2020-09-21 164 浏览
星期六到megabox行街, 晚上我们选择到熊小馆晚餐, 很喜欢与家人到这里用膳。 店内有很多熊仔摆设, 影相打卡位很多, 适合大人或小朋友。 今次试二人套餐$298~ 欧陆式浓汤两客&牛油法包、 法式香草牛油焗田螺、 蜂蜜bbq烧猪仔骨、 蕃茄奶油吞拿鱼螺丝粉、 甜品( 心太软加$18)和餐茶( 特饮加$18)。蜂蜜bbq烧猪仔骨~肉质软淋入味,容易骨肉分离, 蜜糖bbq酱味道甜甜香香的,令猪仔骨更加香口美味。 还有配菜香脆美味的薯条和开胃新鲜的沙律, 非常推介。蕃茄奶油吞拿鱼螺丝粉~ 老少咸宜的蕃茄螺丝粉, 甜酸度控制得刚刚好, 加上营养丰富的吞拿鱼, 好味又健康。法式香草牛油焗田螺~酥香的牛油滋润螺肉,牛油熔於肉中,令螺肉口感甘香,入口香酥,再伴以软滑的薯茸,嚼口食味更丰富。欧陆式浓汤两客&牛油法包~ 罗宋汤里面有很多杂菜, 配上脆口美味的牛油法包, 美味的前菜。甜品( 心太软 $18)~ 套餐包两个甜品( 雪糕球), 我将另一个甜品升级至心太软。心太软外皮硬脆、内有朱古力浆, 热辣辣有流心效果, 再配上一球曲奇雪糕, 食完有幸福的感觉。爆谷红豆冰~ 有爆谷味的红豆冰, 红豆好淋

蜂蜜bbq烧猪仔骨

欧陆式浓汤两客&牛油法包

雪糕球

心太软

爆谷红豆冰~ 有爆谷味的红豆冰, 红豆好淋, 味道不会太甜。

爆谷红豆冰

柠檬草气泡茶~ 甜度适中又解渴, 用红茶、香茅和七喜制成的, 入口清新。

柠檬草气泡茶

当晚熊小馆有很多客人, 全场爆满的状态下, 店员们的服务质素保持友善和快捷的水准, 这一方面真是要畀个赞!

