2021-03-31 1053 浏览
一場黎到, 午餐時段試左佢地既燒味飯, 嗌左個叉鵝飯, 價錢都唔算太貴啦, 話哂都係銅鑼灣食飯, 但係碟飯一黎到個陣打左個突, 唔知重以為有人食淨, 個份量少到呢... 燒鵝姐..又唔係貴到曉飛, 個size會唔會少左啲, 問左個侍應佢地話一向都係咁.. 我真係X左出黎... 正常男人起碼要嗌兩碟飯加多碟燒味例牌先夠飽。燒鵝亦都偏咸, 如果嗌半隻都肯定頂唔哂, 水準認真麻麻, 估唔到自稱出師於鏞記的師父既水準都係咁, 真係恥辱,燒味係本業但係又做唔好就真係不如唔好做。
2021-03-04
2021-03-31 614 浏览
打完波諗住落甘棠食下燒鵝, 一心諗住連場激戰食番餐高水準的晚餐,畫上一個完滿的句號。嗌左佢最出名既甘一刀叉燒同埋燒鵝。叉燒表面火侯未免太燶了, 我地重嗌左半隻燒鵝, 友人話之前睇廣告話睇落好吸引, 所以先嗌半隻試一試, 一黎價錢都偏貴, 二黎我本身唔係燒鵝的fans, 見到佢斬完出黎我第一印象係甩皮甩骨 支離破碎咁, 賣相認真麻麻, 友人都覺得貨不對辦, 重識講笑鬼叫我地唔係食家咩 另外都試左個蝦子扎蹄,一個坊間比較少見的菜式, 味道都正常,但食唔出咩特別。
2021-03-20
2021-03-26 831 浏览
入去南華會,除左打波就一定來食甘棠。兩個人叫了碟燒鵝下莊,想吃甘一刀可惜沽清了....唯有點西班牙個種义燒再加個爵士湯。先說個湯,$80一碗真係有點貴,但的確存在厚身帶鮮甜,我心中個價$50都好進取了。之後义燒半肥瘦夾著濃厚焦香,肉質唔算好柴,係80-90年代义燒有燶燶地既味道,相比而家只係一舊染紅瘦肉只係燒過的,已經唔係個回事。精彩的燒鵝果然名不虛傳,汁香馥郁肉偏肥而不柴,點梅醬很好吃。可惜二人同行未能試其他菜式已經很飽了。最後一致認為燒鵝味道比起新界西的,真係相差遠矣。
入去南華會,除左打波就一定來食甘棠。
可惜二人同行未能試其他菜式已經很飽了。
最後一致認為燒鵝味道比起新界西的,真係相差遠矣。
燒鵝
义燒
2021-03-16
燒鵝
义燒
2021-02-16 2468 浏览
在疫情之下零售業慘不忍睹,以前人流興旺旅客不絕的銅鑼灣、尖沙咀如今吉舖處處。過了春節假期,相信會有更多的商店關門結業。面對著蕭條的大環境,香港人唯有咬緊牙根堅忍地撐過這個牛年。然而,儘管百業待舉,咱們卻依然發現許多的逆市奇葩。窮則變,變則通。即使在艱難的歲月,只要有勇有謀夠資本,再加上不可劃缺的運道兒,有些豪傑甚至可承勢而起,大幹一番事業。為控制疫情,政府禁止會所、卡拉OK、美容中心等娛樂場所作業,位於南華會的馳名廣東燒味「甘棠燒鵝」被受牽連,有一段日子全日只提供外賣服務。及至疫情有所緩和,餐廳終在新春期間重開午市,讓一眾飢渴已久的老饕終可親臨「甘棠」品嚐她們的經典菜色。襯著春節假期的最後一天,倆小口子於大年初四闖入「甘棠」以解五臟相思之苦。午飯時段來到南華會,由於會場依然關閉,門外烏燈黑火,緊密的鐵閘中只開了一扇門,要不是識途老馬絕不會毅然闖進。入閘後咱們還要攀上樓梯才能抵達保齡球場,只是保齡球場仍是黑壓壓的,唯有座落一旁的「甘棠燒鵝」燈火通明。以為這樣的佈置會令餐廳之人流減少?識飲識食,懂得轉洞尋隙的饕餮其實多的是。未夠一時餐廳幾近座無虛席,老闆表示是日訂檯已滿,幸好咱們預先通知,

