2024-09-10 128 浏览
餐廳環境好適合三五知己傾偈,串燒味道好好,但選擇唔多,廚師好用心去做,非酒精類飲品選擇較少,服務態度唔錯!😊值得推介!餐廳或可考慮增加食物種類,如海鮮,烏冬或增添甜品!
餐廳或可考慮增加食物種類,如海鮮,烏冬或增添甜品
2024-09-09
  • 雞翼
2024-09-06 187 浏览
今晚我地去食燒鳥專門店,去前睇過餐牌有好多平時少見既特別雞部位🤩先叫個燒鱈魚乾🐟做前菜,鱈魚乾薄切燒至脆口,魚乾味愈食愈出🤤店員亦預先提供串燒調料,覺得唔夠味可以自行選擇:山椒粉、一味粉、七味粉、抹茶鹽、柚子鹽燒芝士煙肉卷🐖煙肉香口,包裏咸香芝士🧀芝士口感更似流心芝士醬🤤燒雞腿🍗雞腿juicy彈牙,配上山椒粉味道更突出,山椒粉帶點麻麻的味道😋燒雞頸肉🐓豬頸肉食得多雞頸肉第一次食,原來口感好彈牙而且比雞胸嫩,配柚子鹽/山椒粉+七味粉都正🤤燒雞心🐓雞心爽彈而且冇乜內臟味,配七味粉更惹味😋燒糯米雞肉棒🐓糯米包裏裡面免治雞肉,外表糯米燒到好似煲仔飯飯焦咁好香口🤤提燈🏮提燈見人介紹過,第一次食有說不出既感覺,原來係雞既卵巢同未成形既蛋,所以咬落去會有蛋汁爆出,卵巢部位好爽,成串質感好特別🤩燒秋葵秋葵外面燒得乾身但內裡仍保留水份,面頭灑上鰹魚片增加風味😋燒唐辛子🫑味道唔單止唔辣而且仲微微甘甜口感柔軟,感覺上有啲似食緊青椒,唐辛子配綠茶鹽又有另一番風味😋燒飯團🍙同糯米雞肉棒一樣,外表燒至焦香脆口似飯焦,再用紫菜包裏,紫菜微微咸香增加飯團味道,兩者非常夾😋🤑 人均消費:~$450🤩 推薦指數:8 /