2020-09-19
蜂蜜bbq烧猪仔骨
欧陆式浓汤两客&牛油法包
雪糕球
爆谷红豆冰
柠檬草气泡茶
餐厅位於Megabox 11楼🥰系一个类似food count既环境最入边。餐厅环境好好,系以熊为主题既亲子餐厅,周围都好多啤啤熊🥰老板仲放左只大熊仔系我隔离陪我坐🤣🤣坐最左手边仲可以望到下面溜冰场❤️-平时食西餐会唔舍得食,觉得好贵又要有加一,依间性价比真系好高,虽然系有加一,但系价钱西餐黎讲算几平❗️✨亲子餐厅,以熊为主题✨另设加一-🤍蘑菇红酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批 $158🤍烧巴马火腿鸡胸伴野菌意大利饭$98🤍啤酒脆浆炸洋葱圈 $48🤍心太软 $42🤍黑熊 $30-🤍蘑菇红酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批
✨亲子餐厅,以熊为主题
✨另设加一
🤍蘑菇红酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批 $158
🤍烧巴马火腿鸡胸伴野菌意大利饭$98
🤍啤酒脆浆炸洋葱圈 $48
🤍心太软 $42
🤍黑熊 $30
🤍蘑菇红酒汁牛柳伴法式田螺薯蓉批
[满星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
我叫左牛柳7成熟,牛柳好厚,一切就知道肉质好腍,内里呈粉红色😍煎得岩岩好😍肉质新嫩,如果份量再多啲就好,唔够喉😝😝 至於法式田螺薯蓉批,虽然个size好似好细,但田螺都有成大约5只系入面,田螺有小小咸,估唔到同薯蓉又几夹,好惊喜🥰🥰
🤍 烧巴马火腿鸡胸伴野菌意大利饭
⭐️⭐️⭐️⭐️
意大利饭个质感做得好完美,稠度适中,味道刚好🥰巴马火腿鸡胸依个配搭都几夹,唯一挑剔只系鸡胸略为煮耐左小小,稍为乾左啲,其他都完美💕
🤍 啤酒脆浆炸洋葱圈
⭐️⭐️⭐️⭐️
依个真系超级抵食,大约有成12件,仲要每件都好大size, 啤酒整都几特别,不过啤酒味道唔系好出,头一啖咬落去会感觉到有小小酒香味,不过之後就冇左,可以再加重啲个味,会更好食🥰
🤍心太软
[满星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
我系一个好锺意食心太软嘅人,依个心太软真系好取得我欢心🥰🥰一切开朱古力就爆哂岀黎,真系流心咖😍朱古力味超级浓郁,外层好软但系个边又保留到有小小口感,焗既时间调得岩岩好🥰超推介😝
环境:9/10
啤酒脆浆炸洋葱圈
烧巴马火腿鸡胸伴野菌意大利饭
黑熊
2020-09-18 121 浏览
好抵既双人餐啊!$298有餐汤、餐包、小食、主菜x2同甜品!重点系主菜有扒锯!🤗🤗Soup of today + butter toast欧陆式浓汤两客+牛油法包罗宋汤劲正好多材料👍🏻配埋法包食一流!baked snail w / bourguignon escorgots butter sauce法式香草牛油焗田螺小食我哋拣咗田螺,不过不失Roasted USDA hanger steak w / pickled wild mushroom 烧美国谷饲厚切小牛扒伴醋渍野菌系完美嘅medium rare💛唔会过生,厨师拿捏得好好呢,牛味好重,配菜薯条炸到超脆而且粗幼啱啱好呢!asporogus mushrocm risotto w / cream sauce露笋野菌意大利饭好creamy既risotto!估唔到有惊喜!软硬适中嘅risotto👍🏻野菌份量比得毫不手软白酒忌廉煮蓝青口 $68叫多咗个小食,超抵食$68有劲大兜lollll个sauce超creamy,白酒味好香💖📍 熊小馆 九龙湾宏照道38号企业广场5期Megabox 11楼

Soup of today + butter toast
欧陆式浓汤两客+牛油法包

罗宋汤劲正好多材料👍🏻配埋法包食一流!

小食我哋拣咗田螺,不过不失

露笋野菌意大利饭

白酒忌廉煮蓝青口 $68

叫多咗个小食,超抵食$68有劲大兜lollll
个sauce超creamy,白酒味好香💖

📍 熊小馆
九龙湾宏照道38号企业广场5期Megabox 11楼
  • 白酒忌廉煮蓝青口
2020-09-13 312 浏览
公司系magabox附近,我同一班同事几乎食匀magabox既餐厅,之前疫情关系我叫过熊小馆既外卖,相当抵食。今日决定试下熊小馆既堂食,睇下有冇惊喜先!熊小馆位於megabox既11楼,餐厅面积相当大,另外到处都见到熊公仔,门口甚至摆放两个人形熊公仔,不过我地两个男仔无乜感觉🤣相信细路仔嚟到应该双眼发光✨餐厅推出二人套餐,只系$298。首先餐汤系忌廉汤配蒜蓉包。忌廉汤入面有鸡丝,至於蒜蓉包几香。前菜可以三选一,我哋拣咗法式蛋黄酱焗鲜芦笋,芦笋嘅爽脆加上酸酸甜甜嘅蛋黄酱,配搭一流,而且几开胃。主菜有美国安格斯牛肩扒,牛味香浓,不过有少少筋,比较难咀嚼。薯条系我锺意嘅厚度,配菜仲有粟米、蕃茄同老是常出现嘅露笋,非常丰富。卡邦尼烟肉扁意粉酱汁唔算太香滑,不过意粉软硬程度刚刚好,烟肉嘅份量几多唔吝啬。甜品方面,今日精选甜品系雪糕一球,朋友加咗$18转做心太软😍餐厅云云特饮之中,我拣咗红豆Pop Pop,比起一般红豆冰不同嘅地方在於多一份焦糖香味,甜上加甜。虽然食完今餐要返公司OT,不过见到餐厅咁多得意嘅熊公仔🧸,我心情都变得冇咁难过。而且今餐都冇令我失望,性价比几高。

