去旺角嘅女人街搵嘢食(>^ω^<)發現咗一間叫炎天丼嘅食店食完之後,下次會再食☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆炸雞揚飯(*☻-☻*)我自己食完就覺得好好味(>^ω^<)飯嘅面頭有沙律醬,配搭埋炸雞同埋啲飯一齊食,未到超級夾Y(^_^)Y炸雞嘅外皮炸到脆卜卜,裏面啖啖肉,好好味。(≧▽≦)仲有一隻蛋,蛋嘅裏面係流心㗎O(∩_∩)O好好食配搭埋海膽粉,到落去啲飯到一齊食,味道更加正(*☻-☻*)海膽粉仲要係免費可以倒落啲飯到㗎有誠意嘅一間食肆^_^仲會有免費嘅檸檬水飲我一次過飲咗三杯(>^ω^<)飲到飽飽啦(^o^)另外仲叫咗咖喱雞揚飯(>^ω^<)咖喱汁啱啱好唔會好辣最啱食唔到辣,但係又想食咖喱嘅人(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)咁你入邊嘅薯仔同埋紅蘿蔔都好新鮮(^^)不過就稍為覺得啲炸雞少咗啲⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄仲有一個味增湯跟埋俾你入面有啲海帶呢個就冇咩特別啦,同出邊嗰啲差唔多\(//∇//)\
去旺角嘅女人街搵嘢食(>^ω^<)
發現咗一間叫炎天丼嘅食店

炸雞揚飯(*☻-☻*)
我自己食完就覺得好好味(>^ω^<)

飯嘅面頭有沙律醬,
配搭埋炸雞同埋啲飯一齊食,
未到超級夾Y(^_^)Y

炸雞嘅外皮炸到脆卜卜,
裏面啖啖肉,
好好味。(≧▽≦)

仲有一隻蛋,
蛋嘅裏面係流心㗎O(∩_∩)O
好好食

配搭埋海膽粉,
到落去啲飯到一齊食,
味道更加正(*☻-☻*)

海膽粉仲要係免費可以倒落啲飯到㗎

有誠意嘅一間食肆^_^

仲會有免費嘅檸檬水飲
我一次過飲咗三杯(>^ω^<)
飲到飽飽啦(^o^)

另外仲叫咗咖喱雞揚飯(>^ω^<)
咖喱汁啱啱好
唔會好辣
最啱食唔到辣,但係又想食咖喱嘅人(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

咁你入邊嘅薯仔同埋紅蘿蔔都好新鮮(^^)
不過就稍為覺得啲炸雞少咗啲⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄

仲有一個味增湯跟埋俾你
入面有啲海帶
呢個就冇咩特別啦,同出邊嗰啲差唔多\(//∇//)\
  • 海老天丼
2018-07-30 438 浏览
我係YB,唔係打手系列其實都係誤打誤撞咁行完旺中去左呢度食咁呢間野個名夠晒中二,一睇倒就燃燒啦炎帝既心態入去點左個拉麵,唔錯,但碗底無字,仲意為會有炎天!!!所以有少少失望女朋友呢就叫左個野菜天丼,真心ok,連少食菜既我都走去食兩啖而且份糧都唔錯店員服務幾好,可以再試一次完。好想比食評,唯有打夠200字其實係味癡孖根,野食都要打二百接落黎比女朋友打野菜天丼個賣相好正個南好好食,因為偏愛南瓜所以覺得最好食份量有d多,仲附送沙律,真係不得了總之就係好啦Come on baby,黎呢間龜隱女人街既餐廳
我係YB,唔係打手系列
其實都係誤打誤撞咁行完旺中去左呢度食
咁呢間野個名夠晒中二,一睇倒就燃燒啦炎帝既心態入去
店員服務幾好,可以再試一次
完。

好想比食評,唯有打夠200字
其實係味癡孖根,野食都要打二百
接落黎比女朋友打
野菜天丼個賣相好正
個南好好食,因為偏愛南瓜
所以覺得最好食
份量有d多,仲附送沙律,真係不得了
總之就係好啦
Come on baby,黎呢間龜隱女人街既餐廳

2018-07-30
Boyfriend loves anything that is fried. So this is his kind of place. 炎天丼 (English name: Hono Tendon) is a Japanese restaurant that serves tempura don. You get all sorts of tempura combinations placed on top of bowls of rice. You can, of course, choose udon but it seemed everyone chose rice.Menu is in Chinese only but there are photos of everything. There is no 10% service charge. They have a pictorial instruction on how to eat their food. Pick the tempura off to one side. Add the furikake and s

Menu is in Chinese only but there are photos of everything. There is no 10% service charge. They have a pictorial instruction on how to eat their food. Pick the tempura off to one side. Add the furikake and soy sauce to the rice. Mix it up and enjoy.

