2018-01-20 577 浏览
呢間茶餐廳,望着它開業時興旺,也望着它衰落。站立於屋村,大部份食客都是住在附近,初開業時,總要在門外等侯安排入座,動輒也要花二十分鐘或以上,由於人流多,服務員態度比較差,但幸好食物質素高,款式也比較多,吸引度高,可惜今天品嘗它的下午茶餐就失準了。炸豬扒配金磚加凍飲($41),豬扒太乾太油,似乎炸得過火。炸雞脾配金磚加熱飲($39),雖然價錢比連鎖快餐店貴少少,但份量比快餐店多少少,才可補回它的不足。講講炸雞脾,外皮金黃,可惜味道欠香口兼無味,金磚亦唔覺突出,不難不知道它的衰落原因。由於附近商塲開了很多不同菜式餐廳,縱使晚市有糖水贈送,也挽回不到以前的風光。
2017-12-27 404 浏览
餐廳係比較舊式嘅茶餐廳,朝早同午巿好多時候要排隊,職員比較急同快,環境一般,傾計唔係好地方,不過佢即焗食物同炒粉麵唔錯,所以成日都約埋朋友嚟呢度食晏。焗咖喱牛腩飯,牛腩炆得幾淋,唔鞋,份量可以,咖喱同飯一般。焗芝士蝦球伊麵,蝦仁唔少,好多汁又唔會漏,如果伊麵份量再多啲就好喇,唔錯。焗紅酒牛脷薯蓉,牛脷唔韌,如果厚身啲仲好,薯蓉好味。焗雙重芝士雞扒烏冬,可以拉絲嘅芝士配烏冬幾夾,汁同烏冬都滑嘟嘟。鹹魚雞粒炒飯,炒得幾乾身,但冇咩鹹魚香味。蝦醬豬扒炒公仔麵,豬扒份量唔多,但蝦醬味好香,又夠鑊氣。枝竹羊腩飯,汁無咩味,羊好瘦唔似羊腩炆得唔多耐幾韌。日式照燒肥牛大碗飯,味道可以,無特別,汁多啲會好啲。杏仁奶應該係杏霜。紫薯奶唔錯。
焗咖喱牛腩飯,牛腩炆得幾淋,唔鞋,份量可以,咖喱同飯一般。

焗紅酒牛脷薯蓉,牛脷唔韌,如果厚身啲仲好,薯蓉好味。

鹹魚雞粒炒飯,炒得幾乾身,但冇咩鹹魚香味。

蝦醬豬扒炒公仔麵,豬扒份量唔多,但蝦醬味好香,又夠鑊氣

枝竹羊腩飯,汁無咩味,羊好瘦唔似羊腩炆得唔多耐幾韌

日式照燒肥牛大碗飯,味道可以,無特別,汁多啲會好啲。

杏仁奶應該係杏霜。
紫薯奶唔錯。

2017-12-18
2017-12-22 289 浏览
冬至食飯, 家人竟然唔揀酒樓, 話瑞士多人讚想試下, 坐低見個升級4人餐好抵, $328 有5 個餸, 仲每人一碗飯,一大湯碗湯,及 一杯飲品, 最後仲每人送一碗紫米露, 真係無敵靚價!個餐好多餸揀, 揀完之後便上湯, 每人一大湯碗, 岩晒我呢個湯包。 今日係蘿蔔蓮偶豬骨湯, 好似無味精, 仲好足料添! 接近媽媽既水準!職員既態度非常良好, 答問題有耐性, 要水又即刻俾, 上菜仲會叫你小心熱,完全超越茶餐廳水平, 抵讚!碟菜先黎, 可能有蟲草花矜貴啲, 菜唔算多但好新鮮, 吃下去幾脆嫩, 唔錯。黃金鮮魷份量唔算少, 味道唔錯, 蛋黃咸香, 鮮魷唔會韌, 炸得夠乾身, 一啲都唔油, 大推!紅咖哩好香, 偏辣, 牛腩好碎, 下次唔會食呢個。牛仔骨好好味, 夠香又淋唔會韌, 份量都唔少, 可以encore條魚…食左大半先記得未影相, 條倉魚好大條兼厚肉, 街市買都唔平, 佢仲要炸脆左, 再燴汁, 仲配埋火腩, 吃落口仲脆脆地, 汁好香濃, 抵食!四個人食到飽飽之際, 職員走黎同我地講有紫米露送, 真係喜出望外! 仲要幾好味!呢餐真係好滿足

