2018-07-26
個個禮拜都要入大埔補習,大埔美食多羅羅,試極都試唔完,有乜辦法先得架?繼續食囉因為真係間間都各有特色,無乜中過伏。今日補習之前,係附近食個午餐,入左間菜餐廳同朋友一齊食個飯。餐廳門面平平無奇,之所以入去,都係因為佢門口個午餐餐牌,感覺上唔係一般茶餐廳d偽西餐,望落有d水準咁。我地分別叫左個瑞典肉丸意粉同黑椒紅酒牛扒配薯蓉。一黎到真係嘩一聲,不得鳥,咁嘅價錢,係真係西餐嘅賣相。不過賣相靚都好,味道先更加重要!首先個瑞典肉丸,我只能講一句,比宜家更正式!個白汁有菇味,又唔係單單磨菇湯咁,都幾肯定唔係用平價罐頭湯開出黎,個汁師傅有心做。至於個肉丸,細細粒,個面非常香脆,但個心仲係好軟滑,有肉汁。要做到咁都唔容易,我非常欣賞!至於朋友個牛扒,都試左兩啖,基本上唔洗要個汁已經好夠味,食落好有肉汁,亦唔會硬。個薯蓉就都幾特別,佢用左薯泥溝薯仔粒,唔係全部一pat咁,食落比較有口感,值得一讚。總括來說,非常超值嘅西餐廳,質素絕對可以同個d大型西餐廳比較,睇得出老闆非常用心經營,必定會再翻食。
瑞典肉丸意粉
黑椒紅酒牛扒配薯蓉