今日我就行到呢間,好有街坊feel嘅餃子專門店,望落熱烘烘嘅鍋貼正喺後廚狂熱煎緊,咁香嘅氣味真係話唔得。我點咗招牌嘅韭菜豬肉餃,嗲嗲啖啖韭菜嘅清香,啖啖豬肉嘅鮮美,與皮嘅Q彈口感簡直係perfect match!再嚟粒粒碩大甜玉米點綴嘅粟米豬肉餃,一口已經令人感受到滿滿嘅幸福感。呢度啲餃子真係得嚟又靚又大隻,咬一口會爆汁,一啖嘅滿足感!當然,唔少得椰菜雲耳豬肉餃,個個包得飽滿得嚟,啖啖嘅豬肉同雲耳嘅香口,皮薄餡多超過癮。隔籬嘅檯客仲一邊食一邊讚口不絕,我喺心底暗暗點頭,想話:「認同,認同!」 食物呢,真係好得嚟唔貴,嗰啲濕潤嘅醬汁配上餃子,簡直係咁滋味!加上舖頭又清潔又企理,店員嗰熱情款待,下次過嚟一定要再嚟試響呢度享受一番!🥟✨🍽

2024-01-01 368 浏览
去到呢間過江龍餃子店,環境簡單得黎又懷舊,一坐低就即刻落單。我就點左個椰菜豬肉蒸餃,食落去心底暖笠笠嘅。皮薄餡靚,椰菜保持住那種爽口,唔會過於咸或者腥,咬一口仲有雲耳嘅爽脆,好夾!隻粟米豬肉餃真係咗一啖驚喜,粟米嘅香甜當中帶出咗餃子其他層次嘅美味。 再講吓煎餃,哇塞,金黃香脆嘅外皮同鮮嫩多汁嘅內餡,配上芥末醬,哦,絕對係美妙嘅組合。👌餐廳嘅餐具同調味品就擺得整齊,方便食客隨意調配。食完呢一餐,我覺得呢啲餃子真係有種家傳戶曉嘅感覺,平民價錢食到咁滿足,真心推介!同街坊搭下台,交流下心得,都係種享受。成個食物體驗真係温馨得滯,啱晒大家閨款、煲仔黨。下次啲朋友想嘆D實在嘅,我又知應該帶佢哋去邊啦!🥟💕✨

2023-12-01 303 浏览
小店沒甚裝潢,堂食坐位唔多,但事事親力親為,姐姐會即場包餃,出品亦很親民,已經值得幫襯啦!生餃有3款 ($43/打) 椰菜爽脆雲耳/ 栗米鮮肉餃/ 韭菜豬肉餃椰菜爽脆雲耳健康,雖然調味不錯,但唔知係未椰菜出水關係,令豬肉肉質鬆散,變左有種糊口嘅感覺 相反粟米表現出色,好多粟米粒,豬肉餡有質感,粟米甜混合豬肉,減去油膩感,食得滿足 唔知食店名‘’珍寶‘’係未形容餃子大細,因為餃子真係好大隻好抵食,等下次試埋韭菜豬肉餃

2023-11-27
外卖自取
午餐
2023-11-06 369 浏览
住土瓜灣咁耐!經過無數次!可能因為舖門面因素今次第一次食—堅!堅!堅!好味既韭菜豬肉水餃。忍唔住買了一打「生水餃」$43返去煮。湯水餃的湯加了胡椒好配好飲。好開心雖然發現遲了🤌🤌😆推薦俾所有韭菜水餃控😊
住土瓜灣咁耐!
經過無數次!
可能因為舖門面因素

