搵食搵入元朗,原來千色廣場後面條街好多野食,好似發現新大陸咁,見到呢間的冷麵好多款式。我揀左個蟹柳蟹籽冷麵杯,裝得超滿,面頭全部是蟹籽,夾著蟹柳絲,冷麵用秘製辣汁撈勻,是香辣蒜蓉的味道,撈勻食是挺惹味的。另外朋友就揀左新出的莞茜蟹籽冷麵,表面有海量莞茜,看起來青BB,然後大量蟹籽,撈勻食個味又幾夾,多了莞茜香味。仲有蟹籽螺肉冷麵、蟹籽炒飯,顏色極之鮮艷,充滿食慾喔,螺肉少少辣,都幾爽口。個人平時食小辣,都覺得個冷麵都幾辣,如果食得辣的話,可以向高難度挑戰呀!

外卖自取
✅爆辣冷麵二訪啦🤣🤣上次同朋友用外賣app去買今次親自去外賣 發現有多好多唔同既小食上次食過既爆辣蟹籽冷麵當然要叫!🥰💛不過仲試多左其他既小食😆🔆爆辣雞軟骨 $38雞軟骨份量都幾多好有咬口 脆脆地佢用蒜蓉 辣椒 蟹籽爆炒所以好惹味👍🏻 味道: 3.2/5賣相: 3.1/5🔆蟹籽海帶裙邊沙律 $48今次試左佢個沙律係用沙律醬撈海帶裙邊 蟹柳絲 青瓜絲唔會好單調 而且佢都有蟹籽同蒜蓉所以個沙律都幾特別!海帶裙邊本身都好有味 就咁食都唔錯💛味道: 3.5/5賣相: 3.2/5🔆招牌生蒜油 $25爆辣冷麵既精粹除左係多蟹籽之外就係佢個冷麵都用左好多蒜蓉去撈所以佢都特別有得買佢既生蒜油🧄可以用黎焗蠔 煮餸等😆👍🏻好正🔆 爆多蟹籽冷麵 $40上次食過覺得好食 今次都可以保持水準💛都好多蟹籽同蒜蓉🥰今次都係要小辣 辣味冇上次食咁辣但就多左好多蒜味🌸味道: 3.5/5賣相: 3.2/5🔆賽磅蟹杯麵 $30今次都有叫賽磅蟹杯麵 今次賽磅蟹既份量好多反而少左啲粟米等其他配料但都好好味 依然好夠蒜味同辣味味道: 3.3/5賣相: 3.2/5地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖
✅爆辣冷麵

🔆蟹籽海帶裙邊沙律 $48
今次試左佢個沙律
係用沙律醬撈海帶裙邊 蟹柳絲 青瓜絲
唔會好單調 而且佢都有蟹籽同蒜蓉
所以個沙律都幾特別!
海帶裙邊本身都好有味 就咁食都唔錯💛

但都好好味 依然好夠蒜味同辣味

味道: 3.3/5

地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖
2021-08-01 48 浏览
「爆辣冷麵」係元朗開業多年,主打小食撈麵,近期由小商場搬左去西菁街地鋪,多左好多菜式,又點可以唔黎試下呢?爆多蟹籽冷麵:呢個係鋪頭招牌菜之一,又點可以唔叫呀? 蒜香味濃嘅冷麵加入辣醬後,上面再鋪上海量嘅蟹籽,完全係可以用「蟹籽放題」黎形容,真係每一條麵都沾到d蟹籽架,以$35黎講絕對係超值。辣度叫左蚊仔辣,入口微辣,麵條食落彈牙,微辣嘅麵配上鮮甜嘅蟹籽,有口感得黎仲非常惹味。袋裝撈麵:學生年代大多數係旺中同葵芳先食到嘅袋裝撈麵,「爆辣冷麵」呢度都有得食,真係令人懷念當日著住校服去買撈麵嘅情景呀。冷麵加入秘製辣汁撈埋一齊食,口感同味道都好豐富,喜歡嘅仲可以加其他配料好似蟹籽,芫荽、中華沙律、八爪魚等等。以$15/3包或$18/4包黎講,份量都算幾多,都算抵食。除左買經典菜式,就梗係要試新野啦:賽磅蟹杯麵 :個人認為呢個配搭真係幾有創意,冷麵係用一隻平時用黎裝台式飲品嘅杯黎做器皿,底層放有冷麵,中間加左以蛋白,奶同蟹柳整成嘅賽磅蟹,面頭仲加入粟米、蟹柳同蟹籽,撈埋食真係好有食杯麵嘅感覺,入口涼浸浸,一路食一路睇奧運,真係幾正。爆辣炒飯 :由於炒飯係即叫即整,所以等候需時,粒粒分別嘅炒飯上鋪
爆多蟹籽冷麵:
呢個係鋪頭招牌菜之一,又點可以唔叫呀?

