2018-11-18 54 浏览
他一向害怕走進有售賣柳州螺絲粉的地方,因為那浸酸筍味他是最介意的,不過今晚點都要帶佢黎試哩間,因為哩度除左柳州螺絲粉仲有好多其他不同麵食,鋪仔細細但係上菜時絕對是有心思,因為某啲款式麵食有一個木製的爐去助熱。不過覺得鋪仔咁狹窄嘅環境好容易會發生意外。我們叫了胡椒豬肚雞湯面和五穀魚湯麵。胡椒豬肚雞湯麵湯底濃郁,帶強烈的胡椒味豬肚頗淋,雞件就比較細一啲,麵質是上海麵有彈性唔錯唔錯五穀魚湯麵湯底就較為淡,但係麵質帶有色彩的而且頗有味道鯇魚片切得較為薄,而且有少少鞋口。另外仲有個煎蛋餃都很推介,但今次食已經賣完了,下次早一點吧!

胡椒豬肚雞湯麵

胡椒豬肚雞湯麵湯底濃郁,帶強烈的胡椒味
豬肚頗淋,雞件就比較細一啲,麵質是上海麵有彈性唔錯唔錯

湖南五穀魚湯粉

五穀魚湯麵湯底就較為淡,但係麵質帶有色彩的而且頗有味道

鯇魚片切得較為薄,而且有少少鞋口。

胡椒豬肚雞湯麵
湖南五穀魚湯粉
慘慘又抽到返夜地獄更😵趁未落地獄前一枝公去吃個最後的午餐先🙈位於旺角道既無麵不歡🍜喺旺角站B2出口行過黎亦夠哂方便😆環境簡約既設計🙈簡約中壁畫以宣揚中華文化精華做襯托☺️展示著古代唔同人既做麵及煮食過程😆👨🏻‍🍳而呢度亦有唔同種類特色既麵食同小食😋每款食材更有以中華特別設計既碗碟😆讓食客「中華一番」😆👨🏻‍🍳🍜原創胡椒豬肚雞麵以壯觀既鐵鍋爐上枱🤩用木架細火讓熱鍋保持溫度亦顯細心體貼☺️🔥湯以豬肚及經爆香既三黃雞作湯材🐷🐔😆再用紅棗枸紀天然藥材慢煮☺️🍲加入胡椒作調味讓湯辣中帶香😋而且食出淡淡雞油香🤤🐔加入上海麵依然爽口之餘🍜😆吸收湯中精華更為鮮味☺️三味爽脆魚皮三味有酸辣香辣及泡椒🌶將切起既魚皮直接生灼🐟爽脆彈牙既魚皮再配合三款唔同既調味🤤食落酸酸辣辣夠哂開胃🤪😋藤椒炸雞扒雞排用藤椒等配料醃製🐔醃製得夠入味之餘🤤肉質嫩滑脂肪比例均勻食落唔會油膩🤤🐷而且造出外脆內軟既絕住口感😆牛腩煮得嫩腍夠哂入味😋吸盡滷水腩汁精華☺️🐮
慘慘又抽到返夜地獄更😵

吸盡滷水腩汁精華☺️🐮
2018-11-16
藤椒炸雞扒
2018-11-14 44 浏览
夜晚唔係好餓,就諗住食個麵就算😎 所以就同朋友去左食麵☺️主食叫左原創胡椒豬肚雞麵同卜卜蜆花甲粉呢兩款麵係用鐵鍋上 有個好處就係食到尾都係熱辣辣👍🏻麵條口感非常好 而且吸左湯汁真係好正 成鍋材料包括「豬肚、三黃雞、胡椒、紅棗、杞子」感覺非常足料 花甲真係幾大隻 ☺️小食方面 我地點了蛋餃 手撕雞 仲有被稱為爆菊花甘辣既魚蛋 😂蛋餃既皮係用雞蛋,好薄好香蛋味 而且份量唔算太多 同朋友一齊share就岩岩好☺️麻辣手撕雞幾正辣辣地好開胃🙈如果食得辣都推薦大家試吓勁辣魚蛋😛我果個非常食得辣既朋友都話幾辣事關係麻辣黎🙂食完見佢個嘴腫曬 不過好似幾過癮 大家下次黎可以試下
夜晚唔係好餓,就諗住食個麵就算😎 所以就同朋友去左食麵☺️
主食叫左原創胡椒豬肚雞麵同卜卜蜆花甲粉
呢兩款麵係用鐵鍋上 有個好處就係食到尾都係熱辣辣👍🏻
麵條口感非常好 而且吸左湯汁真係好正

