2023-09-13
話說尋日同個朋友同佢個仔去呢度食飯夜晚7點,都係得我地一枱,然後隔多陣有對couple黎左,總共兩枱客成個場真係無人,好靜咁呢個係親子餐廳,個場提供左玩具俾小朋友玩,我朋友個仔就走左去玩玩具啦我自問係一個麻麻地小朋友既人,對小朋友製造出黎既音量同埋打鬧係好敏感的,所以我接下來既comment絕對唔會係因為縱容小朋友或者護短而有咁既感受我朋友個仔,算係乖了,佢走去玩玩具所發出既音量,基本上就係d玩具自己出既音樂聲,d ding ding登登同埋我計過,成晚有3次唔小心將玩具(珠仔或者小配件)趺落地下,發出唔多音量的唔知咩原因,店員先生由我地入店之後就一直板住塊面,好燶,黑面咁 (大佬...呢個係親子餐廳,加上服務行業,笑容點都要有少少掛...)然後個d珠仔玩具卡住左,佢走過去小朋友個度,咩都無講,大力拍落個玩具頂,拍左幾下(好似以前電視信號唔好,我地會大力拍兩野個種),將卡住既珠拍返落去,但拍之前完全無同我地講,真係俾佢嚇親。好感謝你幫忙,但可唔可以講一聲先。你咁突然,唔好話小朋友,大人都會嚇親。(由於我同我朋友係食梗野,小朋友自己係玩具區玩,我地唔係身邊。所以個下我地兩個真係真係嚇親)
成個場真係無人,好靜
幫完之後個店員先生又全程繼續無表情,企附近望住(無表情得黎又好惡個樣...)。間餐廳我選的,所以我都好唔好意思。不停安慰我朋友,話個店員其實係樣子生得惡姐,但應該無惡意的。
好大壓力,好似小朋友一發出少少聲量就會點咁,搞到我地兩個都急急腳食,然後去返小朋友身邊。
佢的確無惡意我相信,但真係表情管理同埋待人接物可以好少少。始終呢個係親子餐廳,大家帶小朋友去食飯都係希望歡樂d,唔係好似我地咁,成晚食到好提心吊擔...