2019-09-08 336 浏览
我平日就喺旺角返工嘅,喺旺角已經食到冇乜嘢好些跟住呢兩次嚟咗爆丼屋叫完餐等嘢食你望住個廚房,出親啲嘢食賣相都非常一流,見到淨係百零蚊嘅甜蝦爆丼飯,嗰仲滿足感同超值,即是顯然眼前!首先要勁讚嘅就係三色海膽飯,佢海膽嘅份量非常令人滿足,直到最後一匙飯都仲有海膽咖,唔會好似出面嗰啲好慳好慳,搵好多唔同嘅青瓜紫菜啊嗰啲嚟「are」位,爆丼屋係完完全全滿滿嘅海膽,海膽一啲都唔腥更加唔苦!個人來講對食海膽都非常腌尖,總算pass!以我朋友最欣賞嘅就係加拿大海膽好有滿足感,我就鍾意食令一款比較鮮甜,佢三色都有齊滿足晒唔同嘅慾望,有晒唔同嘅滿足感!最畫龍點睛嘅地方就係食完三隻海膽飯之後飲佢送嘅湯,啲湯可以激發口入面啱啱食完海膽嘅鮮味!另外兩款都唔錯,都係好足料,但係三色海膽飯真係強烈強烈強烈推介!

Quality好!🤩 夠飽!😋 整體意料之外!🥳先前見到Facebook有post寫住九月正日生日🎉,二人或以上同行光臨生日個位可以免費任揀餐牌上任何一個餐🥳☺️😋未食過又咁啱得閒,係好奇心驅使下就同母親大人去咗旺角呢間「爆丼屋」食下🤪本身就鍾意海鮮刺身類🐟🦐,尤其帶子海膽等🐚,所以係Facebook post見到餐牌幅圖D料放滿成個面已經好有興趣😍不過我當時並無抱有太大期望😅,因為「以我所知」(本人見識少)就認為香港嘅刺身飯大多唔太新鮮,海膽通常因為要運黎香港而浸過D水會有苦味,而且刺身丼通常飯比較少,感覺無咁抵食🤨個日係平日星期三1點幾,去到店內唔算好多人,一入就有位坐,一入去問咗店員姐姐用唔用得生日優惠🎁,姐姐有禮貌同我對一對生日日期就即刻同我講句「祝你生日快樂☺️🎉」,我呢個小小顧客已經好開心💕😆😆店員大大方方話「揀任何一款食品,無任何限制」嘅時候,我對呢間鋪頭嘅印象已經好好,因為無咩魔鬼條款,明碼實價係送就送😤👍🏻而且店內海報標明用日本雞蛋安心食用,感覺已經知道唔會太差😜😜我叫咗個夏日限定嘅北海道特盛神秘餐(?)因為個meun都好神秘咁😂一開頭係有個蓋全部煙燻係裏面睇唔到係咩樣🤣
Quality好!🤩 夠飽!😋 整體意料之外!🥳

我叫咗個夏日限定嘅北海道特盛神秘餐(?)因為個meun都好神秘咁😂一開頭係有個蓋全部煙燻係裏面睇唔到係咩樣🤣🤣個飯有帶子、海膽、香脆鵝肝碎粒拌有醬油嘅壽司飯(有D似比較冷嘅炒飯)😆😆好似大概$256,而因為我正日生日優惠,最後呢碗飯係真係費用全免!!!!!🤩🤩🥳🥳😍😍一開頭以為個碗好淺會得好少飯,其實佢下面隻碟凹咗落去,所以個碗都唔細,有幾多飯🍚而D帶子同海膽嘅量都多,帶子起碼有12片,海膽有3小排😋食落去全部都好鮮甜有光澤!一睇就知係新鮮嘅🥰D海膽一D都唔苦! 而D爆香咗嘅鵝肝粒令每啖飯更加香口😎我諗無D刺身都已經好好食😋而食到最後有驚喜嘅2粒小鮑魚🤣🤣所以千其唔好浪費食物要食到底啊🤪可能有驚喜~~💓

神秘樣嘅夏日限定

另外母親大人叫咗個「火焰盛飯」,有火炙三文魚、燒帶子、帶子邊、生雞蛋etc. (因為主要唔係我食我都唔係好記得😅)D 三文魚又係好肥好有光澤☺️🥰,而且無筋,燒一燒出魚油送飯仲好食,D帶子邊又好好質感😋😋母親大人都好鍾意呢個飯! 一吉穿隻蛋就流曬D蛋黃出黎🥚🥴隻雞蛋靚又新鮮~💓個飯係$155
火焰盛飯

