2024-02-26 966 浏览
香港搵間歷史悠久既餐廳真係越來越難,呢個年代好多都做唔住。呢間50年歷史,仲要米芝蓮加持,裝修都充滿印度特色,而且有印度人熱情招待,你又知唔知邊間?餐牌有豐富的印度菜式,有啲菜式真係唔入印度餐廳你都未必會係其他地方食到。印度夾餅(蟹肉) $168印度Taco可以揀芝士或蟹肉,蟹肉多到滿瀉,啖啖蟹香。南印度烤帶子拌茄子菠蘿果醬 $148香嫩帶子襯上茄子菠蘿果醬,帶來清新味道。估唔到帶子同印度菜都可以拉上關係,而且咁好食。松露奶油咖喱雞柳 $228蒜蓉烤餅 $46咖哩絕對高質,色、香、味俱全。奶油令咖喱更香滑,而且唔辣,加上松露點綴,食呢個咖喱一定要點薄餅。雖然想試松露芝士烤餅,但感覺會重覆松露味,所以揀蒜蓉烤餅。鬆脆而煙韌,沾上咖喱汁,放上雞柳,令人欲罷不能。烤珍寶大蝦 $248珍寶大蝦雖然價錢唔平,但真係珍寶咁大隻,啖啖厚肉,烤得香口。串燒羊肉卷 $178羊肉卷大大條,真材實料,成條都係羊肉,滿口羶香,食一條其實已經好飽肚。香草馬鈴薯燴椰菜花 $138馬鈴薯好腍,同椰菜花一樣帶辣味,令人更開胃。最後,如果可以,食印度野飲杯啤酒係幾爽既一件事。
香港搵間歷史悠久既餐廳真係越來越難,呢個年代好多都做唔住。

印度夾餅(蟹肉) $168
印度Taco可以揀芝士或蟹肉,蟹肉多到滿瀉,啖啖蟹香。

南印度烤帶子拌茄子菠蘿果醬 $148

松露奶油咖喱雞柳 $228
蒜蓉烤餅 $46

烤珍寶大蝦 $248

串燒羊肉卷 $178

香草馬鈴薯燴椰菜花 $138
馬鈴薯好腍,同椰菜花一樣帶辣味,令人更開胃。

最後,如果可以,食印度野飲杯啤酒係幾爽既一件事。
2024-02-21
間唔中都會有鋪食印度菜嘅癮😆🇮🇳 上個禮拜就揀咗一間開業已經有半世紀嘅餐廳👉🏼 爵樂印度餐廳🇮🇳 雖然平日去,但係都full house,而且好多都係香港人🇭🇰 有兩個人去嘅,亦都有一行10個人去慶祝生日嘅🎂想試多啲唔同嘅菜式,所以就叫咗二人餐💁🏽‍♀️ ($448/ ppl)➿ 𝑷𝒂𝒂𝒏𝒊 𝑷𝒐𝒐𝒓𝒊 酥炸麵餅配薄荷汁 好傳統嘅印度菜前菜☺️ 酥球好香脆,醬汁除咗有薄荷香,仲有微微嘅酸、辣、鹹香嘅醬汁倒入薯蓉度,一大啖食落去好滿足!😆➿ 𝑻𝒂𝒄𝒐 𝑻𝒊𝒎𝒆 印度夾餅(蟹肉餡料) 勁鍾意呢個印度風Taco😍 蟹肉量超級多☺️ 又加咗鹹蛋黃醬點綴,估唔到咁夾~➿ 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑻𝒊𝒌𝒌𝒂 炭燒雞柳呢一個菜式都好似喺印度菜式比較常見~ 外型紅噹噹嘅雞柳,燒得剛好😆 雞肉肉質保持嫩滑☺️➿ 𝑳𝒂𝒎𝒃 𝑺𝒆𝒆𝒌𝒉 𝑲𝒆𝒃𝒂𝒃 串燒羊肉卷見到Menu上有廚師推介嘅圖案就已經好期待😚 食完之後都覺得幾特別,有啲似fusion菜,係塊羊肉製成嘅迷你漢堡扒咁~➿ 𝑲𝒂𝒅𝒂𝒊 𝑱𝒉𝒆𝒆𝒏𝒈𝒂 (𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏𝒔)鑊仔洋蔥紅茄繪鮮蝦無諗過嘅蝦仁數量都幾多,蝦身殼已剝,肉質好彈牙😍 醬汁嘅味道以彩椒帶出💁🏽‍♀️➿ 𝑻
➿ 𝑷𝒂𝒂𝒏𝒊 𝑷𝒐𝒐𝒓𝒊 酥炸麵餅配薄荷汁