今次第一次食—堅!堅!堅!好味既韭菜豬肉水餃。
忍唔住買了一打「生水餃」$43返去煮。

湯水餃的湯加了胡椒好配好飲。

好開心雖然發現遲了🤌🤌😆

推薦俾所有韭菜水餃控😊
韭菜水餃
  • 韭菜豬肉餃
2023-10-14 391 浏览
揸車路過土瓜灣一間頗有歷史的餃子 Bookmark了深深念念一定要試一次📝今次襯假期專程到訪😍不枉我地搵路泊車再行一段路先到❤️試過之後覺得一定會再次回訪的餃子店🥟餐廳位於土瓜灣舊區 環境沒有特別的裝潢 只有幾張細枱及圓櫈 因為我地接近夜晚9點才進入小店 沒有其他堂食顧客 一進店見到有員工已正在拖地清潔😂亦見到另一位員工正在新鮮包餃子🥟😍😍▪️韮菜豬肉煎餃$25/6隻食煎餃的首選一定要韮菜豬肉 店家包到脹卜卜 煎出嚟餃子皮夠乾身及香脆 咬開餡料味道濃郁 帶點油份而不油膩😋😋後悔冇叫多幾隻!▪️粟米豬肉煎餃$25/6隻餡料有粒粒粟米🌽令到餃子食落味道清甜❤️基本上唔洗再加店家的醬料及醋已經好夠味道🤤脆卜卜甜甜地好好食!▪️牛肉生麵$34本來諗住價錢咁平 對牛肉的質素都冇太大期望 上菜發現係鮮牛肉 夠晒嫩滑之外份量亦都有好多塊👍🏼👍🏼生麵口感彈牙 湯底亦係平時食開雲吞麵嘅湯底 都夠清又幾好飲😍▪️豆漿$10都有豆味 飲落唔太甜 都幾解渴👍🏼後尾才發現除了煎餃及湯餃🥟可以選鍋貼😂值得再次回訪的餃子店🫶🏻

▪️韮菜豬肉煎餃$25/6隻

▪️粟米豬肉煎餃$25/6隻

▪️牛肉生麵$34

▪️豆漿$10
都有豆味 飲落唔太甜 都幾解渴👍🏼

後尾才發現除了煎餃及湯餃🥟可以選鍋貼😂
值得再次回訪的餃子店🫶🏻
2023-10-01 265 浏览
唔知幾時開始呢度嘅餃子變咗土瓜灣名物😌 不過都真係有好多街坊去買,有啲仲會買生餃返屋企自己煮。➼ 湯餃(雙拼)8隻除咗湯餃,仲可以揀煎餃同蒸餃,我通常都揀湯餃因為最穩陣😌 湯底屬於比較淡味嘅胡椒湯,唔會搶咗啲餃子嘅「風頭」;餃子嘅Size就同佢哋舖頭名一樣係珍寶,有我半隻手掌咁大。今次我食咗椰菜雲耳豬肉餃同粟米豬肉餃。先講椰菜雲耳豬肉,椰菜同雲耳都好爽口,不過可能我一嚟就食咗粟米豬肉先,所以食返椰菜雲耳就覺得有啲啖味。我個人鍾意粟米豬肉多啲,粟米好甜!同豬肉嘅比例剛剛好,唔會有肥膩感👍🏻30幾蚊嚟講食得飽肚之餘質素又唔差,性價比好高👍🏻 但唔洗特登去食咁誇張😂 咁啱行過呢頭去試下就無妨啦~

➼ 湯餃(雙拼)8隻

2023-09-24
本身都好crave食碳水類食物嘅我,好鍾意食餃子,呢間係我嘅愛店,呢幾年真心食左2️⃣0️⃣幾次起計😂好多餃子愛好者都會專程過嚟拜訪,仲可以買生餃返屋企,擺喺雪櫃隨時想食就食地方相對較細,格局較舊式,但都坐得下嘅👌🏻✨湯餃 ($32/8隻)餃子可以由5-12隻起咁買,煮法可以揀蒸/湯/鍋貼,餃款有椰菜雲耳豬肉餃、韭菜豬肉餃,同埋粟米豬肉餃,後兩者係我心水,可以雙拼隨你配搭😬餃子係大大隻架‼️睇得出層皮好薄,餡料好飽滿實在又多汁,餡料同埋湯底都冇咩味精感一般好食嘅餃子都離唔開肥豬肉,但係佢嘅餃子肉質唔會有肥豬肉嘅口感,無肥膩感👍🏻✨豆腐花 ($9, 花奶+$3)豆腐花好滑,好抵食個人鍾意加花奶,口感更滑溜,諗起細個食啫喱都係瘋狂飲啲花奶🤭
地方相對較細,格局較舊式,但都坐得下嘅👌🏻

