杯芒果汁俾你自己加👍🏻楊枝甘露高質 芒果布丁 西米大粒軟熟👍🏻柚肉唔酸 是日芒果香甜‼️整體甜度啱啱好 完美 搵唔到位比負皮完全可以取代某店‘許許山’.⭐️爆芒特飲$48(我部手機聽到呢杯飲品名之後 表示好驚😖)(是日小爛gag:點解小編部手機會驚呢?)(冇獎問答 遲啲下面留言開估啦)😃呢杯都好特別 表面有大量低糖爆炸糖😈一路影相 一邊拍拍聲 真係聽到都興奮(拿 係兒時既感覺呀 唔好諗多 可睇片)主要由芒果汁 錫蘭紅茶 椰奶冰組成 偏甜 爆芒果既一杯飲品 整體好特別. 新店環境乾淨 甜品高質 值得一去(題外話:舊舖位係一間藍店 即係有間藍店比黃店取代咗 可喜可賀).#甜姨姨私房甜品 銅鑼灣分店地址:銅鑼灣耀華街11號地舖
今次試呢間高質 真心有驚喜
👍🏻柚肉唔酸 是日芒果香甜
‼️整體甜度啱啱好 完美 搵唔到位比負皮
完全可以取代某店‘許許山’
⭐️爆芒特飲$48
(我部手機聽到呢杯飲品名之後 表示好驚😖)
(是日小爛gag:點解小編部手機會驚呢?)
(冇獎問答 遲啲下面留言開估啦)
😃呢杯都好特別 表面有大量低糖爆炸糖
😈一路影相 一邊拍拍聲 真係聽到都興奮
(拿 係兒時既感覺呀 唔好諗多 可睇片)
主要由芒果汁 錫蘭紅茶 椰奶冰組成
偏甜 爆芒果既一杯飲品 整體好特別
新店環境乾淨 甜品高質 值得一去
#甜姨姨私房甜品 銅鑼灣分店
地址:銅鑼灣耀華街11號地舖
2020-11-16 26 浏览
經過耀華街見到長龍先發現甜姨姨由天后殺入銅鑼灣👏🏻新店仲有巨型刨冰系列🍧✨入到甜姨姨已經聞到榴槤飄香,即刻叫返個榴槤豆腐花 ($108 )先😗😗表面有新鮮榴槤蓉 果肉下面就係自家制嘅豆腐奶蓋奶蓋豆腐味濃郁香滑 而且特別在榴槤香氣唔會蓋過豆味刨冰份量非常大碗,2個女仔食到一半已經飽咗😝咪住先☝🏻原來中間仲有榴槤㗎🤨再食食下底層有豆腐花添~~依碗刨冰真係充足驚喜✨留意返 刨冰即點即整製作需時要耐心等候唷🤗 ..
入到甜姨姨已經聞到榴槤飄香,即刻叫返個
榴槤豆腐花 ($108 )先😗😗
表面有新鮮榴槤蓉 果肉下面就係自家制嘅豆腐奶蓋
奶蓋豆腐味濃郁香滑 而且特別在榴槤香氣唔會蓋過豆味
刨冰份量非常大碗,2個女仔食到一半已經飽咗😝
咪住先☝🏻原來中間仲有榴槤㗎🤨
再食食下底層有豆腐花添~~依碗刨冰真係充足驚喜✨
留意返 刨冰即點即整製作需時要耐心等候唷🤗 .