➿ 𝑻𝒂𝒄𝒐 𝑻𝒊𝒎𝒆 印度夾餅(蟹肉餡料)

➿ 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑻𝒊𝒌𝒌𝒂 炭燒雞柳

➿ 𝑳𝒂𝒎𝒃 𝑺𝒆𝒆𝒌𝒉 𝑲𝒆𝒃𝒂𝒃 串燒羊肉卷

➿ 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑩𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 松露奶油咖喱雞柳
店員上菜嘅時候已經有溫提呢個係餐廳嘅signature菜式🌟 的確,好似第一次見加咗黑松露嘅牛油雞😆 覺得整體好creamy又幾香!

➿ 𝑫𝒂𝒍 𝑴𝒂𝒌𝒉𝒂𝒏𝒊 奶油香草燴黑扁豆及紅腰豆
Veggie之選🌿 每一啖都充滿豆粒嘅口感,每一啖都蛋白質滿滿😌

➿ 𝑮𝒂𝒓𝒍𝒊𝒄 𝑵𝒂𝒂𝒏 蒜蓉烤餅
每人都有4塊Naan,飽呀!同manager講覺得個Naan有少少燶,佢都好樂意即刻換過俾我哋👍🏼

➿ 𝑺𝒂𝒇𝒇𝒓𝒐𝒏 𝑩𝒂𝒔𝒎𝒂𝒕𝒊 𝑷𝒖𝒍𝒂𝒐 𝑹𝒊𝒄𝒆 紅花香味飯
珍珠米以外,我都幾鍾意食印度長米😛 呢度嘅飯仲會混入咗少少嘅香料,更有風味🇮🇳🇮🇳🇮🇳

➿ 𝑮𝒂𝒋𝒂𝒓 𝑯𝒂𝒍𝒘𝒂 - 𝑾𝒂𝒓𝒎 𝑪𝒂𝒓𝒓𝒐𝒕 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈
印度嘅布丁唔係我哋食慣嗰種個種動L動L嘅質感😛 而係碎上嘅,唔會好似我哋平時食嗰啲加咗粉去凝固,而係比較似蒸咗嘅蘿蔔蓉,加糖~ 香港人嘅話未必食得慣,不過試吓無妨丫!

➿ 𝑲𝒆𝒔𝒂𝒓 𝑲𝒖𝒍𝒇𝒊
係佢哋自家製嘅雪糕🍦 好似一個個磚塊咁樣,幾重果香,最鍾意嘅係佢哋面頭鋪上左開心果碎☺️

➿ 𝑴𝒂𝒔𝒂𝒍𝒂 𝑻𝒆𝒂
第一次飲,係有香料味嘅奶茶😆

➿ 𝑮𝒂𝒚𝒍𝒐𝒓𝒅 𝑮&𝑻 ($98)
50周年紀念限定嘅飲品之一,對我嚟講,都幾strong下,可能因為有gin嘅成份喺入邊😛

➿ 𝑴𝒂𝒏𝒈𝒐 𝑳𝒂𝒔𝒔𝒊 ($65)
每次食印度菜,我都會好想嗌一杯mango lassi🥭 解辣又解膩☺️

2024-02-21 48 浏览
Tasting Menu $448胡椒餅+薄荷醬一坐低,店員就會拎一碟小食黎💁🏼‍♀️胡椒餅香脆,但個人覺得鹹左少少🤏🏻前菜🍴前菜一共有四款:羊肉餅、薯仔波、蟹肉taco、香料烤雞四款味道都唔錯,比較特別係薯仔波🥔佢下面配左個酸酸辣辣既汁,加埋一齊食好惹味😋另外蟹肉餅都好驚艷,除左餡料豐富之外,味道都食到蟹肉既鮮味🦀️主菜👨🏻‍🍳主菜有三款:番茄大蝦、雜豆咖哩、黑松露雞肉,另外跟左個garlic nan同番紅花飯最大推一定係黑松露雞🐤🐤🐤個汁既層次豐富,有濃郁既松露同忌廉香味😍雞肉都非常嫩滑🤩用黎點薄餅或者撈飯都一流~~餐飲☕️餐飲包左每人一杯印度拉茶,我都係鍾意港式奶茶多d🙊佢個香料味太突出另外嗌左枝印度啤酒🍻佢味道偏淡,係大眾都接受到既口味甜品🍮黎到我最期待既甜品環節,呢兩小碟望個樣完全估唔到係乜,食完都唔知😂黃色正方形係自家製雪糕,紅色一條條就係煮過既紅蘿蔔🥕兩樣都好甜好甜好甜🤢整體黎講,呢間餐廳食物全部都好高質(除左甜品🤯),而且食物份量都幾多,建議大家黎可以散嗌💁🏼‍♀️我估呢到既味道都幾正宗,旁邊都有好幾檯印度客人,職員都係印度人,大家都好友善☺️如果想食印度咖哩又唔想淨係識去重慶大

