2017-06-18 253 浏览
賣魚生丼飯嘅食肆開到周圍都係,相反天婦羅就較少見。一早已將此店收藏,今晚終於有機會一嘗。天婦羅可以賣到好貴,當然,唔係打工仔負擔到。哩間以實惠價錢,平均六,七十蚊一份就可以食到,絕對值得一試。哩到係無加一服務嫁,但店員都好好,一坐低就倒水。晚市每碗丼包一碗湯同沙律。沙律都係正常,加左麻醬。麵豉湯有菇,豆腐同豆卜粒,味道唔鹹,不錯。海老天丼,包括海老,菜心苗,南瓜,流心蛋,蓮藕,茄子。第一個驚喜係菜心苗好脆口,感覺好新奇,未試過菜都可以做到天婦羅,外而且粉漿好薄,調味恰當,菜心苗亦鮮甜。第二驚喜,係流心蛋,估唔到天婦羅蛋仲做到流心嘅效果。撈飯一流。第三驚喜係台上嘅自家甜豉油同味素,重口味嘅朋友可以任加。豉油同味素都唔鹹,適量加入可以令天婦羅丼更可口。每碗份量不大,男仔可能會唔飽。天婦羅同飯嘅份量啱啱好,令你每啖都有天婦羅送飯。

海老天丼

第二驚喜,係流心蛋,估唔到天婦羅蛋仲做到流心嘅效果。
  • 海老天丼
2017-05-19 413 浏览
今晚同大少又出旺角搵食,大家都諗唔到食咩,所以決定行入女人街再睇吓有咩啱食,點知,好快我就俾間新開天婦羅店吸引住,大家都決定試吓新店枱邊就有餐具,客人可以自己拎唐揚雞塊 - 我其實對炸嘢真係好有情意結,唔知點解,每次一見到有炸雞就會好想食,喺日本都係,所以今次見到,點會唔食,呢個炸皮唔係太厚,雞塊入面好juice,唔會炸到好乾,所以真係好好味,不過唔知點解間間都好大嚿,如果可以細少少就會好啲,因為太大嚿好難咬海膽天婦羅丼 - 其實點佢,主要係想睇吓海膽可以點天婦羅,想開吓眼界,原來佢係用紫菜包住嚟炸,都幾特別,而佢其他天婦羅配料都唔少,有蓮藕、茄子、菜心、南瓜,佢炸得好鬆脆,不過醬汁唔夠多,但係唔駛擔心,因為店家成支天婦羅汁放喺枱任你加,加多啲汁真係再好味好多
枱邊就有餐具,客人可以自己拎
2017-04-07
2017-04-30 524 浏览
依晚我地又興高彩列咁去食野,成日行過見到裝修好光蠻冇睇過餐牌就入左去食,其實當日我地係諗住去食烏冬誤打誤撞咁入左去,一黎睇餐牌職員就話今日已經冇咖喱款式既野食,佢依度係提倡用日本米我叫左海膽丼,老公叫左海鮮丼另加散叫一個天婦羅既菜心苗同茄子,我真係唔明點解明明個丼入面已經有佢仲要額外加黎到既時候職員好親切熱心同強烈建議我先食菜心苗先因為依個時候係最好食,所以我冇得相機食先我個丼入面有溫泉蛋,紫菜,海膽,茄子,南瓜,菜心苗,全部都係我鐘意食既野佢個粉真係好鬆好薄同炸到好脆每張枱既旁邊都有一張過左膠既A4紙係度講解下點樣食,枱上面有雲丹味素同,醬汁俾你落入去調味,個人覺得重最要係要整穿個温泉蛋等啲蛋液同飯可以MAX埋一齊食,嘩!果種蛋香丫,正我要不得不讚賞個檸檬水,平時出去見到餐廳既檸檬水倒出黎係完全冇檸檬味,但依度既係真係強烈飮到檬檬汁,我超鐘意,可以解油膩感之餘仲可以清清口腔提升食欲老公個海鮮丼有魷魚,蝦,菜心苗,蓮藕,蟹柳,茄子,溫泉蛋魷魚好食,但老公個溫泉蛋咁岩熟得滯冇嘜流心效果,佢唔開心沙律ok但麵史湯個人覺得太淡喇食完之後太熱氣,喉嚨痛左成個禮拜可能係個人體質問題,但我地兩個

