2020-06-10 1782 浏览
今日入咗元朗,经朋友极力推介一间面店话好食,咁就即管试一下啦!搵到面店只睇到系一间外卖店,一问之下,原来门口喺对面,非常隐蔽; 餐牌原来要喺门口出面睇,真系认真特别。我点选咗招牌菜之一嘅醉鸡半只,酒味香浓鸡肉嫩皮滑好好味。配搭咗牛丸米丶鱼片米及猪扒面,各有特式,味道唔错,而且仲大大碗。佢哋嘅自制菊花茶,好香菊花味,清甜解渴。値得一试。
醉鸡
鱼片米
猪扒面
自制菊花茶
2020-05-31 763 浏览
我个朋友特登入嚟元朗探我, 佢话一直好想是爽爽呢一间餐厅, 今次我哋终於食到, 不过我哋系叫外卖返上屋企食, 我叫咗个猪扒 幼面 ,佢叫咗个醉鸡米, 如果你哋锺意食鸡嘅话, 可以选择新鲜鸡或者冰鲜鸡, 新鲜鸡大概五十几蚊, 冰鲜鸡就平啲, 大概平十几蚊。 首先我想讲嘅系鸡入面有鸡肾, 好好食好爽, 另外啲鸡都好够味啲醉鸡好好食, 我特别欣赏个 幼面, 变得非常爽口弹牙而且条条分明, 唔会揽埋一住, 所以个面我食得非常开心。 最後我想讲下啲猪扒个 厚度 都几好, 而且佢系半肥瘦, 咬落去有少少肥肉嗰啲位甘香肉软。
2020-05-29 509 浏览
朋友话食呢间,重话呢间唔可以唔识,作为锺意食鸡的我,就试吓佢系咪真系咁好食喇叫咗个醉鸡河粉,我选的是冰鲜鸡。一上呢,我就食咗个河粉先,河粉嘅火候好,冇话一夹就断晒👍🏻河粉上边有少少葱花,味道就唔会话太寡了再试吓个醉鸡先,真系好食呀。就算系冰鲜鸡,都食唔到话有雪味,而且仲好滑,鸡皮唔系太多脂肪,但又可以增添鸡肉嘅滑。每件鸡食落都唔会有酒嘅苦涩味,而系有阵阵酒香。建议可以用啲汁黎送河粉食。鸡下边会有啲鸡肾,非常爽口,正无意中发现呢个辣椒油原来都几特别,佢比一般嘅粉面店嘅辣椒油系有啲唔同,食落去系香好多,唔系偏咸嗰种,落咗少少喺个河粉到,好吃

2020-05-25
2020-05-24 436 浏览
今日去元朗南生围游览,坐船过南生围小桥,拍照景色优美怡人,两旁大树好像列队欢迎我们,这些景色怎可能不打卡呢,还有一个大草地,有人在野餐,也有人在玩遥控飞机, 跟着沿路也有好多人踩单车,再经过红树林,有好多雀鸟在觅食,这个自然生态有好多蟹仔和鱼, 小朋友看见一大堆小蟹仔好开心,还有好多弹弹鱼,今天真是大开眼界,最後出到元朗站,就想起去食醉鸡猪扒河粉, 今天真系好彩没有很多人排队,很快就有枱,我们一共六人,叫了三碗醉鸡猪扒河粉,两碗醉鸡面,一个醉鸡捞面,可是醉鸡捞面有点咸 店员话因为醉鸡捞面有蚝油,下次应该叫志蚝油,最後用汤冲走蚝油加番醉鸡汁都好好味,值得一赞是醉鸡猪扒好好味。
2020-05-22
2020-05-22 272 浏览
Today, I lived to dig the clams in Bai Nai, and came to Yuen Long. The drunk chicken I had eaten many years ago was nearby. I really want to relive it, but it ’s not as good as before, so I tried it out. It's still delicious. The drunken chicken is very tasty and has a chicken flavor, making it hard to resist.
2020-04-07 467 浏览
上星期平日终於再去食呢间咁出名既醉鸡面谂住一个人去食会谂住疫情关系加埋平日会冇咁多人啦但都系等左好耐 等左20分钟以上终於入得以为间店会对而家病毒传播咁劲会敏感d会安排人坐得疏d但原来系冇既d阿姐安排坐一个好逼既位之余系同隔离个人贴得好近 其实都有少少惊谂住算啦等左咁耐 快d食完就走叫左猪扒加冰鲜醉鸡米之後黎左野食 准备抹好d餐具就食点知最恐怖既系我隔离既人打左个大哈痴佢只系saysorry同用手系咁以遮住个口 但你唔会知佢既口水飞左去几远 都惊啦 坐得咁近我d野食仲摊左响台度 条友个fd俾左张纸巾俾佢当冇野我唔系歧视人 但一黎度口罩都唔带仲要打个大哈痴 系咪要咁冇公德心呢其实想讲间店都有责任 d位系近到隔离个人食完既骨都就黎掂到人地碗野 仲要嗰个人食到d汤嗰啲系会弹出黎唉 即刻冇胃口食唔晒就走人讲返个猪扒冰鲜醉鸡米先感觉猪扒冇以前咁好食之余醉鸡一样 鸡好鞋 以前好多肾食 今次得一旧不过个汁仲系咁好味既但如果咁既时势都系唔会再去啦因为真系坐得太逼了
上星期平日终於再去食呢间咁出名既醉鸡面