袋裝撈麵:

除左買經典菜式,就梗係要試新野啦:
賽磅蟹杯麵 :
爆辣炒飯 :
由於炒飯係即叫即整,所以等候需時,粒粒分別嘅炒飯上鋪上爆多嘅蟹籽,再加入紫菜碎做裝飾,炒飯配料仲有帶子帖邊、火腿、粟米、腸仔、螺肉、蟹籽、魷魚、蟹柳等等蛋,入口微辣,好有特色。
爆辣雞軟骨:
用左自家製辣油蒜蓉炒成嘅雞軟骨,食落唔會好油,帶微微嘅蒜香味,鹹度剛剛好,雞軟骨亦都非常爽脆,好有咬口。

蟹籽沙律 :
蟹籽沙律以蟹籽、青瓜絲、帶子裙邊、粟米粒,蟹柳絲同紫菜碎加入沙律醬撈勻整成,由於佢無加辣,所以食起黎相當爽口,味道又清新,食完辣野再食呢個沙律中和返就最好不過了。
生蒜油:
唔講都唔知呢度可以買佢地自家製嘅生蒜油。可以揀辣或唔辣,辣嘅$25 ,可以買返屋企整撈麵,炒餸,醃肉,我都買左樽返屋企試下!
2021-08-01 23 浏览
成個星期睇精彩奧運睇得好興奮緊張,於是身為愛辣之人既我,星期五來到呢間爆辣冷麵再尋求刺激。有不同辣度選擇,由蚊仔辣同爆爆爆,聽聞小辣都幾勁,於是先來挑戰小辣,食落呢包冷麵真係好辣,店舖自家製辣椒真的唔惹小。爆辣冷麵:有紫菜絲同好多蟹籽鋪面,聽聞老細好鐘意食蟹籽、冷麵同辣先開呢間店,呢個配搭食落果真夠過癮,童年回憶返晒黎。賽螃蟹杯麵:呢個杯麵滿到爆晒,先有蟹籽、西蘭花,蛋白花似賽螃蟹咁鮮味,再有粟米冷麵打底。爆辣雞軟骨:雞軟骨微辣帶脆口,幼身青瓜絲在底,清爽有咬口感。爆辣炒飯: 同樣有好多蟹籽係表面,裙帶邊、螺肉、粟米、腸仔,炒得粒粒分明,配料香辣而帶有咬口。蟹子沙律:帶子裙邊鮮甜咬口, 配蟹柳蟹子, 沙律醬拌青瓜海帶粟米,清爽健康!自家製的爆辣油生蒜$25樽:可以係屋企用來炒煮菜式都得,增添惹味。

2021-07-26 33 浏览
沙特講過:「We must act out passion before we can feel it.」黎到呢間舖,你完全可以感受到熱情嘅爆發。招牌蟹籽沙律真係夏日嘅賞心樂事!這店對食材毫不吝嗇,蟹籽、帶子裙邊嘅量都係滿滿㗎!唔講唔得,青瓜新鮮青甜,混合粟米蟹籽帶子裙邊等食材,夏天食,真係好爽!另外,不得不提當然係佢地嘅冷麵!除左爆多蟹籽冷麵之外,芫茜控不能抗拒嘅爆茜蟹籽冷麵,蟹籽繼續爆曬棚。要幾辣有幾辣,唔辣也可。自家製的蒜油汁真係畫龍點睛!食到停唔到口!原來爆辣油生蒜仲可以帶番屋企,有辣有唔辣,任君選擇,煮嘢食落一羹,風味濃濃!仲有超有特色嘅杯杯賽磅蟹冷麵,拎住行街食。熱血店主不時推出新款嘢食,真係一次試唔曬!一字記之曰:「爆!」

招牌蟹籽沙律真係夏日嘅賞心樂事!

這店對食材毫不吝嗇,蟹籽、帶子裙邊嘅量都係滿滿㗎!