They have their own furikake. It has urchin in it. I really couldn't taste it but it was not too bad.

Each order of tempura don comes with a miso soup and salad. The miso soup was more saltier than usual. They also had Chinese tofu puffs in it as well.

The salad was ok. Just a simple bit of cabbage, cucumber and cherry tomatoes.

I chose the don with everything in it for $80 as I wasn't too interested in the addition of urchin. This included shrimp, lotus root, squid, eggplant, spinach and imitation crab stick. Yes, everything was deep fried. The tempura coating was not too thick and nicely seasoned. It was crunchy and not soaked in oil. Pretty good. The amount of rice was a lot, too. I couldn't finish so gave most of it to boyfriend.

Overall, pretty good at a decent price. Portions were generous. No wonder the place is always full. Boyfriend will be back. I would only be here if I go with him as I'm not a big fried food fan.
2018-07-20
2018-07-08 3182 浏览
星期六晚上七點半同女朋友仔係旺角食嘢旺角嘅餐廳多不勝數仲要經常轉今日試間未食過嘅係女人街叫炎天丼格局好簡單門口冇人等位可能因為旺角太多餐廳唔駛等位直接入得坐底拎本餐牌睇睇門口都望過下食咩架喇只係未揀好未落單 佢已經上碗湯比我地先淡淡地嘅麵豉湯唔算濃味 但佢好多豆卜 茄子🍆 $8單點咗件茄子 因為女朋友話想食茄子唔錯嘅 天婦羅茄子其實幾好味呀好脆 冇油益味唐揚炸雞麵餐 $68富山拌烏冬點咗個炸雞跟拌烏冬個炸雞幾好味 好香口肉質好食 唔錯 好好味其他啲天婦羅都好好食 炸得脆口 由於佢啲炸物黎先個職員提議我地先食海鮮天婦羅麵餐 $73蕎麥冷麵另一個我係點咗個海鮮天婦羅 跟個蕎麵冷麵嘅個炸蝦天婦羅好味呀脆口 肉質都好味 唔係霉嘅跟住仲有個菜嘅天婦羅 魷魚 仲有個椰菜都好味嘅 幾鮮味個冷麵都唔錯但wasabi 更加好味點埋個wasabi好好食個味道辣辣地 好食每人$74.5都唔錯話係好貴嘅但而家女人街啲食肆愈開愈貴不過都仲有好多幾抵食同價錢抵嘅但呢間食物質素唔錯嘅都
星期六晚上七點半
但而家女人街啲食肆愈開愈貴
不過都仲有好多幾抵食同價錢抵嘅
但呢間食物質素唔錯嘅都

2018-07-07
$74.5 (晚餐)
茄子
唐揚炸雞麵餐
海鮮天婦羅麵餐
信州蕎麥冷麵
2018-07-07 493 浏览
旺角返工既好處就係不憂衣食。每日可以食唔同既餐廳,食足一個月都唔洗重覆。今日在女人街搵食途中,見到呢間既天丼賣相非常吸引,所以就走入去試。一場黎到,二話不說,叫個最豪既海鮮天丼。天丼入面有虎蝦,魷魚,茄子,野菜等等。炸得好鬆脆,炸粉比出面其他餐廳薄,所以食落去好乾爽,唔油唔滯。加左特製既七味粉,帶出左海鮮既甜味。飯底係用日本珍珠米,粒粒飽滿,配以天婦羅豉油,帶一點甜味又唔會太咸。整體黎講,呢度既天丼拍得住日本既水準,可以舒緩一下我既思鄉之情,有機會會黎試埋晚餐。

