2017-12-22 201 浏览
在寒冷的天氣,晚飯打邊爐對我們來說是必需的,經過精挑細選中,選擇了火鍋煮場,當晚8點幾下層已坐滿人,還好有預約,所以到上層就座,位置也很寬敞。最後選了瑤柱花膠冬瓜上湯鍋作為今晚的湯底。食之前或進食中飲料都是必然的,點了咸檸七和米酒,是打邊爐的老友記,不妨一試。話說友人又想食下刺身,誰料比預期更新鮮,三文魚很有質感,八爪魚刺身則入口比教彈牙,可見其新鮮度。話明花膠湯底,花膠的數量不少,溫馨提示煮得愈耐愈林愈好味!脆炸午餐肉也算比較特別,之前還未試過,必定要試,只要輕輕一涮便可進食。質感脆脆的,也可以直接吃,真的不錯!我本身都是愛蝦之人,點兩隻花竹蝦,彈口新鮮,大大隻,還有很多海鮮給我們選擇。手打丸是極度新鮮,相信是即日手鮮手打的。點了墨丸和蝦丸!竹笙的肉質厚厚,爽口。即炸紫菜響鈴,有層紫菜係入面,感覺較普通響鈴還好。推介!至於黑柏葉就正正常常。最後要講的是牛肉拼盤,一次可以滿足晒三個願望,有牛頸脊牛小排牛𦟌,牛小排同牛頸脊比較有𡁻口,而牛𦟌較為爽口,唔同的質感可以一次過品嚐。

話明花膠湯底,花膠的數量不少,溫馨提示煮得愈耐愈林愈好味!

手打丸是極度新鮮,相信是即日手鮮手打的。點了墨丸和蝦丸!

竹笙的肉質厚厚,爽口。

即炸紫菜響鈴,有層紫菜係入面,感覺較普通響鈴還好。推介!

至於黑柏葉就正正常常。

2017-12-19 136 浏览
天寒地凍最好就係食火煱,睇openrice搵到呢間火煱煮場,知道開咗大本年到,一於同朋友试下。所謂打邊爐最緊要新鮮,火煱煮場一定做到。我同友人兩個叫咗瑤柱蟲草花冬瓜花膠湯底, 呢個湯底冇得頂, 我哋未打邊爐已經每日飲咗一碗,真材實料👍 兩個人嘅主菜已經擺到成枱係,有:新鮮聖子王~二十秒,肉嫩鮮甜手打蝦丸~大大粒蝦肉,讚手打墨魚丸~超彈牙安格司牛肩肉片~朋友話正黑毛豬柳片~入口知靚料什菜籃~絕不馬虎店員嘅服務態度同埋食品質素,值得一讚! 坐得舒服,冷氣充足,下次一定會再去!
新鮮聖子王~二十秒,肉嫩鮮甜
手打蝦丸~大大粒蝦肉,讚
手打墨魚丸~超彈牙
  • 手打墨魚丸
  • 手打蝦丸
  • 瑤柱冬瓜蟲草花花膠湯底
2017-12-13 219 浏览
原本想到深水埗吃羊腩煲,經過火鍋店忍不住又被吸引進去,臨時轉場平日夜晚也有不少人光顧,我和友人要到樓上雅座。甫坐下便先選了湯底,店員就會先奉上醬料給客人們「混醬」,有生蒜、炸蒜、辣椒、蔥和芫茜。熱騰騰的瑤柱花膠冬瓜上湯鍋,先嘗了一口湯,很清新的味道,不會死咸,內裡有花膠仔、蟲草花、冬瓜、冬菇粒、肉粒等等,材料豐富鵝腸十分爽滑,令人驚喜!三式牛肉拼盤:手切牛頸脊、安格斯牛小排和頂級牛𦟌,脂肪與肉的比例平均,顏色也能看出新鮮。而且三款牛肉的質感雖然不同,卻同樣又很有牛味,而且很軟腍,尤以安格斯牛小排的味道更佳這個手打孖丸的外表雖然與其他火鍋店差不多,但吃下去同樣有驚喜,十分推薦手打墨丸十分彈牙,能吃出粒粒墨魚的感覺;而蟲蝦丸更是出色,蝦味很重,甚至能吃到蝦在其中,非常讚看見有新款響鈴,當然又要試試響鈴一般只需浸三秒便能吃,這個新鮮炸起的響鈴當然也不例外,絕對不是炸了很久的貨色。紫菜響鈴浸湯再醮點醬汁一起吃,非常好味,比起平常的響鈴多添一份紫菜味,意想不到的合襯廣島蠔也十分新鮮,吃下去感覺很鮮味。脆炸午餐肉也很特別,這款午餐肉不需煮太久,因為已經被炸過,被炸過的午餐肉彷佛有一彈煙薰味,又是一
平日夜晚也有不少人光顧,我和友人要到樓上雅座。