仲有超有特色嘅杯杯賽磅蟹冷麵,拎住行街食。
熱血店主不時推出新款嘢食,真係一次試唔曬!
一字記之曰:「爆!」
2021-07-25 26 浏览
放假懶得喺屋企煮飯,就去附近買外賣食,見到呢間新開嘅爆辣冷麵,即刻走去試吓👅本身我自己唔係好食得辣,但係屋企人係超鍾意辣,好彩佢哋有幾種辣嘅level (小辣/中辣/大辣/爆辣/爆爆辣)可以揀👍🏻🔺爆辣蟹籽炒飯揀咗爆辣,我食咗兩啖已經要噴火🔥 不過我屋企人好鍾意,越食越辣,越辣越過癮🔺爆多蟹籽冷麵呢個揀咗中辣,係我頂得順嘅程度👍🏻 真係有超多蟹籽,同埋夏天食冷麵最啱🔺蟹籽沙律🔺爆辣雞軟骨🔺賽磅蟹杯麵,生蒜油 整體食物質素都唔錯,鍾意食辣嘅朋友可以一試!🔥😝

🔺爆辣蟹籽炒飯

🔺爆多蟹籽冷麵

🔺蟹籽沙律

🔺爆辣雞軟骨

🔺賽磅蟹杯麵,生蒜油
整體食物質素都唔錯,鍾意食辣嘅朋友可以一試!🔥😝
2021-07-20
午餐
2021-07-25 35 浏览
之前試過一次爆辣冷麵 叫咗小辣辣到傻 之後聽人講話其實好食啲人叫我食唔到辣 唔好食佢 所以今次特登叫店員係微辣嘅再一半辣😂今次終於食到….賽螃蟹杯麵 個紙杯太高 想夾下面嘅麵會有啲辛苦 要食咗一半餸先得 ,配料有偽裝成賽螃蟹嘅蛋白,粟米,西蘭花,蟹籽要讚一讚佢蟹籽份量都多,佢個辣味幾惹味 但係食開小辣嘅朋友仔記得係要叫微辣沙律沙律青瓜絲沾滿沙律醬,仲有海蜇,蟹柳同粟米,好開胃 可以一試即燒燉蛋 呢個店員表示會燒到表面焦糖化,但嗰日火槍壞咗😂😂,所以我當普通燉蛋買,味道唔錯,有濃郁蛋香同都算滑溜😍雞軟骨出色,軟骨側邊黏咗少少肉,雞軟骨大大嚿,配埋佢地特製嘅辣醬幾惹味爆辣炒飯佢新出左個炒飯有大量蟹籽,粟米!店員塞到個飯盒滿滿,粗略估計有三碗飯😂😂,味道吾錯少少辣
之前試過一次爆辣冷麵 叫咗小辣辣到傻
之後聽人講話其實好食
啲人叫我食唔到辣 唔好食佢
所以今次特登叫店員係微辣嘅再一半辣😂
今次終於食到….

沙律

即燒燉蛋

雞軟骨

爆辣炒飯
2021-07-24 34 浏览
讀書時總會愛行 葵涌廣場旺角中心,十蚊四小包凍拉麵,配唔同小餸,腸仔蟹柳粟米海帶,最後姐姐會加埋特製醬汁蒜蓉醬油麻油等等,撈撈撈撈埋一齊,咁就成左放學後我最愛的小食。人大左,食量都會多左,幾小包撈麵未必再夠飽,但係 你總會搵到份量多十倍的地方賣同樣的食物,講緊係位於元朗西菁街小店 爆辣冷麵,我好肯定店主都係同我一樣都喜歡食撈冷麵,yes, 是童年的味道,仲有爆辣爆茜版重口味味道,小時候的爽爽感覺番晒黎。爆辣菜螃蟹杯麵之前買撈麵係一袋袋, 想食多啲當然叫杯麵吧, 叫咩辣度都得, 除咗有菜螃蟹仲有西蘭花蟹柳蟹子粟米, 撈埋一齊食超涼快又爽。爆西蟹籽冷麵呢款簡直不得了,見到姐姐猛咁將蟹籽放落落盒麵度,超多超多, 鍾意重口味梗係要叫埋 爆多芫茜吧, 芫茜加蟹子的味道,對,就係勁爽勁新鮮。爆辣雞軟骨呢款雞軟骨用咗鎮店秘製生蒜黎炒,勁惹味! 雞軟骨爽脆不在話下,加埋 香味同辣味都勁誘人的蒜頭去炒,好食過去大排檔食。爆撈小食呢款就正正係撈麵的放大版,仲有 大中細任君選擇 ,有魚片腸仔粟米牛肚蟹柳帶子裙邊螺肉八爪魚任揀是常識吧! 我哋揀咗帶子裙邊加蟹子, 下低仲有超多青瓜絲, 青瓜絲加蟹子 當然係爽爆

