2024-09-20 312 浏览
係一間價錢非常相宜的餐廳,價錢由最平$29是最貴都只係$55,而且仲有得買套票$100有四碗丼飯,而且拎學生証可以減$5優惠 ,就算拎張陳年舊學生證都可以用!絕對係以價錢取勝!最多人食嘅係牛魔王飯,醬汁要淋喺飯上面,醬汁味道係清甜嘅柚子醬油,味道幾開胃~另外嗌咗個咖喱雞飯,如果咖喱汁再多啲就更好啦!套餐配小食及飲品,有得揀配青菜都幾健康~冰紅茶係低糖,幾乎唔算太甜,啱晒我呢啲唔鍾意太甜嘅人~白桃汁幾好飲,不過相對冰紅茶就甜少少~

另外嗌咗個咖喱雞飯,如果咖喱汁再多啲就更好啦!

套餐配小食及飲品,有得揀配青菜都幾健康~

今次我地黎左旺角玩,之前經過呢度見到開左間叫牛丼家既餐廳,我見佢都平平地,可以試下,就揀左黎呢度食lunch😆上到去係快餐店模式黎既,自己搵位再去櫃台點餐,嗌完就等攞餐埋位食,餐具係自己位,調味料就外面攞餐位度有😗牛魔王飯(份量M)($42)呢個牛魔王係一塊和牛漢堡黎既,見幾特別就嗌黎試下,佢地仲有教學點食呢個飯,d汁要淋落個飯度,唔係淋落塊肉度,之後一啖飯再一啖肉咁,跟佢食法又唔錯,塊牛幾有質素,熟成度岩岩好,個牛魔王汁我覺得似喼汁,酸酸地,因為有柚子醋,食牛肉都夾,呢個飯幾有驚喜🐮咖哩雞扒飯(份量M)($48)呢個咖哩飯用左日式咖哩,唔會太水又唔會太杰,味道正常,d雞煎得好好,外面皮脆,裡面雞肉又夠肉汁,撈咖哩食又令佢冇咁乾,整體都好食🍛跟公魚仔餐(+$15)佢可以跟餐多份小食同飲品,呢個公魚仔個樣既似多春魚,不過就冇魚子,食落幾好,表面幾脆🐟跟炸雞餐(+$20)另一個揀左跟炸雞,呢個我覺得好食過魚,炸出黎熱辣辣要趁熱食,記得出去外面攞炸雞醬,咁先正🐥白桃汁冰紅茶跟餐飲品可以揀白桃汁,冰紅茶,味噌湯,或者罐裝飲品,桃汁同冰紅茶算係較特別,清涼解渴🍹呢度仲話即使我依家已經唔係學生,只

牛魔王飯(份量M)($42)

咖哩雞扒飯(份量M)($48)

跟公魚仔餐(+$15)

炸雞餐(+$20)

白桃汁
冰紅茶

呢度仲話即使我依家已經唔係學生,只要攞得番舊時既學生證,就可以套餐減$5,就算係30年前既,都受你玩,幾過癮,呢度價錢合理,味道都好食,lunch黎食的確好選擇,又多間丼飯餐廳揀啦✌🏻
2024-09-10
午餐
  • 炸雞
  • 公魚仔
  • 牛魔王飯
2024-09-20 248 浏览
These beef rice don places are popping up a lot in HK, and surprisingly I have not tried any one of them except for Yoshinoya (from a looong time ago). So I had to give this relatively new place a try. We got two don sets where depending on your choice of snack, it would be either +$10 or +$20. To balance out the nutrients in the meal, we opted for one fried chicken and one veggie. The portions were surely quite generous, which made me feel less guilty as I was devouring all the meats from this

We got two don sets where depending on your choice of snack, it would be either +$10 or +$20. To balance out the nutrients in the meal, we opted for one fried chicken and one veggie. The portions were surely quite generous, which made me feel less guilty as I was devouring all the meats from this meal!

I actually quite enjoyed their signature 牛魔王, which was basically like a smashed beef patty! Little did I know, you weren’t supposed to drench the sauce over the beef patty, but you were supposed to only pour the sauce over the rice, have a bite of the beef patty, then a bite of the rice. Regardless, I don’t actually think it “ruined” the taste of the patty at all!

Their curry chicken was like a typical curry you’d get from a Japanese restaurant. The curry is sweet and flavourful, yet even kids can eat it since it is not spicy at all! Speaking of kids, I wish I was still one - as students get a -$5 discount for purchasing their sets!

My favourite part of the meal was the Japanese rice that they use. The shape adds on to the texture, making each bite more fulfilling as it should be.

