2022-07-20
我自己係一個牛控,唔同國家嘅牛都有唔同嘅味道,今日我就想食日本和牛❤️燒肉の牛太・本陣係尖沙嘴H8大廈嘅21樓,觀景開揚👍🏻 窗口位置有4張榻榻米嘅坐位,令人感覺更有日本感❤️首先叫咗個芝麻紫菜沙律配麻油,非常香口醒胃,作為前菜係一個非常好嘅選擇👍🏻✨ 黑毛和牛炙燒他他黑毛和牛經過炙燒帶微微焦香,配上生雞蛋同日本大根磨成嘅蘿蔔蓉再香蔥,口感更加豐富😋✨精選黑毛和牛四品每當樣樣都想試嘅時候,但又唔係太多人食嘅話,拼盤係你最好選擇😆 黑毛和牛四品一次過可以試到四個唔同部位,今日包括有牛肋條,牛脊肉,牛脊身,牛赤💓 每個部位各有特色👍🏻 當中牛赤同牛脊肉油花均勻,香味濃郁,認真出色💗 留意返,精選日日都會有唔同,因為餐廳會根據返當日邊部分牛最靚而去分配㗎💗 ✨黑毛和牛”極”牛柳必點之選👍🏻💯 牛柳切得厚薄適中,兩邊輕輕燒一燒已經可以食👍🏻 重點,入口溶化😌而且帶濃濃嘅牛肉香味🤤 果種牛肉味仲會一直係你個口徘徊,令人回味🤤✨一本大蝦大蝦新鮮味道鮮甜❤️而且蝦肉爽口彈牙,蝦頭都好多膏👍🏻 好味😋✨極上炙燒帆立貝伴魚籽帆立貝同樣經炙燒帶微微焦香,配上魚籽令兩者鮮味更突出👍🏻 ✨蟹肉盛味噌甲羅燒職員好窩心
✨ 黑毛和牛炙燒他他
✨精選黑毛和牛四品
✨黑毛和牛”極”牛柳
✨一本大蝦
✨極上炙燒帆立貝伴魚籽
帆立貝同樣經炙燒帶微微焦香,配上魚籽令兩者鮮味更突出👍🏻
✨蟹肉盛味噌甲羅燒
職員好窩心咁提醒我地要用細火燒,燒到見到「bulubulu」咁再等2-3分鐘就食到,蟹味濃郁嘅蟹膏同滿滿嘅蟹肉配埋蛋香真係好吸引,食落口每一啖都係幸福嘅味道💗
✨迷你魚籽蟹肉飯
細細碗,但啱啱食咗咁多肉嘅我地係啱啱好👍🏻 而且魚籽蟹肉好多,每一啖飯都會食到魚籽蟹肉🥰
✨盛岡冷麵
冷麵配上西瓜同泡菜,食落有一種透心涼嘅感覺💓
✨咖啡啫喱
幾飽都要食甜品嘅😂 咖啡啫喱咖啡味濃,啫喱Q彈🥰 食埋就岩岩好啦