2021-07-25 33 浏览
跟朋友下午4:30,一起吃了黑極~黑芝麻豆腐 $98好重芝麻味道。裡面有豆腐!又有黑芝麻雪糕.刨冰好夠味道。環境好美,乾淨。但洗手間可以改善。下次會再來吃的!!!
跟朋友下午4:30,一起吃了黑極~黑芝麻豆腐 $98
好重芝麻味道。裡面有豆腐!又有黑芝麻雪糕.
刨冰好夠味道。環境好美,乾淨。
但洗手間可以改善。
下次會再來吃的!!!
黑極~ 黑芝麻豆腐
2021-07-23
黑極~ 黑芝麻豆腐
2021-07-25 35 浏览
🍧甜姨姨🧑🏻大家覺得一對情侶應該係一凹一凸定要相似?計我話無論兩個人有共同愛好當然最好但有不同都尊重彼此嘅愛好就最完美啦( *^^)o∀*∀o(^^* )正如我同腦細咁佢鐘意食冰但我鐘意養身唔需要誰遷就誰叫一個草莓乳酪西米露同一個熱辣辣豆腐花咪搞掂哂囉~甜姨姨嘅草莓乳酪係偏向酸may may嗰種嚟ฅ ̳͒•ˑ̫• ̳͒ฅ然後再有士多啤梨香滲出嚟要食真係得呢到有而豆腐花就以木桶裝住好大兜仲非常滑溜有一句說話叫「滑過豆腐花」要滑過甜姨姨豆腐花我諗真係要好滑好滑先得啦同埋唔知大家會唔會同我一樣鍾意片到佢薄薄一片咁食呢?見到人將個豆腐花撈勻晒真係會好炆憎囉( ✿ •̀ ‸ •́ ✿ )好好彩腦細唔會咁做同埋最近甜姨姨聯乘foodie阿祖推出有佢插畫嘅甜品可愛得嚟好啱打卡添今次雖然我冇食到但下次嚟一定要試下q(❂‿❂)p地址:銅鑼灣耀華街11號地舖
🍧甜姨姨🧑🏻

大家覺得一對情侶應該係一凹一凸定要相似?

計我話無論兩個人有共同愛好當然最好
但有不同都尊重彼此嘅愛好就最完美啦
( *^^)o∀*∀o(^^* )
正如我同腦細咁
佢鐘意食冰但我鐘意養身
唔需要誰遷就誰
叫一個草莓乳酪西米露同一個熱辣辣豆腐花咪搞掂哂囉~
然後再有士多啤梨香滲出嚟
要食真係得呢到有
而豆腐花就以木桶裝住好大兜
仲非常滑溜
有一句說話叫「滑過豆腐花」
要滑過甜姨姨豆腐花
我諗真係要好滑好滑先得啦
同埋唔知大家會唔會同我一樣鍾意片到佢薄薄一片咁食呢?

好好彩腦細唔會咁做
但下次嚟一定要試下q(❂‿❂)p

地址:銅鑼灣耀華街11號地舖
  • 醬爆奶醬脆多刨冰
  • 豆腐花
🤍甜姨姨嘅刨冰應該都係銅鑼灣泥講數一數二多人嘅刨冰舖!💛雖然好多人排啊,但因為太好食嘅關係,真係可以話:無野可以阻到香港人排隊嘅決心啊(〃'▽'〃) 💛夏天熱辣辣,食番個刨冰就最開心!💛我唔係一個港島嘅人,但基本上泥親銅鑼灣都會變襯甜姨姨。⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾💛雖然好想試其他味,但因為太難得先可以食一次,所以都係會食番奶醬多嘅味,真係極推介!(´∀`)♡💛本人唔太中意花生醬架,但因為佢同啲冰一齊食,唔會好咸,啱啱好,我好中意,真係好有港式嘅味道!⭐真係除左甜姨姨外冇地方再食到了💛希望再泥銅鑼灣嘅時候會再食到啦(๑ºั╰╯ºั๑)🤍btw俾個小tips大家:平日下晝都唔係好洗排隊架炸,可以當tea食!仲有2個人食一個夠架啦,會食唔曬架(๑•́ ₃ •̀๑)🐝🐝
🤍甜姨姨嘅刨冰應該都係銅鑼灣泥講數一數二多人嘅刨冰舖!
💛夏天熱辣辣,食番個刨冰就最開心!
⭐真係除左甜姨姨外冇地方再食到了

