2015-11-27 458 浏览
今晚只得兩母女晚餐,唸起藍田潮褔有蒸氣石鍋。而且有8折。當然去試啦!之前係尖沙嘴&旺角分店都食過。雖然係貴,但真心唔錯。而且今次只係2個人。豪少少都ok嘅! 由於只有2個人, 叫唔到太多, 但我都有影其他海鮮嘅相比大家欣賞. 藍田潮褔,之前飲茶晚飯都試過,都過得去嘅。今晚餐單: 龍蝦/日本大元貝皇/南非鮑魚/紐西蘭聖子/蕃薯蜆/石蠔/象拔蚌仔/原隻椰皇燉燕窩/瑪卡花膠燉竹絲雞/馬拉糕(送嘅). 好喇! 等我為大家遂樣介紹一下啦! 以下為個人意見. 大家可以自己去品嚐一下啦!生猛龍蝦: 由於係特價品, 所以只可以每2人叫一隻. 雖然係特價. 但質量非常好. 肉質爽, 鮮甜. 另人好想食多一次, 不過好可惜只可以一人一邊. 日本大元貝皇: 明孚其實係皇. 因為真係好大好大隻呀, 元貝上面舖咗蒜蓉. 下面舖滿粉絲. 肉質當然唔洗講. 爽甜. 南非鮮鮑魚8-10頭: 冇問到我地嗰2隻係幾多頭. 只係知道又係好鬼大隻. 上面有冬虫草絲. 當然唔係貴嗰隻啦!但食落都ok嘅. 蒸完之後有鮑魚汁都飲埋. 非常非常鮮味. 紐西蘭聖子: 都係大隻, 上面舖咗好多蒜蓉, 加粉絲. 肉質鮮甜爽脆. 而且洗得非
藍田潮褔,之前飲茶晚飯都試過,都過得去嘅。
紐西蘭聖子: 都係大隻, 上面舖咗好多蒜蓉, 加粉絲. 肉質鮮甜爽脆. 而且洗得非常乾淨. 完全冇沙(因之前食過其他店係有沙的. :sick
蕃薯蜆: 呢個名第一次聽, 亦都係第一次食. 跟花甲冇咩分別. (其實食完之後以為自己食緊花甲. 最後係個女話比我知, 係蕃薯蜆
) 不過都好好味. 都係飲埋蜆汁.
美國石蠔: 哇!哇!哇! 唔講得笑, 真係超大隻. 咬落蠔肉係咇蠔汁架!鮮味到冇得頂. 加咗薑&蔥花. 另到石蠔更加香. 更加好味.
象拔蚌仔: Size普通啦! 但囡囡話都好鮮甜. 肉質都好爽, 而且已預先切好粗條. 所以食得好自在. 唔好彈到周圍都係汁.
瑪卡花膠燉竹絲雞: 有竹絲雞, 雞腳, 花膠, 杞子. 湯係完全冇味精. 而且味道非常濃郁. 真材實料.
原個椰皇燉燕窩: 份量足夠2人食. 燕窩舖滿在頂部. 而且蛋白非常香滑. 又唔太甜.
原本精華所在就係個排骨粥底. 因為石鍋特點就係原味海鮮蒸嘅時候. 把不同的海鮮汁完全融入粥裡面, 而令到粥有海鮮味. 但係今次真係好失望. 食完海鮮後打開排骨粥係完全冇晒水, 要加清水再煲10分鐘才可以食. 亦可能溝咗清水, 所以令到個粥已經冇晒味. 好失望.

