2016-12-06 983 浏览
幾個朋友好耐冇見面了,今日啱啱都有時間,約咗一起下午茶㖞。品種和一般酒樓差唔多有幾個下午茶特價點心,從價格來𧗽量素質只能說差唔多,反正是朋友聚一聚,不在乎吃什麼
2016-05-24 1182 浏览
煌府多年前旺角食酒席,唔算太差!冇諗過今次荃灣呢間甘差!服務態度唔算差,一枱都有一個姐姐招呼!從冇食過乳豬係微暖,唔脆之餘肉質係un嘅脆肉瓜帶子珊瑚蚌~瓜係甜,但帶子冇鮮味,珊瑚蚌有陣味蟹球~呢個味道係最正常係熱剛炸出來的節瓜瑤柱譜~ 獻汁好好杰條魚D魚肉係un的,蒸得過熟炸子雞又過咸洒席比平時食全包酒席,已經貴D,何況人家喜慶事,唔明點解可以差到甘
煌府多年前旺角食酒席,唔算太差!
冇諗過今次荃灣呢間甘差!
服務態度唔算差,一枱都有一個姐姐招呼!
從冇食過乳豬係微暖,唔脆之餘肉質係un嘅
脆肉瓜帶子珊瑚蚌~瓜係甜,但帶子冇鮮味,珊瑚蚌有陣味
蟹球~呢個味道係最正常係熱剛炸出來的
節瓜瑤柱譜~ 獻汁好好杰
條魚D魚肉係un的,蒸得過熟
炸子雞又過咸
今日去咗尼間飲茶,真心唔得首先嚟咗皮蛋瘦肉粥同咸水角。皮蛋瘦肉粥近乎無肉同只有少少皮蛋白碎。更過分既係成碗粥係凍既。我話凍既意思唔係唔夠熱,而係好似室溫既凍水咁凍。因為公公中意食粥,所以我第一個就裝比佢。佢食咗啖話凍既,我以為佢意思係唔夠熱。點知我食一啖。。竟然可以凍到咁,真係難以置信。咸水角大家睇相都可以見到,炸到表面起哂卜卜,用紙巾印一印,非常多油。食完之後亦見到張金色紙上面有成氹油。大家睇相唔會好睇到既係佢地好細粒,味道亦唔夠濃。再嚟有近乎無蝦米既蝦米腸+不足既甜醬蔴醬叉燒包有頭髮同不明黑色物體蝦餃ok豬腳薑既豬腳全部都係骨,幸好味道ok蟹柳薄餅煙韌,好食,但係唔明點解叫做蟹柳薄餅,成樣嘢根本無蟹柳。今餐真心接受唔到。
今日去咗尼間飲茶,真心唔得
凍水咁凍既無料皮蛋瘦肉粥,咸水角