瑤柱花膠上湯冬瓜鍋

鵝腸十分爽滑,令人驚喜!
鵝腸

牛肉拼盤

手打孖寶(蝦及墨丸)

看見有新款響鈴,當然又要試試

即炸紫菜響鈴

廣島蠔也十分新鮮,吃下去感覺很鮮味。
廣島蠔

脆炸午餐肉也很特別,這款午餐肉不需煮太久,因為已經被炸過,被炸過的午餐肉彷佛有一彈煙薰味,又是一種特別的食物。
脆炸午餐肉

然後這裡竟然還有我在泰國喝過念念不忘的汽水,這個配搭實在太好了

2017-12-13
瑤柱花膠上湯冬瓜鍋
鵝腸
牛肉拼盤
手打孖寶(蝦及墨丸)
脆炸午餐肉
2017-12-12 128 浏览
老友生日,天氣又凍凍地,最後緊係簡簡單單打邊爐啤啤佢🍻。四條佬 係深水埗試左間新野: 火鍋煮場。老闆一黎到就介紹d丸全部係自己做,咁緊要試試啦。叫左個冬瓜冬菇花膠湯底,開頭試左個湯,清清地,都幾入味。☺打邊爐點少得肥牛呢 ! 安格斯牛小排黎 都幾肥美!😋重有個紫菜響玲,又係老闆推介,即叫即整。仲可以就咁食,比平時個d即炸響玲細d,但咁其實重好,易入口,又唔會太大舊。食落好脆口!話哂都係個fd生日,叫左碟好野過佢。大條櫻花蝦,非常鮮味!🍤老細話重有另一個版本當刺身咁食,不過我地都係鐘意恰下恰下咁食。🍜佢d海鮮真係有d料到。 d脆鯇魚片魚腩都好正,咬落好爽口。食得出好新鮮!其他火鍋配料都ok,菜呀烏冬呀個d就唔盡錄啦。整體都ok!👍
老友生日,天氣又凍凍地,最後緊係簡簡單單打邊爐啤啤佢🍻。
四條佬 係深水埗試左間新野: 火鍋煮場。
老闆一黎到就介紹d丸全部係自己做,咁緊要試試啦。

叫左個冬瓜冬菇花膠湯底,開頭試左個湯,清清地,都幾入味。☺

打邊爐點少得肥牛呢 !
安格斯牛小排黎 都幾肥美!😋

重有個紫菜響玲,又係老闆推介,即叫即整。
食落好脆口!

話哂都係個fd生日,叫左碟好野過佢。
大條櫻花蝦,非常鮮味!🍤

佢d海鮮真係有d料到。
d脆鯇魚片魚腩都好正,咬落好爽口。食得出好新鮮!