襯著春節假期的最後一天,倆小口子於大年初四闖入「甘棠」以解五臟相思之苦。午飯時段來到南華會,由於會場依然關閉,門外烏燈黑火,緊密的鐵閘中只開了一扇門,要不是識途老馬絕不會毅然闖進。入閘後咱們還要攀上樓梯才能抵達保齡球場,只是保齡球場仍是黑壓壓的,唯有座落一旁的「甘棠燒鵝」燈火通明。以為這樣的佈置會令餐廳之人流減少?識飲識食,懂得轉洞尋隙的饕餮其實多的是。未夠一時餐廳幾近座無虛席,老闆表示是日訂檯已滿,幸好咱們預先通知,甘老闆已為咱們安排好座位,出門遇貴人,大年初四還可與貴人隔著膠板同席用飯,開個好年!

菜式由甘老闆安排,第一道菜已是經典花巧的功夫作鵝掌紮。此味菜色小的還是第一次品嚐,把鵝掌去骨,裡頭釀入秘製的滷水鵝肝肥豬肉等,用鵝腸將饀料紮好再入爐烤製,出爐後再以蜜汁醬燒,把幾近失傳精緻不凡的廣東功夫菜娓娓地呈現眼前。鵝掌紮入口酥香,鵝肝獨持的濃郁脂膩充盈洋溢,絕對是極具特色的手工料理。

發財大利湯清清喉嚨,接著出場的蜜餞金蠔又是另一傑作。甘老闆特意於台山入貨,上等的金蠔經過清洗,再用上湯餵煮,既確保衞生安全,同時又為金蠔增添了更豐富香濃的層次滋味。待金蠔吃飽上湯以後上架瀝乾,最後以蜜糖烹煎。經歷了重重的精雕細琢,金蠔做到外脆內軟,香巧的甜味與蠔肉的鮮味相得益彰。

吃濃味油脂豐富的美食最宜伴紅酒,來自Bourgogne的2017精選該為Pinot Noir,果香四溢酒體輕盈,正好消減脂膩增加食慾。

百花釀遼蔘就更屬宮庭妙品,將蝦膠釀入遼蔘裡,神來之筆還要數那沫奶油色的上湯,把海鮮滋味錦上添花地呈獻出來。

發財陳皮鯪魚球外皮香韌裡頭見咬口,三十年老陳皮絕對是溢於言表。

甘玉滿棠飯有叉燒、臘肉、荷包蛋,甘生還特意追加兩塊鵝片,在鵝油的襯托下連平日不好飯的小的也能整碗征服,完美滿足!

捧著腹子再吃一碗紅豆沙湯圓,還不忘情有獨鐘的紫心香芋丸。由於美食著實太吸引,咱們忍不住追加外賣,將幸福與至愛的親朋分享。

• 鵝掌紮,陳皮鯪魚球,百花釀遼蔘,金蠔
2021-02-10 1862 浏览
聞名已久,除傳媒力讚之外;友儕間的風評也大好,早前到銅鑼灣午膳,就一於預訂幾味以作晚膳。南華會停車場入口附近是交收點,來之前再和食肆確認時間,所以也不用多等。甘一刀肥燶叉燒(例)~$150外表黑蚊蚊,完全唔吸引;誰不知內裡鬼咁銷魂!為求完美,選用脢肉最頭一段部位,肉質鬆軟卻不過腍,層次分明,內層煙韌有肉香,中層半肥瘦肉質鮮嫩,最外層也最肥美、富脂香;表皮燒至微脆帶焦糖化,厚切更突顯其邪惡,令人垂涎欲滴;以蜜糖豆伴碟,夠懷舊,加多碗白飯就更好。蝦籽扎蹄~$70樹記出品,也是信心的保證,帶濃厚的腐竹香,加入斗門蝦籽,不但味鮮醇厚,又帶鹹香,不錯吃。滷水掌翼及墨魚~$150墨魚鮮爽彈牙,要追著吃。掌翼就由老婆一口包辦;她説都不錯呢。價錢不平宜,但用料上乘、味道佳,是值得一再幫襯的優質食肆;市況回復正常後,一於call齊人馬搞番一局。甘棠燒鵝地址: 銅鑼灣加路連山道88號南華體育會1樓電話: 35802938

