2017-01-25 183 浏览
嗚.... 太夜去咩都類晒咁濟喇一坐低就話冇布丁又冇湯丸,好傷心呀! 睇左一輪,最後揀左:~榴槤飄香椰皇子~呢個不得了,食到ENCORE,外賣多個呀~ 舖係椰皇jelly上面果疊榴槤極具水感呀,榴槤控既你真係非叫不可!!!~自家雪糕椰皇子~個雪糕比到好大十派我地呀,真係做得好好食!!! 可能我本身就好中意食松露做配料既食物,甜入心將松露配落去凍冰冰既雪糕竟然一D都唔牽強如果再大舊D雪糕就好喇…哈哈總括黎講,椰皇裡面既jelly 都做好滑,好有口感又清新最重要係唔會太過甜既,怕甜既都可以放膽試下~
嗚.... 太夜去咩都類晒咁濟喇

一坐低就話冇布丁又冇湯丸,好傷心呀! 睇左一輪,最後揀左:
~榴槤飄香椰皇子~
榴槤飄香椰皇子

~自家雪糕椰皇子~
自家雪糕椰皇子
如果再大舊D雪糕就好喇…哈哈

總括黎講,椰皇裡面既jelly 都做好滑,好有口感又清新
最重要係唔會太過甜既,怕甜既都可以放膽試下~
题外话/补充资料: 記得早D 去先食到布丁
2017-01-22
$50 (宵夜)
榴槤飄香椰皇子
自家雪糕椰皇子
2017-01-11 120 浏览
因為與友人在附近吃過晚餐,所以來到這間甜入心吃甜品。我們點了一份榴槤飄香椰皇子。榴槤很香,喜歡吃榴槤的人一定要試試我們有點了一份腐竹薏米小丸子。還加了桃寶及湯丸。腐竹糖水很入味,可以暖一暖胃我們又點了一份黑松露吐司粒粒山。最頂的是一個黑松露雪糕,第一次吃黑松露雪糕,感覺非常特別。麵包也烘得十分香脆。
因為與友人在附近吃過晚餐,所以來到這間甜入心吃甜品
2017-01-04 598 浏览
今日到深水埗買聖誕禮物,行到咁上下,正是下午茶的時候,見到有間甜品鋪便走了進去。 這間店子牆上掛滿了甜品的相片,相當吸引,好多吊燈,感覺漂亮。 再發現還有菓茶和朱古力噴泉免費享用,好開心。雖然店員唔多,但客人已坐滿,店員依然面帶笑容招呼客人。看看餐牌,有傳統的也有新款的甜品和小食。我係榴槤控,叫了個榴槤飄香椰皇子(涷)一放下,用椰皇盛䵧著,已聞到好香榴槤味,見到還有西米作配搭。我二話不說已經將一口一口的榴槤肉放入口中,好像個雪糕球咁多份量,好香,榴槤不會太熟。而菓涷都沾了榴槤的味道,好正友人叫了椰皇燉鮮奶湯丸有3粒黑芝麻湯丸,好香口,除了鮮奶還有和西米一起燉,鮮奶很滑,不是很甜,加了西米,豐富了口感。食完一個,好滿足之後和友人叫了個小食~黑松露撻 這個小食雖然小小的,但有4件。好好味。菰切到好幼,所以吸收了黑松露味,放在脆脆的春卷皮上,一口一個吃下,全個都充滿了黑松露味,正雖然這裏是甜品店,但咸點一啲都不遜色,很難得
 再發現還有菓茶和朱古力噴泉免費享用,好開心。
雖然店員唔多,但客人已坐滿,店員依然面帶笑容招呼客人。

看看餐牌,有傳統的也有新款的甜品和小食。
我係榴槤控,叫了個榴槤飄香椰皇子(涷)

