2019-08-17 429 浏览
午餐唔想去酒楼同人逼又唔想食茶记,行过北角丹拿花园见到本色有茶饮又有台湾特色美食,经过商量入去试试,环境唔错,未知食物点呢,所以叫左几款点心同盐酥鸡肉燥饭、台湾牛肉面面,哇唔用形容了最睇碟淸场
唔用形容了最睇碟淸场
2019-06-20 662 浏览
一班朋友,有人最放工,有人迟放工,食火煱就最啱,唔驶惊d餸冻晒。依间我地一班系港岛区做野嘅朋友成日黎嘅火煱店,因为好近地铁站,就脚,d位都阔落,坐得舒服,最重要系d火记唔会埋你食晒野坐系度倾计,连星期五都无限时用餐,可以慢慢等齐朋友,一路食,一路吹水。讲返食物,食物新鲜,虽然唔会有好多花款,但系打边最紧要材料靓,手切肥牛好嫩滑,手打丸弹牙,钟意食鱼嘅,佢嘅原条起片鱼好好味。不过汤底唔算出色,只有大路款式。唔讲咁多去相。手切肥牛: 次次黎食都会叫,好新鲜,唔会有揸醉鸡: 鸡好新鲜,不过唔算好有酒味金牌4宝: 手打丸好弹牙,唔系好多地方有象拔蚌丸,我自己最钟意食黑松露丸冰豆腐,饺子,炸酿油炸鬼,鱼片: 饺子好食,材料新鲜原条原起片: 必食,连我唔钟意食鱼嘅朋友都食咗片,肉好弹牙,鱼片绝对无得比菜心BB: 翠绿,嫩口,不过份量少咗种酱料选择基本上都唔错

手切肥牛: 次次黎食都会叫,好新鲜,唔会有揸

醉鸡: 鸡好新鲜,不过唔算好有酒味

金牌4宝

冰豆腐,饺子,炸酿油炸鬼,鱼片: 饺子好食,材料新鲜

菜心BB: 翠绿,嫩口,不过份量少咗

种酱料选择基本上都唔错

2019-06-07
金牌4宝
2019-05-02 641 浏览
火锅精的我又出动,今次一行六人去打边炉。 装修以黑色为主,坐得都舒服。 服务很好,食物款式都算多,价钱略贵,但物有所值。其中,以牛肉、丸类、饺类和鲜鱼很出色,新鲜又好吃。
2018-12-15 1344 浏览
今天晚上公司团队圣诞聚餐,找了很多地方,但都找不到提供大包厢的火锅店。。。在差不多绝望之际,发现原来近在咫尺的北角有一个好选择!房间十分宽敞,有小圆桌在旁边可以放自携的酒水和包包!更有空间将所有人带来抽奖的礼品排列出来可惜桌子真的太大,每次灼东西也要站起来汤底用料足!配料新鲜!

可惜桌子真的太大,每次灼东西也要站起来

汤底用料足!配料新鲜!

2018-12-14
2018-12-08 971 浏览
成日行过呢度,都见到佢有张好大嘅海报,写住九点半後入座有八折,11点後入座更加有半价。所以有一晚我哋特登唔食晚饭,等小朋友瞓晒之後,九点半落嚟食嘢。其实呢度啲价钱都唔平㗎,因为全部都系散叫。咁好啦,见系得三条友就求其叫啲嘢食下。点知一嚟就送咗个海鲜拼盘俾我哋,见到啲虾仲系郁紧,睇落去啲海鲜都好新鲜。首先就食咗佢啲虾同蟹,好新鲜,啲都唔会梅,啲蟹好甜,仲有龙虾同埋鲍鱼。净系呢度已经物超所值。最後食多几点丸同埋两碟肥牛,仲有啲菜就饱唒了
2018-09-06 1420 浏览
夏天最开心就系可以食抵食火锅原本要食$400-500 既现在$330一个人 真心抵 要再食刚睇其他食评 都系唔通佢地得罪左人? 好奇怪 同去年比 好似有少少唔同左今年多左鸭煲?定系我无留意? 明明就好想食鸡煲 依度既鸡煲好出色的 劲惹味 又够辣 但原来老人家唔岩食鸡煲因为佢地怕辣 完全无考虑到!原本我麻麻鸭煲 不过原来都好好食 芋头好粉 好入味 鸭肉大旧点个海鲜盘 无左龙虾既? 不过有蟹 仲几大只系噃 原来系精选六款海鲜我仲同家人讲 有龙虾😅原来每次都唔一样 好在全部都好新鲜 郁下郁下家人都好开心沙爹/ 蕃茄薯仔汤 无咩特别牛肉依然好靓 上左牛肉 家人话太多野食 唔系挂 咩都无叫酸梅汤、竹蔗茅根 都系可以叫我都系觉得饮可乐会比较留肚另外叫咗一啲蔬菜类嘅嘢食其实都系只系食咗少少下次其实佢哋可以唔使比咁多客人😛
夏天最开心就系可以食抵食火锅
原本要食$400-500 既
现在$330一个人 真心抵 要再食
刚睇其他食评 都系

