招聘中
$17,500-$25,000
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
2021-07-26 556 浏览
車公廟終於有第二個景點,就係依間“牧羊少年咖啡館”,呢間餐廳七月頭先裝修完,同之前完全係兩個feel。餐廳入面好燈火通明,畀人一種好放鬆嘅感覺。環境好寬敞,唔會太焗促,好有私人空間。價錢都好實惠好平民。如果想食得輕盈啲,可以選擇食佢哋嘅沙律。但食肉獸嘅我就暫時唔選擇住。意粉方面有六種選擇,款式唔需要多,最重要係夠精。“牧羊少年”入面啲甜品都一樣咁出色,所以食完主食我一定會嗌佢哋嘅甜品填滿我第二個胃。冬蔭功海鮮薄餅$138呢個pizza即叫即做,一上枱已經嗅到好香嘅冬陰功味,而且仲有好多芝士,蝦都好大隻,條邊又烤到好脆,我一個人都食咗三塊。鮮忌廉牛油果雞肉長通粉$108估唔到呢個長通粉都俾到驚喜我,因為有時出去食長通粉,唔係太硬就太淋,呢度嘅通粉軟硬度啱曬我,而且條條都掛滿忌廉汁。炙燒荷蘭汁豬肉扒$78荷蘭汁豬扒真係唔係度度都食到,每次嚟到牧羊cafe都必叫,佢哋呢度嘅豬扒真係好出色,而且仲要係厚切。京都春日$108雖然食咗咁多嘢,但點都要叫返呢度嘅甜品做一個完美嘅總結,就係士多啤梨窩夫配雲呢拿雪糕,雲呢拿雪糕就唔多介紹,但佢嘅窩夫超級好食,仲要係厚窩夫,而且係即叫即做,雖然等得耐啲,但

餐廳入面好燈火通明,畀人一種好放鬆嘅感覺。

環境好寬敞,唔會太焗促,好有私人空間。

價錢都好實惠好平民。

如果想食得輕盈啲,可以選擇食佢哋嘅沙律。
但食肉獸嘅我就暫時唔選擇住。

意粉方面有六種選擇,款式唔需要多,最重要係夠精。

冬蔭功海鮮薄餅$138

鮮忌廉牛油果雞肉長通粉$108

炙燒荷蘭汁豬肉扒$78

京都春日$108
雖然食咗咁多嘢,但點都要叫返呢度嘅甜品做一個完美嘅總結,就係士多啤梨窩夫配雲呢拿雪糕,雲呢拿雪糕就唔多介紹,但佢嘅窩夫超級好食,仲要係厚窩夫,而且係即叫即做,雖然等得耐啲,但都係值得,外脆內軟,蛋味香濃。

下次嚟到唔食晚餐,都可以喺度飲杯咖啡,休閒地睇住小說,咁就可以慢活生活。
2021-07-19
2021-07-26 338 浏览
聽朋友講車公廟站附近有間好出色嘅文青cafe☕,仲要係新裝修🏤,所以趁放假就同老婆去行下,地點都好就腳,車公廟站行五分鐘就到,喺文化博物館隔離,我地行完博物館再嚟嘆番個tea或者晚餐🍛。新裝修完全唔同晒。入面嘅裝修同環境都非常舒適,樓底又好高,格調都好舒服。入面仲有個好大嘅書櫃📖又有唔同種類嘅書籍📒📙可以畀你慢慢睇,真係一個好放鬆💆嘅地方。佢哋本menu都精心設計過,好似一本小說咁。意粉雖然得六款,選擇唔算好多,但個個意粉都好特色。鮮忌廉牛油果🥑雞肉🐔長通粉$108意粉係最快上嘅,條條通粉都掛滿忌廉牛油果汁,上面仲佈滿咗一堆厚厚嘅芝士粉。通粉嘅軟硬度適中,唔會太軟亦唔會太硬。小食🍱拼盤$138呢個價錢配埋呢個份量,真係冇得輸。(黑松露豬肉腸,煙辣腸,雞翼,八爪魚丸,春卷,薯條)黑松露腸同煙肉腸,脆卜卜好juicy,雞翼/八爪魚丸/春捲/薯條,都炸得好香口而且一啲都唔油。炙燒荷蘭汁豬肉扒🥩$78塊豬扒好大塊同好厚,上面鋪滿咗炙燒荷蘭汁,配埋啲豬扒食好好食。我哋六點鐘入場嗰時唔駛等位,但一到7點已經爆曬場。門口仲排滿長龍。總結:依間文化博物館隔離既cafe,真係別有一番風味,而且啲嘢食同環
新裝修完全唔同晒。

