2023-03-14 40 浏览
前排土瓜灣最hit嘅餐廳 非漫花燈火莫屬社交平台處處可見人們去瘋狂影相搞到我都心癢咗好耐😍今次終於約咗朋友去食嘢兼打卡📸經粉紅色大門進入餐廳映入眼簾的便是以無數鏡面砌成萬花筒嘅走廊在走廊盡頭迎接我嘅 就係別有洞天嘅花花世界餐廳以粉紅色和紫色為主調每個區域嘅設計都相當引人入勝 難怪人們要走遍整間餐廳 慢慢打卡✨而每張枱都有一個萬花筒配上餐廳嘅裝潢 看到嘅景象無一不令人讚歎💕🍰ᴏᴍɢ sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴀʀᴀᴅɪsᴇ二人甜品sᴇᴛ🍮甜點 (每款2件)香橙柚子啫喱水晶菊花餃焙茶吉士腐竹脆片醬油杏仁脆片朱古力撻檸檬吉士布列塔尼酥青檸啫喱奶凍紅桑奶油忌廉包 (配玫瑰洛神花汁)🥯英式鬆餅 (每款1件)士多啤梨忌廉芝士英式鬆餅原味英式鬆餅甜點嘅賣相同配搭都好特別其中以香橙🍊柚子啫喱水晶菊花餃最吸引我哋餃子晶瑩剔透 味道清新酸爽而香甜鬆軟嘅紅桑奶油忌廉包就係我嘅favourite😋伴碟嘅玫瑰洛神花汁都超好食 用嚟配鬆餅都好啱🤤Tea Set包咗2杯$60以下嘅飲品我哋就揀咗熱Americano☕ ($38) 同熱嘅宇治抹茶玄米拿鐵🍵 ($44)
前排土瓜灣最hit嘅餐廳

而每張枱都有一個萬花筒
配上餐廳嘅裝潢 看到嘅景象無一不令人讚歎💕

🍰ᴏᴍɢ sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴀʀᴀᴅɪsᴇ二人甜品sᴇᴛ

ᴏᴍɢ sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴀʀᴀᴅɪsᴇ二人甜品sᴇᴛ

🍮甜點 (每款2件)
香橙柚子啫喱水晶菊花餃
焙茶吉士腐竹脆片
醬油杏仁脆片朱古力撻
檸檬吉士布列塔尼酥
青檸啫喱奶凍
紅桑奶油忌廉包 (配玫瑰洛神花汁)

