2013-10-08
第一次寫食評,決定獻俾王子廚房星期五晚接完主公收工,去荃昌中心搵野食,本來諗住去試下和食快餐,不過有唔少人等位,最後主公發板試下呢間王子廚房王子廚房環境淺窄,一眼已經望晒成間舖,星期五晚正路坐滿人,雖然要搭位但勝在唔駛等。坐低首先當然睇下menu,有唔少咖喱選擇,一睇發現比預計中平得多,set dinner連湯、飲品and雪米滋都係四,五十左右,再望下小食,平均都係廿零。落單果陣等左陣,因為收銀同傳菜都係疑似老闆娘既人一腳錫,小本經營就將就下,至少服務都幾nice下。最後主公叫左沙律伴春卷,我就試左個黒咖喱龍脷柳,再加多雞軟骨、煎大蝦同牛柳粒,等左一陣好快就到講左小食先:雞軟骨幾好食,咬落剛好唔會話硬,而且都幾入味,份量又充足牛柳粒賣相平平,但食落都唔差,不過我都係比鐘意黑椒煎多d煎大蝦睇落都唔細隻,味道也不錯之後到主菜沙律伴春卷賣相很好,春卷咬落脆口又好味黒咖喱龍脷柳,味道比較奇怪,有少少甜,好難形容,只係奇怪,唔算難食,老實講食完都唔知咩係黒咖哩.........食完最後埋單都只係$151,絕對係抵到爛,主公讚不絕口,下次再試下其它菜式
雞軟骨幾好食,咬落剛好唔會話硬,而且都幾入味,份量又充足
牛柳粒賣相平平,但食落都唔差,不過我都係比鐘意黑椒煎多d
煎大蝦睇落都唔細隻,味道也不錯
之後到主菜
沙律伴春卷賣相很好,春卷咬落脆口又好味
题外话/补充资料:
平時比較少去荃灣食,因為最係主公係荃灣收工先多左係荃灣食,食過幾間都係王子廚房最抵讚