馬拉糕: 係經理送嘅. 鬆軟, 好味. 如果飲茶我都一定會叫的.
最後: 當然係生果啦! 西瓜, 可能食咗原個椰皇燉燕窩同埋馬拉糕. 所以食落西瓜味非常淡.
今晚海鮮餐, 雖然個粥出咗問題. 但都食得好開心, 好滿足.
2015-11-26
$384.5 (晚餐)
早前Instagram俾呢頂帽洗板,book親都book唔到位好氣餒。唔係母親大人問我啟田有間新野試過未我都唔知終於入到來藍田!好開心呀!應該係新開嘅關係,walkin都有位呀,Yeah!終於一嚐所願!但我覺得好快就會傳開去又變番好多人架喇…為食嘅我其實大抵都知點知法!今次同母親大人撐檯腳所以點左個細粥底,其實成餐飯我係最期待個粥底架!點菜時經理建議我地出去自己揀海鮮,又幾有feel喎,岩哂母親大人。服務比一般酒樓好,經理仲建議我地每款點少d,點多d款,最後我地點左5樣野。點好之後混下醬,但點知我由頭到尾都無用過架!原味鮮味萬歲!鑽石蜆,我從來無諗過乜都唔落去食蜆係可以咁出架!除左鮮味我都唔可知可以用咩形容。龍蝦一只 - $98,經理話開邊一人半邊都OK, 最後証明佢係岩的!花竹蝦,呢個真係dish of the day呀!d蝦肉係甜架,如果點左豉油係真係down左grade,d肉新鮮彈牙!經理話季尾喇,過埋呢個月唔會再有咁大隻,食過真係番唔到轉頭呀!!!日本大元貝,蒜蓉粉絲蒸唔錯呀,睇得出隻元貝幾大,因為都片都成3、4舊肉,正!金菇粉絲,都係蒜蓉味,我本身鍾意食金菇,其實佢點整我都鍾
金菇粉絲,都係蒜蓉味,我本身鍾意食金菇,其實佢點整我都鍾意!不過其實份量好大,兩個人唔建議叫
最後最後主角出場喇,果然無令我失望呀,個粥乜野調味都無都可以咁鮮味,母親大人都話好正呀。
你話我詞窮都好啦,今餐只可以用個「鮮」字來總結!
埋單新張仲要有八折,下次齊一家人一定要再來擦餐勁呀!
2015-11-25
3K
2015-11-24 492 浏览
蒸氣石鍋己嚐過數次、喜歡那原汁原味的口感。在等待蒸煮過程中、是非常期待的。今天順道藍田又知道潮福有分店、當然二話不說去啦!從地鐵A出口、沿电梯一路走、只數分鐘、非常方便易找。海鮮排列在門口位置、全部明碼實價、絕不取巧。另一邊放著調味醬料、有香葱、蒜茸、羗絲。。。等等、自助的、案個人喜好。店員預先在石鍋上放入珍珠米、排骨和南瓜、開掣後隨即吱吱聲、水從鍋內噴出開始煲粥了。海鮮陸陸續續上枱了、可開始了!每樣海鮮都會有指定蒸煮時間、先調較時間、加蓋蒸熟。咁複雜的程序當然有店員代勞啦!日本大元貝皇稱得為皇應該有份量、可惜眼前的並不算大粒、沒有手掌般大。 味道方面非常鮮。本灣花螺蒸煮時間過多、質感比較硬了。美國石蠔石蠔肥美、口感嫩滑、正!花竹蝦肉質爽脆彈牙、美味!象拔蚌仔粉絲多過象蛂蚌絲。。。。味道鮮甜惠州蒸手剁豬肉丸人手剁製、誠意之作。咬落爆汁、粒粒梅菜有嚼口、必食之選最精彩位到了、海鮮的精華不停滴落粥底、盡收鮮味。可惜今次失敗了、店員欠缺訓練、忘了加水、又要提點放葱花和頭菜。粥底不是綿綿的、只可用泡飯來形容吧了!失望!
蒸氣石鍋己嚐過數次、喜歡那原汁原味的口感。

在等待蒸煮過程中、是非常期待的。

今天順道藍田又知道潮福有分店、當然二話不說去啦!

從地鐵A出口、沿电梯一路走、只數分鐘、非常方便易找。

海鮮排列在門口位置、全部明碼實價、絕不取巧。

海鮮陸陸續續上枱了、可開始了!

日本大元貝皇

稱得為皇應該有份量、可惜眼前的並不算大粒、沒有手掌般大。

味道方面非常鮮。
本灣花螺

蒸煮時間過多、質感比較硬了。
美國石蠔

石蠔肥美、口感嫩滑、正!
花竹蝦

肉質爽脆彈牙、美味!
象拔蚌仔

粉絲多過象蛂蚌絲。。。。

味道鮮甜
惠州蒸手剁豬肉丸

人手剁製、誠意之作。

咬落爆汁、粒粒梅菜有嚼口、必食之選
惠州蒸手剁豬肉丸
最精彩位到了、海鮮的精華不停滴落粥底、盡收鮮味。

粥底不是綿綿的、只可用泡飯來形容吧了!失望!