ᴏᴍɢ sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴀʀᴀᴅɪsᴇ二人甜品sᴇᴛ

🥯英式鬆餅 (每款1件)
士多啤梨忌廉芝士英式鬆餅

伴碟嘅玫瑰洛神花汁都超好食 用嚟配鬆餅都好啱🤤
宇治抹茶玄米拿鐵

Tea Set包咗2杯$60以下嘅飲品
我哋就揀咗熱Americano☕ ($38) 同
熱嘅宇治抹茶玄米拿鐵🍵 ($44)
2023-03-09
宇治抹茶玄米拿鐵
  • ᴏᴍɢsᴡᴇᴇᴛᴘᴀʀᴀᴅɪsᴇ二人甜品sᴇᴛ
2023-03-10 66 浏览
餐廳整體都好靚👍 入到去己經瀉左少女心❤️ 未食野前 ,點都己經影返夠本 ‼️ 叫左個 tea set ❤️2人份量 🥳🥳 所有甜度剛好 ,食完吾會覺得太滯😍 由撻、奶凍、曲奇泡芙... 🤤咩都有
餐廳整體都好靚👍 入到去己經瀉左少女心❤️
未食野前 ,點都己經影返夠本 ‼️
由撻、奶凍、曲奇泡芙... 🤤咩都有
Tea  set
熱玫瑰咖啡
2023-03-09
下午茶
Tea  set
熱玫瑰咖啡
2023-03-10 70 浏览
今天約了同事一齊傾啲重要既野,來到一間叫漫花燈火,呢度環境都幾闊落,我地來到時時間人流唔算多🫰🏻店員好有禮招呼,呢度既款式同選擇都比較獨特,於是點了少少試試🫰🏻💟黑魚籽麵包蟹意大利飯呢碟賣相好靚阿,上面最高有黑魚籽,黑魚籽第一次食🫰🏻平時比較少見,意大利飯本身調配出來既醬汁都好多,然後同麵包蟹一齊食,真係好食到無得彈阿💟黑松露蜜糖香草燒原隻美國春雞伴自家製芝士薯蓉呢個食物名真係好長,呢個係美國春雞,佢係慢慢燒出黎,然後仲加左黑松露同埋香草,真係好好食🫰🏻啲雞肉好有燒烤味同埋雞香味道,另外一題係,雞肉份量好勁 💟OMG 5C•車厘茄及山楂 • 香橙及白桃 菠蘿及荔枝•青提子及青蘋果 • 火龍果及紅桑子見到呢個不同顏色飲料已經深深被它吸引住,每一支都唔同色,味道都唔同架,甜甜地咁好好飲,上面就有啲水果名稱,可以參照一下 💟宇治抹茶珍寶牛油果奶昔係阿!我平時飲奶類製品比較多,飲多啲,皮膚都滑啲阿,🫰🏻呢一杯既抹茶味好濃郁,同日本既正宗味道一模一樣,好creamy ,好飲
💟黑魚籽麵包蟹意大利飯
•青提子及青蘋果
• 火龍果及紅桑子
💟宇治抹茶珍寶牛油果奶昔
2023-03-10 130 浏览
那餐廳服務態度不清楚冇耐性😅佢話每人最低消費$200左右….我們本身想叫2人晚餐價值880過了每日人頭的消費😅他們話不可以❌⋯⋯我們只有三人最後冇叫食物味道不好味和蟹🦀️飯未煮熟🤣🤣那餐廳唯一好的就是打卡點🤔⋯⋯裝修特別只來-次下次不會再來了🥹🥹⋯⋯
2023-03-10
庆祝纪念
生日
2023-03-09 49 浏览
