2018-07-18 415 浏览
這間店裝修雅致,不過比較細,只得五個座位。因為我自己唔想排隊,所以我嘅進食策略係中午12點至一點時到,先食甜品後食午餐。如果你係唔使返工嘅休閑一族,更加可以先食「茶破」之後才去食特價嘅下午茶餐補作午餐,價錢平得來又唔使同人迫,一舉兩得。這個時段,人客比較少,我坐低嘅時候都冇人等位.....可以慢慢品嚐甜品之餘仲冇交還座位嘅催促感覺 (將心比心,我唔想佔用座位時間長而令到排隊嘅人等得耐)。甜品落單及送達後,服務員都有細心解說甜品嘅特色同食用方法。水準唔錯,尤其飲品更出色!
這間店裝修雅致,不過比較細,只得五個座位。

甜品落單及送達後,服務員都有細心解說甜品嘅特色同食用方法。

水準唔錯,尤其飲品更出色!
2018-07-17
2018-06-20 1074 浏览
網店新開實體店,幫襯左幾年當然要去支持下。面積細細,小店黎講唔失禮啦,閒日去都唔駛排隊。有個抹茶尽的甜品,一個有6款抹茶小點,$88,抵啦最回味都係卷蛋,中間抹茶cream回甘又香,問店員有無散賣,可惜無嘅( ・᷄ὢ・᷅ )試埋杯焙茶拉花,估唔到拉隻公仔畀我😍夠甘夠香,店員話遲啲有新野,約定下次再黎~臨走買埋佢啲曲奇,最攪笑有個叫九條葱,原來真係用葱黎整,咸咸香香,薯仔聞到都撲埋黎想食,好彩佢無食到咋,呢個要回頭~
2018-06-14
2018-06-11 1256 浏览
呢間蛋糕店甚多好評,我未食過佢啲蛋糕,今次見佢開左實體堂食店,心思思上黎試下。星期日三點多黎到,排緊大概八個人,但因為只得五個位,每次只能做兩pair二人客,所以turnover得好慢,等左個半鐘到,終於入得了。抹茶尽 ($88)排緊隊個陣佢已經問定我地食乜,所以都上得好快。先介紹一下有咩食先:(順時針)抺茶卷蛋抹茶松露朱古力黃豆脆餅、抹茶jam最中餅配抹茶、栗子饀餡蜜、白玉、紅豆、蜜柑、綠茶mousse中間: 抹茶pancake、忌廉芝士所有野應該都係一早整定,有order就擺埋一齊咁。抺茶卷蛋: 蛋糕本身好粗糙,唔夠濕潤。中間啲cream係好滑,不過抹茶味不重。抹茶松露朱古力: 其實係抹茶白朱古力以可可脆皮及可可粉包住,中心好硬,冇truffle chocolate應有嘅入口即溶質感。抹茶味同樣淡薄。黃豆脆餅、抹茶jam: 比較欣賞嘅一款甜品。黃豆脆餅係硬身個種脆口,薰點質感濃郁滑溜嘅抺茶醬好夾。最中餅配抹茶、栗子饀: 最中餅本身應該要脆身,呢個食落好似濕水紙皮。抹茶、栗子饀磨得細緻,不過真係冇栗子同抹茶味,得個甜字。餡蜜、白玉、紅豆、蜜柑、綠茶mousse: 白玉同紅豆都冇問題,

抹茶尽 ($88)

排緊隊個陣佢已經問定我地食乜,所以都上得好快。

先介紹一下有咩食先:(順時針)
抺茶卷蛋
抹茶松露朱古力
黃豆脆餅、抹茶jam
最中餅配抹茶、栗子饀
餡蜜、白玉、紅豆、蜜柑、綠茶mousse
中間: 抹茶pancake、忌廉芝士

所有野應該都係一早整定,有order就擺埋一齊咁。

抺茶卷蛋: 蛋糕本身好粗糙,唔夠濕潤。
中間啲cream係好滑,不過抹茶味不重。

餡蜜、白玉、紅豆、蜜柑、綠茶mousse: 白玉同紅豆都冇問題,敗筆係個mousse. 質感好鞋唔平滑,水流流,好多空氣,一樣都係微弱嘅抹茶味,遑論有抹茶嘅苦味同回甘。

抹茶pancake、忌廉芝士: 個蛋皮真係好好好好乾,鞋烚烚,又係好似紙皮咁!cream都係好滑的,但個pancake真係好大嘅敗筆。

反而焙茶拿鐵幾好味,有焙茶嘅烘焙香氣,好濃郁。

等左個半鐘竟然就係啲咁樣嘅成品,真係令我揼哂心口!雖然職員好有禮貌,環境都好雅緻,但完全唔值得等咁耐。總之,如果見到要等,真係要再三思量呀。

2018-05-27 1253 浏览
今日訂左個saki 蛋糕同朋友慶祝生日,其實上瓜破既網頁揀蛋糕已經是一個令人享受既過程,因為蛋糕師會為每個蛋糕起一個單字的名稱,從蛋糕內容之描述的字裡行間流露出師傅對蛋糕的熱誠,由於天氣非常熱,所以選了充滿梨既saki,😊,包括梨肉、啫喱同慕絲都係梨🍐🍐🍐個蛋糕裝飾簡約帶點優雅既感覺,朋友們都讚靚,味道有層次,餅底並非傳統的牛油消化餅底,係蛋糕做餅底,切開充滿梨肉,夏天食一流👍🏻👍🏻下次有朋友生日一定再買。另外,仲見到有日式包裝曲奇同包裝蛋糕,充滿和風,得閒再經過又可以買來試試。P.S. 留意到鎮店師傅用心為客人講解新鮮製作既綠茶甜點,來tea 一 tea 亦不錯,店員亦非常有禮👍🏻😊酒店級既味道,小店既價錢😍