Tasting Menu $448

胡椒餅+薄荷醬

前菜🍴
前菜一共有四款:羊肉餅、薯仔波、蟹肉taco、香料烤雞

主菜👨🏻‍🍳

餐飲☕️
另外嗌左枝印度啤酒🍻佢味道偏淡,係大眾都接受到既口味

甜品🍮

整體黎講,呢間餐廳食物全部都好高質(除左甜品🤯),而且食物份量都幾多,建議大家黎可以散嗌💁🏼‍♀️我估呢到既味道都幾正宗,旁邊都有好幾檯印度客人,職員都係印度人,大家都好友善☺️如果想食印度咖哩又唔想淨係識去重慶大廈,呢到比多個選擇大家🙆🏻‍♀️
🇮🇳⚜️【 𝑮𝒂𝒚𝒍𝒐𝒓𝒅 𝑰𝒏𝒅𝒊𝒂𝒏 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 】⚜️🇮🇳⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄講到印度菜,「Gaylord」都算係當中嘅天花板,開業半個世紀,曾兩度獲米芝蓮推介,質素絕對有保證,今晚我就嚟呢度晚餐🥰⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️APPETIZERS 小食◾️▪️🥭Avocado Mango Dahi Poori 牛油果芒果伴脆麵餅🥑($68/4pcs) Savoury puffs stuffed with avocado, potato & spiced salsa with mango and yoghurt dips🌮Taco Time 印度夾餅(可選芝士或蟹肉餡料)($138/2pcs)Soft roti tacos with a choice of paneer pepper masala or kerala spiced crabmeat🐚Southern Scallops 南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬($148/4pcs) Seared scallops with Manglorean ghee-roast masala on eggpl

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️APPETIZERS 小食◾️▪️
Seared scallops with Manglorean ghee-roast masala on eggplant & pineapple jam
▪️◾️BARBECUE DELICACIES印式精選燒烤◾️▪️
🍗Chicken Tikka 炭燒雞柳($88/3pcs)
Chargrilled chicken brochettes marinated in yogurt and subtle spices
▪️◾️CHICKEN DELIGHTS◾️▪️
🐔Chicken Tikka Masala 洋蔥紅茄香汁燴雞球 ($168)
Barbecued chicken cooked in a subtle onion & tomato sauce
▪️◾️Contemporary Delicacy◾️▪️
🥘Truffle Butter Chicken 松露奶油咖喱雞柳 ($228)
Roasted chicken simmered in subtly spiced pearl onion sauce infused with black truffle butter
▪️◾️Indo Chinese Specials◾️▪️
🦐Prawn in Hot Garlic Sauce 蒜蓉大蝦($188)
Prawns sautéed in hot garlic sauce
▪️◾️TANDOORI BREAD 印度烤餅◾️▪️
🫓Cheese Truffle Naan 松露芝士烤餅 ($68)
Naan with cheese & truffle pate

🧄Garlic Naan蒜蓉烤餅($46)
White flour bread with garlic
▪️◾️DESSERT◾️▪️
☄️Gulab Jamun Flambeed with Amaretto 火焰炸鮮奶球($88)

▪️◾️MOCKTAILS◾️▪️
🍹Lassi($48/HH)
Flavors: Mango, Rose, Sweet & Salt

🍸Virgin Colada ($48/HH)
Pineapple juice, Lemon juice & Coconut cream
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:爵樂印度餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓

