2010-01-22 27 浏览
的士午飯時間, 大坑內真的好難揾位... 兜了幾個圈也找不到... 今天專誠帶大小公子來嚐豬扒的, 來到檔口前, 炳記老闆可能見我兜了幾個圈, 索性幫我安排一個私家位, 服務真好! 坐定後, 我向他們推介豬扒蛋一丁, 豬扒果然入味, 好腍好正! 內裏還有生菜, 新鮮非常! 至於一丁當然煮得剛好, 彈牙! 以後除跑馬地外, 又多個早餐選擇了!

以後除跑馬地外, 又多個早餐選擇了!
夠茶味的凍奶茶
豬扒蛋一丁
2010-01-02
夠茶味的凍奶茶
豬扒蛋一丁
2010-01-19 36 浏览
今天早上要跑到大坑辦點事,晨光初露時就已經出門了。相約同事在大坑一起吃早餐。坦白說,對於在大坑吃早餐,我也沒什麼頭緒,印像中有一間大排檔薄有名氣,不過名字什麼的也不大清楚,總之屆時到了再找找看吧。和同事會合後,沒費多少時間就找到了「炳記茶檔」。時近八點半,想不到「炳記茶檔」也坐滿了人(說「炳記茶檔」坐滿了人,正確一點來說,應該是食客坐到了「炳記」旁邊的後巷裡罷了)好不容易,我和同事找到了兩個位子搭枱而坐,枱上沒看見餐牌的蹤跡,難道是要憑空想像不成,也未必,剛好我看到了後巷的牆身掛著一塊小巧的木板,原來寫著:炳記茶檔價目表。看過價目表,我要了一份奶醬多及一杯熱奶茶多奶,同事原本想要鮮油多及熱華田,可老板說沒有鮮油,牛油只有塗上去的,同事也沒多想,照點就是了。我們倆看著牆上的塗鴉,沒多久,同事的牛油多士先來,牛油多士用一隻懷舊的膠碟盛載,賣相普通,烘得有點焦,牛油也只塗上薄薄的一層,唯所用麵包較厚,應該是用上厚切方包,一般我們買到的一磅六片左右的厚度吧,其餘沒有什麼出彩的地方。看同事的樣子,也知食味相當一般,果然,同事吃了半份後也說:這個牛油多士非常普通。隨後我的奶醬多士也來到了。奶醬多奶

奶醬多

奶醬多士和牛油多士賣相也沒差多少,只是牛油換成了花生醬及煉奶罷了。吃起來,麵包烘的時間得宜,脆中有軟,沒有烘得太久太乾,不會出現香脆有餘而綿軟不足的感覺,值得稱許。煉奶沒放的太多,甜度剛好,花生醬塗得較薄,味道不算突出,不過兩者配合起來,效果還不錯;吃慣了粗粒裝的花生醬,沒有花生粒的幼滑裝別是另一種風味。

熱奶茶多奶

不知何時開始,每次點奶茶的時候都習慣加多一句:多奶!可能遇過太多茶膽不濟,苦澀不堪,難以入口的奶茶,多點淡奶至少可中和一下,久而久之也就習慣了。今次也不例外,不過我的熱奶茶似乎根一般的沒有分別。喝了一口,苦澀味頗濃,入口不夠香滑,我喝了半杯便放棄了。

不過同事的熱華田也好不了多少,訪問一下同事,同事的答案是:很淡,沒什麼味道可言。其實我也很能理解,以前我也很喜歡喝熱華田,好立克之類,但試過太多只見其色,不見其味的遭遇,確實是非常難喝,也對此敬而遠之了。

來得大排檔,對環境及衛生也就沒什麼好要求的了,不過食品方面確實沒太大驚喜,我的奶醬多還算可以,可同事的牛油多士就有點馬虎了,而兩杯熱飲確實令人失望,水準完全不到位;可這裡的價錢卻並不便宜,我們倆每人都要十六個大洋,以這個價錢來說,選擇也不在少數。可能有人會願意為著感受大排檔的風味付出溢價,不過我和同事就不太會欣賞了。我和同事吃早餐期間,「炳記」已經坐無虛席,竟也有不少上班族在一旁等位,在這上班的繁忙時段,大排檔也要等位,實在蔚為奇觀呢!

