2018-07-24 113 浏览
星期一放咗工唔想煮是常識吧,所以就跟屋企人出去食晚飯,但大人又唔想食得太油膩又話怕肥要食清清地,咪去食小菜依間近近地係我哋飯堂。先叫個銀魚蒸肉餅,西芹炒鮮魷,豉椒炒鵝腸同埋豬潤浸時菜,餸到啦…個銀魚蒸肉簡直係我嘅 my favorite,銀魚係炸過嘅肉餅又夠彈牙個豉油又唔會咸,送飯係不二之選仲攪到我食咗2碗飯,西芹炒鮮魷係用XO醬嚟炒嘅,鮮魷夠鮮甜西芹又無渣,又係送飯嘅好餸菜,如果依個餸辣番少少就更好,而個豉椒炒鵝腸爽脆到不得了,仲可以用口咬開鵝腸又無肥膏,依個廚房直心直得俾個like,食得出佢哋清洗食物相當唔錯,再到我大人愛食嘅豬潤浸時菜,時菜只係配角主角當然係豬潤啦,個豬潤又甜又軟身食落口仲粉得嚟係爽嘅,攪到怕三高嘅我都忍唔住跟大人爭食。

外卖自取
2018-07-23 109 浏览
陪老公打完波,例牌會跟佢班波友一齊搵食,成班男人都係鍾意食吓小菜飲吓啤酒咁,其實我都幾鍾意咁樣跟住老公一齊飲一齊癲吓,今日到佢個fd帶我哋去食好嘢,因為佢哋每星期一人安排一次去食晚飯依個波友多數揀D又平又好食嘅地方。今次就去筲箕灣食打冷.小菜,去到就先睇牆上推介小菜再睇餐牌,款式都好全面我哋先揀咗個大鹵水拼盤,嚟到大大碟個五花腩同鵝件鹵得味道唔錯,大腸同雞腎好入味,生腸又爽又脆,紅腸又會好粉連個蛋都好好味,最緊要係全碟都係暖暖地唔會凍冰冰,一個小炒皇初初見到以為份量細,點知夾極都有依個小少皇本人覺得必食,因為鑊氣夠材料豐富當中有帶子,魷魚,同蝦,味道又好腰果又脆,而個魚湯粉絲雜菜煲都好個湯清得嚟有魚嘅甜,粉絲又唔會淋bet bet邊食邊飲邊吹水,都唔知食飽定笑飽
依個波友多數揀D又平又好食嘅地方

,一個小炒皇初初見到以為份量細,點知夾極都有
,而個魚湯粉絲雜菜煲都好
個湯清得嚟有魚嘅甜,粉絲又唔會淋bet bet
邊食邊飲邊吹水,都唔知食飽定笑飽
2018-07-22 75 浏览
成日聽到耀東邨,原來呢間餐館就喺喺正耀東邨對面馬路,都幾易搵到。呢味叫做蜜椒吊燒骨,外表看起來平平無奇,原本以為喺普普通通嘅一字骨,點知入口已經發覺喺好味道之餘仲可以有不同層次口感,最面層有少少反光,唔係油淋淋嘅反光,原來喺蜜糖薄薄咁包住左佢,唔單止喺咁,咬入口嘅感覺就好像食拔絲香蕉嗰層薄薄嘅外層一樣,第一感覺喺甜嘅蜜糖味,再咬落去就有黑椒嘅味道,再咬入啲先至係肥瘦適中嘅豬肉。仲有叫左籠仔荷香蒸爆牙餅(可以揀咸蛋/土魷/鮮魷/銀魚/咸魚/梅菜),鐘意食魚嘅我就揀左銀魚,聽講至靚嘅肉餅喺入口即溶,但呢度真的不一樣,啲肉餅非常彈牙,令我諗起以前食長洲彈牙魚旦嘅時候嘅感覺,估唔到喺呢度有咁靚嘅肉餅,加上荷葉獨有嘅香味,好味道。
2018-07-08 103 浏览
煮打菜由開業,一直幫襯的我。見証等位街坊人山人海,為你欣喜。近年,甚麼最低消費,取消送糖水,茶記服務態度,已是人所共知。大家都唔介意,畢竟來筲箕灣只求真味和好食。若失了起初的真味,即使賺到金和正評,也是名過其實。肉餅是開店功臣,得獎佳作,昔日處女味道是爽,彈,滑和潤。荷葉豐盈地摟抱住細嫩的肉糰,香薰撲鼻,一食終情。今晚再遇,才知何為芳華已逝,原味已成追憶,窮得只剩下彈。荷葉折耗,香氣褪去。恐怕我味覺失調,查閱同臺家人,半數異口同聲。想請周中師傅和黃永幟師傅再評,看這功臣始終如一嗎?無意分手,只怕不再遇上。