一場黎到,二話不說,叫個最豪既海鮮天丼。

2018-05-27 1094 浏览
女人街 一向都多不同國家既美食 成條街都系美食呀 上次經過見到呢間 * 炎天丼 * 新開張 己經排哂隊 主打既系日式天婦羅呀 🍤 對於鐘意食天婦羅既我已經俾佢深深地吸引住左 今次放假一於約埋朋友 一齊過去食食佢 我揀左晚餐時段過去 今次好好彩過到去五洗排隊 等一陣就得啦 必點推介 - 海鮮天婦羅丼 入面材料會有- 天婦羅蝦 魷魚天婦羅 茄子天婦羅 等等 ......... 全部炸得都好脆 脆得黎一啲都五會覺得油架 好好食 呢間餐廳仲有教埋食法 : 1. 首先食咗天婦羅先 2. 再食日本珍珠飯 3. 放啲芥末紫菜粉落返攪拌食 。朋友點了個 夏天推介必食- 蕎麥冷麵 甘熱天氣下。食個冷麵 加埋個冷麵汁 好開胃
女人街 一向都多不同國家既美食 成條街都系美食呀

必點推介 - 海鮮天婦羅丼

好好食
呢間餐廳仲有教埋食法 :
1. 首先食咗天婦羅先
2. 再食日本珍珠飯
3. 放啲芥末紫菜粉落返攪拌食 。

朋友點了個 夏天推介必食- 蕎麥冷麵
甘熱天氣下。食個冷麵 加埋個冷麵汁 好開胃

2018-05-20 820 浏览
其實本人都幾喜歡吃天婦羅,可惜很多餐廳的天婦羅都是太厚炸粉,即使炸粉不多,都不是即炸的,沒有一間特別美味偶然的機會下,我在openrice發現這間專吃天婦羅的日本小店,而且又很多食客讚好,作為一個吃貨,當然要試一試我們叫了一個海鮮天丼,一個唐揚炸雞配蕎麥麵,飲品送了麵豉湯海鮮天丼方面,天婦羅的菜色包括了虎蝦,蟹柳,魷魚,菜心苗,茄子,蓮藕,最後配上流心蛋,便是一份海鮮天丼了海鮮天丼的賣相十分吸引,我們聽了餐廳的指引,先吃全部炸物,因為天婦羅冷了,便不好吃了。 這間餐廳的天婦羅全部都是即炸,而且炸粉真的十分少,味道一流虎蝦方面,虎蝦都算大條,炸得剛剛熟,而且炸粉不會太厚,外脆內軟蝦肉口感十分煙韌,濃濃的蝦肉味,啖啖蝦肉,十分美味魷魚方面,魷魚份量都適中, 魷魚口感不會太堅韌,而且有少少的魷魚味,配上薄薄的炸粉,味道都不錯蟹柳方面,只是普通的蟹柳,味道沒有什麼特別,不過不失天婦羅的蔬菜方面,天婦羅茄子十分美味天婦羅茄子炸得剛剛好,外皮十分脆口,而茄子內部十分juicy,甜甜的茄子汁,配上白飯,簡直是一流的享受天婦羅蓮藕方面,想不到蓮藕竟然可以做得這麼美味,其實本人一點都不喜歡吃蓮藕,不過這