2015-11-23
2015-11-22 326 浏览
潮褔岩岩o係藍田新開左一間, 新張期間仲有8折, 咁近公司, 放工約埋同事去試下先門口好多海鮮...醬汁配料都係海鮮隔離, 有 指天椒,炸蒜, XO醬, 花生醬, 莞茜, 沙嗲醬 ,蒜蓉, 蔥等等, 種類很多 ,但最後發現海鮮本身既味道已經好正, 用醬料反而會遮哂海鮮既鮮味menu有寫每一款海鮮要蒸既時間, 同調味方式, 其實都係得薑蔥同蒜蓉兩款揀,不過都已經好足夠,可能調出海鮮本身既味道揀左細既南瓜排骨粥底,侍應幫我地擺喺煱底,上面蒸海鮮,一面煲粥一面蒸海鮮,食完海鮮,下面又可以吸引哂海鮮既汁,時間岩岩好,粥好綿,好好好食,而且細既粥底,我地五個人每人都可以分到兩碗,好滿足!每枱都有個侍應幫手上菜,睇住蒸既時間,好體貼蒜蓉蒸蜆,大大隻,一斤都有成十一隻咁多,食落鮮甜,仲有小小汁,正重頭戲,蒜蓉蒸龍蝦,98蚊一隻,再開邊蒸,每人半隻,哇,真係好match, 調味同時間都岩岩好,新鮮彈牙,好香薑蔥石蠔,貴左小小,46蚊一隻,不過都好好食,唔會un,鮮味,連d汁都想飲埋,哈哈仲有食左蟲草花蒸鮑魚,蒜蓉蒸象拔蚌,薑葱肉蟹馬拉糕,強烈推介,蒸8分鐘,好軟熟,香甜既黑糖味,好好食最後仲有飯後水果

門口好多海鮮...

每枱都有個侍應幫手上菜,睇住蒸既時間,好體貼

仲有食左蟲草花蒸鮑魚,蒜蓉蒸象拔蚌,薑葱肉蟹
馬拉糕,強烈推介,蒸8分鐘,好軟熟,香甜既黑糖味,好好食
最後仲有飯後水果,西瓜,good
搬家離開藍田區差唔多成年,今次再番黎見到D食肆有成差唔多一半唔同左,而啟田商場既四樓亦由之前傳統酒樓變左近期hit到爆既蒸氣石鍋!酒樓格局為一半小菜一半蒸氣石鍋。是晚適逢「中港大戰」,細心既老闆非常識做,搭正八點全場轉台作現場直播。雖然只係weekdays,但全場幾乎全滿,蒸氣石鍋果邊更加係一張枱都冇,所以想「play safe」食石鍋既朋友記得book定枱先呀!調味醬料非常齊全,有成最少十幾二十款,花生醬、沙嗲醬、 XO醬、甜醬、炸蒜蓉、辣椒、菜甫等等,任君選擇!新鮮排骨粥 (細): 亞姐首先會將生米、排骨同埋南瓜放入最底既鍋。一開始我都覺得奇怪,點解唔洗加水既?原來枱底下面係有水樽既,水會自動喺蒸氣石鍋既中間位置噴出黎,夠晒gimmick!蕃薯蜆 (斤): 店長果然冇介紹錯,蕃薯蜆非常新鮮,一斤約有12隻左右,全部開口之後都真係幾壯觀呀!不論大細,口感一律非常煙韌有嚼勁,殼內亦殘留左美味既肉汁。蜆唔太鹹卻喺入口時有爆水既口感,非常有趣!生猛龍蝦 (隻): $98大元一隻既Special。Size方面雖然唔算係好大隻,但加埋D蒜茸一齊蒸之後令到入口時肉質彈牙不特止,重食到龍蝦既鮮味添

