2007-03-27 20 浏览
天陰陣雨, 本非賞花好日子, 但香港花展已是最後兩天, 如果錯過便要明年請早. 出發前先去大坑醫肚, 聽聞炳記茶檔水準不錯, 一於試試.浣沙街一帶對我等攝影發燒友來說, 當然不會陌生, 炳記位於後巷中, 要找到也不算難.星期六午市也算多人, 剛好有一張檯有位可以坐下, 幸運. 望望牆上的餐牌, 相當簡單, 其實就只是公仔麵, 多士及三文治幾款, 內容當然可以自由配搭. 我要了一個豬扒紅腸麵和凍奶茶. 效率不錯, 不足五分鐘麵就送到, 大大碗賣相不錯, 紅腸是煎過的, 有5-6塊, 豬扒並非整塊上而是已經切成小塊, 兩者味道並非甚麼神來之筆, 但檯上擺放了麻油, 加幾滴進去, 再加點辣油, 整碗麵就變得香又辣, 很對我口味, 三扒兩撥便吃完. 見有人等位, 便立刻起程前往維園, 半個小時又解決了一餐.
天陰陣雨, 本非賞花好日子, 但香港花展已是
最後兩天, 如果錯過便要明年請早. 出發前先
去大坑醫肚, 聽聞炳記茶檔水準不錯, 一於試
試.

浣沙街一帶對我等攝影發燒友來說, 當然不會
陌生, 炳記位於後巷中, 要找到也不算難.

星期六午市也算多人, 剛好有一張檯有位可以
坐下, 幸運. 望望牆上的餐牌, 相當簡單, 其
實就只是公仔麵, 多士及三文治幾款, 內容當
然可以自由配搭. 我要了一個豬扒紅腸麵和凍
奶茶. 效率不錯, 不足五分鐘麵就送到, 大大
碗賣相不錯, 紅腸是煎過的, 有5-6塊, 豬扒並
非整塊上而是已經切成小塊, 兩者味道並非甚
麼神來之筆, 但檯上擺放了麻油, 加幾滴進去,
再加點辣油, 整碗麵就變得香又辣, 很對我口
味, 三扒兩撥便吃完. 見有人等位, 便立刻起
程前往維園, 半個小時又解決了一餐.
2007-03-12 12 浏览
豬扒咁出名一定要試啦.薑餅人差點獨吞整碗豬扒餐肉丁, 豬扒鬆軟有肉質, 似燒烤醬的汁豐富.奶醬多厚切鬆軟, good!奶茶唔算很香.
豬扒咁出名一定要試啦.

奶醬多厚切鬆軟, good!

奶茶唔算很香.
2006-12-11 12 浏览
肥B係呢頭返工,星期六到我收工,就走去食丁丁麵,之前都有食開,肥B食得多D,我就幾個月食一次咁,今次我叫豬扒出前一丁,豬扒都係咁入味同好淋,出前一丁個湯,肥B話佢應該落D,唔同自己屋企煮隻,但食得出真係出前一丁,肥B叫餐肉雞翼米,餐肉普通貨式,雞翼係鼓油雞翼,都係好入味同D雞翼都好新鮮,所以耐不耐就會想返去食.
肥B係呢頭返工,星期六到我收工,
就走去食丁丁麵,之前都有食開,
肥B食得多D,我就幾個月食一次咁,
今次我叫豬扒出前一丁,豬扒都係咁入味同好淋,
出前一丁個湯,肥B話佢應該落D,
唔同自己屋企煮隻,但食得出真係出前一丁,
肥B叫餐肉雞翼米,餐肉普通貨式,雞翼係鼓油雞翼,
都係好入味同D雞翼都好新鮮,所以耐不耐就會想返去食.
2006-12-01 15 浏览
今日因公事到天后一趟,剛好午飯時間,所以就到這裡吃個輕怡午餐,我還以為這裡有腸粉,原來是別家才有,最後叫了奶醬多和熱奶茶。奶醬多是厚多士,烘得非常香脆,好味道。熱奶茶則茶味十足,好有茶香,我還是頭一次飲到咁香茶味的奶茶呢!題外話,從未見過大牌檔用上二十多元的日本日清麻油,好有誠意,下次要試一試可以叫多菜的豬扒米。
奶醬多是厚多士,烘得非常香脆,好味道。

2006-11-27 19 浏览
早前看到食評已想來一試,但星期日唔開,星期六又收五點,早前終於找到時間來一試。知道這裡出色豬扒,當然要一試,我們叫了一碗豬扒丁、豬扒米、鴛鴦和茶走。豬扒丁- 出前一丁煮得久了一點,比較上偏腍,還是喜歡硬一點的,日清麻油和辣椒魚露,就幾出色,又香又夠辣,而且可以除自已喜歡,落幾多都得,在其它食店來說,真係幾少見;豬扒切得細細件,剛好一口一件,幾細心,很入味也唔算太韌,真係幾好。鴛鴦- 咖啡味偏重,茶味又太淡,普普通通。茶走- 味道唔會太甜,茶味也很出,雖然未夠香濃,但已很出色,比鴛鴦好飲得多。價錢唔貴,味道也幾好,可惜地點對我們來說,唔多方便;食完之後也幾口喝,唔知係唔係魚露的影響。地點比想象中乾淨,在舊式茶檔來說,已經很出色的了。
鴛鴦- 咖啡味偏重,茶味又太淡,普普通通。

