今晚同朋友去咗尖沙咀一間新開火鍋店❤️佢呢度係日本A5和牛牧場直營,有超過10款和牛部位可以選擇😳我哋揀咗湯底係招牌花膠響螺雞金鍋 $188配埋新鮮雞肉 湯底非常鮮甜 店員建議我哋先飲湯之後再落鍋😋個湯底真係好正 膠原滿滿💛感覺非常滋補A5熊本黑毛和牛肩胛肉 做緊推廣價$58😱‼️A5熊本黑毛和牛部位都係$108-128碟最好食係和牛西冷😍第二係和牛肉眼西冷肥瘦分布均勻 入口細嫩 油香十足😍肉眼油花更多 脂香豐富 西冷會多一份牛味牛小排相對比較有咬口😳油香都係好豐富🤤自家精製嘅和牛餃 餃子皮仲會痴住碟 應該新鮮包起無耐😳餃子餡好Juicy!份量同價錢都有驚喜 $48可以食到高質嘅和牛餃子🥟蔬菜都好新鮮 鍾意食牛肉嘅朋友值得一試❤️

今晚同朋友去咗尖沙咀一間新開火鍋店❤️

肉眼油花更多 脂香豐富 西冷會多一份牛味
牛小排相對比較有咬口😳油香都係好豐富🤤

蔬菜都好新鮮 鍾意食牛肉嘅朋友值得一試❤️
2021-09-06 494 浏览
吃火煱永遠都是香港人的至愛,今時今日的火煱,其種類之多,煱底口味之廣,已令一班熱愛火煱文化的一族,百吃不厭。之前吃過麻辣系列養生系列的,是秋冬季節補身補暖之選,這幾年來,專營這類的火煱店已無數在香港立下了足印。最近發現尖沙咀堪富利士道,開了一間日式火煱店叫火鍋郎Hinabero的,這店是專供應日本和牛的火煱店。說到吃火煱的牛材料,通常都是選擇肥牛,什麼美國的安格斯肥牛或是九龍城貨色,通通都吃到膩了。這店的和牛,全部是以由日本直送有等級的和牛來供客,和牛追隨者們,你們都應該不會錯過吧。今天晚上,有知己同學牛一,相約了來到這裡,一同享用這餐和牛盛宴。煱底我們選了花膠雞響螺鍋,各人先來一碗暖暖胃補補身。這店之和牛部位甚多可選擇,全是A5級來自熊本和岩手縣。今晚我們點了熊本黑毛和牛牛小排, 沙巴當, 牛三筋肉, 牛和尚頭,來自岩手縣的也點了和牛牛頸, 牛後腰肉和牛外腿肉。我就最喜歡那牛沙巴當和牛頸肉,肉質柔軟入口即溶化,正正合晒我無牙力的人吃。驚喜的是這店的自家制和牛餃,以和牛包餃子我都是第一次吃,別以為鮮花放了在牛x上,但吃下時的感覺當然與以豬肉包的,不能完全相提並論,推薦大家一嘗。總結這餐

