2006-08-18 76 浏览
我今次係去銅鑼灣那間,但....完全失望!一去到,佢話有張枱埋緊單,要我地等一陣,等咗幾分鐘,佢地每隔一分鐘都會出來示意我地等多一陣,好快有枱,而且佢地起初好有笑容,所以心諗服務都唔差....終於有枱,點咗:-玫瑰麥精湯圓--係維他麥精來的,無玫瑰味,只係上面落咗玫瑰花瓣,個味道唔夾之餘,連乾的玫瑰花瓣一齊食個口感好奇怪。-腐竹雪耳清心丸--好奇怪,食到係落維他奶整的,所以腐竹唔"霖"亦唔溶。沒有清潤的感覺,有點騙人。-綠豆清心丸--最好係這個,但係綠豆都係較硬的-鎮店之寶之一,什麼炸芉頭丸,入面有香蕉的,都幾難食,而且我們食到是酸的,同侍應講,他說酸味是香蕉炸完後是會酸的,這是果酸,但是我們說我們真的吃不下,味道好怪,可否換其他的?之後他面有難色的走開,轉頭佢話,老闆娘話酸味是正常的酸味,所以無得換。下!無啦啦芉頭配香蕉,味道真係一點也不夾,感覺就係芉頭加酸味,點入得落口?最後我們都係全碟無食過!而且佢地咁既答案真係好唔滿意咯,我唔係貪你個幾廿蚊,你地整得唔好食個客唔啱食,都應該要換啦!你肯換的話,個客條氣順d,都會返轉頭幫襯,你慳個幾蚊(講真你地成本都係幾蚊啫),唔肯換,個客唔會返
我今次係去銅鑼灣那間,但....完全失望!
-綠豆清心丸--最好係這個,但係綠豆都係較硬的
而且佢地咁既答案真係好唔滿意咯,我唔係貪你個幾廿蚊,你地整得唔好食個客唔啱食,都應該要換啦!你肯換的話,個客條氣順d,都會返轉頭幫襯,你慳個幾蚊(講真你地成本都係幾蚊啫),唔肯換,個客唔會返轉頭之餘,亦會叫朋友唔好幫襯咯!都唔知識唔識做生意!
2006-07-10 25 浏览
琴晚同媽咪兩個人去左荃灣搵野食!晚上七點幾,好多食店都排哂長龍,唯獨得依間無排隊,咁就入去試下啦~一入到去,有歌播住,地方又乾淨,燈光又夠,環境總算唔錯。我地叫左....1)芝士自製叉燒焗飯食評:d芝士味好香,d飯好滑,不過d叉燒麻麻。2)豬頸肉炒公仔麵食評:d公仔麵好正,不過d豬頸肉未夠炒得入味。3)椰汁芒果清心丸食評:好足料,椰果同芒果都勁大粒,可惜椰漿太甜。4)芒果奶皇丸(唔記得太清楚,大概咁既名)食評:媽咪話..無特別,丸細粒左d,都係奶皇包住芒果既味。整體尼講,野食都算唔錯架喇!不過賣相真係好好,可惜我唔記得映d相俾大家睇啦~同咪如果果度d射燈唔好咁熱就仲好d喇,因為冷氣未算太夠。最後,提議大家叫野食之前,要食咁多,叫咁多,因為佢樣樣野都大大碟同好足料架,都算抵食既~計埋加一食左$155
1)芝士自製叉燒焗飯
食評:d芝士味好香,d飯好滑,不過d叉燒麻麻。
2)豬頸肉炒公仔麵
食評:d公仔麵好正,不過d豬頸肉未夠炒得入味。
3)椰汁芒果清心丸
食評:好足料,椰果同芒果都勁大粒,可惜椰漿太甜。
4)芒果奶皇丸(唔記得太清楚,大概咁既名)
食評:媽咪話..無特別,丸細粒左d,都係奶皇包住芒果既味。
2006-06-20 36 浏览
新開張既時候都想試下....不過...見食評都唔太好...所以無去試...今晚正好..唔知食咩野...去睇下先!同老公叫左個軟殼蟹柚子沙律...個蟹幾熱幾香...不過...啲柚子加得太多花生..反而令個味唔清新!唔想食焗飯...於是叫左個三文魚濃汁意粉...啲煙三文魚太鹹....個汁都ok..不過...佢間鋪既野食對於我黎講...偏鹹!另外再叫左兩個甜品....我既腐竹蛋雪耳清心丸..雪耳好硬....太甜! 老公要綠豆清心丸, 唔知潮州人係咪慣食硬既綠豆呢....啲綠豆又係好硬呀! 鋪頭細細...但侍應不是太過熱誠...又唔係平....相信不會再有下一次!