地點比想象中乾淨,在舊式茶檔來說,已經很出色的了。
2006-11-14 16 浏览
繁複的大坑...多條十字街交著, 茶檔就是位於滿佈車房地舖的橫巷中, 好不容易才找到.老闆很忙, 但仍不停sell 自己豬扒是最出名的. 雖然很怕人hard-sell, 但既然到, 就不妨一試.這兒賣的除奶茶多士之外, 就是公仔麵.豬扒麵$20...其他雙拼麵$17豬扒好多醬汁,d醬好味, 豬扒厚身而且幾淋, 的確唔錯.一碗麵有菜, 豬扒份量ok, 幾抵呀.凍奶茶要分開叫, $10. 但味道略淡, 沒有一般茶檔水準.

這兒賣的除奶茶多士之外, 就是公仔麵.
豬扒麵$20...其他雙拼麵$17
豬扒好多醬汁,d醬好味, 豬扒厚身而且幾淋, 的確唔錯.
一碗麵有菜, 豬扒份量ok, 幾抵呀.

(非会员)
2006-11-06 24 浏览
星期六收工4點幾第一次到炳記試試,嘩!好多人呀。豬扒出前一丁麵都好味,豬扒入味不果就凍少少,杯凍奶茶都夠滑,多士夠大同中環勝香園有得輝,當日重見到遊戲王李燦森同女朋友一齊食野。
星期六收工4點幾第一次到炳記試試,嘩!好多人呀。
2006-09-22 15 浏览
放半晝假, 樂得清閒, 見眾多食友都說這裏的豬扒麵是不錯的, 所以便來一試. 試食了:豬扒蛋麵: 豬扒很諗, 煎得亦香, 可惜有點雪藏味, 有點失望, 麵和湯亦無特別. 唯一可取的是桌上有瓶日清麻油可任加.茶走: 普普通通的, 茶味不足, 但亦算香滑.環境有點像勝香園, 已很少見, 所以仍會再來. 順帶一提, 來這裏不難, 是從天后地鐵站B出口過馬路向銅鑼灣道直行, 見到有個地方很多車房, 轉下轉下便可找到.

試食了:

茶走: 普普通通的, 茶味不足, 但亦算香滑.

2006-09-22 15 浏览
晨早流流要入大坑搞點私務,一心本著吃順興的腸粉,反轉整條安庶比街也找不到,難道已經告老歸田?在同一條街上,同樣有間茶水檔叫炳記,早上時段,人頭擁擁,餐單只有麵食,同麵包多士.十足十耀東街蘇記格局.是日早上胃口麻麻,區區一碗豬扒麵也能應付.微涼早上,坐在路邊喝一口冰凍奶茶,也挺舒服的.奶茶過甜,但也算香滑.豬扒麵用出前一丁底,最著眼的當然係塊豬扒,豬扒也很鬆化.全碗麵最值錢果樣,點都無可能失手吧.否則執笠去也.胃口麻麻,吃罷豬扒,都係心思思,再過去康記來個米皇,才死心塌地.

2006-08-25 20 浏览
今日放自己一day假,係接女友放工前,專登走入嚟揾嘢食。對我嚟呢度真係一個完全陌生嘅地方,之後發覺原來有好多好嘢食,我諗以後仲要嚟多幾次嘞...原本想去順興食腸粉,但佢門口寫住"裝修期間,休息數天",好失望。於是轉而嚟食豬扒麵...好在天氣唔算太熱,仲頂得順。叫咗招牌豬扒麵加奶茶。麵未上之前老闆就將一樽made in japan嘅麻油放响枱面,咁捨得用料嘅牌檔都算係少見。麵端來,先飲一口湯,好强嘅出前一丁麻油味,印象分大加,好香,但係奇怪係個麵底只係用普通大光麵,真費解;豬扒醃得相當夠味,用嘅亦係新鮮貨,份量亦夠多,相當唔錯...奶茶就普普通通la..值得嚟試吓嘅...

好在天氣唔算太熱,仲頂得順。叫咗招牌豬扒麵加奶茶。

奶茶就普普通通la..

