2020-10-01 2375 浏览
这次去了九龙湾MegaBox觅食,这里有很多美食🙈,去了一家以小熊为主题的咖啡厅☕。进去大堂已经看到有两只巨型小熊的打卡位📸,旁边是给小朋友游玩的小角落。看到整店也是打位感觉很棒💕,所以静静跟鼠妹也要拍拍照片才行。💥法式香草牛油焗田螺 HKD$50,这个的造型与吃开略有不同,是薯蓉包围着田螺🙈。田螺口感爽口,薯蓉外皮脆身但口感滑身🤤。💥铁板杂扒餐 HKD$105,里面有猪扒/鸡扒/烟肉/太蛋/薯条/杂菜,份量十足的扒餐🤤。各款扒也很大件,肉质不会韧身,这个可以吃到饱饱的☺。💥经典意大利波隆那肉酱意粉 HKD$69,满满的芝士和肉酱铺满在意粉上,上菜时闻到阵阵香味🤤。肉酱口感烟韧,意粉软硬度适中,味道酸酸的既开胃又惹味,这个份量很多🙈。💥玫瑰法式炖蛋白 HKD$25,玫瑰香味与炖蛋挻配合的,还有一层经过火烧的焦糖在面上📸。而炖蛋的口感十分滑身,配合脆脆的焦糖令到口感更丰富,很快被静静吃光了🤤。💥朱古力心太软 HKD$29,这个是跟餐优惠价,心太软切开很到满满的朱古力涌出来😍😍。味道带点甜味,心太软口感松软挻好。另有芒果肉拌着来吃,另有中和甜腻感。吃东西当然要叫饮品🙈,我们点了橙汁熊熊 /

吃东西当然要叫饮品🙈,我们点了橙汁熊熊 / 蔷薇之恋 / 红荳POP POP。橙汁熊熊以特别造型登场,有原只小冰熊令到卖相更吸引📸。而红荳POP POP味道特别,看似平平无奇的红荳冰,里面加入了爆谷糖浆。所以饮到双重味道,但又不会很甜感觉不错。

2020-09-30
2020-09-23 936 浏览
熊小馆 Set for 2 $298因为疫情好耐都冇出过去食饭,去到九龙湾Megabox,平时好多人,而家真系好少人去食饭,所以变相啲靓cafe都少啲人去打卡影相。今日黎到熊小馆,一入门口就好充满童实,周围都系熊既公仔,仲有啲area比你去打下卡,而因为少人,我地坐果个位隔离坐多左两只熊仔,都几开心。Menu都几多选择,坐左阵都唔知拣咩好,脆脆地就叫咗个二人套餐$298欧陆式浓汤两客加牛油法包好食,法包上台个阵仲系热辣辣同好脆。法式香草牛油焗田螺味道都几好食,不过份量就唔算好多。美国安格斯牛肩扒好食,我地叫左medium well,上台个阵都岩岩好,不过放左阵可能影下相打下卡,个到有少少大冷气就冻左小小,不过切开都仲系出烟。肉质都好淋身,同埋有少少脂肪,都几推介呢一个main dish。唯一唔okay既就系个份量,男朋友真系唔系好够食,不过女士就都算可以接受。露笋野菌意大利饭材料好新鲜,露荀唔会有啲好老既感觉。饭嘅份量好够食。自家制心太软 +18几好食。曲奇雪糕蔷薇之恋 +18味道唔系好重,都几fresh。热情玫瑰 +18玫瑰味好重,几好饮。Overall黎
熊小馆 Set for 2 $298