美国安格斯牛肩扒

卡邦尼烟肉扁意粉

红豆Pop  Pop

2020-09-07
卡邦尼烟肉扁意粉
红豆Pop  Pop
半年前,跟好姊妹走到九龙湾 Megabox 影 My Melody 圣诞装饰!我们行来行去,看看好几间餐厅的餐牌,最终选择了Bear bear 熊主题餐厅的 <熊小馆 Cafe MED> 食下午茶!店内每个角落都见到 Bear bear 熊公仔,充满欢乐气氛!不论女生来打卡,抑或亲子也很适合呢!餐厅比预期大,我们还发现有个供给小朋友玩的 playground corner!这里的景观对住溜冰场,相对有点冻!餐牌:可选择全日套餐及下午茶 餐饮方面,大致上是港式饮品,亦有特饮全日套餐:芝士忌廉汁焗烟三文鱼长通粉 $66长通粉软硬适中,芝士忌廉汁尚算够汁兼够味!餐汤+餐包 + $6下午茶:烤鸡肉罗宋汤螺丝粉 $44相对这款较为浓味,罗宋汤酸香醒胃,作为下午茶最好不过! 螺丝粉入味!烤鸡肉肉质柔软!热奶茶 & 热好立克两者质素不过不失!甜品:木糠布甸 +$9食落都几馏!

不论女生来打卡,抑或亲子也很适合呢!
这里的景观对住溜冰场,相对有点冻!

餐牌:可选择全日套餐及下午茶

餐饮方面,大致上是港式饮品,亦有特饮
全日套餐:
芝士忌廉汁焗烟三文鱼长通粉 $66
长通粉软硬适中,芝士忌廉汁尚算够汁兼够味!

芝士忌廉汁焗烟三文鱼长通粉
餐汤+餐包 + $6
餐汤+餐包
下午茶:
烤鸡肉罗宋汤螺丝粉 $44
相对这款较为浓味,罗宋汤酸香醒胃,作为下午茶最好不过!
螺丝粉入味!烤鸡肉肉质柔软!
烤鸡肉罗宋汤螺丝粉
热奶茶 & 热好立克
两者质素不过不失!
热奶茶
热好立克
甜品:木糠布甸 +$9
食落都几馏!

木糠布甸
2019-12-28
黎MegaBox呢边行街,行到咁上下已经觉得肚饿,见到呢度有一间以熊啤啤为主题的亲子餐厅,熊啤啤又是我的最爱,就决定喺呢度医下肚😝一入去已经见到餐厅的布置很用心,每一个角落都充满了啤啤熊的踪影,我坐嘅嗰一枱隔离仲有几只熊啤啤陪住我一齐食饭,餐厅嘅墙壁就布置到好似一座城堡一样,有各式各样嘅啤啤熊公仔坐镇☺️🤩套餐嘅选择都几吸引,不少都是我想食嘅菜式,价钱比一般西餐厅亦较便宜😋芦笋薯蓉汤~套餐包嘅餐汤,估唔到饮落味道十分浓郁,质地比较稠身,吃到浓浓的薯仔味,中间配搭了少许的芦笋,味道几夹,配埋松脆嘅蒜蓉包啱啱好😝法式蛋黄酱焗鲜芦笋~第一次见呢一款配搭,估唔到蛋黄酱配合新鲜芦笋用烤焗嘅方法焗出来味道系几juicy,平时芦荀都系做配角嘅角色,估唔到作为餐前的一顿小吃又几不错,质地爽脆,口感清新☺️深海带子拼酱烧汁牛柳~主菜令我好惊喜,首先两粒带子size几大粒,而且咬落去比平时嘅更为Juicy,质地爽弹,表面有微微煎过,形成一层焦香的表面~牛柳份量啱啱好,切落去就见到非常厚肉,个人比较喜爱吃七成熟,一切开就看到淡红的内里,肉质嫩滑而且牛味香浓,食落亦没有渣,配搭粟米小蕃茄芦笋及薯条等等的配菜非常满