✨湯餃 ($32/8隻)

✨豆腐花 ($9, 花奶+$3)
豆腐花好滑,好抵食

2023-07-25 347 浏览
土瓜灣超大隻的餃子!見到入邊好多人食,不過我覺得冇咩味,似係行健康路線,冇味精😂佢可以低至5隻起賣,細食嘅人都可以幫襯!我自己個人唔太鍾意,不過想健康嘅朋友,都可以推薦下俾你哋😂
土瓜灣超大隻的餃子!

我自己個人唔太鍾意,不過想健康嘅朋友,都可以推薦下俾你哋😂
2023-07-24 267 浏览
咁岩入土瓜灣夜晚行過幾間餃子店,得佢仲咁多人坐低食,傳統早餐小店咁樣仲開到夜晚十點幾。本身試下水餃,但見到後面個人食煎餃勁滋味就轉煎餃啦。果然冇叫錯,仲煎到好似日式餸子有脆邊😍39蚊10隻又大隻又juicy 噴汁餃子,一定會番轉頭再食
又大隻又juicy 噴汁餃子,一定會番轉頭再食
  • 韭菜豬肉餃
2023-07-10 227 浏览
呢間餃子店,係我無限次想食餃子就會諗起嘅地方堂食嘅話地方就相對細,不過都坐得下餃子有三款,特別推介「韭菜豬肉餃」同埋「粟米豬肉餃」你可以揀鍋貼/ 蒸餃/ 湯餃迎合各人所需 十隻先$39;可以配搭幾款口味認真平靚正🥹,夠曬貼地真心皮薄餡靚!睇相都見到餃子皮唔會太厚,質地啱啱好 餡料方面,好食嘅餃子,可能都離唔開肥豬肉,但係佢嘅餃子絕對冇肥膩嘅感覺唔太食得出肥豬肉口感,但啲肉質絕對係好嘅😁一個人食10隻都冇問題😂仲可以買生餃返屋企,擺喺雪櫃隨時想食都得🤭🙌🏻
呢間餃子店,係我無限次想食餃子就會諗起嘅地方
堂食嘅話地方就相對細,不過都坐得下
餃子有三款,特別推介「韭菜豬肉餃」同埋「粟米豬肉餃」
你可以揀鍋貼/ 蒸餃/ 湯餃
迎合各人所需
十隻先$39;可以配搭幾款口味
認真平靚正🥹,夠曬貼地
真心皮薄餡靚!
睇相都見到餃子皮唔會太厚,質地啱啱好
唔太食得出肥豬肉口感,但啲肉質絕對係好嘅😁
一個人食10隻都冇問題😂