值得嚟試吓嘅...
2006-08-20 22 浏览
大排檔形式,發牌關係,隨時冇得做,勸大家有得食好食。現搾fit人棠哥,屬第二代,好似係幫老豆打理。瘦身型帶眼鏡,著背心。笑容多禮貌好,上午家姐做水吧,下午棠哥親自落手。煮麵好似又係分兩更。奶茶正,茶比其他茶餐廳或大排檔香。花奶落得唔多,茶亦唔涸喉,可能茶葉自己調得好0卦。豬扒麵最聞名,其實全名叫加勒比海豬扒麵,同加勒比海有乜關係?棠哥話個名純粹講意景,其醬汁顏色令人想起加勒比海風光,哦!原來係咁…不過味道確一流,豬扒蛋治亦正。豬扒麵最好分開上。全部街邊位,星期六午最多人,場面壯觀,夏天預左好辛苦,落雨亦預左濕身,冬天預左大風。
大排檔形式,發牌關係,隨時冇得做,勸大家有得食好食。
不過味道確一流,豬扒蛋治亦正。
豬扒麵最好分開上。
2006-06-05 11 浏览
呢度唔太難搵,係天后地鐵站C出口向住銅鑼灣道行就見倒,見其他人既食評多數都食豬扒麵,我都整返個,再加杯凍檸茶,碗麵應該係出前一丁黎,雖然我個人唔係話偏愛出前一丁,但佢煮得真係相當有水準,平時食開我媽煮果d已經覺得好好食,但佢呢度煮得仲好,豬扒係切開細件咁上,睇個賣相都知好夠味,淋又唔會太淋,幾有咬口。不過杯凍檸茶水準就只可以算緊緊合格,整體雖然算係滿足既一餐,不過埋單$30以呢d茶檔黎講算係比較貴。
2006-05-15 11 浏览
記得幾年雜誌介紹過,當時還專程去試下,可惜星期日休息,之後去了順興今次適逢OR搞BBQ前o黎呢度食個lunch,選擇唔多,只有即食公仔麵類、多士、三明治等。豬扒米粉-豬扒係切件上,肉地好鬆化、醃得又夠入味,而米粉食得出係即食個隻。花生醬多-都算係厚多士,仲可以留邊,鹹牛肉三文治-都係幾厚,最開心都係有得留邊,不過落單時叫佢走油,佢唔記得,D牛油有陣怪怪味,幾難食。反而對杯奶茶有少少失望,唔夠香濃,味道較淡。
今次適逢OR搞BBQ前o黎呢度食個lunch,
選擇唔多,只有即食公仔麵類、多士、三明治等。
花生醬多-都算係厚多士,仲可以留邊,
反而對杯奶茶有少少失望,唔夠香濃,味道較淡。

2006-02-06 13 浏览
都唔會有幾多大排檔會供應日清的100%胡麻油給客人吃出前一丁吧?在這裡你會找到,還有自家製的辣椒魚露,所以在大坑有兩間排檔,我多數來這裡。星期五,幫朋友拿他的「二奶」去大坑配色,其間就去找吃的。在大坑區附近,大部份就只有茶記及一間薄餅店,當然來這裡。兩點幾,飯市已過,都有唔少人幫襯。在後巷找個位坐下,己立即叫了豬扒蛋麵及鴦走少甜,不過因為人客多,都要等了一等至有得食。在這裡吃麵,個人喜好,先倒去半碗湯,加入麻油及辣椒魚露撈一撈,麻油香而小青椒及小紅椒又夠辣,相當不錯;豬扒已切成幾件,用醬醃過再煎,當然比一般的炸豬扒用心好多,但論味道,當然是上環科記好一點。還有兩條生菜伴吃,以排檔而言,已是超額完成。寫單的伙記有點烏龍,但態度是十分之好。埋單29蚊,不便宜,但絕對吃得過。當然問我最出色的茶檔在那裡,我幾時都說是九記對面~勝香園。

寫單的伙記有點烏龍,但態度是十分之好。

埋單29蚊,不便宜,但絕對吃得過。

當然問我最出色的茶檔在那裡,我幾時都說是九記對面~勝香園。
唔好睇炳記係鐵皮茶檔仔,佢0既出品分分鐘好過好多大型茶餐廳,尤其係咖啡奶茶,勁滑∼可能太多人,D檯開到左右兩條街滿晒,經安排坐0左張新開0既檯。今日揀0左火腿餐蛋麵、凍啡;細佬都係叫同一個麵、凍茶。再加鮮油多∼鮮油多﹣佢唔係一般成舊牛油夾0係包裡面果隻,而係搽滿塊多士就算,老闆解釋咁樣健康D喎∼多士係即叫即烘∼香脆!火腿餐蛋麵﹣一食∼就知又係即叫即煎/煮,餐肉就算浸0左落湯,仍然有層脆脆0地0既面。不得不提!檯面有支麻油,睇0黎係專for食麵落0既,無論香味同質地都極似出錢一丁專用果隻麻油,落少少成碗麵唔同晒∼∼凍茶凍啡﹣兩個字:香滑。

凍茶凍啡﹣兩個字:香滑。