餐厅: 牛角日本燒肉專門店 (荃新天地2)
资讯:

2014-01-28 1806 浏览
早前天氣凍,引起一向少吃肉的我突然想來個燒肉晩餐,雨田先生即提議到牛角。由於我倆均之前沒嚐試,所以等了又等,足足等了45分鐘!在等的期間才發現可以打電話預約的 在門外等了又等,不時有過左飛的顧客回来,但都是給他們優先!(怒)終於被安排入座,擺放整齊的食具,令食慾大增!以日文的解説來列明牛的各部分。凱撒沙律。因燒肉類為主,所以在主菜來之前,先點份沙律,蔬菜是每餐必須的。沙律菜新鮮,配料也足夠,最愛麵包槺,脆脆的!牛油帶子。大大粒帶子,囗感煙韌,配上牛油慢火燒,牛油融入帶子中。牛肩肉。燒烤後,肉質變得較嚡囗,而且不易咀嚼。大拼盤,(牛舌,雞肉,粟米,冬菇,豬頸肉,和牛)最印象心刻是牛舌,薄薄的,入口即溶;和牛肉質鬆軟,燒至五成熟,帶有少少紅肉,吃起来,真想來多客!雞肉,豬頸肉也尚算满意。 雪糕荳沙餅。特别的配搭,選了雲尼拿口味,燒的時候有秘訣,以個人而言,每邊燒15秒是最好的,雪糕開始被熱力融化,而包的表面又被燒至脆囗,即時吃起來,難以形容,必要親自嚐試,大力推介。。。題外話,若然一大班朋友到牛角用膳,建議申請會員,優惠更多更著數

終於被安排入座,擺放整齊的食具,令食慾大增!

以日文的解説來列明牛的各部分。

牛肩肉。燒烤後,肉質變得較嚡囗,而且不易咀嚼。

2014-01-16 2272 浏览
因為去荃灣廣場影小克新年佈置, 所以先會走黎荃灣~ 全家突然咁啱話好耐無食牛角, 所以即刻上openrice查荃灣邊度有牛角, 查到荃新天地有, 太好了  百食不厭嘅牛角, 比起其他同類, 本人覺得牛角比較抵食又有水準!!牛角飯, 每次都必點一人一碗, 紫菜加飯配烤肉汁好正, 但份量好似唔覺唔覺又少咗 自己係屋企整紫菜飯唔知點解做唔出呢個效果~牛角沙律, 普通沙律, 但唔想太乾只食肉, 所以都叫咗一個~辣油豆腐凍食, 本人不太喜歡~牛肋肉, 每一枱必點, 我地平時都係叫開燒肉汁, 切嘅厚度啱啱好, 但一碟太少了, 對於食肉獸嘅我地一人一碟就差唔多 牛舌, 平時唔好, 但牛角嘅我覺得ok~帶子, size細咗d 最後甜品每次必點銅鑼燒, 燒到外脆入面雪糕溶緊, 冷熱一齊呢個口感太正了!! 其他嘅牛角雪糕就普通~

自己係屋企整紫菜飯唔知點解做唔出呢個效果~
辣油豆腐凍食, 本人不太喜歡~

牛舌, 平時唔好, 但牛角嘅我覺得ok~
帶子, size細咗d

其他嘅牛角雪糕就普通~
  • 牛角飯
  • 牛肋肉