唔通佢地得罪左人? 好奇怪

同去年比 好似有少少唔同左
今年多左鸭煲?定系我无留意?
明明就好想食鸡煲 依度既鸡煲好出色的
劲惹味 又够辣 但原来老人家唔岩食鸡煲
因为佢地怕辣 完全无考虑到!
原本我麻麻鸭煲 不过原来都好好食

家人都好开心

沙爹/ 蕃茄薯仔汤 无咩特别

牛肉依然好靓 上左牛肉
家人话太多野食 唔系挂 咩都无叫

酸梅汤、竹蔗茅根 都系可以叫
我都系觉得饮可乐会比较留肚

另外叫咗一啲蔬菜类嘅嘢食
其实都系只系食咗少少
下次其实佢哋可以唔使比咁多客人😛
2018-08-24 800 浏览
每天经过就进去吃了一次,真是不建议。东西比其他火锅店都要贵。牛肉只有一点点,小小盘,吃的很不开心,汤底的龙虾小小只两口就没了。味道也一般般没有什麽特色,服务态度一般般咯。不建议

2018-07-09 925 浏览
餐厅装潢不错,座位空间舒适。餐厅可以选择放题或散叫,前者价格比其他放题点价格稍高,接近300一位。所以我地选择咗单点。与一般的火锅餐厅相似,可以搵到的火锅汤底及食物皆能在餐牌看到。今次我们叫了一个番茄锅底,印象不是特别深刻。黑猪腩片不错,每块的肥肉部分挺多的。有一个黑松露肉丸看起来挺特别,但吃下去松露味道无去到好特出。无食到饱,亦无叫饮品,但每人都要238。

无食到饱,亦无叫饮品,但每人都要238。
2017-10-24 3278 浏览
同旧同事食饭, 谂来谂去唔知食咩好, 最後谂住打边炉叙下。因为同事住港岛区,我就唔识路,最後上网睇食评是旦去左呢间任食。入到去就同佢讲想食任食, 点知同我讲无任食, 最後变左硬食 ! 算啦只怪知己无睇清楚。叫左个鸡煲中辣... 中辣唔辣可以话人夹人... 个鸡煲水到呢... 唔加水都可以用黎打炉都算... 收人百几食件鸡都无肉... 服务员叫我Download 个app 有免费炸鱼皮, 谂住可以顺返条气, 食完咸到呢........ 最後埋单每有350, 无下次 !

最後埋单每有350, 无下次 !

七月头打算去食伦哥火锅不过发现冇得抽奬 就打算唔食任食改去屋企人最喜欢的火锅本色最近有任食套餐 298$/一位 结果都系放肆任食个鸡煲好好食 够香够辣 闻说系正宗重庆鸡煲既配方唔加鸡了要留肚食其他野汤底有 金银菜猪肺汤底 屋企人话好饮我对内脏一般 不过饮落去冇古怪味个人比较喜欢麻辣汤底 开头觉得无咩味 点知愈食愈辣最後煮海鲜都系用返唔辣嘅 怕盖了海鲜嘅鲜味四个人就有咁样既一盘海鲜三个人望落差唔多 每样少一件 好新鲜 佢地话师傅即劏 鲍鱼会郁架 应该全部都系鱼缸新鲜拿出嚟 好大只龙虾钳 好开心暂时去过的店舖 送的没有龙虾!仲有好大只加拿大石蚝 好大 屋企人话好肥美 我唔食既其实食完个海鲜盘都有啲饱饱地 不过唔可以停 仲有三款靓肉可以拣 牛颈脊 羊肉 猪肉全部拣晒牛颈脊 真系好正 屋企人话平时散嗌都唔平架牛颈脊真心靓 好食 另外加左加拿大象拔蚌刺身 $198有餐厅用韩国货 依度好似话加拿大既 安全好多仲有好多其他火锅配料都好得鱼片猪肉牛舌鱼皮都好味乌冬真系好食 不过会好饱 食左少少饺子类都好正 啲料好足 仲见到只虾添加左好少配料 已经完全食唔落下次要预多少少quota先嚟食!下次星期六黎
七月头打算去食伦哥火锅