爆辣菜螃蟹杯麵

爆西蟹籽冷麵

爆辣雞軟骨

爆撈小食

呢款就正正係撈麵的放大版,仲有 大中細任君選擇 ,有魚片腸仔粟米牛肚蟹柳帶子裙邊螺肉八爪魚任揀是常識吧! 我哋揀咗帶子裙邊加蟹子, 下低仲有超多青瓜絲, 青瓜絲加蟹子 當然係爽爆嘅組合, 呢款當前菜 當沙律黎食, 特別喺夏天係非常一流。

爆辣炒飯

即叫即炒,爆多蟹仔籽不在話下,又有腸仔,蛋,粟米同埋帶子裙邊, 又辣又爽,熱辣辣又飽肚,真係超多蟹籽,屋企自己煮好難買到蟹籽放落去囉。

爆辣油生蒜

呢榭係我encore的, 食完雞軟骨唔夠喉,買樽番屋企燒整蒜泥白肉或者串燒茄子都勁一流,果陣蒜泥味爆炒時真係上三層下三層都聞到啊
✅爆辣冷麵相信食辣既朋友應該都會聽過呢間😈佢既辣同爆多蟹籽就係signature見到佢除左冷麵之外仲有其他選擇例如係雞翼同雞軟骨等不過因為叫左外賣 所以可以選擇既種類唔多淨係試左冷麵🔆爆辣冷麵 $32一盒大概有4包麵左右 以為份量唔係好多 但其實都好多😂見到真係爆多蟹籽 成個面充滿哂 超正😋佢個麵質係幼身既麵 好似拉麵咁醬料係好似食袋仔撈麵咁 有蠔油啊 辣醬 同蒜蓉不過佢自己調整既味道係幾香幾好食的 唔會覺得太咸~ 撈完之後每一條都充滿住蟹籽同朋友叫左兩個辣度 分別係小辣 同蚊仔辣蚊仔辣食落係比較重蒜味 少少辣小辣既話相對個麻度就重好多 蒜味就冇咁強啦小辣大概係平時食三哥既三小辣到如果食得辣既朋友仔不妨試下辣多少少🤣味道: 3.8/5 賣相: 3.1/5🔆賽螃蟹杯麵 $30另外仲叫多左個賽螃蟹杯麵佢真係用杯裝住🤣🤣 今次呢個都係冷麵 不過特別在佢係有其他配料佢有蟹柳 粟米 蟹肉 仲有蟹籽 不過食落都係一般般🧐🧐個味道比較淡 都係以蒜味為主覺得都係普通既蟹籽冷麵好食啲🤣同埋佢係個杯裝既設計令到個麵好難撈 一定要倒哂出黎先可以撈到味道: 3.2/5賣相: 3/5地址: 元朗西菁街9號富

✅爆辣冷麵

味道: 3.2/5
賣相: 3/5

地址: 元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖
2021-07-17 22 浏览
入嚟元朗探朋友,傾吓傾吓都係時候食晚飯,佢帶我嚟呢間外賣店買嘢返去食,如果冇去大路都幾難搵到,晚上呢條行其他大部份舖頭都冇開,但我發現都有唔少人嚟幫襯,前後都要等咗20分鐘先至攞到食物。爆多蟹籽冷麵,見佢一路放一路放蟹籽,真係放到好多好多蟹籽,雖然外賣之後個冷麵都唔算凍,全靠有辣味帶起麵底,令人食得開胃。蟹籽沙律亦有勁多蟹籽,份量都算幾多。爆辣雞軟骨,個雞軟骨炸得幾脆,相對個辣度感覺冇其他食物咁勁,味道比較平衡。另外有一個樽裝嘅爆辣生蒜油,見佢價錢合適所以都買嚟試吓,配合埋落個炒麵一齊食,好夾好開胃。

