2020-01-04 44 浏览
龍門冰室,相信香港人一定熟悉。平時經過龍門冰室,一定好多人排隊等位。今日5:30經過,等了一會兒已有位。下午茶餐供應時段2點至6點,下午茶餐種類算多,有麵餐,多士,沙律,魚柳,雞脾⋯等等。套餐已包餐飲,凍飲加$3。今日點了黑椒牛肉炒意粉$35,加$3 配凍檸茶。我喜歡這個黑椒牛肉炒意粉,雖然用碟上,但食起來相當有鑊氣,加上黑椒惹味,牛肉片一碟都非常多,物超所值。一間典型冰室,良心小店,內裡卻充滿著愛。

黑椒牛肉炒意粉

一間典型冰室,良心小店,內裡卻充滿著愛。
黑椒牛肉炒意粉
2020-01-02 46 浏览
除夕夜食個龍門<龍門質素有進步>龍門喺兩年前新開時 我覺得佢食物分量多 味道正常但十分抵食 . 但唔知係咪因為黃色經濟圈既關係 越做越好。 佢既野食明顯係好食過以前 十分有進步 (平心而論 就算多人支持 但難食既話唔會有甘多人排隊😂) 所以佢係值得食既 1231 既晚上 當然勁多人 要排半個 hour先入得 . 餐牌一如以往有好多野食選 飯餐 鐵板 公仔麵 多士 等等應有盡有🍴土匪雞翼 40 蚊🐤40 蚊有成8 隻雞翼 真係好鬼正 雞翼排得好靚 口感整得好香脆🔥 土匪味咸度適中 帶 d沙沙既口感 雞皮咬開雞肉入面熱辣辣 夠哂嫩滑 正🐥🍴鐵板牛扒拼炸蝦 90 蚊🦐🐂黑椒汁大大個鐵板 牛扒勁大件 口感好好 連埋黑椒汁倒落鐵板時發出沙沙聲好正 炸蝦 有四大條 炸得香脆 蝦肉夠香🦐 不得不提佢波浪紋薯條勁多條 塞滿底層🥔加上西蘭花 粟米粒蕃茄點綴 冇得輸🍴星級雜扒 105 蚊🐷🐤🐮 咖喱汁勁豐富既雜扒 首先有大大塊牛扒 煙靭彈牙 厚身啖啖肉既大雞扒 皮夠脆 🐥 炸帶子 外面香脆 入面帶 d帶子鮮味 煙三文魚 放喺鐵板上面 🐟 半生熟甘口感好好🔥紐輪堡腸 🐷 爽脆 入面 jui
除夕夜食個龍門
<龍門質素有進步>

🍴土匪雞翼 40 蚊🐤

🍴鐵板牛扒拼炸蝦 90 蚊🦐🐂黑椒汁

🍴星級雜扒 105 蚊🐷🐤🐮 咖喱汁
勁豐富既雜扒 首先有大大塊牛扒 煙靭彈牙 厚身啖啖肉既大雞扒 皮夠脆 🐥 炸帶子 外面香脆 入面帶 d帶子鮮味 煙三文魚 放喺鐵板上面 🐟 半生熟甘口感好好🔥紐輪堡腸 🐷 爽脆 入面 juicy帶有香草味🌿 最後加上蕃茄西蘭花同粟米點綴 不得不讚佢個咖喱汁 十分香 質感偏厚 有 d似馬來式嗰隻 但咸度多 d撈落扒度都好夠香 同入味👍🏻

#鐵板 #雜扒 #牛扒 #腸仔 #雞翼
Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#龍門冰室
尖沙咀金馬倫道34 至36 a福橋大廈地下 a及 b鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-12-31
2019-12-31 1613 浏览
由於岩岩蚊完牙未完全康復,有好多野都唔食得,千挑萬選之下揀左尖沙咀既人氣茶餐廳。5點9入座,但當時已經9成爆滿,由於人氣旺盛,估計廚房都應付不下,好多食物都整唔切,眼見好多食客落完單都要等好耐先有餐。估唔到係龍門冰室比我見到奇景😮,出名乜都要快、無乜笑容、中意投訴既香港人,居然唔介意花近一小時係呢度等扒餐/焗餐😯、仲居然等咁耐都仍然笑住向職員講「唔緊要」同「唔該」😳、職員送錯單但食客都依然照食無投訴😃。好感動係龍門冰室比我見到香港人有愛既一面。餐牌選擇非常多,可謂眼花撩亂,同友人揀左3個字先揀完….常餐轉脆豬 $42+5炒蛋雖然炒到好似蛋皮咁,但其實好有蛋香😋;脆豬外貎好靚,牛油同煉奶份量岩岩好,不過略嫌唔夠乾身,只有外皮少少脆。第一次見沙嗲牛肉麵既牛肉有咁多,雖然都係普通貨,但整個份量好有誠意🤤。黑松露薯條 $40上枱果陣有陣陣松露香,粗薯無額外加鹽,所以食落好有薯味。松露醬雖然香,但味道好怪,我懷疑個醬無撈勻,個底係一堆白色又酸又甜、未調好既醬😣。平安夜就硬係要食扒架啦,所以點左個星級雜扒餐$105用料豐富,煙三文魚由於無貨,所以轉為炸魚柳,鐵板中仲有雞扒、牛扒、雞肉腸、炸帶子,岩