其他火鍋配料都ok,菜呀烏冬呀個d就唔盡錄啦。
整體都ok!👍

2017-12-11 113 浏览
早幾日去深水埗買電腦野, 順便約朋友出黎食飯, 好多時大家都唔知食咩好~今次朋友們都叫我發板, 出名有食神既我帶左佢地黎呢間火鍋店一齊十下十下~ 宜家既食店要留住客人除左要味道之外, 環境氣氛都好重要雖然係平日不過店內都幾多人幫襯, 證明我冇簡錯喇! 好在book左位同職員講聲就可以入座.先黎個調味架比大家勻醬先~~~ 我地揀左菜乾白菜豬肺鍋, 個鍋好快就已經放左上枱, 真係好滿足到我地呢d影相食先既人!!!個湯底用料夠豐富! 好多豬肺肉, 而且湯味又夠濃, 成個湯底真係全部都係料!紐西蘭聖子皇聖子間中都有食, 不過呢度既聖子真係勁大隻, 就算滾玩都好好鮮甜,好好味. 老闆教路聖子不可以滾多過10秒, 果然一放入口真係爽口無比, 好有口感!即炸紫菜響鈴打邊爐一定唔少得響鈴, 這裡的即炸紫菜響鈴卷好薄好脆, 一啲都唔油, 輕輕放在湯裡浸一浸吸湯, 好美味, 忍不住要吃完一件再一件.自製三色餃 (水餃 / 雲吞 / 韭菜餃)我自己就好鐘意食水餃和雲吞, 所以都第一時間剔左自製三色餃, 呢個送分別有水餃、雲吞、韮菜餃,我最喜歡水餃,很新鮮,蝦肉的比例非常好,所以既香口又不會有膩的感覺。老闆話
先黎個調味架比大家勻醬先~~~

紐西蘭聖子皇

即炸紫菜響鈴

自製三色餃 (水餃 / 雲吞 / 韭菜餃)
我自己就好鐘意食水餃和雲吞, 所以都第一時間剔左自製三色餃, 呢個送分別有水餃、雲吞、韮菜餃,我最喜歡水餃,很新鮮,蝦肉的比例非常好,所以既香口又不會有膩的感覺。老闆話係店家自制的,難怪那麼新鮮美味,的確值得一試.

我地兩個都食得好飽, 而且同朋友食飯傾下偈打邊爐真係最好不過, 真係一個好滿足既飯局!
2017-12-11 107 浏览
天氣咁凍,同朋友出去食飯,想食啲熱辣辣既野 暖暖個身體!!😃行過深水埗一帶,俾我見到有間《火鍋煮場》。個名改得幾特別喎!🍜好似好多海鮮配料,又有啲刺身食!好似幾吸引。就入去暖下個胃喇!😃都幾多湯底選擇。我就揀左個 瑤柱花膠上湯冬瓜鍋 滋潤一下咁乾燥既天氣 先😎等佢滾起中……已嗅到好香既冬菇同冬瓜味。👃未落任何野之前,試下佢個頭啖湯先 😂味道好夠味,都幾多料!啲冬瓜吸收哂啲湯,所以食落好入味 👍叫左安格斯牛小排 。牛小排的脂肪分佈得幾均衡。食落牛味好重🐮游水星斑 🐟🐟 好新鮮。唔洗熟得太耐。食落好個魚肉好嫩滑!老闆推薦 既即炸 紫菜響鈴。唔洗滾,就咁食都得。好脆。芝士丸新鮮鮑魚 食落好鮮。唔洗沾豉油都已經夠味。最後仲叫左烏冬!係讚歧烏冬黎!好味!吸哂個湯既精華。👍
行過深水埗一帶,俾我見到有間《火鍋煮場》。
個名改得幾特別喎!🍜
好似好多海鮮配料,又有啲刺身食!好似幾吸引。
就入去暖下個胃喇!😃

都幾多湯底選擇。
我就揀左個 瑤柱花膠上湯冬瓜鍋 滋潤一下咁乾燥既天氣 先😎

等佢滾起中……已嗅到好香既冬菇同冬瓜味。👃

未落任何野之前,試下佢個頭啖湯先 😂
味道好夠味,都幾多料!
啲冬瓜吸收哂啲湯,所以食落好入味 👍

叫左安格斯牛小排 。
牛小排的脂肪分佈得幾均衡。
食落牛味好重🐮

游水星斑 🐟🐟
好新鮮。唔洗熟得太耐。食落好個魚肉好嫩滑!