友人叫了椰皇燉鮮奶湯丸

之後和友人叫了個小食~黑松露撻

黑松露撻
雖然這裏是甜品店,但咸點一啲都不遜色,很難得
下午茶
2017-01-04 140 浏览
Sham Shui Po is known for their street friendly pricing, comes with quality food. Our agenda today was to eat light food all day long. After eating our lunch, we decided to have some desserts. In Openrice, i realized this dessert shop rank quite highly and since i have not tried it before, we decided to give it a try.  It was located away from the bustling streets of Sham Shui Po, sandwiched in between those hardware stores. For a dessert shop, it was considered big. It can accommodate around 40
It was located away from the bustling streets of Sham Shui Po, sandwiched in between those hardware stores. For a dessert shop, it was considered big. It can accommodate around 40 people.
Their best signature dessert is no sugar coconut pudding. Since i am not a big fan of pudding, i give it a miss. My loss is another person's gain i guess. Based on some local test, their traditional desserts also rank highly for their low sugar desserts. I guess this shop prides themselves on serving quality taste, even without adding much sugar in it.
Baked toast hill with perigord truffle ice cream & caramel sauce - In general, their food takes quite some time to be served. On the bright note, i hope that all are served fresh. A chat with one of the staffs, she mentioned that some of their ice cream were made in-house such as truffle and coconut flavour etc.  Caramel sauce was spread on top of toast bread and bread was very crispy and soft. Smell of truffle ice cream was very overwhelming and it does not melt easily. It was a good attempt for this dish.
Yakult slush
Yakult slush - I only have this drink after having the toast bread. Maybe due to the strong taste of the truffle, i could not taste much yakult. I need to dilute my palate off with some tea before resuming my taste buds. It was blended very nicely, not like some shops outside where it took ages for the ice to melt. It was sour and sweet.
Durian & coconut pudding
Durian & coconut pudding - As a big fan of durian, this was supposed to be the clincher. Portion of it was huge, almost flowing out from the baby coconut shell. Durian was fragrant and smooth, with the thick texture. It was surely one of the better durians i tasted in HK.
2016-12-23 220 浏览
點了黑松露撻,榴槤飄香椰子皇,都很好吃!黑松露撻味道正,榴槤肉超多,位置也很好找,這一次沒有吃招牌的出浴椰子皇,但是相信也是非常好吃的!!!值得來吃的甜品店!!
  • 榴槤飘香椰皇子
2016-12-19 237 浏览
2016-12-7甜入心******************食完某廳晚餐心裡極不爽,於是起行去食甜品。大胃盟主素來極喜歡食窩未,所以一嚟到就叫咗朱古力窩夫,本來仲想叫多個芒果飄雪,但因為刨冰機壞咗,所以改咗要“八星龍珠”。******************窩夫上面球朱古力雪糕打得好實,又雪得好硬,唔會一上枱就溶,而且好濃朱古力味。窩夫好脆,入面好充實,唔會咬空氣,食一碟真係可以當一餐,可惜當日大胃首領份窩夫有啲燶,要扣少少分。******************八星龍珠最特別係粒龍珠,應該係用椰青水整,有清甜得嚟又有陣陣椰香。******************消費: total $71優惠:/
2016-12-7
2016-12-07
八星龍珠
  • 朱古力窩夫
2016-12-18 525 浏览
飯後補一補@甜入心 早幾日和朋友在深水埗食飯,飯後就在附近食碗糖水先走,朋友推介下到了福榮街的甜入心 晚上9點左右,小店內內外外都坐滿客人,不過空間感頗大,坐得還萛舒服 甜品款式很多,有凍有熱,而單單是椰子甜十也好多款呀!店內大部分人都點上這系列的椰子甜品 免費的英式果茶。好細心,實在食完甜品很需要沖沖口,這個免費的英式果茶味道淡淡,沒有甜味正合適食完甜品飲呀 友人點的榴槤飄香椰皇子$49,嘩,未食已經聞到榴槤飄香,入面榴槤肉一絲一絲擠滿椰子的空間,甜蜜又香滑,上面加了點爆珠,令口感更豐富,食到底還可以食埋椰皇肉!很滿足呢 而我就點了 桃寶燕窩椰皇子$48 近年很流行食桃膠,有看美容網的女士必定知道桃膠是近年來最流行的美容佳品,桃膠本身是桃或山桃等樹皮中分泌出來的樹脂,滋陰養顏,功效可媲美貴價的燕窩、花膠,而且價錢超級親民,沒有激素!而雪燕則似燕窩,為植物樹脂,是一種新型滋補養品。因泡發後晶瑩剔透與燕窩較像,故取名雪燕。具有補水保濕,減脂潤腸的功效。 桃寶燕窩椰皇子就是由桃膠和雪燕做出來,味道非常好,口感似在食燕窩,不同的就是沒有激素又便宜,而且還很環保。桃寶燕窩椰皇子入
飯後補一補@甜入心

