2022-11-10 567 浏览
舖頭有兩層,位多而且上菜快,所以嚟得快走得快,唔洗點排隊。整體唔會好貴,而且有種說不出嘅台灣味。*招牌燈籠滷味台灣直送水蓮菜/鴨血/甜不辣/冬粉/白蘿蔔/杏鮑菇 $74招牌有名你叫!台灣同港式滷水唔同,台式感覺比較甜,有糖香醬油香,唔會有好強烈嘅花椒八角味。鴨血唔腥,口感好,冬粉吸汁一流,又唔會太鹹。我第一次食甜不辣,有啲似魚片頭但煙韌好多。Shake Shake 海苔鹽酥雞 $42可以將鹽酥雞同海苔粉倒入紙袋shake,或者可以直接點嚟食。鹽酥雞唔似台式鹽酥雞,少少乾,整體都係好多玩好食。甘梅香脆地瓜條 $34地瓜條熱辣辣,炸到外皮金黃香脆,入面軟糯,番薯味重。可惜甘梅粉太少,唔夠點每一條地瓜條🥲
台灣直送水蓮菜/鴨血/甜不辣/冬粉/白蘿蔔/杏鮑菇 $74

2022-10-25
Shake Shake 海苔鹽酥雞
甘梅香脆地瓜條
2022-10-16 640 浏览
雖然香港有很多間不同的台灣菜餐廳,但是這間還是和其他間的是有一些分別的!喜歡他們家的珍珠奶茶,真的好好喝喔!店員的態度也不錯,想吃台灣的滷味就會跑來吃!好懷念喔!
雖然香港有很多間不同的台灣菜餐廳,
但是這間還是和其他間的是有一些分別的!
喜歡他們家的珍珠奶茶,
真的好好喝喔!
店員的態度也不錯,
想吃台灣的滷味就會跑來吃!
好懷念喔!
2022-10-14 540 浏览
銅鑼灣登龍街有好多食店,有幾間都係要排隊嘅人氣食店。今日去到想試下新嘢就去左呢間燈籠滷味。都需要排一陣先入座,入面有分上下兩層,位置都比較窄。好似車仔麵咁落單,喺紙仔上剔想食嘅嘢,款式都好多。咁就叫咗豬耳、鴨血同甜不辣。朋友就叫咗蘿蔔同貢丸,我哋都係叫王子麵。王子麵嘅麵質其實有少少似公仔麵,但份量就偏少,豬耳滷得幾入味,鴨血都係襯個麵,甜不辣就最欣賞,有台灣嘅感覺,甜甜哋煙煙韌靭。朋友叫嘅貢丸都好味,好重香菇味,但蘿蔔就好細粒,大粒返啲會更好。係銅鑼灣食一個人50幾蚊都算幾抵食嘅,下次再試埋啲小食先!

係銅鑼灣食一個人50幾蚊都算幾抵食嘅,下次再試埋啲小食先!
2022-10-05 566 浏览
去到登龍街諗住搵嘢食,聽聞話燈籠滷味好出名,見到門口都要排一陣隊,諗住試一試。個形式就係好似車仔麵咁樣,有好多款唔同嘅送俾你選擇,咁就最後用一個大碗撈起佢。我面底選擇左稻庭烏冬,牛展,鵪鶉蛋,鴨血,叫咗個fusion版嘅炸雞,同一杯檸檬特飲。個滷味烏冬味道唔差,滷味入邊圍繞着啲酸菜味,唔鍾意嘅朋友可能會覺得唔好食,牛展好淋,入味,鵪鶉蛋就正常貨色。不過最有驚喜嘅就係鴨血,同呢個滷味味道好夾。個炸雞粒好新鮮,唔係炸定返炸咋嗰啲。紫菜粉都幾得意。不過整體來講份量比較少,分量上係有啲失望
2022-10-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 鹽酥雞
  • 自由是個好東西
2022-10-05 367 浏览
是日晚餐嘅選擇係台灣美食燈籠滷味啱啱坐落喺登龍街,平時有好多人排隊,今晚只係得兩三個人喺門口,所以我即刻去排,等咗10分鐘左右就入到去,lucky 落單時好似車仔麵咁,喺紙仔度Tick 自己想食嘅嘢,10分鐘內就會起菜,好有效率我嗌咗豬肚、大腸、甜不辣同埋芋絲,食落去個滷水汁底好香,都幾濃味,有少少酸菜吊吓味,好夾鹽酥雞暖暖哋,附送一個紙袋,有一碟仔紫菜粉。你可以選擇點紫菜粉嚟食,或者放入袋度 shake shake,都幾好食
是日晚餐嘅選擇係台灣美食

