2017-12-29 650 浏览
話明狗不理醉雞麵小籠包,嚟到緊係要試狗不推理包嘅🤓所以我叫咗狗不理同一碟生煎菜肉餃。結果大失所望 😪餃子皮太厚,包似係番蒸再番蒸 倒汗水令到包皮濕透 食落口變泥蓉🤦🏻‍♀️ 基本上餃子同包無咩分別 都係濕淋淋。不過唯一可取嘅係朋友叫嘅上海排⻣唔鞋算有點安慰同老闆娘好好😌
狗不理包
2017-10-02 522 浏览
自我懂事開始,已大量享受美食,不敢說是美食名家,但算是懂得分辨食物的高低水平。這一間開一天不開天的小店,真的抹殺了上海食品應該呈現出來的水準。首先,小籠包漿口不滑,湯汁又少,皮又厚,如果小朋友食還可以騙騙,實在太難食,比惠康買的速食南翔小籠包更不堪入口,根本侮辱了上海小籠包。狗不里包子真的一如其名,掉出馬路口給餓了幾日幾夜既野狗也不吃。大陸週街賣的幾蚊一大袋的肉包更好吃,包身又實,豬肉餡又死實實,相信老闆無乜心機放在店舖,開一天又不開幾天,整間舖都無一樣好吃。就算基本的湯面,一吃就知街市賣的現成幼身上海面,這樣就叫上海美食。不過,午餐附近又無乜選擇,都不失為人類作為充飢的驛站,但絕無下次,完全食唔出店名所謂打正上海旗號的特色。
2017-05-18
2017-08-21 486 浏览
搭輕鐵時望到喱間唔太起眼既村屋小店,所以決定帶埋個朋友一齊試。係何褔堂落車行2分鐘就到,果到仲有得停車,方便揸車既朋友仔。入面有一張大圓枱,坐到大約九個,同埋三張坐到4人枱。人就唔算多,星期日都唔洗等位。川味口水雞飯,45蚊包埋豆漿。醬汁帶麻香,雞肉非常嫩滑,分量好足夠,有成七八件,重點係骨細肉多。飯就太過濕。金牌醉雞湯麵,都係45包豆漿,雞皮和雞肉色澤鮮嫩,雖然我聞唔到酒香,但食落去的確係啲雞入晒酒味,好濃同多汁。係好好味:)普通清湯底既麵。分量,味道,價錢,環境都好唔錯,下次想食雞時都會黎,同會想試下啲包。
川味口水雞湯麵
醉雞飯

2017-08-20
川味口水雞湯麵
醉雞飯
2017-02-20 986 浏览
今天到何福堂附近睇醫生,難得找到個不錯的女醫生,看症很用心,主動查看情況及給各種意見和提醒,細心又耐心,有女生毛病的話會再來這看診。睇完醫生找找附近有咩好食,找到這一家在輕鐵站附近的,似乎是與世無爭的隱世小店。擔擔水餃湯麵連豆漿$38確是抵食,即叫即煮,湯底少少辣有明顯花生味,不會太稠可以邊吃麵邊喝湯,麵條是上海麵偏軟身,餃子有三隻,是韮菜餃,用料新鮮食得出來,似乎是自己包的,皮薄。豆漿可選冷或熱,要熱的話是立即用電爐坐熱給顧客的,這是花時間的,很多店乾脆說沒有熱就算,這就是小店的人情味。吃得差不多,我問老闆娘取一杯水食藥,她很快就遞給我,沒覺得麻煩。最後埋單無加一,但服務好及禮貌道謝客人,這就是我喜歡小店的原因,下次會再來吃其他菜式。
擔擔水餃湯麵
擔擔水餃湯麵
2016-12-01 873 浏览
其實呢間店即使係屯門人都未必識,佢其實就係何福堂站隔離。雖然店面裝修好簡陋,但d野食真係又平又好食。佢出名就係醉雞麵,個醉雞好滑,亦好重酒味。原隻雞脾上,唔怕佢比d冇肉淨係得骨嘅地方你。狗不理包熱辣辣上到黎,好足料,包都好軟熟,推介最好嘅係三五知己黎食野傾下計
其實呢間店即使係屯門人都未必識,佢其實就係何福堂站隔離。
雖然店面裝修好簡陋,但d野食真係又平又好食。

狗不理包熱辣辣上到黎,好足料,包都好軟熟,推介

最好嘅係三五知己黎食野傾下計
狗不理店係老店, 中學時期既我個個星期都食, 原店係洪水橋. 畢業之後冇幾耐原店就搬左去屯門何福堂附近 , 依家有時都會過嚟食. 水準冇變, 而且切合平民價, 仍然係咁抵食!擔擔東波肉米線 送豆漿 $35味道同以前冇變過, 擔擔麵既湯底, 好中意佢地個口味😋😋😋獅子頭飯 配豆漿 $35大大碟仲配埋豆漿, 好抵食❤️$20 四件皮唔算十分薄, 唔似一般薄如紙咁一夾就穿, 不過咬落去唔算太厚粉, 感覺都ok! 內裡都會有d汁, 整體味道都ok價錢真係好平民價. 晚餐 $90蚊 兩個人食都飽一飽為返一個人都係$45, 真係抵到呢!😆😆😆
擔擔東波肉米線 送豆漿 $35
味道同以前冇變過, 擔擔麵既湯底, 好中意佢地個口味😋😋😋
獅子頭飯 配豆漿 $35
大大碟仲配埋豆漿, 好抵食❤️
$20 四件