而我就點了 桃寶燕窩椰皇子$48

桃寶燕窩椰皇子就是由桃膠和雪燕做出來,味道非常好,口感似在食燕窩,不同的就是沒有激素又便宜,而且還很環保。桃寶燕窩椰皇子入面還有用椰皇水做的啫喱,食起來味道清甜而口感更具層次,真是非常滋潤又美味的一道
2016-10-03 301 浏览
行深水埗福榮街睇玩具發現呢間甜品店, 估唔到質素都好有驚喜叫左2個甜品, 第一個韓式芒果飄雪冰外型好得意,放係個茶煲上面飄雪冰其實係刨冰, 做得好幼細入口即溶, 食過香港好甜品店既刨冰都好粗但呢到既韓式飄雪冰有台灣刨冰o既水準芒果新鮮又大粒,底下有粟米片,增加口感刨冰加左煉奶,夠曬甜另一個甜品就要左推介o既椰王子家族,用原個椰皇子,再配搭唔同o既材料不過個人比較鍾情榴槤,叫左個榴槤飄香椰皇子面頭係啖啖香濃榴槤肉,入面係椰皇燉奶及椰皇子製成的啫喱,幾特色呢到仲有免費果茶,用黎中和番甜味幾好近門口仲有個免費朱古力噴泉,唔知有冇人真係會試呢
行深水埗福榮街睇玩具發現呢間甜品店, 估唔到質素都好有驚喜

叫左2個甜品, 第一個韓式芒果飄雪冰
外型好得意,放係個茶煲上面

但呢到既韓式飄雪冰有台灣刨冰o既水準

芒果新鮮又大粒,底下有粟米片,增加口感
刨冰加左煉奶,夠曬甜

不過個人比較鍾情榴槤,叫左個榴槤飄香椰皇子

呢到仲有免費果茶,用黎中和番甜味幾好
近門口仲有個免費朱古力噴泉,唔知有冇人真係會試呢
2016-09-23
​ 與一個好喜歡吃甜品的朋友去食甜品,主餐只吃了很少很少。 有點像主菜小食的有這個 黑松露撻@$32 黑松露醬和香菇的比例大概是一比一,都唔好啊唔係落重本! 那個外皮就好似泰式米紙卷,不過是香脆版。 又有少少似炸雲吞外皮。總之食起嚟香味口感俱全。 Oreo薄荷奶昔@$28 比我預期之中沒有那麼凍,看圖片比較似一啲好冰凍嘅飲品, 點知原來係一個沒有冰的凍飲。 Oreo方面不夠碎所以很難用吸管吸入, 整體味道清新夠薄荷但是溫度有待改善。 天荒地老榴槤摩天輪(凍)@$42 榴槤、Q珠,榴槤冰 個名好特別,特別長。 第一啖食落去,已經有濃郁既榴槤味,用料十足, 加埋面嗰層既榴槤肉同埋透明粒粒,卜卜脆,亦值得一嚐。 焦糖布甸椰皇子可選冷熱@$36 加封面賣樣唔錯咁,於是點咗份黎試下。 呢款甜品,上面椰汁加焦糖布丁, 而下層由椰汁整成既果凍底,別出心裁,掂! 同埋,椰皇子既肉質嫩滑,用匙一「畢」, 幾易「畢」到出黎,唔洗挫冰咁款先食到! 係各式各樣嘅甜品店入面呢間價錢已經算好實惠, 每人食多過一個甜品都唔覺得太肉赤。 而且味道也不錯,值得推介。 甜入心 地址: 深水埗福榮街57號文昌閣

與一個好喜歡吃甜品的朋友去食甜品,主餐只吃了很少很少。

有點像主菜小食的有這個

黑松露撻@$32

黑松露醬和香菇的比例大概是一比一,都唔好啊唔係落重本!