欧陆式浓汤两客加牛油法包
好食,法包上台个阵仲系热辣辣同好脆。

法式香草牛油焗田螺
味道都几好食,不过份量就唔算好多。

美国安格斯牛肩扒

露笋野菌意大利饭
材料好新鲜,露荀唔会有啲好老既感觉。饭嘅份量好够食。

自家制心太软 +18
几好食。

曲奇雪糕

蔷薇之恋 +18
味道唔系好重,都几fresh。

热情玫瑰 +18
玫瑰味好重,几好饮。

Overall黎讲,都系几好食,CP值都几高,始终set dinner 2个人食,$3XX左加埋单都几唔错。而且有几靓可以同熊仔一齐食饭打下卡,verg good。
2020-09-10
  • 美国安格斯牛肩扒
  • 心太软
2020-09-21 1279 浏览
星期六到megabox行街, 晚上我们选择到熊小馆晚餐, 很喜欢与家人到这里用膳。 店内有很多熊仔摆设, 影相打卡位很多, 适合大人或小朋友。 今次试二人套餐$298~ 欧陆式浓汤两客&牛油法包、 法式香草牛油焗田螺、 蜂蜜bbq烧猪仔骨、 蕃茄奶油吞拿鱼螺丝粉、 甜品( 心太软加$18)和餐茶( 特饮加$18)。蜂蜜bbq烧猪仔骨~肉质软淋入味,容易骨肉分离, 蜜糖bbq酱味道甜甜香香的,令猪仔骨更加香口美味。 还有配菜香脆美味的薯条和开胃新鲜的沙律, 非常推介。蕃茄奶油吞拿鱼螺丝粉~ 老少咸宜的蕃茄螺丝粉, 甜酸度控制得刚刚好, 加上营养丰富的吞拿鱼, 好味又健康。法式香草牛油焗田螺~酥香的牛油滋润螺肉,牛油熔於肉中,令螺肉口感甘香,入口香酥,再伴以软滑的薯茸,嚼口食味更丰富。欧陆式浓汤两客&牛油法包~ 罗宋汤里面有很多杂菜, 配上脆口美味的牛油法包, 美味的前菜。甜品( 心太软 $18)~ 套餐包两个甜品( 雪糕球), 我将另一个甜品升级至心太软。心太软外皮硬脆、内有朱古力浆, 热辣辣有流心效果, 再配上一球曲奇雪糕, 食完有幸福的感觉。爆谷红豆冰~ 有爆谷味的红豆冰, 红豆好淋

蜂蜜bbq烧猪仔骨

蕃茄奶油吞拿鱼螺丝粉

欧陆式浓汤两客&牛油法包

雪糕球

心太软

爆谷红豆冰~ 有爆谷味的红豆冰, 红豆好淋, 味道不会太甜。

爆谷红豆冰

柠檬草气泡茶~ 甜度适中又解渴, 用红茶、香茅和七喜制成的, 入口清新。

柠檬草气泡茶

当晚熊小馆有很多客人, 全场爆满的状态下, 店员们的服务质素保持友善和快捷的水准, 这一方面真是要畀个赞!