新鮮排骨粥 (細)
蕃薯蜆 (斤)
生猛龍蝦 (隻)
生猛龍蝦 (隻): $98大元一隻既Special。Size方面雖然唔算係好大隻,但加埋D蒜茸一齊蒸之後令到入口時肉質彈牙不特止,重食到龍蝦既鮮味添,其中一雙仲有橙色嘅蝦膏添啊!
象拔蚌仔
象拔蚌仔: 雖然D肉細咗少少,但肉質尚算煙靭軟腍同富彈牙,整體感覺唔錯,而海水味亦係眾多海鮮中最濃,令我更加其待果煲粥底!
日本大元貝
日本大元貝: 免費既大元貝放喺蒸氣鍋上面蒸熟後十分有睇頭。因為有殻既保護,大元貝既肉汁蒸完後仍得以保存。除了肉質鮮嫩之外,元貝殼上既汁撈埋D粉絲真係鮮甜到「無與倫比」!
順德蒸污糟雞 (半隻)
順德蒸污糟雞 (半隻): 污糟雞既size約為一口雞咁上下,但每粒加埋都有成半隻雞咁多。雞肉醃得很入味,九分鐘呢個時間set到啱啱好,能夠做到雞皮微黃不油膩但肉汁卻可鎖在雞肉中,非常嫩滑。
清蒸四寶丸
清蒸四寶丸: 四寶分別係蝦丸、牛丸、魚滑同墨魚滑。因為每樣只得兩粒,但我地有3個人而又想每樣都試D,所以我地唯有逐粒切開。店員見到就跑去攞較剪幫我哋剪,非常細心值得抵讚!
蒜茸蒸勝瓜
蒜茸蒸勝瓜: 鋪滿晒成個蒸籠既勝瓜多得非常誇張!蒜蓉加勝瓜呢個組合令整體感覺非常鮮甜,作為當晚既wrap up真係非常完美!
唔駛講海鮮粥係當晚既精華所在。經過海鮮、肉丸及雞等等既「試煉」之後,所有精華回流返到鍋底,形成一鍋鮮甜既粥。粥裹面加左南瓜同排骨,令到粥既鮮味更突出,非常之正,連平時唔食粥既我都食左兩大碗!不過,我覺得水既份量好似少咗D,但亞姐話可能因為我地食得太快,如煮最少一個鐘以上會更加好,記住留意呀!
因新張酬賓既關係,是晚全單8折,八點半後更加有七折添!現場所見都有幾多人食小菜果邊,下次有機會一定要試下果個自選孖寶餐先!
2015-11-17
新鮮排骨粥 (細)
蕃薯蜆 (斤)
日本大元貝
  • 新鮮排骨粥
2015-11-21 261 浏览
今日朋友生日,一早已book好位食潮福,一行五人七點半已經準時到達一入門口已經比海鮮吸引住,擺哂出黎等客人自己揀,款款都咁新鮮 由於有壽星喺度,全部都由壽星拍板,order左蕃薯蜆,鮑魚,龍蝦,蠔等等,可以揀薑葱或者蒜蓉蒸,鮑魚就揀左蟲草蒸個蒸籠好得意,好似草帽咁,哈哈!用排骨米底擺喺個爐入面,上面再擺個蒸架,逐樣海鮮擺入蒸,每一枱都有個姐姐幫手睇時間,完全唔洗擔心掛住傾計蒸過龍 蕃薯蜆係個經理介紹,原本打算食花甲,不過經理真係冇介紹錯,好鮮甜,熟得岩岩好蟲草蒸鮑魚,個鮑魚已經戒好一格格,等蟲草既香味可以入味,而且會熟得均勻,唔會太un,好正蒜蓉蒸開邊龍蝦,每人半隻,食落啖啖肉,雖然蒜蓉味好濃,但唔會遮住龍蝦既鮮味,而且份量十足,滿足所有海鮮都好新鮮,蒸既時間岩岩好,個粥底吸收哂海鮮既精華,再加上南瓜同排骨既點綴,無得彈