那個外皮就好似泰式米紙卷,不過是香脆版。

又有少少似炸雲吞外皮。總之食起嚟香味口感俱全。

Oreo薄荷奶昔@$28

比我預期之中沒有那麼凍,看圖片比較似一啲好冰凍嘅飲品,

點知原來係一個沒有冰的凍飲。

Oreo方面不夠碎所以很難用吸管吸入,

整體味道清新夠薄荷但是溫度有待改善。
天荒地老榴槤摩天輪(凍)@$42

榴槤、Q珠,榴槤冰

個名好特別,特別長。

第一啖食落去,已經有濃郁既榴槤味,用料十足,

加埋面嗰層既榴槤肉同埋透明粒粒,卜卜脆,亦值得一嚐。

焦糖布甸椰皇子可選冷熱@$36

加封面賣樣唔錯咁,於是點咗份黎試下。

呢款甜品,上面椰汁加焦糖布丁,

而下層由椰汁整成既果凍底,別出心裁,掂!

同埋,椰皇子既肉質嫩滑,用匙一「畢」,

幾易「畢」到出黎,唔洗挫冰咁款先食到!

係各式各樣嘅甜品店入面呢間價錢已經算好實惠,

每人食多過一個甜品都唔覺得太肉赤。

而且味道也不錯,值得推介。

甜入心

地址: 深水埗福榮街57號文昌閣地下B
$69 (宵夜)
2016-10-01 883 浏览
終於放假了,約了朋友去食甜品滋潤一下⋯⋯椰王子家族出品,睇得又食得!見到餐牌有多款口味,選擇困難症又發作了!椰皇燉鮮奶湯圓 $43鮮奶味會好濃郁,不好「奶」嘢的朋友未必喜歡,相反,我倒是對杰身又有燉奶味的甜品情有獨鍾。裡面的芝麻湯圓熱騰騰,吃落仲好有流心效果;幸好粉皮不會太厚,所以吃到煙軔好嚼的口感!餐牌最好就係可以另加配料,可以搭出不同的可能性!桃寶 +$7具有養生、補充骨膠原、降血脂等健康功效,想不到食甜品都倍感在培養一雨美肌養生之道。一直也聽過桃寶可提升皮膚彈性,一於試試!另加水晶珠+$7更有口感,在口中爆珠的一刻別具滋味!店子會另外分碟上配料,超老實的!不會因為另加配料而減少原本的份量,可能是原本的椰皇都不算大,所以都無謂勉強塞入去。花膠椰子王 $55朋友總是喜歡滋補養生的甜品,花膠份量十足,使她十分歡喜。雖然用料矜貴,但價錢都不會太貴,朋友說下次都會考慮再Encore 這個甜品~黑松露吐司粒粒山 $52這個Toast 早已經分成粒粒狀,大班人share 最開心!店子十分慷慨,將大量焦糖醬鋪滿黑松露多士粒粒,頂上又有雪糕,所以每次蘸上半溶雪糕都會別有風味。燕窩蛋白燉木瓜 $50
終於放假了,約了朋友去食甜品滋潤一下⋯⋯
椰王子家族出品,睇得又食得!

見到餐牌有多款口味,選擇困難症又發作了!
椰皇燉鮮奶湯圓 $43
鮮奶味會好濃郁,不好「奶」嘢的朋友未必喜歡,

相反,我倒是對杰身又有燉奶味的甜品情有獨鍾。

裡面的芝麻湯圓熱騰騰,吃落仲好有流心效果;

幸好粉皮不會太厚,所以吃到煙軔好嚼的口感!
餐牌最好就係可以另加配料,可以搭出不同的可能性!

桃寶 +$7具有養生、補充骨膠原、降血脂等健康功效,

想不到食甜品都倍感在培養一雨美肌養生之道。
一直也聽過桃寶可提升皮膚彈性,一於試試!
另加水晶珠+$7更有口感,在口中爆珠的一刻別具滋味!
店子會另外分碟上配料,超老實的!

