2024-08-18 490 浏览
黎到銅鑼灣希慎食甘味處鎌倉,佢地主打日式蕨餅,有原味同抹茶味既,另外仲有唔同既飲品,款款都好打卡able😍呢間既蕨餅真係好好食,下次想試埋抹茶蕨餅~見到佢地最近係屯門市廣場都開左分店,下次有機會可以再去食。  1⃣️ 原味蕨餅配熱手打抹茶($78) 原味蕨餅鋪滿黃豆粉,套餐有三件蕨餅,食落柔軟煙韌,甜而不膩😋食甜品啱曬配翻杯熱茶飲,呢款抹茶茶底香濃帶回甘,配蕨餅食好夾~  2️⃣ 期間限定 伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲($53) 茶底係無糖既冰茶,面頭有檸檬雪葩同埋切片既檸檬,飲落清爽得黎又解暑☺️一路飲仲會飲到啲檸檬果肉同埋招牌蕨餅粒粒,夏天飲啱曬👍
1⃣️ 原味蕨餅配熱手打抹茶($78)
  2️⃣ 期間限定 伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲($53)
原味蕨餅配熱手打抹茶
伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲
原味蕨餅
原味蕨餅配熱手打抹茶
伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲
原味蕨餅
2024-08-16 127 浏览
自從係日本旅行食過蕨餅之後,徹底愛上呢種日式甜點❤️呢日同朋友行新裝修嘅希慎廣場B1層✨路過見到竟然開咗甘味處鎌倉,就同朋友入左去食啦😚我叫咗一個蕨餅SET😜包咗三個鎌倉蕨餅同淺川園抹茶💚蕨餅我要咗原味,口感非常軟糯又帶點煙韌💖重點係海量嘅黃豆粉,濃郁嘅豆味仲有少少烘焙嘅香氣😋整體唔會過甜,我同朋友都覺得超正👍淺川園嘅抹茶即叫即打,口感好順滑🍵味道飲落甘味帶微苦,味道真係似係日本飲個啲🤓朋友叫個杯鎌倉原創品牌咖啡牛奶蕨餅同樣都好出色☕️用左日本奶嘅Latte本身已經正😍再加上口感似麻糬嘅蕨餅,加埋一齊味道出奇地夾!上網睇到資料,原來佢哋最近都係屯門市廣場開咗新分店💯睇黎去開嗰頭行街,又有一個好地方食甜品啦😎
自從係日本旅行食過蕨餅之後,徹底愛上呢種日式甜點❤️
呢日同朋友行新裝修嘅希慎廣場B1層✨
路過見到竟然開咗甘味處鎌倉,就同朋友入左去食啦😚

我叫咗一個蕨餅SET😜

包咗三個鎌倉蕨餅同淺川園抹茶💚
蕨餅我要咗原味,口感非常軟糯又帶點煙韌💖

重點係海量嘅黃豆粉,濃郁嘅豆味仲有少少烘焙嘅香氣😋
整體唔會過甜,我同朋友都覺得超正👍

淺川園嘅抹茶即叫即打,口感好順滑🍵
味道飲落甘味帶微苦,味道真係似係日本飲個啲🤓

朋友叫個杯鎌倉原創品牌咖啡牛奶蕨餅同樣都好出色☕️

用左日本奶嘅Latte本身已經正😍
再加上口感似麻糬嘅蕨餅,加埋一齊味道出奇地夾!

上網睇到資料,原來佢哋最近都係屯門市廣場開咗新分店💯
睇黎去開嗰頭行街,又有一個好地方食甜品啦😎
  • 鎌倉蕨餅
  • 淺川園抹茶
  • 鎌倉原創品牌咖啡牛奶蕨餅
2024-08-16 176 浏览
🍊 餐廳名稱:甘味處鎌倉 (希慎廣場) 🐝 味道:7/10環境:8/10整體分數:7/10💰人均:$100———————————————————全日本多達51家店,職人手作茶飲店! 全球首家海外店登陸銅鑼灣希慎廣場URBANHOOD! 見到佢地屯門都有分店添。生草莓刨冰 🍓生草莓刨冰上面有滿滿新鮮多汁的草莓塊,配搭濃郁的草莓醬,係夏天的恩物!清香怡人,解膩解渴!抹茶蕨餅+熱手打抹茶 🍵蕨餅本身質地細緻 清新自然原味不添加任何調味料卻能完全呈現出蕨根本身的清雅滋味 回味悠長搭配店家供應的自製醬料 增添了層次感進一步凸顯了蕨餅的原始風味🗺️ 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖 #FlavorforToday銅鑼灣
🍊 餐廳名稱:甘味處鎌倉 (希慎廣場) 🐝