我們叫了一個海鮮天丼,一個唐揚炸雞配蕎麥麵,飲品送了麵豉湯

海鮮天丼

這間餐廳的天婦羅全部都是即炸,而且炸粉真的十分少,味道一流

蝦肉口感十分煙韌,濃濃的蝦肉味,啖啖蝦肉,十分美味

蟹柳方面,只是普通的蟹柳,味道沒有什麼特別,不過不失

天婦羅的蔬菜方面,天婦羅茄子十分美味

虎蝦,茄子

天婦羅蓮藕方面,想不到蓮藕竟然可以做得這麼美味,其實本人一點都不喜歡吃蓮藕,不過這份天婦羅蓮藕令我刮目相看
普通蓮藕口感太淋,而且藕斷絲連,令我十分討厭。

不過,這份天婦羅蓮藕,由於炸過的關係,蓮藕變得十分脆口,口感十分爽,而且不會再藕斷絲連,十分美味

蟹柳,蓮藕

不過,菜心苗味道便一般了,個人覺得炸粉和菜心苗的味道不夾,導致口感和味道都是怪怪的
我都是比較喜歡天婦羅南瓜多一點。

吃完全部炸物之後,當然是吃白飯
白飯是珍珠米,軟硬度適中,將流心蛋和白飯攪拌,再配上餐廳的調味粉,十分美味

海鮮天丼

唐揚炸雞配蕎麥麵方面,這份套餐的天婦羅比較少,但份量都足夠的。除了2件唐揚炸雞,還包括了一件天婦羅椰菜花和2件菜心苗

味道方面,唐揚炸雞炸得剛剛熟,雞皮十分脆口,而雞肉內部十分juicy,肉質十分嫩滑多汁,啖啖雞肉,十分美味

唐揚炸雞

椰菜花方面,想不到天婦羅椰菜花這麼美味,很少餐廳有天婦羅椰菜花,這間做得十分出色
椰菜花十分爽口,甜甜的椰菜花味,配上薄薄的炸粉,外脆內爽,口感一流

椰菜花,菜心苗

至於菜心苗,和我的海鮮天丼的菜心苗味道差不多,都是和炸粉不太夾

蕎麥麵方面,蕎麥麵口感十分煙韌,本身蕎麥麵沒有任何味道,點上餐廳的蕎麥麵醬油後,味道咸咸的,味道變得美味多了

唐揚炸雞配蕎麥麵

麵豉湯方面,麵豉湯不會太咸,味道都不錯的

麵豉湯

價錢方面,海鮮天丼$64,唐揚炸雞配蕎麥麵$58,餐廳不用加一服務費,2人總共$122

總結來說,這間餐廳的天婦羅十分美味,而且價錢親民,大家可以一試

2018-05-19
虎蝦,茄子
蟹柳,蓮藕
唐揚炸雞
椰菜花,菜心苗
唐揚炸雞配蕎麥麵
2018-05-04 993 浏览
在女人街搜尋餐廳時,看到餐廳門面簡潔企理,主打天婦羅,看餐牌亦覺得不是港式天婦羅那樣,有厚厚的炸漿,所以決定進去一嚐。全店裝修企理,簡潔乾淨,閒日晚上8:30左右,2-3枱客,可靜靜的享用晚餐。唐揚炸雞配信州條蕎麥麵(凍)$68天婦羅炸漿夠薄夠乾身,接近日本天婦羅風味,不像港式那樣,漿厚油膩。麵質不Q不林,欣賞冷度夠,配上醬汁,味道合格!非常少極會在香港吃拉麵,因為覺得香港的都像是味精過量像即食麵那樣,這次男朋友為我點就試一下。結果..........也是即食麵等級....湯底過咸,青瓜絲是港式風味。麵質不算林亦不算厚,完全談不上京都風味、九州風味。就是沒有特色的咸拉麵。員工態度友善,欣賞

唐揚炸雞配信州條蕎麥麵(凍)$68

麵質不Q不林,欣賞冷度夠,配上醬汁,味道合格!
蕎麥面(冷)配唐揚炸雞

關西風味豬軟骨拉麵

員工態度友善,欣賞
2018-04-29 613 浏览
有次經過無意中發現左呢間野!望吓個價錢真係超級無敵抵食!抵食!扺食!呢間野簡直可以成為糧尾嘅飯堂啊而且佢哋啲嘢食都好吸引下…我哋中午時間過到嚟,好好彩唔使等位!直接就可以入去啦我哋兩個人食,因為唔係太肚餓嘅關係我哋要嘅嘢唔算太多!天婦羅呢個大家真係要試吓!佢地呢啲全部都係即炸!想枱仲係新鮮滾熱辣㗎有南瓜🎃,茄子🍆,蟹柳全部都有啱晒咩都想少少嘅我啊我朋友就食咗個蕎麥面!佢話呢個都唔錯,啲面都好彈牙下推介推介!
有次經過無意中發現左呢間野!
望吓個價錢真係超級無敵抵食!抵食!扺食!
呢間野簡直可以成為糧尾嘅飯堂啊
而且佢哋啲嘢食都好吸引下…
我哋中午時間過到嚟,好好彩唔使等位!
直接就可以入去啦

我哋兩個人食,因為唔係太肚餓嘅關係
我哋要嘅嘢唔算太多!