2022-10-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
燈籠滷味位於銅鑼灣登龍街 一直都好出名 午市排長龍今次早去唔駛等 就好開心咁試咗 😆今次同friend 叫咗兩碗自選組合 “自由是個好東西 (自選滷味 + 自選麵) “每樣 $9 - $22 不等 最貴都係肉類嗰啲💛 冬粉 白蘿蔔 木耳 百頁豆腐 花枝丸 $54 💛 蜂巢牛肚 白蘿蔔 杏鮑菇 高麗菜 $52 滷水味好香 食材索晒d 味 👍🏻 最鍾意食牛肚 又淋又入味 個人應為白蘿蔔都係必選 而且呢度最啱健身 戒緊澱粉質嘅人 可以淨係挑選蛋白質同蔬菜纖維 想點組合都可以 大碗又得 細碗又得 😉🍽 餐廳: 燈籠滷味 (登龍街)🏠 地址: 銅鑼灣登龍街39號地下#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram
燈籠滷味位於銅鑼灣登龍街 一直都好出名 午市排長龍
今次早去唔駛等 就好開心咁試咗 😆

每樣 $9 - $22 不等 最貴都係肉類嗰啲

💛 冬粉 白蘿蔔 木耳 百頁豆腐 花枝丸 $54

💛 蜂巢牛肚 白蘿蔔 杏鮑菇 高麗菜 $52

滷水味好香 食材索晒d 味 👍🏻
最鍾意食牛肚 又淋又入味 個人應為白蘿蔔都係必選

想點組合都可以 大碗又得 細碗又得 😉

🍽 餐廳: 燈籠滷味 (登龍街)
🏠 地址: 銅鑼灣登龍街39號地下

2022-09-24 414 浏览
因為鍾意食芋圓,就搜尋到銅鑼灣嘅燈籠滷味,見到有咁多好評,就買兩碗芋圓外賣,喺店外等咗一陣有得攞啦,返到屋企打開,每碗嘅份量只係得半碗滿,有一碗仲少過半碗,唔通而家啲食材真係咁貴,定係因為外賣,佢入晒袋先比客人,就可以咁樣呃人,睇到OpenRice啲相,堂食嘅份量都唔係咁細碗,到底係用咩標準,要賺錢都唔係咁呀丫,頓時覺得好氣憤,覺得呢間店好唔老實,我唔係俾半碗幾錢喎,冇收平我喎。下次一定唔會再幫襯,大家可以睇吓相。

2022-09-24
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$60 (其他)
2022-09-18 370 浏览
想要更多食物推介 follow me on openrice/instagram👉🏻@joyceous.tummy 👈🏻 🚌係登龍街🤑價錢約 $100-200🪑店內裝飾幾台式 仲播坐台灣歌 好係去左台灣gum🤪二人抗疫套餐 $178Ⓙ Shake shake 海苔鹽酥雞呢個幾特色 唔係好多餐廳有配shake shake 粉 好似shake shake薯條gum 配左紫菜粉 幾香口 鹽酥雞炸得幾香脆Ⓙ 古早滷肉飯個滷肉飯幾入味 d滷肉亦肥瘦適中Ⓙ 指定滷味配自選麵 指定滷味包左蹄膀、豬耳朵、甜不辣、麻吉燒、豆腐、蘿蔔、通菜、杏鮑菇麵可選冬粉/王子麵/油麵/米線 頭兩個都係餐廳推薦Ⓙ 配兩杯台式飲品今次試的茉香奶綠同奶茶都不錯 另外都可選茉香綠茶/台灣紅茶/柚子綠茶/荔枝紅茶/冬瓜茶
👉🏻@joyceous.tummy 👈🏻