入面嘅裝修同環境都非常舒適,樓底又好高,格調都好舒服。

佢哋本menu都精心設計過,好似一本小說咁。

意粉雖然得六款,選擇唔算好多,但個個意粉都好特色。

鮮忌廉牛油果🥑雞肉🐔長通粉$108

通粉嘅軟硬度適中,唔會太軟亦唔會太硬。

小食🍱拼盤$138

炙燒荷蘭汁豬肉扒🥩$78

我哋六點鐘入場嗰時唔駛等位,但一到7點已經爆曬場。

門口仲排滿長龍。

總結:依間文化博物館隔離既cafe,真係別有一番風味,而且啲嘢食同環境都好有水準,值得再黎。⭐⭐⭐⭐⭐/5⭐
2021-07-20
2021-07-22 321 浏览
下午茶2:30叫咗個雞扒漢堡加杯咖啡,見到上枱個賣相已涼了半截,個包又扁又乾,最弊一咬落去塊雞扒係凍嘅!!!點可能?就算一早煎好備用,都麻煩你放入微波爐叮一叮吧?杯咖啡都係凍的!88蚊仲要加一,埋單成舊水,質素竟不如茶餐廳!至於點解有咁多白衣人着到侍應咁但又唔係招呼僱客、背景歌曲大過人聲,呢啲都唔去深究了。

杯咖啡都係凍的!

2021-07-18 302 浏览
幾年前曾經幫襯,七月份剛剛重新裝修後再次惠顧😃與家人一行三人惠顧晚餐,我們叫了兩個主食、兩個小食。✌🏻首先出埸有明太子鳯尾蝦意大利粉($118),味道不錯。接著,必食推介有拉差醬法國雞翼($68),質地香脆,醬汁香辣。其中千島香芒牛油果雞肉薄餅($138)係我哋嘅最愛,大大份之餘材料又豐富😋最後,魚湯輕炒西蘭花($68)十分翠綠 軟硬適中,口感啱啱好。裝修後嘅場地更加寬敞,坐得更加舒服😌我下次會再次惠顧!
幾年前曾經幫襯,七月份剛剛重新裝修後再次惠顧😃
與家人一行三人惠顧晚餐,我們叫了兩個主食、兩個小食。✌🏻

裝修後嘅場地更加寬敞,坐得更加舒服😌我下次會再次惠顧!
2021-07-18 280 浏览
✨小食拼盤💰138有辣豬肉腸 炸蕃薯條 炸章魚丸 春卷等等配埋千島醬同酸忌廉醬賣相不錯😋味道可以滿足左我呢個選擇困難症既人😛✨炙燒荷蘭汁豬肉排💰78豬肉排好Juice鬆化上面鋪滿一層厚厚嘅芝士忌廉醬熱辣辣最好食😜✨千島香芒牛油果雞肉薄餅💰138pizza份量都頗多芒果超甜🥰🥰🥰牛油果都幾大塊✨鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉💰98忌廉汁creamy,醬汁份量恰到好處🤩包裹曬每一條長通粉😚✨京都春日💰108窩夫香脆有蛋香💕配埋 雲呢拿雪糕兩者真係好Match🥰✨蜜桃奶酪💰56✨蘋果蜜桃鮮打紅茶💰54🚴遠離繁囂既好去處☕️🤍放假就係要chill下🤍🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
✨小食拼盤💰138

pizza份量都頗多
芒果超甜🥰🥰🥰
牛油果都幾大塊

✨鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉💰98
忌廉汁creamy,
醬汁份量恰到好處🤩

🚴遠離繁囂既好去處☕️
🤍放假就係要chill下🤍
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-07-16 197 浏览
「牧羊少年咖啡館 (沙田) The Alchemist Cafe 」———————————————————店鋪地址: 位於沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖———————————————————首先我哋食咗一個沙律先,三文魚生菜好新鮮 加埋麵包粒一齊食!!Yummm…😛😛😛之後, 蜆肉鮮菌忌廉意粉🍝呢個意粉好好食😋食哂都唔會好濟😎😎😎價錢唔平 值得一試🥳!!!!——————————————————
「牧羊少年咖啡館 (沙田)
The Alchemist Cafe 」