💛希望再泥銅鑼灣嘅時候會再食到啦(๑ºั╰╯ºั๑)
仲有2個人食一個夠架啦,會食唔曬架(๑•́ ₃ •̀๑)

🐝🐝
奶醬多刨冰
奶醬多刨冰
  • 醬爆奶醬脆多刨冰
醬爆Price:$98📌奶醬多巨冰,平時食嘅奶醬多竟然變咗甜品😋花生醬味好濃同杰,配埋個冰就啱啱好😚冰嘅入面仲有2層,一層有花生粒粒,內面嗰層仲有黃豆粉🥳食嘅時候每層都有配料,好滿足☺️除咗面舊多士粒,入面仲有塊消化餅🤤食食下覺得無乜味嘅時候,仲有比埋煉奶你,好貼心👍🏻👍🏻Oreo麻糬bagelPrice:$68📌睇個樣以為佢會好甜,但完全唔係!🥸bagel嘅鹹味好突出,反而唔係好食到Oreo味🧐小妹又幾鐘意呢個味道☺️麻糬偏無趙口,唔係煙韌嘅口感😖煙三文魚牛油果三文治Price:$88📌三文治入面搽滿哂沙律醬,基本上每啖都充滿住沙律醬🤣牛油果同煙三文魚都好大塊,但煙三文魚無乜味🧐可以太多沙律醬,所以蓋過哂其他味😆😆
醬爆
Price:$98

📌奶醬多巨冰,平時食嘅奶醬多竟然變咗甜品😋
食食下覺得無乜味嘅時候,仲有比埋煉奶你,好貼心👍🏻👍🏻

Oreo麻糬bagel
Price:$68

煙三文魚牛油果三文治
Price:$88

1️⃣ 400次骯髒冰 $138 (6/10)食落真係有少少骯髒,容易食到成嘴朱古力粉🤣 用咗85%嘅朱古力醬同朱古力粉,食落好濃郁👍🏻 上面有上次好流行嘅400次咖啡醬,Pooh同朋友覺得同刨冰好夾😋 整體味道不錯,同預想中一樣😗

1️⃣ 400次骯髒冰 $138 (6/10)
📍 甜姨姨私房甜品🚶🏻‍♂️ 銅鑼灣耀華街11號地舖🔎 #foodsnap_銅鑼灣夏天就係今日都好想食涼浸浸嘅刨冰❄️ 再次去希雲街嘅shari shari都係要排一個鐘以上隊 果斷放棄 轉戰行過少少嘅甜姨姨甜品 一樣都有日式刨冰食 價位都係差唔多🤪👅 黑極 (黑芝麻豆腐) ($98) - 9/10🌟呢個真係我個人最愛❤️‍🔥❤️‍🔥 本身好鍾意食芝麻味嘅所有嘢 食第一啖入口勁幸福!!!超級濃嘅芝麻味 食到中間有啲包湯圓嘅芝麻花生碎 勁夾 食到最低就有豆腐花🥰🥰 個冰濃到好似食緊芝麻糊豆腐花咁🤤🤤 我會話係我食過最鍾意嘅冰!🖤🤍👅 初心 (草莓乳酪) ($98) - 6.5/10🌟呢個🍓味嘅冰對比shari shari嘅冰就真係遜色好多 首先啲士多啤梨味係好化學 唔係新鮮士多啤梨醬 食落酸酸甜甜味道係ok嘅 冰入面有啲士多啤梨乾 脆脆地令個冰有啲咬口 加返少少分🤣總結: 下次都係去返中環食shari shari🥲必食指數👅💦💦:7/10#黃店 💛#hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女
📍 甜姨姨私房甜品
🚶🏻‍♂️ 銅鑼灣耀華街11號地舖
🔎 #foodsnap_銅鑼灣