Berlin
炳記茶檔
炳記茶檔價目表
Bon to be Naughty?
牛油多士
奶醬多士
左:熱奶茶多奶,右:熱華田
充滿懷舊味道的膠碟
$16 (早餐)
奶醬多士
2010-01-04 338 浏览
2009年的最後一天,天陰,往港島逛遊,第一站(昌記)早餐後,在銅鑼灣行公司,慢慢的向大坑方向行,因在Open Rice得悉大坑有很多好吃的食肆,因已抄下地址,沿途再垂詢途人,不經不覺的首先找到(民聲),原來(民聲)是做夜市的,下次有機會再試吧。後來,再找到順興車仔麵,坐下來後,發覺很多喜歡吃的車仔餸已售完了,餘下的,太太不大合胃口,只寄望下次早點來再試。不久,我們再在橫街找到炳記大排檔,這裡坐滿人,伙記即時在街角處,再加開一張圓枱,給我們及另外一Pair人坐,我們選吃了一碗豬扒麵、一碗豬扒米及一杯熱奶茶。豬扒麵及米:豬扒是用黑椒醬汁醃製,頗腍而入味,很好吃。而麵身淥得略嫌腍了一點,米粉質量和烹調得宜,口感不錯,湯底味道也OK。熱奶茶:茶味不濃帶少許澀,奶夠香滑,味道是一般可以的奶茶,相比之下,今早( 昌記 ) 的奶茶比較好喝了。結果炳記成為我們今天飲食的第二站了,這裡坐的環境不好,坐馬路邊,又多人吸煙,不時被迫吸入二手煙,另外隔壁車房,正在噴油,油霧間歇的飄過來,你話掂頂!雖然那道豬扒麵不錯,但這樣的奶茶很多地方也喝到了!

2009年的最後一天,天陰,往港島逛遊,第一站(昌記)早餐
得悉大坑有很多好吃的食肆,因已抄下地址,沿途再垂詢途人,
不經不覺的首先找到(民聲),原來(民聲)是做夜市的,下次
有機會再試吧。
後來,再找到順興車仔麵,坐下來後,發覺很多喜歡吃的車
仔餸已售完了,餘下的,太太不大合胃口,只寄望下次早點
來再試。
不久,我們再在橫街找到炳記大排檔,這裡坐滿人,伙記即
時在街角處,再加開一張圓枱,給我們及另外一Pair人
坐,我們選吃了一碗豬扒麵、一碗豬扒米及一杯熱奶茶。
豬扒麵及米:豬扒是用黑椒醬汁醃製,頗腍而入味,很好吃。
而麵身淥得略嫌腍了一點,米粉質量和烹調得宜,口感不錯
,湯底味道也OK。
熱奶茶:茶味不濃帶少許澀,奶夠香滑,味道是一般可以的
奶茶,相比之下,今早( 昌記 ) 的奶茶比較好喝了。
結果炳記成為我們今天飲食的第二站了,這裡坐的環境不好
,坐馬路邊,又多人吸煙,不時被迫吸入二手煙,另外隔壁
車房,正在噴油,油霧間歇的飄過來,你話掂頂!雖然那道
豬扒麵不錯,但這樣的奶茶很多地方也喝到了!

豬扒麵
2009-12-31
豬扒麵
2010-01-04 71 浏览
書時有兩位同學都住大坑,佢地兩個成日異口同聲話大坑間炳記啲野好食,但我自己一直未去過炳記食野,咁岩嗰日要去中央圖書館. 咁我就同理個同學仔一齊去左大坑搵炳記. 哈哈, 可能眼大睇過龍啦, 明明去岩條街, 但又搵唔到炳記. 咁我見到間菜檔, 老細指住炳記話:"哈哈!! 咁大間炳記你都見唔到?" 一去到炳記門口, 就冇諗過原本炳記係咁既形式既鋪. 原本炳記唔係鋪, 係檔黎. 好似蘭芳園O個種Feel. 勁得意.....一去到炳記門口就有一個呀姐示指我同理個朋友去邊度坐. 可能佢地唔知我地2個係第1次黎, 因為一坐黎, 就有個男人拎住塊紙皮同marker, 諗住幫我地寫野. 咁又見唔到張檯有menu, 之後望望下原來有張大menu 貼左o係炳記既中間, 所以我都要行過去睇食咩.最後, 我就同朋友一齊叫左2碗豬扒雞翼面同理奶油多. 原來d 豬扒雞翼同理d 面係分開上. 唔洗整到我d 豬扒雞翼淋曬! 碗豬扒面有好多生菜, d 生菜都好好味, 好爽呀. d 雞翼同豬扒有好濃既黑椒味, 好"yeah"味呀.個湯底清清地, 但又有味道, 唔識講o個湯底係咩味...唔似出前一丁, 又唔係福面味. (總知

最後, 我就同朋友一齊叫左2碗豬扒雞翼面同理奶油多.