Overall, it’s nice to have all these new beef don places in HK. Competition can definitely help improve the quality that these restaurants deliver!
2024-09-20 198 浏览
牛丼家(旺角)Zeppelin 齊柏林踩過界,開設新既丼飯餐廳!係旺角鬧市,TOP商場行前少少就係,樓高兩層行到上樓上可以先落單揀餐,人多熱鬧時搵位要上到最高層了有顯示牌提你拎餐,都有自助調味區咖哩牛魔王飯 $55 (配青菜,白桃汁)+ $10日式咖哩偏甜及溫和,牛魔王漢堡排肉厚多汁 😛全透明白桃汁,感覺很像日本必買的桃味水,回憶滿滿🤩仲有教學,教你點食最好食🤣鹽醬汁豚肉飯 $38 (配炸雞,冰紅茶) + $20新推出口味,豚肉片有厚度調味適中,非常配合鹽醬鮮味炸雞粒新鮮炸起,肉質鮮嫩,多多都食得哂😂😂如果我住旺角,呢度會變左我飯堂喜歡我的分享,記得comment+like+share~ #A家食評 #香港美食 #香港 #牛丼家 #齊柏林 #旺角快餐 #旺角
牛丼家(旺角)

Zeppelin 齊柏林踩過界,開設新既丼飯餐廳!

係旺角鬧市,TOP商場行前少少就係,樓高兩層
行到上樓上可以先落單揀餐,人多熱鬧時搵位要上到最高層了

有顯示牌提你拎餐,都有自助調味區

咖哩牛魔王飯 $55 (配青菜,白桃汁)+ $10

日式咖哩偏甜及溫和,牛魔王漢堡排肉厚多汁 😛
全透明白桃汁,感覺很像日本必買的桃味水,回憶滿滿🤩

仲有教學,教你點食最好食🤣

鹽醬汁豚肉飯 $38 (配炸雞,冰紅茶) + $20

新推出口味,豚肉片有厚度調味適中,非常配合鹽醬鮮味
炸雞粒新鮮炸起,肉質鮮嫩,多多都食得哂😂😂

如果我住旺角,呢度會變左我飯堂

喜歡我的分享,記得comment+like+share~

2024-08-30
  • 炸雞
  • 鹽醬汁豚肉飯
  • 咖哩牛魔王飯
2024-09-18 292 浏览
齊柏林係旺角間餐廳,最緊要係輪椅可達,當然要試下。設備完善,地方寛闊、自由移動式座椅,相當方便;更重要係有埋殘廁,難得一間無障礙餐廳。點了兩份套餐:牛魔王飯炸雞套餐附味噌湯,及咖喱牛肉飯公魚仔套餐搭配白桃汁。牛魔王飯炸雞套餐是一道份量充足且味道豐富的餐點。牛魔王飯中的牛肉渶堡扒即叫即煎,牛肉厚實多汁,搭配煎香的洋蔥,增添了甜美的層次感。酸薑片的加入,為濃郁的牛肉帶來了清新的解膩效果,讓整體口感更加平衡。炸雞外酥內嫩,每一口都能感受到香脆的外皮與多汁的雞肉,調味適中,不會搶去主菜的風頭,與牛魔王飯形成了美妙的對比。味噌湯則是一個清爽的配搭,湯底加入了大量昆布片,帶來海藻的鮮美,讓湯更加濃郁且回味悠長。這款湯有效緩解了主菜的油膩感,讓整餐的味覺體驗更為輕盈。咖喱牛肉飯公魚仔套餐是一道令人滿意的選擇。咖喱牛肉飯中的肥牛片切得薄而均勻,入口即化,與濃郁的咖喱醬相互融合,帶來豐富的味覺享受。咖喱的香氣十足,具有濃厚的辛香味,卻不會過於刺激,恰到好處。特別是咖喱醬中加入了紅蘿蔔與馬鈴薯粒,這些蔬菜熬煮得軟綿,帶有自然的甜味,與咖喱的鹹香形成了絕佳的平衡,提升了整道菜的層次感。再搭配炸得金黃酥脆的公
齊柏林係旺角間餐廳,最緊要係輪椅可達,當然要試下。
再搭配炸得金黃酥脆的公魚仔,這些小魚仔外皮脆而不硬,內裡的魚肉鮮嫩細緻,帶來輕微的海味,讓整個套餐增添了一份清新感。白桃汁的甜美果香則是完美的收尾,清爽解膩,為這道濃郁的咖喱飯畫上了句號。這款套餐整體來說,味道豐富多變且營養均衡,非常適合喜歡濃郁口味又不失新鮮感的食客。
2024-09-18 524 浏览
齊柏林出牛丼飯你地又知唔知😏早排推出左佢地嘅副線牛丼家係真正屬於香港人嘅牛丼飯🇭🇰價錢又親民加 $10-20 仲可以升級做套餐 當中有一款小食同飲品小食方面有青菜🥬公仔魚🐟炸雞🐤揀 係豐富嘅感覺🥰性價比極高 份量又夠 係糧尾恩物👛平時夜一夜揾唔到餐廳都唔洗擔心 佢地開到凌晨2點🥹❣️雙重芝士牛肉飯 $45呢個雙重芝士真係芝士控天堂🧀芝士鋪到滿滿 仲會有拉絲效果雖然芝士無炙燒 但配埋啖啖嫩滑嘅牛肉變到超香濃😍強烈推介俾鍾意食芝士嘅朋友試下😋👍🏻❣️溫泉蛋牛肉飯 $52溫泉蛋配牛肉幾時都係一個唔會錯過嘅組合🍳😎😎撈埋飯一齊食真係夠曬正牛肉本身夠嫩滑再加埋佢地嘅秘製醬汁真係會令你食多啖而秘製醬汁係選用和牛提煉嘅牛油🐮🧈再加柚子醋同其他秘製醬汁製成雖然食落會帶少少酸酸地 但同時有份清新感覺又唔會膩
齊柏林出牛丼飯你地又知唔知😏

