2023-09-21 112 浏览
火車頭越南餐室,裝修環境好像乘座一架列車🚂入面吃飯🍽️一樣!環境好特別~別具特色越南餐廳💕小食拼盤趁南炸春卷,沙嗲雞肉串,蒸粉包,扎肉,青木瓜乾牛肉沙律🥗,非常豐富又抵食~擺盤好靚精美。💕蒜香牛油雞中翼蒜香味濃厚,好炸蒜佈滿在雞中翼上面,好吸引🤩💕馬拉盞炒通菜辣得好香口,又爽口!份量好大碟!💕原個菠蘿炒飯打卡確係不錯👍🏻有蝦,菠蘿肉,提子乾,腰果等等配料。飯🍚粒粒金黃色。🥑牛油果奶昔🫘龍眼冰🍋檸檬柚子蜜

💕小食拼盤

💕蒜香牛油雞中翼
蒜香味濃厚,好炸蒜佈滿在雞中翼上面,好吸引🤩

💕馬拉盞炒通菜
辣得好香口,又爽口!份量好大碟!

💕原個菠蘿炒飯

🥑牛油果奶昔
🫘龍眼冰
🍋檸檬柚子蜜
2023-09-17 128 浏览
火車頭越南餐室是一家以越南料理為主打的餐廳,我今晚品嚐了他們的招牌菜之一咖喱軟殼蟹,以及他們的原個菠蘿炒飯。首先,咖喱軟殼蟹絕對是這家餐廳的一大亮點。蟹肉鮮嫩多汁,並且完美融合了越南咖喱的香辣風味。咖喱醬料濃郁而不過分油膩,蟹殼炸得酥脆,讓人一口接一口停不下來。這道菜的味道相當美妙,絕對是咖喱和蟹愛好者必試的一道佳餚。其次,原個菠蘿炒飯也給我留下了深刻的印象。菠蘿炒飯本身就是一道充滿獨特風味的菜肴,而這家餐廳的表現更是令人滿意。菠蘿的甜味與米飯、蔬菜和肉類的鮮味相互融合,讓每一口都散發出一種令人愉悅的口感。此外,菠蘿炒飯還擁有豐富的營養價值,使其成為一道既美味又健康的選擇。總括來說,火車頭越南餐室以其美味的咖喱軟殼蟹和原個菠蘿炒飯贏得了我的讚賞。無論是追求獨特風味還是享受美食的人,這裡都是一個絕佳的選擇。我強烈推薦去這家餐廳品嚐這些精緻而美味的越南料理!

2023-09-11
2023-09-06 132 浏览
星期六係銅鑼灣上完堂,無乜胃口,就山長水遠過去大坑食火車頭!今次已經係第三次食火車頭, 食物好食得黎, 上菜又快, 坐得又舒服, 唔知食咩食火車頭就岩架喇.天時暑熱, 兩個人分享一個主食+一個小食+一杯飲品就岩岩好. 主食嗌左一個火車頭招牌湯河.雖然餐單有細字話會將生牛肉灼熟, 但好彩牛肉保持鮮嫩, 招牌比其他湯河貴$25, 但多左牛筋,牛丸,牛柏葉,牛楠, 尚算合理.味道合符如期.餐廳有提供一大兜配料,抵讚!小食嗌左蜜糖魚露雞中翼.如果係其他餐廳嗌76蚊雞翼就真係唔抵, 但呢間雞翼大大隻, 食完真係會好飽.而且佢既蜜糖魚露辣椒真係好夠, 每一隻雞翼由頭食到尾都有滿滿既調味.飲品嗌左一個新鮮椰青. 椰青好在有一得飲之餘, 仲有得食佢既椰肉, 正.

主食嗌左一個火車頭招牌湯河.
火車頭招牌湯河

雖然餐單有細字話會將生牛肉灼熟, 但好彩牛肉保持鮮嫩,
味道合符如期.餐廳有提供一大兜配料,抵讚!

小食嗌左蜜糖魚露雞中翼.
蜜糖魚露雞中翼 (4件)

如果係其他餐廳嗌76蚊雞翼就真係唔抵,
但呢間雞翼大大隻, 食完真係會好飽.