蟲草花菜心

黃金鮮魷

紅咖哩牛腩

紅咖哩好香, 偏辣, 牛腩好碎, 下次唔會食呢個。

牛仔骨

牛仔骨
紅燒火腩黃立倉
  • 火腩倉魚
2017-11-14 374 浏览
假日經常見到大排長龍食早餐,所以特意過來試試下午茶餐。金磚配瑞士雞脾金磚就是西多士,內裡是花生醬薯條配瑞士雞脾招牌瑞士雞髀,當然必試,看外表很入味,不過食物熱一點會好好多,現只是溫暖。
假日經常見到大排長龍食早餐,所以特意過來試試下午茶餐。
金磚配瑞士雞脾
金磚配瑞士雞脾
金磚就是西多士,內裡是花生醬

薯條配瑞士雞脾
薯條配瑞士雞脾
招牌瑞士雞髀,當然必試,看外表很入味,
不過食物熱一點會好好多,現只是溫暖。
2017-11-05
2017-07-08 559 浏览
昨晚叫了2人中菜套餐,$168,包2個小菜,1碟炒青菜,2個湯,2個飯,2杯餐飲。叫了麻辣鸡煲和××雙球。麻辣雞煲普普通通,但××雙球,有西蘭花墊底,菜未煮熟兼有苦味,本只想叫餐廳重煮,但待應建議換過另一款小菜,叫了東蔭公蝦煲,上菜時嚇了一跳,煲有5隻蝦,全部也已發黑。甩哂頭,蝦肉霉過霉香咸魚。不想再投訴了。其實之前也曾試過蝦仁炒旦中有罐頭的鐵線,已沒幫襯了好一會兒。今次發覺此餐廳已沒有留戀的意義了。
叫了麻辣鸡煲和××雙球。
今次發覺此餐廳已沒有留戀的意義了。
2017-07-06
2017-06-01 466 浏览
瑞士咖啡室😀1️⃣瑞士雞翼撈公仔面 hkd44 🤤佢啲瑞士汁真係冇得輸!甜甜的撈埋公仔面好正好好食👍🏿而且仲有兩大隻全翼,正😎2️⃣瑞士汁牛河 hkd40 😀聽聞呢個係必食必叫既,感覺上我會覺得撈面正啲。牛河一定係油架啦,但我覺得佢冇乜味😂瑞士汁唔夠..但就真係好大碟,牛肉都多既,多啲汁更好😊3️⃣紫薯牛奶同抹茶牛奶跟餐加3蚊😀3蚊既質素唔好太高期待..應該都係落粉沖架啦,但好在唔會特別假。都飲到😎
瑞士咖啡室😀
2️⃣瑞士汁牛河 hkd40 😀
2017-04-24 881 浏览
將軍澳跟很多新界區新市鎮一樣,發展的區域跟進度都有它的時間表。例如將軍澳發展由康盛花園開始,到翠林、景林、寶琳、欣明。然後再到坑口厚德、明德、唐明、廣明、彩明。直到現在的調景嶺的善明,健明邨暫時為止。如果計算現在還是堆填區,工業區和「日出康城」為主的南將軍澳在內的話,基本上將軍澳發展貌似已經完成。將軍澳個別區內發展,有些屋邨區域雖然未算很完善,但總算還有自己的社區設施,很多事很可以不假外求。例如將軍澳醫院旁邊,鄰近銀線灣的明德邨。明德邨與坑口港鐵站,和購物商場之間仍有一段距離,明德邨附近的購物設施,就只得樓下,跟旁邊安寧花園等小型商場,可以用膳的餐廳不算太多。所以去到明德邨的商場內,你便會發現明德邨的商場,竟然連區區一間「瑞士咖啡室」的分店,都可以有大量人群在排隊等候座位和用膳。「瑞士咖啡室」多客人排隊等候座位,除了因為明德邨商場食店不多之外,亦跟「瑞士咖啡室」這五個字的名氣有關。不信?不妨試試翻查「瑞士咖啡室」的餐廳資料,你就會發現它原來還有這麼多的分店。「瑞士咖啡室」除了依靠餐廳的瑞士汁菜式去吸引食客外,亦依靠餐廳內的懷舊風格裝修,去吸引外面食客的注意目光。例如餐廳牆上,有一幅由大

「瑞士咖啡室」除了依靠餐廳的瑞士汁菜式去吸引食客外,亦依靠餐廳內的懷舊風格裝修,去吸引外面食客的注意目光。例如餐廳牆上,有一幅由大量中國傳統麻將牌,砌成很餐廳名稱五大字的圖案。

單靠這個「麻雀牆」這個充滿集體回憶,富港式文化風格的室內設計,已經令餐廳添上一層地道茶餐廳的色彩。再加上餐廳間隔之中,都有大量復古色彩的裝飾,務求要讓食客知道,「瑞士咖啡室」賣的食的,就是傳統港式茶餐廳和瑞士汁的味道。
既然「瑞士咖啡室」菜式的主調,是以冰糖煮成的瑞士汁味道,所以餐牌上絕對少不了,都是以甜味瑞士汁去煮的飯菜。用瑞士汁去烹煮的食物,「瑞士汁雞翼」固然不可能缺少,而且還有「瑞士雞髀」和「瑞士汁牛河」。
「瑞士咖啡室」的餐牌中,備有大量下午茶的茶餐,供食客去選擇。下午茶款式之多,直頭是教人眼花繚亂,想教人立刻患上「選擇困難症」似的。