2024-02-06
2024-02-17 659 浏览
位於尖沙咀的印度餐廳。其實真的很少去吃印度菜,這次約食飯的朋友是印度菜的粉絲,每次聚餐都會一直向我大力推介這間榮獲米芝蓮推介的正宗印度餐廳,屈服於其淫威下,還是乖乖地跟他去吃一次了。這間餐廳開業超過50年,最近翻新過一次,環境更見寬敞舒適,加上熱情的服務,異國風情濃厚。 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ ᴛᴀᴄᴏ ᴛɪᴍᴇ (ᴋᴇʀᴀʟᴀ ꜱᴘɪᴄᴇᴅ ᴄʀᴀʙᴍᴇᴀᴛ) 2ᴘᴄꜱ $88❅ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴍɪxᴇᴅ ɢʀɪʟʟ $298❅ ᴘʀᴀᴡɴ ɪɴ ʜᴏᴛ ɢᴀʀʟɪᴄ ꜱᴀᴜᴄᴇ $188❅ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ $228❅ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ɴᴀᴀɴ $68❅ ᴅʀɪɴᴋꜱ: ᴠɪʀɢɪɴ ᴄᴏʟᴀᴅᴀ $48❅ ᴅʀɪɴᴋꜱ: ᴠɪʀɢɪɴ ᴍᴏᴊɪᴛᴏ $48___⋆ ⋆ ___❥ ᴛᴀᴄᴏ ᴛɪᴍᴇ 印度夾餅蟹肉餡料的印度夾餅,上桌時可見蟹肉份量極多,鮮美的蟹肉搭配印度香料及薑黃,非常惹味,超有驚喜。.❥ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴍɪxᴇᴅ ɢʀɪʟʟ 精選雜錦燒烤拼盤超級豐富的燒烤拼盤,有羊肉卷、燒雞柳、鮫魚及大

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴍɪxᴇᴅ ɢʀɪʟʟ $298
❅ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ $228
❅ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ɴᴀᴀɴ $68
❅ ᴅʀɪɴᴋꜱ: ᴠɪʀɢɪɴ ᴄᴏʟᴀᴅᴀ $48
❅ ᴅʀɪɴᴋꜱ: ᴠɪʀɢɪɴ ᴍᴏᴊɪᴛᴏ $48

___⋆ ⋆ ___
❥ ᴛᴀᴄᴏ ᴛɪᴍᴇ 印度夾餅

超級豐富的燒烤拼盤,有羊肉卷、燒雞柳、鮫魚及大蝦,適合選擇困難的我呢!
燒烤拼盤用了不同的印度香料醃製,加上炭燒的香氣,上菜時已芬香撲鼻了。

❥ ᴘʀᴀᴡɴ ɪɴ ʜᴏᴛ ɢᴀʀʟɪᴄ ꜱᴀᴜᴄᴇ 蒜蓉大蝦
以香辣的蒜蓉醬混合印度香料而烹調的蒜蓉大蝦,香甜酸辣,有點像在中餐廳吃到的味道,果然是ɪɴᴅᴏ ᴄʜɪɴᴇꜱᴇ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ菜式。

❥ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 松露奶油咖喱雞
松露獨特的香氣混入咖喱,再加入奶油,整個菜式變得更香滑綿密,咖喱的口感更滑順。而奶油的濃郁更是平衡了咖喱的辛辣度,使這道菜更加順口。雞肉份量雖不算多,但醉翁之意不在酒啦,我認為咖喱汁比雞更出色~

❥ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ɴᴀᴀɴ 松露芝士烤餅
印度菜當然要點烤餅啦。這間的烤餅有不同口味,我果斷地選了松露芝士口味。
本來想用來蘸咖喱,但烤餅上有海量的松露,入口芝士及松露香氣非常突出,單吃已經相當味美了。

❥ ᴅʀɪɴᴋꜱ: ᴠɪʀɢɪɴ ᴄᴏʟᴀᴅᴀ┆ᴠɪʀɢɪɴ ᴍᴏᴊɪᴛᴏ
吃濃味的印度菜當然不能不點飲品啦,ʜᴀᴘᴘʏ ʜᴏᴜʀ時段飲品有優惠,香甜又充斥奶香的ᴄᴏʟᴀᴅᴀ自然就是我的最愛啦~
2024-02-15 74 浏览
呢間餐廳係起openrice到random search,見到幾吸引,又係附近就上黎試下。朋友話平時需要book位,但我哋好好彩walk in都有位。1️⃣Southern scallops見到多人推介呢款,帶子入邊係有煎熟嘅,咬落去係一絲絲嘅質地,味道ok2️⃣Truffle butter chicken呢個牛油咖喱雞可以話係呢間餐廳最值得黎試嘅菜式,有松露嘅香氣,加埋雞肉肉質煮到嫩同埋入味,個咖喱汁加埋Naan一齊食超夾!3️⃣Galic NaanNaan 口感煙靭,有口感👍🏻4️⃣Mango Lassi 芒果沙冰唔係純芒果榨出嚟嘅味道,加咗其他嘅嘢入去味道酸酸地5️⃣羊肉炒飯羊肉炒飯,越食越辣😂😂要係咁飲水 香料味偏重🫢環境幾靚,有人會係到唱歌,價錢偏貴,不過值得一試👍🏻