卻能完全呈現出蕨根本身的清雅滋味 回味悠長
搭配店家供應的自製醬料 增添了層次感
進一步凸顯了蕨餅的原始風味

2024-08-16 169 浏览
之前一路聽啲friend講甘味處鎌倉甜品好正原來最近喺屯門都開咗分店㗎 喺屯門市廣場嗰度 屯門嘅朋友仔有口福啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✧ 堂食set 抹茶蕨餅嚟到真係唔可以唔試佢哋嘅抹茶蕨餅呀🤤煙韌有咬口得嚟又唔會太甜 真係冇得輸配埋佢哋即叫即製嘅抹茶真係一絕🍵抹茶味好香濃 茶香撲鼻 好似去咗日本宇治咁xd🇯🇵聽聞佢哋嘅抹茶係即叫即製 確保新鮮份量幾粒但唔好睇少係幾影飽 會食得滿足~✧ 抹茶蕨餅飲料 S size而家咁熱想消暑解渴嘅話 本豬就推薦呢杯抹茶蕨餅飲料🥤抹茶味同啱啱款蕨餅一樣香濃 飲落去唔會太甜 而且蕨餅已經切成細細粒 好方便飲用 啖啖都好滿足😚不過 S size 嘅份量就真係唔夠喉下次都要叫返中size 先得><📍 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖
之前一路聽啲friend講甘味處鎌倉甜品好正
原來最近喺屯門都開咗分店㗎
喺屯門市廣場嗰度
屯門嘅朋友仔有口福啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✧ 堂食set 抹茶蕨餅
嚟到真係唔可以唔試佢哋嘅抹茶蕨餅呀🤤
煙韌有咬口得嚟又唔會太甜 真係冇得輸
聽聞佢哋嘅抹茶係即叫即製 確保新鮮
份量幾粒但唔好睇少
係幾影飽 會食得滿足~

✧ 抹茶蕨餅飲料 S size
啖啖都好滿足😚
不過 S size 嘅份量就真係唔夠喉
下次都要叫返中size 先得><

2024-08-14 232 浏览
原來呢間日本過江龍除咗喺銅鑼灣希慎開店,屯門都開咗間新分店,估唔到喺香港都食到日本嘅味道。同朋友叫咗一個堂食set $78性價比高,日本傳統甜點蕨餅口感軟糯又不失彈性,有點像再軟身一點的啫喱,每一舊都超大,大量抹茶粉甘香不苦澀,再淋啲沖繩黑蜜一齊食,甜度適中,真係好好食。😍😍蕨餅配雲呢拿雪糕新食法唔錯,會更加突出抹茶味,有一股抹茶味濃又獨有的苦澀茶香,加上香滑嘅雲呢拿雪糕,完全係大滿足。🍨🤩頗熱的水溫,令抹茶的甘香發揮得淋漓盡致!都係熱飲原汁原味,口味甘而清甜,香滑順喉。🍵🥰

2024-08-12 167 浏览
銅鑼灣希慎地庫變了另一覓食好地方,包括有其中每一次出地鐵就會擋住去路的甘味處鐮倉🔺生番茄刨冰作為kakigori迷的我一定要試一下這家的刨冰首先份量足料,然後醬汁也很夠所以每一口都能吃得到酸酸甜甜的番茄味。雖然想像可能會有點奇怪,但是其實跟冰很搭,非常清新而且很特別🔺凍抹茶蕨餅 (S)新鮮打出來的抹茶非常香,尤其是回甘的餘韻很長,而且完全沒有茶澀味,而且質感非常細緻,入口順滑地下有蕨餅粒,用飲管輕易就喝到,帶一點甜甜的黑糖味跟抹茶非常搭,還有cream去作為最後的點綴很滿足🔺 蕨餅禮盒千萬不要忘記把蕨餅買回去,而且盒內還有滿滿的黃豆粉,令香味更佳,而且口感回彈又煙韌,真的好吃

🔺生番茄刨冰

作為kakigori迷的我一定要試一下這家的刨冰

🔺凍抹茶蕨餅 (S)