燒鱈魚乾

燒芝士煙肉卷🐖
煙肉香口,包裏咸香芝士🧀芝士口感更似流心芝士醬🤤

燒雞腿🍗
燒芝士煙肉卷  &  燒雞腿

燒雞頸肉🐓
燒雞頸肉

燒雞心🐓
雞心爽彈而且冇乜內臟味,配七味粉更惹味😋
燒雞心

燒糯米雞肉棒🐓
糯米包裏裡面免治雞肉,外表糯米燒到好似煲仔飯飯焦咁好香口🤤
燒糯米雞肉棒

提燈🏮
提燈

燒秋葵
秋葵外面燒得乾身但內裡仍保留水份,面頭灑上鰹魚片增加風味😋

燒唐辛子🫑
燒唐辛子

燒飯團🍙
燒飯團
綠茶蕨餅

🤑 人均消費:~$450
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:火赤 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #尖沙咀美食 #燒鳥專門店 #特別雞部位 #串燒 #火赤
燒鱈魚乾
提燈
燒唐辛子
燒飯團
綠茶蕨餅
餐廳:火赤 (尖沙咀)地址:尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓呢間位於尖沙咀、主打燒鳥料理日式串燒嘅火赤唔經唔覺開咗兩年半,呢段時間佢哋一直堅持全人手製作每一串串燒🍢,由食材嘅嚴選、人手將食物穿串燒,到每一串嘅統一性同賣相,以致火候嘅掌握都有嚴格嘅要求同規定✊,希望食客食得出佢哋嘅用心❤️火赤由入行廿幾年、喺日式串燒料理有超過十年經驗嘅Kin師傅主理👨🏻‍🍳,行入充滿日系特色嘅空間,雖然空間唔大,但都可以揀室外寧靜嘅空間同好友愛人傾偈💬,或者坐喺室內吧枱欣賞師傅炮製每串串燒嘅過程🔥,不過咁啱我坐嘅位置同師傅燒串燒嘅距離就有啲遠🥲火赤對燒鳥嘅食材質素相當講究,佢哋特別揀選咗日本農場直送嘅香草雞肉🐓,因為運動量高嘅關係以致肉質特別嫩滑、紮實、彈牙,加上用咗百里香、鼠尾草、迷迭香等香草餵飼🌿,令雞肉自帶天然嘅香草風味😋,今次就試咗雞食道($38)、雞頸肉($38)、雞心($38)、提燈($48)同糯米雞肉棒($48),有好多稀有部位真喺食都無食過😂,例如食道有啲似大腸咁煙煙韌韌,但比較少脂肪同有爽脆嘅口感;雞頸肉脂肪就相對多啲,有啲似雞髀肉咁軟嫩多汁💦;提燈就喺限定嘅,由母雞嘅輸卵管、卵巢同未
餐廳:火赤 (尖沙咀)
地址:尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

例如食道有啲似大腸咁煙煙韌韌,但比較少脂肪同有爽脆嘅口感;
雞頸肉脂肪就相對多啲,有啲似雞髀肉咁軟嫩多汁💦;
提燈就喺限定嘅,由母雞嘅輸卵管、卵巢同未成熟嘅雞蛋黃組成,蛋黃仲一咬即爆,食落幾有新鮮感同無想像中咁恐怖😜

除咗燒鳥串燒,火赤仲提供其他多元化嘅串燒同美食,例如食落香口脆卜卜啱晒佐酒嘅燒鱈魚乾($48)、
有新意嘅水牛芝士煙肉卷($48)、
新鮮得嚟加咗木魚花嘅福岡秋葵($38)同
唐辛子($38),
仲有用咗日本新潟米整成嘅醬油燒飯團🍙($38),配埋5款餐廳提供嘅串燒調味料:一味粉、七味粉、山椒粉、抹茶鹽同柚子鹽,就更加能夠創造屬於你嘅串燒風味😌
2024-09-04
今次去到尖沙咀樓上試一間專門做日式串燒嘅餐廳,呢間餐廳串燒非常高質同時價錢都相當合理,大部份日式串燒都係$38串。佢主打雞肉串燒,超多雞部位可以選擇。開始食前佢種準備咗一碟調味粉,包括山椒粉、一味粉、七味粉、柚子鹽同山葵鹽,每款調味都有佢嘅特色,配上串燒都係超級好味。———————————————🌟雞頸肉 $38雞頸肉係一款非常有嚼勁嘅串燒,呢度嘅雞頸肉燒得非常到位,外層微焦,內裡保持住嫩滑多汁嘅口感。調味簡單,但能帶出雞肉本身嘅鮮味,加上雞頸肉帶有特別嘅彈牙口感,食落特別有滿足感,絕對係雞肉愛好者嘅必點選擇。🌟燒鱈魚乾 $48呢個鱈魚乾大概係我食過最好食嘅一次,食落非常香脆,果個鱈魚味道要好濃郁,咬落去香口同時帶有甜味,什至令人有種鮮甜魚肉嘅錯覺。🌟雞腿肉 $38雞肉鮮嫩多汁,每咬一口都感受到雞汁嘅甜美。加上少少青檸汁仲可以突出咗雞腿肉嘅原汁原味,非常值得一試。🌟雞心 $38雞心係其中一款比較特別嘅選擇,咬落有少少爽口彈性,口感獨特。雞心本身帶有濃郁嘅香味,食到味尾段先會有少少好似食豬紅嘅味道,啱哂鍾意食內臟嘅朋友。🌟雞皮 $38雞皮燒到外脆內軟,真係入口即溶,每一口都充滿咗雞油嘅香

———————————————
🌟雞頸肉 $38

🌟燒鱈魚乾 $48

🌟雞腿肉 $38

🌟雞心 $38

🌟雞皮 $38
雞皮燒到外脆內軟,真係入口即溶,每一口都充滿咗雞油嘅香氣,肥而不膩。雞皮燒到微焦帶有少少炭香,配上簡單鹽調味,令雞皮更加突出,非常適合作為下酒菜。