餐牌選擇非常多,可謂眼花撩亂,同友人揀左3個字先揀完….
常餐轉脆豬 $42+5
常餐轉脆豬

常餐沙嗲牛肉麵

黑松露薯條 $40
黑松露薯條

平安夜就硬係要食扒架啦,所以點左個星級雜扒餐$105

星級雜扒餐

用料豐富,煙三文魚由於無貨,所以轉為炸魚柳,鐵板中仲有雞扒、牛扒、雞肉腸、炸帶子,岩哂食肉獸!!! 每款都大大件,牛扒雞扒亦比想像中既厚身,味道不過不失。

人均只需$100就有咁多野食,非常經濟又有意義既一個平安夜晚餐🤤。
2019-12-24
常餐轉脆豬
常餐沙嗲牛肉麵
2019-12-30 36 浏览
最近常來尖沙咀這間分店的龍門冰室食野, 雖然佢成日排長龍, 又坐得迫夾, 但喜歡它的人情味, 食物夠地道, 有很多選擇, 今天我來食早餐, 叫了套餐, 有榨菜肉絲麵, 腸仔炒蛋, 油占多, 北海道牛乳咖啡, 真的很豐富 😘 當然味道也不錯, 會讓你有想再吃的衝動 😋
2019-12-29 46 浏览
路過見下午茶時間,就決定去龍門冰室吃下午茶等了一會兒就有位置吉列豬扒公仔麵配牛乳炒蛋多士炒蛋個人喜歡加胡椒粉及鹽炒蛋算滑,熟度適中豬骨湯底公仔麵再加辣椒油絕配吉列豬扒脆而不油,份量算多醬汁雞翼炒烏冬雞翼是瑞士汁雞翼,入味烏冬調味適中,醬汁偏多,適合個人口味奶茶少甜,有茶香,少甜後的甜度更為適合,可以嚐到茶香,但奶香較少整體不錯,上菜時間很快
路過見下午茶時間,就決定去龍門冰室吃下午茶
等了一會兒就有位置

吉列豬扒公仔麵配牛乳炒蛋多士
炒蛋個人喜歡加胡椒粉及鹽
炒蛋算滑,熟度適中
豬骨湯底公仔麵再加辣椒油絕配
吉列豬扒脆而不油,份量算多

醬汁雞翼炒烏冬
雞翼是瑞士汁雞翼,入味
烏冬調味適中,醬汁偏多,適合個人口味

整體不錯,上菜時間很快

2019-12-29 56 浏览
今日經過tst金馬倫道,見龍門冰室咁多人食,今晚就約埋個frd狠狠咁懲罰佢😏😏.🇭🇰鐵板龍門三扒餐一嚟就叫好豐富嘅鐵板餐🤤豬、牛、雞扒配燒汁&白飯 三塊扒都好大塊🥩咬落去仲好Juicy😜又多白飯🍚撈埋燒汁零舍開胃.🇭🇰柚子牛柳燴海鮮意大利飯塊牛柳一樣相當大塊 大件夾抵食😋而且仲有好多嚿蜆肉同蝦🦐個意大利飯好有咬口😁兩個餐都送餐湯同多士添😱樣樣都咁大份😆其他餐廳邊有咁闊佬.🇭🇰黑松露薯條即叫即炸🍟熱辣辣脆卜卜點一點黑松露沙律醬😋😋好食到停唔到口.🇭🇰凍檸檬茶每次食茶記首選必點凍飲🍋🥤真。香港人咪飲凍檸茶囉😋D乜囧咪去藍店飲凍L茶凍L水🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭.食完出黎仍然見到人山人海、人頭湧湧就知香港有幾多有良心嘅人
🇭🇰鐵板龍門三扒餐
🇭🇰柚子牛柳燴海鮮意大利飯
🇭🇰黑松露薯條
即叫即炸🍟熱辣辣脆卜卜點一點黑松露沙律醬😋😋好食到停唔到口
🇭🇰凍檸檬茶
每次食茶記首選必點凍飲🍋🥤
真。香港人咪飲凍檸茶囉😋
D乜囧咪去藍店飲凍L茶凍L水
🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭
食完出黎仍然見到人山人海、人頭湧湧就知香港有幾多有良心嘅人
2019-12-27 46 浏览
👉🏻奶油脆豬包💲29➕炒蛋💲7黃店就係要不停幫襯!第三次食 水準一次比一次好!因為個蛋炒得超滑🤩🥰食咗好多餐茶餐廳今次食到我心目中嘅滑蛋水準 太感動😭💕不過個奶油豬有待改善 hon到太乾似食柴皮🤢仲要好少奶油😭〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️龍門冰室 (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地下A及B舖
👉🏻奶油脆豬包💲29➕炒蛋💲7