🔺 蕨餅禮盒

日本超人氣過江龍茶飲店,喺日本超過51間分店😍作為一個抹茶控,同朋友出去行街當然要特登去呢一間「鐮倉甘味處」試下😆.🔥抹茶蕨餅飲料抹茶粉和麵粉做成蕨餅,配上濃濃的抹茶飲料,口感超級綿密香濃,超適合我呢個抹茶控😋.🔥天空焙茶蕨餅飲料用了著名茶葉出產地靜岡縣生長的茶葉,同時享受苦澀、甘甜、清爽嘅餘韻,同蕨餅搭配成獨有的飲品😝 更加濃郁醇厚,蕨餅又Q又彈,同茶飲簡直絕配.🔥生牛奶刨冰夏天必食!新鮮嘅生牛奶做成刨冰,配上抹茶粉和抹茶蕨餅,蕨餅外酥內軟,清涼解暑之餘,仲有濃郁的抹茶香氣❤️.🔥抹茶蕨餅配雲呢拿雪糕清涼綿密的雲呢拿雪糕搭配綿密香濃的抹茶蕨餅,層次超級豐富,越食越滋味!..
日本超人氣過江龍茶飲店,喺日本超過51間分店😍
作為一個抹茶控,同朋友出去行街
當然要特登去呢一間「鐮倉甘味處」試下😆
🔥抹茶蕨餅飲料
🔥天空焙茶蕨餅飲料

🔥生牛奶刨冰

🔥抹茶蕨餅配雲呢拿雪糕

2024-08-11 218 浏览
蕨餅軟糯彈牙,店家似乎有改善減低甜度。焙香茶粉,香氣撲鼻。一口吃下,溫和的甜味和焙茶香在口中擴散,蕨餅切成粒粒放在杯底,啖啖都好滿足天氣超熱點都要食吓刨冰,新鮮草莓製作的生草莓刨冰,冰雪上鋪滿多汁的草莓,酸甜滋味清爽宜人,非常適合夏天享用 。不但味道好,視覺效果也很吸睛,非常適合拍照分享抹茶蕨餅性價比高,表面灑有碎抹茶粉,口感及甜度更加平衡 ,外觀優雅高貴—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:天空焙茶中杯生草莓刨冰抹茶蕨餅—————————————————𖠿𖥣 甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)〒 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram___🥇Follow @eathkgirls#eathkgirls #食港女

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

天空焙茶中杯
生草莓刨冰
抹茶蕨餅

—————————————————

𖠿𖥣 甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-08-10 161 浏览
好鍾意食甘味處鎌倉嘅抹茶甜品發現最近新出咗期間限定伯爵檸檬紅茶 我好鍾意伯爵嘅味道即刻去希慎食甜品 😋我揀咗中size嘅伯爵檸檬紅茶☕️伯爵味好香 又有檸檬嘅香味🍢原味蕨餅口感煙韌 好有咬口 味道清甜 配埋檸檬紅茶一齊飲 味道好夾真係好似去咗鎌倉旅行食甜品咁套餐仲包括🍵手打抹茶 抹茶味道香濃 口感香滑每次嚟都一定會飲最鍾意希慎分店環境舒適 啱晒同朋友一路食甜品嘆茶傾吓計 🍵原來而家屯門都開咗分店下次再約朋友一齊去食甜品
好鍾意食甘味處鎌倉嘅抹茶甜品

啱晒同朋友一路食甜品嘆茶傾吓計 🍵
原來而家屯門都開咗分店
下次再約朋友一齊去食甜品
2024-08-09 208 浏览
聽左呢間店咁耐,終於可一嚐!成日經過都有條人龍排緊隊,今次試完之後完全愛上咗!!!好開心終於喺香港都食到同日本食嘅蕨餅一樣咁好味 。甘味處鎌倉既蕨餅果然出色,質地好軟糯彈牙,最怕太甜既甜品,但呢個既甜度恰好,勁愛個口感。種有個草莓牛奶,配返個蕨餅,口感勁豐富香滑迷人。整體黎講飲落好清新絕對係草莓愛好者之選 。講甜品,最傳統嘅甜品係最難整得好食 。但係呢間甘味處鎌倉好能夠保存到傳統風味 。值得一讚見舖頭仲有其他唔同味嘅蕨餅選擇 ,下次經過一定要再試吓其他味道
聽左呢間店咁耐,終於可一嚐!

抹茶 蕨餅配雲呢拿雪糕
抹茶蕨餅配雲呢拿雪糕+熟日式黑咖啡
草莓牛奶 s size
2024-08-06
抹茶 蕨餅配雲呢拿雪糕
抹茶蕨餅配雲呢拿雪糕+熟日式黑咖啡
草莓牛奶 s size
  • 草莓牛奶
甜品控嘅媽咪襯我上畫班, 賣甩我自己去食甜品, 呢日佢去左希慎廣場 B1裝修完後有好多暑人氣小吃店, 佢話好耐無食過食蕨餅 就入左去 來自日本嘅甘味處鎌倉。$98宇治金時刨冰 (另加$12 有3小粒原味蕨餅)媽咪話咁多人食刨冰, 天氣咁熱佢又試下, 抹茶刨冰配紅豆蓉 唔太甜又清新, 啱晒想食甜品又唔想食太甜的朋友食。期間限定 S $53 伯爵紅茶檸檬蕨餅(上邊果D係檸檬雪葩)呢個飲品好得意, 底部都有蕨餅, 香濃的伯爵茶 配上清新嘅檸檬雪葩,消暑的好係飲品。原來佢喺屯門市廣場都有間分店架!一定要介紹比朋友先。