個湯底清清地, 但又有味道, 唔識講o個湯底係咩味...唔似出前一丁, 又唔係福面味. (總知o個湯底唔會太油囉)

奶油多真係好好味. o個包夠thick!! 外脆內軟. 真係好正!!!

食完出黎後, 又撞返問路o個個菜檔既老細. 佢問我炳記d 菜好唔好食. 咁我真心同佢講, 我真係鍾意食炳記d 菜. 老細同我講原來佢係供稱d 菜比炳記既, 而d 菜係本地種, 好fresh!
豬扒雞翼
奶油多
2009-12-30
豬扒雞翼
奶油多
2009-12-24 28 浏览
今早有點遊閒, 想起大坑的炳記, 不彷來個早餐吧! 剛過了十一點, 大坑的錶位已盡給早吃午飯的的士大佬們雄霸了, 兜了個圈都冇位, 剛好來到炳記門前, 前面的車主也是來炳記的, 哈哈 我們似有默契般一同將車停在路中, 下車吃飽才算! 知道這裏的豬扒麵頗有名氣, 但怕吃得太飽, 及随時要走鬼褪車, 只好退而求其次, 叫個. 凍奶茶茶味香濃, 雖然見他們不是用黑白奶, 但奶味依然好足! 蛋牛治烘得好香脆, 果然係做得唔錯! 蛋牛熱辣辣, 正! 眼見枱面罷放了多款調味, 這裏竟然用上日本芝麻油, 落足本錢! 下次再來真的要嚐嚐豬扒麵了!
我們似有默契般一同將車停在路中, 下車吃飽才算!

停在路中吃炳記
2009-12-17
$23 (早餐)
停在路中吃炳記
  • 蛋牛治烘底
2009-11-07 99 浏览
大坑人氣排檔炳記真係好人氣呀,去到正值午飯時間, 好多人但我一個都好容易攝到位, 就算要等都好快有位, 因為D人都唔會話慢慢坐, 食完好快走.我首先叫左豬扒米&凍OT, 凍OT唔使講啦咁平常, 豬扒米呢~米粉唔好, 浸左一陣先食都係唔夠淋, 豬扒就好喇,有D西餐味,係黑椒汁而且可能有落香草添, 好香. 豬扒係有質感, 唔會到淋過件豆腐.其實食完豬扒米已經飽架喇,但又醒起依度麥多都好味喎, 所以又叫左個奶醬麥多, 件多士外脆內軟甜甜地, 不過我今次件無提子, 奶醬份量剛好, 唔會食到成手奶, um~好甜蜜呀 ^.^

奶醬麥多
2009-11-07
奶醬麥多
2009-10-13 23 浏览
星期6特意到大坑食個早餐先..最終決定食呢間@@不過果日好熱..雖然入面的特大風扇吹到正都係出汗..奶油多士新鮮出爐好熱好脆..食落好鬆化//奶油甜得適中..雖然塗得不算多但係我覺得剛剛好..奶茶熱騰騰的奶茶..飲落好滑而且唔算好澀..甜度適中!呢類的食店買少見少..好懷舊~
星期6特意到大坑食個早餐先..最終決定食呢間@@
不過果日好熱..雖然入面的特大風扇吹到正都係出汗..

奶油多士
新鮮出爐好熱好脆..食落好鬆化//
奶油甜得適中..雖然塗得不算多但係我覺得剛剛好..

奶茶
熱騰騰的奶茶..飲落好滑而且唔算好澀..甜度適中!

