2011-02-26 476 浏览
度假期間竟然失眠,凌晨4:30看著花墟商戶如何卸貨,愈接近清晨愈加熱鬧,清晨六時已有客人在買花了!!同時看著這家茶餐廳亮燈開閘營業,很有衝動跑過去成為其第一位顧客!最後當然只有空談,不過仍在這家幾乎隱沒在花海的茶餐廳吃午餐再逛花墟。全男班的顧客沒令我和大人卻步,但坐下才發覺極迫狹,尤其當一眾正為花墟球場工作的叔叔伯伯工友來吃午飯時,情況更為墟陷!要不是比他們早來一分鐘, 我們定必另選地點,因為叔伯們都是中氣十足的。餐牌沒花園街那邊的茶餐廳多元化,都是蒸餸小炒為主,是日幾款午餐不感興趣,決定單點兩款更合心水的炒粉麵。雪菜肉絲炆米碟頭不大但熱乎乎的,大人說廚房大哥真的會煮炆米,不是一般餐廳如少水版湯米粉或乾炒米粉般去處理,真的有用心機慢慢去讓水份收乾,只是正值午飯高峰期,未能炆得更長時間,但水準已是很不錯!水份濕潤度剛好也夠入味, 這才算是真正的炆米技巧。 干炒海鮮烏冬同是炒得很有鑊氣,每條烏冬邊也有點焦香,慢工出細活而不是亂炒幾下就上碟,醬油剛把麵條沾滿表面但不過多,利害!!每隻蝦仁大大隻,吃來爽口是用了鮮蝦嗎??魚片100%是鮮魚,因為有魚骨的!細細的幾片但很彈牙,並不是用上日本魚蛋或

干炒海鮮烏冬同是炒得很有鑊氣,每條烏冬邊也有點焦香,慢工出細活而不是亂炒幾下就上碟,醬油剛把麵條沾滿表面但不過多,利害!!每隻蝦仁大大隻,吃來爽口是用了鮮蝦嗎??魚片100%是鮮魚,因為有魚骨的!細細的幾片但很彈牙,並不是用上日本魚蛋或炸魚片代替,很有誠意耶; 魷魚每片切得仔細,熟透後卷成一卷,很漂亮!魷魚稍有嚼勁,要花點時間去咀嚼一下! 唯一不是新鮮海鮮是那條日本蟹柳而已。碟底沒多餘油份及醬油,師傅真的有點功力!!

凍鴛鴦有點咖啡味,反而奶茶卻不太覺有紅茶香,太子區的凍飲竟然比較大杯,非常足夠;大人的檸蜜下得西洋菜蜜不夠,濃度略淡。

工友大哥們的沙薑雞好像很好吃,不時從四週飄來沙薑香,而且雞肉份量不少,反而白飯卻有點少,我也懷疑工友們是否足夠飯量呢??蒸餸及蒸魚也是即蒸,想吃這方面的菜式就要有耐性了。

迫迫的座位及嘈吵的環境令月巴人沒心機拍照,不過其有水準的炒粉麵又令我不能不讚賞一下,畢竟有心機又肯花時間的廚師實在不多呀。
  • 雪菜肉絲炆米
  • 干炒海鮮烏冬
2011-01-12 454 浏览
上星期日我與未婚妻光顧這間茶餐廳,之前曾經在這間店舖食豬扒包,味道的確不錯,所以早上再次品嘗一下這間舖的早餐.我叫了一份蛋牛麵,但味道很差,湯底很重味精,食落囗要不停飲水,而且牛肉仲係生的完全未煮熟.最重要係職員態度極差,叫佢落單仲調轉個頭呼喝食客,好似自己係老細,令我完全無心情去食早餐,我發誓以後一定唔光顧!
2011-01-08
2010-01-04 422 浏览
今日去完church又係好趕時間,不過又係非常之肚餓,所以係附近求其搵d野食之後就可以拿拿聲走啦。之前經過見呢間好似幾多野食咁,就入去左啦。嘩,入到去人山人海喎,而且仲keep住幾多人出入,睇黎真係唔少街坊幫襯呀。好多雀籠掛左係度,個感覺好得意呀。原本想叫D茶餐既物體,不過佢全部都係下午茶至有,我地又未到下午茶時間喎,所以就放棄左啦。最後叫左個午餐加份餐蛋治。餐蛋治好大份好足料架,D蛋超厚!! 雖然唔係好滑,不過咁大份都好正呀! 但相對餐肉就變得好薄... 哈哈,有OK香既牛油味,食完都飽左唔少啦。午餐有 3 款選擇,我地要左蓮藕炆排骨。又係份量頗多,D蓮藕炆得好好食呀,粉粉地,好淋好入味。D排骨好多肉,而且一D都唔UN,又係入哂味,唔錯呀。仲有個西洋菜豬骨湯,唔係味精湯,又有菜食。價錢當然唔太貴,兩個人食左$40,食完拿拿聲走,因為真係好多人黎食呀。