🌟糯米雞翼棒 $48
糯米雞翼棒可以話係呢度嘅特色之一,雞肉外層包有糯米再燒香,變到好似飯焦一樣。而內裡嘅雞肉就非常多汁,咬落亦都好軟熟,內外口感形成一層強烈對比。

🌟唐辛子 $38
唐辛子串燒帶有輕微嘅辛辣味,但食落其實似青椒,唔會太刺激。

🌟秋葵 $38
秋葵燒得恰到好處,外層燒到微焦,咬落軟身內裡帶鮮甜味。

🌟水牛芝士煙肉卷 $48
呢款水牛芝士煙肉卷絕對係芝士控嘅最愛。外層鹹香,包住咗濃郁嘅水牛芝士,芝士仲要流心效果,邪惡得黎又好好味。

🌟醬油燒飯糰 $38
醬油燒飯糰燒到外層脆口,飯糰入面軟糯可口。每一口都滲透住醬油嘅香味,簡單但好味,特別適合配搭其他串燒一齊食,係非常飽肚嘅選擇。

🌟抹茶厥餅 $38
最後甜品時間嚟到抹茶厥餅,呢個甜品係完美嘅收尾。抹茶味濃郁,厥餅口感軟糯,唔會過甜。
2024-08-27 101 浏览
近尖東 有間 隱世 日式串燒居酒屋🏮位於 寶昌商業大廈5樓 尖沙咀站行5分鐘就到🙌🏻上丁黎 好有Omakase 感覺🙂‍↕️望住專人 默默燒野 俾自己食視覺、味覺 全享受😚呢度 主打雞、有較為稀有嘅雞🐓部位🐔雞皮:脆口、入口唔油膩雞心、雞下心:雞下心 比起 雞心柔軟 ,兩者都彈牙有口感雞頸肉:第一次食、入口嫩滑🐟燒鱈魚乾:作為 助酒 嘅前菜相當好, 熱辣辣嘅脆魚乾點沙律醬 好襯唐辛子:少少辣辣地嘅秋葵 感、好味🧀水牛芝士煙肉卷:無肥膩嘅感覺、裏頭的香葉有淡淡清香🥒味噌翠玉瓜:翠玉瓜,新鮮又甜 配味噌醬味道清新🐥雞肉軟骨棒:大讚 可以點蛋黃 雞肉內有軟雞骨,很有𡁻勁🍙醬油燒飯團:紫菜包燒飯團🍙 燒飯粒不會黐牙🍵抹茶蕨餅:軟綿綿的抹茶粉糰
近尖東 有間 隱世 日式串燒居酒屋🏮
位於 寶昌商業大廈5樓
尖沙咀站行5分鐘就到🙌🏻
上丁黎 好有Omakase 感覺🙂‍↕️
望住專人 默默燒野 俾自己食
視覺、味覺 全享受😚

