招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
2022-03-29 225 浏览
中午12:30前嚟到不用等位仲安排到有卡位坐添同事一早講咗用餐時間係1小時45分鐘落單都係用QR codeOrder 左以lunch set每個lunch set 包配是日餐湯 (今日係南瓜湯)白咖哩豬扒藜麥香米飯 配 炒鬼佬雜菜配瑪琪雅朵咖啡 (熱) $98.0 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 藍莓奶酪 (凍) ,冰量可以選擇少冰/冇冰$98+$14意粉上菜時香氣撲鼻蘆筍口感鮮嫩意粉質地好彈牙每一條意粉都掛滿青草醬汁雞肉分量亦相當之多😋
中午12:30前嚟到不用等位
仲安排到有卡位坐添
同事一早講咗用餐時間係1小時45分鐘
落單都係用QR code
Order 左以lunch set
每個lunch set 包配是日餐湯 (今日係南瓜湯)

白咖哩豬扒藜麥香米飯 配 炒鬼佬雜菜
配瑪琪雅朵咖啡 (熱)
$98.0

香草青醬雞肉蘆筍意大利粉
藍莓奶酪 (凍) ,冰量可以選擇少冰/冇冰
$98+$14
意粉上菜時香氣撲鼻
蘆筍口感鮮嫩
意粉質地好彈牙
每一條意粉都掛滿青草醬汁
雞肉分量亦相當之多😋
2022-03-24 279 浏览
牧羊少年咖啡館是10多年前我認識第一間咖啡館,當時香港並沒有那麼多咖啡館,第一間是在葵青劇院旁邊,我最喜歡喝他的咖啡及意粉,常常去光顧!上一次去尖沙咀牧羊咖啡館已經覺得咖啡沒有以前好。前兩日再去旺角雅蘭中心牧羊少年咖啡館,豬扒漢堡包,麵包乾硬,豬扒冇味又乾,黑熱咖啡和暖唔熱。旁邊隔離枱兩名女性食客向侍應反映咖啡唔熱,侍應解釋係用75度水沖所以只是和暧,激死該兩名客人。唔會再去任何一間牧羊少年咖啡館!
唔會再去任何一間牧羊少年咖啡館!
豬扒漢堡包
熱黑咖啡
2022-03-21 230 浏览
我份人自覺挑剔,用得高質這二個形容詞一定符合了要求。落單方式手機掃 QR 自己落,操作上有小許複雜。🥣餐湯是椰菜花忌廉湯,清新可口既有粒粒椰菜花又有忌廉幼香。👍🍝流心蛋腐乳卡邦尼長通粉 $98腐乳向來有中或芝士之稱,腐乳比芝士更多一份咸香我喜歡,加伴入流心蛋食落更滋味,長通粉麵質爽滑煙韌,黏上流心蛋香腐乳咸香汁液滋味滿分。☕️屬靚豆,濃郁順滑微酸。👍這裡都是以簡潔白色為主,我們有幸入座窗邊位,獨立梳化窗邊空間感超正,全店服務生都好有EQ, 處理客人追單都耐心聆聽解釋跟進,優質服務態度。👍👍
我份人自覺挑剔,用得高質這二個形容詞一定符合了要求。
落單方式手機掃 QR 自己落,操作上有小許複雜。