價錢真係好平民價. 晚餐 $90蚊
兩個人食都飽一飽
為返一個人都係$45, 真係抵到呢!😆😆😆
2016-10-27
2015-02-28 1682 浏览
屯門青山公路新墟段這一邊,亦即是由杯渡/何福堂開始至鳳地這一段,是一個非常寧靜的地方。路的一旁,是村屋,另一旁,是一個個的生活小區,人口多但感覺十分之寧靜。大家也知道,我幾乎每人個星期六都會在該區出沒,所以我有好多時間同機會去深入研究這地方的一切。而就是某一日,我捨棄搭輕鐵,選擇由屯門市中心行返去景峰,當我經過何福堂輕鐵站後,在路軌旁良田村的位置,發現一間北方小店,名字亦非常簡單,就叫做《狗不理醉雞麵小籠包》,如其名,就是賣天津狗不理、醉雞麵同小籠包。而是日,有機會一人來屯門,辦好事之後也有好多時間慢慢吃,於是我決定一口氣試晒他押在招牌上的所有食品。說環境,就是一間簡單的餃子店,去食北方的餃子,總覺得越平民越簡陋的食肆會最好 feel,而這一家村屋小店,就完美地給予我這樣的感覺,是北方路邊餃子店的感覺。一坐低,就點下他們的三個招牌,而第一個要說的,就是天津狗不理,即叫即蒸的大肉包子,賣相不佳,也沒有獨特的香味。可是,當你把包子一撕開,或是一口咬入去的時候,香噴噴的肉味才從包子的內心散發出來,我急不及待地,三隻全清。口水雞,醉雞,應該要配麵的,但因為我想食包子而決定單點一個雙併。對,我又

口水雞,醉雞,應該要配麵的,但因為我想食包子而決定單點一個雙併。對,我又來起雙雞。

口水雞,絕對是一個辣得令人開心的雞,單是雞的本身,皮嫩肉滑的確不在話下,辣味夠刺激,醬油香甜,單是美味已令你流口水,而辣度適中的醬汁,也是令你口水流的,這絕對是很令人口水流的口水雞。

醉雞,一吃就知道是一份很出色的的雞。有酒香,也有雞香,醃得入味,啖啖濃濃的酒味,入口芳香,雞肉同已成膏狀的雞油,加上酒香地吃入口,很是滿足。
小籠包,我問過是一籠點粒我才敢听。而這是傳統的厚皮小籠包。小籠包的皮,其實不厚,只因為用上了發粉才會出現這少少的鬆厚感覺。而小籠包的濃濃香香肉汁,就在這頂上的小洞,滲發出來。

入口,有肉汁,而且是濃香味的肉汁,而且,肉汁早在蒸煮的過程中滲入了在小籠包的包皮之中,增添這小籠包的香口程度,食四隻嫌少,但我的胃亦的確是沒有再多的空間。
豆漿,不知是不是自家製作,但豆味濃郁,也是夠好飲的。
低調,隱世,家庭式,就是我喜愛尋找的隱世味道了。而這一家《狗不理醉雞麵小籠包》的確如其名,做出了美妙的狗不理、醉雞麵同小籠包。
2014-12-26 884 浏览
有一天中午,要去屯門新圍仔那邊的成記花梨傢俬問問回收舊傢俬之資料,之後就沿著輕鐵614線向新墟方向走去,打算去找吃午飯的地方,結果發現了這家位於良田寸的村屋餐廳。乾脆利落的店名:狗不理醉雞麵小籠包 – 必定是對自己的出品有一定信心才以此作招牌。所以我試了這兒的醉雞飯,雞很滑,酒味很香也入味,果然不錯。不愛酒味的老公選了獅子頭飯,也令老公很滿意。兩個人吃不下很多,於是狗不理和小籠包二選一之一選了小籠包,這兒的小籠包不是外面標榜包進了多少湯汁像翡翠拉麵小籠包的那一種口味,而是小巧精緻肉汁均稱,是另一種美味。另外試了豆沙窩餅當甜品,即叫即製甜度適中炸得也很香口,以上海菜系的豆沙窩餅來說質素不錯,不過其實我更愛東北派系無名餃子館的那款豆沙餅。整體來說食物都很美味,下次可以試試這兒的狗不理。
所以我試了這兒的醉雞飯,雞很滑,酒味很香也入味,果然不錯。
不愛酒味的老公選了獅子頭飯,也令老公很滿意。
整體來說食物都很美味,下次可以試試這兒的狗不理。
2014-11-16
2012-07-05 451 浏览
味道好好,辣度完全適合我...能夠比起別的大辣,鍾意食辣的人可以來呢度試試!這個辣真係的非常麻...雖然個人唔太喜歡嘗麻辣後的感覺…總覺得痲痺的感覺好怪,但辣度真的很好 隨餐送既豆漿,味道偏淡...
味道好好,辣度完全適合我...
能夠比起別的大辣,
鍾意食辣的人可以來呢度試試!