1️⃣Southern scallops

2️⃣Truffle butter chicken

3️⃣Galic Naan

Naan 口感煙靭,有口感👍🏻

4️⃣Mango Lassi

芒果沙冰唔係純芒果榨出嚟嘅味道,加咗其他嘅嘢入去味道酸酸地

5️⃣羊肉炒飯

羊肉炒飯,越食越辣😂😂要係咁飲水 香料味偏重🫢

環境幾靚,有人會係到唱歌,價錢偏貴,不過值得一試👍🏻
成日見人推介食依間印度餐廳🍴情人節就同男朋友試試😎Taco time(crabmeat)$138/2pcs👉🏻比預期中好食😋有陣咖喱味Chicken makhanwala $168👉🏻比較重香料味,配薄餅食一流,不過雞肉有啲嚡Prawn in hot garlic sauce $188👉🏻比預期中出色😆份量比較少,兩個人嘅話每人食到三隻蝦🦐味道都偏辣同惹味👍🏻Cheese truffle naan $68Garlic naan $46👉🏻2款naan偏軟熟,我同男朋友都鍾意食脆口多啲Lassi $65👉🏻唔夠凍,不過味道幾好✨總括而言無論氣氛定環境,抑或服務態度都值得讚賞,價錢都唔算太貴,不過收錢方面大家就需要小心,檢查清楚賬單,避免餐廳收多咗錢,而食物質素都不錯,雖然食到好口乾😂 十分適合情侶黎既餐廳💚

成日見人推介食依間印度餐廳🍴情人節就同男朋友試試😎
Taco time(crabmeat)$138/2pcs
👉🏻比預期中好食😋有陣咖喱味
Chicken makhanwala $168
👉🏻比較重香料味,配薄餅食一流,不過雞肉有啲嚡
Cheese truffle naan $68
Garlic naan $46
👉🏻2款naan偏軟熟,我同男朋友都鍾意食脆口多啲
Lassi $65
👉🏻唔夠凍,不過味道幾好
2024-02-14 55 浏览
香港人對印度菜並不陌生, 今日喺尖沙咀食咗一個印度料理午膳。爵樂印度餐廳歷史悠久, 位於北京道太子集團中心, 餐廳裝修很優雅, 環境舒適, 充滿濃厚嘅印度色彩。店員態度友善, 待客有禮。1.Welcome dish是綠色醬料加上脆餅, 鹹鹹地香脆可口。2.羊肉卷2件餡料是免治羊肉, 麻辣膻香3.草莓配脆米餅甜甜脆米粒, 乾果和草莓, 相當開胃。4.印度夾餅配蟹肉饀料印度夾餅夾著已咖哩混和嘅蟹肉餡料, 鮮甜美味。5. 炭燒三文魚2件三文魚充滿炭燒香味, 調味較清淡, 突顯魚肉嘅鮮味。6. 蒜蓉大蝦印度式混合中國式嘅烹調方法, 茄汁酸甜有辣度, 蝦肉爽脆, 鮮甜惹味。7. 孟買式薯蓉牛油餐包 178紅色薯蓉醬, 有蕃茄香料, 口感清新, 塗在軟滑嘅牛油餐包上, 口感順滑。8. 香草烤羊柳 178羊柳夠腍有嚼口, 醬汁香濃, 焦香美味。9. 鑊仔香草時蔬 128雜菜絲有青椒絲, 青豆, 混合香草, 充滿印度風味。10. 亞拉伯沙律 98沙律食材好清新, 有青瓜粒, 甘筍粒, 紫洋蔥, 紅椒, 黑欖和芝士粒, 正好中和濃厚嘅肉類美食。飲品是耳橙汁為主嘅雜果賓治和厚身芒果味嘅Lassi, 口感清