呢度 主打雞、有較為稀有嘅雞🐓部位

🐔雞皮:脆口、入口唔油膩
雞心、雞下心:
雞下心 比起 雞心柔軟 ,兩者都彈牙有口感
雞頸肉:第一次食、入口嫩滑

唐辛子:少少辣辣地嘅秋葵 感、好味

🧀水牛芝士煙肉卷:無肥膩嘅感覺、裏頭的香葉有淡淡清香

🥒味噌翠玉瓜:翠玉瓜,新鮮又甜 配味噌醬味道清新

🐥雞肉軟骨棒:大讚 可以點蛋黃 雞肉內有軟雞骨,很有𡁻勁

🍙醬油燒飯團:紫菜包燒飯團🍙 燒飯粒不會黐牙

🍵抹茶蕨餅:軟綿綿的抹茶粉糰
2024-08-25 183 浏览
收工想要好好地放鬆一下跟朋友小酌一杯﹐又不知道哪間居酒屋值得一試 ?原來香港也有不少滿有日式風味的居酒屋, 餐廳細細但氛圍好好,坐吧枱可以隔住玻璃望到串燒爐,讓食客能看見廚師烹調串燒,從而可以看到餐廳對廚房衛生方面很有信心。一坐低梗係叫返兩杯啤酒🍻加燒鱈魚乾先啦是居酒屋必食的前菜店員仲送上調味碟 山椒粉 / 七味粉 / 紅海鹽 /咖哩粉 / 柚子鹽✨️雞頸肉肉質更具彈性 食落口特別Juicy✨️汁燒雞下心第一次食呢個部位,入口口感有驚喜質感 Q彈地咬落爆汁又有油香✨️水牛芝士煙肉卷燒到微焦香脆的煙肉包住超濃郁的🧀芝味實在太邪惡 燒雞上髀肉/ 雞肉串燒福岡秋葵/小青椒師傅手勢唔錯唔會乾✨️糯米雞肉棒醬燒飯糰抹茶蕨餅

一坐低梗係叫返兩杯啤酒🍻加燒鱈魚乾先啦

• 抹茶蕨餅
  • 雞上髀肉
  • 法國水牛芝士煙肉卷
2024-08-25 832 浏览
聽朋友介紹尖沙咀有間串燒🍢好特別,主打雞嘅特別部位,平時好少接觸到,講到咁特別梗係要試嚇,結果出乎意料,超Juice好食🤩首先餐廳會提供五種調味粉包含山椒粉、七味粉、一味粉、山葵鹽、柚子鹽,想食咩味就咩味,個人覺得最好食係柚子鹽燒鱈魚乾🐟外層微微焦脆,味道咸香,加上沙律醬食好開胃雞頸肉🐤雞頸肉肉質鮮嫩細膩,口感嫩滑,食果陣能感受到肉既鮮美雞心好獨特既食材,肉質緊實而富有嚼勁,咬落去時能感受到一種獨特的彈性水牛芝士煙肉卷🧀口感好豐富,水牛芝士既細膩同煙肉的酥脆形成鮮明對比,咬落去時,芝士既柔滑同煙肉的咸香好輕鬆就融入到!雞尾🐔雞尾表面微微焦脆,入邊卻保持著鮮嫩多汁的口感雞腿肉🍗當你咬上一口雞腿肉,首先感受到的是外皮的微脆,接著是肉質的鮮美與多汁,彷彿每一口都在釋放著濃郁的肉香秋葵🫛秋葵外觀鮮艷,綠意盎然,本身有獨特的清香和微微的黏滑口感,清新既味道與微微的甜感在口中交融糯米雞肉棒🍖完美結合了糯米的香糯與雞肉的鮮嫩外層微微焦脆,內里卻依然保持著柔軟的質感醬油燒飯團🍙當你輕輕咬下去,外皮的脆感與內裡軟糯的米飯形成鮮明的對比,口感層次豐富黃豆蕨餅🍧黃豆蕨餅口感滑順,帶有自然的豆香,清新而不膩🕋