炸雞
雙重芝士牛肉飯
溫泉蛋牛肉飯
2024-09-16 543 浏览
這家位於旺角的日式丼飯店,地理位置優越,方便食客輕鬆抵達。當天我和朋友特意前來享用午餐,這裡的氛圍舒適,令人感到愉悅。首先,我點選了芝士牛丼飯。盛滿柔嫩牛肉的飯碗上,融化的芝士如雲般輕柔地覆蓋在上,散發出誘人的香氣。牛肉經過精心醃製,鮮嫩多汁,搭配上甜中帶鹹的醬汁,味道層次分明,讓人一口接一口。底下的米飯則是用心挑選的日本短粒米,粒粒分明,吸收了肉汁的精華,口感柔滑,令人回味無窮。接著是牛魔王飯,這道菜品更加驚艷。厚實的牛肉漢堡扒經過精煎,外層微焦,內部仍保留著豐富的肉汁,口感鮮嫩。搭配的特製醬汁帶有微甜的味道,與漢堡扒的肉香交融,讓每一口都充滿驚喜。底下的米飯同樣吸收了漢堡扒的肉汁,讓整碗飯更加美味,十分滿足。臨走時,我更發現$100,4個飯的優惠,性價比真不錯。

臨走時,我更發現$100,4個飯的優惠,性價比真不錯。
2024-09-16 489 浏览
牛丼家 (旺角)旺角通菜街123號盛世酒店1樓及2樓去嘅時候係新開真係好多人,排隊之小,排咗20分鐘先有得落單,落完單等咗大半個鐘先拎到,真係好多人溫泉蛋牛魔王飯好大塊厚身嘅圓形漢堡牛扒,佢哋有特別嘅牛魔王醬汁,有佢哋獨特嘅醬汁,好好味!鹽醬汁豚肉飯見到佢哋嘅廚房寫住,肉嘅份量必需要蓋飯,真係夠曬大份!🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:🌕🌕🌕🌖🌑抵食 : 🌕🌕 🌕🌖🌑環境 : 🌕🌕🌕🌕🌗#香港食評#飲食推介#相機食先#食得是福#民以食為天#餐廳推介#飲食情報#食評#hkfood#foodie#food#foodreview#foodblogger#blogger#instagrams#restaurant#dodo
牛丼家 (旺角)
旺角通菜街123號盛世酒店1樓及2樓

溫泉蛋牛魔王飯

鹽醬汁豚肉飯
見到佢哋嘅廚房寫住,肉嘅份量必需要蓋飯,真係夠曬大份!