同朋友去完牛頭角做手工,之後去咗土瓜灣瑧尚U PLACE行街,見到有一間叫做《漫花燈火OMG》嘅餐廳,餐廳佈置超靚,啲食物同樣好靚,打卡一流。羽衣甘藍金奇異果藍莓橙百香果啫喱沙律配蜜糖柚子醋呢個沙律好多色彩,入邊嘅材料亦都好新鮮,佢好特別,有一個杯仔一層層一層層咁樣,每一層擺着唔同嘅水果,有金奇異果🥝藍莓🫐橙🍊百香果啫喱,混合埋一齊好好食。脆脆牛肝菌野菌意大利飯味道超香嘅牛肝菌義大利飯,牛肝菌超大件,炸到外皮非常香脆,配埋濃稠嘅意大利飯,又creamy又好食!椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬椰菜花西蘭花薯仔沙律非常清新,入口食到椰菜花同西蘭花🥦同埋其他菜好爽口,薯仔就煮得非常之淋,配埋餐廳自家製嘅鹹蛋黃醬,好有風味,夾埋一齊好好食
羽衣甘藍金奇異果藍莓橙百香果啫喱沙律配蜜糖柚子醋
脆脆牛肝菌野菌意大利飯
椰菜花西蘭花薯仔沙律配自家製咸蛋黃醬
2023-03-09 42 浏览
我地先叫一個雙式芝士脆片經典千層麵(內含豬和牛肉),千層麵整得好好,每一塊麵都唔會太厚,亦都唔會太薄,煙煙韌韌,加埋芝士脆片,好香濃,亦都有適量嘅蕃茄醬,仲有啲酸忌廉,好豐富嘅味道😍另外叫佐一個羽衣甘藍金奇異果藍莓橙百香果啫喱沙律配蜜糖柚子醋,一上枱就要打卡先,好特別,除佐沙律菜用碗上枱,另外既配料都係一個個樽仔咁上枱,菠蘿有啲焦香,奇異果亦都好鮮甜,百香果啫喱口感好得意,成個沙律都好清新,再加埋甜甜地酸酸地嘅醋,超級refreshing🤪飲品就叫佐呢個OMG 5C,原來係一個架會送上五杯鮮榨果汁,入面我最中意車厘茄及山楂呢杯,會飲到車厘茄既酸,亦都飲到山楂嘅甜,全部都係天然冇加工,真係有果肉打出嚟好健康😌
2023-03-08 48 浏览
漫花燈火係為於一間小店,提供精緻美食,讓我驚喜不已。我同老公今日慶祝結婚周年紀念所以就去咗呢一間餐廳試嚐左佢哋嘅餐點💜🎵🫧 ゚。,。゚。💜🎵🫧 ゚。,。゚。💜🎵🫧 ゚*。,👅自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚👅西班牙伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士👅宇治抹茶珍寶牛油果奶昔每款美食都讓我愛不釋口🥰💜🎵🫧 ゚。,。゚。💜🎵🫧 ゚。,。゚。💜🎵🫧 ゚*。,詳細介紹吓佢啲嘢食先😌-自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚-係我嘅最愛,酥皮鬆脆,魚籽帶點鹹香,三文魚肉質鮮嫩,牛油果嘅滑順口感絕對是一大亮點。-西班牙伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士-係一道口感豐富嘅美食,辣肉腸同藍青口嘅搭配非常完美,再加上香脆嘅牛油多士,讓味道更加層次分明。-宇治抹茶珍寶牛油果奶昔-係一杯清新可口嘅飲品,抹茶味道濃郁,牛油果嘅濃郁滑順,係一杯完美嘅消暑飲品。整體來講我同老公都覺得呢一間小店嘅菜式,除咗好適合打卡之外,仲非常之有創意,值得一試!
💜🎵🫧 ゚。,。゚。💜🎵🫧 ゚。,。゚。💜🎵🫧 ゚*。,

