2022-07-10 519 浏览
長洲一日游🌟一落船第一站甘永泰魚蛋,每次來必食小食之一,這家所有丸都系自家制,用料十足,最特別之處全部魚蛋系用油炸熟,有別於平時買的魚蛋都系煮熟,所以特別野味。🍡咁多年都無加價超級大魚蛋10蚊: 其實我覺得大魚蛋好一般得個大,唔太彈牙,無咩特別,但系阿女鐘意。🧀三文魚丸拼芝士丸20蚊:三文魚丸我食唔出三文魚味,但系有好濃魚肉味都幾好食。芝士丸非常出色,一粒丸入面滿滿咸香味芝士,真系好好食。🐙墨魚丸20蚊:墨魚丸我的最愛,每次必食,墨魚味濃,好好食。
長洲一日游

大魚蛋
三文魚丸拼芝士丸
2022-07-09
10 分钟 (外卖自取)
  • 墨魚丸
2022-06-12 430 浏览
去親長洲都一定會食大魚蛋 但食邊間就求其揀今次朋友推介咗呢個比我 我竟然喺未食過⭐️炸魚肉豆卜真係好好食 好鬆脆 好香❤️咁好食嘅嘢我竟然第一次食到 推薦比大家⭐️炸墨魚丸唔差嘅 但無乜特別 可以試下嘅~
去親長洲都一定會食大魚蛋 但食邊間就求其揀
今次朋友推介咗呢個比我 我竟然喺未食過

⭐️炸魚肉豆卜
真係好好食 好鬆脆 好香❤️
咁好食嘅嘢我竟然第一次食到 推薦比大家

⭐️炸墨魚丸
唔差嘅 但無乜特別 可以試下嘅~
炸魚肉豆卜
2022-05-22
下午茶
炸魚肉豆卜
2022-06-03 357 浏览
上黎openeice先知,原來其他人都有同一遭遇。排到我地,我地以為佢整緊比前面人客,禮貌地等待,點知兩個女人問後面客人要咩,我地出聲,佢地竟然好惡咁鬧我地做咩唔出聲,咪問後面先law,其實後面都冇出聲架!咁你直接skip左我地咁有趣既?仲咁惡鬧人。魚蛋唔係即炸,味道好一般,係大粒law,講真,唔好食唔緊要,但諗唔到,食粒魚蛋都要受氣。
上黎openeice先知,原來其他人都有同一遭遇。
假日特登入嚟長洲掃街就係為咗試佢既名物🏖 大魚蛋有好多但聽講呢度係老字號🥇 見到唔少攤開左嘅魚蛋衛生麻麻地🌝 當我要影相嘅時候店家態度亦非常差🌚覺得我阻住佢咁仲要行開食😅 咁嘅質素只試一次嚐鮮就可以⭐️ 大魚蛋 🐟魚味唔算濃但表皮係炸得脆嘅🔥唔會太鹹重味精值得加分👍🏻 但係只係一粒大D既魚蛋😂無咩驚喜值得特別要黎食🤡⭐️ 甘永泰魚蛋 (長洲)📍 長洲新興街106號地下#foodiehkboy長州

⭐️ 大魚蛋 🐟

⭐️ 甘永泰魚蛋 (長洲)
📍 長洲新興街106號地下

#foodiehkboy長州
外卖自取
🐟白魚蛋(推介指數: ⭐️⭐️)唔係炸即叫即炸,係炸定放係到,魚蛋係暖既,一拎上手成枝竹籤都係油🙈🙈魚蛋唔係彈牙個隻,而且食唔到魚味,同有少少偏咸🌟除左魚蛋仲有其他丸類,但應該唔係全部自家製,因為見到雪櫃既墨魚丸同龍蝦丸,都應該係入貨🫶🏻想睇更多食評,記得留意IG _imbeetang_

🐟白魚蛋(推介指數: ⭐️⭐️)