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:🌕🌕🌕🌖🌑
抵食 : 🌕🌕 🌕🌖🌑
環境 : 🌕🌕🌕🌕🌗

由網上得知可以在取餐時問員工獲取額外牛汁,所以當我們禮貌地問出餐員工的時候,該名員工先‘嘖’了我們一下再用不屑的眼神向同事說明要求多一碗汁。跟手該名員工再將牛汁’劈‘給我們。此時我們已怒火中燒,但我們仍然拿著餐點回到座位,打算快速吃完便離去。怎料坐下來才發現我們的套餐給漏了一個青菜,我們便完整一盤再帶到出餐處向員工說明情況。該名員工聽後再‘嘖’了一下並再次將青菜‘劈’給我們。經過這次,我和友人決定不再去牛丼家。原本打算支持本土餐廳,但經過員工不友善的對待後便決定以後不再去,以免再次’俾錢買難受‘

2024-09-15 478 浏览
好耐冇去旺角lu,行行下見到牛丼家,之前聽朋友講好正😂我地叫左兩個餐~- 牛魔王飯 青菜套餐 自家制嘅冰紅茶🥩個和牛漢堡扒即叫即煎,又暖又脆皮,入面仲要鬼咁juicy😋個汁淨係用鼻聞呢就酸酸甜甜,落咗啲飯撈埋一齊之後個柚子味就好出,好香!成碗飯真係色香味俱全,好值得食🩵真心好味!🍋自家制嘅冰紅茶,本身就係低糖,啱晒唔鍾意太甜嘅我- 咖喱雞扒飯 公魚仔套餐 白桃汁🐓雞扒每件都脆皮,同啖啖肉!皮脆肉嫩,份量好足😋咖喱汁好香,帶有微微辣嘅,不過食唔到辣嘅我都完全食到👍🏽🐟公魚仔,有啲似多春魚嘅外貌,而外脆肉軟,啖啖魚肉,完全冇油膩嘅味,冇腥味🩵值得一試!🍑白桃汁本身以為會好甜好假😂點知一飲完唔係個回事,依度杯白桃汁好好味,係好清香嘅白桃味,真心有啲意外😂冇後悔叫左黎試!仲有啊!1. 牛丼家係有學生証優惠㗎!就算畢左業拎張舊既都可以去用㗎!大家有嘅記得要帶啊🩵🩵2. 依度嘅服務好好,每個店員都好有禮貌👍🏽

- 牛魔王飯
青菜套餐
自家制嘅冰紅茶

🍋自家制嘅冰紅茶,本身就係低糖,啱晒唔鍾意太甜嘅我

- 咖喱雞扒飯

2024-09-14
午餐
  • 牛魔王飯
2024-09-15 411 浏览
對牛肉飯的偏愛是個情意結,是對日本的回憶,香港有好幾間日本丼飯過江龍,但現在也有自己的丼飯品牌了。香港人撐香港人,這天便來到齊柏林旗下位於旺角的丼飯店-牛丼家。看到餐牌的價錢,還真是佛心價,幾十元已經連飲品,更有多款選項,又可加配小食,豐儉由人。店面佔兩層,餐桌間距離不算少,裝潢設計簡單但尚算整潔,點餐後要自行取餐及選擇座位用餐。香蔥牛魔王飯 (M) $52 連飲品 跟餐加青菜$10餐飲可選冰紅茶、味噌湯、白桃汁或罐狀汽水。看了很多分享都點了牛魔王,所以便決定試試,蔥愛好者選了香蔥口味,滿滿香蔥叫人興奮,加的青菜份量算正常。還附有教學教如何使用秘製的牛魔王汁。漢堡算大件,煎得頗香,咬下去肉質算軟嫩,也有牛肉味,秘製醬汁拌的飯滿滿和牛油香、酸酸甜甜,開胃而不膩,配著吃更覺滋味。鹽醬汁豚肉飯(M) $38 連飲品 跟餐加炸雞$20豚肉的量是多得覆蓋整個飯面,那個鹽醬汁香甜香甜的,豚肉油脂比例偏高但不太過,口感油潤軟嫩,非常好下飯。加的炸雞沒什麼特別,就正常炸雞,不加點也不會覺得可惜。整體來說不算很驚喜,但$120可以點到2人份主食連飲品,還有青菜小食,味道合格有餘又吃到飽飽的。這個價錢絕對