蓮藕炆排骨飯
西洋菜豬骨湯
餐蛋治
蓮藕炆排骨飯
西洋菜豬骨湯
2009-09-22 323 浏览
星期六, 是初一, 即是要入佛堂啦. 不過, 就唔駛咁早入. 一放工, 就走去陪女友及其姊妹, 去花墟幫手買花....(做點事, 積點功德). 未食野的我, 就找個茶餐廳, 醫好肚再入花墟會她們. 不過, 一早知道花墟有間茶記, 就一同行到花墟, 我又開始尋找隱蔽的食肆了. 行到近園圃街, 就是這間, 若以前不是到太子道阿姨屋企, 從不會行路經過. 坐上車上, 雖然是大街大巷, 呢一列鋪頭, 若有其中一檔非花販, 門口都被花販佔用了, 根本不會看得到.未入門口, 就發現有兩個伯伯每一捧住一籠雀, 係茶餐廳行出黎. 近雀仔街嘛, 應該不少雀仔老人, 亦半期待地看看這裡是否一個像舊式茶樓般的雀鳥樂園. 不過, 肚太餓, 先往牆上大字報看, 點完餐才發現店內最後一個玩雀既伯伯食飽找數, 拍不到雀仔, 就拍下天花版, 真的有幾條Bar, 而這幾條Bar, 就是用來掛雀籠的. 若是朝早來食早餐的話, 相信會是一個雀鳥天堂.該說食物了, 沒什麼想食便點下一個干炒牛河. 這是他們的下午茶中式粉麵餐, 20多元, 經濟抵食. 香噴噴的端上來, 感覺到已是鑊氣十足之作. 河粉炒得條條有光澤, 兼彈口晶瑩

該說食物了, 沒什麼想食便點下一個干炒牛河. 這是他們的下午茶中式粉麵餐, 20多元, 經濟抵食. 香噴噴的端上來, 感覺到已是鑊氣十足之作. 河粉炒得條條有光澤, 兼彈口晶瑩. 味道又非常均勻. 上碟時覺得有點凌亂, 但炒野喎, 不就是凌亂的麼, 最重要不是賣相, 而是好食. 油方面, 碟底沒有油已經是非常好.

奶茶, 一般的滑, 但Lipton啊, 濃極都有限.....

快快食, 又看不見雀仔, 早點找數, 幫忙攞花護花仲好. 全程做足護花使者, 保護三朵金花, 同三束鮮花, 直至屯門佛堂.
上面條Bar, 是用來掛雀籠的
上面條Bar, 是用來掛雀籠的
2008-09-03 287 浏览
昨天跟同事一起去花墟買點野, 附近就只有這間茶餐廳, 入到去唔太光猛, 同事叫了咸魚雞粒炒飯, $30, 炒起想黎幾乾身, 同事話幾好味, 我唔太想食野, 又未到下午茶餐時間, 於是見餐牌有個我未食過既叉燒治, $10, 麵包薄薄, 叉燒也是薄薄, 無乜特別, 另叫一杯茶走少甜, $11, 舊式果然舊式, 又香又有茶味, 唔錯!
叉燒治
內餡