2010-01-21
話說某個周日早上和少奶來這裏尋找傳說中的蛋牛包,自始便一試難忘。這天中午不太餓,於是又和少奶來這裏,叫一個蛋牛包兩份食,另外又一人叫一碗麵和一杯奶茶。這裏絕對係家庭式經營,樓面伯伯一把年紀,手腳較慢,廚房阿姐也是慢功出細貨,所以要有d耐性。先來蛋牛包,包烘得外層香脆,蛋牛加入葱,很香口,熱辣辣,真係好好味。講真,其實呢d只係普通食材,但有心機去整,就自然好食。再來兩杯奶茶,茶幾香,但這裏的茶是由伯伯落好糖才上枱的,我們不嗜甜,又忘記叫伯伯走甜,好彩都唔係好甜。最後兩碗麵上枱,我要鮮牛肉麵,牛肉很滑,湯底也清淡,不錯,麵是出前一丁,而且加了原裝麻油,很香。麵煮得冧一點,但仍可接受。少奶要餐蛋麵,餐肉普通啦,但蛋是半生熟的,煎得有心機。埋單都係$59,食得好開心,好鍾意呢d家庭式小店。見到其他人叫米粉,真係幾大碗。有位阿姐仲同伯伯講:駛唔駛咁大碗呀?之前試過這裏的西多,其實整得不錯,但煉奶較多,我和少奶不嗜甜,所以不是我們杯茶而已。