天婦羅呢個大家真係要試吓!
佢地呢啲全部都係即炸!
想枱仲係新鮮滾熱辣㗎

有南瓜🎃,茄子🍆,蟹柳全部都有

啱晒咩都想少少嘅我啊

我朋友就食咗個蕎麥面!
佢話呢個都唔錯,啲面都好彈牙下

推介推介!

2018-04-18 691 浏览
香港專門做天婦羅的店舖確是少之又少,要不站不穩住腳,要不貴到令人卻步,這家總店在大埔經營時已留意到,不過山長水遠,無事實在提不起勁入去,現在開到旺角實在方便。 天婦羅海鮮丼$78第一次到來必試招牌,有一隻蝦兩件魷魚一條蟹柳一件蓮藕一件茄子一棵菜心苗和一隻流心蛋;天婦羅新鮮炸起不油膩,食到尾段仍然酥脆,味道不算濃,灑上店家提供的味粉/蘸些醬汁剛好。價錢定得親民,整體來說頗有驚喜,喜歡炸物的可以一試。

天婦羅海鮮丼$78

2018-03-16
2018-04-18 447 浏览
是日約左朋友喺旺角交收,朋友提議晚飯食呢間,呢間店係主打天婦羅,諗住未食過就去試下啦! 我地大約7點鐘去到只有兩檯客食緊,地方四正,乾淨企理。睇完個menu,決定食海鮮天丼 ($80),朋友食唐揚炸雞+手打稻庭烏冬(熱)($68),另外仲叫左碟日式紫薯BB天婦羅($20)。海鮮天丼 ($80)首先黎左碗湯,碗湯個人覺得有啲鹹,而且唔似麵豉湯,普通; 之後就係沙律,我覺得個沙律幾好味; 再之後就係主角出場,海鮮天丼上面啲天婦羅擺得好靚,海鮮有日本甲紋魷魚、日本蟹肉棒、虎蝦、流心蛋、菜心苗、茄子、蓮藕。天婦羅啲炸漿都算薄,日本蟹肉棒好好食; 蓮藕好爽口; 第一次食菜心苗天婦羅,脆卜卜; 茄子就相對油左啲,始終茄子本身好吸油; 虎蝦就正常,都幾彈牙; 日本甲紋魷魚就普通,無咩特別; 食完飯上面啲天婦羅,就開始用流心蛋撈飯食,個流心蛋又係炸過,幾好食,檯面仲有飯素同醬汁可以加。日式紫薯BB天婦羅($20)我覺得好普通,同我喺出面買一包包急凍既無分別。店舖而家4月做緊優惠,如果like佢地facebook page就送一包日清麵,店員話好好食架。服務都幾好,免加一服務費,收現金或八達通。
海鮮天丼 ($80)
首先黎左碗湯,碗湯個人覺得有啲鹹,而且唔似麵豉湯,普通;
之後就係沙律,我覺得個沙律幾好味;
日式紫薯BB天婦羅($20)
我覺得好普通,同我喺出面買一包包急凍既無分別。
服務都幾好,免加一服務費,收現金或八達通。
2018-04-09
2018-04-02 710 浏览
自從它在旺角開分店之後,很多時候到旺角都會選擇來這裡吃!午市、下午茶時段更是便宜,四五十塊就可以吃得到!海老天丼,有一隻海老、流心蛋、菜心苗、茄子、蓮藕、南瓜。先吃光上面的天婦羅,然後再留下流心蛋拌著飯吃。這裡的天婦羅炸漿很薄,吃下不會有一口粉的感覺,而且都是有調味的,不加其他東西直接吃也會覺得很好食!吃完之後留下流心蛋拌著飯吃,這個蛋水準很高,外面同樣有薄薄的炸粉,然後裡面是煮得剛好的流心蛋,弄破之後拌著飯吃,如果覺得味道不夠可以再加點飯素,甜甜的醬油味更是惹味。
海老天丼
海老天丼
2018-02-22 750 浏览
日日返工咁辛苦梗係要對自己好啲啦Lunch都要去食好西好西唔一定係貴嘢平嘢都可以係好嘢呢間炎天丼食過幾次真心平靚正👍🏻推薦。。。。。。。。。。。。。。。海鮮天丼 ($58)▸天婦羅: 海老、蟹棒、尤魚、溫泉蛋、菜心、茄子、蓮藕🤤。。。。。。。。。。。。。。。個炸漿真係好薄最愛就係個炸溫泉蛋撈飯真係一流😍第二最愛就係炸菜心真係估唔到咁正總之樣樣都好味落埋個秘製醬汁同雲丹飯素真心無得輸😋😋😋
日日返工咁辛苦
梗係要對自己好啲啦
Lunch都要去食好西
好西唔一定係貴嘢
平嘢都可以係好嘢
呢間炎天丼食過幾次
真心平靚正👍🏻推薦
。。。。。。。。。。。。。。。
海鮮天丼 ($58)
▸天婦羅: 海老、蟹棒、尤魚、溫泉蛋、菜心、茄子、蓮藕🤤
。。。。。。。。。。。。。。。
個炸漿真係好薄
總之樣樣都好味
落埋個秘製醬汁同雲丹飯素
真心無得輸😋😋😋
2018-01-28 750 浏览
終於又下課了快要餓死一方面找不到想食的另一方面家家店都滿了已經8:00⋯⋯走啊走終於見到一家有位置的店紮也沒想就進去了是家日式天婦羅店首先點個炸雞冷烏冬這個價錢這種質素是不錯的天婦羅炸粉一點都不厚包著豐滿的食材兩粒炸雞配著一條菜苗和椰菜花(掛)沒一件炸過頭全都剛剛好烏冬又滑又彈牙非常好味還有碗熱騰騰味噌湯裡面有油釀海帶和豆腐滋味十足再來一碟牛牛粒牛肉嫩滑軟綿綿適合男女老少 XP因為在下大食還追加了連耦,冬菇,矮瓜,南瓜件件都好大件最喜歡是南瓜沒想到眼毳的只是一半還有不手被連耦蓋住了超厚切然後就是連耦同樣超厚食完這裡問題就來了未飽又感覺食不多於是問問店員可否只點一個湯麵結果是不行的最後只好乖乖別讓自己食太飽但又好想試試他們的そば⋯⋯要再來一次
終於又下課了