———————————————————

店鋪地址:

位於沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖

———————————————————

首先我哋食咗一個沙律先,
三文魚生菜好新鮮 加埋麵包粒一齊食!!

Yummm…😛😛😛

之後, 蜆肉鮮菌忌廉意粉🍝
呢個意粉好好食😋
食哂都唔會好濟😎😎😎

價錢唔平 值得一試🥳!!!!
——————————————————
2021-07-16 210 浏览
之前裝修了一段時間,原來已經重開了,裝修比之前光猛但我個人比較喜歡舊裝修,氣氛較好,信箱牆仍在,慶幸還保留著餐廳的特色。下午茶時間由大圍行過來,等了約20mins 便有位,侍應說用餐時間只有個半鐘。我自己點了English brunch , 朋友點了意粉。個brunch 整得好靚,不過toast and tomato 上菜時已經凍曬,味道一般,反而個yogurt 味道唔錯。朋友説意粉好味道,下次還是點pizza 或pasta 比較穩陣。今次冇叫到Rose chocolate, 因為太飽。上次嚟飲野試過好味,值得一試。最後,我們坐了兩個多小時才離開,有博物館入場証有九折。
2021-07-15 128 浏览
今日同兩位友人一齊黎到大圍文化博物館旁邊既 牧羊少年咖啡館👭閒日既晚上, 唔太需要等位 好快就入座!!今日叫咗個牛油果pizza , 小食拼盤 , 豬柳☺️ 個人覺得食物質素幾好 價錢亦相宜!! 其中自己最鍾意小食拼盤入邊嘅墨魚丸 覺得幾好食!! 小食拼盤入邊仲有番薯條 春卷 司華力腸. 上枱既時候 都係熱辣辣 相當不錯👌🏻最後 食哂咁多樣野之後,我哋叫左個窩夫🧇 ,窩夫又熱又脆 加上鮮忌廉同雲呢拿雪糕🍦好好食.敗筆既地方 就係個士多啤梨非常酸!! 🤨

閒日既晚上, 唔太需要等位
好快就入座!!

今日叫咗個牛油果pizza , 小食拼盤 , 豬柳☺️
個人覺得食物質素幾好 價錢亦相宜!!
其中自己最鍾意小食拼盤入邊嘅墨魚丸 覺得幾好食!!
小食拼盤入邊仲有番薯條 春卷 司華力腸.
上枱既時候 都係熱辣辣 相當不錯👌🏻

最後 食哂咁多樣野之後,

我哋叫左個窩夫🧇 ,
窩夫又熱又脆 加上鮮忌廉同雲呢拿雪糕🍦
好好食.
敗筆既地方 就係個士多啤梨非常酸!!
🤨
2021-07-14 142 浏览
想食好耐,見到沙田有就順便試下一共叫了四樣芝麻咖啡俄式牛仔柳意粉酸忌廉蕃薯條Tiramisu 甜品先講芝麻咖啡,芝麻味欠奉,不值一飲,叫杯咖啡好過。然後蕃薯條,非常脆,又甜,可惜凍哂,唔知岀餐慢定一早炸定,我估計係岀餐慢,因為意粉都係凍既意粉,啱啱都講過,上面果浸凍嘅,味道ok,牛柳夠淋,但無煎過無炒過,味道差咁啲,$8x 份量唔算多,未必夠飽最後Tiramisu,無影到,面頭咖啡粉好香,但入面超級甜,超級甜,食完都咳左兩聲。面頭係手指蛋糕,無特別,我覺得如果換成手指餅會令個甜品比較有層次。
想食好耐,見到沙田有就順便試下