-自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚-
-西班牙伊比利亞辣肉腸白酒忌廉煮藍青口配牛油多士-
-宇治抹茶珍寶牛油果奶昔-

2023-03-04 54 浏览
終於可以到訪呢間充滿少女心的打卡餐廳🥰一入門口職員帶我哋入到黑房,講解完就帶我哋入餐廳用餐!一打開廉嗰一下,真係嘩左出聲😍😍😍好似真係置身於萬花筒世界咁,勁靚👍🏼👍🏼👍🏼餐廳環境都好大,五顏六色❤️打卡一流!建議先網上訂位,如果唔係未必有得Walk in🥹餐廳嘅食物都好用心製作,睇得又食得😝😝😝所有杯碟都好有特色,有啲歐陸風💗甜品叫咗個潘朵拉盒子,餐廳仲有寫碟服務👍🏼嚟呢度慶祝節日真係啱晒🥰
終於可以到訪呢間充滿少女心的打卡餐廳🥰
一入門口職員帶我哋入到黑房,講解完就帶我哋入餐廳用餐!

一打開廉嗰一下,真係嘩左出聲😍😍😍
好似真係置身於萬花筒世界咁,勁靚👍🏼👍🏼👍🏼

餐廳環境都好大,五顏六色❤️打卡一流!
建議先網上訂位,如果唔係未必有得Walk in🥹

餐廳嘅食物都好用心製作,睇得又食得😝😝😝

所有杯碟都好有特色,有啲歐陸風💗

下午茶
2023-03-03 45 浏览
Bookmark已久嘅打卡餐廳🌸漫花燈火OMG,終於有機會去喇🥰剛剛全新裝修過,可以有最新嘅體驗,拎住萬花筒走進有如萬花筒嘅美食感官世界!餐廳每個位置都係打卡位呀,盡情打卡啦😎👧🏻Caca今次食乜嘢?#5層朱古力國度 $72 - 面層有軟綿綿綿花糖,杯子裡係由滋到深嘅五層朱古力濃度,飲落幼滑香濃,好推介呢杯呀!#慢煮穀飼180日安格斯牛肩胛 $328 -海鹽恰好帶出牛肩胛嘅肉香,肉質亦夠嫩,尤其是中心位置,特別軟嫩!#潘朵拉的盒子一延續 $168 - 好玩又有創意嘅驚喜甜點,用小鎚子打開潘朵拉盒子發掘甜蜜煙韌嘅滋味。

👧🏻Caca今次食乜嘢?

2023-02-08
2023-03-03 43 浏览
🥢 情人節雖然過左,但今次推介各位男士帶你地嘅靚靚女朋友去呢間餐廳慶祝其他節日都啱晒,包佢哋冧到爆! 👍🏻 餐廳以萬花筒作為主題,一入門口就恍似進入左一個夢幻嘅國度,首先有一個萬花筒嘅小走廊俾你打卡。另外間餐廳靈活運用七彩顏色,酒吧,枱凳,甚至餐具每一個細節都好值得打卡🌈 ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄 ✨ OMG 5C五種唔同顏色嘅鮮榨汁,混合健康蔬果,清甜清新揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 酥皮黑魚子牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他立體酥皮造型裏面裝住煙三文魚沙律,鹹淡混合!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉見到相就知道黑松露嘅份量絕不孤寒,啖啖入味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 潘朵拉的盒子 · 延續敲碎用糖整嘅外殼,裏面係竹炭麻糬黑芝麻蛋糕!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 阿爾卑斯山雪山小屋賣相好似流動嘅雪山屋仔,裏面係草莓西瓜蛋糕!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄

✨ OMG 5C
五種唔同顏色嘅鮮榨汁,混合健康蔬果,清甜清新

✨ 酥皮黑魚子牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他
立體酥皮造型裏面裝住煙三文魚沙律,鹹淡混合!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉
見到相就知道黑松露嘅份量絕不孤寒,啖啖入味!

✨ 潘朵拉的盒子 · 延續
敲碎用糖整嘅外殼,裏面係竹炭麻糬黑芝麻蛋糕!