2018-07-03 134 浏览
朋友最近搬左去筲箕灣區,請我去參觀一下新居,順便聚下舊,趁今天下午沒有什麼事,就去探望這老朋友,朋友家人還在執拾家居,朋友就同我去樓下的小菜館邊食邊傾,小菜館全名是煮打菜打冷小菜館,睇到入門口的位置貼有相片,原來有這麼多明星來食過,還有得獎獎狀,食物應該有保證。味道應不錯!啖啖肉的鮮鵝片夠入味,林得黎又有點口感。京都上肉排,肉質鮮嫩,味道酸酸甜甜,開胃的一道菜!肉絲炒麵夠鑊氣,麵是用幼麵,炸得卜卜脆,非常香口,肉絲、銀芽、韮黃、紅羅白絲等加埋個玻璃獻汁,好好味!最後加多樣芝士焗大蝦伊麵,因為見到隔離枱食,食客讚口不絕,我們也叫返碟試下,果然不錯,蝦好大隻又彈牙的,而且份量都會不少,芝士汁濃郁,夾埋大蝦伊麵食,滋味又惹味!朋友聚舊,美食當前,少不了啤酒。
啖啖肉的鮮鵝片夠入味,林得黎又有點口感。
京都上肉排,肉質鮮嫩,味道酸酸甜甜,開胃的一道菜!
朋友聚舊,美食當前,少不了啤酒。
2018-07-03 104 浏览
今天放工幫住在筲箕灣的同事拎野回家,同事客氣請我到她家附近的煮打菜打冷小菜館食晚餐,佢話時常都有來食,食物水準不錯,而且食物多樣化,有潮州打冷、中菜小炒等,今晚我就不客氣了,試試這間菜館!菜館地方整潔,還得過獎!鮮鵝片:打冷首選當然是鵝片,滷水鵝是潮州菜最出名的名菜之一,而鵝片是整隻鵝最厚肉的部分,將鵝胸肉起骨切片,點些調製過的醋食,真的美味無窮,鵝片入味得黎又啖啖肉,還有滷水豆腐墊底,亦嫩滑入味,好味!豉油皇鵝腸;同事知我喜歡食鵝腸,立即叫了一碟,鵝腸加埋墊底的銀芽一起食,十分爽口!芝士焗大蝦伊麵:這個有驚喜,大蝦真的好大隻,爽口又彈牙,伊麵撈埋芝士汁食,非常惹味。值得推介!
菜館地方整潔,還得過獎!
2018-06-19
  • 鮮鵝片
  • 芝士焗烤大蝦伊麵
2018-07-01 174 浏览
今晚在筲箕灣吃晚飯,發現這家小店頗有人氣,門口張貼了不少明星與廚師的合照,想必也不錯。晚上7時,餐廳的顧客不算很多。裝修簡單,燈火通明,設有卡位和圓檯,與一般的茶餐廳相差無幾。餐牌選擇很多,有打冷、小炒、粉麵等。⭐️老火例湯$22以真材實料,以冬瓜等配料熬煮,清熱解毒。⭐️滷水拼盤(細)$82有墨魚、紅腸、腎、腩肉、大腸、生腸、豬耳和鵝腸。第一次吃那麼多內臟,內臟很爽脆,感覺很有趣!⭐️菠蘿生炒骨$82排骨是我的最愛,一定要試一試。火候夠,入口外脆內熱,熱騰騰的,很好吃呢!⭐️生炒牛肉飯$70份量夠,兩個人也吃不完。將牛肉切丁,肉味不算香,但勝在飯粒炒得乾爽,有嚼感。▪️這家店的菜式不算特別,味道也不夠驚艷,但情味不減。相信這家店是附近街坊的食堂,當晚所見,不少都是老顧客呢!