首先餐廳會提供五種調味粉

燒鱈魚乾🐟

外層微微焦脆,味道咸香,加上沙律醬食好開胃

雞頸肉🐤

雞頸肉肉質鮮嫩細膩,口感嫩滑,食果陣能感受到肉既鮮美

水牛芝士煙肉卷🧀

雞尾🐔

雞尾表面微微焦脆,入邊卻保持著鮮嫩多汁的口感

雞腿肉🍗

秋葵🫛

糯米雞肉棒🍖

完美結合了糯米的香糯與雞肉的鮮嫩
外層微微焦脆,內里卻依然保持著柔軟的質感

醬油燒飯團🍙

黃豆蕨餅🍧

黃豆蕨餅口感滑順,帶有自然的豆香,清新而不膩

🕋餐廳:火赤
📍地址:尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
2024-08-16
  • 雞心
  • 雞尾
呢間樓上燒鳥居酒屋,可以食到雞嘅內臟同稀有部位,全部即叫即燒,嚟到面前都係熱辣辣🔥!同朋友吹水,飲下酒食下串燒啱晒,聚會一流~提供五款調味粉:山椒粉、七味粉、一味粉、抹茶鹽、柚子鹽,因應個人口味配搭唔同串燒,貼心同時增添風味!🐟燒鱈魚乾 ($48)燒到脆卜卜,乾身帶焦香,沾上沙律醬好香口~🐥雞頸肉 ($38)肉質嫩滑彈牙、嚼勁十足🤤入口好juicy,食起嚟有啲似雞翼mini版,燒得好香🥰🐥雞心($38)香氣撲鼻,唔食開內臟都容易接受到~幾有彈性,咬落去肉汁爆出嚟🤣🐥雞胸軟骨($38)呢款有驚喜,外脆內嫩🤤有啲似雞胸肉同雞軟骨嘅完美結合,口感獨特👍🏻🐥雞腎($38)香嫩多汁好大粒,夠爽口😍值得一試~🌭糯米雞肉棒($48)外酥內嫩,粒粒糯米好香脆,包住鮮嫩嘅雞肉,每一啖都充滿幸福感,推薦!🥰🥓水牛芝士煙肉卷($48)煙肉香脆、一啲都唔乾;芝士軟滑濃郁,燒完入口即溶,搭配煙肉好好味👍🏻!🌿福岡秋葵 ($38)口感爽脆,烤得剛剛好,保留咗秋葵嘅鮮嫩口感;而且加咗大量木魚,清爽又可口~🫑唐辛子($38)有少少辣度,香氣誘人,不過唔食得辣嘅可能要注意~燒烤嘅香味同青椒嘅鮮甜完美結合👍🏻🍙醬油燒飯團
雞頸肉

🐟燒鱈魚乾 ($48)
燒到脆卜卜,乾身帶焦香,沾上沙律醬好香口~

🐥雞頸肉 ($38)
雞心

🐥雞心($38)
糯米雞肉棒

🐥雞胸軟骨($38)
糯米雞肉棒

🐥雞腎($38)
香嫩多汁好大粒,夠爽口😍值得一試~
醬油燒飯團

🌭糯米雞肉棒($48)

🥓水牛芝士煙肉卷($48)

🌿福岡秋葵 ($38)

🫑唐辛子($38)

🍙醬油燒飯團($38)
飯糰燒得外酥內軟,米飯軟熟,微焦嘅香氣好正;醬油塗得好均勻,包埋紫菜真係好好食🤤飽肚感十足!

🍨蕨餅($38)
喺香港算幾好食嘅蕨餅!煙煙韌韌,甜度適中,外面裹滿黃豆粉,食起上嚟幾香😍

總結:價錢唔貴,好多刁鑽部位,大開眼界🤣出色嘅串燒店!
  • 燒鱈魚乾
  • 福岡秋葵
2024-08-20 247 浏览
好少串燒店會主打火赤燒鳥,而且仲要任何雞的部位都會食到,好多出面鋪頭好少見嘅都有~我哋坐咗bar 枱,可以望住師傅燒~嗰日去星期一冇咩人,所以叫完都幾快上枱~待應一開始會比咗五色調味粉~分別有七味粉、一味粉、紅海鹽、柚子鹽、山椒粉,點串燒食都好夾鱈魚乾好香脆可口,點沙律醬食好好食~雞頸肉肉質爽口彈牙,外皮燒得香脆雞皮雞皮燒到脆卜卜好香口,食落好Juicy唔會好肥膩,有驚喜糯米雞肉棒用糯米做最外層包住雞肉,糯米燒到好脆,雞肉棒好軟身,口感豐富水牛芝士煙肉卷煙肉包住水牛芝士,中間包住紫蘇葉,幾好食但侍應冇提我熱🥲我勁心急食咗,搞到起咗幾日水泡流膿,勁唔開心醬油燒飯團飯團燒到好香脆,出面用紫菜包住,幾好食黃豆蕨餅軟糯Q彈~