2018-11-14 195 浏览
柳州螺獅粉一直都有聽人講過話好好食,知道花園街街市附近開左間無麵不歡的麵店,於是就去試下!店舖不算很大,大概有10張4人枱,但都不會很迫。牆上貼有這間店出名的麵款相片,還有廚房出面的牆上掛了一個很大的霓虹燈"麵"字,幾特別!每張枱都有點菜紙,自行於上面填寫揀選便可以了!麵店除了有我想食的柳州螺獅粉,還有很多不同省市的特色麵款,如東北土豆粉、重慶豌雜麵、貴州蕨根粉等。柳州螺獅粉,配有肉碎、酸豆角、花生、酸辣筍、木耳絲同脆腐竹,湯底有少少酸辣,個粉睇落有點像米線,但食落較米線爽口,而且都算吸味。由於配料都是條狀較多,所以食每啖粉都會夾雜住配料,又爽口,又酸酸地咁,口感很豐富。香煎蛋餃,以前食過朋友屋企人整的蛋餃,主要是用肉碎整的。但這裡的蛋餃,除了有豬肉外,還有豆角,增加了爽口感,咸度適中。蛋餃不會整到好大粒,方便一啖咁食!食中國粉麵當然要飲下王老吉,有助降火!總括黎講呢間麵店有好多中國不同省市的粉麵和小食,淨係看隻碗都好有中國特色。另外我見其他客人有D粉係會用火暖住上的,所以下次我都要再黎試下佢其他款!

香煎蛋餃
食中國粉麵當然要飲下王老吉,有助降火!
2018-11-13
  • 柳州螺獅粉
2018-11-12 76 浏览
朋友想食螺獅粉,就去了無麵不歡,因為怕要等位就選擇新分店。除了螺獅粉,卜卜蜆粉絲、胡椒豬肚雞麵都想試。麻辣手撕雞 $28份量有點少,手撕雞似雞碎,而麻辣味不多。柳州螺獅粉 $48上檯沒有預期的臭味,又話好臭既?!只有螺獅肉、花生、肉末、酸豆角、酸辣筍等。朋友只是覺得少辣,而我食開BB辣也覺得微辣,辣度不吸引加上只是這些配料,$48在譚仔會吃得很豐富。順德卜卜蜆花甲粉絲 $62算多黃蜆、花甲,而且幾新鮮,有剁椒比螺獅粉更有辣味,仲超級多粉絲,重蒜味。整體味道不錯,但$62有少少貴。
朋友想食螺獅粉,就去了無麵不歡,因為怕要等位就選擇新分店。

