2015-03-11 2909 浏览
近年飲食放題大受歡迎,熱潮由日本料理放題,擴展到火鍋放題,食客既選擇多左唔少。而今次要講既係牛涮鍋。牛肉係香港人最喜愛既食物之一,可以話無牛不歡。而今次要介紹既食肆,就打中重點,因而廣受歡迎。牛涮鍋既餐牌上有幾個套餐,比如a 餐係牛配雞,就咁可以係90分鐘既時間內任叫,加上自助式既火鍋配料,岩晒香港人唔執輸既精神。而質素方面當然係一分錢一分貨,平至108,貴至幾百不等,但最平既套餐,質素都比一般酒樓火鍋既好,可以用抵食黎形容。而飲料方面都係任飲,最貼心既係佢有張卡介紹fruit peach點冲,點溝先好飲。
而今次要講既係牛涮鍋。
牛肉係香港人最喜愛既食物之一,可以話無牛不歡。
而今次要介紹既食肆,就打中重點,因而廣受歡迎。

2015-01-29 2990 浏览
牛涮鍋喺淘大開了一段時間,跟朋友看電影前幫襯過一次,吃得太趕,但見這裡有好多出面沒有既環節,如自助沙律吧﹑甜品如芝士蛋糕等,故決定擇日再戰。終於到左呢日,諗住唔睇戲可以慢慢嘆,但食店門口已聚集了一堆人,心想有排等,極想到對面雞記食件大雞扒先,但老公話食左就食唔落邊邊,所以唯有乾等。如是者等到飽左,足足兩個幾鐘先可以入座,想哭。入座前我地已落好單,埋位第一件事即去軟雪糕counter,先隊杯士多啤梨牛奶紐紋雪糕,軟雪糕好幼滑,但奶味唔夠,所以顯得士多啤梨好味啲。最開心係喺雪糕機隔離有成個甜品凍櫃,可以自己夾大福﹑立方芝士蛋糕去裝飾杯雪糕,成件事靚哂呢!加埋香脆蜜糖圈(早餐嗰啲)及醬(朱古力﹑士多啤梨及焦糖三款),成杯雪糕口感極豐富,好味!另一重點係自助沙律吧,佢唔止有菜,而且係專做沙律既牛油菜及羅馬生菜,仲有薯仔沙律﹑雞絲,又有芝士碎﹑煙肉碎,誠意超足,雖然食這個沙律會減低戰鬥力,但真係好好味呀!每次幫襯都有吃呢!至於火鍋配料,也不是只有菜﹑菇﹑丸類咁簡單,而是有油揚(腐皮)﹑蕃薯年糕﹑年糕魚蛋﹑墨魚汁魚丸等較特別既配料,真係好豐富。主角肉類則因應唔同價錢而分等級,我地就試過吃最平及第二

豐富沙律
百吃不厭
紫色是蕃薯年糕
油揚超讚
墨汁丸
主角肉類則因應唔同價錢而分等級,我地就試過吃最平及第二平既牛,都唔錯,牛味也夠,另外雞肉及豚肉片也是任吃的。(最貴的等級更可吃海鮮)
上級牛肉
湯底約有6款選擇,間中有期間限定湯底,如這次我點的芝士咖哩,不過味道像極出前一丁湯底,反而甜湯及清湯更佳。

食店地方唔算好大,但夠開揚,有啲面壁位,有啲座位有得差電(但唔係所有電話啱用),總之這家火鍋放題係超去得過,如果唔駛喪等仲更佳!
题外话/补充资料: 要加一,限時(入座後)90分鐘 有個apps可以遙距攞籌架!
2015-01-16
油揚超讚
2015-01-11 2941 浏览
淘大花園的商場,真的可以稱為九龍區的食街之首。食市樹立,不同類型的美食都有。最近,又開了一間日式任食火煱店,當然要去一去,試一試其質素和味道啦。可能平日關係,中午時段亦不見有很多人去光顧,門口亦不是有很多人在等候。一行二人去試食,去到門口接侍處,就已經好快安排入座。款式方面,和其他日式自助火煱店型式一樣,不同的肉類,配以不同的價錢。但今次牛涮渦,多了一個選,可以選擇"60分鐘放題"。價錢相比"90分鐘"便宜很多。相比之下,我地選擇比較便宜的方案"60分鐘任食"配基本肥牛餐。等待期間,當然四週看看有什麼美食可以選擇。基本上,蔬菜,芝士腸,丸類食品,菇類食物,粟米.....一般火煱食村都會有提供,而且供應不斷。除了有白飯提供外,店內亦提供"蒜香和牛炒飯"。這個都算是比較少見的,而且味道都不錯。飯有香味,而且吃起上來,亦不覺得太油膩。食火煱,除了食物村料。調味品亦是一個十分重要的環節。今次發明店內提供的調味品,款式選擇亦算充足,一般大眾化的調味品都有提供。特別一提是,服務員補充各類食村和醬油的速度十分有效率。常常保持"常滿"的位置。因為是放題火煱,食品方面,亦都是自助汽水機型式。當中最特別,

蒜香和牛炒飯
因為是放題火煱,食品方面,亦都是自助汽水機型式。當中最特別,都是汽水機上,有自助飲品調味介紹。顧客可以依照機上的方程式,調教不同的飲品。小弟亦跟住指示,調教"FRUIT PUNCH",完成後,發覺味道都不錯,亦可以隨自己的喜愛,增加或減少某些份量。
 終於到了品嚐主菜的時間。因為點了一個基本的放題餐,提供的肥牛亦是比較基本的。但望落去質素不是太差,份量亦算是足夠,而且肥牛厚道,亦是適中,並不是"薄切"的那一種類。味道方面,都算是有質素的牛肉,食落去亦有濃厚的口感和肉味。
日式肥牛
 只於其他食物,味道大致上屬於中上水平。值得一提是,當中的粟米。因為食落比較有甜味,令人有點驚喜,能夠响放題火煱中食到美味的甜粟米。

食完主菜,當然要試一試甜品。店內的甜品亦都是自助型式,有蛋糕和萢𦬞為主,選擇方面,不是太多,味道不是太甜,口感亦不錯。只於雪糕方面,亦都是自助型式,用雪糕機製作軟雪糕。相比其他同類型的日式火煱店,要自己落手落"掘出來" ,相比方便和輕鬆,而且配料亦有很多不同的選擇。相比𠔏他同類型食店,這裡甜品的選擇款式比較多。
店內的食物質素和環境都不錯。但最今人難忘的東西,不是食物,反而是店內的設施。可能要方面顧客關係,店內每一張枱,都會提USB線的自助义電服務,不設收費。這一種設計,真的是智能電話使用者的喜訊。不用擔心電話沒有電,又可以一邊享用美食,這個設計,真的十分細心。
以每人$74元(以包加一服務費),能夠享用"60分鐘日式放題火煱"。以同區的食店相同,牛涮渦算是一個不錯的選擇。
2015-01-07