海膽丼

佢個粉真係好鬆好薄同炸到好脆

海鮮丼

老公個海鮮丼有魷魚,蝦,菜心苗,蓮藕,蟹柳,茄子,溫泉蛋
魷魚好食,但老公個溫泉蛋咁岩熟得滯冇嘜流心效果,佢唔開心

沙律ok但麵史湯個人覺得太淡喇
食完之後太熱氣,喉嚨痛左成個禮拜
可能係個人體質問題,但我地兩個都係咁
係好食既,個我怕怕喉嚨痛喇
2017-04-10
海膽丼
海鮮丼
2017-04-17 481 浏览
2017 年04月10日(一)晚上 8時多相約友人食飯,隨心去左呢間炎天丼happy friday dinner。鋪面容納20-30 人,簡約日式風。唐揚雞丼 ($75)  點左呢個唐揚雞丼Set,等左15分鐘左右,便上菜。雞丼內有日式炸雞 + 流心蛋 +生菜。麵豉湯同沙律味道正常。丼上沙律醬畫得很有心思,令個丼冇咁單調。炸雞足足有8大大件!對比起Menu 幅圖真係大成倍!一點都不油,而且好爽口,雞肉非常嫩口。非常讚!!!中間個流心蛋好大粒,好好味,好滿足。總結: 推介唐揚雞丼,好好味!
2017 年04月10日(一)晚上 8時多

唐揚雞丼 ($75)
唐揚雞丼
 點左呢個唐揚雞丼Set,等左15分鐘左右,便上菜。
雞丼內有日式炸雞 + 流心蛋 +生菜麵豉湯同沙律味道正常丼上沙律醬畫得很有心思,令個丼冇咁單調。

總結: 推介唐揚雞丼,好好味!
2017-04-10
唐揚雞丼
2017-04-16 389 浏览
放假同老公想試下新嘢,行去女人街睇下有咩啱食,比我地見到呢間炎天丼日本料理,望入去都ok好企理所以就試試看。餐牌很簡單,有圖有文字詳細介紹有咩材料我地點了一個海鮮天丼&一個野菜天丼。每個丼都附送一份沙拉&一碗味增湯,沙拉就沒有什麼特別,味噌湯味道很好,我喜歡材料還有加入豆腐卜,又不會太咸太濃,我成碗喝光😋吃完沙拉跟湯就急不及待要吃主菜了,真心覺得很好吃,每樣天婦羅炸粉都很薄,脆而不油,最驚喜係菜芯天婦羅,很脆又不會太乾,其他材料也很好吃。
餐牌很簡單,有圖有文字詳細介紹有咩材料
我地點了一個海鮮天丼&一個野菜天丼。
2017-04-16
  • 海鮮天丼
今天想吃平一點,在旺角女人街突然發現這間比較燈光充足的日式餐廳。主要吃丼,餐牌只有五個選擇及一些小食和咖喱飯。海鮮天丼上餐時,職員說都叫我們先吃薯片,我們感到十分疑惑,怎麼會有薯片?沙律普普通通,麵豉湯配料充足,不會太鹹。原來職員所說的薯片是菜心苗!天婦羅菜心苗的感覺很像薯片!非常脆口,完全不像在吃菜!很特別!虎蝦、蟹棒、魷魚、茄子都炸得很好,非常脆口而且炸漿不會太多,沒有厚粉。流心蛋的蛋漿湧出來,這口感不像糖心蛋或溫泉心,像是未熟透的蛋但整體感覺比較乾,他們有豉油及七味粉等調味料,但也是乾了一點點。日式熊本唐揚咖喱賣相不太吸引,咖喱汁比較稀身,而且味道像是從咖喱磚開出來的,感覺是可以自己煮到的味道。雞件質感彈牙,有微微脆口的感覺。海老天丼其實是炸蝦天婦羅,與海鮮天丼相似,只是少了蟹棒及魷魚。唐揚天丼這個賣相最吸引,雞件與咖喱雞飯的那個雞件是相同的。很多椰菜,飯的份量不算多。整體來說,丼比較乾身,需要加到調味料才會比較好一點。喜歡天婦羅的口感!
主要吃丼,餐牌只有五個選擇及一些小食和咖喱飯。
海鮮天丼

沙律普普通通,麵豉湯配料充足,不會太鹹。

日式熊本唐揚咖喱
日式熊本唐揚咖喱

海老天丼

其實是炸蝦天婦羅,與海鮮天丼相似,只是少了蟹棒及魷魚。
唐揚雞井
唐揚天丼

2017-04-08
唐揚雞井
2017-04-01 355 浏览
今日同 #菜爸爸 食新野🤠🌜海膽天丼 $95:完全無諗過炸左嘅海膽入口竟然係煙韌軟糯😲 有驚喜喎!一碗有兩件炸海膽。🌜海老天丼 $38(下午茶):下午茶其實真係好抵食,雖然得一隻炸蝦,但配埋其他炸物絕對夠食~ 但整體黎講炸物雖然夠脆,但炸漿略為厚身,唔係好輕薄果隻。但最突別係佢有「菜心天婦羅」😂果然有港式味道// 而且每件天婦羅都灑上左「雲丹飯素」,雲丹就係海膽,如果唔夠仲可以自己加添👍🏻😚*順帶一提:服務很好❤ 桌上的是檸檬水但唔好處係款式真係唔多。 👅請俾分:6/10
今日同 #菜爸爸 食新野🤠
海膽天丼
海老天丼(下午茶)
但整體黎講炸物雖然夠脆,但炸漿略為厚身,唔係好輕薄果隻。
炸菜心😮
但最突別係佢有「菜心天婦羅」😂果然有港式味道//
雲丹飯素
*順帶一提:服務很好❤ 桌上的是檸檬水
但唔好處係款式真係唔多。