👅 黑極 (黑芝麻豆腐) ($98) - 9/10🌟

👅 初心 (草莓乳酪) ($98) - 6.5/10🌟

總結: 下次都係去返中環食shari shari🥲

必食指數👅💦💦:7/10
#黃店 💛

#hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女下午茶 #元朗美食 #美食 #日式料理 #日式定食 #荃灣美食 #元朗cafe #荃灣cafe #cafehunting #西環美食 #墨西哥菜 #日本菜 #漢堡包
2021-07-13 43 浏览
📝今次食左:初心(草莓乳酪)$98👉🏻 係門口排緊隊嗰陣店員就會派menu,所以一入門口就可以叫嘢食,坐底冇幾耐就可以開吃!加快咗成個效率😛因為我叫既係草莓乳酪味,整體黎講真係偏酸(;´༎ຶД༎ຶ`)食到後尾越食越折磨,因為食到中間仲會有啲風乾草莓粒,但都係好酸.....食到最後會見到一粒粒抹茶啫喱同埋椰果😛中和返個酸味,但如果可以再多啲就好啦😛😛😛帶返個頭盔先🪖,可能係因為季節唔啱,所以啲士多啤梨偏酸,加上我叫既係乳酪,酸都尚可理解。但係再食多次我就唔會揀草莓乳酪味啦👁

📝今次食左:
初心(草莓乳酪)$98

麻甩祖 x 甜姨姨合作左幾款刨冰組合,當中呢款係鋪頭無menu、無顯示,完全係隱藏menu,好鬼神秘!🤪🤪🤪【迷你版一人獨食難肥豆腐刨冰】配 【心型紫薯麻糬吐司】$98🌟follow阿祖同甜姨姨,可享88折🌟豆腐刨冰入面幾有層次,除左刨冰,入面有豆腐雪糕、餅乾脆脆,仲有豆乳俾你一路食,一路淋落去,融冰後仍保持香濃豆香👍🏻豆腐控表示滿足😌麻糬吐司煙韌軟糯,有化絲感,單食無乜味,但紫薯蓉實在太甜,最後食左幾啖就放棄左😜記住呢款甜品係隱藏架,而且供應期至7月31號咋💛〔評分區〕🍜食物質素: 3.8/5🏡環境: 3.5/5🤑價錢:3.5/5 🙋🏻‍♀️回頭率: 3.8/5

【迷你版一人獨食難肥豆腐刨冰】

🍜食物質素: 3.8/5
🏡環境: 3.5/5
🤑價錢:3.5/5
🙋🏻‍♀️回頭率: 3.8/5
又同朋友去了銅鑼灣甜姨姨啦👩🏻🤩,之前吃過幾次甜姨姨的刨冰🍧和經典甜品🍮😋📌迷你豆腐刨冰🍧刨冰一人份量,外型好可愛❤️,軟滑順口,豆香味濃,不會太甜,入口即溶😋吃到入面,很驚喜‼️內藏濃郁的豆腐雪糕🍦及曲奇餅碎,口感層次豐富‼️📌心形真心紫薯麻糬吐司印有真心字句和阿祖插畫,相當可愛❤️!亂笠笠的吐司中間有紫薯麻薯和紫薯蓉,多重口感👍🏻,紫薯香甜濃郁👍🏻‼️質素實在太好

📌迷你豆腐刨冰🍧

📌心形真心紫薯麻糬吐司

質素實在太好
甜姨姨嘅銅鑼灣分店,除咗有天后總店嘅甜品之外,仲有呢間店獨有嘅日式冰品,夏天食冰解暑就最啱!呢度嘅味道款式多元化,有榴槤、火龍果、黑芝麻、草莓乳酪等等,仲有加入港式元素,例如楊枝甘露、奶醬多。=========================黑極 $98黑芝麻豆腐口味,食落有芝麻香偏甜,略嫌芝麻味唔夠濃最頂有豆腐奶蓋,中間夾住花生碎同芝麻碎底層有芝麻雪糕同埋豆腐花,多種層次有心思,唔會成個都係刨冰咁悶。另外仲有額外嘅黑芝麻醬,食到中間如果唔夠味可以加。不過對我來講,呢個冰嘅黑芝麻醬偏甜,少少膩,唔洗再額外加醬。枱面貼住食刨冰小貼士,等上枱嘅時候可以睇吓😆刨冰比較鬆散,容易跌落枱,食嘅時候要小心啲😂 份量足夠兩個人share,價錢合理,有港式口味選擇,除咗Shari Shari,銅鑼灣多一個日式刨冰嘅選擇。=========================甜姨姨私房甜品 (耀華街)銅鑼灣耀華街11號地舖

