2019-09-22 772 浏览
已經有幾年沒有到來吃午餐,相比商場裹的其他茶餐廳,這裹食物款式較多。在門外排隊,排了一會兒便可入座。繁忙時間,一定要和其他人搭枱,雖然一張圓枱只坐4個人,但當枱上擺放了幾碟午餐便已感覺很擠迫,因為枱很細,而每張枱擺放都得很接近。羅宋湯通粉牛肉味雖很濃,但牛肉很韌,最得意是加了午餐肉,湯中有很多蘿蔔和薯仔粒,好像吃極都不完。炒蛋好似放了牛奶炒,很滑但很多油。奶油豬不新鮮不脆,失望。凍檸茶少甜喝到檸檬和甜甜的味道。
在門外排隊,排了一會兒便可入座。

羅宋湯通粉

炒蛋好似放了牛奶炒,很滑但很多油。
奶油豬
不新鮮不脆,失望。

凍檸茶少甜
喝到檸檬和甜甜的味道。
2019-09-22 321 浏览
今日lunch time 嘅時候去咗順德食去咗排澳門茶餐廳 因為佢比較快有位嘅咁排咗一陣就有位入去食啦係順德中心入面 好多餐廳都要等位但澳門茶餐廳算係等得都幾快所以我地就揀咗呢間食啦望下個餐牌 都唔知食咩好所以搵咗個午餐食 因為真係諗唔到啦比較鐘意食焗飯嘅我 所以就揀咗個豬手焗飯試試佢啦豬手焗飯$55個啲豬手咬唔開係完全咬唔開 好靭呀都食唔到 又唔好味個炒飯底就ok嘅冇乜問題但可惜個豬手完全唔掂佢同個飯完全唔夾囉我覺得好唔掂
今日lunch time 嘅時候去咗順德食
佢同個飯完全唔夾囉
我覺得好唔掂

2019-08-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
2019-05-29 868 浏览
係澳門玩完返香港,覺得有啲餓,所以去左哩間澳門茶餐廳食個下午茶。哩到價錢唔算平,不過遊客區,貴少少都正常。下午茶餐款式都好多。有成七八個下午茶餐選擇。食物款式同賣相比普遍茶記有些少分別,整體食物都唔錯。雞髀配薯皇:哩個配塔向來都係絕配。雞髀外皮都幾厚,不過味道唔錯,夠香夠脆。薯皇厚切,食落有口感。芒果啫喱芒果肉夠甜夠香,啫喱質感結質,有口感,唔錯。切開左既豬扒包食起黎會更加方便。包烘到好脆,豬扒味濃多汁。不過同黃色個醬味道唔夾,唔加醬會更好味。青瓜冷麵食落好開胃。

2019-05-17 537 浏览
去澳門在上環坐船,食早餐去澳門茶餐廳,上環早餐價錢都大同少異,今早點個炒蛋沙嗲牛公仔面熱啡,要炒蛋就無左條腸仔,炒蛋OMG 個公仔面用個細鍋上,感覺上大左,但其實應該無大到,有條生菜,牛數量不少,杯熱啡是即磨的,正
早餐
早餐
#澳門茶餐廳 (上環)上環干諾道中168-200號信德中心2樓270-273號舖-----蛋白葡撻($10)係去緊食食晚餐ge途中路過澳門茶餐廳 咁啱見到佢地ge葡撻新鮮出爐 機會難逢 忍唔住買一個做飯前小食 熱辣辣ge葡撻ge撻皮酥香四溢 咬落非常鬆化 蛋白內餡質感幼滑 雖然無蛋黃內餡ge雞蛋味咁突出 但係多左種清新ge蛋白香味 亦無蛋黃內餡咁膩 整體非常出色 個人愛蛋白餡多過蛋黃餡少少(其實都中意)😋-----👶🏻B仔整體評價:9/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:買走yo👶🏻B仔味道評分:9/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住我一齊吞食香港啦!🤤#swallowsheungwan
#澳門茶餐廳 (上環)
上環干諾道中168-200號信德中心2樓270-273號舖
#swallowsheungwan
外卖自取
  • 葡撻
2019-04-24 350 浏览
諗住趕船所以咩都無食就黎左大環。但黎到先發現早左。搭船過海之前唔知食咩好,好肚餓,經過澳門茶餐廳。諗諗下,係香港食澳門野好像好奇怪,但為左醫飽肚,都係食啦。澳門茶餐廳係我最鐘意去的餐廳,因為佢無論係量同值都好好。去澳門前來澳門茶餐廳食一個餐,熱身一下。大家會見到d面好多,d肉都好多。因為現時好多餐廳為左省錢,會俾好少材料。但係澳門茶餐廳材料係有種飽肚的感覺。澳門茶餐廳除左面食,飯都很不錯,是值得一試的餐廳。