除了螺獅粉,卜卜蜆粉絲、胡椒豬肚雞麵都想試。

麻辣手撕雞 $28
份量有點少,手撕雞似雞碎,而麻辣味不多。

柳州螺獅粉 $48
上檯沒有預期的臭味,又話好臭既?!
只有螺獅肉、花生、肉末、酸豆角、酸辣筍等。

順德卜卜蜆花甲粉絲 $62

2018-11-12 75 浏览
喺旺角行完街,肚餓想醫肚,見到間餐廳叫「無麵不歡」,覺得幾過癮,又唔洗等位,唔洗諗,即刻入去坐低!😂 2個人叫咗2款麵食,再叫咗幾款小食,大滿足!😌·🔸 原創胡椒豬肚雞麵 (上海幼麵)($68)9/10 職業病發作,見到「原創」二字就兩眼發亮🤩,梗係要支持下!🙋🏻‍♀️ 餸有豬肚🐖、三黃雞🐔,份量都幾多,而配料就有紅棗、枸杞,上枱時連埋個爐仔暖住個湯,呢排天氣轉涼🌀,最啱食呢個!·🔸 東北土豆粉($38)8.5/10有得揀番茄、三鮮、麻辣、酸辣,我哋揀咗麻辣🌶,但怕太辣,所以特別要求叫咗小辣。味道麻麻辣辣,好開胃,我哋食到流汗,麻辣得非常過癮呀!😆·🔸 牛肚(配料 $12)9.5/10牛肚🐂味好香,一d雪藏味都冇,啱晒一向鍾意食牛雜嘅朋友!😍·🔸 鍋燒肉(配料 $12)10/10好好味嘅鍋燒肉,非常香脆,不知不覺食完一舊又一舊,想再加多碟!🤤·🔸 香煎蛋餃($18)8/10蛋皮🍳煎到好香脆,入面包住新鮮豬肉餡🐖,細細隻,可以當一口餃!😛·🔸 香酥排骨($30)9.5/10大大舊排骨,外面炸得好香脆,但入面嘅肉豬仲保持住嫩滑,有肉汁,大愛呀!😋·🔸 麻辣手撕雞($28)9/10平時我食開嘅

🔸 原創胡椒豬肚雞麵 (上海幼麵)($68)9/10
原創胡椒豬肚雞麵 (上海幼麵)

🔸 東北土豆粉($38)8.5/10
東北土豆粉

🔸 牛肚(配料 $12)9.5/10
牛肚🐂味好香,一d雪藏味都冇,啱晒一向鍾意食牛雜嘅朋友!😍
牛肚

🔸 鍋燒肉(配料 $12)10/10

🔸 香煎蛋餃($18)8/10

🔸 香酥排骨($30)9.5/10

🔸 麻辣手撕雞($28)9/10
平時我食開嘅手撕雞多數都係凍食嘅,而呢度嘅麻辣手撕雞係熱辣辣,個人唔覺得好辣,反而麻嘅感覺幾明顯,好正!👍🏻

🔸 爆菊花辣魚蛋($18)8/10
冇改錯名,辣到幾乎「爆菊花」🔥💥! 魚蛋🍡嘅外皮係脆嘅,幾有驚喜!
爆菊花辣魚蛋

🔸 雪碧 + 可樂(跟餐 $8 + $8)
今餐大部份嘅菜式都係辣嘅,好彩唔算太辣,就算我呢d唔食得太辣嘅人都接受得到,有埋冰凍飲品🥤,解辣就冇難度啦!😆
原創胡椒豬肚雞麵 (上海幼麵)
牛肚
麻辣手撕雞
無麵不歡😎似乎講緊我,結果我走咗入去試一試🌝一睇個餐牌,就知道係肉食獸至愛😋兩個人,點左起碼十幾樣野😛先講講主菜先😎順德卜卜蜆花甲粉絲大力推薦👍大大鍋,份量唔少,花甲好大隻👍😋我見在場有一半人都叫花甲粉絲🙈宜賓燃麵純粹俾個名吸引左,配料有宜賓芽菜,肉末,花生碎,蔥花😎個人覺得味道較淡,不過好大碗😆另加配料:豬軟骨,鹵五花肉,牛腩,牛肚,醬醃花生蘿蔔,涼拌秋葵基本上全部啖啖肉🙈啱哂我,肉質夠淋,入哂味,的確好正👍鍋燒肉特別推薦,因為好好食👍雖然賣相一般,但勝在好香脆,好香口,味道好依食零食咁😋呢個一定會再食😛特色小食:藤椒炸雞排極力推介👍炸得啱啱好,大大塊,非常香口,肉質鮮嫩🤤香酥排骨香脆好食🙈味道亦唔錯係略嫌炸得燶咗少少麻辣手撕雞唯一失望😞可能醃得太耐,因為口感唔係太好🙈整體感覺唔錯👍我會encore😋個頭食黎食去都係雲南米線,終於有其他選擇🤤而且呢間開到凌晨5點,幾夜都食到🌝
無麵不歡😎似乎講緊我,結果我走咗入去試一試🌝
一睇個餐牌,就知道係肉食獸至愛😋兩個人,點左起碼十幾樣野😛