煱底我們選了花膠雞響螺鍋,各人先來一碗暖暖胃補補身。

這店之和牛部位甚多可選擇,全是A5級來自熊本和岩手縣。

也點了和牛牛頸, 牛後腰肉和牛外腿肉。

總結這餐和牛盛宴,地方舒適闊落,侍應有禮也是值得讚賞一下。
  • 和牛沙巴當
2021-09-06 37 浏览
今次去試一間新開火鍋店「火鍋郎」日式和風裝修,門口岩手黑毛和牛証書坐底睇睇menu 發現價錢唔貴我哋就叫左花膠雞響螺鍋店員叫我地飲左湯先再將半隻雞放落去煮乳白色嘅雞湯,淡淡香味入口是香濃雞湯絕對飲得岀係用心熬岀來的雞湯佢哋除咗主打日本牛肉之外都有好多海鮮可以叫而我自己呢就比較鍾意食海鮮多啲就叫咗珊瑚蚌、桂花蚌、花枝片同廣島生蠔全部都是切成薄片,一燙就食得!爽口味道鮮甜手打蟹籽墨魚滑係有滿滿嘅蟹籽,墨魚滑好彈口!陳年花雕滑雞,雞件嫩滑淡淡的酒味,亦無碎骨日本佐賀名水豚梅花肉鮮蝦雲吞、娃娃菜都係火鍋必食。佢哋價錢唔貴呀大部份都係$100以內就可以食到咁高質嘅火鍋材料而且環境坐得舒服
今次去試一間新開火鍋店「火鍋郎」
日式和風裝修,門口岩手黑毛和牛証書

坐底睇睇menu 發現價錢唔貴
我哋就叫左花膠雞響螺鍋

店員叫我地飲左湯先再將半隻雞放落去煮
乳白色嘅雞湯,淡淡香味入口是香濃雞湯
絕對飲得岀係用心熬岀來的雞湯
佢哋除咗主打日本牛肉之外
都有好多海鮮可以叫
而我自己呢就比較鍾意食海鮮多啲
就叫咗珊瑚蚌、桂花蚌、花枝片同廣島生蠔

全部都是切成薄片,一燙就食得!爽口味道鮮甜
手打蟹籽墨魚滑

係有滿滿嘅蟹籽,墨魚滑好彈口!
陳年花雕滑雞,雞件嫩滑淡淡的酒味,亦無碎骨
日本佐賀名水豚梅花肉
鮮蝦雲吞、娃娃菜都係火鍋必食。
佢哋價錢唔貴呀大部份都係$100以內
就可以食到咁高質嘅火鍋材料
而且環境坐得舒服
2021-09-05 115 浏览
平時食火鍋都食開放題、偶爾想對自己好D、就會去食高級D單點嘅火鍋。最近去左尖沙嘴新開嘅「火鍋郎」,主打高級A5黑毛和牛、新鮮食材同特別湯底。火焰岩手和牛白湯:加左好多香料嘅牛湯、超級香濃牛味、同任何食材都好match。A5熊本黑毛和牛牛小排:雪花超靚、肥肉偏多、牛味重、入口即化。佐賀名水豚梅花肉:超級爽脆、香甜豬肉、梅花肉部位唔會好肥。鬼馬手打海中蝦滑:呢一款係小食、唔需要放入火鍋。炸得非常香脆、但一D都唔油膩。蝦滑又好彈牙。A5 熊本黑毛和牛西冷:都係屬於雪花肥牛、但肥肉會比牛小排少。牛味會無禁重,但相對都會無禁膩。韭菜豬肉餃:個人覺得比較一般、無咩特別。可以skip蔬菜拼盤:以火鍋店黎講、性價比算高。蔬菜好新鮮、分量又多。菇類加入牛湯裡面超級入味!A5 熊本黑毛和牛肩胛肉:新張期內特價。呢一款我個人覺得最好食!雪花分佈均勻、但肥肉偏少,牛味重又好爽口!推薦!A5 熊本黑毛和牛和尚頭:同肩胛嘅肉質比較似、但係會無無禁重牛味。A5岩手黑毛和牛後腰肉:肉會偏瘦、無禁軟滑、但相對比較健康!整體黎講肉嘅quality都好高、而且有唔同部位選擇!啱曬食肉獸!而且環境同座位都好舒服!推薦試業期間