飲品嗌左一個新鮮椰青.
新鮮椰青

椰青好在有一得飲之餘, 仲有得食佢既椰肉, 正.
2023-08-19
火車頭招牌湯河
蜜糖魚露雞中翼 (4件)
新鮮椰青
2023-09-03 73 浏览
火車頭越南餐室蕃茄蟹肉蝦湯金邊粉Crab Meat and Prawn Pad Thai Tomato Broth蕃茄蟹肉蝦湯金邊粉係一道東南亞嘅料理。以金邊粉為主要材料,搭配咗多種海鮮,有鮮嫩嘅蟹柳,鮮竹蝦春卷同鮮蝦。更加入豆卜同蕃茄,及以香茅同青蔥點綴調味,令蕃茄湯湯底更濃郁,口感更豐富。本身柔軟嘅金邊粉同各材料均吸收濃郁蕃茄湯,但如果連湯飲埋,微酸嘅蕃茄湯令人份外愜意舒服。馬拉盞炒通菜Stir Fried Morning Glory with Belachan馬拉盞炒通菜非常夠鑊氣,香辣可口。通菜嘅嫩莖口感爽脆融合馬拉盞嘅獨特香料,色香味俱全,而且十分開胃。牛油果奶昔Avocado Milkshake 牛油果嘅香濃口感同牛奶嘅柔滑口感結合,營造出一種絲滑而冰涷嘅口感。味道濃郁而不膩,係一杯理想嘅消暑飲品。
火車頭越南餐室

蕃茄蟹肉蝦湯金邊粉

牛油果奶昔
Avocado Milkshake

2023-08-23 86 浏览
不嬲幫襯開呢間火車頭,通常去食晏晝,有lunch set抵食啲,不過今日想買外賣返屋企食,所以去咗買兩份外賣。個餐跟兩杯嘢飲,另外加兩份小食,點知佢收錢嘅時候,計咗我六個外賣盒錢共$12,我覺得有啲唔合理,兩個河粉,兩個小食都算啦,點解連兩杯嘢飲都計兩個外賣盒?淨係外賣盒收咗我$12!其實咁樣做生意,又係咪可以長久呢?點解外賣要咁樣多收外賣盒費用?連紙杯都當兩個盒嘅錢,咁遲啲係咪兩對筷子,兩隻义,又收多4個盒錢?總之大家千祈唔好叫外賣啦⋯⋯
2023-08-15 447 浏览
女友小熊係港島出差,收工係天后,問我放工晚飯食咩好.小熊提起,先醒覺好耐好耐無入去大坑,大大話話成十多年! 於是提議入大坑開餐.另一個原因,就係入去懷念一下! 相信好多人入去大坑,一係去蓮花宮,另外就係去房協,我亦唔例外,十多年前去完房協之後,都無再入去,所以入去緬懷一下.....記得以前浣紗街有間細細地由兩公婆開嘅電單車維修店,今日經過已經變成 eleven,唔知搬咗去邊? 有街坊車友知道的話麻煩留言俾我知!四圍遊蕩之際,小熊被哩間越南餐廳環境吸引,於是推門入去幫襯.哩間餐廳叫火車頭,係火龍徑行緊時老遠已經見到佢個懸掛招牌! 哩D招牌買少見少喇,因為政府不停拆拆拆....入面裝修環境夠氣氛,有越南街頭風味又有火車車廂感覺.點咗一份名為火車頭招牌湯河,泰式燒雞,咖哩軟殼蟹,點咖哩當然唔少得蒜蓉包啦!首先我唔食得辣,全部點嘅餸都唔辣! 軟殼蟹食得多,加上咖哩都係第一次,軟殼蟹外脆內軟,咖哩汁味道香濃,我同小熊不停用蒜蓉包點咖哩汁嚟食,一滴都無浪費! 蒜蓉包份量夠大,蒜蓉亦不少,所以蒜香撲鼻!泰式燒雞外表以為雞肉又乾又柴口,食落先知係錯覺,肉嫩夠熱又 Juicy,雞皮又夠香脆! 唔洗點甜酸
女友小熊係港島出差,收工係天后,問我放工晚飯食咩好.

入面裝修環境夠氣氛,有越南街頭風味又有火車車廂感覺.