餐牌選擇很多,有打冷、小炒、粉麵等。
老火例湯

⭐️老火例湯$22
老火例湯

以真材實料,以冬瓜等配料熬煮,清熱解毒。

滷水拼盤(細)

⭐️滷水拼盤(細)$82

菠蘿生炒骨

⭐️菠蘿生炒骨$82
菠蘿生炒骨

⭐️生炒牛肉飯$70
生炒牛肉飯

2018-06-30 357 浏览
煮打菜的菜式選擇有很多,最出名的是爆牙肉餅,亦曾經獲過美食獎,今晚一定要試下!坐正廚房隔壁,飄來陣陣的滷水香。見師傅不停為滷味淋上滾燙的滷水汁,場面實在太吸引,立即要order一份滷水鵝片。滷水鵝片 $88排列整齊,傳來淡淡的滷水香氣,賣相很好。鵝片切得夠薄身,肉質尚算嫩滑,入口油香四溢;豆腐亦很出色,索晒滷水汁同鵝嘅精華,質地挺身又夠滑,唔錯唔錯!魚香茄子煲 $78熱辣辣,香噴噴!茄子和肉碎都帶有咸香和微辣,惹味非常,而且出奇地沒有太大的油膩感,用黎送飯真係一流!銀魚爆牙肉餅 $92最期待的肉餅最後先登場,連埋蒸籠一齊上,上面灑滿銀魚仔,䓤花和芫茜,賣相很好。肉餅厚身過隻食指,下面墊著荷葉一起蒸;銀魚仔係炸過的,為整碟肉餅帶來咸香之餘,口感豐富而有層次,正肉餅爆牙的秘訣,就係加入咗切粒嘅豬耳!豬耳的爽彈口感,再加上淡淡的荷葉香起和炸銀魚的咸鮮味,將本應平凡的蒸肉餅,提升了不知多少個檔次,難怪這味菜會獲得美食獎,真係實至名歸!煮打菜水準穩定,價錢親民,會經常幫襯

滷水鵝片 $88
排列整齊,傳來淡淡的滷水香氣,賣相很好。

魚香茄子煲

魚香茄子煲 $78

銀魚爆牙肉餅 $92

銀魚爆牙肉餅

煮打菜水準穩定,價錢親民,會經常幫襯
魚香茄子煲
2018-06-23 123 浏览
東區人都知筲箕灣多野食,唔知你又有冇食過呢間煮打菜呢?街坊個個都知,經常同朋友去飲酒打冷👍我心中首選我同朋友晚上9:30才入座,都還有不小人繼續入座,店員服務態度好好,好街坊朋友的感覺基本打冷潮洲菜,小炒小菜,朋友話要試白蟮煲好正,冰凍啤酒,夠凍啊蠔仔粥$48超大碗,夠兩個人食,肉碎好入味,蠔仔夠新鮮,而且鮮甜,比其他打冷店的粥更出色,那個鮮味完全吊出黎,值得一試滷水拼盤$82紅腸,墨魚,豬大腸,豬耳,鵝腸,生腸,腎,份量多,底部有芽菜,好入味,生腸,豬大腸洗得乾淨,配埋秘制辣椒油,醋,效啤酒一流👍白蟮煲$208新鮮白蟮,即叫即整,有兩種口味可以揀,蒜蓉果皮和香辣口味,我們揀了香辣口味,未上台已聞到香味同聽到滋滋聲啦,好野味,蟮肉爽,鮮甜,啖啖肉,差個白飯,但甘夜唔應該食白飯😂
基本打冷潮洲菜,小炒小菜,朋友話要試白蟮煲
好正,冰凍啤酒,夠凍啊
蠔仔粥$48
滷水拼盤$82
白蟮煲$208
$194 (宵夜)
  • 滷水拼盤
  • 蠔仔粥
2018-06-06 185 浏览
東區收工既朋友要搵個多嘢食既地方食飯,唔係鰂魚涌既話就係筲箕灣喇。聽住既同事介紹過佢屋企樓下有間好食既打冷,而我又好耐無食過,所以今日就特登約咗都係港島區做嘢朋友一齊去。星期一既平日去,唔算太多人,不過我地坐低咗之後都慢慢開始多人。打冷就梗係要個滷水拼盤做前菜,我地都叫咗個細嚟食下,好快就到咗,而且料都幾多,每樣都有四五塊左右,啲豬大腸都幾好食。叫條魚係必然嫁喇,我地就叫咗條「大眼雞」,佢係時價,我地食既當日就係做緊$158。好多魚肉!再叫咗個打冷必點既蠔餅,「潮式爆花蠔餅」,個餅入面既蠔有好多,而且又好大隻。最後就係咗「啫啫通菜煲」,一嚟到就聞到好香,食落去都好好味!
滷水拼盤(小)

好多魚肉!