呢類的食店買少見少..好懷舊~
2009-08-29 12 浏览
由細到大都好鍾意食炳記雖然佢係大排擋,但係周邊環境都比一般大排擋乾淨,而且老闆同伙記都好好人又有禮貌所以我久唔久就會去食雖然食黎食去都係個幾樣,哈哈哈哈1) 豬扒麵D豬扒醃得確係好入味,而且煎完又唔會好"un",加多幾滴麻油成個麵仲好食!!!2) 奶油麥多大坑另一個大排擋都有麥包,但食落口唔香不過有時食完個麵都已經飽飽地所以會外賣剩麥包番屋企一塊都不過係3蚊(加左價,以前2蚊咋) 又厚又抵食3) 大檸樂因為哩度係支裝可樂而支裝可樂又特別好飲所以每次都會叫由於哩一兩年多左人黎大坑覓食但「炳記」始終係家庭式經營,人手有限,等侯既時間可能長左,食物水準有時可能會有參差,但依然係我心目中最好食的!!!
由細到大都好鍾意食炳記

雖然佢係大排擋,但係周邊環境都比一般大排擋乾淨,
而且老闆同伙記都好好人又有禮貌
所以我久唔久就會去食

雖然食黎食去都係個幾樣,哈哈哈哈

1) 豬扒麵

D豬扒醃得確係好入味,而且煎完又唔會好"un",
加多幾滴麻油成個麵仲好食!!!

2) 奶油麥多

大坑另一個大排擋都有麥包,但食落口唔香
不過有時食完個麵都已經飽飽地
所以會外賣剩麥包番屋企
一塊都不過係3蚊(加左價,以前2蚊咋)
又厚又抵食

3) 大檸樂

因為哩度係支裝可樂
而支裝可樂又特別好飲
所以每次都會叫

由於哩一兩年多左人黎大坑覓食
但「炳記」始終係家庭式經營,人手有限,
等侯既時間可能長左,
食物水準有時可能會有參差,
但依然係我心目中最好食的!!!

2009-08-20 122 浏览
同小孩子去完中央園書館....行十分鍾就到.... 一心想要食好D 一早印定個地圖...睇定個D食評介紹...就唔會蝕本...今次我點了:1. 凍奶茶2. 豬扒麵 ( 惹味的黑椒味.....)3 .雞翼米 ( 入味雞翼 )4. 凍檸水想來想去...都係唔知點形容....若要真係形容....苦加思量....唯有以 用心 來形容...點解 ?1. 飲品應濃則濃-凍奶茶( 夠滑 ), 應淡則淡 - 凍檸水...不太甜2. 有沒有想過同時候有二款蔬菜在同一碗麵內 ? ( 通菜+生菜 )3. 因有小朋友在場....食物分開上....唔使爭吵4. 因應需要口味, 自己加麻油5. 店員自動自覺提供合適的食具給小朋友用...又有大量餐紙...對小朋友呵護備至...這樣的一間食店....你會去嗎 ?下次一定要食餐勁.....

一早印定個地圖...睇定個D食評介紹...就唔會蝕本...

今次我點了:

1. 凍奶茶
2. 豬扒麵 ( 惹味的黑椒味.....)
3 .雞翼米 ( 入味雞翼 )
4. 凍檸水

點解 ?

3. 因有小朋友在場....食物分開上....唔使爭吵
4. 因應需要口味, 自己加麻油

這樣的一間食店....你會去嗎 ?

下次一定要食餐勁.....

凍奶茶
凍檸水
豬扒
米粉
雞翼
2009-08-15
$17.25 (下午茶)
凍奶茶
凍檸水
豬扒
米粉
雞翼
星期六的早上又要搵野食, 今早決定跑到大坈只求拜訪一間食店 ...炳記 九點半帶著口腫面腫的樣子的小女子不消一會已搵到我的 Target 之前係 OR 已知乜野係必食, 可惜早上無胃口食豬扒, 於是點了蛋牛多 , 熱奶茶 先到是熱奶茶, 十分滿瀉, 熱度也十足, 茶香無澀, 而奶與茶調合出的質感敦厚, 難得 蛋牛多也隨之而上, 牛肉如食友提過般是煎過的所以沒有如一般茶記出現紅當當如生牛肉般現象, 誠意加分, 但蛋確又老了點, 如能夠平衡點, 就非常好 再要一提到的多士外表好似好濃, 其實剛好及十分香脆呵
九點半
帶著口腫面腫的樣子的小女子不消一會已搵到我的 Target

