2009-09-30 320 浏览
平日都好少去開沙田大圍呢邊,基本上對呢邊既食店係一無所知。今日要黎呢邊做野,咁就當然又係搵下有咩好食啦。發現了這間餐廳,又大家大讚既鹽焗雞飯,決定午餐黎呢度食啦。大概 1 點鐘去到都唔係話勁多人,仲有d空位,但之後客人就越來越多啦。最後要左個鹽焗雞飯炒底,個阿姐問我要一碟定一碗我先知原來可以要少d,真係好啦,因為一碟我一定食唔哂,叫一碗平 $3。但呢一碗黎到我心諗早知都叫佢少飯啦,因為份量都依然幾大下。效率好快呀,個飯好快就黎到啦。個炒飯黎到好靚架,炒到金黃色,真係好吸引,見到勁多蛋。不過一食落去覺得個味道同外表唔太相乎喎,味道偏淡,無咩味,而且唔算勁乾爽,有少少油,所以勉勉強強啦。個雞都OK好食既,有雞味,D肉又滑,一D都唔UN,不過肥左少少。唔點沙薑都好夠味,點埋又係另一種感覺同味道,會惹味D。叫埋杯咖啡總共 $40,咖啡偏淡,不過好在唔酸,但好似多奶左少少。都食得過既,偶一為之都唔錯呀。

鹽焗雞飯炒底
COFFEE***
五月卅一日.晴喝完本地最正宗的檸「蜜」後,搭了程船返出市區,手機頻道終於跳回Smartone了!道別專兄後,與兩位廚友繼續去吃,但戰力與時間極度不足下,最後只能試埋大圍漢年鹽焗雞。首次來是兩年前同KC、專兄等食友踩單車上大尾篤前的起步點,喝了杯唔多好飲的奶茶,卻想不到再來是因為尋晚廚友的一張相...由大圍A出口行幾分鐘就到,店內明明有位,廚友卻企在門外猶豫好一會,又不是龍門客棧,三人叫一碟雞飯其實都不是好過分吧,用不著出到街邊吃咁避忌...是一張飯粒炒得金黃的靚相,而鹹雞只是配角,今日實際情況是,要了鹽焗雞炒底,鹹雞味道好重,如廚友所言是雞汁浸出的雞味,雞肉鬆化欠彈性,純雞汁取勝,比起方才正宗客家版本,當然是天然雞味更得大家歡心。炒飯在相中是靚靚仔仔的,出到來卻是欠熱度的炒飯,唔油但欠鑊氣帶出香味,好一般。喝著一杯沒茶香的奶茶,笑談了個多小時,要傾的話題多的是,是美食太多時間太少吧!
五月卅一日.晴

估唔到街坊茶記有賣炒飯底的鹽焗雞。
同兩年前一樣,是不夠熱的淡味奶茶。
Blog友說到天花亂墜的鹽焗雞,但北區似乎都有唔少做得更好選擇。
估唔到街坊茶記有賣炒飯底的鹽焗雞。
2009-01-30 21 浏览
08-12-27漢年鹽焗雞飯$31好懷念客家菜館嘅鹽焗雞,以前食過呢度同客家菜館不相伯仲,去開沙田都特登喺大圍停一停雞食落好滑但冇以前咁有肉味,應該冰鮮,我聽到如果要用新鮮雞整嘅一隻要賣$200呀, 雞肉整得好入味,連啲骨都有味,個雞點沙薑一流,撈飯仲好食, 不過唔好點太多,會好口渴,今次啲飯有少少乾,整體都好食, 好食過出面好多地方,所以間唔中就心思思想嚟合共$31
08-12-27
漢年
鹽焗雞飯$31

合共$31

鹽焗雞飯$31
2009-01-03 33 浏览
一個人來到大圍,吃不到楓林小館,便找到漢年,來一個鹽焗雞炒底,印象中,"茶餐廳"三個字永遠是與"叉燒"聯繫在一起的,以鹽焗雞聞名的茶餐廳倒是第一次聽說,好奇之餘,更是有許多的期待本以為炒底是要等多一陣的,誰知廚房的效率竟出奇地高,讓飢腸轆轆的我不禁喜出望外,落單時,尚覺得37蚊一個飯以一間不在鬧市的茶餐廳來說始終有些不抵食,此時才發現原來一點也不貴,炒底超大碟之餘,鹽焗雞亦不少,似有整隻雞髀那麼多,若是平日,這樣一份飯大約夠兩個我吃了是餐光看賣相便知味道不俗,雞肉用的是上等部位,肉質嫩滑,吃得出雞味,這是雪過的雞肉無論如何都做不到的,皮下脂肪厚度適中,點上醬,夾埋雞肉一起食落肚真是口感無敵!炒底方面也做得不錯,出面吃到的炒底通常不是過乾便是過油,但這裡的師傅卻能將飯炒到粒粒飽滿有光澤,卻又毫不油膩,雞蛋更是絲絲金黃,實在是叫人想不讃都難!