佐賀名水豚梅花肉:超級爽脆、香甜豬肉、梅花肉部位唔會好肥。

韭菜豬肉餃:個人覺得比較一般、無咩特別。可以skip

試業期間全單有88折優惠、到9月30號

2021-09-04 43 浏览
尖沙咀又有新開火鍋店啦🎉咁梗係要即刻試吓啦🤘🏻.佢哋用嘅牛肉係來自日本A5和牛牧場多達十幾款和牛部位俾大家選擇💫A5熊本黑毛黃牛牛小排 A5 岩手黑毛和牛の玉子滑和牛 A5 熊本黑毛和牛牛封門柳 A5 岩手黑毛和牛牛肋粒 A5 熊本黑毛和牛肩胛肉全部牛肉真係好新鮮肥美😋.而唔同部位嘅烹調時間都唔一樣由8秒鐘到到20幾秒鐘不等細心嘅火鍋郎餐廳已經將烹調時間印咗喺 menu 度保證大家食到最好食嘅牛肉🥩.我今次叫咗嘅湯底 : 💫招牌花膠響螺湯💫非常之甜和好飲好似飲緊老火湯咁⋯⋯😋😋😋飲完之後再放雞肉用嚟打邊爐真係未試過咁好飲嘅湯底10個推介 🧡🧡🧡🧡🧡🧡
尖沙咀又有新開火鍋店啦🎉
好似飲緊老火湯咁⋯⋯😋😋😋
飲完之後再放雞肉用嚟打邊爐
真係未試過咁好飲嘅湯底
10個推介 🧡🧡🧡🧡🧡🧡
周不時都會係Openrice揀啲有”New”tag的餐廳試試,因為總覺得新店就係會比最足的質素同最足的服務俾顧客,而當然呢一間都絕對冇令我失望😎火鍋郎選用既係岩手縣同熊本縣的A5黑毛和牛🐂另外都有一啲佐賀縣的豚肉🐖不過係點評火鍋食材之前,要先讚讚佢地的湯底當日叫左招牌花膠響螺雞金鍋($188)我有問過staff金鍋同冇金係咩分別,原來係加咗南瓜蓉,味道會更甜更香。睇下圖都見到湯係幾咁濃厚,雞肉脂肪含量唔高 皮薄又大份呢張圖係我飲到第三碗既時候影🤣真係痴晒線咁足料,我同朋友淨係飲湯都湯到飽,真·好好味!!牛的部分分別叫左:三筋肉🐂油份分佈好靚 係最愛的一款沙巴當🐂入口滑溜香甜 薄薄一片封門柳🐂脂肪不多肉味最濃 相對較有咬口肩胛肉🐂雪花均勻 有油香之餘亦保留牛肉的鮮味👍🏻👍🏻仲要做推廣價$58 CP值爆燈💡玉子滑和牛🐂相對前面幾款肉質的確有分別 不過加生雞蛋🥚撈又係另一個世界😛平時食牛會打生雞蛋食嘅就會明我講咩ha其他的配料都唔錯👍🏻值得推薦嘅係陳年花雕梅花肉 夠嫩滑同埋加左酒味食落又幾特別~蔬菜拼盤都係用上選的日本菇菜,配埋個碗真係好鮮甜😎其實煮鍋黎講每個人口味不同,呢度勝在選擇多,可以