🍝流心蛋腐乳卡邦尼長通粉 $98

☕️屬靚豆,濃郁順滑微酸。👍

2022-03-18
情人節晚餐👧🏻👦🏻好不浪漫地買咗牧羊嘅外賣🥡去海邊食🥲,當晚仲要吹住大風極狼狽地食😖幸好食物質素頗高,總算過咗一個特別嘅晚上🌃🌟明太子鳳尾蝦意大利粉明太子醬都算濃郁,口感幾Creamy,意粉質感未至於Al Dente不過入口都合格,軟硬適中😏。鳳尾蝦🍤肉質結實,咬落啖啖肉,夠鮮味👍👍。意粉上面仲用左三文魚籽黎鋪面,令成個意粉加重左海鮮味👍😂🍝。🌟香草青醬雞肉蘆筍意大利粉青醬味道唔算話特別濃郁/重香草🌿/重羅勒味,中規中矩。幸好意粉內放上不少松子仁🍝,增加風味,加分呀🥰 蘆筍份量頗多,幼嫩得嚟又唔算重草青味👍🏻 雞肉份量同樣地多又冇雪味👍🏻🌟 是拉差醬法國雞翼套餐加$48就有5隻雞翼。雞翼炸得非常香脆,其實就咁唔沾醬都已經好好味!(其實係一開始👦🏻👧🏻擺埋左個醬汁一二面仲心諗點解冇辣味😅),再點埋呢個咁惹味嘅是拉差醬,咸咸地辣辣地👍🏻🌟 是日甜品- Oreo Cheesecake 成餐嘅主食+小食都好滿意,點估到原來甜品反而有啲失望😖 始終隔咗個幾鐘冇擺入雪櫃就食,如果要評論蛋糕質感會唔太公平。但蛋糕嘅味道就調味甜左啲啦🥲 (Oreo口味避唔到?),不過蛋糕原本就係原味,應該可以製作一個

🌟明太子鳳尾蝦意大利粉

🌟香草青醬雞肉蘆筍意大利粉

🌟 是拉差醬法國雞翼

🌟 是日甜品- Oreo Cheesecake
成餐嘅主食+小食都好滿意,點估到原來甜品反而有啲失望😖 始終隔咗個幾鐘冇擺入雪櫃就食,如果要評論蛋糕質感會唔太公平。但蛋糕嘅味道就調味甜左啲啦🥲 (Oreo口味避唔到?),不過蛋糕原本就係原味,應該可以製作一個減糖配方?🤣🤣
2022-03-10 191 浏览
今日在旺角無意中行行下見到一間牧羊少年 咖啡館 店內都有好多年輕人休閒嘆咖啡,我和朋友就入去試下午餐吧疫情下,午餐有幾個lunch set, 我哋揀咗其中三個set! 加甜薯薯條$38每個餐都有餐湯🍵及飲品🍹1. 鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉忌廉汁煮得好creamy好香! 份量好多 !一定夠飽⭐⭐⭐⭐2. 白酒香蒜蜆肉意大利粉味道有少少微辣!好重香蒜味! 有好多隻蜆呀⭐⭐⭐⭐3. 厚切芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包配酸忌廉蕃薯條新鮮熱辣出爐嘅漢堡包~中間加有芝士雞扒好juicy呀! 配菜配以重量吸甜蕃薯條⭐⭐⭐⭐⭐佢哋仲有下午茶餐~都幾多選擇!下次可 再來試一試
今日在旺角無意中行行下見到一間牧羊少年 咖啡館
店內都有好多年輕人休閒嘆咖啡,我和朋友就入去試下午餐吧