芦笋薯蓉汤~
芦笋薯蓉汤

法式蛋黄酱焗鲜芦笋~
法式蛋黄酱焗鲜芦笋

深海带子拼酱烧汁牛柳~
主菜令我好惊喜,首先两粒带子size几大粒,而且咬落去比平时嘅更为Juicy,质地爽弹,表面有微微煎过,形成一层焦香的表面~牛柳份量啱啱好,切落去就见到非常厚肉,个人比较喜爱吃七成熟,一切开就看到淡红的内里,肉质嫩滑而且牛味香浓,食落亦没有渣,配搭粟米小蕃茄芦笋及薯条等等的配菜非常满足😝
深海带子拼酱烧汁牛柳

蕃茄奶油吞拿鱼螺丝粉~
吞拿鱼茸及蕃茄奶油酱布满粒粒螺丝粉,令到啖啖螺丝粉都吃到浓郁嘅配料,微酸嘅蕃茄配搭浓郁的吞拿鱼茸味道几夹几开胃,令人有想继续食的感觉😝

心太软~
加少少钱就可以将是日甜品换成心太软,啱啱焗起嘅心大软外表热辣辣,咬落亦倍感香脆,一切开就见到满满的朱古力流心流出来,一啖食落去顿时倍感甜在心头的感觉🤤加入少许忌廉,以及芒果作为衬托,使整个画面更加丰富,但却不会抢去了心太软的风头~

曲奇雪糕球~
是日甜品系雪糕球,炎炎夏日点可以少得冰凉嘅雪糕,曲奇味一直是我的最爱,因为可以吃到曲奇碎嘅同时,又可以食到雪糕的香浓味道😝
曲奇雪糕球

清凉仲夏~
整杯饮品色彩缤纷,黄色配搭绿色给人一种仲夏夜日落黄昏的感觉,饮落酸酸甜甜的,味道几开胃☺️
清凉仲夏

蔷薇之恋~
顾名思义,饮品加入了玫瑰花,带有淡淡的玫瑰花香,但不会抢过了茶的甘香味道,底部带有少少糖浆,为整杯饮品带来一点清甜,就如恋爱的感觉☺️
蔷薇之恋
2020-09-19
芦笋薯蓉汤
深海带子拼酱烧汁牛柳
曲奇雪糕球
清凉仲夏
蔷薇之恋
2020-09-23 0 浏览
熊小馆 Set for 2 $298因为疫情好耐都冇出过去食饭,去到九龙湾Megabox,平时好多人,而家真系好少人去食饭,所以变相啲靓cafe都少啲人去打卡影相。今日黎到熊小馆,一入门口就好充满童实,周围都系熊既公仔,仲有啲area比你去打下卡,而因为少人,我地坐果个位隔离坐多左两只熊仔,都几开心。Menu都几多选择,坐左阵都唔知拣咩好,脆脆地就叫咗个二人套餐$298欧陆式浓汤两客加牛油法包好食,法包上台个阵仲系热辣辣同好脆。法式香草牛油焗田螺味道都几好食,不过份量就唔算好多。美国安格斯牛肩扒好食,我地叫左medium well,上台个阵都岩岩好,不过放左阵可能影下相打下卡,个到有少少大冷气就冻左小小,不过切开都仲系出烟。肉质都好淋身,同埋有少少脂肪,都几推介呢一个main dish。唯一唔okay既就系个份量,男朋友真系唔系好够食,不过女士就都算可以接受。露笋野菌意大利饭材料好新鲜,露荀唔会有啲好老既感觉。饭嘅份量好够食。自家制心太软 +18几好食。曲奇雪糕蔷薇之恋 +18味道唔系好重,都几fresh。热情玫瑰 +18玫瑰味好重,几好饮。Overall黎
熊小馆 Set for 2 $298