泰式燒雞外表以為雞肉又乾又柴口,食落先知係錯覺,肉嫩夠熱又 Juicy,雞皮又夠香脆! 唔洗點甜酸汁已經好好味,點埋甜酸更加惹味!

𠲖! 招牌湯河粉嘅湯底咁深色? 飲落清甜之餘又隱匿有少少好似藥材味,內有牛栢葉,生牛肉,牛丸同牛筋腩,首先牛丸用新鮮牛肉打制,入口鬆軟又juicy,另外較難處理嘅牛栢葉亦極之嫩口,牛筋同樣出色,炆到冧哂又入味,不知好過幾多港式粉麵檔嘅牛筋腩!

食完之后,行過維園,相信下一次嚟係出年行年宵巿場鳥.
  • 泰式燒雞
  • 蒜蓉包
  • 咖哩軟殼蟹
2023-05-28 274 浏览
香港天后食越南野,一定會去火車頭越南餐室喜歡佢哋嘅裝修,真係有置身越南嘅風味當樣樣食物都想食嘅時候,就最好叫個越式拼盤:越式粉卷、扎肉、春卷、辣牛肉沙律、串燒牛肉粉卷即蒸,皮薄,餡多,清爽甜,配埋個秘製醬汁,冇得彈第一次食辣牛肉沙律,牛肉不多,哈哈,沙律才是主角,少酸,爽口!好開胃串燒牛肉,燒得火喉剛好,有咬口,但仍保留肉汁!朋友喜歡食魚,叫了一客燒魚,一大條魚燒得外脆內軟,兩種口感,醮點醬汁,完全可以提鮮再飲番杯椰汁涼粉綠豆冰,在炎熱的天氣簡直令人心身涼快。
香港天后食越南野,一定會去火車頭越南餐室
喜歡佢哋嘅裝修,真係有置身越南嘅風味
粉卷即蒸,皮薄,餡多,清爽甜,配埋個秘製醬汁,冇得彈
串燒牛肉,燒得火喉剛好,有咬口,但仍保留肉汁!
再飲番杯椰汁涼粉綠豆冰,在炎熱的天氣簡直令人心身涼快。
2023-05-21 238 浏览
今日去大坑試咗一間越南餐廳,平時太過見環境好有特色,懷舊裝修,好有越南氣息,所以今日就嚟試下。首先試嘅係蔗蝦。蝦嘅部分好好肉地,炸到香口,仲帶啲蔗甜味,好特別。香草蒜蓉包都好好味,烘到好脆,蒜蓉香味濃郁。如果你食得辣,一定要試下佢哋嘅馬拉盞炒通菜。通菜好新鮮,炒得恰到好處,小辣又惹味。主菜揀咗佢哋嘅香茅胡椒大蜆炒粉絲,賣相好吸引,夠多蜆,仲有扎肉、青椒、黃椒、紅椒、西芹同洋蔥,粉絲炒得好入味,香茅同胡椒味道都好濃郁,食得好過癮。食咗咁多辣嘢,我哋覺得唔夠喉追加咗酸辣去骨鳳爪,涼涼地順便降下溫。鳳爪酸酸地好開胃,而且去咗骨,方便又好食。

蔗蝦

香草蒜蓉包都好好味,烘到好脆,蒜蓉香味濃郁。
香草蒜蓉包

香茅胡椒大蜆炒粉絲
酸辣去骨鳳爪
  • 酸辣無骨鳳爪
2023-05-03 177 浏览
去完天后圖書館,突然間落大雨,所以就去咗附近大坑入面食晚飯,無啦啦俾我見到呢間充滿越式餐室風情嘅餐廳,裝修好有心思,入面d座位好似車卡,天花仲有一個好大的水晶燈,樓底好高,非常吸睛!所以引左我地入去食飯!食物方面亦都非常好,佢哋有招牌菜火車頭招牌湯河湯底味道香濃,牛肉博切鮮嫩肥美,另外我最鍾意食牛丸,非常好有口感!小食拼盤都好好味,我比較喜歡的有春卷,沙嗲雞同牛肉串,同埋蒸粉包!不可不試打卡一流!

食物方面
亦都非常好,佢哋有招牌菜

火車頭招牌湯河

湯底味道香濃,牛肉博切
鮮嫩肥美,另外我最鍾意食牛丸,非常好有口感!