甘一刀肥燶叉燒(例)~$150

蝦籽扎蹄~$70

滷水掌翼及墨魚~$150

甘棠燒鵝
地址: 銅鑼灣加路連山道88號南華體育會1樓
電話: 35802938
2021-01-23
$190 (其他)
  • 甘一刀肥燶叉燒
  • 蝦籽扎蹄
  • 滷水掌翼及墨魚
2021-02-07 1424 浏览
第一次嚟南華會入面食飯以為要做會員先入得 又唔洗門口登記個counter都無開就直入竟然主動問你有無安心出行無就要留低個人資料一上枱以為嚟錯 似燒鵝飯多啲好彩都有舊腳骨睇到肉唔算太多,調味同皮燒得幾好條生菜都唔同啲 加埋環境招呼 對得住價錢仲有鵝汁餸飯勁好味但唔知點解啲枱布好似洗得唔太乾淨一撻二撻咁
第一次嚟南華會入面食飯
以為要做會員先入得 又唔洗
門口登記個counter都無開就直入
竟然主動問你有無安心出行
無就要留低個人資料

燒鵝脾飯

一上枱以為嚟錯 似燒鵝飯多啲
好彩都有舊腳骨睇到
肉唔算太多,調味同皮燒得幾好
條生菜都唔同啲 加埋環境招呼 對得住價錢
仲有鵝汁餸飯勁好味

但唔知點解啲枱布好似洗得唔太乾淨
一撻二撻咁
燒鵝脾飯
2021-02-02 6292 浏览
嗰日睇電視見到蔡瀾介紹,即刻好想食了,此位於南華會保齡球場裏面的甘棠燒味,佢哋有鏞記燒鵝嘅班底所以呢度嘅燒鵝非常出色,因疫情關係,佢哋只可以做外賣,唔可以堂食。但係估唔到打開外賣盒,燒鵝依然十分漂亮,有油香和外皮依然脆身,非常好味,最緊要托底的豉油豆豆是本人的最愛,因為大部份燒味店都冇做了。甘一刀叉燒,用上梅頭肉最頂部份,非常有油香,平時會比燒燶,但係切咗出嚟燒比較少見,到佢黑漆漆的,但一啲都冇燶味,又香又有肉味,外皮麥芽糖好吸引,色澤晶瑩通透,係本人最愛帶甜味的叉燒。蝦子札蹄,傳統嘅小食,用上腐竹皮包住蝦子製作,味道好清爽,唔油膩,最緊要新鮮做,所以唔會有種有油益味。懷舊札蹄,傳統做法,做工非常繁複,用咗豬蹄皮釀肉,風乾之後切片,味道非常之不錯,真係唔講都唔知嘅功夫菜!滷水拼盤味道都不錯,滷水味有陳香,唔會死鹹!驚唔夠飽,再叫咗個螞蟻上樹,有少少花椒辣味在內,所以非常惹味,會越食越上癮。糯米飯亦非常乾身,臘味夠美,下料非常多。其實仲有好多餸想食,不過因為只做外賣,所以要等一次。每人都係$300,今時今日咁嘅價錢,提供咁嘅懷舊菜,真係不可多得,所以有機會吃多幾次,希望疫情之下唔會受到太
滷水拼盤味道都不錯,滷水味有陳香,唔會死鹹!
糯米飯亦非常乾身,臘味夠美,下料非常多。其實仲有好多餸想食,不過因為只做外賣,所以要等一次。每人都係$300,今時今日咁嘅價錢,提供咁嘅懷舊菜,真係不可多得,所以有機會吃多幾次,希望疫情之下唔會受到太大影響!
2021-02-02
其他
2020-12-20 2406 浏览
原本好期望這一餐. 専登打電話給甘先生訂位因為有個好朋友在instagram post 了好正的食物相. 但可能我訂的時間在下午2:00pm 太晚所以去到想吃2隻鵝髀和甘一刀叉燒都話賣晒....都算數了因為都係自己錯了怕多人所以訂2pm. 但介紹我加炒個菜....上湯蒜子豆苗收我$198...我就覺得過份咗⋯⋯在那个环境的餐廳??? 原本想晚上特登再去吃甘一刀叉燒都立刻取消念頭. 我們那碟燒鵝和西班牙豚肉叉燒都好一般還平過碟豆苗!!!
2020-12-05 1946 浏览
需要是南華會員才可以進去食飯,因此又要麻煩人去訂位啦!還是4人令時吃的。今次叫餸菜的是朋友安排,所以之後才發現有兩款叉燒,朋友介绍這裹的紅酒是經濟又靚的,亦叫了一枝品嘗下,$380元2010年法國酒,看這些資料已覺不錯,我不太會喝,只知不用唞氣太久就可渴,易入囗不算貴。今晚叫了出名的甘一刀肥膿叉燒例牌,介绍說用西班牙豬,制法同傳統的不同,較為膿香味道亦無傳統的甜味,因大件及有脂肪位,所以吃兩件已足夠。燒鵝胸合不喜歡吃骨的人啖啖肉,肉質幾好,但如果選吃燒鵝背應多分甘香。菜遠抄斑球很多地方都會煮得較老,但斑球雖然厚但仍然很滑菜很翠嫩因吃了很多肉又些肥膩,叫了一份松花皮蛋半隻配酸薑大家不妨一試都係30元,可惜無影相。
燒鵝胸合不喜歡吃骨的人啖啖肉,肉質幾好,但如果選吃燒鵝背
應多分甘香。
菜遠抄斑球很多地方都會煮得較老,但斑球雖然厚但仍然很滑
菜很翠嫩