先講講主菜先😎
順德卜卜蜆花甲粉絲
大力推薦👍

宜賓燃麵

另加配料:
豬軟骨,鹵五花肉,牛腩,牛肚,醬醃花生蘿蔔,涼拌秋葵
基本上全部啖啖肉🙈啱哂我,肉質夠淋,入哂味,的確好正👍

特色小食:
藤椒炸雞
極力推介👍
炸得啱啱好,大大塊,非常香口,肉質鮮嫩🤤

香脆好食🙈味道亦唔錯
係略嫌炸得燶咗少少

麻辣手撕雞
唯一失望😞可能醃得太耐,因為口感唔係太好🙈

整體感覺唔錯👍我會encore😋

2018-11-08 50 浏览
由moko行去旺中時係天橋看到開左間無麵不歡,馬上拉朋友去試下先來有好唔同款式可以選擇,有乾拌米粉、柳州螺獅粉、豬肚雞麵等🗯有講定係有啲咩配料,仲有寫下了點句子好似同我地傾計咁....Like Facebook 有小食送喔!但記住係午市及宵夜時段先有喔‼️爆谷花辣魚蛋哈哈....聽到是這名字是爆谷花魚蛋我笑了😂😂我想魚蛋會有幾辣呢🤔食左第一啖 oh~既刻食到辣味呀!會令我馬上出了點出汗😂魚蛋也好彈牙!喜歡麻辣感覺的人不妨一試湖南五穀漁湯粉 $56 湯底有原味、酸辣及麻辣配料包括鯇魚片、滑豆腐、脆黃豆、蔥花、莞荽、酸菜...大大碗😍份量係好足夠👍🏽就簡了清湯底,很奶白色喔鯇魚片有好多塊,不過食既時候一定要好小心喔因為都有啲細骨。鯇魚片有好多塊,不過食既時候一定要好小心喔因為都有啲細骨。食緊時候發現了啲麵唔同顏色🎨,係因為做左五穀黎整個麵的,食落好彈牙🤟🏽順徳卜卜蜆花甲粉絲 $62一拎到出黎就哇左聲🤩出哂煙♨️用個鐵鍋煲有個爐仔煲住🔥keep住熱呀👍🏽配料包括黃蜆、花甲、金針菇、玉米、蔥花、芹粒、莞茜、剁椒🤟🏽卜卜蜆既數量有成11、12粒,粒粒都好鮮甜而且又無沙粉絲索曬海鮮既甜味 同朋友再加了

有好唔同款式可以選擇,有乾拌米粉、柳州螺獅粉、豬肚雞麵等

Like Facebook
有小食送喔!
但記住係午市及宵夜時段先有喔‼️

爆谷花辣魚蛋

湖南五穀漁湯粉 $56
湯底有原味、酸辣及麻辣
就簡了清湯底,很奶白色喔

鯇魚片有好多塊,不過食既時候一定要好小心喔因為都有啲細骨。
湖南五穀漁湯粉

鯇魚片有好多塊,不過食既時候一定要好小心喔因為都有啲細骨。

順徳卜卜蜆花甲粉絲 $62

卜卜蜆既數量有成11、12粒,粒粒都好鮮甜而且又無沙
粉絲索曬海鮮既甜味

同朋友再加了這些小食
酸豆角$6
豬軟骨 $12
麻辣手撕雞 $28

為食小胖子後記💭
這裡的價錢合理,會令你吃到攬住個肚仔出門口

2018-11-06 29 浏览
見佢有種叫撚麵, 個名咁搞笑, 梗係試下, 點知.... 係無味GE麵LAW....不過份量好多, 有D 花生, 肉碎, 我地加錢叫左辣魚乾做配料, 辣魚乾好惹味! 用來用D 無味GE 麵一齊食, 幫補下。另外叫左手挪雞。手挪雞唔係上海果種有麻醬, 而係麻辣的, 我唔太中意姚辣, 覺得一般, 同埋太細碟了。讚好FB + PO 相, 送多樣小食, 我地叫左辣魚蛋, 魚蛋又幾大粒WOR, 仲要係新鮮炸起, 唔係出面一串串果D, 好香口,唔會太辣, 好食。叫左榔汁, 以為是一杯杯自製,原來係某牌子GE 椰汁咋...