2.羊肉卷2件
餡料是免治羊肉, 麻辣膻香

3.草莓配脆米餅
甜甜脆米粒, 乾果和草莓, 相當開胃。

4.印度夾餅配蟹肉饀料
印度夾餅夾著已咖哩混和嘅蟹肉餡料, 鮮甜美味。

5. 炭燒三文魚2件
三文魚充滿炭燒香味, 調味較清淡, 突顯魚肉嘅鮮味。

6. 蒜蓉大蝦

7. 孟買式薯蓉牛油餐包 178

8. 香草烤羊柳 178
羊柳夠腍有嚼口, 醬汁香濃, 焦香美味。

9. 鑊仔香草時蔬 128
雜菜絲有青椒絲, 青豆, 混合香草, 充滿印度風味。
10. 亞拉伯沙律 98

飲品是耳橙汁為主嘅雜果賓治和厚身芒果味嘅Lassi, 口感清新。
開業已經半個世紀,曾經兩度獲米芝蓮推介,質素絕對有保證。室內裝修會有印度特色,而且仲有室外位置。所有菜式整體顏色好鮮艷,而且味道比較濃烈。✨印度夾餅蟹肉餡料餡料可以選擇芝士或者蟹肉,我哋選擇咗後者。夾餅配上鮮甜蟹肉,加上洋蔥粒糖醬汁,味道好突出。✨串燒羊肉卷賣相幾特別,羊肉味濃郁,而且仲有濃郁香茜味。✨南印度烤帶子配茄子菠蘿果醬外層香口,食落有少少入口即溶嘅感覺,配上甜甜地嘅茄子菠蘿果醬,好熟囉,見到啲餃子幾得意。✨香草馬鈴薯燴椰菜花香草同馬鈴薯配合令到椰菜花更香口。✨炭燒鮫魚鮫魚外層香脆焦香,內裡肉質仍然鮮嫩。✨巴辣馬鈴薯羊肉最喜歡嘅一道菜,羊肉好香口,配上馬鈴薯,而且醬汁都幾辣,非常惹味香口。✨草莓配脆米餅初初以為係甜品,草莓脆脆米之外,原來仲有洋蔥粒,再加埋特製醬汁,鹹鹹甜甜幾特別。如果脆米可以更脆身就更好。✨Caffe Shakerato以Espresso、糖漿、冰塊調配,咖啡香帶有回甘,醒神之選。✨Virgin Mojito檸檬汁配上就可以,酸酸地,而且有強烈清新感。

所有菜式整體顏色好鮮艷,而且味道比較濃烈。

✨印度夾餅蟹肉餡料

✨串燒羊肉卷
賣相幾特別,羊肉味濃郁,而且仲有濃郁香茜味。

✨南印度烤帶子配茄子菠蘿果醬

✨香草馬鈴薯燴椰菜花
香草同馬鈴薯配合令到椰菜花更香口。

✨炭燒鮫魚
鮫魚外層香脆焦香,內裡肉質仍然鮮嫩。

✨巴辣馬鈴薯羊肉

✨草莓配脆米餅

✨Caffe Shakerato

✨Virgin Mojito
檸檬汁配上就可以,酸酸地,而且有強烈清新感。
2024-02-01
2024-02-12 39 浏览
印度餐廳1972年喺香港開業,已經超過50年歷史,證明餐廳質素有保證,當日上到餐廳都唔少外國人,香港人用膳餐廳裝修相當華麗,用左紅色燈飾做主色調,好啱女仔過嚟影相打卡✨酥炸芝士$68外皮炸得好香脆,屬於硬身芝士🧀,芝士味濃✨南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬$148帶子兩邊燒煎到金黃色,帶子好新鮮好大粒,口感爽口,果醬酸酸地好開胃✨松露奶油咖喱雞柳$228松露迷一定要order,奶油咖喱好Creamy,完全唔辣,雞柳都好嫩滑✨松露芝士烤餅$68烤餅牛油味超濃郁,烤餅松露味第一次見,點埋松露奶油咖喱,雙重享受✨蟹肉Taco $138墨西哥卷🌮裡面包住滿滿的蟹肉,係用新鮮蟹肉整成,非常鮮味,面頭加上少少千島醬更加惹味✨串燒羊肉卷 $98羊肉卷一啲都唔羶,卷裡面加上大量印度香料,非常香口好惹味✨洋蔥紅辣椒燴羊肉 $188顏色感覺好似好辣,食落口比較重蕃茄味,好啱香港人口味,羊肉啖啖肉,唔羶,炆得好入味,好淋✨果亞咖喱蝦 $188屬於少少辣,辣味好溫和,蝦肉爽口彈牙✨蒜蓉烤餅$46烤餅外脆內軟,蒜蓉香氣十足,用黎點咖喱汁一流✨Fruit punch $65✨Rose Royal $98✨Mojito$