👅請俾分:6/10
海膽天丼
雲丹飯素
2017-03-30 219 浏览
鐘意食天婦羅!所以搵左呢間新新地開左一陣嘅餐廳試下!店內天婦羅款式吾多,不過我覺得貴精不貴多,欣賞!點左個海鮮天丼($78),個套餐有飯有湯有沙律,晚市黎講唔算太貴!個海鮮天丼好足料!放到成碗滿!有蟹棒有魷魚有茄子蔬菜,都好多完化!好夠味!encore 個天婦羅海膽,配上脆卜卜紫菜幾好味!男仕唔多夠飽,又點左個炸雞,點知幾甘蚊得一碟仔!味道不過不失!可以唔點LEE個食! 都係叫主打天婦羅穩陣!整體都好味ge!價錢合理!可以一食!

encore 個天婦羅海膽,配上脆卜卜紫菜幾好味!

整體都好味ge!價錢合理!可以一食!
2017-03-30 5929 浏览
天丼,一種小弟個人甚愛的食制。特別是一支公想要去開飯時,一個人獨享一碗丼,再添上開胃沙律及家庭式麵豉湯,便是一道十分不俗的comfort food set....這所天丼小店,總店開在和小弟家距離不短的大埔,故此縱知其有不少好評也驅使不到動力讓自己專程去試一趟....幸好她剛不久之前在女人街一帶開了分店,不然的話我想也沒有甚麼機會一嚐此店的天丼.... 未食丼之前先要讚一下熱情有禮的店員,主動斟水介紹店自慢出品之外,在丼上桌後更詳細地解釋她們出品丼之食法,建議吃食材之先後次序....這在一般的丼店倒是十分少見,感到蠻有heart的..... 餐牌內丼之選擇不多,加起來也只有五六種,不會讓有時有選擇困難症的我發作,可以專心一致地吃我想點的海鮮天丼.... 侍者的貼心推介吃法是先吃菜蔬,之後再隨便選吃內裡的肉,及後將置於碗中央的流心蛋弄破,把蛋黃混和米飯吃。若喜歡的話可以再額外添加她們自調的天丼汁以及帶uni口味的飯素.... 店員的另一推薦是先喝湯,後吃主食最後才品嚐沙律,用意在於以沙律來去炸物之膩。不過小弟從小到大都是鐘情於以沙律來開味蕾的,在這方面我也頗堅持,故此唯有做一次頑

店員的另一推薦是先喝湯,後吃主食最後才品嚐沙律,用意在於以沙律來去炸物之膩。不過小弟從小到大都是鐘情於以沙律來開味蕾的,在這方面我也頗堅持,故此唯有做一次頑皮人,不聽店員的建議就將沙律清碗....

沙律味道正正常常四平八穩,淋上日式芝蔴醬來吃,難吃也有個譜的....

麵豉湯味蠻淡口的,一喝就知是自家調製,頗有family feel....

丼內的材料計有蟹棒、甲紋魷魚、蝦、蓮藕、菜心苗、茄子以及流心蛋。菜心苗堆砌成像兩片葉子似的,蠻漂亮。值得一讚的是其脆漿是不太油膩,入口不會有太大的負擔;蓮藕片亦炸得相當的脆口....

反而有點失望的是,沾在一眾肉上的天婦羅脆漿卻是偏軟而濕身,這就不太合小弟的口味了;而且蝦肉食落沒存甚麼鮮味;蟹棒只徒具一個"假"甜味而已,實在不期望能和真正的蟹肉相提並論;介了花刀的魷魚反而不錯,入口爽彈而不柴韌....

飯粒用上了日本米自然有保證,但可惜的是店家自調的天丼汁吃後讓喉頭出現了不良反應,令我對它的印象打了一個不少的折扣....

我不嬲很喜歡以日式飯素來伴飯的,而且這裡的還要加入了雲丹口味,吃起來甜度就更要加倍....很自然地就拿起樽來猛下。流心蛋是貨真價實的一篤就爆漿,其甘甜之味和飯香合起來渾然天成,基本上不用整色整水就已很美味....