白魚30蛋

🫶🏻想睇更多食評,記得留意IG _imbeetang_
2022-04-10
2022-05-26 264 浏览
名物長洲大魚蛋在長洲小食店經常見到,雖然筆者對大魚蛋興趣不大,但是來到長洲點都要試下!第一次食,當然揾間歷史悠久的「甘永泰魚蛋」。在新興街的食店都有賣大魚蛋,但是「甘永泰魚蛋」門口的人龍最長最容易認。甘永泰魚蛋用真正的門鱔魚肉來製作,人氣名物包括招牌大魚蛋、魚肉釀豆卜及蝦丸等。阿姨即時炸夠新鮮又夠熱。魚蛋大大粒,但不是圓圓的。吃起來外脆燙口,內裡鮮味彈牙。味道令人不叫得一試難忘,但來到長洲當然要到此一遊。
2022-04-16
5 分钟 (外卖自取)
2022-04-10 161 浏览
難得去到長洲,當然要嚟食魚蛋!以往去開都會幫襯,但今次去到……竟然唔洗排隊直接落單,我就問幾多串會有個盒,因為之前去買滿幾串會有盒咁。今次個位有啲年紀嘅女士答我:無!$5個盒!咁我心諗可能經濟差少少啦,收錢都正常嘅,$5個盒自己選擇要唔要啦。咁我就唔要啦,先落4串為1袋,我要咗2袋共8串。真係無諗過佢直接將啲串串放入膠袋!紙袋仔都無個(指裝燒賣魚蛋個啲棕色小紙袋),一入袋,啲籤直接插穿膠袋!真係初體驗!仲有,唔講唔知,我以為我做錯咩事,個位女士語氣態度令我覺得好似我做緊佢生意咁!可能我太耐無去,星期日唔洗排隊就買到(之前每次去都要排),大概知原因了。好唔好食係其次,唔需要有咩服務,但基本禮貌係必須的!這是最後一次,完!
難得去到長洲,當然要嚟食魚蛋!
以往去開都會幫襯,但今次去到……
2022-04-10
2022-04-08 218 浏览
食完陳通記之後、兩個老嘢喺條街度踱步,見到一間叫做甘永泰魚蛋、記得呢間係某網台標榜長洲手做魚蛋,梗係要會一會佢啦,有墨魚丸、魚蛋、芝心丸, 可以話係十分之失望,可能佢真係長洲手做魚蛋、手做原因亦都可以標榜佢係因為用粉之冠、食落去一啲魚味都冇,成口粉,收$20串、豉油冇,辣椒油冇「百冇」可能店長想你認真嘗試一下佢啲魚蛋嘅粉味係有幾濃郁,所以呢個如果係我標榜的話我會標榜佢係一個專食粉嘅魚蛋,又名「魚蛋粉」(笑)
2022-03-23 222 浏览
🎈#carhlife_yum長洲 甘永泰魚蛋⛳️🌸招牌門鱔魚蛋🌸 🌸極驚喜+必食豆卜魚蛋🌸🌸回頭指數極高的魚蛋店🌸════════════════════💨偷偷地跟你們說,我真的是第一次在一日內食了10串丸😂😆📌這間的丸全是自家製,重點是煮法並非跟街邊魚蛋店賣的一樣——用水煮熟,而是放在滾油中炸熟!正!🤩꧁••••••••••••••••••••••••••••••꧂🔸三文魚丸拼芝士丸($̆̈20)🌟有驚喜的芝士丸☻︎跟坊間食開的芝士丸有好大分別,一口咬落去,滿口芝士漿,芝士味帶點咸,是好食的芝士丸,我想食過以後未必會想食坊間的丸🙊😂🍂三文魚丸味道不特出☹︎由於店鋪不會標示丸的名稱,咬開後會見到入面有橙色粒粒,一開始以為是蘿蔔丸😂🔸魚肉釀豆卜($̆̈20)̆̈🌟 驚喜鬆脆,口感特別☻︎豆卜炸過,表面酥脆☻︎魚肉釀入豆卜一起炸,口感外脆內彈牙,好特別🌟 食完一串即刻回頭買多串🙈😆🔸新加坡白魚蛋🌟彈牙兼魚味濃!☻︎魚蛋大小平均☻︎平時食丸會咬開一半但這個要原粒食,魚味相當濃👍🏻🔸墨魚丸🌟墨魚味重,真材實料有墨魚肉!👍🏻☻︎建議大家整粒放入口食,食出墨魚味🥺聽聞蝦丸是出色,但今次去沒有賣蝦丸,下次再來要試💬溫馨提示:老
🎈#carhlife_yum長洲 甘永泰魚蛋⛳️
🌸招牌門鱔魚蛋🌸
🌸極驚喜+必食豆卜魚蛋🌸
🌸回頭指數極高的魚蛋店🌸
════════════════════
💨偷偷地跟你們說,我真的是第一次在一日內食了10串丸😂😆
🔸三文魚丸拼芝士丸($̆̈20)
🌟有驚喜的芝士丸
🍂三文魚丸味道不特出