2006-05-08 17 浏览
今日同左女朋友入去試下啦,見到D野食幾特別,所以想叫待應妹妹介紹下啦,當時都有一半客人,但只得一名員工,見到佢咁忙,都廢鬼事。我叫左一個蜆GE意粉,都唔錯,但係個炒麫就比較淡,之後經待應妹妹介紹GE唔知咩木留連GE甜品,好味!!食物都OK,好多野想試,服務唔錯,可惜唔夠人手,可能開得唔夠冷氣,幾熱!
2006-04-17 31 浏览
今天去試了豆漿桂花礅雪蛤, 雖然豆漿不太膿, 食得出唔係自家製, 但桂花味好香, 成個甜品食得出除了桂花甜味, 無再加糖, 好清潤, 好合我口味.但店內各人不太會招呼客人, 態度冷淡, 令人客感覺不太自在!

2006-03-09 20 浏览
這間甘潮已開了一段時間,但每次行經,見裡面都是空盪盪的,昨晚不想四處搵位吃飯,便試它一試,怎知卻是失望得很...原來晚上是不供應套餐的,我和男友叫了雞肉炒出前一丁和泰式豬頸肉柚子沙律為主菜,另加一杯士多啤梨多多多及酥炸杧果湯丸(忘了在餐牌上的正式名字,但就是這個食物)。等了都頗久才有東西吃,先上的是炒面,四十幾蚊,一般啦,沙律就完全不行,咸到苦的,柚子味道完全消失無蹤;飲品是益力多加大量水及小小士多啤梨打的,最後那個說是招牌食物必吃的酥炸杧果湯丸就更令人失望,皮厚又好油,中間有一小粒杧果肉及一些咬落粉狀的黃色東東,辛好是小小的三粒...唯一值得一提的是侍應的服務都很好,看得出是新手,但笑容夠,有禮貌,叫了幾次問嘢都有耐性,加水亦快手。真不明白為何有人說這間店是日本人來香港必試的?我想他們在銅鑼灣那間應不會咁大分別吧,不過我就不會有信心去試了。
2006-02-16 26 浏览
試過玫瑰麥精湯圓, 玫瑰同麥精味道完全唔夾, 湯圓只是街貨, 整個甜品給人好求其的感覺, 明顯只是把煮好的湯圓放入叮熱的麥精再灑上玫瑰花「茶葉碎」, 玫瑰花的味道沒有融和麥精的味道, 湯圓也滲不進玫瑰麥精湯的味道。另外試了奶王蜜提莎丸, 外咸內甜, 味道又是完全唔夾, 而且多油, 很失望。最後點了最普通的燉蛋, 比義順甚至杏花樓的差幾條街。對menu 上的生果燉蛋一點興趣也沒有, 不用試就知道生果的鮮混入燉品, 完仕冇可能好食。食店與其標新立異造新口味, 不如先做好本份。愈放得多雜誌剪報做feature 宣傳, 只會令更多人食過後失望而一去冇回頭。

最後點了最普通的燉蛋, 比義順甚至杏花樓的差幾條街。

2006-02-13 6 浏览
食完客家菜,時間尚早,屈細妹請食糖水。銅鑼灣總店食得多,原來係荃灣開了分店,即管試下。我食了馬蹄沙綠豆沙,馬蹄沙份量多過綠豆沙,食唔到綠豆沙味,而且味道略甜。老公要了綠豆邊清心丸,與正宗潮式綠豆清心丸的味道不同,這個糖水的味道比正宗較濃。另外老豆媽媽細妹都是紅豆沙湯丸,細妹覺得湯丸好食,但紅豆沙味道假。我試了少少,紅豆沙味怪怪的,似日本紅豆多過似中國天津紅豆,所以媽媽特別喜歡。糖水無總店咁好食,但見隔離的焗飯,又香又大碟幾吸引,下次o黎改食焗飯唔食糖水。講下服務方面,好過總店,有兩三個後生waiter,佢o地服務態度唔錯,又有禮貌。而缺點係,當時只得三客,但得一個人係水吧負責糖水及飲品,所以上菜的速道較慢。
食完客家菜,時間尚早,屈細妹請食糖水
銅鑼灣總店食得多,原來係荃灣開了分店,即管試下。