儘管這並不是一碗非常出色的海鮮天丼,但以其性價比來講,這絕對是可以收貨的....
2017-03-28 331 浏览
其實旺角女人街非常之多餐廳,想吃甚麼亦不難找到!行過一間專吃天婦羅飯的餐廳,便入去試下!入到去,只見牆上有相,我開頭以為無menu,我就看牆上的相,後來店員話不好意思,忘記給menu!😁最後我叫了海老天丼set加海膽天婦羅,再加一支不凍的蘋果汁😳當食物放上桌面時,有個男侍應好細心地講解如何吃,原來吃天婦羅也有次序😳菜心通常炒,煮,第一次吃菜心苗天婦羅,口感不錯,幾特別,其他炸蝦天婦羅也好好吃,海膽天婦羅超正,超厚海膽😍
2017-03-22
  • 海膽天婦羅
天丼即天婦羅蓋飯,在香港要吃有質素的天丼並不是容易負擔得起,但在炎天丼除了吃到令人回的天婦羅,還要價格不高。餐牌上每款丼都列明天婦羅種類,讓顧客選得安心,我點了海老天婦羅丼($68),老闆細心幫我把調味料、水壺都放在一邊,好讓食物不會擋著我。老闆建議先吃菜苗天婦羅,再吃海老,才吃其他喜歡的天婦羅(這個丼還有蓮藕、南瓜),最後弄穿流心蛋,加飯素和味汁拌飯吃。每款天婦羅的炸漿都很薄,不會吃得油膩,海老甜美,其他野菜都新鮮。唯一美中不足的,是米飯煮得較「林」,有些拌不開,不過店面註明是使用日本精進米的。原來這家店的老闆年青時曾在日本一家天丼打工,現在能把美味帶回港,我們實在有口福。總括而言,這家天丼性價比很高,服務也得好,值得常常來啊。

總括而言,這家天丼性價比很高,服務也得好,值得常常來啊。
海老天婦羅丼
2017-03-22
海老天婦羅丼
2017-03-21 191 浏览
今日和老公係附近睇戲,順便試下新嘢,見到間日本餐館好新裝修,門外哥仔又好有熱誠待客,就入去試下,叫咗一個雞飯同一個海鮮飯,好大碗,套餐包埋面鼓湯同沙律,感覺好日本feel,送餐後侍應仲好正宗咁教你食嘅次序,味道唔錯,值得大家來品嚐(≧∇≦)
今日和老公係附近睇戲,順便試下新嘢
,見到間日本餐館好新裝修,門外哥仔又好有熱誠待客
,就入去試下,叫咗一個雞飯同一個海鮮飯,好大碗
,味道唔錯
,值得大家來品嚐(≧∇≦)
尋晚放工同女朋友去左旺角食晚飯,諗住搵日本野食。去到女人街見到好多舖頭都冇咩人排隊,除左尼間餐廳出面好多番工一族等位。見佢新開張,跟著順手上網睇到原來總店係大埔,呢度係分店,於是就諗住試下~ 最後因為之前等位啲人走哂,所以等左25-30分鐘度終於入得。除左丼之外,佢都有咖喱飯揀,但話哂呢度出名食天婦羅,當然叫左個野菜丼、海鮮丼,追加左海膽同唐揚雞。野菜天婦羅十分出色,不油膩,而且菜十分新鮮、爽口juicy~ 海鮮丼相對普通,除左多左蝦同尤魚之外,其他配菜基本上同野菜丼差唔多。海鮮味道ok,但不太特別。海膽炸得幾好味,外脆內軟。唐揚雞就相對無咩特色同性格低啲,份量偏少但肉質都尚算嫩滑。反而個飯就幾特別,將糖心蛋督穿再撈埋佢特製天汁同seasoning又出乎意料之外好食。2個人最後食左二百幾蚊,晚餐黎講唔算貴,但食物選擇較少,而且座位好迫,所以試一次都無妨。
2017-03-17
  • 野菜天丼
2017-03-12 311 浏览
今日同朋友去呢間期待已久嘅天婦羅店,各自叫左一個海鮮天婦羅飯天婦羅唔會油唔會膩好好食,特別係菜心天婦羅,蟹棒天婦羅亦好好食略嫌個尤魚天婦羅既味有少少淡,同埋隻蛋唔夠流心..蛋黃半熟左朋友果隻蛋黃係完全流心既環境好好,好有日本feel,行簡潔路線服務態度亦十分好.店員會主動教我地點樣食

天婦羅唔會油唔會膩
好好食,特別係菜心天婦羅,蟹棒天婦羅亦好好食
朋友果隻蛋黃係完全流心既
環境好好,好有日本feel,行簡潔路線

服務態度亦十分好.店員會主動教我地點樣食
海鮮天婦羅飯
2017-03-12
海鮮天婦羅飯
2017-03-05 302 浏览
Good and nice cosy place for don meal serve with fresh seafood especially the tempura prawn. Is Easy located and the famous women street in mong kok. Worth for money service are good . Will definitely come back again