2023-05-30
【觀塘區】【瑞寧茶餐廳】作為一個前「十八區 Foodie」,有時會自己周圍游嚟游去,呢日游咗去觀塘廣場剪頭髮,我覺得呢位師傅剪得唔錯,所以有時間都會過嚟剪。剪完就梗係喺附近搵吓嘢食,但係大家都知全盛時期嘅開源道係幾咁多人先得架。之後沿住協和街一路行上去,發現冇咩啱食,稍為啱食又好多人,所以都唔知點算好,兜個圈落返山,經過瑞寧街見到呢間白底綠字做招牌嘅茶餐廳整到有幾分老人院 feel。行埋去見到竟然又走日系咖啡廳風,入去探索吓。點知入面食嘅嘢又完全係佬味極濃嘅茶記嘢,被佢哋啲粉筆字同簡約風 menu 呃晒。適逢下午茶時段就梗係叫下午茶套餐嚟食,叫咗 $40 嘅「公司三文治」,又唔錯,雞蛋同午餐肉係撈埋炒嘅,唔係分開,食落就都係唔錯嘅。餐飲我揀咗「熱奶茶」,雖然行到個人熱辣辣仲㷫烚烚,但係都仲走去叫熱飲,質素就正正常常啦。最後我叫多件 $21 嘅「西多士」,偏薄,質素亦都普通。咁就食咗我 $61,個人幾中意呢度嘅風格,有啲日系茶餐廳嘅感覺。。。(地址:觀塘瑞寧街10號地下)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food
(地址:觀塘瑞寧街10號地下)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #觀塘 #瑞寧茶餐廳 #下午茶套餐 #公司三文治 #熱奶茶 #西多士 #1am1034 #1ambackup