蟹籽沙律亦有勁多蟹籽,份量都算幾多。

2021-07-14
15 分钟 (外卖自取)
袋袋冷麵應該係唔少人嘅童年回憶元朗呢間小店 就用冷麵做招徠除咗有中學時期嘅袋裝冷麵之外 仲有招牌激量蟹子辣冷麵 又飽肚又消暑佢哋嘅自製蒜蓉辣醬好出名 冷麵沙律小食全部都係辣🌶🌶🌶食得辣嘅朋友記得要去挑戰下!-📌分類#couple_food💛元朗#couple_fooddiary_掃街系列-🍝爆多蟹子冷麵 $40🌶度:唔辣|炆仔辣|小 |中 |大 |爆|爆爆爆呢盒冷麵有100 g蟹子 係爆多!撈完之後每條麵都掛到唔少蟹子加埋蒜蓉醬同埋豉油 好濃嘅蒜香 但唔會油淋淋隻辣係好有後勁嗰種🌶小辣都好辣💦-🦀賽螃蟹杯麵 $30杯裝好得意 入面係一層層 配料有冷麵 賽螃蟹 粟米 蟹柳 青瓜 蟹子 西蘭花呢個撈埋一齊食 感覺層次感豐富啲加左賽螃蟹-蛋白 彈牙得嚟幾match -🐥爆辣雞軟骨 $38用秘製辣油同埋生蒜炒 呢個相對冇咁辣 幾惹味-🥗招牌蟹子沙律 $48青瓜 蟹子 帶子裙邊 粟米 蟹柳 紫菜呢個有驚喜 除咗配料非常豐富外 帶子裙邊用咗秘裝醬汁 甜甜地加上爽口彈牙嘅帶子裙邊 -🧄爆辣生蒜油 $25呢個萬用蒜油 打邊爐韓燒煮嘢食乜都得係屋企都食到袋裝撈麵嘅味道ᕕ( ᐛ )ᕗ📝😋好味:
袋袋冷麵應該係唔少人嘅童年回憶
元朗呢間小店 就用冷麵做招徠
除咗有中學時期嘅袋裝冷麵之外
仲有招牌激量蟹子辣冷麵 又飽肚又消暑
佢哋嘅自製蒜蓉辣醬好出名
冷麵沙律小食全部都係辣🌶🌶🌶
食得辣嘅朋友記得要去挑戰下!
📌分類
#couple_food💛元朗
#couple_fooddiary_掃街系列
🍝爆多蟹子冷麵 $40
🌶度:唔辣|炆仔辣|小 |中 |大 |爆|爆爆爆
呢盒冷麵有100 g蟹子 係爆多!
撈完之後每條麵都掛到唔少蟹子
招牌蟹子沙律
爆辣生蒜油
招牌蟹子沙律
2021-07-13 35 浏览
今日去咗元朗做嘢 見有時間就不如食個下午茶啦 經過呢間小食店門口寫住爆辣冷麵 鍾意食辣嘅我點可以放過餐廳只做外賣 食物選擇都幾多蟹子沙律 竟然都有得揀辣度 真係非常神奇 好香嘅蒜頭同香辣醬撈埋沙律醬連埋青瓜一齊食 味道又幾得意喎 加埋蟹子重非常 開胃㖭香辣雞翼 勁辣呀 不過辣得嚟又非常惹味 雞翼索曬啲辣汁 爆辣雞軟骨 可以自選辣度 我就揀咗bb辣 加埋香蒜又幾香口惹味 雞軟骨非常爽脆爆多蟹子冷麵 蟹子多到遮曬成個面 每條冷麵都包裹住蟹子口感一流 醬汁同辣到配合得啱啱好賽螃蟹杯麵 用個杯裝住 食起上嚟有幾方便