一共叫了四樣
芝麻咖啡
俄式牛仔柳意粉
酸忌廉蕃薯條
Tiramisu 甜品

先講芝麻咖啡,芝麻味欠奉,不值一飲,叫杯咖啡好過。

2021-07-11 170 浏览
每逢星期六都要去沙田附近郊一些活動, 今日特登不吃午餐,留肚去牧羊少年食一個午下午茶因為愛人係all day breakfast粉,無論幾多點都會點一個all day breakfast,今次也不例外, 第二次食它他的all day breakfast ,依然被比冰凍嘅乳酪吸引著,很是特別和健康,愛人很喜歡吃黑松露滑蛋多士。而我則點了青醬雞絲意粉,它的青醬十分濃厚,意粉口感適中,不會太硬也不會太冧 。唯一不足是,青醬比較多油,吃到最後時,碟底會有一層綠色的油。我們點了cappuccino 正常味道咖啡味各樣都合格但不會太標青。難得開了新食店,我們會繼續去光顧。

難得開了新食店,我們會繼續去光顧。
2021-07-10
2021-07-04 315 浏览
星期日,想跟愛人食個靚早餐為一日的假期開個靚頭。上網找食早餐的好地方,得知牧羊少年咖啡館重開了,所以就去食。我們點了兩個早午餐,一是英式早午餐(118元包飲料),另一個是素食早午餐(118元包飲料)。兩款早午餐都有黑松露滑蛋多士,我今次想講不是滑蛋而是多士麵包,麵包內有桃乾 ,甜甜的很好食也很特別。 同樣地,兩款早午餐都有乳酪,乳酪不會太甜還有脆脆的有果仁,感覺上很健康。 英式早午餐跟素食早午餐的分別是,英式早午餐是跟兩條早餐腸,素食早午餐是跟半個牛油果。愛人所點的是冰水果茶味道甜甜的,有茶味。 另外的是白桃烏龍茶,普通烏龍茶嘅味道, 只是早上不想喝凍飲又不想喝咖啡,所以點了茶。茶也有很多款,大家可以慢慢選擇。題外話,我終於找到間餐廳所提供的刀是可以切到多士了,很開心~結論是這個店是很舒服的食店,我也會再來光顧。

結論是這個店是很舒服的食店,我也會再來光顧。
2021-07-01 496 浏览
2021.07.01 沙田嗰間牧羊少年咖啡館 終於開番啦🤩身為忠粉嘅我當然要去支持一下啦💪🏻新裝修以木色為主調再配上雲石紋嘅餐枱同灰色座位令人感覺好舒服同好warm依家仲多咗好多D卡位好適合約埋成班fd去傾下計又或者飲番杯嘢🍹chill下-English Breakfast- $118意大利黑松露醬炒滑蛋🔸Granola配希臘乳酪🔸蕃茄🔸雜菌法國🇫🇷核桃杏脯包🔸黑松露豬肉腸🔸挪威煙三文魚🔸法邊豆有咁多嘢食🥰你都咪話唔飽之後仲包一杯飲品無論熱or凍都係任君選擇除非你想飲特式嘢啦咁就要加錢啦-是拉差醬法國雞翼 - $68係咪好想知是拉差醬係咩味咧🤔其實就係有d辣辣地嘅味🌶再溝埋沙律醬食落好fresh同埋唔會話太辣小朋友都會食到至於d翼就非常香脆🥰咧個雞翼係我同男朋友次次必叫嘅嘢-日落巴黎- $108另一樣必叫嘅嘢就一定我嘅最愛係WAFFLE💛認真講一句😎我食過咁多間牧羊少年我夠膽講沙田嘅waffle係最好食外脆內軟入面嘅內餡又夠多食落非常之滿足🥰一啖雪糕🍦一啖waffle🧇正到咧🤤
2021.07.01