=========================
黑極 $98

黑芝麻豆腐口味,食落有芝麻香偏甜,略嫌芝麻味唔夠濃
最頂有豆腐奶蓋,中間夾住花生碎同芝麻碎

=========================
甜姨姨私房甜品 (耀華街)
2021-07-10 23 浏览
「好紫妹Dear BFF」$148。紫薯刨冰係用奶底冰,紫薯蓉同汁,但每個刨冰上都加波波,略嫌太誇張同唔環保。。搞下搞下相當有驚喜,原來個底有小芋圓同薄薄一層紫薯蓉,真係食到尾都有薯味🤣。「紫薯厥餅」紫薯粉喺外面,但入面有少少茶味,但口感可以再Q啲,而家有少少淋。見到隔離枱有個女仔自己食成個,實在驚訝,夏天食完,成個人凍咗成個鐘。📍甜姨姨私房甜品 (耀華街) (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街11號地舖。【後記】➡️中間啲位有少少密,好彩有個近門嘅高枱位,可以兩個人稍稍遠離「中心」
「好紫妹Dear BFF」$148

好紫妹Dear BFF

📍甜姨姨私房甜品 (耀華街) (銅鑼灣)

【後記】
2021-06-25
2021-07-10 51 浏览
一直都見到ig好多人食大大個刨冰,但成日都兩個女仔去街,食完飯已經好飽,無曬quota食。好難得今次3個女仔一起去,閒日大約2點去到,客人唔多,坐得幾闊幾舒服。3個人叫左一個楊枝甘露味刨冰,刨冰黎到都好大個下,3個人食啱啱好,完全唔使爭,呢個口味食落好重芒果同柚子味,炎炎夏日食特別冰涼解暑,但缺點就係我略嫌太甜,而且冰都好快融,都最後變左一碗水。另外我地仲叫左個芋圓,我覺得呢個就真係好普通,芋圓無話特別煙韌,亦唔重原材料味,成個甜品椰奶味蓋過左一切,我覺得真係唔使試。整體感覺都尚可,食完飯行過可以一試,但要大排長龍的話我就未必會食了,食鮮芋仙好過。
好難得今次3個女仔一起去,閒日大約2點去到,
客人唔多,坐得幾闊幾舒服。

楊枝甘露刨冰
2021-07-09
下午茶
2021-07-10 66 浏览
前排同屋企人係銅鑼灣行街行到肚餓諗住搵甜品食下,經過呢間鋪頭見唔錯,所以試下。叫左個芋圓仙草同楊枝甘露,楊枝甘露就普普通通係柚子有少少苦,但整體都可以接受但係個芋圓仙草真係食到我黑人問號🥴🥴🥴第一啖食落d仙草到,係苦架!!!我以為係我自己有問題,就叫屋企人試下點知佢都話係苦架。個種苦係有少少似食緊龜苓膏咁,有種中藥嘅苦味,我一度懷疑佢係唔係攞錯龜苓膏做仙草。總之我係完全接受唔到,食左幾啖就冇食。後尾網上睇返呢間好多人話好食,但我真係唔知好食係邊🤢

後尾網上睇返呢間好多人話好食,但我真係唔知好食係邊🤢
那天本來想去Shari Shari,但人龍長得嚇人。用Mee App一搜尋才發現中學經常吃的甜姨姨在銅鑼灣開了分店,菜單還特別增添了不少特色冰品的選擇。店內外環境店外裝潢簡單時尚,比起天后分店看得出放了更多心思,亦比較新淨,之前到天后分店總是覺得有點殘舊,但當然,兩店走不同路線,難以直接相比。而店鋪用了新logo亦有大大個刨冰卡通貼在玻璃上,一目了然。店內有不少插畫,聽說是香港插畫師「阿祖」的作品,我倆見少識陝未聽過,但似乎有不少人打卡。這種少女系的插畫對The Big來說實在是too cute to handle,和我太不配了lol反而森系特色牆我就非常喜歡,綠意盎然令人開心。—————我們點了甚麼?。黑極。。奶醬多。我們總共造訪了兩次,因為刨冰太大,無法一次吃幾種口味。第一次試了黑極,相隔一個月左右再去試奶醬多。—————。黑極。想了很久叫哪一個冰品,很多名字都很吸引,也曾想過不要叫兩個。(The Bread OS: 這個女朋友真貪心) 幸好我有極強的意志力,最後只叫了一個,也是其中一個熱門選項 – 黑極。黑極真的黑到極致,包括黑芝麻醬、豆腐花、豆腐味忌廉和黑芝麻脆脆。刨冰份量極大