打卡一流!

2023-03-31
  • 火車頭招牌湯河
  • 小食拼盤
2023-04-06 233 浏览
4月5日,剛好清明節,和老公去柴灣掃墓,之後一心想去昔日和過身的老父去過的大坑火車頭餐室懷念,但怎知道,人是舊非,嚇到我和老公立即走。到店門口,見到重新裝修,一心想回味之前一碗美味的火車頭湯河,怎料,看見一個帶眼鏡掛圍身,好像是一位廚師的阿姐,瘋狂講粗言穢語,最恐怖是我聽了什麼你咁鐘意企,去做企街,中間夾雜很多粗言穢語),嘩,一口罵那位身穿西裝,貌似經理的姐姐,而那位姐姐立刻好像走,跟著我問一位男店員,仲做唔做生意,他說,做,好客氣帶我們坐,但我們又不停聽到那位圍裙阿姐繼續說粗言穢語,真的忍不下,我們走了。請問你們餐廳老闆開鋪是可以縱容你們員工大聲,不理客人感受說粗言穢語嗎?,重新裝修幾靚幾好都沒用,氣氛還差過大排擋,sorry,我永遠不會再來。

2023-03-17 246 浏览
希望老闆可以檢討吓員工如何招呼客人入座,我與小朋友見到店內有多張空枱便進去,男店員不肖地跟我說未執枱,「叫」我們出去等等,然後當他們執完枱,「叫」我們入店而跟着「叫」我們到一個角落頭近門口旁邊面向街的「快餐位」。咩料啊?隔離有枱唔俾我哋坐?By the way, I’m wearing a suit. 唔好同我講我衣冠不整!(This is my first ever time to leave this kind of comment!)
2023-03-17
2023-03-16 119 浏览
去維園花展前先到大坑吃晚餐,來了一間很有格調的越南餐廳!裝修是一種古典路線,有著大大的水晶燈,桌上還會放了花朵那種。餐廳名叫<火車頭>就當然要點火車頭招牌湯河,我們還額外加點了一份牛肉,但原來它是非常大一碗! 對女生來說,就算不額外加料這一碗可能也有點太大!湯底很甜,似是加了洋蔥、白蘿蔔等蔬菜煮成的,好喝。火車頭就是有點像牛雜那樣。會有不同牛的部位,這家除了生牛肉以外,還有牛腩,是一片片狀的,不是中式紅燒牛腩那種,整體吃下去令人很滿足。軟殼蟹牛油果米紙卷,擺盤很美,也挺大一件,跟平日吃的有點不一樣是它在碟底加了一些調味醬, 吃不出是什麼醬,但味道挺濃的,所以配清淡的米紙卷更令它加分!不用加魚露也很不錯。鐵板蒜蓉大蝦,大蝦原來是先去殼走油炸過的,不是那種燒烤蝦,肉質厚實,配上蒜蓉醬很惹味。整體食物質素跟環境都很不錯,而且食物選項不少,下次多人聚會時可以再來,就可以試多點食物。

• 火車頭招牌湯河
2023-03-12 125 浏览
⍥ 香茅牛肉蝦片 ❙ $62有驚喜😳牛味香濃有啲似肥牛 炒得惹味蝦片中間夾住一小撮米粉口感豐富 層次分明非常好食🥰⍥ 大蝦柚子沙律 ❙ $96以為細細盤好少 其實份量好多柚子沙律調味了得 勁清新🤤食完胃口大開🫶🏻⍥ 咖喱雞 ❙ $138Keep warm一流!同朋友慢慢傾計都唔怕凍晒🙌🏻咖哩好香 微辣有椰香😋不乏洋蔥 薯仔及好夠稔雞腿肉餸飯絕對一流 但怕太飽 所以無叫飯😆⍥ 火車頭招牌湯河 ❙ $108上枱即隨聞到香味😆第一啖一定先試湯頭濃郁但清澈不油膩牛丸、牛筋、牛柏葉、牛腩片及生牛肉🤤最得我心係生牛肉片牛味香濃 齒頰留香其次牛腩片同牛筋都表現出色湯河清爽好夠滑溜河粉吸汁力特別強每啖都索滿牛肉湯汁 不愧為招牌🫰🏻