2020-09-19
蜂蜜bbq烧猪仔骨
蕃茄奶油吞拿鱼螺丝粉
欧陆式浓汤两客&牛油法包
雪糕球
爆谷红豆冰
柠檬草气泡茶
餐厅位於Megabox 11楼🥰系一个类似food count既环境最入边。餐厅环境好好,系以熊为主题既亲子餐厅,周围都好多啤啤熊🥰老板仲放左只大熊仔系我隔离陪我坐🤣🤣坐最左手边仲可以望到下面溜冰场❤️-平时食西餐会唔舍得食,觉得好贵又要有加一,依间性价比真系好高,虽然系有加一,但系价钱西餐黎讲算几平❗️✨亲子餐厅,以熊为主题✨另设加一-🤍蘑菇红酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批 $158🤍烧巴马火腿鸡胸伴野菌意大利饭$98🤍啤酒脆浆炸洋葱圈 $48🤍心太软 $42🤍黑熊 $30-🤍蘑菇红酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批
✨亲子餐厅,以熊为主题
✨另设加一
🤍蘑菇红酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批 $158
🤍烧巴马火腿鸡胸伴野菌意大利饭$98
🤍啤酒脆浆炸洋葱圈 $48
🤍心太软 $42
🤍黑熊 $30
🤍蘑菇红酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批
[满星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
我叫左牛柳7成熟,牛柳好厚,一切就知道肉质好腍,内里呈粉红色😍煎得岩岩好😍肉质新嫩,如果份量再多啲就好,唔够喉😝😝 至於法式田螺薯蓉批,虽然个size好似好细,但田螺都有成大约5只系入面,田螺有小小咸,估唔到同薯蓉又几夹,好惊喜🥰🥰
🤍 烧巴马火腿鸡胸伴野菌意大利饭
⭐️⭐️⭐️⭐️
意大利饭个质感做得好完美,稠度适中,味道刚好🥰巴马火腿鸡胸依个配搭都几夹,唯一挑剔只系鸡胸略为煮耐左小小,稍为乾左啲,其他都完美💕
🤍 啤酒脆浆炸洋葱圈
⭐️⭐️⭐️⭐️
依个真系超级抵食,大约有成12件,仲要每件都好大size, 啤酒整都几特别,不过啤酒味道唔系好出,头一啖咬落去会感觉到有小小酒香味,不过之後就冇左,可以再加重啲个味,会更好食🥰
🤍心太软
[满星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
我系一个好锺意食心太软嘅人,依个心太软真系好取得我欢心🥰🥰一切开朱古力就爆哂岀黎,真系流心咖😍朱古力味超级浓郁,外层好软但系个边又保留到有小小口感,焗既时间调得岩岩好🥰超推介😝
环境:9/10
啤酒脆浆炸洋葱圈
烧巴马火腿鸡胸伴野菌意大利饭
黑熊
2020-09-18 698 浏览
好抵既双人餐啊!$298有餐汤、餐包、小食、主菜x2同甜品!重点系主菜有扒锯!🤗🤗Soup of today + butter toast欧陆式浓汤两客+牛油法包罗宋汤劲正好多材料👍🏻配埋法包食一流!baked snail w / bourguignon escorgots butter sauce法式香草牛油焗田螺小食我哋拣咗田螺,不过不失Roasted USDA hanger steak w / pickled wild mushroom 烧美国谷饲厚切小牛扒伴醋渍野菌系完美嘅medium rare💛唔会过生,厨师拿捏得好好呢,牛味好重,配菜薯条炸到超脆而且粗幼啱啱好呢!asporogus mushrocm risotto w / cream sauce露笋野菌意大利饭好creamy既risotto!估唔到有惊喜!软硬适中嘅risotto👍🏻野菌份量比得毫不手软白酒忌廉煮蓝青口 $68叫多咗个小食,超抵食$68有劲大兜lollll个sauce超creamy,白酒味好香💖📍 熊小馆 九龙湾宏照道38号企业广场5期Megabox 11楼

Soup of today + butter toast
欧陆式浓汤两客+牛油法包

罗宋汤劲正好多材料👍🏻配埋法包食一流!

小食我哋拣咗田螺,不过不失

露笋野菌意大利饭

白酒忌廉煮蓝青口 $68

叫多咗个小食,超抵食$68有劲大兜lollll
个sauce超creamy,白酒味好香💖

📍 熊小馆
九龙湾宏照道38号企业广场5期Megabox 11楼
  • 白酒忌廉煮蓝青口
3天前 0 浏览
一去到熊小馆就比佢啲熊熊吸引住,成间餐厅真系好卡呱耳呢🥰 唔单止环境可爱,食物质素真系相当之唔错,侍应哥哥又好nice,真系啱晒一家大小、闰蜜、情侣黎呢度呀!🤩 铁板一口牛(tea set) $54虽然叫一口牛,但食落既厚度绝对系juicy到要几啖慢慢咁细嚼就满足呀😚 中间既薯蓉都比平时食果啲更creamy,食落仲多左种牛油香味tim🤤墨西哥牛肉煎饼 $68墨西哥牛肉煎饼系香港唔系好多cafe都有,见到menu既煎饼相几吸引就叫左黎试试😆结果系出奇地好好食呀!煎饼好重牛肉味,皮唔太厚而且好有面包口感,配埋他他酱,简直令人食唔停口。呢个墨西哥牛肉煎饼绝对系encore之选呀!🥳野菌忌廉汁阔面伴黑松露 $66终於黎到主食部份啦😚 呢个阔面系加左忌廉之後都唔觉得好油腻,而且黑松露味都好突出,主食黎讲都系大份夹抵食嫁😝整体表现好味指数:🤤🤤🤤🤤🤤打卡指数:🤤🤤🤤🤤🤤大份指数:🤤🤤🤤🤤性价比:🤤🤤🤤🤤🤤