2015-11-20
  • 蟲草蒸鮑魚
2015-11-21 325 浏览
自從興起九重鮮後,又來到另一間特色海鮮店舖,即叫即撈,即預備即上枱!仲係你面前蒸熟,54321…開蓋,蒸氣上騰,仲可以蒸面,一舉兩得!=皿=Order 了多款海鮮……首先食了蕃薯蜆,大隻肚哂沙,好鮮甜!第二道~松草蒸鮑魚,有松草的香味又唔會搶走鮑魚的鮮味,蒸的時間剛剛好,唔會韌,仲帶點水份!第三道~四兩四大肉蟹,啖啖肉,清蒸已經好好味!第四道~蒜蓉粉絲蒸元貝,好香蒜蓉味,好滑口!第五道~為我們ge 主菜,一人半隻蒜香蒸龍蝦,有少少膏,仲啖啖肉,食後個人好滿足!第六道~彊蔥蒸即開石豪,是全晚唯一敗北之作,師傅可能唔太識開豪,豪有殼碎,買相唔係一隻完整豪,仲要味道帶點苦澀!後來再為我們另外補上桶豪,好味好多,有豪的鮮味!都算有誠意!最後來過南瓜排骨粥,吸收了海鮮精華,軟綿綿,粒粒米,再添一碗唔該!

Order 了多款海鮮……
首先食了蕃薯蜆,大隻肚哂沙,好鮮甜!
第三道~四兩四大肉蟹,啖啖肉,清蒸已經好好味!
第四道~蒜蓉粉絲蒸元貝,好香蒜蓉味,好滑口!
松草鮑魚
啖啖肉蟹
滿足龍蝦
2015-11-20
2015-11-20 269 浏览
自從幾個月前試過蒸氣石鍋後,一直都對呢個烹調方法念念不忘,覺得用呢頂「草帽」煮食好新奇有趣,今日放工後決定帶屋企人黎試一試。以上呢頂草帽就係今晚既主角啦,每張台都有一個草帽蓋,聼侍應講草帽可以鎖住蒸海鮮時蒸氣既水份。坐低無耐,侍應就叫我地自己出去睇下有咩海鮮想食,即叫即磅。花蛤皇: 其實呢到每個餸菜都會係餐牌上寫住要蒸幾耐既,呢個花蛤皇需時五分鐘,當計時器響起時,侍應就會走過黎serve 我地架啦,花蛤皇味道鮮甜,肉身夠厚又有咬口,只係海水味重左少少。生猛龍蝦: 嘟、嘟、嘟,食得啦......龍蝦肉呈雪白色,仲有好香既蒜茸味同龍蝦的味道,輕輕一挾,就可以成塊肉夾起,肉質非常爽口彈牙,蝦汁又夠多,算係甘多海鮮中較為突出的。象拔蚌仔: 象拔蚌切到一條條,好易熟,上面有蔥蒜,底部有粉絲,呢個配搭都唔錯,象拔蚌肉質幾爽口,幾好。日本大元貝皇: 用蒜蓉蒸,元貝軟腍腍啖啖肉,加埋吸收左元貝鮮味既粉絲,好正。南非鮮包8-10頭: 南非鮮包加左少少葱花去蒸,味道爽口鮮甜。清蒸四寶丸: 四寶丸有蝦丸,牛肉丸,鯪魚球丸同墨魚丸, 全部都係手打即製,味道爽口彈牙,不過如果蝦丸既蝦味再重返少少,整體既味道會更
坐低無耐,侍應就叫我地自己出去睇下有咩海鮮想食,即叫即磅。
花蛤皇 (一斤)
花蛤皇
象拔蚌仔(隻)
象拔蚌仔(隻)
日本大元貝皇(隻)
南非鮮包8-10頭 (隻)
清蒸四寶丸
清蒸四寶丸: 四寶丸有蝦丸,牛肉丸,鯪魚球丸同墨魚丸, 全部都係手打即製,味道爽口彈牙,不過如果蝦丸既蝦味再重返少少,整體既味道會更加好。
蒜茸蒸勝瓜
蒜茸蒸勝瓜: 呢個勝瓜份量有點兒驚人,雖然餐牌話要蒸4分鐘,但係我地想蒸得再腍少少,所以都蒸左成6分鐘,呢個腍度適中, 蒜茸味都好入味, 新淡鮮甜。
新鮮排骨粥(細)
新鮮排骨粥: 呢個粥底先係重頭戲,亦都係全餐飯我我最期待既,個粥係經過多輪唔同海鮮同餸菜既蒸氣精華「蒸」成既,由本來既珍珠米,排骨同南瓜,過左1個鐘頭之後,終於變成好多粥水既排骨粥。粥呈米黃色,口感綿滑,吸晒排骨既味道,鹹鹹地,好入味。