澳門茶餐廳除左面食,飯都很不錯,是值得一試的餐廳。
2019-04-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
2019-04-07 308 浏览
大食妹有日去澳門玩喎去玩之前梗係填飽個肚先啦成個信德中心都係大型連鎖店,搵嚟搵去最後決定系澳門茶餐廳食個靚早餐先試船<早餐C (火腿仿鮑片絲通粉、炒蛋、牛油厚多士)$36> (好味:2.5/5) (抵食:3/5)澳門茶餐廳嘅葡撻就出名啦早餐真係未試過,求其嗌番個火腿通粉食下喇個餐本身包一片火腿同埋一個煎蛋🍳,但系大食好唔鍾意食煎蛋,煎蛋轉粉蛋就無火腿嘅通粉係粗身嘅通粉,唔系家樂牌個種,大依妹都幾鍾意火腿、鮑片都幾多,唔會食到最後得番通粉,湯底就麻麻哋啦炒蛋ok ge,未至於樂乾,但係就偏油牛油厚多士就麻麻哋,又乾又硬,咬咗一啖就放棄左$36一個餐都幾抵嘅,食得飽先,早餐快食之選
大食妹有日去澳門玩喎
去玩之前梗係填飽個肚先啦

澳門茶餐廳嘅葡撻就出名啦
早餐真係未試過,求其嗌番個火腿通粉食下喇

通粉係粗身嘅通粉,唔系家樂牌個種,大依妹都幾鍾意
火腿、鮑片都幾多,唔會食到最後得番通粉,湯底就麻麻哋啦

炒蛋ok ge,未至於樂乾,但係就偏油

牛油厚多士就麻麻哋,又乾又硬,咬咗一啖就放棄左

$36一個餐都幾抵嘅,食得飽先,早餐快食之選
$40 (早餐)
2019-03-30 196 浏览
一個人食早餐!🍽🥛🍞點咗早餐~D~$36牛油厚多士配火腿'雞蛋~ 本人唔食得雞蛋改了2片火腿~ 牛油厚多士香脆,火腿正常沙嗲牛肉公仔麵~ 砂鍋盛載' 沙爹牛肉好味! 份量多茶走~ 香滑茶味濃
一個人食早餐!🍽🥛🍞

點咗早餐~D~$36

牛油厚多士配火腿'雞蛋~
本人唔食得雞蛋改了2片火腿~ 牛油厚多士香脆,火腿正常

沙嗲牛肉公仔麵~ 砂鍋盛載' 沙爹牛肉好味! 份量多

茶走~ 香滑茶味濃

• 沙爹牛肉公仔麵
2019-03-01 253 浏览
本來想食下午茶,但又吳想食煎炸嘢,太多嘢我又食吳到,本身我又吳可以食得太飽,見到有個紫菜剩四寶,甘就啱哂,個大腦同我講今日想食呢樣嘢😂😂😂😂😂😂😂😂叫左一碗紫菜剩四寶➕一碟油菜➕一杯熱🍋茶=101元埋單紫菜四寶丸———-原本係牛丸,墨丸,🐠蛋,🐷肉丸,因為我吳食牛,所以走牛丸😀湯偏咸,所以飲左一啖無飲😅🐟片🐠蛋味道都👌,都幾爽口😊墨丸又吳覺得似墨丸,無乜墨魚味🐷肉丸就一般,但不太差菜心都嫩口,不會過(林),都可以😊🍋茶都夠濃夠熱,🍋都足夠餐牌食物都幾多款式,下午茶食物價$都幾抵
叫左一碗紫菜剩四寶➕一碟油菜➕一杯熱🍋茶=101元埋單
湯偏咸,所以飲左一啖無飲😅
🐟片🐠蛋味道都👌,都幾爽口😊
墨丸又吳覺得似墨丸,無乜墨魚味
🐷肉丸就一般,但不太差
菜心都嫩口,不會過(林),都可以😊
🍋茶都夠濃夠熱,🍋都足夠
餐牌食物都幾多款式,下午茶食物價$都幾抵
2018-11-26 564 浏览
一早要去信德中心乘船往蛇口辦點事情,還未吃早餐看看附近有什麼好吃。有些食肆還未開門,澳門茶餐廳就坐滿了食客。叫了早餐C,有牛油厚多士、火腿、煎蛋 配火腿仿鮑絲通粉。多士夠香脆,煎蛋和火腿不用描述,但通粉就是用小窩上,份量很多。通粉雖然係很普通的食物,但粉的質地和烚粉的時間掌握是很重要,這兒又大煲又好味,通粉愛好者的我對這份早餐好満意,奶茶也處理得很好,有茶香順滑。