不过个汁仲系咁好味既
但如果咁既时势都系唔会再去啦
因为真系坐得太逼了
2020-03-01 523 浏览
唔知把刀咩事,已经唔系第一次,成抽野咁。定系手撕鸡,要自己撕开去。大大话话食左2年几,水准好飘忽。拎外卖仲要俾人串。好心讲我叫左咩野食,姓咩。佢劲串叫我唔好讲咁多野,讲姓乜就得。缘尽拜。

缘尽拜。
外卖自取
2019-09-01 1316 浏览
爽爽醉鸡E个名对元朗人黎讲一定唔会陌生,真系食左几廿年,佢个炸猪扒醉鸡米真系一食就停唔到囗,有得要新鲜鸡或急冻鸡,又可以要🐔胸或比真系冇得顶,但系对我黎讲都系以前旧铺好食D起码唔系用外买碗
2019-08-28 696 浏览
新鲜醉鸡面爽爽醉鸡有分新鲜同冰鲜,个人会钟意食新鲜多d当然新鲜鸡价钱会贵小小个人钟意食幼面仲有米粉河粉粗面我通常食面既时候会一啖醉鸡汁加面所以可以同佢讲多汁系唔洗加钱醉鸡份量多有埋鸡肾记得要叫埋自家菊花茶可以拣一杯或者一支我通常都拣一支因为一杯唔够喉要去食爽爽醉鸡面记得预早小小去排队因为每次都好多人等位啊
新鲜醉鸡面

爽爽醉鸡有分新鲜同冰鲜,个人会钟意食新鲜多d
当然新鲜鸡价钱会贵小小

因为一杯唔够喉

要去食爽爽醉鸡面记得预早小小去排队

因为每次都好多人等位啊
2019-08-25 487 浏览
元朗多野食就唔再讲,今次黎到元朗食爽爽,以醉鸡同猪扒而闻名,醉鸡都可以选择食冰鲜或新鲜鸡,价格都只系差十蚊左右,可以话系超值!猪扒就未食过,唔评论。讲番醉鸡先,呢次就叫左冰鲜鸡,部位都有得简,我个人就钟意鸡背,虽然小肉但胜在嫩口,肉滑味浓,加上腌制鸡件,及酱汁,味道非常浓郁!配上淡淡既河粉,刚好
2019-07-31 475 浏览
#中意嘅请分享请点赞🍻----------😋冰鲜醉鸡河 $35😋新鲜醉鸡河 $50食落唔系好分到冰鲜同新鲜鸡嘅分别。小编今次就食冰鲜鸡,价钱比较平。肉眼睇新鲜鸡比较白,冰鲜鸡比较暗。一碗大约有7件鸡,浸住好香嘅绍兴酒,每件都好入味,醇而唔苦,呢个系佢劲嘅位。虽然系冰鲜鸡,但鸡好滑好嫩,冇乜雪味,所以食冰鲜鸡已经好够好正。仲可以将鸡汤倒入河粉,正呀。每份都会有3旧鸡肾,劲爽口。可以拣米粉/河粉/面。加底只系$2,可以食到饱先走。好多客人都食米粉,可以吸哂鸡汤嘅精华。不过呢度全部都系用即弃胶兜,唔系太环保。----------🔎爽爽面店🚩元朗凤攸北街5-7号顺丰大厦地下18号舖
#中意嘅请分享请点赞🍻