首先嚟咗皮蛋瘦肉粥同咸水角。

再嚟有近乎無蝦米既蝦米腸+不足既甜醬蔴醬
叉燒包有頭髮同不明黑色物體
蝦餃ok
豬腳薑

豬腳薑既豬腳全部都係骨,幸好味道ok
蟹柳薄餅

今餐真心接受唔到。
2014-11-12
2014-07-24 960 浏览
飲個早茶先春卷 脆皮鬆化,好有口感,味道都唔錯鯪魚肉球 大大粒,都幾新鮮,因最怕有腥味粉果 味道麻麻,唔似一般潮州粉果嘅味义燒腸 腸粉滑身,义燒軟熟,呢款ok蘿蔔糕 煎得香口,有蘿蔔味,可以一試燒賣 賣相唔得,但食落幾好,好有口感炒米粉 唔夠料,齋米一碟
飲個早茶先
春卷 脆皮鬆化,好有口感,味道都唔錯
鯪魚肉球 大大粒,都幾新鮮,因最怕有腥味
粉果 味道麻麻,唔似一般潮州粉果嘅味
义燒腸 腸粉滑身,义燒軟熟,呢款ok
蘿蔔糕 煎得香口,有蘿蔔味,可以一試
燒賣 賣相唔得,但食落幾好,好有口感
炒米粉 唔夠料,齋米一碟
2014-07-24
$50 (早餐)
2014-04-14 804 浏览
婚宴在煌府舉行,紫色的佈置感覺很浪漫蜜月鴻運乳豬全體全部菜色都是由侍應分成一碗碗的,分完後即刻收起,非常迅速很多碟菜都未能拍到照呢這乳豬皮有點煙靵乳豬肉算嫩滑,但未算很香,OK錦繡花枝蝦仁象蛂蚌是沒有味道的,而且有點靵蝦仁很爽的,但沒有鮮味的感覺瓜有點腍,沒有味道的珊瑚海皇卷炸得很脆,內裡是什果沙律,少許海鮮,酸酸甜甜的,OK瑤柱鮮菰燴時蔬瑤柱味頗重,很正菰是爽的,但沒有特別鮮味西蘭花一般般紅燒海皇竹笙燴燕窩最近很流行以燕窩代替魚翅,其實也很美味味道真的不錯,當然燕窩有多少大家心知肚明吧碧綠蠔皇鮮鮑片鮑片算頗大塊也很爽的,不會硬膠膠的味道,汁料夠濃鮑魚都很入味多得這濃汁,小棠菜和生菜也吃得很多呢清蒸大海斑大條魚總是難控制火候的,這海斑實在有點過火,但不算太嚴重當紅一品燒雞這雞有驚喜,雞皮又薄又脆,肉汁亦能被鎖住,很香很美味呢雙喜炆伊麵不好吃,只因伊麵煮得實在太腍了其實還有甜品,但明天要早起上班,不能品嚐了總的來說,以飲宴的質素算合格最重要的是大家開開心心吃餐飯,恭賀一對新人
婚宴在煌府舉行,紫色的佈置感覺很浪漫
蜜月鴻運乳豬全體
全部菜色都是由侍應分成一碗碗的,分完後即刻收起,非常迅速
很多碟菜都未能拍到照呢
這乳豬皮有點煙靵
乳豬肉算嫩滑,但未算很香,OK
錦繡花枝蝦仁
象蛂蚌是沒有味道的,而且有點靵
蝦仁很爽的,但沒有鮮味的感覺
瓜有點腍,沒有味道的
珊瑚海皇卷
炸得很脆,內裡是什果沙律,少許海鮮,酸酸甜甜的,OK
瑤柱鮮菰燴時蔬
瑤柱味頗重,很正
菰是爽的,但沒有特別鮮味
西蘭花一般般
紅燒海皇竹笙燴燕窩
最近很流行以燕窩代替魚翅,其實也很美味
味道真的不錯,當然燕窩有多少大家心知肚明吧
碧綠蠔皇鮮鮑片
多得這濃汁,小棠菜和生菜也吃得很多呢
清蒸大海斑
大條魚總是難控制火候的,這海斑實在有點過火,但不算太嚴重
當紅一品燒雞
這雞有驚喜,雞皮又薄又脆,肉汁亦能被鎖住,很香很美味呢
雙喜炆伊麵
不好吃,只因伊麵煮得實在太腍了
其實還有甜品,但明天要早起上班,不能品嚐了
總的來說,以飲宴的質素算合格
最重要的是大家開開心心吃餐飯,恭賀一對新人
2014-03-16
2013-05-14 311 浏览
親戚擺壽宴,五圍枱,地方尚算寬敞,一家人坐,其實呢類飲宴菜式都差不多,唔會有驚喜!乳豬--皮脆,不太肥,點甜醬!幾好食!鮮蝦珊瑚蚌炒時蔬--用個雀巢裝住,材料新鮮,蝦同珊瑚蚌爽口,時蔬有西芹翠肉瓜,連埋紅黃椒,色彩繽紛又好味!草菇蟹肉繪西蘭花--份量大,草菇新鮮,蟹肉無乜味,西蘭花爽口,好味!魚翅--成餐飯最差呢樣,自己對魚翅已經無乜興趣,上枱微暖唔夠熱,好多肉絲,食緊見到一兩條魚翅有斑紋,唔知係鯊魚種類唔同,定另有原因!鮑魚生菜--雖然鮑魚唔係大隻,但乾鮑本來好味,亦炆得入味,生菜爽口新鮮!蒸海斑--養斑,蒸得一般,正常!炸子雞--脆皮,雖然未至於肉嫩,正常!炒飯伊麵--我食咗伊麵,正常!壽包--大大個,熱辣辣,我無食蛋黃,蓮蓉都滑,不會太甜!好味!紅豆沙--煌府紅豆沙一向唔錯,起沙,紅豆大粒,不會過甜,好味!地方企理,廁所乾淨待應勤快!
乳豬--皮脆,不太肥,點甜醬!幾好食!
魚翅--成餐飯最差呢樣,自己對魚翅已經無乜興趣,上枱微暖

蒸海斑--養斑,蒸得一般,正常!
炸子雞--脆皮,雖然未至於肉嫩,正常!
炒飯伊麵--我食咗伊麵,正常!

地方企理,廁所乾淨
待應勤快!