English  breakfast
是拉差醬法國雞翼
日落巴黎
2021-03-28 623 浏览
餐廳由於限聚令關係長枱不能坐滿,等侯時間會略長。內部裝修充滿文青氣氛,牆邊整排都是書架,感覺很有書卷的氣息。••••••••••••••••••••••••••••••拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉Penne w/ Mushroom in Neapolitan Style $78整體味道十分香濃,蕃茄汁酸酸甜甜惹味又開胃,加上芝士令味道的層次提升。由於蕃茄汁帶點酸正好中和了整體的膩。如果份量多點就更佳。••••••••••••••••••••••••••••••法式芥末雞肉薄餅Chicken Pizza w/ Dijon Mustard $118賣相十分美觀,法式芥末用在Pizza配搭既新穎又恰到好處。芥末和雞肉十分配,芥末的味道很突出但不會辣又不會嗆,加上芝士,吃完也不會太膩。惹嫌薄餅有點過乾和硬。

拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉

法式芥末雞肉薄餅

2021-03-10 2791 浏览
🍄鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉🐟 $98(8.5/10)⁣依個意粉好味🤎忌廉汁好creamy好香,汁嘅份量好好,啱啱包裹晒每一次意粉~⁣再加上一堆三文魚碎同菇,超鹹香的🧡但因為佢多忌廉嘅關係,食到後面總有點膩,兩個人share就啱啱好😚⁣⁣🥪英式早午餐🍳 $118 (7/10)⁣整體係個冇咩特別嘅brunch👀所有野都中規中矩。最impress係佢地個菇,調味唔多但就好多汁同勁有菇果種自然味。⁣我同朋友覺我最怪係個椰奶奇亞籽布丁,如果多返點甜味好啲👽~⁣⁣🧇京都春日🍓(草莓窩夫+雲呢拿雪糕🍦)$108 (8.5/10)⁣呢個係成餐最驚喜嘅🥰🥰!⁣窩夫好脆有蛋香,佢嘅雲呢拿雪糕超好味🥸!勁有雲呢拿籽果種香味🍦🍦必試之一❤️⁣⁣🍋🍊水果茶+$0 (7/10)⁣飲落充滿果香而且係完全唔甜的,就係一杯果香加茶味嘅飲品,冇咩特別。⁣⁣🥤冰伯爵咖啡+$36 (7.5/10)⁣飲落先有咖啡香再帶伯爵的香味⛄️面頭有層厚厚的奶泡~攪勻之後整體咖啡味冇咩,隻味有啲似伯爵千層蛋糕🥸如果想飲咖啡味濃嘅依杯就未必啱。⁣

🍄鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉🐟 $98(8.5/10)⁣

🥪英式早午餐🍳 $118 (7/10)⁣
京都春日

呢個係成餐最驚喜嘅🥰🥰!⁣

🍋🍊水果茶+$0 (7/10)⁣

🥤冰伯爵咖啡+$36 (7.5/10)⁣
京都春日
2021-03-01 685 浏览
疫情下困在家多天,決定出外走走,在網上見到這家咖啡店食物和環境都不錯,相約友人來吃午餐法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 $88 由於我不太餓,決定吃甜點當正餐可惜有點失望,因為有雪糕在上面的關係,必須出品後即時上餐,否則雪糕凍得蘋果撻的批底又凍又硬,可能店員較繁忙關係,我只吃到冷冰冰的批底,幸好很香牛油味,扳回一點點分數,而雲呢拿雪糕不能轉成其他口味,雲呢拿味亦不突出,個人認為不值得$88及20分鐘的等候鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98意粉偏乾身且份量偏少,配合鮮菌和煙三文魚碎,味道不錯,友人說是自己在家中煮的味道每份午餐另配餐飲:熱蘋果肉桂茶雖然是蘋果肉桂茶包,但味道很香,非常不錯冰伯爵茶咖啡(+$24)伯爵茶味與咖啡味出奇地相配,各自保留自己的香味不被掩蓋,我喜歡這款飲品總括來說,咖啡店的食物一向較遜色,而飲品則不錯,所以來享受這裡的悠閒吧。但對食物不要抱太大期望

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕 $88 [需時15-20分鐘]
由於我不太餓,決定吃甜點當正餐

鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98

每份午餐另配餐飲:
熱蘋果肉桂茶
雖然是蘋果肉桂茶包,但味道很香,非常不錯

冰伯爵茶咖啡(+$24)