鱈魚乾
好香脆可口,點沙律醬食好好食~

雞頸肉
肉質爽口彈牙,外皮燒得香脆

雞皮
雞皮燒到脆卜卜好香口,食落好Juicy唔會好肥膩,有驚喜

水牛芝士煙肉卷

醬油燒飯團
飯團燒到好香脆,出面用紫菜包住,幾好食

黃豆蕨餅
軟糯Q彈~
2024-08-11 190 浏览
❤️‍🔥火赤位於📍尖沙咀 是一間以燒味串燒為主打的餐廳👍🏻餐廳裝潢簡約大氣 氣氛唔錯🥹🥹而且味道都非常好🫶🏻.🐷燒鱈魚乾鱈魚乾富有濃郁的鹹味和香氣 微微焦脆🫶🏻係一道非常好嘅開胃菜🐷.🐷雞頸肉雞頸肉嫩滑多汁 帶有一點點燒焦的香氣 每一口都能感受到肉汁在口中爆裂 味道十分惹味,保證讓你食指大動👍🏻🤣🤣.🐷雞腿雞腿烤得外皮酥脆🍗 內裡卻滑嫩多汁 肉味濃郁 一點也不乾柴 光是吃這隻雞腿就足夠讓人心滿意足🤣.🐷燒秋葵秋葵燒至香脆爽口不單增添了口感 亦提升了整體的美味 超級吸引人 🥹.🐷芝士煙肉卷煙肉外層焦香鹹脆 配合濃郁鬆軟的芝士 簡單又美味🥓.🐷雞食道這是別出心裁的選擇 雞食道炸至酥脆香濃 口感獨特 非常之爽口 咬落去就係索索聲搭配店家特製的醬汁 更是滋味無窮😂.🐷糯米雞肉棒非常之特別 咬開係勁香嘅雞肉 🍗 肉質鮮嫩之餘又juicy😗 外層嘅糯米亦都係香到唔話得😍 .🐷醬油燒飯團🍙飯團外層焦香 內裡飯粒分明 鮮美的醬汁淋在上面 令整個飯團更添風味 簡單而又美味 飽足感十足😍.🐷抹茶蕨餅🍵蕨餅外皮酥脆 內裡軟綿綿 微帶抹茶香氣 非常清新可口 作為餐後甜點 可謂是非常棒的選擇🥰.啲串燒好食就當然㗎
❤️‍🔥火赤位於📍尖沙咀 是一間以燒味串燒為主打的餐廳👍🏻
搭配店家特製的醬汁 更是滋味無窮😂
🐷糯米雞肉棒
🐷醬油燒飯團🍙
🐷抹茶蕨餅🍵
啲串燒好食就當然㗎 其實佢哋仲會有幾款唔同嘅粉 可以用來點串燒😍 小編最鍾意嘅就係Wasabi味 唔知大家最鍾意咩味呢?
火赤
📍尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食
2024-08-10 172 浏览
三人行每月一聚,尋晚揀咗食串燒🥰🥰呢間串燒正喎👍🏻👍🏻首先串燒一定係揀店舖用日本雞嘅🇯🇵🐔而且仲有稀有部位🤩職員會首先比一碟顏色好靚嘅調味料,裏面有七味粉啦,辣椒粉啦,香草啦,仲有抹茶鹽同埋柚子鹽,好似個調色盤咁,有心思🎨🩷我哋叫咗雞翼、雞頸肉、雞胸軟骨、雞肝、雞心、雞下心、雞皮、雞腎、橫膈膜、雞掌心同埋提燈🥰全部都好正🤩燒得啱啱好😋廚師嘅功力唔錯唔錯,值得推介👍🏻樣樣都讚👍🏻每樣嘢都做到外脆內軟,雞肝唔會燒到乾晒,脆雞皮裏邊仲係腍腍地好香,雞下心嘅血管位煙煙韌韌好正,提燈個生蛋黃喺口裏面爆開嘅時候真係好過癮🤪🤪🤪另外叫咗煙肉流心蛋、燒魷魚筒、厚切牛舌同埋元貝😋元貝仲加咗好多三文魚子,有少少酒香,汁都飲晒😻店舖有一個長長嘅吧枱位,都有少量嘅普通枱,另外仲有個露台可以選擇坐出邊,大熱天時梗係坐裏面啦😝而且始終吧枱位有feel啲,幻想自己喺日本咁囉🤣🤣
三人行每月一聚,尋晚揀咗食串燒🥰🥰
  • 雞下心
  • 雞腎
  • 雞皮
  • 元貝
2024-08-04 556 浏览
喜愛日本美食的我,最鐘意找尋特色美食,朋友告知尖沙咀有間隱世居酒屋,專門主打火赤燒鳥,任何雞的部位都會食到,令我好奇心大增。我同朋友揀選了bar 枱坐,可以欣賞師傅烹煮首先待應放上一盤彷似油彩七色板,原來是五色調味粉分別有(七味粉、-味粉、紅海鹽、柚子鹽、山椒粉)點串燒食好滋味鱈魚乾口感好有嚼口,烘乾後香脆可口,點沙律醬食,味道好有風味🍢雞頸肉口感鮮嫩,肉質彈牙,外皮燒得香脆🍢雞皮皮燒得甘脆,脆卜卜好香口,食落好Juicy,不太乾身🍢唐辛子即是燒青椒 ,有微微甘香🍢糯米雞肉棒用糯米包住雞肉,糯米軟糯、雞肉好彈牙 ,有兩種不同層次,口感豐富🍢水牛芝士煙肉卷鹹香味重煙肉包住半溶水牛芝士,中間包住紫蘇葉,可減低油膩感及提升味蕾感覺🍢雞腎爽口結實,好有嚼口🍢提燈非常有驚喜,提燈是母雞輸卵管,輸卵管未孵化雞蛋形成,初次體驗咬落「卜」-聲,入口爆醬,口感有點鹹蛋黃味道,雞肉也燒得有火候,第一次食口感不錯🍙醬油燒飯團飯團燒得相當香脆,飯團內仲濕潤,用海苔包住,食落好飽肚🍡抹茶蕨餅抹茶味濃,煙煙韌韌,軟糯Q彈