因為D刺身好肥食到濟左,所以碗飯並非超大碗都已經好飽🤣🤣😆😝
最後驚喜想提番個麵豉湯🥣,其實本身對佢冇乜期望😛因為通常啲鋪頭都係用沖,啲味道大多相同,又唔會有乜嘢料🤔但係今次呢個湯出乎意料地多料🤩麵豉湯係有用牛肉煲,所以一打開個蓋就已經有陣好香嘅牛味,裏面有海帶、蘿蔔、豆腐乾等,成個湯都好豐富💗唔單調🥰比起普通沖粉嘅麵豉湯好飲好多!❤

最後成餐免費飯+一個飯再加埋一,2個先$177,抵到爛🤩🤩🤩💓💓我諗呢個價錢呢個quality佢成功吸引到我會再幫襯多次🤪🥳🥳要知旺角租唔平而D料又唔差,所以如果用原價計雖然有D貴,不過都值得食!!😋😋😋所以整體非常不錯啊!!❤

北海道特盛
2019-09-04
$88.5 (午餐)
庆祝纪念
  • 火焰盛丼
  • 北海道盛丼
  • 夏日限定
2019-09-06 353 浏览
起旺角都捻間好食既魚生飯都難,又唔想食元氣板長個類連鎖店,大熱天時行到成身濕哂,行行下見到鐡火堂岩岩開鋪,就排左15分鐘左右等入坐。前面都有幾個韓國大媽研究左個餐牌勁耐,見左佢地點哂d bestseller同期間限定,望落都幾吸引,魚生都幾大塊。女仔叫可以叫少飯,我見好多女仔一個人來都食淨幾多飯,同埋冇配菜好難送到飯,我都係食完魚生就停左手,幾鍾意佢個厚切,微火灸都加分,個流心蛋都唔錯,帶子都新鮮,唔係會好腥。
2019-09-03 184 浏览
i can summarize this place is a to-go spot when you are really craving for sashimi - reasonable price with crazy volume of sashimi rice! Look at this tuna and salmon mountain. One special touch I love is they provide seaweed, so you can actually DIY your own sushi roll. It’s yum as well. The miso soup is also an unexpected as there’s clams inside, makes it more sweet than usual miso soup.

2019-08-27 304 浏览
之前有同事介紹過,就同朋友仔一齊黎試下!食物賣相好得,真係爆滿咁,打卡一流!質素都好得,好新鮮!服務都唔錯,好好笑容,又好主動幫我地倒茶!可惜呢度冇得book位,一定要walk in排隊,仲要齊人先比入!
2019-08-23 246 浏览
非常滿意的一餐每次經過都件到店外一堆食客在等待 導致我都希望有朝一日可以到店嘗試佢嘅美食有幸有一日晏就下午茶時間經過見到唔洗等 即刻拉我fd入去試 不得不說 爆丼屋每款野食都好高質素 唔止主食 就連個湯同d小食都不得了 色香味俱全 我個人覺得佢碗細細嘅湯好唔錯 好足料又入味點左個細碗牛肉飯 話就話係細碗 其實份量超足 刺身非常新鮮 試左個好少見到嘅水母刺身 覺得好神奇 對佢嘅海膽有100個like 就連佢d唔起眼嘅小食都覺得好好食 成個過程好愉快 服務員好主動 見到我地飲哂杯入面嘅茶都好主動refill 環境舒服 服務同食物質素一級棒期待下次
非常滿意的一餐

• 九洲芝士魚餅
  • 三文魚火山盛丼
  • 海膽軍艦
2019-08-12 260 浏览
夜晚路過旺角爆丼屋見冇人等位又想食日本野就決定試下啦火炙盛丼用料豐富有松葉蟹腳🦀 牡丹蝦🦐 海膽三文魚籽🐟帆立貝 赤蝦🦐同 火炙左口魚裙邊🐠所有嘅食材都好新鮮左口魚油香味突出唯一挑剔既就係刺身唔夠餸飯食
夜晚路過旺角爆丼屋