每個餐都有餐湯🍵及飲品🍹

2022-03-10
  • 鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉
  • 厚切芝士雞扒漢堡包
2022-02-23 304 浏览
“香草青醬雞肉蘆筍意大利粉”($98)“日式大阪燒風味煙三文魚薄餅”($68)“燒汁焗八爪魚丸”(+$38)“是拉差醬法國雞翼”(+$48)“魚湯輕炒西蘭花”(+$48)“京都春日”($108)“冰果茶”(+$0)“自家調製鳳梨Lemonade”(+$14)情人節嗰日去終於去咗食牧羊少年😆冇晚市所以只提供Lunch同Tea叫咗個香草青醬雞肉蘆筍意大利粉估唔到係咁大碟🤣青醬味濃而且好creamy,食到尾已經溜溜地😂另外要咗份日式大阪燒風味煙三文魚薄餅🍕Tea份量所以得2片上面舖滿煙三文魚,木魚片,紫菜味道甜甜地真係幾似大阪燒😝小食方面叫咗3款本身以為燒汁焗八爪魚丸會係章魚燒啲fd但食落原來係實心嘅🤣花枝丸咁款🤣是拉差醬法國雞翼超香脆好好食😍配埋微辣嘅是拉差醬好惹味🤤係3款小食入面最好食嘅😝魚湯輕炒西蘭花好入味☺️份量仲夠哂多🥦臨last order之前落埋份甜品😆要咗京都春日,即係草莓窩夫配雲呢拿雪糕🍓🧇🍦窩夫超快上咗枱🤣仲快過啲主食🤣全份有4片窩夫,2球雪糕好在窩夫夠鬆軟唔會成舊粉咁如果唔係唔會食得哂😆飲品要咗跟餐嘅冰果茶同+$14鳳梨lemonade🍍🍋2杯都酸酸甜甜咁好解膩😍冰果茶咁
“香草青醬雞肉蘆筍意大利粉”($98)
“日式大阪燒風味煙三文魚薄餅”($68)
“燒汁焗八爪魚丸”(+$38)
“是拉差醬法國雞翼”(+$48)
“魚湯輕炒西蘭花”(+$48)
“京都春日”($108)
“冰果茶”(+$0)
“自家調製鳳梨Lemonade”(+$14)

情人節嗰日去終於去咗食牧羊少年😆
冇晚市所以只提供Lunch同Tea
叫咗個香草青醬雞肉蘆筍意大利粉
估唔到係咁大碟🤣
青醬味濃而且好creamy,食到尾已經溜溜地😂
另外要咗份日式大阪燒風味煙三文魚薄餅🍕
Tea份量所以得2片
上面舖滿煙三文魚,木魚片,紫菜
味道甜甜地真係幾似大阪燒😝
配埋微辣嘅是拉差醬好惹味🤤
係3款小食入面最好食嘅😝
魚湯輕炒西蘭花好入味☺️份量仲夠哂多🥦
臨last order之前落埋份甜品😆
要咗京都春日,即係草莓窩夫配雲呢拿雪糕🍓🧇🍦
窩夫超快上咗枱🤣仲快過啲主食🤣
全份有4片窩夫,2球雪糕
好在窩夫夠鬆軟唔會成舊粉咁
如果唔係唔會食得哂😆
飲品要咗跟餐嘅冰果茶同+$14鳳梨lemonade🍍🍋
2杯都酸酸甜甜咁好解膩😍
冰果茶咁靚仲要唔駛加錢真係好抵😛
2022-02-03 347 浏览
呢間未開到有咁多分店嘅時候,我食過……..當時嘅我覺得menu 選擇唔多,味道還可以,未去到話好食…..今次有朋友話想試試旺角呢間,咁我就再去試試佢啦🤔🤔🤔睇咗個menu,發現野食選擇唔算多,但見野飲有啲都幾特別,所以就叫埋試試佢😆😆- 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 $108蘆筍脆嫩,雞肉唔乾,啖啖意粉都痴滿晒青醬,但味道較淡,食到最後比較油,仲見到有幾多油留喺底🥴🥴🥴- 日落巴黎 $108窩夫外脆內軟,幾好食😋香蕉唔生,雪糕入面有啲朱古力片,正體就係正常囉😆😆😆- 冰糖蓮子牛奶咖啡 (凍) $68如果冇個名同杯野最上面嗰幾粒糖蓮子,佢係一杯好甜,好似冰糖咁甜嘅latte😵‍💫😵‍💫- 芝麻開門(凍) $68呢杯係甜品鋪入面嘅芝麻糊,只係變咗做飲品,成杯飲晒嘅話……個人覺得有啲滯😵‍💫😵‍💫