不過係點評火鍋食材之前,要先讚讚佢地的湯底
睇下圖都見到湯係幾咁濃厚,雞肉脂肪含量唔高 皮薄又大份

牛的部分分別叫左:
三筋肉🐂油份分佈好靚 係最愛的一款
沙巴當🐂入口滑溜香甜 薄薄一片
封門柳🐂脂肪不多肉味最濃 相對較有咬口

其他的配料都唔錯👍🏻
蔬菜拼盤都係用上選的日本菇菜,配埋個碗真係好鮮甜😎

其實煮鍋黎講每個人口味不同,呢度勝在選擇多,可以按自己的喜好如喜歡的肉味、油香選擇不同部位的牛肉;Overall Service都好有禮成餐飯都食得好滿意😊
順帶一提,因為新開張期間全單有88折,所以要食就趁早啦haha
  • 招牌花膠響螺雞金鍋
2021-09-04 36 浏览
同朋友去左尖沙咀最近新開既火鍋店⭐火鍋郎⭐👏即日至9月30日都有88折🎊🎉醬料費 只係$10位。😊😊餐廳座位寛闊,木色系布置好舒服。用QR code 下單,十分方便,慢慢睇慢慢揀。🍲🍲湯底都有多款選擇,我地揀左招牌花膠響螺雞金鍋。服務員提我地,未恰野前先試試個湯,湯濃清甜唔油膩,一飲就飲左兩碗。先吃點小食,煎和牛餃好正,爆汁香口。油炸鬼蝦滑,可以就咁食,或者滾一滾,各有特色。💗💯開始打邊爐啦。👏👏✔️A5熊本黑毛和牛牛小排,油花細緻,入口即溶。✔️A5岩手黑毛和牛牛頸脊,有咬口重牛味。✔️日本佐賀名水豚梅花肉,肉質鮮嫩,肉味濃郁。✔️廣島生蠔,新鮮肥美。✔️鮮蝦雲吞,大粒足料。仲叫左竹笙,吸晒湯底嘅精華,超正!👍
同朋友去左尖沙咀最近新開既火鍋店⭐火鍋郎⭐

👏即日至9月30日都有88折🎊🎉醬料費 只係$10位。

😊😊餐廳座位寛闊,木色系布置好舒服。

用QR code 下單,十分方便,慢慢睇慢慢揀。

開始打邊爐啦。👏👏

✔️A5熊本黑毛和牛牛小排,油花細緻,入口即溶。

✔️A5岩手黑毛和牛牛頸脊,有咬口重牛味。

✔️日本佐賀名水豚梅花肉,肉質鮮嫩,肉味濃郁。

✔️廣島生蠔,新鮮肥美。

✔️鮮蝦雲吞,大粒足料。

仲叫左竹笙,吸晒湯底嘅精華,超正!👍

2021-09-02
2021-08-31 97 浏览
尖沙咀堪富利士道經過了一連串店舖倒閉後, 現今經濟好轉, 逐漸已經開返唔少店舖食肆, 意味著又有籍口發掘美食。今日就黎到其中一間新開樓上舖火鍋餐廳,店內木系裝修充滿和風格調, 設有多張卡位, 坐得舒服。火鍋食材選擇多, 湯底價錢相對其他餐廳較便宜一點, 而重點係有多款A5和牛嘅不同部位選攝, 價錢最平嘅幾廿蚊都有碟, 超滿足!!所有食材經QR code落單, 混醬設自助區 (醬油 HK$10/位)【招牌花膠響螺雞金鍋】HK$188金黃色湯底跟雞件分開上, 湯底中嘅花膠好細件, 質地好林滑; 濃郁湯底味道偏鹹咗少少, 預之後加清湯再打邊爐。雞件冇雪味, 避免滾太耐而影響嫩滑肉質。【A5岩手黑毛和牛之玉子滑和牛】HK$58肉質最嫩滑最林,食落唔會成口油, 撈咗蛋汁, 增加嫩滑口感。【A5熊本黑毛和牛西冷】HK$128豐富油脂, 肉質細緻鮮嫩, 清香牛脂在口中陪迴, 邊嘅根位好爽, 咀嚼時沒有起渣。【A5熊本黑毛和牛肉眼】HK$108除了平均嘅網紋牛脂, 中間位置集中了脂肪坑紋, 入口脂肪坑紋嘅牛脂最重, 口感嫩得黎又唔會過於油膩。 【A5熊本黑毛和牛沙巴當】HK$108脂肪分佈密集又平均,