老闆推薦 既即炸 紫菜響鈴。
唔洗滾,就咁食都得。好脆。

芝士丸

新鮮鮑魚 食落好鮮。
唔洗沾豉油都已經夠味。

最後仲叫左烏冬!係讚歧烏冬黎!
好味!吸哂個湯既精華。👍

2017-12-11 54 浏览
同幾個同事一齊去慶功 就揀左呢間黎食 火鍋又多野食又多選擇又可以坐得耐咁就最好食飯之選 今日揀左個豬腳骨湯底 未落料之前試左個湯底係真材實料 唔覺係包娤湯黎 當然肥牛係主打 味道唔錯 又鮮甜
2017-12-10 99 浏览
老公最鍾意打邊爐, 剛好呢個星期生日, 我地就決定去幾乎日日都好滿場的“火鍋煮場”, 今次好醒一早打去訂左台先, 估唔到真名不虛傅, 我地嚮weekday夜晚黎到只係7:00, 已經9成滿座~店舖的佈置好企理唔會一大陣火鍋煙, 一坐低,職員就向我哋提議一些火鍋食材,又提供火鍋調味料,例如蔥, 蒜, 辣椒粒同芫茜,十分齊備. 我同老公已經餓住個肚拿拿臨落左勁多調味料. XD打開點菜紙, 入面有好多款特色湯底, 我當然選擇有保暖功效既成都麻辣鍋啦 =)一上台已經見到湯底質感厚而濃郁, 就咁聞已經有好大陣麻辣味, 湯入面的材料份量十足, 只需要煮一陣已經香味撲鼻. 火鍋配料必點推介:三式牛肉併盤我同老公都好鐘意食牛, 所以主角自然就係牛肉併盤,入面有三種牛肉, 分別係本地手切牛頸脊, 頂級安格斯牛小排, 同埋頂級牛𦟌, 賣相好靚呀! 牛肉色澤鮮嫩, 脂肪分佈均勻, 放入湯底十秒左右輕輕滾下, 就已經可以放入口, 真係好好味呀!手打孖寶 (蝦丸 / 墨丸)食食下老闆走來和我地打牙骹, 佢話我地好識揀, 因為呢度D蝦丸和墨丸係人手鮮打的. 唔怪得之一咬落去好彈牙, 而且仲好重蝦肉和墨魚肉味!白豬
我同老公已經餓住個肚拿拿臨落左勁多調味料. XD

火鍋配料必點推介:

三式牛肉併盤

手打孖寶 (蝦丸 / 墨丸)

白豬午餐肉
午餐肉雖然無咩特別, 不過我會推薦其他看倌記得 order. 我地一開始就放曬D午餐肉入去煮, 食到後半段, D肉吸晒湯的精華~ 極度邪惡 ^^"

另外, 我地又 order 了白鱔片, 廣島蠔, 同埋油麥菜. 我地發覺所有配料都好新鮮. 呢間餐廳真係好花心思經營呀, 下次都一定要再次光臨.
2017-11-28 111 浏览
今日公司團隊食飯同埋興祝11月壽星同事,搵左呢間火煱,因為之前已經食過幾次,而且生日仲有刺生送,所以值得推介。坐底問下侍應今日有咩海鲜,推介花竹蝦,我地當然唔會放過,一人1隻先 ,非常新鲜,上枱仲紮紮跳,仲有聖子皇,另外湯底推介 - 瑤柱花膠冬瓜鍋,湯底非常鮮甜,花膠都ok,雖然唔係好大隻,但都有口感同膠口感,再叫本地牛頸脊 ,好有牛肉味同咬口,再encore! 其他仲有雲吞,好大粒同好大隻蝦,食得出係新鲜包,即炸紫菜響鈴,係出面好小有用紫菜卷住炸, 鹹鹹地,好新鮮,就咁食已經好好味, 淥一淥又有另外一仲口感,其他仲有豬柳條, 苟菜餃,好多苟菜好香,手打三宝丸,有蝦丸,好彈牙好多蝦粒,墨魚丸, 鯪魚丸,冰豆腐,鵝腸,好肥美,脆炸午餐肉,真係外脆內軟,粟米,超甜……今次都無令我失望,我D同事個個都讚好,都話下次叫埋其他朋友再來食,有D仲話我地以後每月團隊食飯都揀呢間。大家嘻嘻哈哈好開心咁過左一晚!
,脆炸午餐肉,真係外脆內軟,粟米,超甜……