首先點個炸雞冷烏冬
這個價錢這種質素是不錯的
天婦羅炸粉一點都不厚
包著豐滿的食材
兩粒炸雞配著一條菜苗和椰菜花(掛)
沒一件炸過頭

再來一碟牛牛粒
牛肉嫩滑軟綿綿
適合男女老少 XP

因為在下大食
還追加了連耦,冬菇,矮瓜,南瓜
件件都好大件

但又好想試試他們的そば⋯⋯
要再來一次
2018-01-28
2018-01-24 654 浏览
其實一直都很想試一試「炎天丼」的天婦羅,但是我個人很少入大埔,很難去會一會大埔總店。手癢癢上openrice search一search「炎天丼」這個大名,竟發現旺角有分店!!!平日行開旺角竟然不知道隱世高手就在附近,剛巧今日就正正在旺角的街上,當然要去試一試啦7點左右路過,立即有位!入到去見到「海膽天丼」的賣相幾吸引,價錢都好合理 — $95天婦羅的種類包括:菜心苗、茄子、蓮藕、南瓜、海膽(2件)每件天婦羅都炸得很香,有點也不油膩!炸海膽連紫菜一起做天婦羅都很特別,加上飯素的配搭很襯,突出到海膽味而不覺得膩,好滿足!!!
其實一直都很想試一試「炎天丼」的天婦羅,
但是我個人很少入大埔,很難去會一會大埔總店。

平日行開旺角竟然不知道隱世高手就在附近,
剛巧今日就正正在旺角的街上,
當然要去試一試啦

7點左右路過,立即有位!
入到去見到「海膽天丼」的賣相幾吸引,
價錢都好合理 — $95

天婦羅的種類包括:
菜心苗、茄子、蓮藕、南瓜、海膽(2件)

每件天婦羅都炸得很香,有點也不油膩!

炸海膽連紫菜一起做天婦羅都很特別,
加上飯素的配搭很襯,突出到海膽味而不覺得膩,好滿足!!!

海膽天丼
2018-01-16