因吃了很多肉又些肥膩,叫了一份松花皮蛋半隻配酸薑
大家不妨一試都係30元,可惜無影相。

紅酒
紅酒
燒鵝胸
菜遠抄斑球
2020-11-02 2533 浏览
鏞記自從家族糾紛之後, 以鏞記之名開的新餐廳並不少, 例如甘牌燒鵝及甘飯館, 前者質素大不如此, 後者已經結業, 而這家甘棠燒鵝也是其中一位甘家後人, 以及前鏞記燒味部總管棠哥主理, 也就是”甘棠”這名字的由來. 位於南華會會內, 租金消費較低, 所以菜式價格比鏞記便宜. 來到這裡當然要點其燒鵝, 新鮮燒起的燒鵝再在上面淋上鵝汁, 和鏞記味道有90%以上相似, 尚算滿意. 最驚喜的是甘一刀肥叉燒, 以梅頭肉的第一刀做叉燒, 脂肉層次分明, 上面皮脂部份燒得焦香, 內裡瘦肉火候恰到好處, 肉質保持嫩滑, 肉汁和油香豐盈, 厚切的外表更令人垂涎欲滴. 另一道鏞記名物鵝油撈麵就有點令人失望, 梘水味太重, 重得蓋過了鵝油的香味, 吃下去味道有點苦澀, 和一般粉麵店沒甚麼分別, 這就有點失望.
2020-10-23 2072 浏览
論燒鹅,鏞記,甘乜,甘物,深井各店都有試過,今天有空特去甘棠試試,在南華會保齡球埸內,地點很不方便!因是自己一人,所以簡單的點了一客义鵝飯+一碟豉椒鵝腸,價錢OK,份量頗大,味道不錯,是數間中較好的一間。不知是否心理作祟,還是現時要求高了,始終覺得燒鵝的味道不如最早期的鏞記!
2020-08-27 2676 浏览
7月期間,去試下佢啲燒味,一入門口只見座位迫迫夾夾,1.5米都冇,ok fine。咁$70叫佢個叉鵝飯,一講就把幾火,啲叉燒片到有幾薄得幾薄,啲燒鵝有幾細舊斬到幾細舊,完全體現出師傅既刀功,放落口都唔洗點咬,唔講以為正常份量要另外加錢咁,孤x寒!我食完先知呢間水準同茶餐廳出品冇分別,其實叫自己做燒味起家,反而都冇心機做,咁小菜啲嘢水準會好得去邊?一間野好唔好食從來唔係靠牌頭,不如唔好叫自己師從鏞記喇,影衰人。
咁$70叫佢個叉鵝飯,一講就把幾火,啲叉燒片到有幾薄得幾薄
,啲燒鵝有幾細舊斬到幾細舊,完全體現出師傅既刀功
,放落口都唔洗點咬,唔講以為正常份量要另外加錢咁,孤x寒!
「邊個話我儍儍儍,我請你食燒鵝鵝鵝。」不知何時學會這首歌!來到「甘棠」,是被請食燒鵝的一個晚上,高興啊!我不太愛吃燒味,不過在云云的燒味中,燒鵝的確是我的心頭好,更何況是前鏞記燒味部總廚馮永棠的出山燒味,不愛燒味也得去試試!友人們一早寫好菜單,先來幾款燒味前菜,包括金錢雞 HK$60 (兩件)、滷水鵝肝 HK$80 (兩件) 和蝦子扎蹄 HK$70 。