不過,如果你一開始光顧「瑞士咖啡室」,一早已經把目標,鎖定了瑞士汁的食品的話,那麼食品的對象範圍,大概已經收窄至幾款食品:瑞士汁雞翼、瑞士汁雞髀還有瑞士汁牛河。
我上次在旺角樓上咖啡室「X啡」已經品嚐過「瑞士汁雞翼」,食「瑞士雞髀」我又擔心會弄髒雙手,所以我最後還是選擇了食「瑞士汁炒牛河」。

汲取了上次我在西貢「雪糕X冰室」食「乾炒牛河」的失敗經歷教訓,我對「乾炒牛河」的要求比以前增加了不少,亦清楚了解一碟好味的「瑞士汁炒牛河」,究竟應該是甚麼的樣子。
今次我在「瑞士咖啡室」點的「瑞士汁炒牛河」下午茶,連凍飲一杯盛惠四十三元一客,不收服務費。凍飲「凍奶茶」勉強都稱得上算是很大杯,茶味尚可。

(謎之音:為什麼你去「瑞士咖啡室」,不飲「咖啡」反而飲「奶茶」?)
值得一提,「瑞士咖啡室」跟現在坊間有些茶餐廳做法一樣,凍飲內選用的冰都會是,事先磨好,形狀比較碎比較細小的碎冰。碎冰在杯內霸佔的空間較少,那麽飲品得到的空間多了,飲到的奶茶就自然更多更甜啦。
飲完一口凍奶茶之後,下午茶主角,餐廳招牌菜之一,瑞士汁炒牛河在大約十餘分鐘後,就已經被廚師炒好,還要擺放得很美觀地被擺放上檯。
瑞士汁牛河
說「瑞士咖啡室」的瑞士汁炒牛河擺放很美觀,不是信口開河,不是沒有根據的。「瑞士咖啡室」用的是,底部凹陷下去的兜碟,我在西貢「海X餐廳」都見識過這樣的兜碟盛載,「兜碟」集餐碟和湯碗的優點於一身。

餐碟可以讓飯菜擺放得美觀一點,而湯碗則可以擺放多點飯菜,做到物盡其用的效果。「瑞士咖啡室」的瑞士汁牛河看似份量不少,用一般的餐碟或餐碗,都未必足夠盛載整份瑞士汁牛河。
所以只有使用底部凹陷的餐碟,才能一方面做到盛載整份瑞士汁炒牛河,另一方面則方便擺放菜芯於餐碟兩角伴碟,成就這個奇異的擺碟方式。

「瑞士汁牛河」河粉色澤均勻,看來廚師真的把瑞士汁沾滿整份河粉,每條河粉不止已經發勻妥當,還已經吸引了所有瑞士汁應有的冰糖甜味。

今次「瑞士汁牛河」裡面的牛肉,相對「雪糕X冰室」乾炒牛河時的牛肉,「瑞士咖啡室」的瑞士汁牛河,肉質明顯比較嫩滑兼且有牛味,口感嫩滑之餘又不會有筋。整碟牛河在瑞士汁的甜味陪襯下,變得很甜很入味,「瑞士汁牛河」真的可以成為「瑞士咖啡室」的代表菜式。
既然「瑞士汁炒牛河」,和其秘製瑞士汁做得這麼出色,難怪「瑞士咖啡室」會吸引一大班饗客的注意。就算千里迢迢,食客也要來到明德邨「瑞士咖啡室」排隊幫襯開餐啦!
2017-04-08
2017-04-03 652 浏览
忙裏偷閒的一天, 平時西多士薄切切, 今日去到瑞士茶餐廳一試,難怪佢有一道名菜 金磚, 金磚同西多士做法差唔多,不過佢係用兩塊厚厚嘅麵包中間夾住香滑嘅花生醬,煎到金香可口, 下午茶最得人鍾意嘅地方就係金磚可以配漢堡包,啱曬識飲識食嘅我, 我餓起上嚟食多份都仲得, 今次冇試到佢嘅名菜,瑞士雞全翼, 下次一定再試
外卖自取
2016-12-11 1539 浏览
I've come to the Swiss Cafe at Ming Tak quite a few times.First time I had the Baked Pork Chop Rice. 3/5.Second time I had their famous Chicken wings in the Tea set menu. 4/5.Then I tried their Beef brisket curry with rice. 2/5. My friend had one that was really good one of the previous times, I wonder where the inconsistency is coming from.Despite the inconsistent signals from the food, one thing stood out above all else that this cha chaan teng provides. Great drinks.I've had their Ovaltine sp

I've had their Ovaltine special drink 3 times. Each time it came with great flavour and an abundance of chocolate flakes. 5/5.