新張期內晚餐食蒸氣可鍋有8折,除左某D特價海鮮之後,最後埋單$921,每人都要成$301,間唔中食下,咁既價錢都唔錯啦。
  • 新鮮排骨粥
  • 日本大元貝皇
2015-11-19 1112 浏览
香港人向來愛吃火鍋,而且無分季節,就算是炎炎夏日,都會開大冷氣來灼肥牛、煮海鮮。不過除了「烚吓烚吓」外,相信大家近期至愛的食法,非「蒸氣火鍋」莫屬。筆者當然也不例外,就以蒸海鮮為例,最近已經分別在旺角及西灣河的連鎖酒家《潮福》吃過 2 次。早兩天從友人口中得知,藍田近日都開咗間《潮福》,而且晚市仲做緊新張大酬賓,5:30-8:30 前結賬,可享全單 8 折、而 8:30 後入座,更可享全單 7 折優惠,非常化算。所以這晚兩口子就特意訂座,來試試這間新店的蒸海鮮,看看水準如何。這裡裝潢同先前到訪過的旺角店,其實分別不大,地方寬敞闊落,加上裝修簡單企理,以酒家來說,座位一點也不逼狹。大堂中央以圓檯為主,旁邊則設有多張四人卡座,而且用餐區更劃分成吃蒸氣火鍋或小菜兩邊,客人可以因應自己的喜好自行選擇。由於折扣優惠,只限於蒸氣石鍋,所以沒多想已即持揀了檯上放咗草帽鍋蓋的桌子座了下來。一如其它《潮福》分店,這裡除了近門口的魚缸養著多款生猛海鮮外,旁邊的海鮮檔,亦放滿了不少貝類、新鮮生蠔、大魚尾、海花蝦等,似足海鮮街市,客人可即揀即撈,而且全部明碼實價,夠曬均真。入座後先揀飲品,吃火鍋又怎少得一渣清
入座後先揀飲品,吃火鍋又怎少得一渣清熱的飲料呢?見餐牌有自家製粟米馬蹄水 ($30),當然二話不說,即點。馬蹄水入口甜度適中,而且冰涼解渴,近排天氣咁熱,喝這個最適合。
再細看餐牌,其實價錢同早前到訪過的《潮福》,大至相同,由於之前已經吃過 2 次排骨粥,所以今次打算試吓蒸和牛同蒸豬脷。不過既然一場來到,當然也要點翻一、兩款海鮮試試。就一於揀老公愛吃的龍蝦同鮑魚。
趁海鮮未到,先行混醬,除醬油外,餐廳提供了十二款醬汁香料食材,不過名茶醬油有價,每位要另收 $12。
先端上來是鋪滿蒜蓉的蒸開邊龍蝦 ($98/隻),據說龍蝦是來自南非,約 8-10 両重,只需蒸 5 分鐘即成。龍蝦水準不俗,蒸熟後肉質雪白、咬下彈牙爽口、而且肉厚又鮮甜,加上每隻索價不到一百元,十分抵食。
蟲草花蒸南非鮮鮑魚
($68/隻),南非鮑魚足有掌心般大,而且端上來時已經鎅曬花,多口一問,原來據說鎅花的作用是令鮑魚更容易吸收醬汁的味道。至於烹調時間,同龍蝦一樣,蒸 5 分鐘左右就食得。挾起一試,鮑魚味道果然甘香突出,食落不但爽口鮮甜、而且肉質具嚼勁,加上只簡單地以薑、蔥及蟲草花蒸煮,沒放進太多調味,所以不會搶去鮑魚的鮮美。