金錢雞大抵放涼了,不見得怎樣脂香和甘口,反而喜愛屬瘦物的蝦子扎蹄,帶著點到即止的蝦子鹹香,與及的千層腐皮的豐富口感,蝦子扎蹄意外的好吃,加上價錢又划算,份量足,一定要吃!滷水鵝肝似乎比預期遜色多了,質感不夠鬆化,在沒有肝香下,風味淡然,有點失準!繼蝦子扎蹄後,甘一刀肥叉 HK$150 是當晚的大驚喜。烤得焦黑的甘一刀肥叉,看起來不怎吸引,但一經咀嚼那厚切的「烏卒卒」,即時呈現出從未有過如此鬆化與嚼感的完美融合,輕重得宜,口腔仿似被按摩似的舒泰,口感的確無與倫比, 不經意肥叉又滲出潤而不膩的脂香,快哉快哉!如果不喜愛叉燒上黏著厚厚一層麥芽糖,甘一刀來得清爽利落,絕對值得一嚐。記得甘一刀肥叉是限量供應,提前預訂較穩妥!蝦子扎蹄和甘一刀肥叉是我
「邊個話我儍儍儍,我請你食燒鵝鵝鵝。」不知何時學會這首歌!
來到「甘棠」,是被請食燒鵝的一個晚上,高興啊!

友人們一早寫好菜單,先來幾款燒味前菜,包括金錢雞 HK$60 (兩件)滷水鵝肝 HK$80 (兩件)蝦子扎蹄 HK$70

蝦子扎蹄和甘一刀肥叉是我的推介。
再來的滷水拼盤 HK$150 也不錯,墨魚、鵝掌翼、鵝腸、豆腐和生腸等的綜合享受,滷汁滋味與別不同,喜愛它獨突的馥香與稀稠度,當然沒過鹹亦是重要的元素,大家都很喜歡滷水拼盤!
抗疫期間,沒法子出遊,想念台灣的鴨紅,不如來幾份滷水鵝紅 HK$60 (每碗) 滿足一番吧!
鵝紅滑溜無腥,調味以清淡為主,跟台灣鴨紅的彈牙和密度,拌隨濃厚的醬汁,兩者大概不能相提並論!
「邊個話我儍」來了,賣相如同大鵬展翅的燒鵝 HK$580 (全隻) 份外吸睛。
首先其 72 刀的刀功,已值得欣賞,其次是色澤和香氣亦相當迷人!
倒入秘製鵝汁,我們便可以開動了!帶有恰好鵝脂的鵝皮,一咬酥香四溢、甘脆可口,以我含糊的記憶,鵝皮要比鏞記來得滋香,可惜鹹度有點過甚,以致未能密密吃不停,而少部份鵝肉也有繃硬的情況,不過豐香的秘製鵝汁卻挽回不少分數,友人旋即要來白飯,伴碟的蜜汁餞豆也是不可錯過的好物!
友人是粉麵的超級粉絲,在餐牌上找到甘棠撈麵 HK$40, 於是要來是一份!沒想到大家試後,那薑蔥與鵝油的組合,郁香爽彈又不滯,叫我們馬上再添食!
嚐過麵,又忍不住來一碗燒鵝瀨粉 HK$68。餐牌老實地註明選用鵝的胸位,假如要求限量的鵝髀瀨,身價便即時躍升至 HK$155。燒鵝瀨的湯底味道不錯,若如已點燒鵝,燒鵝瀨並不一定是必吃,可留肚試試其他菜式!
來到這階段,我們仿如數隻食肉獸,肚子裝的大多是肉肉!由於餐牌上只有清炒時菜的純蔬菜菜式,於是我們要了兩碟白灼唐生菜 HK$25 ,其後又點了紅燒豆腐 HK$128