$98宇治金時刨冰
(另加$12 有3小粒原味蕨餅)

原來佢喺屯門市廣場都有間分店架!一定要介紹比朋友先。

2024-08-08 101 浏览
甘味處鎌倉去完日本一直記掛住日本既味道,行過見到蕨餅就要試下💛抹茶蕨餅五件裝 $68外觀上蕨餅既圓形造型簡潔大方,沾染住濃郁既抹茶綠色,食落口蕨餅煙煙韌韌,內餡又好絲滑,層次豐富。💛 咖啡牛奶蕨餅m size $55咖啡牛奶蕨餅入口有驚喜,牛奶味道香濃咖啡味都好出,蕨餅切成細細粒係個底到好似珍珠奶茶啲珍珠咁,煙煙韌韌好好咬口價錢:$123⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍 甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖
甘味處鎌倉
去完日本一直記掛住日本既味道,
行過見到蕨餅就要試下

💛抹茶蕨餅五件裝 $68

💛 咖啡牛奶蕨餅m size $55
咖啡牛奶蕨餅入口有驚喜,牛奶味道香濃
咖啡味都好出,蕨餅切成細細粒係個底到
好似珍珠奶茶啲珍珠咁,煙煙韌韌好好咬口

價錢:$123
⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍 甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)
2024-08-05 144 浏览
近排成日無lala落大雨,去到銅鑼灣地鐵站突然好大雨,就入返希慎廣場行下,揾個地方避下雨行行下,落到B1果層見到有間叫甘味處鎌倉嘅鋪頭賣蕨餅嘅鋪頭😍,不如避個雨,飲杯野嗌左杯草莓牛奶中杯,蕨餅去親日本旅行都食,但係放飲品入面又真係未試過,都有d擔心會伏,點知牛奶飲品加埋蕨餅一齊竟然會咁夾,上面仲有cream添,正!🤤坐左喺鋪頭一陣,見都有唔少人買一盒盒嘅野走,後來問職員,原來係蕨餅,仲話係每日新鮮製造嘅,好吸引咁😍有大盒同細盒,試完杯野飲唔錯,又咁多人買,咁就唔覺意買左盒鎌倉原味蕨餅走,買左盒10粒嘅,食落涼浸浸,口感係煙煙unun嘅,好好食🤤甘味處鎌倉 (希慎廣場)地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖分店:屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖

甘味處鎌倉 (希慎廣場)
分店:屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖
2024-07-26
  • 草莓牛奶
  • 蕨餅
2024-08-05 91 浏览
本身好鍾意抹茶🍵咁啱知道銅鑼灣有經過就去睇吓 非常近銅鑼灣地鐵站地方方便當日去係夜晚舖頭冇咩人 店內裝飾乾淨企理有足夠光線日式嘅裝修 但係我冇喺入面只係買外賣買咗個抹茶蕨餅 日式包裝非常靚送禮都好適合💖每嚿蕨餅size都唔細 本身仲驚好飽好滯但係蕨餅食落清涼 完全冇負擔 食落去煙煙韌韌幾有咬口 但係又唔會好飽抹茶粉都唔孤寒 件件都可以點到抹茶粉去食 冇加到黑糖去配搭 但係都覺得好清新好夠味如果有機會都可以再回頭試一試
本身好鍾意抹茶🍵

如果有機會都可以再回頭試一試
外卖自取
  • 蕨餅
2024-07-30 200 浏览
宇治金時刨冰炎炎夏日,刨冰絕對係必備消暑神器。😍刨冰做得好細緻,雪花般輕盈,一落入口就溶化,好清甜爽口。🤤而且店舖仲加咗好多配料,除咗傳統嘅蜜紅豆、小丸子,仲有特色黃豆粉蕨餅。蕨餅咬落去Q彈有嚼勁,配襯刨冰又糯又棉,好好食!而且佢個抹茶味好濃郁,絕對啱曬抹茶控!!😆期間限定伯爵紅茶檸檬蕨餅一飲入口啖啖都係蕨餅,檸檬同紅茶不嬲都係絕配,檸檬味令到成杯飲品好Fresh , 加埋蕨餅煙煙韌韌。😍 飲得出佢杯檸檬茶無額外加糖精,所以就算飲多啲都唔怕~ 😝另外佢個茶入面有檸檬雪葩,解暑之餘仲唔怕越飲越淡!
宇治金時刨冰

期間限定伯爵紅茶檸檬蕨餅