店內外環境

反而森系特色牆我就非常喜歡,綠意盎然令人開心。

—————

我們點了甚麼?
。黑極。
。奶醬多。

—————

。黑極。

黑極真的黑到極致,包括黑芝麻醬、豆腐花、豆腐味忌廉和黑芝麻脆脆。刨冰份量極大,我們只吃了poke bowl作為晚餐,兩人分著吃完後完全是捧著肚,如果正餐吃得飽,建議起碼3人分吃。

冰刨得夠幼細,這是關鍵,不然配料多好吃也枉然。上面的醬汁也很夠,也不用擔心吃到一半不夠味道,因為店家一早準備了一小埕芝麻醬,吃到一半再加上去,醬汁似乎與本身林在刨冰上的黑芝麻將味道一樣。

面層是芝麻脆餅與豆腐忌廉,芝麻脆餅沒有令人留下很深的印象,但至少夠脆,芝麻味亦算香濃。特別喜歡豆腐奶蓋,打得輕盈軟滑,豆味重,芝麻與豆腐絕對是絕配。

把面層吃完後,會看見黑白芝麻磨成的芝麻粉,也有混入砂糖,吃上來甜甜的,喜歡其質感,顆粒不會太大,能與刨冰融為一體,但又能加入多一層的芝麻香氣。

完全沒有預計有芝麻雪糕,在餐牌的介紹完全沒有提及。雪糕的口感非常幼滑,完全不帶冰感,同時芝麻味亦是整個刨冰中最香濃的,絕對是這個「黑極」的亮點。最後最後,底層還舖有豆腐花,畫上一個完美句號。

——————-

。奶醬多。

第二次到訪,我們也是只叫了一個刨冰,這次要嘗試的口味是當店Top 1的「奶醬多」。

和上次一樣,刨冰還是非常幼細,旁邊同樣預備了一小瓶的額外醬汁,是加入了花生醬的煉奶,不算很濃稠,對於額外的醬汁有點少失望。

與黑的差不多,先有一片小小的多士,貫徹奶醬多的名字,令其名副其實。然後有豆腐奶蓋,但這次因為另外加上了濃郁的花生醬,掩蓋了豆腐奶蓋的清新,香味。

下一層就是花生芝麻粉,好像和上次黑極的芝麻粉差不多,現在才知道芝麻粉裏面除了黑白芝麻,大概也混入了一些花生粉,甜味可能來自於花生粉?吃到中間還有一些消化餅碎。

到中間就有豆腐味的雪糕,非常清新。這次的刨冰層次比上次的黑芝麻口味簡單,可惜上次的黑芝麻味太令人驚艷,所以這次的奶醬多又稍微失望了一下,希望另外附上的醬汁能更濃郁!
  • 黑極
2021-07-07 39 浏览
☆ 𝘼𝙪𝙣𝙩𝙞𝙚 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩甜姨姨私房甜品銅鑼灣耀華街11號地舖✦ 留戀夏天就係要食凍野,所以我又食冰啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و呢個刨冰味道主要係榴槤同豆腐花組成,冰底好綿入口即溶,好多榴槤肉,面頭一堆然後食到中間又有一大堆,好正!跟住間中食到d豆腐花個感興趣又好清新咁,同埋好得意係唔會覺得比榴槤d味搶左,都食到豆腐花嘅味,幾好(о´∀`о)✦ 拉芝貝果甜姨姨除左甜品好食之外,呢個bagel都好好食,勁多芝士,多脆內軟,一個字!好鬼正!
☆ 𝘼𝙪𝙣𝙩𝙞𝙚 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩
甜姨姨私房甜品