2024-05-20
位於尖沙咀嘅「爵樂印度餐廳」,由印度人主理,歷史悠久,食物相當正宗,餐廳環境優雅,充滿異國情調,一入到去就感覺好似去咗印度旅行咁。餐廳嘅裝修配搭埋啲印度特色嘅擺設,好似壁畫、雕像咁,真係好靚。餐廳仲有戶外座位,夜晚嚟嘅話仲可以一邊食飯一邊欣賞尖沙咀嘅夜景,真係好浪漫!是日星期六,午市時段餐廳越坐越多人,餐牌上選擇都好多,前菜、小食、主菜、飲品、甜品樣樣齊。我地一行兩人,叫左啲小食,主菜同飲品share。南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬:呢道菜真係好正!帶子鮮甜彈牙,茄子菠蘿果醬酸甜可口,夾埋一齊食,真係好好味。印式燒雞件:雞肉好嫩滑,醃得好入味,食落好惹味。炭燒三文魚:三文魚好新鮮,烤得啱啱好,食落外脆內嫩,真係好正。椰香芥末咖喱魚配naan:食印度嘢又點可以唔試佢哋嘅咖喱?呢道咖喱好香濃,帶有少少嘅芥末味,食落好醒胃。魚肉亦都好鮮甜,真係好食。本身咖喱係唔包飯或者naan, 所以我地散叫左份naan,一份有4件,烤得好香脆,口感好軟熟,配埋咖喱食,真係好正!飲品:食完咁多濃味嘅嘢,又點可以唔叫返啲嘢飲?我地叫咗virgin Colada同Virgin Mojito。Virgin Colad
南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬:
雞肉好嫩滑,醃得好入味,食落好惹味。
炭燒三文魚:
三文魚好新鮮,烤得啱啱好,食落外脆內嫩,真係好正。
椰香芥末咖喱魚配naan:
飲品:
Virgin Colada係用椰奶、菠蘿汁同埋檸檬汁整成嘅,入口清甜可口,而virgin Mojito係用薄荷葉、青檸汁、梳打水同埋糖整成嘅,非精清新解渴。
總括嚟講,我哋今次喺爵樂印度餐廳嘅用餐體驗真係非常好!食物好美味,環境又好舒適,服務亦都好周到。我哋下次一定會再嚟!