铁板一口牛(tea set) $54

打卡指数:🤤🤤🤤🤤🤤
大份指数:🤤🤤🤤🤤
性价比:🤤🤤🤤🤤🤤
3天前 1 浏览
今个假期两口子拍拖卖甩咗个仔🤭到咗MegaBox一间亲子餐厅食下午茶。一入门口已经有两只熊啤啤,小朋友见到一定好开心🥳由於疫情关系餐厅内的游乐区及阅读区暂时关闭。等疫情过後都要再带小朋友过嚟一趟玩有得食又有得玩环境舒服😌今日太开心啦,食左先讲叫得有点多,好彩最後都食得晒。马来咖喱猪扒饭咖喱系辣嘅猪扒煮得好淋😋好好味🍴猪扒配牛油酥皮吐司吐司十分脆口充满咗香浓嘅牛油味😋中间夹住厚切无骨猪扒😋😋芝士酱油鱼柳鲜蛋焗饭咁餐差唔多全部都系芝士🤣鱼柳底下系一个煎蛋再加埋芝士酱去焗😋正呀😋咸酥流心芝士吐司呢个真系超好味😋下次黎都一定要叫黎食👍入边切开系流心芝士🥰场面好震撼👍锺意食芝士嘅人一定会好锺意👍
一入门口已经有两只熊啤啤,小朋友见到一定好开心🥳
今日太开心啦,食左先讲叫得有点多,好彩最後都食得晒。
马来咖喱猪扒饭
下次黎都一定要叫黎食👍
入边切开系流心芝士🥰场面好震撼👍
锺意食芝士嘅人一定会好锺意👍
6天前 9 浏览
熊小馆简直系小朋友既圣地呀👼🐻离远已经见到有超级大既熊啤啤😆家长可以带埋小朋友影相打卡📸️🙈而且价钱亦都好平民,学生可以过黎食lunch high tea☕️熊小馆本身有个Conner系比小朋友睇书既📖咁样就算食饱左,小朋友都可以自己去玩,识下新朋友仔,而大人又可以继续倾下计relax下✌️不过我今次去就因为疫情关系所以暂时关闭左,唯有等下次啦🤹‍♀️熊小馆楼下有个溜冰场,相信疫情好番一路叹lunch一路睇人地溜冰,一定好热闹好开心🥳
熊小馆简直系小朋友既圣地呀👼🐻
离远已经见到有超级大既熊啤啤😆
家长可以带埋小朋友影相打卡📸️🙈
而且价钱亦都好平民,学生可以过黎食lunch
high tea☕️
熊小馆本身有个Conner系比小朋友睇书既📖

间中都会嚟Megabox, 今次嚟到有惊喜,发现原来隐藏咗呢间咁可爱嘅小熊餐厅。如果疫情缓和,带小朋友嚟一定好开心,有玩具图书角,大人有大人食,可以放心小朋友自己玩。每枱都有小熊摆设陪吃...同朋友拣咗「蜂蜜味BBQ烧猪仔骨配薯条」猪仔骨肉质唔错,加埋个酱汁好好食👍🏻全部即叫即制,热辣辣。「铁板一口牛」仲热到炸炸声...「小熊生日版心太软」印上Happy Birthday字样,点埋蜡烛,卖相好精致。一切开里面朱古力涌出来,好香浓...Yummy😍几十蚊一个set, 食物有质数,性格比好高。下次一定再嚟。

每枱都有小熊摆设陪吃...

全部即叫即制,热辣辣。「铁板一口牛」仲热到炸炸声...