至於這 2 隻蒜蓉蒸日本大元貝皇 ($48/隻),其實是免費的,何解?先看看這張 poster,相信大家就會一目了然。來自日本的大元貝,肉厚得來又夠大隻,蒸煮 4 分鐘後,入口剛熟而不過老,食落鮮甜彈牙,加上伴吃的粉絲,盡吸蒜油香味,蒸熟後更滲出元貝的鮮甜汁液,的確是水準之作,想免費吃,就要記得提早訂座喇!
惠州蒸手剁豬肉丸
($78/6粒),之前試過,覺得食味豐富,咬感十足,所以決定再翻兜。以新鮮豬肉手剁而成的肉丸,內裡加入了香甜的惠州梅菜作餡料,再混合蘿蔔、冬菇、馬蹄、果皮、蔥粒及芫荽等,蒸煮 10 分鐘後,入口不但爽滑彈牙,細嚼下更夾雜著濃郁的梅菜香。
點了一客細清蒸和牛 ($198),其實蒸和牛之前在西環一間日本料理店試過,餐廳用的是一個四四方方木箱,底部開有氣孔,讓蒸氣透出;木箱內先鋪一層層高麗菜和冬菇絲,然後再放上和牛,蓋好木蓋,蒸約三至四分鐘至和牛片剛熟,連同蒸至軟腍的高麗菜和冬菇絲捲在一起吃。不過這裡用中式做法,當然唔同,見服務員將手切美國和牛一片片排放於鍋內蒸煮,3 分鐘後揭蓋,一試,牛肉味比想像中濃郁,雖然沒配上蔬菜,味道有點寡,但入口肉質軟綿又 Juicy,蘸點醬料吃也很惹味。
平日很少機會會吃到蒸豬脷,見餐牌有白胡椒蒸豬脷 ($98),點來一試。見服務員端出來的豬脷,每片都切得甚厚身,初頭還擔心食落會好韌口;但原來剛好相反,豬脷經蒸煮 6 分鐘後,入口出奇地軟腍滑溜,而且仲帶陣陣白胡椒的辛香,令人忍不住想添食。
為飯桶老公加點了一客雙腸糯米飯 ($198),原來糯米飯已經預先炒過,飯粒看來色澤油潤,而且粒粒分明。蒸煮 5 分鐘後,先用湯匙舀起大吃一口,入口熱騰騰的、而且飯粒乾爽明快,口感軟糯,配上味道鹹香的臘腸和膶腸,簡直是天作之合。餐後店方送上一大碟西瓜作飯後水果,入口味道爽甜,為完美一餐作結。
2015-11-18
2015-11-16 208 浏览
今日黎到潮福,試下最近最hit既蒸氣鍋食蒸氣鍋就唔會怕熱氣得濟,仲可以食到海鮮既鮮味今次叫左好多既海鮮,有蝦有蟹有蠔,唔知係咪新開幕定點,佢地仲送左帶子除左海鮮之外,仲叫左豆角豬腩肉同埋蒸雞湯底就選粥南瓜粥底首先食海鮮,真係非常新鮮,無他既,要即刻蒸比你食,無得偷龍轉鳳,一定係要比最新鮮既,先可以吸引到人。最欣賞係隻蝦,都要成100蚊一隻架,但見住佢由識得跳下跳下到熟左,真係咩都抵返哂!另外要一提既就係個粥底,吸收哂唔同食物既精華,真係不得了!雖然好好食,但價錢就偏貴啦,好彩8:30後入坐有7折,如果唔係就唔抵食了。
今日黎到潮福,試下最近最hit既蒸氣鍋
食蒸氣鍋就唔會怕熱氣得濟,仲可以食到海鮮既鮮味