2017-11-24
  • 紫菜響鈴
  • 雲吞
  • 本地牛頸脊
2017-11-22 126 浏览
禮拜日晚3個人去打邊爐, 食完買單人均$310。叫左好少野,淨係叫左好普通既牛肉豬肉魚滑烏冬同菜,仲要係好細份,番茄薯仔湯其實係茄膏湯訓覺前已經開始肚餓攞$900蚊去街市買返黎自己打邊爐仲好過最後,比野食更差既就係佢地d服務態度有一次絕對冇下次!
訓覺前已經開始肚餓
攞$900蚊去街市買返黎自己打邊爐仲好過
最後,比野食更差既就係佢地d服務態度
有一次絕對冇下次!
2017-09-30 351 浏览
Book左枱晚市,6人,原本想食蒸汽鍋,但原來要向餐廳預早訂,我地冇訂,結果食火鍋。火鍋料好新鮮,當中最出色有3樣:1)珊瑚蚌好爽好新鮮。2)頂級安格斯小牛排口感好好,滾得耐左都唔韌。3)響鈴係新鮮炸出黎,又熱又脆口,我地全枱人都點醬食,唔捨得放落火鍋。
火鍋料好新鮮,當中最出色有3樣:
1)珊瑚蚌好爽好新鮮。
2)頂級安格斯小牛排口感好好,滾得耐左都唔韌。
2017-09-25
2017-09-30 300 浏览
今日同老公兩個人打邊爐, 當然唔係揀任食嘅邊度爐啦,係open rice 搵過, 而且唔係喺旺區應該冇食飯時間限制。咁睇menu揀咗個花膠冬瓜湯底, 見到有多花膠仔,冬菇, 仲有蟲草花 ,足料。 牛肉係重頭戲,有牛味,排都好靚,雖然價錢貴啲但絕對超值。墨魚滑同蝦滑彈牙, 蝦滑好有蝦味廣島蠔肥美,排得好靚,大大隻,唔臭酥炸響鈴同埋最特別嘅炸午餐肉,就咁食唔落去打邊爐都ok。 油麥菜, 好新鮮一啲黃邊都冇 ,乾淨企理大大分整體感覺良好, 食材精緻美味,開心嘅一晚。