几十蚊一个set, 食物有质数,性格比好高。下次一定再嚟。
2021-01-19
  • 心太软
  • 蜂蜜味BBQ烧猪仔骨
2021-01-19 6 浏览
九龙湾mega box成日都有好多小朋友去,亦都有唔少亲子餐厅💁🏻‍♀️ 今日比我发掘到用「熊」用主题既餐厅,真系充满童心☺️ 餐厅周围布置都充满熊既足迹😛 好多打卡位啊! 仲有小朋友玩乐区👶🏻 有唔同既故事书、又有煮饭仔,仲有玩具车,岩哂小朋友😜🔸美国安格斯汉堡伴炸薯条 $78安格斯汉堡最值得一提嘅就系块厚切牛肉🥰又厚又香牛肉味,里面亦有沙律菜,个人几锺意佢用嗰只沙律酱😚,如果加埋芝士一定会更邪恶。薯条啱啱炸起,又热又脆,而且系粗薯条添😜🔸珍珠带子伴芦笋意大利饭 $78虽然卖相比较单调,但味道好好喎😋 饭里面收埋左好多带子粒,个饭都好香忌廉芝士味👍🏻不过嫌嫌个饭有小小硬。🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️ 整体评分: 7/10💰 人均消费: $80熊小馆 (九龙湾)九龙湾宏照道38号企业广场5期Megabox 11楼 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

🔸美国安格斯汉堡伴炸薯条 $78

🔸珍珠带子伴芦笋意大利饭 $78
虽然卖相比较单调,但味道好好喎😋

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️ 整体评分: 7/10
💰 人均消费: $80

熊小馆 (九龙湾)
2021-01-18 9 浏览
又到3点3食下午茶嘅时间 见到屋企附近开左间新餐厅就去左试下🤩门口就已经见到只大熊仔就知道呢间系以熊仔做主题嘅餐厅🐻而且价钱仲好抵食 唔怪得咁多人帮衬!-#烤美国安格斯汉堡伴炸薯条 $78汉堡包最重要一定系块汉堡扒🍔呢个汉堡扒够晒厚而且就算煎到熟晒都仲好juicy薯条炸得够脆 而且有调过味🍟就算唔点茄汁都好好食!-#猪扒牛油酥皮吐司 $44呢个吐司真系又邪恶又吸引🍞 令人欲罢不能块吐司两面都用牛油煎香🧈 而且仲好脆配上阵阵香茅味嘅猪扒 真系好食到停唔到口😋-#自家制心太软 $48因为我地落单嘅时候唔记得讲迟d上所以甜品好早就到左不过估唔到食完个包切落去都仲系流心!而且有好浓郁嘅朱古力🍫 仲有桃同cream做伴碟🍑真系好高质!-无论系下午茶定系全日套餐只要加$6就可以加个餐汤同餐包有d下午茶餐 例如甜品同小食仲可以用优惠价钱单点啱晒好似我地咁叫左2个main 仲想食个甜品嘅客人-📍熊小馆 (将军澳)将军澳贸业路8号新都城中心二期2楼2086-2087号舖

门口就已经见到只大熊仔就知道呢间系以熊仔做主题嘅餐厅🐻
而且价钱仲好抵食 唔怪得咁多人帮衬!
#烤美国安格斯汉堡伴炸薯条 $78

汉堡包最重要一定系块汉堡扒🍔
呢个汉堡扒够晒厚
而且就算煎到熟晒都仲好juicy
薯条炸得够脆 而且有调过味🍟
就算唔点茄汁都好好食!
#猪扒牛油酥皮吐司 $44

呢个吐司真系又邪恶又吸引🍞 令人欲罢不能
块吐司两面都用牛油煎香🧈 而且仲好脆
配上阵阵香茅味嘅猪扒 真系好食到停唔到口😋
#自家制心太软 $48

因为我地落单嘅时候唔记得讲迟d上所以甜品好早就到左
不过估唔到食完个包切落去都仲系流心!
而且有好浓郁嘅朱古力🍫 仲有桃同cream做伴碟🍑
真系好高质!
无论系下午茶定系全日套餐只要加$6就可以加个餐汤同餐包