⍥ 香茅牛肉蝦片 ❙ $62

以為細細盤好少 其實份量好多
柚子沙律調味了得 勁清新🤤
食完胃口大開🫶🏻

⍥ 咖喱雞 ❙ $138
Keep warm一流!
同朋友慢慢傾計都唔怕凍晒🙌🏻

⍥ 火車頭招牌湯河 ❙ $108
上枱即隨聞到香味😆
第一啖一定先試湯頭
濃郁但清澈不油膩
牛丸、牛筋、牛柏葉、牛腩片及生牛肉
🤤最得我心係生牛肉片
牛味香濃 齒頰留香
其次牛腩片同牛筋都表現出色
湯河清爽好夠滑溜
河粉吸汁力特別強
每啖都索滿牛肉湯汁 不愧為招牌🫰🏻
2023-03-09
2023-01-29 142 浏览
在大坑街道地舖的一間越南餐廳裝潢設計模仿火車內的環境,有充滿古代感華麗的大吊燈,幾個不同城市的掛鐘,卡位更像火車內的裝潢一樣,很像進去了乘搭火車🚂~🧆小食拼盤{$149}豐富的小食拼盤是我個人最愛,賣相非常適合打卡📸包括有越南炸春卷2 ,沙嗲雞肉串×2,燕粉包x2,扎肉×4,🥗青木瓜乾牛肉沙律,一次過滿足想吃不同類型食物的客人~越南炸春卷炸得香脆,點上自家製越南醬汁更顯風味。在廚房外看到沙嗲雞肉串是即叫即煎,沙嗲醬充滿椰香及香辣味。燕粉包讓人驚喜,外皮像腸粉一樣滑溜通透,餡料更有不同蔬菜,例如紅蘿蔔絲、蝦米、白蘿蔔片,咬吓驚喜重重~扎肉的鹹香十足,煙韌的口感令人滿意,一吃再吃。青木瓜乾牛肉沙律的蔬菜新鮮、爽脆,配上酸酸甜甜的沙律醬汁,更顯清新開胃~🐑烤羊架伴黃咖喱 {$146}羊架的油脂分布平均,廚師烹調得恰到好處,羊架的內層還是淡粉紅色,肉厚肥美,啖啖肉,油脂令羊羶味十分突出,咖喱的香辣味既香口又不會遮蓋羊肉的鮮味,咖喱的醬汁更配有薯仔、洋蔥等蔬菜,令人滿意~🥭芒果糯米飯{$69}新鮮的芒果即叫即切,即使在寒冷的天氣下,不是

🧆小食拼盤{$149}

🐑烤羊架伴黃咖喱 {$146}

🥭芒果糯米飯{$69}
新鮮的芒果即叫即切,即使在寒冷的天氣下,不是當做的芒果也很香甜可口,配上椰汁糯米飯,倒下椰汁的瞬間充滿椰香,糯米飯還配有香脆的脆米粒,令糯米飯口感更顯脆軟分明的層次,作為甜品菜式一流!

2023-01-17 142 浏览
行完山好攰搵啲野食下。裝修好靚,好有法式嘅感覺,樓底高,相比MK分店,呢間舒服服好多,時間大概5點,下午茶後晚飯前所以無乜人,有寬敞嘅卡位,但要求下先可以坐😏。Menu 選擇多,waiter 催落單,suggest 我地叫餐,不過所謂嘅set 唔包飲品😏,所以我地都係單點算。牛肉湯河 HKD85香花葉,辣椒,青檸配料都齊備,河粉厚身,唔似越南河粉。小食併盤HKD149賣相精緻,札肉有啲似午餐肉,粉包放蒸籠好美觀,皮有啲厚,涵幾豐富👍,雞肉兩串。識得飲一定飲椰青😊,匙羹🥄夠長夠細方便刮肉👍
行完山好攰搵啲野食下。

牛肉湯河 HKD85
香花葉,辣椒,青檸配料都齊備,河粉厚身,唔似越南河粉。

小食併盤HKD149

識得飲一定飲椰青😊,匙羹🥄夠長夠細方便刮肉👍
2023-01-14
$181.5 (下午茶)