不過個奶油豬有待改善 hon到太乾似食柴皮🤢仲要好少奶油😭
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
龍門冰室 (尖沙咀)
📍尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地下A及B舖
【#龍門冰室】【 #最強黃店】#黃色經濟圈,一直都唔鼓勵只懲罰單一的黃店,但呢間黃到金,唔食唔得。xx食左咩xx#咖哩焗雞扒飯~佢個menu好多元化架,有焗野意粉鐵板餐等等,但因為太多人懲罰佢地,所以唔係全部menu有嘅野都有得食。焗野可以揀醬汁揀餸同飯或意粉,仲有野飲,飲左熱奶茶,因為味道唔錯,所以都幾抵食,我星期日晚上八點半去唔洗排隊。 ~想叫芝士四重奏意粉,姐姐話冇啲咁複雜的野😂~叫左咖哩汁雞扒焗飯,但塊雞扒唔熟架,同埋多左一塊豬扒😂同侍應姐姐講返,佢即話都話叫廚房剪左塊雞扒先焗,廚房唔肯,話剪左唔靚,姐姐話要卑返塊雞扒我,我話唔洗啦,我食飽,但如果啲細路唔識分熟唔熟,食壞左就唔好啦!佢話會同廚房講返...... 不過呢,咁係唔會令我割席的,只要個老闆無忘初心,就要撐啦!xx後話xx想黃色經濟圈持續落去,質素同服務都好重要,睇到好多間黃店生意都好好,寫明招呼會唔好,有啲直頭唔好食,短暫就話撐住你地啫...長期真係擔心你地。作為香港人,真心唔想輸。#會再幫襯🙆🏻‍♀️
【#龍門冰室】【 #最強黃店】

xx食左咩xx
#咖哩焗雞扒飯
~叫左咖哩汁雞扒焗飯,但塊雞扒唔熟架,同埋多左一塊豬扒😂

xx後話xx

作為香港人,真心唔想輸。

#會再幫襯🙆🏻‍♀️
2019-12-25 46 浏览
約咗客人去尖沙咀開會一開就已經去到過咗食飯時間諗住喺附近 搵間嘢食完 唞唞 先再去做嘢見到呢間冰室 過咗食飯時間都依然座無虛席咁就試下啦 等咗冇耐就有位揀咗嗰英式早餐先呢沙律 有新鮮粟米粒 甜蜜桃 都幾好食再嚟一個 熱辣辣 嘅羅宋湯 夠曬濃味 好多配菜 主角上場 黃金多士 香滑炒蛋 新鮮三文魚 多肉汁腸仔 香脆薯餅 茄汁豆 相當豐富 食完好有滿足感加埋杯冰凍嘅阿華田 直頭爽到入心 好有誠意用不銹鋼杯 拎起上嚟夠曬凍真係好抵食 值得返尋味 地點都幾就腳 熱誠服務
約咗客人去尖沙咀開會