✨酥炸芝士$68
外皮炸得好香脆,屬於硬身芝士🧀,芝士味濃

✨南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬$148

✨松露奶油咖喱雞柳$228

✨松露芝士烤餅$68

✨蟹肉Taco $138

✨串燒羊肉卷 $98
羊肉卷一啲都唔羶,卷裡面加上大量印度香料,非常香口好惹味

✨洋蔥紅辣椒燴羊肉 $188

✨果亞咖喱蝦 $188
屬於少少辣,辣味好溫和,蝦肉爽口彈牙

✨蒜蓉烤餅$46
烤餅外脆內軟,蒜蓉香氣十足,用黎點咖喱汁一流

✨Fruit punch $65
✨Rose Royal $98
✨Mojito$108
餐廳除咗食物選擇豐富,紅酒,白酒,Cocktail,Mocktail ,都有好多選擇,Mojito最適合夏日,酸酸甜甜的口感,加上rum 酒,也是女生們都絕對會喜歡的

2024-02-08 665 浏览
約咗朋友食飯想食啲特別啲嘅嘢,俾我搵到呢間已經有50年歷史嘅正宗印度菜餐廳,我哋食得好有新鮮感好滿意,原來餐廳仲有米之蓮添㗎喎👍🏻Avocado Mango Dahi Poori $68/4 pcs呢個小食幾清新,有少少香甜嘅芒果醬加上牛油果同埋一啲乳酪用一個脆脆幫我裝住一口食。Tacos Time (kerala spiced crabmeat) $168/4 pcs呢個taco勁多蟹肉,用香軟嘅薄餅皮夾住一索索肉蟹肉,啖啖肉,伴入咗一啲香料醬汁都幾好食。Southern Scallops $148帶子好軟滑,調味好特別有少少黃薑味加咖喱混合體,底下仲有一啲類似豆蓉添。Lamb Seekh Kebab $178/ 4pcs羊肉卷好香孜然味,調味好濃郁,食之前再加啲檸檬汁,味道會再多一啲清新果香。Truffle Butter Chicken $228餐廳嘅招牌菜果然係好正,牛油雞再加上黑松露,醬汁好香好香又Creamy,雞件嫩滑,啲汁最啱用嚟點薄餅食。Kadai Jheenga $188有啲蕃茄、洋蔥、青紅椒整嘅醬汁好惹味,辣辣地醬汁配爽口鮮蝦球,蝦已經剝晒殼,大大隻啖啖肉。Benga

Southern Scallops $148

Lamb Seekh Kebab $178/ 4pcs

Truffle Butter Chicken $228

Kadai Jheenga $188

Bengali Fish Curry $178
魚肉好嫩滑,一啲都唔腥,完全唔會有骨嘅,啖啖肉,加上黃咖喱汁,少少辣好惹味。

Cheese Truffle Naan $68
呢個薄餅一上枱已經超級香,松露嘅香味加上芝士嘅奶香,熱辣辣食薄餅烤得好香,而且煙煙韌韌咁樣。

Mango Lassi $68
呢嗰飲品解辣係一流,雖然啲嘢食都唔係好辣😆

Hot Masala Tea $42
呢個瑪莎拉茶好香玉桂味,肉桂控一定鍾意。
午餐
๛𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 (𝟐 𝐩𝐜𝐬) $𝟏𝟏𝟖這份三文魚應該本身是以串燒的方法煮出再放上碟,所以味道很惹味份量不多有兩塊三文魚,味道會比較切合香港人口味๛𝐁𝐞𝐧𝐠𝐚𝐥𝐢 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 $𝟏𝟕𝟖大推,這道咖哩雖然賣相平平無奇,但內裡的魚塊卻鮮嫩無比😍完全無骨,每一口都是濃濃咖哩味的鮮魚塊,必試๛𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐀𝐦𝐫𝐢𝐭𝐬𝐚𝐫𝐢 $𝟏𝟒𝟖看名字你未必會知道是什麼,其實就是炸魚,用了香料特製的炸魚吃起來不會油膩,外層香脆,內裡的魚肉也很嫩滑,不用配醬料已經很好吃了๛𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $𝟐𝟐𝟖這裡的名物,黑松露味香濃,因為多了奶油所以質地會比較creamy也不會辣,所以會比較適合香港人口味,雞肉件份量都多,如果魚跟雞相比,個人會認為魚會比較嫩一點๛𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬 (𝟐 𝐩𝐜𝐬) $𝟐𝟒𝟖看到有jumbo size的蝦很有gimmick就叫了一份,蝦肉已經去腸處理好,蝦肉肉質十分爽脆彈牙,加上檸汁更可以調出鮮味๛𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 (𝐡𝐚𝐥𝐟) $𝟏𝟒𝟖半隻烤雞份量都很多,調味香濃,肉質會較為實一點