欧陆式浓汤两客加牛油法包
好食,法包上台个阵仲系热辣辣同好脆。

法式香草牛油焗田螺
味道都几好食,不过份量就唔算好多。

美国安格斯牛肩扒

露笋野菌意大利饭
材料好新鲜,露荀唔会有啲好老既感觉。饭嘅份量好够食。

自家制心太软 +18
几好食。

曲奇雪糕

蔷薇之恋 +18
味道唔系好重,都几fresh。

热情玫瑰 +18
玫瑰味好重,几好饮。

Overall黎讲,都系几好食,CP值都几高,始终set dinner 2个人食,$3XX左加埋单都几唔错。而且有几靓可以同熊仔一齐食饭打下卡,verg good。
2020-09-10
  • 美国安格斯牛肩扒
  • 心太软
熊小馆系九龙湾mega box行完ikea带埋小朋友既好选择成间餐厅充满熊啤啤小朋友既专区位置有小熊同小小玩具啊因为我地行完都比较晏 2:30呢个时段(2:30-6:00) 除左下午茶餐其他正价全日套餐有7折 如果迟左食饭 当食lunch都相当抵呀我唔肚饿所以叫左个小食餐-棉花糖烤吐司熊啤啤系咪好可爱呢 一齐食个面包系有蒜蓉既咸味啲棉花糖中间系溶溶地 食落好软绵 唔会觉得奇怪原本谂住几靓打下卡 点知比想像中饱肚男朋友因为冇食早餐所以叫左个安格斯汉堡薯条有餐前过面包同汤汉堡包既肉都够juicy无话好硬好乾身 ~ 而且几厚身够份量另外加左2杯特饮比较推荐芒果橙汁酸酸甜甜
熊小馆系九龙湾mega box行完ikea

无话好硬好乾身 ~ 而且几厚身够份量

另外加左2杯特饮
比较推荐芒果橙汁酸酸甜甜

2020-09-21 12 浏览
🔸芝士焗肉酱千层面 $85🔸法式香草牛油焗田螺 $50🔸铁板牛柳拼吉列鱼柳 $148🔸心太软 $42-今日难得早收工,同朋友去Megabox行街,经过呢间门口有好大只熊仔嘅西餐厅,童心未泯嘅我哋就咁就吸引咗入去🤣Starter拣咗法式焗田螺,连个薯蓉都好好味;升级套餐跟咗忌廉汤同好脆嘅蒜蒜法包,仲有餐饮。主菜我就拣咗铁板煎牛柳,五成熟出到嚟啱啱好,咬落好嫩唔多筋又有牛味。朋友食嘅肉酱千层面都系即叫即焗,一上枱啲芝士仲沸腾紧超吸引。最後叫多件心太软做甜品,超流心嘅朱古力浆为呢餐饮作结。最深刻印象就系餐厅嘅装修好有童话世界嘅感觉,仲有过家家area,带小朋友嚟放电,大人又可以食吓嘢relax吓真系一流!
🔸芝士焗肉酱千层面 $85
🔸法式香草牛油焗田螺 $50
🔸铁板牛柳拼吉列鱼柳 $148
🔸心太软 $42