好新鲜 佢地话师傅即劏 鲍鱼会郁架
应该全部都系鱼缸新鲜拿出嚟
好大只龙虾钳 好开心

龙虾

暂时去过的店舖 送的没有龙虾!
仲有好大只加拿大石蚝 好大 屋企人话好肥美 我唔食既

鱼片猪肉牛舌鱼皮都好味
乌冬真系好食 不过会好饱 食左少少
饺子类都好正 啲料好足 仲见到只虾添

加左好少配料 已经完全食唔落
下次要预多少少quota先嚟食!

下次星期六黎都得! 唔会加钱

象拔蚌刺身
牛舌猪肉乌冬
  • 海鲜盘!
2017-01-25 3567 浏览
近日经常行过这里, 看见火锅本色下午做埋点心。  因为之前试过火锅关系。 心想, 火锅本色饮茶应该唔差, 但又见里面长期地冇人, 心想, 冇咁邪挂。   点知中晒照。 叫左个虾蛟,  原来系栗既, 即刻退左, 冇蚀到本, 後面果台既人即刻望过黎。   根住好耐先黎个排骨,  好恐布, 虽则冇虾蛟一大阵栗味, 但是都一阵雪了很久的味。 个义烧包同个珍珠机就冇问题,  但系个褔建饭啲虾完全冇味.  怪唔之得饮茶小猫一两只喇。   火锅应该冇问题既, 不过午市都唔好做到咁烂, 搅到咁不如下午关门好过还有, 讲到服务,  叫了一壶寿眉, 但是却来一壶清水, 後来三吹四请才拿来一壶寿眉。  这家店好像不够人手,  往往要入内呼叫才出来招呼.  很恐布。  但是寿眉却不太好味,  算是普通货色。   接着又一大羣人进来, 大约有大个人左右, 应该是同事来的, 你说我笑之际, 他们的声浪把我弄得很不舒服, 原来此店的一大缺点是很细少, 不适合茶点, 因为饮茶的人都喜欢大声说笑。

题外话/补充资料: 饮茶好唔掂当
2017-01-19
2016-12-26 3139 浏览
本地牛肉和鲩鱼片好新鲜,沙嗲汤底非常入味,推介手打丸及贵妃蚌。花甲和脆玉鲩都很新鲜,有惊喜!杂菇同埋各样蔬菜都很新鲜,份量算足够,各式手打丸都好味!有机会一定再食。
2016-10-10 4065 浏览
这间北角火锅本色, 本人已经帮衬过无数次。 因为本人是住这区, 下星期一至日 晚上9点半後 有六折优惠。(除了海鲜之外) 这家食材质素非常新鲜 而且种类多。 价钱非常合理很公道。

2015-11-25 5659 浏览
啲鸡子好似撞瘀左咁好样衰又难食又有臊味冇鸡子应有嘅弹牙feel羊肉刨得好厚冇咩味又鞋牛骨膸话半个钟到粒几钟冇影唔追亦唔主动报案菜尚算新鲜 丸物冇惊喜羊肉饺咸到爆响铃都几脆任食场都冇咁嬲四川麻辣汤底劲多油
啲鸡子好似撞瘀左咁

响铃都几脆

任食场都冇咁嬲

四川麻辣汤底劲多油
2015-03-11 6571 浏览
.火锅本色海南鸡饭($58)临上班前,食啲野先!行过见火锅本色的午市有很多选择,一於试试!等左约十分钟,海南鸡饭就上枱了。鸡件数量都几多,油饭一般,但酱汁不ok,两样酱味道差唔多,都系酸辣汁...点解唔系配姜蓉或老抽,酸辣汁仲要唔惹味...所以食到我颇为失望。最搞笑的是,海南鸡饭所配的汤....是粟米羹?!
火锅本色
海南鸡饭($58)
等左约十分钟,海南鸡饭就上枱了。
最搞笑的是,海南鸡饭所配的汤....是粟米羹?!