再要一提到的多士外表好似好濃, 其實剛好及十分香脆呵

2009-08-08
  • 熱奶茶
2009-08-08 85 浏览
香港的大排擋已經愈來愈少, 能夠生存到配在, 大概有本身生存的因由. 難得這家的豬扒麪, 雞翼紅腸米, 肯個別用醬油先煎一煎, 勝在有誠意. (雖然稍鹹), 再外加兩條菜, 大排擋得來算好看. 難怪有一次, 遇到已遷往貝沙灣的老友, 專登帶個仔返來食豬扒麪. 果然長情. 另外, 可以試一試佢地自家製的魚露,有一些紅綠椒, 有點似泰式魚露, 好味! 由於無冷氣, 一路食一路流汗, 大汗如我, 都算為食而犧牲啦!

雞翼紅腸米
2009-08-01
雞翼紅腸米
  • 豬扒麪
2009-07-22 16 浏览
上幾個月去過一次, 印象頗深. 差不多收鋪才到, 叫了凍奶茶及豬扒面. 凍奶茶有高水準, 茶味香濃, 較現時坊間食肆的奶味蓋過茶味相比, 確實出類拔萃 (勝香園可比美, 大家樂接近). 可惜豬扒面較差, 豬扒尚算中上, 但面竟然浸熟, 不是煲熟! 白白浪費了這出前一丁. 可能是快要關門, 所以草草了事. 仍會給多一次機會, 因奶茶十分出色.
2009-05-10
2009-06-28 57 浏览
以前住附近至少一星期總會食一次!雖然搬咗,個心總會好掛住碗豬扒米呢?味道:每次食都真係keep得到d水準喎!我個人最愛豬扒米~無錯係米粉吖!佢哋d米粉同一般茶餐廳唔同.有d似銀絲米粉,好有米味!!麵就係一丁,仲有d日本麻油任你落呢?不過最正莫過於自製辣魚露,愛辣人士簡直一試難忘!服務:街坊生意,都唔錯啦!(仲會經常見到好多明星幫襯)勁辣燒賣王推介~豬扒米$21,奶油多$6

服務:街坊生意,都唔錯啦!(仲會經常見到好多明星幫襯)

勁辣燒賣王推介~豬扒米$21,奶油多$6

豬扒米
We had very bad experience before, as the services was far too bad - the boss and staff were so slow in taking your foods order; they did not follow up after you had ordered for a while. We kind of 'black listing' this cafe for a while. We went back this year and had little surprise - as the boss had changed a bit - he was no longer 'grumpy' - he would follow up and assure your orders were taken care of; he would let you know your foood are 'on the way'. The milk tea and noodles were good, not the toast with minced beef though. Good to go back.
2009-05-16
2009-03-20 8 浏览
今日黎到cwb溫書。。肚餓tim..................黎到炳記~~好簡單ge menu~~~當然係叫左豬排麵同茶走啦。。。d豬排好好味呀。。無落麻油ge出前一丁怪怪的。。眼見面前一支日清麻油俾自己落~~~~落左小小啦綿上添花~~~xd~~茶走好味呀。。唔太甜。。。煉奶份量岩岩好~^~^~見其他人都係order枝裝汽水。。甘又係支裝已經好少地方有甘。。。份多有味道~~xd下次試下先但佢ge設備就真係麻麻~~~唔係張張台有快子筒、麻油。。。~應該話你order後。老板會將快子筒、麻油放係你張台度。到你個麵到左啦。同差唔多落完就會放去第張台@@其實唔洗甘者。。。買多幾套d唔好咩??。。。~
今日黎到cwb溫書。。
肚餓tim..................

黎到炳記~~
好簡單ge menu~~~

當然係叫左豬排麵同茶走啦。。。

d豬排好好味呀。。
無落麻油ge出前一丁怪怪的。。
眼見面前一支日清麻油俾自己落~~~~

落左小小啦
綿上添花~~~xd~~

茶走好味呀。。

唔太甜。。。
煉奶份量岩岩好~^~^~
見其他人都係order枝裝汽水。。
甘又係支裝已經好少地方有甘。。。
份多有味道~~xd
下次試下先

但佢ge設備就真係麻麻~~~
唔係張張台有快子筒、麻油。。。~

應該話你order後。老板會將快子筒、麻油放係你張台度。
到你個麵到左啦。同差唔多落完就會放去第張台@@

其實唔洗甘者。。。
買多幾套d唔好咩??。。。~

2009-03-19