滷水拼盤(小)
2018-06-03 130 浏览
山長水遠入到筲箕灣搵屋企人食飯,順便搵下附近有咩好西可以比我去一探究竟🤟🏿🤟🏿比我係附近搵到呢間叫菜食飯既小吃館!同屋企人最岩就係食中菜!一入餐廳門口已經見到我既最愛😍😍滷味!我最中意就係食滷水鵝❤❤之後我一坐低就二話不說叫左個雙拼🎉🎉鵝拼鵝腸😘😘先講鵝腸!大條得黎又夠爽口😎滷得又夠入味😛😛到啲鵝肉!真係又入味又鮮嫩🤟🤟配埋啲酸醋點綴一下🎊絕對係冇得彈!之後我再叫左個避風塘炒鱔!惹味得黎又脆卜卜咁!如果加啲喼汁比我,真係白飯都可以食得幾碗😊😊鱔最緊要夠新鮮!咁啲鱔肉先至會好似佢地咁整得咁淋咁易入口🤘🏻🤘🏻😆但係好熱氣 好有鑊氣最後仲有一個腐乳炒通菜!鑊氣夠😛腐乳味又夠濃郁😋😋點可以吾食呢?好新鮮既青草❤️真係吾叫吾得!小菜館家庭味道濃厚!最岩一家大細黎食下地道既廣東小菜🙆🏼‍♂🙆🏼‍♂

2018-05-03
2018-06-02 163 浏览
丈夫與我連同3位老人家諗住試下新野,致電問5位使唔使訂位,女職員話6:30pm, 最低收費$600,我回應咁都要?職員照問電話,名,收線。到達後,有很多空枱,坐滿只3成。見到隔離叫餸都唔夠$600,問職員,職員話訂枱要收最低消費 walk in 唔使。我話我致電來時無話walk in唔使,職員似是說所有客人也要收min charge. 但那女職員態度惡劣地勁串回應,你無問,緊係無講,打電話黎都係訂枱架啦…雖然唔係我聽 但我地會講訂枱要最低消費.她完全沒有道歉之意,好似埋怨我聽錯講錯。嘩,聽到我勁嬲,仲話你而家可以走當取消,但我比唔番枱你囉。我帶住3位老人家咋,否則,即走!我覺得你點好食都假,咁嘅態度想街坊幫襯都難,價錢不是問題,問題是你的態度完全當食客有錯,你又話不是聽電話那個,你點知職員點講呢,咁肯定客人錯?你一句唔好意思,或言語間誤會,已可緩和食客不滿,你卻要出逐客令,食客都不多,仲要咁嘅態度,真的不知你們可守住餐館幾耐。總之以後不會推介及幫襯。希望快點看到另一家新菜館。

總之以後不會推介及幫襯。希望快點看到另一家新菜館。
2018-06-02
2018-06-02 337 浏览
近期食咗太多泰越菜式, 要食返啲中式菜先得! 放工就同同事即興去咗筲箕灣嘅煮打菜食打冷小菜! 同事唔食鵝肉, 但嚟到打冷又可以唔叫番啲潮式打冷呢!滷水併盆 (小) $82 ~ 併盆有墨魚, 紅腸, 腎, 腩肉, 大腸, 生腸, 豬耳, 鵝腸。滷水汁調較得唔錯, 味道喊淡度恰好,生腸,豬耳好爽脆, 墨魚爽口彈牙, 其他的也夠晒入味!呢到嘅招牌菜~必食蒸選~都唔能夠錯過吖!籠仔荷香蒸爆牙肉餅 $92 ~ 肉餅有(咸蛋/土魷/鮮魷/銀魚/咸魚/梅菜)等6款配料可選擇, 我就選擇咗其他餐比較少有嘅銀魚嚟作配料,肉餅佈置銀魚仔乾, 好香口嚼勁, 肉餅底墊有荷葉來蒸, 帶有微微的荷葉香, 肉餅厚薄適中, 好有肉汁, 一齊食好有口感! 原本已有大蝦伊麵而沒有叫白飯的都忍唔住要叫一個飯嚟肉餅撈飯 始終肉餅配白飯先係最佳配搭!芝士焗大蝦伊麵 $188 ~ 伊麵送到上檯時溢出濃郁的芝士香氣, 嗅覺已經即時享受咗芝士汁好creamy 一點都唔膩, 大蝦有8隻, 每隻都啖啖肉! 伊麵我個人就喜愛較硬身的, 所以就覺得有點腍! 整得味覺都很不錯打冷配啤酒🍺 一個字爽Asahi $25下次可以一班朋友嚟再叫多啲餸
近期食咗太多泰越菜式, 要食返啲中式菜先得!
放工就同同事即興去咗筲箕灣嘅煮打菜食打冷小菜!
同事唔食鵝肉, 但嚟到打冷又可以唔叫番啲潮式打冷呢!
滷水併盆 (小)