香蔥牛魔王飯 (M) $52 連飲品 跟餐加青菜$10
餐飲可選冰紅茶、味噌湯、白桃汁或罐狀汽水。

還附有教學教如何使用秘製的牛魔王汁。

鹽醬汁豚肉飯(M) $38 連飲品 跟餐加炸雞$20

加的炸雞沒什麼特別,就正常炸雞,不加點也不會覺得可惜。

整體來說不算很驚喜,但$120可以點到2人份主食連飲品,還有青菜小食,味道合格有餘又吃到飽飽的。這個價錢絕對是糧尾之選,可以再戰。

2024-08-14
2024-09-13 407 浏览
(*˘︶˘*).。..牛丼家GYUDONYA.:*♡旺角新開牛肉丼飯店「牛丼家GYUDONYA」!!地方超大! 估唔到食碗牛肉飯都有落地大玻璃坐得咁舒服!而且呢到丼飯選擇都好豐富!除左基本款牛肉丼飯, 仲有牛魔王(漢堡)/ 豚肉/ 鰻魚同雞扒丼飯可以選擇每款都可以跟小食同飲品!個人最喜歡溫泉蛋牛肉丼飯,濃濃的牛肉配珍珠米本身已經好好食,--配埋滑滑的溫泉蛋又係另一個層次!另外都十分推薦雙重芝士牛魔王(漢堡)-半溶芝士配煎得微燶的漢堡扒都好棒!肉汁滿滿。跟餐小食可以選炸雞/公魚仔/時菜!-配埋凍飲超爽快!超抵食!牛丼家旺角通菜街123號盛世酒店1樓及2樓

(*˘︶˘*).。..牛丼家GYUDONYA.:*♡
旺角新開牛肉丼飯店「牛丼家GYUDONYA」!!
地方超大!

估唔到食碗牛肉飯都有落地大玻璃坐得咁舒服!
而且呢到丼飯選擇都好豐富!
除左基本款牛肉丼飯,
仲有牛魔王(漢堡)/ 豚肉/ 鰻魚同雞扒丼飯可以選擇
每款都可以跟小食同飲品!
個人最喜歡溫泉蛋牛肉丼飯,

濃濃的牛肉配珍珠米本身已經好好食,

配埋滑滑的溫泉蛋又係另一個層次!
另外都十分推薦雙重芝士牛魔王(漢堡)

半溶芝士配煎得微燶的漢堡扒都好棒!

肉汁滿滿。
跟餐小食可以選炸雞/公魚仔/時菜!

配埋凍飲超爽快!
超抵食!

牛丼家
旺角通菜街123號盛世酒店1樓及2樓
2024-09-13 382 浏览
之前見到有人話牛肉飯太咸,但我今次去覺得味道很正常,表現適中。牛丼家能取代心目中不能吃的某品牌牛肉飯的位置,而且比起過江龍那些表現還要好。雙重芝士肉魔王飯個汁有驚喜,係店家特別製作,以牛肉脂肪加上柚子調配而成,平衡了和牛漢堡的油脂感,柚子酸酸地開胃,食多咗兩啖飯。温泉蛋牛肉飯肥牛睇片都見到肥瘦比例適中,至少合我心意還可以轉做餐有菜食亦有飲品P.S. 雖則係兩層但有升降機方便食客到訪

雙重芝士肉魔王飯

温泉蛋牛肉飯

P.S. 雖則係兩層但有升降機方便食客到訪
2024-09-12 433 浏览
行開旺角平平哋想食牛丼飯嘅話呢間應該都係首選,首先佢地方夠大基本上有成兩層而旺角又咁多人留呢間基本上唔使等位。嘢食方面都算多選擇牛肉當雞飯都有。今次我就揀咗食牛肉當加咗芝士。賣相雖然一般般,但係食落都有日本嘅味道個牛肉漢堡都叫Juice又厚,價錢亦都唔貴。環境方面呢間都算寬敞,而且好光猛啲位都叫闊落,唯一唔好處就係冇得用八達通俾錢同埋佢樓底算係高,所以人多嘅話都比較嘈。已平民牛丼飯嚟講呢間算合格。

2024-09-11 436 浏览
近期連松屋都來埋香港插旗本地都有牛肉飯加入戰團🐮🐮🐮🐮牛魔王飯 (M) $42姐係漢堡飯,即叫即煎👍👍👍👍等耐少少都值得兩邊都煎得好香仲有專屬嘅牛魔王汁係用和牛既牛油加柚子醋,再加黑椒汁咖喱牛肉飯 (M) $48咖喱係甘口,岩哂唔識得辣既朋友食牛肉比平時食既厚身少少洋蔥好甜🧅🧅🧅🧅仲可以要求比牛肉汁要來撈飯😋😋😋😋仲加左set炸雞加白桃汁 $20炸公魚仔加冰紅茶 $15新口味仲有$100/4套票姐係$25個😍好抵
近期連松屋都來埋香港插旗
本地都有牛肉飯加入戰團🐮🐮🐮🐮

牛魔王飯 (M) $42
姐係漢堡飯,即叫即煎👍👍👍👍
等耐少少都值得
兩邊都煎得好香
仲有專屬嘅牛魔王汁
係用和牛既牛油加柚子醋,再加黑椒汁

咖喱牛肉飯 (M) $48
咖喱係甘口,岩哂唔識得辣既朋友食
牛肉比平時食既厚身少少
洋蔥好甜🧅🧅🧅🧅