----------
😋冰鲜醉鸡河 $35

😋新鲜醉鸡河 $50

----------
🔎爽爽面店
🚩元朗凤攸北街5-7号顺丰大厦地下18号舖
2019-07-11 423 浏览
这间面店是我其中一间喜爱的铺头,这间店舖的座位并不多,而且要经常等位,店内空间有限,今天来到当然是食他的醉鸡上髀肥猪扒米粉,另外加多一杯菊花茶,醉鸡送到我的面前,他的花雕酒汁倒落米粉一齐食,非常香,食一口醉鸡肉嫩,鸡肉也带花雕酒香,而且鸡皮很爽,真不错,而肥猪扒有口感,肉嫩爽口,肥猪扒本身很厚,食一口连他的肥膏一齐食,绝配但食完会有口渴的感觉菊花茶是他们煲的,很清新,这麽炎热的天气饮一杯,冇得弹非常消暑
,肥猪扒本身很厚,食一口连他的肥膏一齐食,绝配
但食完会有口渴的感觉
2019-07-02 375 浏览
呢间系我一个月食几次嘅餐厅之一,原因好简单,就系好食+抵食罗!我通常都会叫双并,但今日唔太饿,所以就叫咗单并醉鸡米粉,冰鲜鸡嚟嘅,$35一碗!朋友就叫咗醉鸡猪扒米粉,都系冰鲜鸡,猪扒一定要拣肥猪扒先好食,瘦猪扒太柴好鞋口唔好食的!朋友嗰碗就$51! 呢到可以指定醉鸡嘅部位,要脾位嗰啲都唔使加钱,不过我个人就钟意食鸡胸,啖啖肉吖嘛!朋友拣咗鸡下脾,餐厅系浸熟啲鸡嘅,所以望落可能有少少生,有啲血水渗出嚟咁,但应该都食得,我都系钟意鸡胸嘅口感多啲!另外,每碗都有几块鸡肾,可以过下口瘾,散叫一份鸡肾好似系$20,menu冇写的!熟客先知有得咁叫架!

2019-06-01 432 浏览
唔好以为堂食用胶器皿盛食物就是颓食 (虽然一开始见倒都有啲O嘴😂)呢间系住喺元朗嘅朋友带路泥 远道而来 队有多长 天气有多热 肚鼓打得有几响 都要等!!我personally超爱食醉doot醉doot嘅菜式 所以呢度主打醉鸡is super吸引贪心的me 当然要双拼naabtw有鲜鸡and冰鲜鸡拣 咁我就拣鲜鸡na ofc 价钱只系15蚊之差米粉and the汤其实冇乜味 我keep住夹完一ju米粉落只匙度再but啲醉鸡汁 哇~ 两码尺嘅事! 拜托一定要咁样食!鸡是嫩的入味的 只不过肉就太un太少啦仲要份量少到cry我觉得有3/4嘅money都摆咗落个醉鸡汁度LOL味道:7/10爽爽醉鸡 (鲜鸡)+猪扒 米粉 $62📍元朗
贪心的me 当然要双拼naa

爽爽

醉鸡 (鲜鸡)+猪扒 米粉 $62

📍元朗
2019-05-10 373 浏览
如果讲到醉鸡,我一定推荐元朗嘅爽爽!无夸张,真正百吃不厌!至从中学发现左呢间面店,我就不断推介比朋友😹以前爽爽系路边铺,而家搬入左一间,但依然系咁多人食,每次去都等差唔多30分钟!🙀🐔新鲜醉鸡+河粉✨爽爽嘅醉鸡有分新鲜同冰鲜,新鲜当然好味啲,但价钱亦都贵啲,我自己就一定系叫新鲜!味道同口感的确系有分别!👅✨有指定想食嘅部位都可以同阿姐讲,例如我就指定要鸡胸。😺✨醉鸡下面仲有几块鸡肾✨河粉好受欢迎,好快就会卖晒架喇!✨推介食法:用羹拎少少鸡汁,沟少少汤,再连埋河粉一齐食,味道啱啱好!👍🏾👍🏾-顺带一提,佢地嘅自制菊花茶都好好饮架!-小铺系就系坐得无咁舒服架喇,不过食左咁多年都无人介意,因为真系好味有实力!所以先储落咁多fans!😽

🐔新鲜醉鸡+河粉
✨有指定想食嘅部位都可以同阿姐讲,例如我就指定要鸡胸。😺
✨醉鸡下面仲有几块鸡肾

✨河粉好受欢迎,好快就会卖晒架喇!
顺带一提,佢地嘅自制菊花茶都好好饮架!
2019-05-04