- 香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 $108

- 日落巴黎 $108

- 冰糖蓮子牛奶咖啡 (凍) $68

- 芝麻開門(凍) $68
2022-01-20 333 浏览
好似薯仔湯?味道一般不過跟餐就無乜要求芝士雞肉漢堡雞扒好juicy. 好食😋 炸番薯條一般,甜甜地。個人認為炸薯條好食d份量好多,食唔哂。如果有人share就會覺得好d
好似薯仔湯?味道一般
不過跟餐就無乜要求

芝士雞肉漢堡
雞扒好juicy. 好食😋
炸番薯條一般,甜甜地。個人認為炸薯條好食d
份量好多,食唔哂。如果有人share就會覺得好d

2022-01-18 283 浏览
早前同朋友經過雅蘭中心,想搵間餐廳坐底傾下計,見到新開左牧羊少年咖啡館加上好耐冇食過,所以決定呢間啦。一入到去坐底staff就同我地講可以用電話自行落單,咁樣都幾方便🤣🔹香草青醬雞肉蘆筍意大利粉蘆筍好嫩,唔係好老。每條意粉都沾上青醬,但係我覺得味道比較清淡🔹俄底牛仔柳意大利粉醬汁好濃好香,牛仔柳煎香過,成個意粉好好食😋推薦🔹鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉(素)入面有好菇,醬都好濃但唔係好出黑松露醬味🔹小食拼盤入面有番薯條,超鐘意食番薯條😍佢腸仔有2款,一款係普通豬肉腸,另外一款係辣辣黎,食入面有辣椒,幾特別

🔹香草青醬雞肉蘆筍意大利粉

🔹俄底牛仔柳意大利粉
醬汁好濃好香,牛仔柳煎香過,成個意粉好好食😋推薦

🔹鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉(素)
入面有好菇,醬都好濃但唔係好出黑松露醬味

🔹小食拼盤

以往看見不少有關「牧羊少年」的介紹,最近在誤找誤撞下發現原來旺角雅蘭中心開了分店,沒想到最後一連兩天都在這裡用餐,而且兩次也是不同時段,那麼就一併分享吧!🇱 🇺 🇳 🇨 🇭  🇲 🇪 🇺 🇳 當天工作完已經下午,由於下午五點半後菜單便會轉為晚餐,而餐廳是以自行用電話𝗌𝖼𝖺𝗇 𝖰𝖱 𝖼𝗈𝖽𝖾模式下單,最後還是及時趕到點選午餐👀^ 素食早午餐 ($118)( 意大利黑松露醬炒蛋, 𝖦𝗋𝖺𝗇𝗈𝗅𝖺配希臘乳酪, 法國合桃杏脯包, 法邊豆, 雜菌, 蕃茄, 牛油果, 番薯條 )這裡的早午餐分別有英式和素食,英式的會有煙三文魚和豬肉腸,而素食則改成牛油果和蕃薯條,其餘的配料是相同的!第一次嘗試到素食𝖺𝗅𝗅 𝖽𝖺𝗒 𝖻𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍🌱 由於個人對於肉類沒有太大喜好,所以第一時間便選擇素食版本~份量看起來不少,而味道也不錯,唯獨是炒蛋下的杏脯包已吸滿了油,但整體來說也是值得一試的~🇩 🇮 🇳 🇳 🇪 🇷  🇲 🇪 🇺 🇳 翌日碰巧是最後一天堂食,餐廳明顯地多了人排隊等候,當我們取飛時已經是晚上八點多,本來預計未必吃得到,結果未到九點便成功入座~^鮮忌廉黑松露雜菌長通粉 ($98)這款絕對是我的口味

🇱 🇺 🇳 🇨 🇭  🇲 🇪 🇺 🇳

素食早午餐

^ 素食早午餐 ($118)

🇩 🇮 🇳 🇳 🇪 🇷  🇲 🇪 🇺 🇳

^鮮忌廉黑松露雜菌長通粉 ($98)
這款絕對是我的口味哦~♡︎ 鮮忌廉醬汁十分𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒,配上彈牙的長通粉,真的超好味!