2018-09-20 476 浏览
每次lunchtime澳門茶餐廳出而都會排曬長龍 等左好耐先入到去 常餐就唔多講 係high standard 既 奶油豬仔包同葡撻係必食 我每次尼lunch都會搭其中一樣食
2018-08-31 462 浏览
今日系信德中心附近翻工,lunch time 時間短,所以系呢間商場穩一間野食,記得之前系尖沙咀間分店食過呢間茶餐廳,印象五差就念住入去試下...不過呢間上環分店,食物水準差左少少我叫左個豬手叉燒焗飯,呢個焗飯由我落單開始 三分鐘就到,賣相睇落五差,可惜,佢個飯裡面豬手得幾片,而且肥肉比例好多,真正食落去既瘦肉少得可憐,另外,呢個飯叉燒偏多,但 d 叉燒咬落去冇叉燒味 亦好難吞! 食左一片已經唔想再食佢個叉燒,個番茄醬汁其實得個樣,食落去冇甜冇酸味,其實冇咩味...um... 只可以話一改我對呢個茶餐廳既印象呀!下次五黎上環呢間食😥

豬手叉燒焗飯

2018-08-13 434 浏览
茶餐廳界垃圾中嘅垃圾!首先成個場完全係環境狹窄迫夾!經常玩留位以為喺港澳碼頭係遊客區不愁冇生意;所有食物根本完全冇水準可言,茶記最基本係杯嘢飲,果杯咖啡完全啡唔係啡 茶唔係茶!早餐乜嘢蛋都係凍,嘢食冇一樣可取!侍應服務態度係極度差劣、未見過一間店舖係上下一心位位完全唔願做!永遠落單冇人應 個個都擰歪面,截住佢永遠果句等陣!一係態度惡劣唔耐煩咁行到埋嚟大大聲嗌食乜!永遠重覆又重覆反問個客,成間舖全部員工個個都係咁嘅惡劣服務態度!揾個有正常禮貌都冇!所以呢間嘢嘅員工晨早俾人問候唔好問點解!問候完即走!

去完3日2晚既澳門幾乎每日都食葡國餐,焗葡國雞飯、牛尾飯、豬手不可少返到尼香港返而覺得冇乜點食澳門的茶飲餐廳,所以一落船要即刻補返數茄湯底唔錯,不會太酸太甜,多喝也不怕🤩牛腩切咗粒粒,可以方便我地淨係用一隻🥄食哂成碟,唔洗再叉來叉去~除左牛腩之外重加入午餐肉,而通粉係好入味又有咬口!見到通粉係有坑口就知唔差😍係厚身既會好易就碎哂❤️雲呑有4粒,整體都不錯,辣椒汁出奇地很香乾椒味道,唔會死辣,幾好幾好

茄湯牛腩通粉

茄湯底唔錯,不會太酸太甜,多喝也不怕🤩
雲呑麵

魚蛋米粉
2018-07-02
$50 (宵夜)
茄湯牛腩通粉
雲呑麵
魚蛋米粉
2018-06-19 348 浏览
是日中午唱K後,到處閒逛一下,到國金偽裝小朋友觀賞恐龍化石🤣之後到海邊看大叔、伯伯們釣魚。正值下午茶至晚飯時間交界,我倆沿著海邊逛到上環信德中心,不如吃個午茶充當晚飯吧😏下午茶款式都蠻多,點了1份迷你鮮茄午腩湯餐肉粒通粉伴咖吔西多士配熱咖啡,以及1份葡式上湯海鮮飯配凍奶茶!湯通粉餐到了,通粉是蕃茄湯的,其實味道不錯,牛腩粒、午餐肉粒味道亦好,最可惜是通粉不夠爽口,好像煮過火了,太腍了😅西多士糖漿足夠,看得出餐廳都毫不吝嗇👍👍西多士亦夠熱、脆口,可惜不太吃得出咖吔味道🤷‍♀️咖啡是茶餐廳蒸餾咖啡味道,很不錯😌葡式上湯海鮮飯餐。這個湯飯令人頗有驚喜!酸酸的蕃茄湯底令我倆都非常開胃😋飯粒爽口彈牙,配以數款海鮮及蔬菜,湯內其實有2隻大青口,用淺口瓦碟上菜令湯底熱度保持,另有一番風味🤗奶茶亦很有水準,很香滑,好喝的🤤我俩的下午茶充當晚飯就這樣簡單完成了😉😉不過人均消費$51,與晚餐的價錢基本都相約呢😅

2018-06-09