2018-11-06 96 浏览
在香港旺角也能吃到螺獅粉!這次來到旺角道這間來吃,除了螺獅粉還有很多其他粉麵選擇,如土豆粉、厥根粉比較少見的種類柳州螺獅粉的臭味來自於酸辣筍,一上桌能聞到臭臭的味道,但吃起來不會很臭,我覺得這碗味道沒有很重,應該蠻符合香港人的口味上面有一粒粒小小黑黑的就是螺獅,吃起來沒什麼味道,米粉吃起來很有彈性很滑溜,煮的不錯湯頭不會很辣喝起來微酸,想吃辣可以加特製辣醬!另外點了大腸和牛腩,大腸滷得很透徹整個入口即化,吃完覺得太少啦還想吃牛腩也入味但有點硬,整碗螺獅粉的份量很大吃完非常飽

牛腩也入味但有點硬,整碗螺獅粉的份量很大吃完非常飽

大腸
2018-11-03
2018-10-27 108 浏览
本人一向喜歡吃川味粉麵,見到這間新開的主打螺獅粉,有報導介紹,而且看似正宗,於是這晚決定一試,心想應該不會中伏,豈料是福不是伏,是伏躲不過。一行二人共點了一碗螺獅粉,一碗「原創」胡椒豬肚雞,麻辣手撕雞小食。值得一提的是,從坐下直到食物送到,桌上前一手的碗筷也沒有人收拾,現在回想,其實上一手吃剩了一大碗的螺獅粉,是一個上天給我的一個啓示,警告我應該要及早離場,回頭是岸,可惜當時我被店內螺獅粉獨有的酸臭味迷倒,沒有這個覺悟。麻辣手撕雞先來,份量像法國菜,如果是配菜價錢尚可接受,但與$28小食價錢不成正比。雞肉很碎,偏梅及鞋,有點粉口,口感獨特,應正名為麻辣手碎雞。再來螺獅粉,味道淡而無味,只有單調的辣味,毫無特色可言。吃著吃著,忽然想起這是螺獅粉,那螺獅肉在哪裡呢?經過仔細搜索後,終於找到傳說中的螺獅肉,上圖看到已是最大粒的,大小比鼻屎大一點,沒有味道的,我是第一次吃螺獅肉,不知道這是否正常。最後「原創」胡椒豬肚雞也來到,一直心想,胡椒豬肚雞很多地方都能吃到,不知道這店賣的「原創」之處在哪,一看發現面頭上的黃油厚得誇張,目測有5mm厚,可能這就是原創之處,無奈我不懂欣賞,只好把油片走。上圖