再嚟一個 熱辣辣 嘅羅宋湯 夠曬濃味 好多配菜

真係好抵食 值得返尋味 地點都幾就腳 熱誠服務

• 英式早餐
2019-12-23 43 浏览
懲罰黄店唔等於無要求嘅,$54包飲品合理喇,雞扒夠厚夠大塊,飯份量亦足,唯一唔得系飯嘅口感,太濕喇,直頭系一patpat嘅口感,無左米飯本來嘅texture,老細要改善😅🙏
2019-12-23
20 分钟 (外卖自取)
2019-12-20 1390 浏览
最近去尖沙咀發現有好多間餐廳大排長龍,唔係真係政見問題,聽講呢間好多人都話真心好食,上次見到太多人,今日等我在黎試下先。今日放工即刻搭車過黎,果然要早小小D人仲未有咁多,不過其實入面都已經好多人,我好好彩,兩位唔洗排隊就有位啦,坐多一陣都已經見到出面勁勁勁多人,二話不說即刻點餐先啦,因為一早諗定要黎食,所以留左肚黎食。首先係男朋友既雜扒餐-飲凍奶茶,出奇地有三文魚,扒類都有兩款,雞扒勁嫩,又大塊,西冷好厚,肉味濃郁。另外仲有好多配料,炸帶子,英式腸,飯等等,一百蚊都唔係貴丫。我就叫左個紐西籣羊架配香腸,呢個我見好多人都推薦,果然個羊架超好食,勁嫩口又唔"蘇",真係值得推薦,凍檸茶走甜,茶味勁濃,冇糖都唔怕冇味。另外仲叫左呢個咸牛肉芝士玉子燒配雞翼撈丁,呢個又係勁勁勁多人食既野,咸牛肉芝士玉子真係超級好食,蛋有一種好特別既香味,配住咸牛肉非常夾。雞翼既瑞士汁倒落去撈丁一齊食,就係呢種好岩既味道。最後在叫多個油菜清清口入面既濃味,完美既一天!
最近去尖沙咀發現有好多間餐廳大排長龍,唔係真係政見問題,
二話不說即刻點餐先啦,因為一早諗定要黎食,所以留左肚黎食。
雞扒勁嫩,又大塊,西冷好厚,肉味濃郁。
我就叫左個紐西籣羊架配香腸,呢個我見好多人都推薦,
果然個羊架超好食,勁嫩口又唔"蘇",真係值得推薦,
凍檸茶走甜,茶味勁濃,冇糖都唔怕冇味。
雞翼既瑞士汁倒落去撈丁一齊食,就係呢種好岩既味道。
最後在叫多個油菜清清口入面既濃味,完美既一天!
2019-12-18
2019-12-17 66 浏览
自龍門表態以黎食左佢幾十次,唔係住油尖旺既我都視佢為飯堂咁濟,一直想寫食評但又覺得點寫都唔夠好。香港人反抗左半年,五大訴求尚未成事,但都建立左好多劃時代既產物,例如黃色經濟圈。金馬倫道最可以反映黃色經濟圈既成效,一間龍門做到無停手,另一間冰室執7左嚕。今次分享下黎龍門食野既點滴。初初龍門同富臨割蓆,再高調撐手足同學生時,尖沙咀呢間晚餐時段基本上係大排長龍,幾重人蛇迫到金馬倫道行人路郁唔到。有時肚餓得滯都忍唔住要放棄懲罰佢。人多既時候,大家都搭枱坐,迫埋一齊,聚首一堂。樓面姐姐得3-4個,好忙唔夠人用,想落個單都難,但大家黎得懲罰既,都會好乖咁等。等緊果陣,咪睇下啲黃裝飾,掛畫幾靚。有時撞見一兩個press/FA入黎食,心情就會突然沉重左。香港人係幾trendy,通常有新聞果幾日就會多人啲。紅磡/銅鑼灣舖比人破壞果陣,龍門老細張俊傑去poly教煮咖喱果陣,通常就要等耐啲。記得區選出完結果果晚又去龍門食宵夜,個知客哥哥好似零舍開心,雀躍咁不斷派籌同帶位,仲講笑話安撫啲等緊既:「唔駛心急,今晚有你一席位!」講真,野食味道唔係特別吸引,但黎到呢到支持既人,一定係食龍門老闆既人情味!都要講返下食
等緊果陣,咪睇下啲黃裝飾,掛畫幾靚。
有時撞見一兩個press/FA入黎食,心情就會突然沉重左。
都要講返下食物既。茶餐廳選擇,最緊要多配搭。我食過大部分餐,最推薦既係龍門三扒豬牛雞,晚餐$70。
2019-12-15
$60 (宵夜)
  • 龍門三扒
2019-12-14 56 浏览
門面外貼左d抗爭文宣除左早前好出面嘅女巨人外,仲有其他架,等入位時可以睇下xd店內有一貫嘅marvel人像同公仔啦~照燒汁雞扒帶子泡菜飯餐$58餐跟個多士同餐湯。雞扒嫩口無雪藏味而燒汁更帶出左個雞味。帶子皮好脆,但自己覺得硬左少少。帶子嘅鮮味仲健在。多士脆夠牛油。奄列雞扒飯配龍蝦汁$58奄列整得到岩岩熟唔係硬身好熟個隻,幾好,不過小弟中意再半生熟d xd但食落係ok嘅,唔老啦xd。雞扒可能唔係燒汁,所以就無咁帶得出個味。龍蝦汁本身係有d咸嘅,但正因為咁,配飯食就平衡返,岩岩好。個凍奶茶就落多左冰,淡左d味。少d冰,味道係調教得幾好嘅。係尖沙咀,呢個價錢算平架啦。
門面外貼左d抗爭文宣
除左早前好出面嘅女巨人外,仲有其他架,等入位時可以睇下xd
店內有一貫嘅marvel人像同公仔啦~
雞扒泡茶炸帶子飯
照燒汁雞扒帶子泡菜飯餐$58
餐跟個多士同餐湯。
雞扒嫩口無雪藏味而燒汁更帶出左個雞味。