今日就黎到其中一間新開樓上舖火鍋餐廳,

店內木系裝修充滿和風格調, 設有多張卡位, 坐得舒服。

【招牌花膠響螺雞金鍋】HK$188

A5熊本黑毛和牛西冷

【A5熊本黑毛和牛肉眼】HK$108
A5熊本黑毛和牛肉眼

【A5熊本黑毛和牛沙巴當】HK$108
脂肪分佈密集又平均, 甘香油脂令質地口感細密
A5熊本黑毛和牛沙巴當

【A5熊本黑毛和牛肩胛肉】HK$58
油花細嫩, 肉質札實, 牛味極濃, 有如平時食和牛火鍋放題質素, 種類比較普遍。
A5熊本黑毛和牛肩胛肉

【A5岩手黑毛和牛內腿肉】HK$58
和牛內腿肉係和牛脂肪最少嘅部位, 口感較厚實, 主要食到瘦肉嘅彈性
A5岩手黑毛和牛內腿肉

【自家精制: 麻辣和牛餃】HK$48
皮薄, 和牛碎餡料多肉汁有肉香, 滲出少少麻辣味
自家精制: 麻辣和牛餃

【手打海中蝦丸】HK$48
質地略帶彈牙, 有鮮蝦味
手打海中蝦丸

【白桃乳酸梳打】HK$38
【芒果乳酸梳打】HK$38

餐廳自行調製, 冰塊溶化後甜度剛剛好。
乳酸梳打
A5熊本黑毛和牛肩胛肉
A5岩手黑毛和牛內腿肉
手打海中蝦丸
2021-08-30 63 浏览
據牛魔朋友告知,最近尖沙咀呢邊開左間以和牛做主打既火鍋店新張期間仲有優惠添,所以呢晚就約埋朋友一齊嚟試下我哋想試真啲牛肉嘅質素所以只係叫咗一個比較清既鰹魚昆布湯做湯底 湯鍋入面除咗有昆布之外仲有金菇同多舊白蘿蔔餐廳中間位置有自助醬料,每位HKd$10+10%呢度嘅和牛款式有好多部位, 有啲只係HKd$48+10%就有一碟所以我哋嗌咗好多碟可以試下唔同部位嘅味道必食嘅一定係呢一度嘅和牛牛肩胛肉,只係HKd$58+10%,我地食完都再encore除咗和牛仲有唔同嘅肉類同海鮮大大粒飽滿既廣島蠔都係HKd$68+10%就有四隻手打蝦丸同雲吞嘅質素都唔錯蔬菜拼盤好新鮮, 價錢都唔貴,只係HKd$48+10%,價位好貼地呢度仲有我最愛嘅“寬粉”HKd$32+10%同“日本葛粉”HKd$28+10%㖭
據牛魔朋友告知,最近尖沙咀呢邊開左間以和牛做主打既火鍋

新張期間仲有優惠添,所以呢晚就約埋朋友一齊嚟試下

湯鍋入面除咗有昆布之外仲有金菇同多舊白蘿蔔

餐廳中間位置有自助醬料,每位HKd$10+10%

所以我哋嗌咗好多碟可以試下唔同部位嘅味道

除咗和牛仲有唔同嘅肉類同海鮮

大大粒飽滿既廣島蠔都係HKd$68+10%就有四隻

手打蝦丸同雲吞嘅質素都唔錯

2021-08-19 181 浏览
朋友想打邊爐慶祝生日,想食日式火鍋。由於朋友平日都鍾意打邊爐,講過幾間佢都食過,努力搵下有咩日式邊爐😂😂 結果發現宜間新餐廳!一入去都幾靚,有一種高級日式餐廳既感覺。侍應亦非常有禮貌為我地講解唔同部位既和牛食落口感既分別。 餐廳有多種和牛部位可以選擇,價錢都算平!大約幾十蚊至一百多元一碟,而其他配料價錢都相宜。另外餐廳仲有清酒可以叫,不過朋友揸車,我地都冇飲到🙈 牛肉質感柔軟,配上壽喜燒湯底果然不錯🤤 湯底較濃,不用調味料都可以!而其他配料質素唔錯!尤其是竹笙好大條!響鈴都係必食推介😍 我同朋友都好滿意餐廳食物及服務!
朋友想打邊爐慶祝生日,想食日式火鍋
結果發現宜間新餐廳!

而其他配料質素唔錯!尤其是竹笙好大條!響鈴都係必食推介😍

我同朋友都好滿意餐廳食物及服務!