餐廳只做外賣 食物選擇都幾多

香辣雞翼 勁辣呀 不過辣得嚟又非常惹味 雞翼索曬啲辣汁

賽螃蟹杯麵 用個杯裝住 食起上嚟有幾方便

這家爆辣冷麵在元朗頗有名氣,搬了新舖,近元朗千色店側邊的西菁街,今日出元朗行街,特登來試下,回味一下讀書時候,和同學隨街食撈麵的感覺。來到一定要食招牌菜,爆荽冷麵$40, 真的整個飯盒鋪滿芫茜和蟹子。可選辣度,挑戰了中辣,這裏的辣度比其他餐廳辣很多哦!中辣是有大辣的程度,可喜的是辣味不會死辣,不會掩蓋食物其他味道,還吃到蟹子 鹹香,芫茜清新,醬汁微鹹又多蒜蓉,真的辣得來很好吃哦!不能吃辣也可選不辣的。賽螃蟹杯麵$30, 實在太有創意,竟然想到用炒蛋白做成的賽螃蟹,加入街頭撈麵小食裡!香滑蛋白,很多人都喜歡,在上海菜館吃賽螃蟹,有時都會拌著蟹子,味道非常夾, 搖身一變成撈麵的配料,把餐廳菜式輕易入屋!而這裏出名爆多蟹子,與賽螃蟹十分相配,還有少量青瓜絲、沙律醬等,拌著勁多蒜蓉的撈麵,超級好味!童年回憶返晒來!除了撈麵,還有小食,爆辣雞軟骨$38, 能吃辣的人應該都會喜歡,因為一開蓋已聞到超香蒜蓉和辣味,用了自家製的辣油蒜蓉 煮的,吃著鹹鹹的,雞軟骨爽脆有嚼勁,辣得我滿頭大汗,吃得很過癮!哥斯拉雞翼兩隻$12, 雞翼大大隻,脹卜卜的,意想不到的好吃哦!裏面肉質嫩滑,肉汁又多,有這裏的招牌辣

哥斯拉雞翼兩隻$12, 雞翼大大隻,脹卜卜的,意想不到的好吃哦!裏面肉質嫩滑,肉汁又多,有這裏的招牌辣味和蒜蓉味,食肉獸很喜歡!

吃到最後來個蟹子沙律$48, 清新口腔。先讚分量極多,裝滿一整飯盒,以為蟹子沙律比較普通,但卻出奇的好吃!有很多的帶子裙邊,增加咬口之餘,因為帶子裙邊可以黏附更多沙律醬和蟹子,拌勻後,各種配料的味道渾為一體,但又有豐富的口感:青瓜的清新多汁,蟹子的脆卜卜,帶子裙邊的煙韌,蟹柳的香甜…太好味了!沙律醬份量適中,不會多到水浸,配料比例很好。

這裏有自家製的爆辣油生蒜$25樽,買一瓶回家做手信,給媽媽煮餸。媽媽喜歡煮食加一點辣椒調味,煮出來的餸會更香,但味道其實不辣的。而這瓶辣蒜蓉,用來爆鑊炒餸或醃肉,都很方便,媽媽煮得開心,我又有口福了!

整體來說,爆辣冷麵食物價錢不貴,份量十足,絕對能滿足平靚正街頭小吃的感覺。賽螃蟹杯麵和蟹子沙律是我的滿分推介!
2021-07-04
外卖自取
最近去元朗探朋友,佢叫左啲好正嘅外賣請我地食! 之前都聽過🌟爆辣冷麵🌟,原來真係幾正喎,嗜辣嘅朋友仔啱曬呀......全部食品都可以揀辣度,我地揀左中辣🔥爆辣賽螃蟹杯麵用大大個珍奶杯裝住,食材豐富。蟹柳, 蟹籽, 西蘭花, 粟米, 甜甜蛋白, 招牌辣麵口感層次夠曬豐富啊!🔥招牌蟹籽沙律我最鐘意食蟹籽沙律,呢款除左青瓜, 蟹籽,蟹柳, 粟米外,仲加左海蜤同少量紫菜。口感爽口又好清新,中和冷麵嘅辣味,好正~🔥爆多蟹籽冷麵必食的招牌菜!大大盒,口味特別,冷麵配合店主自家研發秘製醬汁,加埋爆多蟹籽,啖啖脆卜卜蟹籽加埋有咬口嘅冷面,夠曬惹味,食唔停!🔥袋袋撈撈麵香港經典透明袋袋撈撈麵,15蚊有3包,配上不同配料,蒜味濃郁,好快食曬一袋。🔥爆辣哥斯拉雞翼真係勁級辣呀!爆多蟹籽,紫菜絲加上少量泡菜,秘製辣汁,夠入味嗜辣人士要挑戰一下!🔥爆炒雞軟骨 38蚊大大盒,用招牌生蒜油炒同埋招牌爆辣醬炒,粒粒沾滿醬汁味料,配埋蟹籽同青瓜絲墊底,味道較一般雞軟骨更惹味,個個都要搶住食。🔥爆辣生蒜油 $25 有1大樽,無添加防腐劑​,以爆辣冷麵嘅辣醬精製辣油,蒜蓉會越浸越入味,帶微辣。用黎撈麵,炒餸,醃肉,百搭又入

全部食品都可以揀辣度,我地揀左中辣

🔥爆辣賽螃蟹杯麵
口感層次夠曬豐富啊!