帶子皮好脆,但自己覺得硬左少少。
帶子嘅鮮味仲健在。
多士脆夠牛油。
奄列雞扒飯
奄列雞扒飯配龍蝦汁$58
雞扒可能唔係燒汁,所以就無咁帶得出個味。
龍蝦汁本身係有d咸嘅,但正因為咁,配飯食就平衡返,岩岩好。
個凍奶茶就落多左冰,淡左d味。少d冰,味道係調教得幾好嘅。
係尖沙咀,呢個價錢算平架啦。
2019-12-11
雞扒泡茶炸帶子飯
奄列雞扒飯
2019-12-13 86 浏览
放工過來吃晚餐,龍門好出名啦!不過晚餐很火爆,有機會要排隊喔!餓了一整天,看到什麼都想吃。😂民以食為天,挑選自己喜歡的,吃自己愛吃的食物,才算是過好了一天。韓式鐵鍋珍珠飯是我的最愛,米飯🍚香甜飽滿。自從從歐洲回來之後,對米飯的愛❤️變得更加強烈,特別是餓的時候,一碗熱騰騰米飯,讓人立馬溫暖起來,有家的感覺咯。西冷牛扒,肉質鮮嫩肥美,加上番茄汁醬,入味下飯。黑松露薯條🍟不知道從某一天開始,就愛上了薯條配黑松露,特別的味道,滿足了味蕾,也滿足了胃。鐵板上還有鮮美的煙肉,新鮮的番茄和西蘭花🥦雖然不多,不過也算是蔬菜🥬補充維生素也是很重要的事情丫如果你留意,鐵板飯還有韓式泡菜,可以提升口味,解膩簡直一流
放工過來吃晚餐,龍門好出名啦!

如果你留意,鐵板飯還有韓式泡菜,可以提升口味,解膩簡直一流
2019-12-13 1033 浏览
我今日同三個好朋友放工食飯,揀咗呢間香港人嘅冰室,星期五大約7:30 ,本來諗住好多人排隊,但排咗15分鐘左右就入得,但入到去都滿座好多人。冬天凍凍地,決定食返個鐵板餐,有羊架,牛扒,豬扒,仲可以揀雜扒餐~ 先叫咗幾個小食,因為鐵板餐都要等幾耐~蜜糖雞翼 $40 烤得好香 雞翼沾滿蜜糖 係perfect match~ 黑松露薯條 $40 炸得好香脆 係粗身嘅薯條 點上口感豐富嘅松露醬🤤🤤 蒜蓉焗青口 $40 估唔到係滿滿嘅薯蓉同埋芝士鋪係面!而青口亦大大隻 幾新鮮😆 紐西蘭羊架配香草腸 $105 有兩塊羊架,肥瘦均勻,肥膏好Juicy,而且肉質鮮嫩多汁,真係幾唔錯!! 另外大大條香草腸👍🏻🥰 龍蝦汁比得太多 可以唔洗比咁多 太豪爽😂仲有開胃嘅羅宋湯,好足料,好多西芹蘿蔔洋蔥~ 呢間餐廳比我整體感覺都好大方😂 所有嘢都大大份!奶茶紅豆冰 跟餐加$9 呢杯嘢飲我覺得絕對值得一試,因為奶茶嘅甜味同埋濃味令我回味,而紅豆冰滑沙好足料!!🤤🤤🤤

先叫咗幾個小食,因為鐵板餐都要等幾耐~

蜜糖雞翼 $40
烤得好香 雞翼沾滿蜜糖 係perfect match~

黑松露薯條 $40

炸得好香脆 係粗身嘅薯條 點上口感豐富嘅松露醬🤤🤤