Other drinks such as iced lemon tea, milk teak, or even other specialty drinks are great too. 5/5 for all of those.
Just don't order their coffee. Don't let the name deceive you, its not a place that serves good coffee.

But I reiterate. The drinks here are really good. Overall, 4/5.
2016-12-11
2016-11-30 956 浏览
星期日晚上經過入去吃了良瓜牛肉飯,良瓜少得阿媽都見唔到,得簿切的 3 塊,嘩,我有無睇錯,簡直敢相信眼前的一切,落單時,阿姐已寫了良瓜牛肉飯,但出單時,我見上面印了芙容蛋飯,跟住同佢講了,改返好,接着就變成了 三塊良瓜的牛肉飯,天作弄我,難道。味道就一般,不過不失。

味道就一般,不過不失。
良瓜(苦瓜)牛肉飯
2016-11-27
2016-11-13 886 浏览
餐廳裝修走懷舊特色,乾淨,一般快餐格局略為擠迫這間餐廳有很多茶餐種類,作為首次惠顧既我,簡單地叫左茶餐茶餐有火腿奄列、厚多士,鮮牛公仔麵火腿奄到,煎得好香,蛋邊微燶多士唔夠脆鮮牛公仔麵,公仔麵爽口,唔腍,新鮮牛肉好滑,唔靱
餐廳裝修走懷舊特色,乾淨,一般快餐格局
略為擠迫

這間餐廳有很多茶餐種類,作為首次惠顧既我,簡單地叫左茶餐

茶餐有火腿奄列、厚多士,鮮牛公仔麵
鮮牛公仔麵
火腿奄列
火腿奄到,煎得好香,蛋邊微燶

多士唔夠脆

鮮牛公仔麵,公仔麵爽口,唔腍,新鮮牛肉好滑,唔靱

2016-10-21 738 浏览
嗌左外賣食,今次食豬頸肉大碗飯!都吾錯,幾好食,豬頸肉好脆又好爽,份量都好多,加上甜甜地嘅醬汁好開胃,仲有少少配菜,有蕃茄仔啦,白菜等等,飯都軟硬適中,下午茶時間$36包野飲都吾錯丫!
嗌左外賣食,今次食豬頸肉大碗飯!
外卖送餐
2016-09-15 954 浏览
坐低食食下先發現,原來呢間餐廳,有好多分店,灣仔嗰間仲成日都好多人添,不過可能地區關係,依間分店,搵位都幾容易餐牌上的食物種類好多,見佢有意式豬扒焗意粉,又有蕃茄豬扒焗意粉,心諗⋯ 其實有咩分別呢😅於是叫左個意式豬扒焗意粉,個汁好好味,好有小朋友時食個啲舊式快餐店既「頹廢飯」feel不過豬扒就林左啲睇完個餐牌,覺得餐廳好闆好細心,有個傷風感冒餐,又真係幾岩病人食喎

不過豬扒就林左啲
意式豬扒焗意粉
睇完個餐牌,覺得餐廳好闆好細心
,有個傷風感冒餐,又真係幾岩病人食喎
2016-09-14 530 浏览
今日返工去嗌左外賣,食呢間嘅下午茶餐,三十幾蚊嘅湯飯見同事嗌我又嗌!未講個飯之前,要讚下呢間呢外賣真係好快送到,一般三個字就到到公司,真好!所以外賣都可食到熱辣辣!呢個海鮮冬瓜湯飯真係好送,有原隻青口,蠔屎,蝦,鮑魚片等等,個湯好鮮甜好食!飯都算好多,大食嘅我食完都好飽,下午茶價三十幾蚊當晚餐都幾平又好食!可以再嗌!

15 分钟 (外卖送餐)
2016-09-14 397 浏览
彈性上班既我, lunch就緊係等到下午茶時段先開餐啦,平啲嘛😁😁呢間餐廳下午茶時段,都好多選擇👍🏻 份量仲一啲都唔少!瑞士汁牛河,比較油,瑞士汁唔太夠味炸雞脾奄列,雞肉夠滑👍🏻餐廳裝修好有童年回憶(我既回憶😁),好懷舊!食物品種亦好多,下次可以試埋瑞士雞翼
呢間餐廳下午茶時段,都好多選擇👍🏻 份量仲一啲都唔少!
瑞士汁牛河,比較油,瑞士汁唔太夠味
瑞士汁牛河
炸雞脾奄列,雞肉夠滑👍🏻
炸雞脾奄列