冬瓜瑤柱花膠仔湯底

牛肉係重頭戲,有牛味,排都好靚,雖然價錢貴啲但絕對超值。
牛肉

墨魚滑同蝦滑彈牙, 蝦滑好有蝦味
墨魚滑,蝦滑雙拼

廣島蠔肥美,排得好靚,大大隻,唔臭

廣島蠔

酥炸響鈴同埋最特別嘅炸午餐肉,就咁食唔落去打邊爐都ok。

炸響鈴

炸午餐肉

油麥菜, 好新鮮一啲黃邊都冇 ,乾淨企理大大分
油麥菜

整體感覺良好, 食材精緻美味,開心嘅一晚。
冬瓜瑤柱花膠仔湯底
墨魚滑,蝦滑雙拼
炸響鈴
炸午餐肉
2017-09-27 6709 浏览
今日有老友生日....我地三人行要搵個地方賀一賀佢.....本來約左喺尖沙咀食餐好既....點知我喺深水埗見客見到成8:00....好彩班老友肯就我來深水埗食....當然比番個主導權佢地比佢地選擇食乜野拉.....點之有驚喜竟然比佢地搵到一間屹立於深水埗既隠世高質打邊邊入到去環境幾舒適....見到佢地張貼既海報都相當吸引食物種類都很多....不似得一般打邊爐店既食材....最重要有不同款卑洒今晚一定要卑一卑慶祝老友生日先仲有不同時令海鮮刺身我地先黎一個鮮龍蝦三文魚刺身.....淨喺睇見到心生興奮而且龍蝦超新鮮爽口....而且三文魚冰凍肥美....入口即.....嘆完刺身....正式進入打邊邊狀態我地叫左日本大隻廣島豪超大隻又肥美仲有蝦大雲吞主角仲叫左一級安格斯牛小排....脂肪比例恰到好處....仲要片片大大片因為我勁鐘意食🦐....我特別點了一道....花雕醉蝦.....真的堅好味D蝦超大隻又厚肉再黎一個紫菜響令....味道相當有質感從雲吞就已經睇到佢地製作既用心....一粒雲吞都用幾隻大蝦你睇下d蝦膏我地三個人今晚食得勁滿足....真係冇諗過深水埗區吾單至有穫氣小炒...仲可以有一
點之有驚喜
D蝦超大隻又厚肉
再黎一個紫菜響令....味道相當有質感
從雲吞就已經睇到佢地製作既用心....一粒雲吞都用幾隻大蝦
你睇下d蝦膏
我地三個人今晚食得勁滿足....真係冇諗過深水埗區吾單至有穫氣小炒...仲可以有一間用心製作....用料上成既高質打邊邊
2017-09-27 188 浏览
鍾情火鍋嘅我們,去睇完電腦配件後當然要上OpenRice 望下有什麼好評的火鍋店,而我們卻眾裏尋它-「火鍋煮場」。三式牛肉拼盤 $268(頂級安格斯牛小排/本地手切牛頸脊/頂級牛𦟌)我們最愛牛小排,一入口軟棉棉,啖啖肉,完全唔韌,滿口牛肉鮮味,很滿足。廣島蠔 $88每次食蠔我都係「淺嚐」,因為總會食到有苦澀味而吐出來;而這次竟有意思不到的驚喜,每隻蠔都很飽滿,絕不欺塲!再加上店員亦很細心提醒我們,水滾後拾4分鐘可以食,我們當然乖乖地計時,所以特別鮮甜!可以Encore 作品之一雙拼墨魚丸+蝦丸 $98從未食過咁多蝦嘅蝦丸,每粒蝦丸都見到原隻蝦,很足料。而墨魚丸亦很爽口彈牙,可以咬到墨魚,所以很有口感。值得一提是原來生日月份,是有刺食拼盤送的,件件厚切,意外驚喜!

三式牛肉拼盤 $268
(頂級安格斯牛小排/本地手切牛頸脊/頂級牛𦟌)

廣島蠔 $88

雙拼墨魚丸+蝦丸 $98

2017-09-26
2017-09-03 188 浏览
位於深水埗的火鍋煮場雖然店面不大,但是環境乾淨,服務態度非常好,火鍋食材齊且新鮮,是個非常值得一试嘅地方。這次我選擇了成都麻辣鍋湯底,麻辣但不油膩,和火鍋配料搭配起來非常好吃。我極力推薦這次品嚐的美國特選肥牛,和各種自製餃手打丸,絕對是本店的特色,堪稱一絕。肥牛口感極佳,肉片和手打丸細膩絲滑,入口之後回味無窮。同時也搭配了冬瓜片,鮮腐竹,食材極其新鮮,有一種入口即化的感覺!邊吃邊配著冰爽的甘蔗汁,真的非常享受
2017-08-31
  • 特選美國肥牛