Ⓙ 配兩杯台式飲品
今次試的茉香奶綠同奶茶都不錯
另外都可選茉香綠茶/台灣紅茶/柚子綠茶/荔枝紅茶/冬瓜茶
2022-09-18 344 浏览
燈籠滷味雖然好出名,但為食貓一直都未有機會試前幾日經過銅鑼灣,終於有機會試到啦😝果然名不虛傳,係幾好味嘅為食貓買咗個外賣2人餐返屋企食,係op買要$210,但原來係舖頭買外賣只需要$170……真係蝕到入肉個2人餐有海苔炸雞、八款配料嘅滷水面、細滷肉飯,同埋2杯台式飲品如果以$170嚟講,真係幾抵個炸雞不過不失,但個滷水面又幾入味,好大碗,配埋d辣椒油更加好食至於2杯野飲都唔會太甜,抵讚!為食貓覺得以呢個價錢嚟講,食到呢個質素嘅食物都已經覺得好ok‼️
燈籠滷味雖然好出名,但為食貓一直都未有機會試

如果以$170嚟講,真係幾抵

至於2杯野飲都唔會太甜,抵讚!

二人餐
外卖自取
二人餐
2022-08-31 617 浏览
📍燈籠滷味🗺銅鑼灣登龍街39號地下Lunch hour去登龍街搵食,見到呢間有位就入去試下~⚡️自由是個好東西 $57呢個午餐E可以自選滷味同麵,我就揀左牛腱肉、貢丸、蘿蔔同米線🍜牛腱肉有4大塊左右,煮得幾淋,好味😍貢丸味道都唔錯,不過個人鍾意再重啲嘅冬菇味😝 而蘿蔔都係必叫!好淋好清甜🥰⚡️海苔鹽酥雞(跟餐+$19)鹽酥雞灑上海苔粉,味道幾特別,炸得香脆👍🏻⚡️甘梅地瓜條(跟餐+$13)地瓜條香甜軟糯,不過唔係好脆~整體黎講,食物未算驚艷🙈
📍燈籠滷味
🗺銅鑼灣登龍街39號地下

Lunch hour去登龍街搵食,見到呢間有位就入去試下~

⚡️自由是個好東西 $57
牛腱肉有4大塊左右,煮得幾淋,好味😍

⚡️海苔鹽酥雞(跟餐+$19)
鹽酥雞灑上海苔粉,味道幾特別,炸得香脆👍🏻

⚡️甘梅地瓜條(跟餐+$13)
地瓜條香甜軟糯,不過唔係好脆~

整體黎講,食物未算驚艷🙈
2022-08-26 497 浏览
仲未飛到,唯有去唔同既餐廳懷念吓!打去8號風球,瞓多咗個鐘又要返工,午餐一定要食好啲!可能打完風,無咩人,第一次坐樓上!坐坐吓,突然間見到張林志穎poster! 午餐有好多選擇,我哋都係揀自選麵,牛肚同鴨血,因為仲有個鹽酥雞!兩個餸無失望,好入味,個湯底就更加唔使講,飲到足料嘅藥材味,可惜唔夠湯!再飲埋杯勁邪惡既黑糖珍珠奶茶🧋,真係肥爆!但滿足晒!
仲未飛到,唯有去唔同既餐廳懷念吓!

再飲埋杯勁邪惡既黑糖珍珠奶茶🧋,真係肥爆!但滿足晒!
有時候放假dinner想簡簡單單食一餐,其實台式料理都係唔錯嘅選擇黎架 ! 今次帶大家睇下之前都介紹過一次嘅燈籠滷味,次次行過登龍街都見到好多人排隊,所以想食嘅話盡量避開啲熱門時間啦🤓好似我地咁早少少食6點左右就直接walk-in都ok la~☺️🔹祖傳滷味 佢地嘅招牌滷味有好多選擇,所以一定有野岩你地食啦~ 今次我個麵底就叫左稻庭烏龍麵,烏龍麵食落爽滑煙韌,咬勁十足,唔錯唔錯😋唯一要挑剔嘅位係麵底唔係好入味,如果可以吸收曬香濃滷水汁就好啦🥸配料方面我就選擇左雞翼,酸菜,鵪鶉蛋, 豆腐。個人覺得雞翼同鵪鶉蛋都幾唔錯,幾入味,下次都會再叫👍🏻豆腐就相對都係清淡少少,個人認為如果再濃味少少會更正,更入味,食落會惹味啲,不過呢個都係個人口味黎嘅,對於有啲人黎講可能呢個濃度已經係岩岩好😊🔹Shake Shake 海苔鹽酥雞我覺得呢個都幾得意,好少台式料理店會出shake shake style嘅小食😂但佢個紫菜粉嘅味都幾香,鹽酥雞亦都嫩滑唔乾身,如果想叫小食嘅話大家都可以考慮下☺️