我同朋友揀選了bar 枱坐,可以欣賞師傅烹煮

鱈魚乾
口感好有嚼口,烘乾後香脆可口,點沙律醬食,味道好有風味

🍢雞頸肉
口感鮮嫩,肉質彈牙,外皮燒得香脆

🍢雞皮
皮燒得甘脆,脆卜卜好香口,食落好Juicy,不太乾身

🍢唐辛子
即是燒青椒 ,有微微甘香

🍢糯米雞肉棒

🍢水牛芝士煙肉卷

🍢雞腎
爽口結實,好有嚼口

🍢提燈

🍙醬油燒飯團
飯團燒得相當香脆,飯團內仲濕潤,用海苔包住,食落好飽肚

🍡抹茶蕨餅
抹茶味濃,煙煙韌韌,軟糯Q彈

• 燒鱈魚乾
  • 抹茶蕨餅
  • 雞肉軟骨棒
2024-08-04 134 浏览
經常光顧的高質小店,雖然位於商業大廈里面,鄰近地鐵站,地理位置方便。氛圍舒服,適合三五知己聚會。食材新鮮,味道配搭特別,推介豆苗燒豚肉,雞頸和飯團。平時好少食特別部位,雞頸串燒肉嫩多汁,最後加點了幾串。酒單的選擇也不錯,整體食物質素和環境很好。
2024-08-03
  • 醬油燒飯糰
店子雖小,五臟俱全,串燒燒鳥專門店$38至$48一串,極抵!調味料🧂山椒 一味 七味 蒜鹽 粉紅鹽各適其適的五色調料板,麻 辛 甜 香 鹹,非常特別🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓雞下心$38心血管的部分入口帶絲絲血的味道,口感比心臟🫀淋軟,有趣雞頸肉$38嫩肉比想像中多,入口肉多但不肥膩雞胸軟骨$38雞胸肉瘦,胸軟骨脆,當中形成的三角部位十分下酒!雞上髀肉$38跟雞頸肉一樣嫩滑糯米雞肉棒$48薄薄一層糯米包裹著雞肉,口感外脆得像薯片,內帶肉汁,相當好吃的組合🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓鱈魚乾$48燒過的鱈魚乾口感爽脆,配上七味粉跟蛋黃醬,下酒良菜!水牛芝士煙肉卷$48水牛芝士🧀️口味比想像中鹹香濃郁,入口即化,煙肉🥓肥美!🫑唐辛子$38秋葵$38在漫長的雞肉串燒旅程中,增添一些蔬菜的甜味🍙醬油燒飯團$38好稔軟的飯團!紫菜爽脆無比,入口鹹甜皆備,比想像好吃🥠抹茶厥餅$38簡單的厥餅不配黃豆 配上抹茶🍵粉,甜度驟降,更具日式風味火赤 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