所有嘅食材都好新鮮

左口魚油香味突出

唯一挑剔既就係刺身唔夠餸飯食

2019-08-11 327 浏览
終於食到爆井屋啦! 比我想像中好食!我地下午2點多去吃的,完全不洗排隊〜如果不想排隊的話建議避開食飯時間!我哋叫咗 爆盛慢燒牛肉井(小份)因為怕浪費所以 沒有叫大份,好吃!牛肉十醬汁+飯是真的好好吃〜 別外,日本函館海膽,都幾鮮。仲叫咗份甜蝦丼,因為我勁鍾意食甜蝦所以叫呢個,出乎意料的每一隻都很新鮮完全不腥! 喜歡!!如果喜歡吃甜蝦的話超級推薦!! 爆盛蟹籽沙律,蟹籽爆炸多台都沒吃完還不錯,如果喜歡吃蟹籽 的話完全可以叫呢個!哈哈哈〜我們兩個人差不多吃了$600幾。性價比都幾高!我覺得無失望仲比我想像中好吃我到現在偶然仲係會掛住個個牛肉飯。整體食物都很新鮮
終於食到爆井屋啦!
  • 甜蝦丼
  • 爆盛蟹籽沙律
  • 爆盛慢燒牛肉丼
2019-08-03 196 浏览
今日去左食超人氣既爆丼屋,係旺角既分店。一去到門口已經開始好多人排隊,最後等左大半個鐘終於有位了!!!!入到去雖然地方好細,但係環境舒適,而且冷氣空調設備充足。我地嗌左兩個爆丼飯,一個係三文魚刺身爆丼飯,另一個係燒三文魚爆丼飯。三文魚刺身好新鮮,而且份量十足,飯既份量都好多,仲食唔哂添。除左刺身之外,佢仲有小小配料比你放飯,有wasabi同埋其他,所以都唔洗驚會唔夠送飯。真係超好味呀!佢仲有好多其他小食架!
今日去左食超人氣既爆丼屋,
係旺角既分店。
一去到門口已經開始好多人排隊,
最後等左大半個鐘終於有位了!!!!

入到去雖然地方好細,
但係環境舒適,
而且冷氣空調設備充足。

我地嗌左兩個爆丼飯,
一個係三文魚刺身爆丼飯,
另一個係燒三文魚爆丼飯。
三文魚刺身好新鮮,而且份量十足,
飯既份量都好多,仲食唔哂添。
除左刺身之外,
佢仲有小小配料比你放飯,
有wasabi同埋其他,
所以都唔洗驚會唔夠送飯。
真係超好味呀!
佢仲有好多其他小食架!
2019-07-31
  • 三文魚火山盛丼
2019-08-02 215 浏览
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀又再一次試爆丼屋同樣,每次黎到都總係會大排長龍😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀大概因為佢地質素始終有保證而且種類多元化😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀最緊要都係D丼飯夠嗮有Gimmick⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣爆丼屋顧名思義即擅長用不同食材,堆砌成各種滿溢的丼飯,堪稱視覺效果驚人,呃like神器,而廚房則由曾任半島大廚的Tony師傅主理😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣ 煙燻海膽帆立貝丼飯💲268💭煙燻既效果幾特別,花巧得黎💭海膽食落又真有另一種風味😳💭甜而不漏,帆立貝則入口即溶💭而內裡既壽司飯則混合咗鵝肝💭搵搵下重搵到鮑魚,夠嗮驚喜💭整體黎講,係配得上佢既價錢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣ 重量級燒牛扒盛丼飯 💲238💭頭幾塊牛扒都燒得唔錯,熟度剛好💭而且個醬汁調教得恰到好處,同牛肉好夾💭份量又夠多,啱嗮食肉獸😆😆💭不過有一半牛扒既熟度控制得麻麻💭接近Well done,雖然依然咬到💭但已扣咗一半分,希望下次有改善⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
最緊要都係D丼飯
夠嗮有Gimmick
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣ 煙燻海膽帆立貝丼飯💲268
💭煙燻既效果幾特別,花巧得黎
💭海膽食落又真有另一種風味😳
💭甜而不漏,帆立貝則入口即溶
💭而內裡既壽司飯則混合咗鵝肝
💭搵搵下重搵到鮑魚,夠嗮驚喜
💭整體黎講,係配得上佢既價錢
2⃣ 重量級燒牛扒盛丼飯 💲238
💭頭幾塊牛扒都燒得唔錯,熟度剛好
💭而且個醬汁調教得恰到好處,同牛肉好夾
💭份量又夠多,啱嗮食肉獸😆😆
💭不過有一半牛扒既熟度控制得麻麻
💭接近Well done,雖然依然咬到
💭但已扣咗一半分,希望下次有改善
3⃣ 燒日本魷魚筒 💲88
💭燒得唔錯,配上沙律醬係基本盤
💭魷魚筒係原條,份量十足😉
⠀⠀⠀⠀⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2019-08-01 213 浏览
好耐好耐冇食過日本野啦今晚去咗食一間好耐未食過嘅鋪頭就係爆丼屋,因為佢哋出咗新野,所以特登黎試吓,人氣依然冇減都係好多人等先可以食到~坐低就叫左新嘅嘢食🍽煙燻海膽凡立貝丼煙燻嘅飯好得意有個罩一打開嗰陣煙熏味就飄出來入邊就有海膽同埋帶子入邊仲有鵝肝同鮑魚仔10分豐富煙燻飯仲配有麵豉湯入邊好豐富另外仲叫咗一個一番海老蟹丼有牡丹蝦龍蝦汁同埋長腳蟹鮮味十足燒芝士年糕熱辣辣好好味日本白桃果汁酒日本荔枝果汁酒
坐低就叫左新嘅嘢食