🔥招牌蟹籽沙律

🔥爆多蟹籽冷麵

🔥袋袋撈撈麵

🔥爆辣哥斯拉雞翼

🔥爆炒雞軟骨

🔥爆辣生蒜油
$25 有1大樽,無添加防腐劑​,以爆辣冷麵嘅辣醬精製辣油,蒜蓉會越浸越入味,帶微辣。用黎撈麵,炒餸,醃肉,百搭又入味喎!

實在太惹味,大夥兒食完已經諗定下次Party再叫黎食喇 !💓

2021-07-07 50 浏览
約了個朋友在公園聊天,坐了一會兒覺得有點肚餓,就到附近買了東西吃~看見這間店舖的食物圖有超多蟹籽😱而且價錢不貴之餘,份量也超多~便吸引了我們😂🔶爆多蟹籽冷麵看到圖片有超多蟹籽😂當然要買這個來吃啦~果然和圖片一樣!蟹籽鋪得滿滿的🤩完全不會吝嗇🤪蟹籽都是新鮮的,冷麵也不少啊😁我選了蚊仔辣,微微的辣加上蟹籽的鮮甜👍🏾不錯啊~🔶爆辣賽螃蟹杯麵我朋友選了這個,他說喜歡這個杯麵idea😂真的用杯裝🤪雖然是「爆辣」,不過辣味程度也可以選擇,這個也選揀了蚊仔辣,麵和材料各佔一半😱用料絕不手軟!雖然賽螃蟹是蛋白🤣不過也有些少蟹肉質感呢🤪還有蟹柳、粟米,當然少不了蟹籽啦😍除了色彩繽紛之外,其實也挺豐富的😋什麼都有✌🏾🔶爆辣雞軟骨除了麵之外,也買了一些小食~這個也是可以選辣和不辣,我們選了辣,吃下去的辣是逐漸滲出來的😂非常野味呢~而每粒雞軟骨都是大大粒的,脆脆的軟骨還會連著些少雞肉,不是純粹軟骨👍🏾咬下去非常好味😋🔶招牌蟹籽沙律這個也是超多材料😆一條條的帶子裙邊非常爽脆😋有點像海蜇~但是比海蜇更大條更厚實😱還有青瓜絲、粟米粒、蟹柳,令到這個沙律的口感十分爽口🤩而且沙律醬的份量適中,不會太過油膩~🔶爆辣哥斯拉

🔶爆多蟹籽冷麵

🔶爆辣賽螃蟹杯麵

🔶爆辣雞軟骨

🔶招牌蟹籽沙律

🔶爆辣哥斯拉雞翼
這個好似沒有辣味程度之分,這個稱之為哥斯拉的口味,果然非同凡響😂第一口吃下去,辣味立即湧現😆還要是一瞬間的事!與雞軟骨的辣不同~這個哥斯拉的威力嚇我們一跳呢😅這個雞翼不只是著重於辣味,雞肉的肉質也是非常嫩滑👍🏾有驚喜啊😍

🔶香港經典透明改裝撈撈麵
最後我們還買了這個撈麵🙈因為以前放學在旺角流連時,都一定會買來吃🤪這個價錢十分便宜!不到$20就有4包呢😱吃著吃著,充滿學生時代回憶🥰

🔶爆辣油生蒜
由於我朋友是無辣不歡😂所以他還買了這罐回家😙說下次到他家裡天台bbq一定要試試這個,他說他吃上癮了😅

爆辣雞軟骨(辣)$38
招牌蟹籽沙律$48
爆多蟹籽冷麵(蚊仔辣) $40
爆辣賽螃蟹杯麵(蚊仔辣) $30
香港經典透明改裝撈撈麵(蚊仔辣)$18/4包
爆辣哥斯拉雞翼(兩隻)$12
爆辣油生蒜$25
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
爆辣冷麵 (元朗)
元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