白灼唐生菜雖然是簡單,但亦見廚師的功力,入口爽脆有緻、菜感絕佳,證明灼菜時間掌控得恰好!而紅燒豆腐亦見其火喉,豆腐皮脆肉嫩,芡汁香純可口,薄薄的包著豆腐,純厚的美味!
姍姍來遲的豉椒炒鵝腸 HK$128,沒有讓我們失望!鵝腸新鮮爽彈、脂香誘人,加上鼎盛的鑊氣和鹹酸菜的吊味,令人回味不已!
想不到飯後贈送的綠豆沙亦討人歡心,趁機清熱解毒一番!
多謝友人的悉心安排,大家沒聚頭也可補祝自己過了多時的生日,感恩!

以後去南華會不只是打保齡,還可以順便食燒鵝,不吃燒鵝,也得吃甘一刀肥叉啊,邊個話我儍!
2020-07-02
  • 甘一刀肥叉
  • 豉椒炒鵝腸 HK$128
  • 滷水拼盤
  • 蝦子扎蹄
  • 甘棠撈麵
2020-07-12 4673 浏览
2020年的院友生日飯聚在7月終於一次過可跟三位院友一同慶祝!嘴刁的占占和院長吃過南華會內的甘棠燒鵝也覺得非常不錯,那就在這天到來慶祝兼相聚還請來車爸爸和沉大師兩位吃得之人來幫口呢! 為何老遠走到保齡球場來吃頓晚餐!皆因甘棠燒鵝乃是鏞記老闆甘健成的遠房親戚甘生和店內頭號燒臘師傅棠哥合伙開設,光是這個賣點足以令我追隨到來吧! 位置保齡球場同層可邊欣賞人打保齡邊吃飯的感覺又挺特别! 甫進店內眼睛已被大大隻的燒鵝、燶邊叉燒和邪惡的金錢雞勾引著!還有潮式鹵水也相當吸引啊!不枉我只吃了丁點早餐來品嚐這頓豐足的盛宴。 先上檯的是蝦籽紮蹄$70!一層與一層之間有點空隙不會紮得太實,意味著可藏有更多的蝦籽而味道亦調教得恰到好處好吃,不過吃起來我覺得質感似素鵝多過紮蹄多些! 鹵水鵝肝$320/4份口感嫩滑沒帶一絲惱人的筋膜,鹵水味幽幽的未夠我喜歡的重口味!但為肝死為肝亡為肝跳上無情磅也是心甘情願的! 甘棠懷舊金錢雞$240/4份,山雞可變鳳凰窮人恩物金錢雞亦可變上菜!將雞膶、冰肉梅花間竹的層層串起來燒製而成,吃下那麥芽糖的香甜味非常突出,最正當然是那不油膩的手工

位置保齡球場同層可邊欣賞人打保齡邊吃飯的感覺又挺特别!

甘棠懷舊金錢雞$240/4份,山雞可變鳳凰窮人恩物金錢雞亦可變上菜!將雞膶、冰肉梅花間竹的層層串起來燒製而成,吃下那麥芽糖的香甜味非常突出,最正當然是那不油膩的手工冰肉,師傅更聰明地加上了馬蹄解膩之餘更添層次,不過我很自制只吃了半件然後辛苦車爸爸了!