下次有朋友生日一定再買。

酒店級既味道,小店既價錢😍
Saki
2018-05-27
2018-05-27 866 浏览
去到得五個位,上網寫到識飛又如何;想製造好食到要排長龍?介紹到令人一番熱情搭車嚟又如何?只會令人覺得你攪笑知道你可能本身唔係實體店經營,KCC為試業點,但接受媒體介紹以期廣為人知嘅同時,實際上有冇考慮過顧客嘅感受?未有食評先有負評,只會對你認真製作嘅食物唔公平

2018-05-25 1172 浏览
下午茶時間四點幾去試下呢間新嘢。呢間係一間有五個座位嘅小店,所以都要排一陣隊嘅。排隊期間店員預先落定order。所以坐底一陣已經陸續有嘢食嚟。五個座位一字排開望住個水吧,可以見到佢哋其中一啲工序,感覺好仔細用心(個德島和三盤係睇住佢整嘅)。由於過程好仔細,所以真係要預啲時間。先上嘅嘅係抹茶尽。職員上咗嘢食之後用心介紹各種食物嘅名稱同食法(裡面有蛋卷,菓子,豆餅,最中餅,朱古力等等)。值得一讚嘅係個蛋卷,中間個cream好輕好軟,食落一啲都唔膩。其他有抹茶cream嘅食物都偏甜。凍嘅焙茶拿鐵飲落唔濃,但口感比厚,感覺都算清新嘅。
下午茶時間四點幾去試下呢間新嘢。

凍嘅焙茶拿鐵飲落唔濃,但口感比厚,感覺都算清新嘅。
德島和三盆
焙茶拿鐵
焙茶拿鐵
2018-05-25 822 浏览
在IG睇到朋友去過,覺得好精緻,而且近公司,今天專登調動了食飯時間,1:40pm去到,等了約10分鐘,原因是座位只有5個。店子位於葵興站新建商場內,它位於4樓,同層仲有幾間同食有關的店舖,合晒打工仔。由於瓜子破菓店剛開業,暫只提供限定食品,抹茶尽就啱晒我,因為自己都愛吃抹茶食物😋上桌前,可以睇住店員整你所叫嘅食物,搞好晒,放到自己面前,不禁嘩一聲,太精緻了!而食前店員會介紹每款食物,細心。抹茶尽內容抹茶蛋糕-充滿抹茶香黃豆脆餅配抹茶醬-黃豆餅香脆,夾抹茶帶出特別口感抹茶栗子餡-配上脆餅一齊食,品嚐抹茶及栗子香忌廉芝士x抹茶班戟:個子細細,芝士抹茶出奇地夾團子、蜜柑、紅豆x抹茶慕絲:美味組合抹茶黑松露朱古力:一食難忘的朱古力個人評分食物:A環境:B服務:B抵食:B欣賞瓜子破菓店食物做得精緻,很美麗,加油喔!

而食前店員會介紹每款食物,細心

抹茶尽內容

抹茶蛋糕-充滿抹茶香
黃豆脆餅配抹茶醬-黃豆餅香脆,夾抹茶帶出特別口感
抹茶栗子餡-配上脆餅一齊食,品嚐抹茶及栗子香
忌廉芝士x抹茶班戟:個子細細,芝士抹茶出奇地夾
團子、蜜柑、紅豆x抹茶慕絲:美味組合
抹茶黑松露朱古力:一食難忘的朱古力

個人評分

食物:A
環境:B
服務:B
抵食:B

欣賞瓜子破菓店食物做得精緻,很美麗,加油喔!

2018-05-25
2018-05-22 648 浏览
葵興新開左間日式甜品店💓 #瓜破菓子店 @ura_uriwari 店鋪有外賣同堂食,堂食只有5個吧枱位,好彩咁岩去到唔洗等😙🍵抺茶尽呢款甜品既賣相超級精緻😍拍得住日本既甜品店👍🏻坐係吧枱可以望住師傅用心製作既過程,而且仲會逐款甜品介紹番❣️抺茶味好濃啊🤩大愛佢地個慕絲同抺茶醬!超好味💚抺茶慕絲💚抺茶蛋卷💚抺茶班戟💚抺茶松露朱古力💚黃豆脆餅x抺茶醬💚抺茶栗子餡...💰$88🚏葵涌葵昌路72-76號 Life@KCC 4樓409號鋪
🍵抺茶尽
💚抺茶慕絲