🔸魚肉釀豆卜($̆̈20)̆̈
🌟 驚喜鬆脆,口感特別
☻︎豆卜炸過,表面酥脆
☻︎魚肉釀入豆卜一起炸,口感外脆內彈牙,好特別
🌟 食完一串即刻回頭買多串🙈😆

🔸新加坡白魚蛋
🌟彈牙兼魚味濃!
☻︎魚蛋大小平均
☻︎平時食丸會咬開一半但這個要原粒食,魚味相當濃👍🏻

🔸墨魚丸
🌟墨魚味重,真材實料有墨魚肉!👍🏻
☻︎建議大家整粒放入口食,食出墨魚味

🥺聽聞蝦丸是出色,但今次去沒有賣蝦丸,下次再來要試
💬溫馨提示:老闆/員工的態度比較令人難接受
💬 因為炸的魚蛋會比較多油,所以魚蛋炸好後,店員都會用廚房紙包著遞給你
—————————————————————
💞回頭指數:5/5
💸人均消費:~HKD20
  • 豆卜釀魚肉
2022-03-15 171 浏览
一彈落船🚣‍♀️望到街口直入左手邊👈🏻⬅️就到😂夠晒近!路線亦好容易記平時,食開大魚蛋太「行貨」,好多間都有買🤷🏻‍♀️ 亦無特別出色🤔反而 念念不忘脆卜卜的豆卜魚蛋😷 由中學食到呢家(自我暴露年齡💁🏻‍♀️🙋🏻‍♀️)不過今次真係太過油,用廚房紙包住,都吸油吸到張紙變半透明🤷🏻‍♀️魚蛋依然鮮甜~ 總括嚟講都係好好食😋一嚟到長洲就會捧場~~~!💖💖💖魚肉釀豆卜($20)
一彈落船🚣‍♀️望到街口直入左手邊👈🏻⬅️就到😂
夠晒近!路線亦好容易記
反而 念念不忘脆卜卜的豆卜魚蛋😷
由中學食到呢家(自我暴露年齡💁🏻‍♀️🙋🏻‍♀️)
魚蛋依然鮮甜~ 總括嚟講都係好好食😋
一嚟到長洲就會捧場~~~!💖💖

💖魚肉釀豆卜($20)
2022-03-14 188 浏览
入長洲食大魚蛋好似係例行公事,不過近碼頭有間老字號,賣左好多年魚蛋蝦丸墨魚丸,除左即場一串串熱辣辣咁食,仲可以一斤斤咁買走番去做手信😌🍢炸魚肉釀豆卜 $➋⓿基本上全部即場食嘅都係20蚊一串,首推一定係呢個炸魚肉釀豆卜串,即買即落油翻炸,拎上手即食脆卜卜。豆卜嘅蜂巢紋岀哂黎,一睇就知勁鬆脆😍食落shok shok 聲,20蚊5大舊都算合理價位,幾好味都好,小食多滋味,食一串好啦唔係熱氣死🤣🍡炸白魚蛋 $➋⓿白魚蛋真材實料用新鮮魚肉製造,食落係一啲魚腥味都無。平時唔係特別好魚蛋,但呢度魚蛋會令我有食完會想打包買翻一斤半斤翻屋企嘅念頭,長洲掃街黎講,絕對係top 3 必食!📍甘永泰魚蛋 長洲新興街106號地下

🍢炸魚肉釀豆卜 $➋⓿

🍡炸白魚蛋 $➋⓿

📍甘永泰魚蛋
長洲新興街106號地下
2022-02-12 147 浏览
甘永泰🍽️長洲新興街106號地下呢間店屹立不倒四十幾年,由學生時代開始,每次黎長洲都必然黎篤串甘永泰大魚蛋。而家食既,不單止係佢既美味,亦有一種感情同回憶。附近有幾間唔同既都係賣大魚蛋,仲有唔同味道添!又麻辣、又梅味、又青咖哩、又沙嗲等等…不過試過晒,都依然係覺得甘永泰既原味大魚蛋最好食﹗唔使點任何醬,魚蛋既本質就已經足夠天然美味,又鮮味,又Q又彈牙。每日新鮮手打,百分百門鱔魚蛋,真材實料,果然唔需要花巧。佢仲有賣其他蝦丸、豬肉丸、墨魚丸…不過我覺得,專心一意食佢既大魚蛋已很足夠。諗起又好想返去食喇﹗
甘永泰
🍽️長洲新興街106號地下

呢間店屹立不倒四十幾年,
由學生時代開始,每次黎長洲都必然黎篤串甘永泰大魚蛋。
而家食既,不單止係佢既美味,亦有一種感情同回憶。

附近有幾間唔同既都係賣大魚蛋,仲有唔同味道添!
又麻辣、又梅味、又青咖哩、又沙嗲等等…
不過試過晒,都依然係覺得甘永泰既原味大魚蛋最好食﹗
每日新鮮手打,百分百門鱔魚蛋,真材實料,果然唔需要花巧。

佢仲有賣其他蝦丸、豬肉丸、墨魚丸…
不過我覺得,專心一意食佢既大魚蛋已很足夠。
諗起又好想返去食喇﹗
2022-02-05 155 浏览
本身諗住排隊買,買之前喺舖頭則邊影下相,點知比店員鬧我地阻街,好黑面甘話: 「要買就去排隊,唔好企喺路中心,會搞到我地比人鬧。」真心態度甘惡劣,食物幾好都冇用唔會幫襯!!
真心態度甘惡劣,食物幾好都冇用
唔會幫襯!!
2022-01-17 118 浏览
每次黎長洲都會食, 幾年無黎,白魚蛋同豆卜己經加到廿蚊串,老細可以係長洲休閑地發過豬頭 正到暈。豆卜好食,其他無quota可以唔使side錢試,白魚蛋有種係屋企氣炸四州魚蛋既感覺。
跟着组织的活动,来到了这里,被领队推荐的这家常年做鱼蛋的老店,说真的在这家店,粤语不流利还是有点困难的,不知道为什么我去买鱼丸,说完给了我一份白鱼丸,我朋友去买就给了一份花枝丸,我个人觉得这两种鱼丸味道都算是可以的,至于追求味道正宗,建议去探其他的店看看。
2022-01-05