鹵水拼盤$150內有爽滑墨魚、入味掌翼、肥美鵝腸等,坦白講賣相好粗獷但又好正斗這就是潮州怒漢的風味吧!

我們一檯人吃叉燒的資歷肯定不淺!但這客甘一刀肥濃叉燒$225/例半竟成了是夜高潮,叉燒選用天下第一刀的脢肉最頭一段部位來炮製,肉質軟淋之間又有一層香口的油脂包覆,師傅將肥膏位燒得焦香微燶,每件也可品嚐到那爽彈香滑的豐腴口感,而且肉味很濃郁真的非常讚。

再來是鹵水鵝紅$120/4份每碗也有三大件在內,鵝紅質感滑溜勝雪就是少了我喜歡的煙韌口感,而且重口味的我認為如可再濃郁入味多點會更討我歡心!

到大家也期待的燒鵝$580/隻終於出場喇!選用黑鬃鵝來製作全鵝斬出來需要72刀才做到件件皮肉相連,切好後拼回大鵬展翅之美貌確是吸引非常,您們看車爸爸那浮誇的為食相也應感受得到!

即席淋上濃香的秘製醬汁配著鵝肉吃提鮮增香別有一番風味更是佐飯良品,不過我更喜歡店家的冰梅醬香甜不膩跟燒鵝簡直是絕配!

有人看見甘棠撈麵$40有薑蔥和鵝油當然不會放過吧!份量比我想像中大得多好足秤,而且跟有上湯一碗感覺都好抵食呀!麵質夠爽滑亦沒有我不愛鹼水味,可惜鵝油香氣較弱未能刺激我的食慾!

還剩下不少燒鵝再叫來瀨粉$20一碗自製燒鵝瀨,滿足的我已經不能再吃了交給好友們來品嚐吧!

此刻很需要吃菜點來白灼唐生菜$25,不過竟然爆冷地精緻所以再點多客才夠分享呢!

另外我還點了一客紅燒豆腐$128,炒功非常到家有鑊氣之餘用料亦出色,那滑捋捋的紅燒豆腐教我回味無窮。

姍姍來遲的豉椒炒鵝腸$128亦在飯局尾聲上檯,又是份量十足的一碟大菜!香氣是濃的但鵝腸並沒鹵水的那份肥美甘香令我有點失望!

最後當然要為4、6、7月之星送上小小心意!祝大家也生日快樂、身體健康、平平安安!!

吃罷餐廳會送上獨立包裝的薄荷糖好貼心,員工招呼不錯而且更不收加一和切餅費,這樣質素的美食和服務絕對值得再來幫襯!!
2020-07-02
1K
2020-07-05 2080 浏览
久仰甘棠燒鵝大名,由前鏞記燒味部總管主理,隱身於南華會內,開業短短一年,已經有大把fans,非常旺場。這裏的燒鵝只用4斤12到5斤的鵝,皮夠厚,燒出才夠脆口。燒鵝擺盤非常有氣勢,以「大鵬展翅」之貌先聲奪人。師傅說全鵝斬出來需要72刀,切好再拼回,真係少啲功夫都唔得。再倒入秘製燒鵝汁,為鵝肉保持濕潤及提鮮。仲有一款琵琶鵝也值得大家試一試。同普通燒鵝相比,琵琶鵝的皮更香脆,皮下脂肪亦非常少,鵝肉雖不及普通燒鵝豐嫰滑,但鵝香十足,也是另外一種食法。除了燒鵝, 甘棠的叉燒個人認為更出色,這裡的「甘一刀肥燶叉燒」選用「天下第一刀」的脢肉最頭一段部位,肉質特別軟腍。師傅將肥膏位燒焦,吃來肉質鬆化,亦減少了油膩感。除咗燒味,一定要吃的還有金錢雞、蝦子紮蹄、滷水墨魚、滷水鵝腸及滷水鵝紅。