不會因為另加配料而減少原本的份量,

可能是原本的椰皇都不算大,所以都無謂勉強塞入去。
花膠椰子王 $55
朋友總是喜歡滋補養生的甜品

花膠份量十足,使她十分歡喜。
雖然用料矜貴,但價錢都不會太貴,

朋友說下次都會考慮再Encore 這個甜品
黑松露吐司粒粒山 $52
店子十分慷慨,將大量焦糖醬鋪滿黑松露多士粒粒,

頂上又有雪糕,所以每次蘸上半溶雪糕都會別有風味。
燕窩蛋白燉木瓜 $50
燕窩具有美肌的功效,相信不少女生都會趨之若騖;

具有消化的木瓜正適合想瘦身又想享受甜品的朋友。
蛋白的確十分滑溜,但兩者夾起想好似有點乾身,

或許是那個木瓜的汁已經在蒸的過程中收乾...
招積木瓜奶昔 $26
充滿木瓜的香味,加上奶味,兩者互相配合得不錯~

但到現在都是不太明白與「招積」有什麼關係!?
甜品美食團下次又再出發了~
  • 椰皇燉鮮奶湯圓
  • 花膠椰子王
  • 黑松露吐司粒粒山
2016-10-01 171 浏览
我剛才原本在此店食甜品,店員在門前開了張枱,問我和我的朋友坐唔坐,我們ok, 但坐落後冇人理會我們, 我咪有入店內叫店員出來落單, 落單後等了15分鐘以上, 甜品仍然未到, 我只可以還返張單畀佢,話畀佢聽我哋唔食啦, 佢居然問我哋要我哋要俾錢, 甜品完全未上過, 我哋個叫嗰啲仲係要叫現成布甸之類嘅東西, 根本冇可能等15分鐘都未到! 未食過何來要比錢呢! 此點實在太過分!! 所以我下次都唔會幫襯!!😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠
2016-09-25 251 浏览
今日去開黃金,順道食埋晚飯同甜品。由於每次黎深水埗我都會揀黎依到食甜品,當然今次都唔例外啦。巨峰提子飄雪冰:依個雪冰外觀已好有睇頭,雪冰上面鋪滿左爆珠同提子,然後再係上面淋左d巨峰汁,冰好綿,巨峰汁甜甜地,而爆珠亦好有咬口,好味。食完透心涼。燕窩燉奶木瓜:食完冰凍既野之後,就緊係食返個熱野黎中和返啦。燉奶好滑同奶味重,燕窩比我想像中多,木瓜好甜。食得多皮膚亦會好。對女人真係一大補品,hehe!
今日去開黃金,順道食埋晚飯同甜品
由於每次黎深水埗我都會揀黎依到食甜品,當然今次都唔例外啦。
2016-09-20 780 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。甜入心.極用心。✰•*˚ ✿✿舌尖上的深水埗✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 很久沒到深水埗探友人,獲朋友推介的小甜店 想不到的用心,真材實料又好吃,必要點讚一下 首先有免費的果茶清心一下,不算很甜的果味,涼涼的感覺 未有棉花糖,否則一定要玩玩這朱古力噴泉 桃寶燕窩椰皇子($48):冰爽透心的養生之作 桃寶燕窩是爽爽冰冰的,有香甜的清新味道 加上以椰水製的啫喱,一整個椰皇基本上就是新鮮又清甜的夏日消暑佳品 黑松露撻($32):菇菇愛好者必食,又香又豐富,菇菇多而滑口 而且黑松露極香濃,一口一個,令人回味無窮 沒想到小小甜品店咸食也很出色 結果又追加了一碟,XD 芒果飄雪($48):實在巨型又好吃,一個可愛的茶壺 配上勁高的「雪山」:真.鮮芒果極甜,再加以芒果雪糕 棉花冰的口感帶有練奶的香甜,真是要有2人的胃口才能消滅 非常抵食呀!下次一定要再來!