呢到嘅招牌菜~必食蒸選~都唔能夠錯過吖!
始終肉餅配白飯先係最佳配搭!

芝士焗大蝦伊麵

打冷配啤酒🍺 一個字爽

Asahi $25

下次可以一班朋友嚟再叫多啲餸

2018-06-01
滷水併盆 (小)
芝士焗大蝦伊麵
  • 芝士大蝦伊麵
  • 滷水併盆(小)
  • 滷水拼盤
2018-05-30 167 浏览
去筲箕灣搵朋友食飯,朋友介紹話呢間潮州打冷好好食,個名都好得意叫做「煮打菜」。食潮州嘢梗係要叫條潮式凍烏頭😋,例牌鵝片(淨肉),同一份潮式爆花蠔餅🤤,同打冷最緊要配支啤酒🍻。無諗過上菜d食物咁大份😍!條凍烏頭大大條,食落啖啖肉一d腥味都無😋,經鹽醃過令到魚肉好鮮甜美味,但食落又唔會好鹹,味道一流👍🏻。鵝片大大碟都係$88,鵝片啖啖肉,再落左微暖嘅鹵水汁,更添香味👍🏻。鵝片帶有少少肥肉,食落又唔會覺得油膩,豆腐唔會好硬,真係好食夾大件😂。份潮式蠔餅,蛋味香濃,勁多蠔仔而且咬落啖啖肉,一d蠔腥味都無,咬落有d蔥花增加口感,炸得香脆可口,唔似出面食果d咁油「笠笠」同林哂。啤酒用左不鏽鋼杯,可以保持冰凍,好細心👍🏻。下次再嚟筲箕灣,一定要再試埋其他嘢食😆。
啤酒用左不鏽鋼杯,可以保持冰凍,好細心👍🏻。
下次再嚟筲箕灣,一定要再試埋其他嘢食😆。
凍烏頭
蠔餅
藍妹
鵝片(淨肉)
2018-05-27 85 浏览
一直好想食打冷菜式,但自己就一直搵吾到邊間好食。星期五放lunch個陣,經同事介紹後得知筲箕灣有味道出色既打冷小店,所以當日即刻去訂位了!店舖果然好多食客,幸好訂了位,所以好快就有位置坐。環境尚算大,位置坐得吾會逼呢!芝士焗大蝦伊麵:本人必推介首選菜式!首先,大蝦數量非常多,滿佈伊麵上,每隻大蝦同樣地爽口又大隻,帶有鮮甜味,無黑蚊蚊既蝦腸咖!芝士亦足夠佈於伊麵。連同伊麵食用,味道的確十分配合,麵質彈牙,超級好味!豉椒鵝腸:本人又再推介小菜了!餐廳以豉椒製成,令到整碟鵝腸惹味度大大增加。每一條鵝腸刀有清洗到乾乾淨淨,絕無帶肥膏咖!口感非常爽口,又是超正呢!鵝片:食得打冷野一定食埋鵝!由於我同同行朋友人數不多,所以order了鵝片!肉質滲出不少肉汁,十分香口又嫩滑。底下仲有豆腐片,份量同樣吾少!豆腐十分香滑啊!蜜椒薯仔牛柳粒:想食甜野既朋友,不仿考慮一下!牛柳粒吾硬身,仲帶香口既味道,牛味十足!薯仔才是真正的重點!薯仔十分香脆,由於以蜜糖製成,所以每粒刀好甜身,好似一道甜味呢,一樣好食啊!