^香草青醬雞肉蘆筍意大利粉 ($108)
這是朋友的選擇,再一次嘗試到青醬意粉,今次還有蘆筍作配料,而青醬也很香濃,值得一試~

京都春日
^京都春日 (草莓窩夫 配 雲呢拿雪糕) ($108)
這是我吃過的窩夫中最「厚實」的一款!窩夫有一定的厚度,口感做到外脆內軟,配上香甜的草莓醬也不會過甜,十分滿足~👅
素食早午餐
2022-01-12 204 浏览
之前都去過尖沙咀分店,覺得幾好食,見到旺角雅蘭新開咗分店,就入咗嚟食。- - - - - - <龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉 Fantail Shrimp Spaghetti in Lobster Sauce>意粉好掛汁,食落有好濃既龍蝦汁味,好好食。- - - - - - <日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 Salmon Pizza in Japanese Style>薄餅底好脆口,配埋上面既醬同木魚碎食落真係好似食緊大阪燒咁。- - - - - - <卡魯哇咖啡酒提拉米蘇 Kahlua Liqueur Tiramisu>Tiramisu就無乜特別,不過不失啦。

- - - - - -

意粉好掛汁,食落有好濃既龍蝦汁味,好好食。

- - - - - -

Tiramisu就無乜特別,不過不失啦。
2022-01-06 229 浏览
襯住6點後冇堂食前試試去排牧羊少年旺角新店,其實一路都好想試但次次都見大排長龍,就去咗其他店舖了。點咗五款食物,五款都出色 味道好好,足料得出顏色都令人好開胃,吃得開心又坐得舒適!!
2022-01-05
庆祝纪念
纪念日
  • 小食拼盤
  • 龍蝦汁大蝦意粉
  • 冬陰功海鮮薄餅
📍 牧羊少年咖啡館 (雅蘭中心)第一次食牧羊少年😍我知道呢間餐廳喺短時間之內開咗好多唔同嘅分店🤤聽就聽得多但係我今日先至係第一次食,我諗住一定會好多人排隊但係我去食嘅時候大概係11:30,都唔算話非常多人,唔使排隊,店員安排咗我哋坐窗口梳化位,非常舒適🤤👍🏻不過有時間限制🚫,由入座起計1小時45分鐘。我自己覺得其實好夠時間食,可能因為太肚餓啦🥳店員都十分之有善🤝,因為我媽咪鍾意多啲嘅調味料,同埋枱上冇調味架,所以要係咁嗌啲職員幫手拎,佢哋都不厭其煩作出幫忙,超級好態度👍🏻👍🏻午市套餐已經包左餐湯同埋嘢飲,如果有需要嘅話可以加錢叫其他飲品🤙🏻餐湯係甘筍湯🥕,非常開胃😆 有綿綿嘅甘筍粒。🌹流心蛋腐乳卡邦尼長通粉+熱玫瑰牛奶咖啡 $126老老實實呢個腐乳卡邦尼令我非常震驚🤯因為我冇諗過加埋腐乳都咁好食😋其實唔係話食到好重嘅腐乳味,可能因為卡邦尼汁加咗黑椒同埋燈籠椒🫑,所以將個味道蓋過左少少🤏🏻,流心蛋亦好吸睛👀下次都會考慮再食多一次👅而個熱玫瑰牛奶咖啡☕️我覺得佢唔係好夠熱,連我想落糖都溶唔到😵‍💫失色了。依啲會更加好飲😮‍💨咖啡上面嘅拉花….唔知道係咪佢哋餐廳嘅logo呢🤔我覺得心心會再靚啲
📍 牧羊少年咖啡館 (雅蘭中心)