✨ 阿爾卑斯山雪山小屋
賣相好似流動嘅雪山屋仔,裏面係草莓西瓜蛋糕!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄
  • 潘朵拉的盒子-延續
  • 自家製酥皮黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芝士波波他他
  • OMG 5C
-其實平時都save低好多想去嘅Cafe☕️今次終於去到呢間🤭喺社交平台出現率好高嘅cafe影相又靚,嘢食又靚,真係OMG🫶🏻其實一直都好鍾意同食物互動呢間餐廳滿足左我好多🥰/▫️醬燒原隻大頭蝦西西里醬炒意大利粉$208▫️原隻大頭蝦真係夠晒大隻,長過我手板🖐🏻大頭蝦最好食就係佢個蝦頭有超多蝦膏!配合秘製醬汁夠晒惹味開邊烹煮,客人更易食到原條蝦肉🦐肉質夠晒爽口彈牙,啖啖肉🤤餐廳採用扁意粉,比一般意大利粉更吸收醬汁/▫️香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉$188▫️帶子採用日本帶子超大粒煎香外皮,但內裏依然保持刺身狀態黑松露味醬汁夠突出,同忌廉好夾配菜仲加入少少菇口感層次更加豐富😘/▫️荔枝樹上的彩虹$72▫️見到介紹已經好想試呢杯飲品!透明荔枝味梳打做基調彩虹就係彩虹爆珠可自行將彩虹加入飲品🌈見到杯飲品充滿彩虹色,心情都即刻變好☺️/▫️青蘋果青檸擰檬梳打$52▫️鍾意飲檸檬飲品嘅朋友,一定要試呢杯飲品充滿青蘋果➕青檸➕檸檬味飲落夠晒清新,唔會太甜👍🏻/▫️潘朵拉的盒子-延續$168▫️一款超吸睛,社交平台出現率超高嘅甜品👀又可以同食物互動🤭甜品附上一個銅製錘仔🔨食之前自行將外層糖膠玻璃敲碎內藏自家製竹炭撻一切開
其實平時都save低好多想去嘅Cafe☕️
今次終於去到呢間🤭
喺社交平台出現率好高嘅cafe
影相又靚,嘢食又靚,真係OMG🫶🏻
其實一直都好鍾意同食物互動
呢間餐廳滿足左我好多🥰
▫️醬燒原隻大頭蝦西西里醬炒意大利粉$208▫️
原隻大頭蝦真係夠晒大隻,長過我手板🖐🏻
大頭蝦最好食就係佢個蝦頭
有超多蝦膏!配合秘製醬汁夠晒惹味
開邊烹煮,客人更易食到原條蝦肉🦐
肉質夠晒爽口彈牙,啖啖肉🤤
餐廳採用扁意粉,比一般意大利粉更吸收醬汁
▫️香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉$188▫️
帶子採用日本帶子超大粒
煎香外皮,但內裏依然保持刺身狀態
黑松露味醬汁夠突出,同忌廉好夾
配菜仲加入少少菇
口感層次更加豐富😘
▫️荔枝樹上的彩虹$72▫️
見到介紹已經好想試呢杯飲品!
透明荔枝味梳打做基調
彩虹就係彩虹爆珠
可自行將彩虹加入飲品🌈
見到杯飲品充滿彩虹色,心情都即刻變好☺️
▫️青蘋果青檸擰檬梳打$52▫️
鍾意飲檸檬飲品嘅朋友,一定要試呢杯
飲品充滿青蘋果➕青檸➕檸檬味
飲落夠晒清新,唔會太甜👍🏻
▫️潘朵拉的盒子-延續$168▫️
一款超吸睛,社交平台出現率超高嘅甜品👀
又可以同食物互動🤭
甜品附上一個銅製錘仔🔨
食之前自行將外層糖膠玻璃敲碎
內藏自家製竹炭撻
一切開入面係彩色流心忌廉,黑芝麻慕絲同麻糬粒粒
簡直係一件藝術品,由外到內都做到一絲不苟🥰
餐廳基本上每個角落都係打卡位🤭
晚市6:00pm開始,未夠鐘已經有人喺門口排隊
用餐時間有120分鐘
叫咗嘢食就可以慢慢出去影相📸️
店員好細心,會根據你食嘢進度而上菜👍🏻
啲嘢食又靚,個環境又靚
每個人都即刻充滿少女心!
下次去開土瓜灣都不妨試吓呢間餐廳🥰
@omghongkong

漫花燈火OMG
地址:土瓜灣九龍城道68號瑧尚U PLACE 2樓201號舖(港鐵土瓜灣站A出口,步行約3分鐘)
營業時間:星期一至日12:00-17:00 / 18:00-22:00
香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉
醬燒原隻大頭蝦西西里醬炒意大利粉
荔枝樹上的彩虹
青蘋果青檸擰檬梳打
潘朵拉的盒子-延續
2023-02-26 49 浏览
和女朋友book好位,準時230pm到達在那橦新型商場行街D嘢食精美,環境也很不錯一進餐廳沿途打卡,獨特的餐廳打卡一流,可以繼續光顧非常好的用餐體驗,女友也很喜歡
非常好的用餐體驗,女友也很喜歡
2023-02-25 206 浏览
Book咗3人,2個小朋友3歲以下。一去到門口,好神秘咁。全粉紅色嘅門入去,就係一條玻璃走廊,然後左手係紫粉紅色嘅水吧,右手邊係一個個花籠咁嘅座位。再入左邊係全彩虹色嘅沙發,右邊係粉紅色花花牆,環境十分舒服,好多打卡位,啱哂girls talk😆嗰日係平日下午,所以冇乜人。我哋揀咗一個lunch set 同再散叫,因為驚叫兩set食唔晒,我哋本身諗住叫多個飯同飲品,但個侍應話要過400元先得,所以叫多個甜品。整體嘢食賣相ok ,係味道偏咸少少🤏🏼甜品兩個都唔錯,係飲品OMG 5C甜咗啲😅Ps:最低消費係200元一位,可能小朋友3歲以下要100元,所以叫多樣野,食唔晒😅
Book咗3人,2個小朋友3歲以下。

