2020-06-22 798 浏览
瓷器拉麵小籠包是新開的小店我是被小籠包吸引而來。入到去,店內裝潢簡單舒服,店內座位較少。瓷器灌湯小籠包 (5隻)外皮厚薄適中,筷子一夾,可以見到小籠包外皮軟身,感受到承托包內湯汁吃下去有肉的鮮味,調味不會過咸,適中的。湯汁足夠,有淡淡的肉香味也算是皮薄餡靚,再點醋吃,更加提鮮。上海粗炒麵味道正常,不過不失,但就較油膩素菜湯麵因為上海粗炒麵較為油膩,所以叫了清淡的湯麵解膩素菜湯麵沒有什麼特別,入面有菜頭 雞肉可是麵煮得淋身,如果能夠煮得爽口些會較好
瓷器拉麵小籠包是新開的小店

瓷器灌湯小籠包 (5隻)
瓷器灌湯小籠包
吃下去有肉的鮮味,調味不會過咸,適中的。
湯汁足夠,有淡淡的肉香味
也算是皮薄餡靚,再點醋吃,更加提鮮。

上海粗炒麵
味道正常,不過不失,但就較油膩

素菜湯麵
素菜湯麵
因為上海粗炒麵較為油膩,所以叫了清淡的湯麵解膩
素菜湯麵沒有什麼特別,入面有菜頭 雞肉
可是麵煮得淋身,如果能夠煮得爽口些會較好
2020-06-01
瓷器灌湯小籠包
2020-06-16 557 浏览
15号同啲朋友去樓下新開小龍包食野,地方唔算大環境仲好熱,入去原來得一位小姐招呼態度招呼都唔錯,睇到餐牌其實好少嘢食,咁我同我朋友就點咗小龍包,新疆羊肉麵,豬扒担担麵,口水雞嚟食,點知等食都要等45分鐘先有得食,以為新舖會有驚喜點知真係有驚喜囉,小龍包甜嘅,豬扒担担麵,碗麵呢又淡剩係得花生醬味豬排簡直唔入流都唔知乜嘢豬扒吉列又唔系脆皮又唔係,新疆羊肉麵我真係想問個廚師佢有冇食過新疆羊肉麵啦求其幾塊羊肉片炒啲乾蔥就叫做新疆羊肉麵,總之呢間鋪廚房人就多呢頂招呼得一個多廚房冇用的都唔識煮嘢食嘅再加上我哋見到個點心師傅好似千年色狼咁,好似未見過女人咁,好得人驚,總結呢間新鋪啲嘢食真係麻麻最掂嘅都係罐可樂同埋個樓面小姐咁辛苦一個人都咁好笑容。