2020-11-15 59 浏览
“黑極~黑芝麻豆腐刨冰”($88)天后好出名嘅甜姨姨最近喺銅鑼灣開咗分店😆舖頭闊落,光線充足仲有一幅花草牆打卡岩哂🤣分店新加咗一系列嘅刨冰🍧當中就揀咗呢個黑極嚟食🤣其實即係黑芝麻豆腐刨冰🖤一嚟到呆咗一陣因為size超級大😂面頭有粒花生糖同豆腐奶蓋🤤豆腐奶蓋幾特別冇普通奶蓋咁甜咁漏😆刨冰入口幼滑食到中間就有啲花生碎,芝麻雪糕同豆腐花😍想濃味啲仲可以落啲黑芝麻醬同花生碎落個冰到☺️下次嚟想試吓呢道嘅特色飲品😆
“黑極~黑芝麻豆腐刨冰”($88)

天后好出名嘅甜姨姨最近喺銅鑼灣開咗分店😆
面頭有粒花生糖同豆腐奶蓋🤤
豆腐奶蓋幾特別
冇普通奶蓋咁甜咁漏😆
刨冰入口幼滑
食到中間就有啲花生碎,芝麻雪糕同豆腐花😍
想濃味啲仲可以落啲黑芝麻醬同花生碎落個冰到☺️
下次嚟想試吓呢道嘅特色飲品😆
2020-10-29
終呢間小店主打唔同口味刨冰🍧,味道同shari shari同樣高質,仲要大家都係銅鑼灣🤣!個冰一上台店員提小編要小心食,仲知道我要影相幫我整靚佢🤪Love shaved ice to the max! -1️⃣「奶醬脆多🥜🍞($88) 」-頂頂嘅豆腐cream有淡淡豆腐味,花生醬好厚身好creamy,個醬都幾夠👍🏻,中間有花生脆脆👻✨,仲要食到底有牛奶布甸🥛,口感好豐富,價錢叫進取得黎比shari shari平d💸😂~The Mr. Hong Kong slaved ice is served with tofu cream, peanut butter sauce, milk pudding and peanut brittle. It is incredibly good!-2️⃣「芝麻豆腐西米露⚫️⚪️($40)」-芝麻同豆腐原來可以咁夾,連小編唔鍾意芝麻嘅朋友都覺得好食!食落幾濃,同豆腐味唔會互搶😛~This Black and White is sogo with black sesame Icecream and beancurd. The sesame and tofu taste
1️⃣「奶醬脆多🥜🍞($88) 」
2️⃣「芝麻豆腐西米露⚫️⚪️($40)」
芝麻同豆腐原來可以咁夾,連小編唔鍾意芝麻嘅朋友都覺得好食!食落幾濃,同豆腐味唔會互搶😛~This Black and White is sogo with black sesame Icecream and beancurd. The sesame and tofu tastes are not overpowering.
奶醬脆多
奶醬脆多
2020-11-15 26 浏览
銅鑼灣新開刨冰店, 用上日本空運到港既冰磚及刨冰機製造, 有多款刨冰口味供選擇, 真係款款都想試呢! 《醬爆 • 奶醬脆多》港式風味🇭🇰刨冰上面鋪上豆腐奶蓋、花生醬、煉奶, 想花生醬味再香啲可以自行淋上花生醬汁。豆腐奶蓋有豆腐香, 又唔會太膩。刨冰口感軟綿, 幾乎入口即溶。啖啖花生醬味及煉奶香味, 頂部仲有一粒多士, 好似食緊奶醬多咁, 味道好夾, 甜度剛剛好!裏面有花生碎, 脆脆的, 口感豐富, 底下仲有牛奶布甸🍮, 有驚喜呢!

《醬爆 • 奶醬脆多》
港式風味🇭🇰
2020-11-15
$60 (宵夜)
1K
2020-11-14 33 浏览
甜姨姨剛在銅鑼灣耀華街開咗分店啦,新店推出七款刨冰系列,刨冰用日本空運的冰磚和刨冰機製造,跟一般吃到的大大粒刨冰及綿綿冰口感不同,冰感絲絲細滑,每塊冰磚可造出7至8杯刨冰,相當珍貴。甜品店茶飲系列及經典傳統港式甜品,還有打卡靚花花牆,甜品控快來吃個甜品及打卡啦。「白雪 ~ 綠椰仙踪」初次入口是啖啖的椰奶味,往後愈吃愈香濃。面頭鋪上豆腐奶蓋,香甜美味又不膩。不單只得刨冰而且底部還有鮮芒果粒粒、奇亞籽、 椰果、綠茶凍及曲奇餅碎,味道豐富。「江阿姐~迷人火龍果」見到即時很想唱首迷人pink lady,哈哈哈哈。賣相超靚, 烈焰的桃紅色刨冰上,插上一對穿上魚網絲襪高跟鞋的美腿,非常誘人。味道超清爽,配上豆腐奶蓋、椰果、奇亞籽及刺激的爆炸糖,多層口感,值得一試。「紅茶系列~ Oreo 豆腐奶蓋加珍珠」本身以為奶蓋很邪惡,但轉用了豆腐作奶蓋材料後,口感竟然是輕盈,比芝士奶蓋更健康。奶蓋配上香濃紅茶再加脆脆的Oreo,不覺得膩還感清新滋味。「甜姨姨經典系列~ 即撞木桶豆腐花」即叫即製,有豆香又夠滑,這個豆花一年四季都愛吃。