這個辣真係的非常麻...
雖然個人唔太喜歡嘗麻辣後的感覺…
總覺得痲痺的感覺好怪,
但辣度真的很好
隨餐送既豆漿,味道偏淡...
2012-06-14
2012-07-05 249 浏览
味道好好,辣度完全適合我...
能夠比起別的大辣,
鍾意食辣的人可以來呢度試試!

這個辣真係的非常麻...
雖然個人唔太喜歡嘗麻辣後的感覺…
總覺得痲痺的感覺好怪,
但辣度真的很好
麻辣牛肉麵
隨餐送既豆漿,味道偏淡...
2012-06-14
麻辣牛肉麵
今天十分低落, 原本係打算去朋友既新屋企幫手裝修間屋, 不過去到之後摸門釘......因為朋友突然要加班.......橫O店行開屯門東一帶, 我就囉手上有的CONTAX T菲林機一路行一路影相 (當日沒帶DSLR....所以下方既相都係手機影既...) ...正當失落非常地影相時, 見到有間店的名字很有趣....."狗不理".........阿....我就是"朋友不理"........既然大家都沒人理....等我理你啦!屯門並不是全部都是住宅高樓, 在屯門東部的新虛同舊虛, 就仲維持小平房式 , 丁屋式既小屋 (屯門還有2-3處是這樣的哦!) . 狗不理拉麵小籠飽就是在一 間小屋的地鋪中開業. 位置並不是十分顯眼, 盡管他坐落於輕鐵站付近, 可是高速的列車上應該都是注意不到的哦. 而我, 就是有幸地在屯門東漫遊時見到他.入到去的感覺 : 很整齊, 新正, 但是沒什麼人? 那難怪的哦! 屯門東的人口密度是很低的, 再加上是星期日沒有學生幫襯, 一定人小的. 我見人小, 就選坐一個四人桌. 點了一麵一小吃.我去到一間新餐廳, 一定坐得比較耐看看餐牌有什麼好東西吃, 通常看餐牌, 或多或小

我見人小, 就選坐一個四人桌. 點了一麵一小吃.
醉雞麵 $35 (送豆漿)
我去到一間新餐廳, 一定坐得比較耐看看餐牌有什麼好東西吃, 通常看餐牌, 或多或小會估到這店最精於做什麼. 這店的食物比較平凡以及選擇不多, 都是麵類, 米線, 以及飯. 但是配料就有點特別了 : 醉雞 , 和口水雞.

我就叫左個 醉雞麵來試試 , 配豆漿$35, 價錢還算合理. 湯麵是選用上海麵的, 這店的上海麵比較硬身而爽脆, 比起在其他店所食的微軟而有一定的彈性不同, 話雖如此, 爽脆的麵身還滿好食的, 和清澈的湯底一起吃, 很配! 湯底並不濃, 很清, 就算多喝也不會令你口喝. 大可以一試. (另一方面想. 就是麵都太淡味了, 好濃味者或會不喜歡)
醉雞是另上的, 會切成小件之後, 用小牒裝起來並加上一點酒浸泡著. 雞肉咬起來很結實但不過分, 很有酒味, 肉的量不多, 因為每件雞都是連骨的部份, 聽起來好像很失望, 小了一種啖啖肉的體驗, 但是換來的是啜雞骨時那種酒香的體驗. 不差!

豆漿太平凡 , 唔講啦~
(逃)
狗不理 $15/籠
正如之前所講 , 大家都同命相連, 狗不理你, 我理你! 我就叫左個狗不理. 這裡的狗不理包是一籠三件式的小包子, 我滿喜歡這種的式小包子的 , 在多朋友一起吃時大家可以分甘同味,
包子的皮肉比例還可以, 味道不錯但是並不會留給客人難忘的感覺. 好像老闆娘話齋" 狗不理包子其實就係差唔多等於菜肉包~" , 某程度上正確啦, 其他野不願置評~

一路食一路同老闆娘CHAT一D政治既野 , 又施政報告又六千蚊, 食住CHAT住加上整潔既店面, 食得很開心, 大部份食既時間成店都空無一人(大約下午六時左右的食飯時間吃的哦...) 在差不多吃完的時候才開始有人來吃東西和叫外賣, 可能都是做隔離學生生意和附近熟客, 今次試左個醉雞, 下次再試埋個口水雞先~
2011-10-15
醉雞麵 $35 (送豆漿)
狗不理 $15/籠
  • 醉雞
  • 口水雞
  • 狗不理包子
2011-06-13 190 浏览
當日踩完MTB, 由熟悉元朗的朋友帶去舊舖! 當時連名都唔記得! 之後揸車經過但發現唔見咗...! 後來問過朋友搬了去屯門, 好不容易上網找到新地址...! 有機會一定會去試試其他的!

有機會一定會去試試其他的!

2010-06-26
  • 醉雞