份量像法國菜的麻辣手撕雞

淡而無味的螺獅粉

再來螺獅粉,味道淡而無味,只有單調的辣味,毫無特色可言。

比鼻屎大的螺絲肉

被一層約5mm厚的油覆蓋的胡椒豬肚雞

從胡椒豬肚雞片出來的黃油

上圖可見,這是片出來的油,約有半碗多,相信可以帶回來當作煮食油使用,一定別有風味。話說回來,胡椒豬肚雞中的雞件骨比肉多,碎碎濕濕,不愛吃肉的應該會喜歡。

吃畢全餐,一句說話總結:「唔怕生壞命,最怕改壞名」,這店的名:「無麵不歡而散」就是好例子了。
2018-10-26 93 浏览
比廣告吸引,對麵情有獨鍾嘅我決定放工搭車出旺角試下,一入到門口已經聞到好大陣臭味,坐落聞慣左又無乜野,我唔抗拒尼陣味入去嘅時候人都好多人,要搭枱,張枱仲有條蔥同粉絲喺到未抹乾淨...叫左個香煎蛋餃但無貨,個麵想加個牛肚都無貨...蒜蓉香煎千頁豆腐味道唔錯,好惹味但係第一碟上嘅菜,店員無比筷子,我望住佢等左大約5分鐘,店𥚃嘅冷氣又凍,幾驚吹到凍哂...原創胡椒豬肚雞麵尼個我試左幾啖,覺得幾好味,個麵有得用火燒住,都幾特別,友人略嫌胡椒味太重,雞無咩雞味,但配上海麵口感不錯,好有咬口柳州螺絲粉無我想像咁好味,我心目中覺得佢係酸酸辣辣的,但佢唔係,我覺得都個湯好少同都幾淡椒鹽鍋巴土豆幾香幾惹味 抹茶奶茶幾好我覺得友人個胡椒雞麵好食啲,可能係隔離飯香嘅心態麵嘅選擇好多,下次再試下其他先。

叫左個香煎蛋餃但無貨,個麵想加個牛肚都無貨...

味道唔錯,好惹味

柳州螺絲粉

椒鹽鍋巴土豆
幾香幾惹味

抹茶奶茶幾好

我覺得友人個胡椒雞麵好食啲,可能係隔離飯香嘅心態
麵嘅選擇好多,下次再試下其他先。

2018-10-26
2018-10-24 129 浏览
之前試過係總店女人街入面個間食過,聽聞新店開到零晨5點!終於”的”起心肝要試下新店,未開門已經聞到陣陣既臭味,已滿心歡喜,之前食過螺絲湯粉,今次侍應推介左我試下撈麵,叫左個重慶碗雜麵,不錯喔!辣油加上麻醬 辣辣地, 簡直絕配 大腸不過不失啦,雞湯娃娃菜反而對比總店更出色, 個湯頭非常之清甜又入味,最重要 呢間鋪啲侍應比總店好好多,又夠細心,問左幾次野都唔會嫌煩黑哂面,飲食業服務真係幾重要,絕對會番轉頭
2018-10-22
宵夜
  • 重慶碗雜麵 雞湯娃娃菜
2018-10-21 115 浏览
朋友帶我來到旺角道的無麵不歡, 1點鬆d都好多位... 心諗會唔會中伏?大家都叫左個東北土豆粉, 朋友加個雞絲, 我就加了腩肉店員應該好新, 煮食物也唔快, 最抵死係麵都已食到一半, 已整定左的雞絲同腩肉都未得要催2次.個東北土豆粉好有咬口, 我都覺得比烏冬更彈... 我叫麻辣嫌唔夠辣, 不過好大陣味..腩肉凍的又量唔多, 不過堅係腩, 肥肉無有怕的話應該正..原來朋友帶我來係因為呢間店收E-payment, 經個apps比錢仲有extra $2/ 一里咁賺, 我地食左$93佢就賺左41里數, 另外個apps係tie with credit card比錢的, 即係又有d里數再賺, 攪到我都即裝個apps, 仲會在apps搵下邊度可以用呢個apps比錢賺里數添. hahaha
大家都叫左個東北土豆粉, 朋友加個雞絲, 我就加了腩肉
腩肉凍的又量唔多, 不過堅係腩, 肥肉無有怕的話應該正..
2018-10-16
2018-10-20 130 浏览
太太滿心歡喜,熱切期待黎呢家試下特色麵,點知中曬埋伏~~~~~~用埋D點麵單,寫左一輪之後,先至話無胡椒豬肚雞麵,大佬呀可唔可以早D出聲呀之後後面黎左一家六口,入單果位不但入漏我個女果碗麵,之後入番單果陣仲要排過隊尾,我老婆同我食完都未黎,於是把幾🔥取消我阿女碗麵。柳州螺螄粉味道淡,無麥味。五穀漁粉只有魚腥味。鍋燒肉都係無味,唔知係麥肉。總之,阿姐同細佬兩位管理非常極度混亂,雖然第一次幫襯,錯漏百出後,一聲唔好意思都無講,唔知點做新店生意,極度失望

柳州螺螄粉味道淡,無麥味。
五穀漁粉只有魚腥味。
鍋燒肉都係無味,唔知係麥肉。
2018-10-20