🔹祖傳滷味

🔹Shake Shake 海苔鹽酥雞
2022-08-15 469 浏览
今晚星期日經過不用排隊。 就入去試吓啦。不過不失不用排隊就不妨一試因為沒有驚喜價錢合理。味道一般冬粉朔晒湯汁可以的豬腸豬耳豬肚味道都可以略嫌酸菜太少路過唔使排隊就不妨一試。
今晚星期日經過不用排隊。 就入去試吓啦。
2022-08-14
2022-08-14 596 浏览
見佢都開咗一段時間,今日經過就試試佢。叫咗3餸(大腸、鴨血、杏鮑菇、油麵試下),再加杯熱黑糖奶茶。終於送上食物同飲品,個樣睇落好味!食第一口係鴨血,完全冇味。咁就再試下大腸,話哂係滷水食品店,而且顏色唔錯,但食落唔係想像中的味道,淡到呢,唔似食滷味咁!再試埋杏鮑菇,都係淡淡的,但反而索到汁係外面,所以,有少少味。心諗,好在叫3餸啫,如果唔係,肯定唔開心。咁嘅價錢,應該可以食到好味的車仔麵、米線或者河粉。食咗兩啖都頂唔住咁淡的味道,基本上係冇咩鹹味。最後拎咗碟辣椒油加味。杯熱珍珠奶茶冇匙羹,只比膠飲管我(其實我唔想用膠飲管)。問員工,佢話冇熱飲匙羹,佢話要匙羹可用食麵的匙羹,我真係O咀。飲品味道算正常啦!不過,本人真係試完就算!但我見隔離的女仔叫咗好大碗麵(冬粉底),因為見到好多款餸,見佢食到sir sir聲。食物味道真係好個人,唔啱我呢個鍾意食嘢的人。
2022-08-13
2022-07-31 751 浏览
雞翼 $12 蜂巢牛肚 $22 金針菇 $10 麻吉燒 $11 冬粉$11雞翼好大隻但唔夠入味。✨蜂巢牛肚夠入味又唔韌。金菇實在太少🫣麻吉燒正常急凍貨。冬粉滑嘟嘟,幼幼地易掛汁👍🏼大腸 $12 牛腱肉 $25 杏鮑菇 $10 高麗菜 $10 米線$10大腸有部份入面有肥膏🙈,但味道係不錯的。牛展唔夠入味,但夠淋。蔬菜正常。✨海苔鹽酥雞 $42超級好食,炸粉唔會太厚,雞肉嫩滑。會配埋一個紙袋俾你shake shake,但我覺得就咁點啲海苔粉已經OK,仲可以自己調節多啲少啲🤣✨黃金甜不辣 $34一直都好鍾意食甜不辣,鍾意佢口感煙煙韌韌💕 配合埋佢嘅醬汁會減低油膩感😋茉香奶綠 冷 無糖 半冰 $22佢剩係得半糖同無糖揀,冇咁flexible (平時會叫微糖)。撇除甜度因素,整體感覺都係麻麻哋,茶味不夠香🫣有點淡。Coke Zero $13環境:3.8/5比較懷舊,會有好多懷舊posters ,有台式小店味道。服務:3.8/5正常😗食物:4/5✨推介海苔鹽酥雞、甜不辣& 蜂巢牛肚。 下次想試芋圓😗Revisit: Yes

✨海苔鹽酥雞 $42

✨黃金甜不辣 $34

茉香奶綠 冷 無糖 半冰 $22

Coke Zero $13

環境:3.8/5
比較懷舊,會有好多懷舊posters ,有台式小店味道。

服務:3.8/5
正常😗

食物:4/5
✨推介海苔鹽酥雞、甜不辣& 蜂巢牛肚。 下次想試芋圓😗

Revisit: Yes
  • 鹽酥雞