最後叫多件心太软做甜品,超流心嘅朱古力浆为呢餐饮作结。

餐饭埋单差唔多400蚊,员工态度差,野食好一般,呢个价钱我下次都系去返大型饮食集团连锁店个啲地方食仲好,起码有质素保证。一坐低,等咗成4个字 20分钟,都冇人理过我地,一份menu都冇,咁我唯有自己去攞餐牌睇,睇完想叫嘢食,又系十问九唔应,不停叫唔该都冇一个员工过黎帮我写嘢,於是我起身自己周围搵员工,行埋去同佢讲写嘢,点知佢一句声都唔捻出,当听唔到走去睇二度,痴线,真系未食都一肚气,过咗半个钟终於有人得闲过黎「施舍」我帮我落单啦,真系皇恩浩荡!叫咗份黑松露意大利饭,份量细到几个汤匙食完(认真),再黎多碟肉眼扒,好似食橡胶咁,咬都牙痛,完全咬唔开,其他嘢食勉强合格。埋单时,又系十问九唔应,叫咗几个人都冇人帮我埋到单,最终又系要个客自己起身搵人埋单,个收银唔知第一日返工定咩事,连搵张单都可以搵成廿分钟 结论就系唔值得食,浪费时间系度等等等。
结论就系唔值得食,浪费时间系度等等等。
肉眼扒
黑松露带子意大利饭
2020-09-19 14 浏览
之前有黎食过Lunch, 今晚Happy Friday再黎呢间熊仔餐厅, 向市区商场里面, 地方算非常濶落,仲可以望住冰场, 价钱合理,餐牌有唔少选择, 系适合香港人既西餐口味, 主餐牌有饭同面或扒, +$28变成套餐仲可以有汤同饮品, +$16更可转为特饮, 晚市套餐都系$100之内, 仲有铁板餐由$105-148包餐汤牛油法包+咖啡或茶, 熊仔设计及摆设处处都有, 唔系得一两只, 真系适合唔同组合既客人好似一家人大小有小朋友既, 一班朋友, 或者糸FB或IG打咭人士.我叫左美国安格斯牛肩扒$158,再加左热情玫瑰, 系玫瑰花茶+热情果, 唔算好甜都几香玫瑰味, 朋友叫左忌廉汁黑松露天使面条$92, 两个都加左餐有汤有包有野饮, 两人加埋都系三百左右, 地方濶落乾净, 同隔离枱有相当安全距离, 真系要黎试下同D熊仔影下相同陪你食饭
2020-09-18
2020-09-16 13 浏览
最近因为疫情关系, 少咗出街食饭散心等等嘅活动抗疫努力系唔会白费嘅~~终於等到可以食一餐饭嘅机会啦! 有朋友就推介嚟这个熊熊的童话世界尽情放松压力一入到去嘅环境非常宽阔, 见到好多熊熊公仔呀!!size大细各有不同都有, 影相打卡真系一流呀~今次服务员仲将熊仔放隔离凳 🐻🐻🐻 可以影到同熊仔嘅合照, 有一直陪住食饭。 童真幻想嘅感觉即刻返番嚟,真系超开心除此之外,餐厅个景色就系对住溜冰场的上一层 可以边睇人花式一边享用美食~~今次2个人直接选择 Set for two~因为二人套餐真系超抵食,夜晚300唔洗就得!✨欧陆式龙汤两客 + 牛油法包前菜可以三选一, 各有特色的焗制美食,有茄子、芦笋同田螺呀…🤭锺意食海鲜嘅我哋最後选择了:💞法式香草牛油焗田螺田螺味道鲜甜, 食欲马上出晒黎终於来到主角的扒类,可以四选一~今次就Order了:💛烧味国谷饲厚切小牛扒拌醋渍野菌听朋友推介medium熟度就刚刚好👍🏻入口感觉软淋淋,好有融化的和味呀~而且酱汁秘制醋, 酸酸甜甜的好嘢味Ps记住要衬热食先会食到牛味嘅香浓😍意粉/饭类就五选一,成个set都算多选择呀,肯定有款中到最爱~🌟 芝士焗蜜桃汁去骨鸡腿
最近因为疫情关系,
少咗出街食饭散心等等嘅活动

抗疫努力系唔会白费嘅~~
终於等到可以食一餐饭嘅机会啦!
有朋友就推介嚟这个熊熊的童话世界
尽情放松压力

一入到去嘅环境非常宽阔, 见到好多熊熊公仔呀!!
size大细各有不同都有, 影相打卡真系一流呀~

童真幻想嘅感觉即刻返番嚟,真系超开心

除此之外,
餐厅个景色就系对住溜冰场的上一层
可以边睇人花式一边享用美食~~

今次2个人直接选择 Set for two~
因为二人套餐真系超抵食,夜晚300唔洗就得!

✨欧陆式龙汤两客 + 牛油法包

🤭锺意食海鲜嘅我哋最後选择了:
💞法式香草牛油焗田螺
田螺味道鲜甜, 食欲马上出晒黎

终於来到主角的扒类,可以四选一~
今次就Order了:
💛烧味国谷饲厚切小牛扒拌醋渍野菌

听朋友推介medium熟度就刚刚好👍🏻
入口感觉软淋淋,好有融化的和味呀~
而且酱汁秘制醋, 酸酸甜甜的好嘢味
Ps记住要衬热食先会食到牛味嘅香浓😍

🌟 芝士焗蜜桃汁去骨鸡腿饭
酸酸甜甜~开胃美味

芝士焗融晒系酱汁内,超级邪恶😋

甜品是4选1雪糕球, 想食其他有得升级。

心太软只系加 $18蚊, 甜品达人嘅我当然要try try😍
真系特别中意切落去流心的画面,好疗愈🤭