調味料🧂
山椒 一味 七味 蒜鹽 粉紅鹽

各適其適的五色調料板,麻 辛 甜 香 鹹,非常特別

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

雞下心$38
心血管的部分入口帶絲絲血的味道,口感比心臟🫀淋軟,有趣

雞頸肉$38
嫩肉比想像中多,入口肉多但不肥膩

雞胸軟骨$38
雞胸肉瘦,胸軟骨脆,當中形成的三角部位十分下酒!

雞上髀肉$38
跟雞頸肉一樣嫩滑

糯米雞肉棒$48

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

鱈魚乾$48
燒過的鱈魚乾口感爽脆,配上七味粉跟蛋黃醬,下酒良菜!

水牛芝士煙肉卷$48
水牛芝士🧀️口味比想像中鹹香濃郁,入口即化,煙肉🥓肥美!

🫑唐辛子$38
秋葵$38
在漫長的雞肉串燒旅程中,增添一些蔬菜的甜味

🍙醬油燒飯團$38
好稔軟的飯團!紫菜爽脆無比,入口鹹甜皆備,比想像好吃

🥠抹茶厥餅$38
簡單的厥餅不配黃豆 配上抹茶🍵粉,甜度驟降,更具日式風味

火赤 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
火赤 Yakitori 是一家位於尖沙咀的隱世燒鳥店,主打由日本農場直送🐓,以多種刁鑽雞部位串燒為特色🤩餐廳提供五色調味粉,包括七味粉、柚子鹽、辣椒粉、咖喱粉和山椒粉,讓食客可以根據個人口味自由搭配😍首先,燒鱈魚干是開胃的好選擇,經過烘烤後,魚乾香脆可口,配上沙律醬更添風味🍻雞頸肉🐓燒至金黃色,口感彈牙,滴上幾滴青檸汁後更是美味😋雞食道和雞掌心都是少見的部位,前者脆口,後者軟筋煙靭🤤提燈絕對是呢到燒鳥特色之一🏮由母雞的輸卵管和未成熟的蛋黃組成,咬下去瞬間在口腔中爆發出滿滿的蛋黃香氣,令人驚喜🤩糯米雞肉棒外層糯米香脆,內裡包裹著嫩滑的雞肉,口感豐富!煙肉芝士卷水牛芝士包裹在煙肉中,烤至焦香,味道濃郁香口😆醬油燒飯團外脆內軟🍙,燒秋葵鋪上大量木魚碎,增添了鮮味燒蘆筍則保持了蔬菜的清甜和脆嫩搭配一大杯白啤酒🍺,與串燒更是相得益彰抹茶厥餅🍡作為甜品,為這頓豐盛的燒鳥餐劃上完美的句號!!

雞頸肉🐓
燒至金黃色,口感彈牙,滴上幾滴青檸汁後更是美味😋

雞食道和雞掌心都是少見的部位,前者脆口,後者軟筋煙靭🤤

提燈絕對是呢到燒鳥特色之一🏮

糯米雞肉棒
外層糯米香脆,內裡包裹著嫩滑的雞肉,口感豐富!

煙肉芝士卷
水牛芝士包裹在煙肉中,烤至焦香,味道濃郁香口😆

醬油燒飯團外脆內軟🍙,燒秋葵鋪上大量木魚碎,增添了鮮味

燒蘆筍則保持了蔬菜的清甜和脆嫩

搭配一大杯白啤酒🍺,與串燒更是相得益彰

抹茶厥餅🍡作為甜品,為這頓豐盛的燒鳥餐劃上完美的句號!!
2024-07-18
  • 雞食道