嗰日係平日下午,所以冇乜人。

椰菜花西蘭花薯仔沙律
黑鏡子之謎
羅浮圓宇宙
荔枝樹上的彩虹🌈
2023-02-24 77 浏览
一個閒日中午,經openrice訂了位。第一次來。感覺十分特別,視覺完全被巔覆了。一個又一個的打卡位,萬花筒勾起無數兒時記憶。食物選擇唔多,都係食二人套餐。散叫 a la carte唔乎合經濟原則。端上來的所有菜式擺盤都精緻,看得出是有心思的,但有時over左嘅擺盤就覺得無必要。例如個白酒忌廉青口,排得整整齊齊,做多左了。招呼絕對合格,不會過火或冷漠。侍應有反應的。唯一挑剔係價錢,性價比略低。原因可能是裝修設計保養成本關係。而且,去一次就夠了,去太多會覺得好花呢花碌。
2023-02-01
慶祝女仔朋友生日🎂,揀餐廳嗰陣都會留意吓環境先呢間出名靚嘅餐廳,之後梗係要同女仔朋友去試吓💕 一早book左位餐廳門口係一道粉紅色嘅大門💖入去會經過萬花筒嘅面隧道😍經過嗰一刻已經想影相📸️🤣🤣🤣但我哋盡量控制住自己入去坐低點餐先𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓼𝓮𝓻 🍴: 黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芯士波波他他 好似食到有木瓜,好有驚喜𝓜𝓪𝓲𝓷 🍽️: 黑魚籽麵包蟹意大利飯朋友覺得呢個risotto比較鹹,但係我覺得可以接受𝓜𝓪𝓲𝓷 🍽️: 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉🍝呢個超級好食!黑松露味好香🥰呢度啲staff非常之nice and helpful ☺️ 天我哋揀緊嘢飲,主動比食物同嘢飲相我哋睇😍𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴𝓼 🍹 OMG 5C瑰麗香水瓶富士山。破嘵𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽 潘朵拉的盒子-延續其實其他甜品都好靚,但係呢個可以拍video🤣當日係閑日夜晚,但係都坐滿晒,所以要預早book 位丫💕
慶祝女仔朋友生日🎂,揀餐廳嗰陣都會留意吓環境先

但我哋盡量控制住自己入去坐低點餐先
好似食到有木瓜,好有驚喜
黑魚籽牛油果煙三文魚水牛芯士波波他他

𝓜𝓪𝓲𝓷 🍽️: 黑魚籽麵包蟹意大利飯
朋友覺得呢個risotto比較鹹,但係我覺得可以接受

𝓜𝓪𝓲𝓷 🍽️: 香煎日本帶子黑松露忌廉意大利粉🍝
呢個超級好食!黑松露味好香🥰
香煎日本背子黑松露忌廉意大利粉

𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴𝓼 🍹

富士山。破嘵

𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽
潘朵拉的盒子-延續
其實其他甜品都好靚,但係呢個可以拍video🤣
潘朵拉的盒子延續

當日係閑日夜晚,但係都坐滿晒,所以要預早book 位丫💕
2023-02-24
庆祝纪念