雜感女生 好味日記

˚*•。甜入心.極用心。•*˚

✿✿舌尖上的深水埗✿✿

餓底飯聚

很久沒到深水埗探友人,獲朋友推介的小甜店

想不到的用心,真材實料又好吃,必要點讚一下

首先有免費的果茶清心一下,不算很甜的果味,涼涼的感覺

未有棉花糖,否則一定要玩玩這朱古力噴泉

桃寶燕窩椰皇子($48)冰爽透心的養生之作

桃寶燕窩是爽爽冰冰的,有香甜的清新味道

黑松露撻($32)菇菇愛好者必食,又香又豐富,菇菇多而滑口

而且黑松露極香濃,一口一個,令人回味無窮

沒想到小小甜品店咸食也很出色

結果又追加了一碟,XD

芒果飄雪($48)實在巨型又好吃,一個可愛的茶壺

配上勁高的「雪山」:真.鮮芒果極甜,再加以芒果雪糕

棉花冰的口感帶有練奶的香甜,真是要有2人的胃口才能消滅

非常抵食呀!下次一定要再來!

2016-09-18
  • 桃寶燕窩椰皇
  • 黑松露撻
  • 芒果飄雪
2016-09-18 411 浏览
一間西式甜品甜 亦有d熟食供應 睇menu就冇話邊種甜品 但就西式黎計乜都有d甘 值得加分係 出面有果茶可以自己斟, 味道有淡香果味 食住濃味甜品飲下都唔錯自家雪糕椰皇子 配黑松露雪糕 45 蚊成個椰皇入面放住用佢天然椰汁整成既啫喱 上面配以黑松露雪糕 雪糕好濃黑松露味 而下面既啫喱亦整得十分清甜 天然椰皇味 正黑松露撻 32 蚊熟食之一 黑松露加雜菇配塔成既撻, 底十分脆身同薄 唔會滯 而上面既菇亦煮得爽口充滿黑松露味 一口一個剛剛好蜜瓜飄雪冰 55 蚊下面既茶煲至在裝飾 都算美觀 而上面既飄雪冰 係比綿綿冰更細更綿既冰 入口細滑 配埋糖漿同新鮮既蜜瓜味 超清新怡人。 再加埋切出黎既蜜瓜果肉 推介!榴槤班戟 38 蚊 配自製椰子雪糕 7 蚊榴槤班戟皮夠薄同林帶有少少餅皮既香味 而入面既榴槤密度好高 重榴槤香味得黎又夠口感 配以側邊自製既香濃椰子味雪糕 口感軟滑 正燕窩蛋白燉木瓜 50 蚊 加桃脂 7 蚊原個木瓜上面放滿住蛋白同燕窩 燕窩有口感落足料 而蛋白夠滑 可以一路喺側邊加蛋白料落去木瓜入面, 甜得黎十分有口感 再加上桃脂 即係樹既脂一種 既類似骨膠原口感 又健康又好味普通一間甜
自家雪糕椰皇子 配黑松露雪糕 45 蚊

黑松露撻 32 蚊

蜜瓜飄雪冰 55 蚊

榴槤班戟 38 蚊 配自製椰子雪糕 7 蚊

燕窩蛋白燉木瓜 50 蚊 加桃脂 7 蚊

普通一間甜品鋪制偏算用心 味道又唔錯 可以間中食下
2016-09-16
$60 (宵夜)
2016-08-27 443 浏览
Want to thank hearts dessert for helping out today Why I luv it?Food: Brought an overseas friend to pig out at ssp (Shum shui po) and ended off here, which is one of the must trys on my ssp to-go list (luv the durian coconut and the warm alternatives b/c v soothing). It is just smart to set the last stop here on a ssp tour. Atmosphere: intrigued by the mini chocolate fountain at the door. Cute transparent coco drinks for to-go. Lovely table tops. Not fancy but content n comfy. Service: once I st

Why I luv it?
Service: once I started talking to them n omg... The ppl r so nice n super helpful. They had really thought about my prob n offer solutions rather than solitude. .. I felt understood n touched.. They went out of the way to help me today so a trillion thumbs up n beyond!
- I've learned to enjoy today, as "...it gives me happiness right now and it becomes a good memory later" (George Foreman)
2016-08-27
  • Durian in coconut dessert