除左海鮮之外,仲叫左豆角豬腩肉同埋蒸雞

湯底就選粥南瓜粥底

另外要一提既就係個粥底,吸收哂唔同食物既精華,真係不得了!

收據
2015-11-15
粥底
  • 蒸氣鍋
2015-11-14 318 浏览
最近經常見到新興養生蒸氣鍋, 所以和蝦子餅來試試。在openrice四處尋覓,看到這食肆頗多分店,雖然食評不多; 但在屋企附近,不妨來一試怕著人多, 早已訂座...也好有卡位 這兒海鮮種類選擇不少 ,龍蝦、 鮑魚 、蟶子皇 、大龍躉、 特大花竹蝦 、元貝、石蠔 ... 也夠選擇 兩個人 又想多款式 ,每款叫兩隻試試!我點了 ... 花竹蝦(每兩$32)... 正在暢泳的花竹蝦, 冷不防被師父挑選起即變成客人的美味晚餐。 每隻足三兩重,差不多有筷子般長,蝦肉超豐滿彈牙,入口鮮味! 蟶子皇(每隻$48)... 這個也是超大的 蒜蓉粉絲蒸很鮮味, 未知是否正過了火?!肉質有些靭 新鮮鮑魚(每隻$68)配蟲草花蒸, 味道清香,鮑魚肉質鮮甜嫩滑! 蕃薯蜆(半斤$64)也是當造,體積不小 味鮮甜。 元貝是送的...贈送的本不會有過分祈望,但是也出乎意外的...大大隻好抵吃 即開石蠔(每隻$48) 蒸的時間剛剛好 ,蠔身鮮甜沒帶韌筋,零沙石 手打鮮四寶丸 ($98/8粒)蝦丸、墨魚丸、 肉丸、鯪魚丸,大大粒,款款彈牙,蒸吃別有鮮味!這店服務還不錯, 貼身服務 ( 可能是 平日的緣故吧),每次幫客人只
最近經常見到新興養生蒸氣鍋, 所以和蝦子餅來試試

怕著人多, 早已訂座...也好有卡位
兩個人 又想多款式 ,每款叫兩隻試試!我點了 ...

蕃薯蜆(半斤$64)也是當造,體積不小 味鮮甜。

這店服務還不錯, 貼身服務 ( 可能是 平日的緣故吧),每次幫客人只蒸一款海鮮,不會使客人吃得太急,海鮮也易被蒸過火
! 價錢方面算是中等,平日晚飯時段吃此蒸氣石鍋有八折優惠。
此店吃蒸氣養生鍋,小妹有些小貼士... 選擇海鮮,尤其是鮑魚、花竹蝦、龍蝦等 最好看著挑選游水生猛的! 2個人吃可不用加粥底,因為2個人蒸海鮮不夠多,海鮮味不會濃!
混醬料選擇也頗多
Steam steam steam
特大花竹蝦 ...每隻足三兩
特大蟶子皇 也不可少看!
元貝是免費的 ...蠻不錯哦!
新鮮鮑魚 配蟲草花
庆祝纪念
生日
混醬料選擇也頗多
特大花竹蝦 ...每隻足三兩
特大蟶子皇 也不可少看!
元貝是免費的 ...蠻不錯哦!
新鮮鮑魚 配蟲草花
即開石蠔
蕃薯蜆也很鮮甜
新鮮手打四寶丸各有特色
  • 新鮮海鮮
  • 手打四寶丸
2015-11-06 342 浏览
原本去樓下海港酒樓食飯,點知聽到個知客同另一客講,六點半,人地剛入去坐低都未開餐,起碼等一個鐘先有客走啦。聽到如此,我即刻走上一層睇潮福有無位。小菜就無位勒,蒸氣鍋就可即入,咁反正未試過就試下。入去到睇下餐牌,嘩!幾粒丸仔一舊水,半隻雞都差唔多兩舊,咁巴閉!最後見佢有個羊,$488,問佢三個人夠唔夠食,佢話夠就落單啦。點知黎到得一碟野,一碗湯。個部長拿拿臨倒哂落個大鍋度,都填唔到一半空位就冚埋開爐,想影個碟有幾細都影唔到。問個部長,差唔多五舊水得一碟仔野?點知佢話"夠一斤架啦!"嘩,五舊水一斤羊真係多謝哂,個菜牌無講幾多羊,我又無問,中哂招!然後等菜連埋蒸野都用左超過半小時先有得食,心諗都食唔飽,加野食咪又要等多半個鐘,仲要咁Q貴,我地原本諗住去呢D街坊商場食個小菜飲杯茶架咋!無計,都落左搭,唯有等佢蒸好食完就掃街。蒸好之後D湯多左少少,但係肉就真係得少少,大家自己感受下。湯係算唔錯,但羊肉真係無乜特別,骨都有半斤,你叫我再食真係咪搞,呢個價錢我自己去買料打邊爐真係食到唔食。

蒸好之後D湯多左少少,但係肉就真係得少少,大家自己感受下。
题外话/补充资料: 最後我去左對面買左塊豪大大雞扒三十蚊,我老婆食左碗牛雜河廿五,搞掂!
2015-11-01