日本白桃果汁酒
日本荔枝果汁酒

2019-07-16
2019-07-31 324 浏览
星期日中午 (見之前新同開夜晚好多人),即刻入去啦,不用排隊,安排了bra 台!坐得舒服 看到餐牌 花多眼亂 好多丼都想試!!🤤😋😋 叫左個火焰盛丼同 極上拖羅盛丼! 火焰盛丼包括 火炙帆立貝、左口魚裙邊、長長的松葉蟹棒、厚肉嘅三文魚 加隻蛋!不用沾鼓油已很夠味道!每款刺身都至少有4 5塊 很足料! 極上拖羅盛丼都起碼有十幾塊,入口即溶 不過就只有得一款刺身!😋😋 平均要百幾蚊一個丼,有麵鼓湯足料同綠茶添飲! 整體來說,也是跟餐牌的圖片相同會再次光臨!

叫左個火焰盛丼同 極上拖羅盛丼!

每款刺身都至少有4 5塊 很足料!

平均要百幾蚊一個丼,有麵鼓湯足料同綠茶添飲!

整體來說,也是跟餐牌的圖片相同會再次光臨!

火焰盛丼
極上拖羅盛丼
2019-07-21
火焰盛丼
極上拖羅盛丼
2019-07-30 194 浏览
I tried salmon sushi on rice. It was worst Japanese don I ever tried. Most important thing is sushi and rice. Both are not good. The sushi is too soft and the rice is too solid. The price was $150 too expensive, I think this food and restaurant is good to take a photo for Instagram.
sushi on rice
2019-07-28
2019-07-29 4263 浏览
吃想魚生飯當然不得不提旺角這間人氣爆丼屋吶,吃飯時間總是大排長龍,想吃也要早一點來排隊呢~ 這裡也不是清一色的刺身丼飯,也有牛肉丼和燒物揚物等的小食可以選擇一心來吃海鮮丼所以這份制霸!鵝肝海鮮盛丼當然是必點的吶。上面堆著滿滿的海鮮和流著誘人的蛋黃液,有帆立貝、鵝肝、海膽、黑魚籽和三文魚籽,材料多到快要滿瀉帆立貝微微炙過,肥美又大顆。煎過的鵝肝外層酥香,有微脆的口感,咬下去香香軟軟,讓美味的油脂散佈在口中連附送的味噌湯也是超多料的!另外也點了夏季限定發售的迷之煙燻丼,一上桌就是煙霧彌漫的玻璃罩,充滿神秘的感覺。緩緩打開後,仙氣飄逸四散,看到勁足料煙燻丼~ 用了蘋果木和櫻桃木作煙燻材料 ,令食材沾上濃郁温和的果香,味道恰到好處。 材料有海膽、帆立貝、鵝肝和鮑魚配赤醋飯海膽鮮甜無比,入口即化,每一口都是幸福的感覺吃到底挖到寶,大大隻的彈牙鮑魚就是藏在底下小食點了份燒日本魷魚筒,原條掃上日式照燒汁燒烤,口感柔軟而帶嚼勁,而魷魚鬚位十分焦脆香口,非常惹味飲品點了白桃和荔枝果汁酒,甜甜的像是在喝果汁~很易入口

連附送的味噌湯也是超多料的!

材料有海膽、帆立貝、鵝肝和鮑魚配赤醋飯

海膽鮮甜無比,入口即化,每一口都是幸福的感覺

吃到底挖到寶,大大隻的彈牙鮑魚就是藏在底下

飲品點了白桃和荔枝果汁酒,甜甜的像是在喝果汁~很易入口

• 煙燻丼
  • 鵝肝海鮮盛丼
  • 燒日本魷魚筒
2019-07-29 148 浏览
爆丼屋喺旺角已經開咗一段幾長嘅時間,但依然座無虛席,晚飯時間仍然需要大排長龍,就知道呢間餐廳並唔係單單一事嘅熱潮。今日就嚟試吓呢度嘅丼,見到佢有一個推廣嘅煙燻丼,上面鋪滿左海膽同埋帆立貝,於是我就叫左一個。餐廳先將刺身丼飯放入玻璃盅,再點燃蘋果木、櫻桃木,等啲煙燻味充滿丼飯同刺身!除咗面頭布滿左海膽同帆立貝之外,入邊仲有鮑魚同鵝肝,另外朋友就叫咗一個四重火山盛丼,配料分別有蟹柳、三文魚子、海膽同埋拖羅蓉。雖然啲拖羅蓉就冇睇相咁多,但係啲刺身都爆滿成碗丼飯,真係會唔知點樣食好。嘗試過兩個飯嘅海膽,發覺煙燻當同埋普通丼飯嘅海膽味道真係會完全唔同,煙燻當入邊嘅刺身真係會多咗一份煙燻嘅味道,會係完全另一種感覺,有興趣嘅朋友都可以試吓。