份量不多有兩塊三文魚,味道會比較切合香港人口味

๛𝐁𝐞𝐧𝐠𝐚𝐥𝐢 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 $𝟏𝟕𝟖

๛𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐀𝐦𝐫𝐢𝐭𝐬𝐚𝐫𝐢 $𝟏𝟒𝟖

๛𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $𝟐𝟐𝟖

๛𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 (𝐡𝐚𝐥𝐟) $𝟏𝟒𝟖
半隻烤雞份量都很多,調味香濃,肉質會較為實一點

๛𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐢 $𝟒𝟖 (𝐇𝐇)
一定要點一杯,每次到印度餐廳都會喝,香甜的芒果汁超解膩
๛𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨 $𝟒𝟓

💰人均: $𝟏𝟎𝟏-𝟐𝟎𝟎
🌟推薦: 𝐁𝐞𝐧𝐠𝐚𝐥𝐢 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲
𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚
𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐀𝐦𝐫𝐢𝐭𝐬𝐚𝐫𝐢
𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐢

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 nevergetfat ~
𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
𝐁𝐞𝐧𝐠𝐚𝐥𝐢 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲
𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚
𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐀𝐦𝐫𝐢𝐭𝐬𝐚𝐫𝐢
𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬
呢間係一間我覺得香港數一數二好食嘅印度菜😋 佢嘅環境好靚,裝修好似印度皇宮咁堂皇🕌👑烤珍寶大蝦$248/2pcs,大蝦經過炭燒,肉質爽口大隻,配上獨特嘅印度香料,味道濃郁。炭燒雞柳$88/3pcs,雞柳肉嫩,帶有炭火香味。腰果奶油紅花忌廉雞$178,雞肉煮得嫩滑,配上香濃嘅奶油紅花忌廉醬汁同腰果,味道豐富。配蒜蓉烤餅一齊食$46。烤餅軟綿綿,加上蒜蓉味道香濃,好好味😋孟買式薯蓉配牛油餐包$178一份。呢一個超推介。薯蓉煮得軟滑,配上蕃茄醬同香料,再放入香濃嘅牛油餐包一齊食,好滿足😍最後叫了香草馬鈴薯燴椰菜花$138。馬鈴薯同椰菜花燴煮得入味,香草香氣令味道更加豐富。呢間印度菜真係高質好味,一定會再去

炭燒雞柳$88/3pcs,雞柳肉嫩,帶有炭火香味。

呢間印度菜真係高質好味,一定會再去
2024-02-07 61 浏览
Gaylord Indian Restaurant Tasting menu-Chicken Tikka超級好味😋好想口入面雞肉又唔會太乾身👍🏼烤得岩岩好-Malabar Crab Taco 蟹肉好足料加上佢地特別醬料真係太好味啦😋-Lamb Galouti Kabab羊肉餅好足料加左特配香料好濃郁😋太好味-Pani Poori好特色既一道開胃菜,好似泡芙咁,將特配薄荷味汁倒入泡芙內再放落口,比較fresh既口感🌿-Kadai Prawns 蝦肉超級嫩滑彈牙又鮮甜👍🏼醬汁小小辣好香口再配Naan 岩曬啦😋-Truffle Butter Chicken 甜甜既香濃牛油和黑松露口味咖喱醬😍雞肉又香又嫩滑
2024-02-06 65 浏览
放假帶媽咪食印度菜,去咗尖沙咀有50年歷史的米芝連餐廳,餐廳裝潢好有氣派,有調酒師製作雞尾酒,更有戶外位置,除咗食飯亦好適合happy hour 飲返杯chill下🍸🍹點左兩款餐前小食,牛油果芒果拌脆麵餅,係印度非常出名的街頭小食,以香脆外殼盛載新鮮牛油果、芒果,再加上紅石榴,口感豐富又清甜印度夾餅伴蟹肉,以餅皮包住滿瀉的蟹肉,超級鮮甜美味😍精選什錦燒烤好豐富,有鮫魚、羊肉卷、大蝦、雞,帶有炭燒風味,而且用上不同的印度香料醃製,好有特色。腰果奶油紅花忌廉雞,將無骨雞肉連同番紅花、腰果、忌廉、乳酪等一齊煮,雞肉嫩滑入味,堅果香同奶香相配,亦帶有番紅花獨有香氣。可以同蒜蓉烤餅一齊食,每一口都係豐富味道😍火焰炸鮮奶球,酒味濃郁,視覺效果一流,帶少許印度香料,味道獨特。

印度夾餅伴蟹肉,以餅皮包住滿瀉的蟹肉,超級鮮甜美味😍

2024-01-29