有d下午茶餐 例如甜品同小食仲可以用优惠价钱单点
啱晒好似我地咁叫左2个main 仲想食个甜品嘅客人
📍熊小馆 (将军澳)
将军澳贸业路8号新都城中心二期2楼2086-2087号舖
2021-01-15 11 浏览
今日同堂妹去左megabox行街,然後见到一间好多bear bear 嘅餐厅,於是我地就俾吸引左入去,入到去我地嘅坐位有只大啤啤熊陪我地食lunch....我地叫左lunch set!我就叫左一个西冷牛扒餐配薯菜,堂妹就叫左黑松露阔条面!今日嘅餐汤系南瓜汤,好浓味加上汤入面有粟米,好清甜,蒜蓉包好脆,西冷牛扒软硬适中,我欣赏佢个肉汁加左少少梅子酸酸地好开胃,至於堂妹嗰个阔条面稍为清淡左少少同面质硬左少少,甜品系炖蛋,又几好味喎!唔会死甜我杯热阿华田个杯都啤啤熊嫁,见到好多家长都会带小朋友嚟呢度,不过疫情关系佢地个游戏区就暂停开放,最衰无带姨甥女嚟,见到咁多啤啤佢一定好开心😃而且价钱比较其他亲子餐厅更实惠
童心未泯🐻黎到九龙湾熊小馆玩下熊bear bear煮饭仔🐻熊小馆以bear bear为主题,全个场都有唔同既bear bear打卡位,我仲入左去小朋友zone度玩下煮饭仔🤣如果想放松下,依度除左食仲可以玩,简简单单做一日小朋友,真系唔错😘妈妈们带小朋友黎依度一定劲开心😆小明为食餐单: 野菌忌廉汁阔面伴黑松露班尼迪蛋🍳 $66黑松露味好衬阔面,面质好有口感,唔会太淋😋我最爱既班尼迪蛋亦煮得好到位🤤马来咖哩猪扒饭🍛 $62咖哩好香浓,伴饭一流,加上猪扒好香,成个饭perfect😋自家制心太软🍮 $52打得好软绵绵既淡忌廉,一切开心太软,香浓朱古力流出黎,一啖朱古力伴一啖淡忌廉,好味😋旁边仲有几粒桃添🤤

小明为食餐单:
野菌忌廉汁阔面伴黑松露班尼迪蛋🍳 $66

马来咖哩猪扒饭🍛 $62

咖哩好香浓,伴饭一流,加上猪扒好香,成个饭perfect😋

自家制心太软🍮 $52

2021-01-14
  • 自家制心太软
2020-12-29 22 浏览
系Megabox呢个小朋友天堂嘅商场,仲有呢间充满童真嘅餐厅🍴个地方系比较入少少,经过几间餐厅先入到去😆一入到去,就见到好多熊啤啤🧸🧸🧸依家因为疫情关系,餐厅仲做紧午餐七折添,真系好抵食!呢度嘅布置好靓,用嚟打卡一流📸除左熊仔之外,仲有一个俾小朋友玩嘅area🤣🤣不过依家就暂时close咗😖我地去到嗰阵4点几,叫咗一个午餐同两个tea set🤣1. 芝士焗蜜桃无骨鸡腿饭个焗饭铺满芝士,超级热辣辣同香,配埋蜜桃少少酸,个感觉好新鲜🥳鸡髀好滑,腌得好入味2. 鸡翼配薯条鸡翼有三只大大只,好脆好热,一咬落去有肉汁,劲juicy😋薯条好脆3. 心太软最後,加个心太软做甜品,成件事好完满😚😚心太软唔会太甜,流心效果好好,外脆内软
依家因为疫情关系,餐厅仲做紧午餐七折添,真系好抵食!

我地去到嗰阵4点几,叫咗一个午餐同两个tea set🤣

1. 芝士焗蜜桃无骨鸡腿饭