餐湯係甘筍湯🥕,非常開胃😆 有綿綿嘅甘筍粒。

🌹流心蛋腐乳卡邦尼長通粉+熱玫瑰牛奶咖啡 $126

而個熱玫瑰牛奶咖啡☕️我覺得佢唔係好夠熱,連我想落糖都溶唔到😵‍💫失色了。依啲會更加好飲😮‍💨咖啡上面嘅拉花….唔知道係咪佢哋餐廳嘅logo呢🤔我覺得心心會再靚啲🤫

🍝龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉+熱檸茶 $108

淡淡的龍蝦汁,加埋已剝殼嘅鳳尾蝦,鮮味Level up🔝,我哋自己仲加咗啲tabasco辣椒醬,令到味道更加豐富更加多層✌🏻,意大利粉亦都條條分明,勁掛汁👍🏻👍🏻👍🏻
檸檬茶有原個紅茶包,勁大杯☕️

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$510

餐廳資料📋: 牧羊少年咖啡館 (雅蘭中心)
🕌地址: 旺角彌敦道639號雅蘭中心1樓103號舖
2022-01-05
2022-01-02 220 浏览
牧場少年咖啡館好耐之前係葵涌食過一次,覺得好好食,一直念念不忘但唔會咁遠專程入葵涌,而家旺角開左太好了是日晚餐,全單點-冬陰公pizza-小食拼盤-伯爵茶奶凍冬陰公pizza有少少辣,好香口而且好脆,個人都幾喜歡呢個pizzaD蝦係大大隻,爽脆,好好食小食拼盤因為選擇困難,所以點左個咩都有既小食🤣🤣薯條係蕃薯條,味道唔錯香腸兩款,有少少辣,又幾開胃🥰雞翼皮脆肉嫩,好想再點雞翼春卷同丸類無咩特別🙈甜品係伯爵茶奶凍都幾大杯奶凍唔太甜,好岩我口味面頭有層芒果醬 ,同奶凍一齊食又幾夾喎食完好飽已經想下次再黎食🤤🤤🤤
牧場少年咖啡館
好耐之前係葵涌食過一次,覺得好好食,一直念念不忘
但唔會咁遠專程入葵涌,而家旺角開左太好了

是日晚餐,全單點
-冬陰公pizza
-小食拼盤
-伯爵茶奶凍

冬陰公pizza有少少辣,好香口
而且好脆,個人都幾喜歡呢個pizza
D蝦係大大隻,爽脆,好好食

小食拼盤
因為選擇困難,所以點左個咩都有既小食🤣🤣
薯條係蕃薯條,味道唔錯
香腸兩款,有少少辣,又幾開胃🥰
雞翼皮脆肉嫩,好想再點雞翼
春卷同丸類無咩特別🙈

甜品係伯爵茶奶凍
都幾大杯
奶凍唔太甜,好岩我口味
面頭有層芒果醬 ,同奶凍一齊食又幾夾喎

食完好飽
已經想下次再黎食🤤🤤🤤
  • 冬陰公海鮮pizza
  • 伯爵茶奶凍
2022-01-01 147 浏览
假日晚上最啱食番個甜品做宵夜。今日我哋就去咗#牧羊少年咖啡館 食下佢哋嘅甜品先~抹茶可可朱古力 (凍)($54)飲品一上檯,見到分左3層 好特別,而抹茶味唔會比濃郁嘅朱古力奶遮蓋,表層有灑左 抹茶粉和朱古力粉嘅忌廉,雖然怕肥,都真係好飲👍京都春日 ($108)有四件窩夫,上面曬左點糖粉,窩夫十分外脆內軟,配料有2球朱古力碎朱古力雪糕(可轉雲尼拿味雪糕),好香甜的士多啤梨醬同埋切粒士多啤梨。
抹茶可可朱古力 (凍)($54)
抹茶可可朱古力

京都春日 ($108)
2022-01-01
抹茶可可朱古力