仲可以買生餃返屋企,擺喺雪櫃隨時想食都得🤭🙌🏻

2023-06-29 268 浏览
老字號餃子店🥟餃子都算飽滿 外皮幾薄 帶點煙靭 粟米份量多 餡肉幾新鮮 湯底就似雲吞麵舖嗰種 明顯唔係sell湯底🤣舊區小店👋🏼店內環境始終都舊d 但價錢算幾抵 豆漿豆腐花好似係招牌 價錢同樣實惠 可以下次試吓
湯底就似雲吞麵舖嗰種 明顯唔係sell湯底🤣
2023-05-28 339 浏览
小店大慨只有20個坐位餐牌簡單餃子只有3種口味- 椰菜雲耳豬肉/韭菜豬肉/粟米豬肉😋可以揀煎,湯或者蒸數量亦比其他餃子店彈性可算5/6/8/10/12隻岩晒啲胃口細嘅人揀左10隻韭菜煎餃🥟$39佢嘅Size係比出面餃子店大啲啲外皮煎得香脆,裏面好有肉汁 (有驚喜❤️)枱面有3款簡單調味-豆瓣醬/辣醬同埋醋加左落去再將味道提升,同餃子好夾💯另外佢個熱豆腐花好滑 $9鍾意佢有冇糖選項嘅豆漿 $19/2枝支持小店🌟
小店大慨只有20個坐位
可算5/6/8/10/12隻
岩晒啲胃口細嘅人
揀左10隻韭菜煎餃🥟$39
佢嘅Size係比出面餃子店大啲啲
外皮煎得香脆,裏面好有肉汁 (有驚喜❤️)
枱面有3款簡單調味-豆瓣醬/辣醬同埋醋
加左落去再將味道提升,同餃子好夾💯
另外佢個熱豆腐花好滑 $9
鍾意佢有冇糖選項嘅豆漿 $19/2枝
支持小店🌟
2023-05-25 223 浏览
用來形容此店不為過。多次行經,對此店是視而不見,見其客滿,前餐未飽,打算打賞五臟廟。主打餃子、豆腐花、芝麻糊,餃子點夠一打可多款餃混搭。全數要煎餃,上菜是每六隻一排的連着煎似的皮貼皮,可惜底皮總體煎不夠脆,還好餡料充滿皮邊,總不算辜負「珍寶」餃的名。總結同行人之餃子好吃度排名:粟米豬肉餃>韮菜豬肉餃>椰菜雲耳豬肉餃前者粟米甜肉有汁香;後者過淡且吃不到雲耳踪影。建議甜品是「黑白配」,因芝麻糊偏甜,配搭不下黃糖豆腐花是剛好,芝麻糊芝麻、米漿味偏淡。當是行走漿糊路經此地歇一歇吃個小點不花客官多少銀兩兼且作為平民化的乙級飲食是有存在的必要。

主打餃子、豆腐花、芝麻糊,餃子點夠一打可多款餃混搭。

三款煎餃一打混搭

粟米豬肉餃
韮菜豬肉餃
椰菜雲耳豬肉餃

粟米豬肉餃>韮菜豬肉餃>椰菜雲耳豬肉餃

前者粟米甜肉有汁香;後者過淡且吃不到雲耳踪影。
芝麻糊拼豆腐花、豆腐花

2023-05-19
$30 (宵夜)
粟米豬肉餃
芝麻糊拼豆腐花、豆腐花
2023-04-12 359 浏览
呢幾日都晨咁早到達紅磡,今次嚟到馬頭圍道近榮光街,見到有一間名為”珍寶豆漿餃子”, 太早入到去冇人,叫咗一個椰菜雲耳豬肉餃上海麵,價錢係$32,再加多一枝熱豆漿再加多$10,12隻鍋貼$46,而水餃麵有4隻餃子,餃子都新鮮好食,麵冇想像中咁好,唔韌所以冇食曬,清湯底都唔錯,豆漿唔係好熱,鍋貼再濃啲會仲好,我食咗2隻,打包咗10隻返公司俾同事食,價錢方面都正常差唔多,食完先有人嚟買外賣,呢間店都算好食,主要感覺算新鮮
2023-01-21 545 浏览
幫襯開成日堂食+外賣生餃而家疫情少左堂食都會專登搭車嚟買生餃買親都3打生餃起跳點知而家越做越孤寒買3打生餃連2樽仔辣椒油都唔捨得比仲話買生餃唔配呢啲咁我以前買嘅時候又配?
幫襯開
成日堂食+外賣生餃
而家疫情少左堂食都會專登搭車嚟買生餃
買親都3打生餃起跳
點知而家越做越孤寒
買3打生餃連2樽仔辣椒油都唔捨得比
仲話買生餃唔配呢啲
咁我以前買嘅時候又配?
2023-01-21
外卖自取