鹽焗雞炒底
鹽焗雞炒底
2008-11-17 25 浏览
鹽焗雞飯炒底的確好味,鹽焗雞鹹香有致,皮滑肉嫩,就連翼尖也很滑溜,很有味。店家另上了一小碟沙薑,醬料鹹中帶甜,雞件點了,味道上立刻帶來微妙變化。炒飯不只份量可觀,而且十分惹味,炒得既乾身,又不油膩,飯粒分明,差不多每粒都被蛋漿包圍,沒有一口是白飯,吃得人甚爲起勁!雖然炒底要多加六元,但真的不錯,值得一試!

2008-11-08 17 浏览
聽說這兒的鹽焗雞很出色,況且距離辦公室只有一站之遙,試一試,何樂而不為 ?普通茶記有鹽焗雞吃已是異數,而且聽說這裏用的竟然是新鮮雞,那就更是異數之中之異數了。不試怎行 ?看見食友的推介,有樣學樣,也來一個鹽焗雞飯炒底。只獨沽一味,就夠了.....碟頭實在大得很,是街坊茶記的特色。炒飯未吃時已嗅到蛋香,食指大動。飯粒尚算分明,並無一嚿嚿之弊病。不過吃上口卻感到很油,吃多點已覺得有點膩了。但無可否認,用上炒飯伴雞吃確是比普通白飯更香更惹味,所以就算是油一點,也尚可接受,就當是吃海南雞飯內的雞油飯吧一如眾食友所說,雞的確是鮮貨,肉帶點肥而且極有咬頭,味當然比雪藏貨濃得多,而且鹹度又適中。老實說,跟那些名店的出品相比,水準甚至猶有過之.....真想不到如此隱蔽的茶記竟有如此好雞,實在走漏眼了....想起上次OR試食時編輯提過小弟心目中有何平靚正的食肆推介,此店必然是on the list了

真想不到如此隱蔽的茶記竟有如此好雞,實在走漏眼了....

2008-11-05 18 浏览
約友人出外吃飯, 談談現在近況將來...見食評讚這裡雞飯好味, 兼近友人住所., 所以到此一遊.一到了, 二話不說, 叫了鹽焗雞飯, 和奶茶.雞肉真係本身都好有味, 根本不用點醬汁...難怪, 下午兩點幾, 仍然有大把人等位食 午飯....另外, 熱奶茶, 好滑, 正宗茶餐廳絲襪奶茶....
約友人出外吃飯, 談談現在近況將來...
見食評讚這裡雞飯好味, 兼近友人住所., 所以到此一遊.

一到了, 二話不說, 叫了鹽焗雞飯, 和奶茶.
雞肉真係本身都好有味, 根本不用點醬汁...
難怪, 下午兩點幾, 仍然有大把人等位食 午飯....

另外, 熱奶茶, 好滑, 正宗茶餐廳絲襪奶茶....

2008-08-18 29 浏览
星期六去開大圍做嘢,一做就做到3點鐘,雖然附近食肆唔少但唔知邊間好,本來想去新强記,半路經過呢間茶餐廳,記憶中好似幾好,又試吓.地方好地痞,叫咗好多人讚嘅鹽焗雞飯($31)加凍奶茶($7).鹽焗雞果然不俗,咸咸地有雞味,仲有幾條菜伴碟,價錢又唔貴,杯奶茶都好正,冲得夠滑.
2008-07-06 26 浏览
同屋企人食厭左屋企附近既餐廳,特登過黎大圍食,見呢間的食評幾好,就選擇左呢間試試。地點好近火車站,都幾易搵,我地六點幾去到,不太多人,叫了:鹽焗雞飯炒底:雞不算好滑,但食得出係鮮雞,好鮮味,亦有鹽焗的香味,炒飯亦很正!真的很不錯!陳皮鴨湯飯:湯都很有鮮味,鴨的份量亦很多,鴨肉很滑,正!星洲炒米:夠鑊氣,不錯!食物質素於一般茶餐廳來說真的令人驚喜,價錢亦大眾化,又多一個搵食好去處了!

地點好近火車站,都幾易搵,我地六點幾去到,不太多人,叫了:

陳皮鴨湯飯:湯都很有鮮味,鴨的份量亦很多,鴨肉很滑,正!

星洲炒米:夠鑊氣,不錯!

• 鹽焗雞飯,陳皮鴨湯飯
2008-06-24 51 浏览
漢年茶餐廳位於大圍積福街油站對面,一間毫不起眼的茶餐廳;但他的香濃幼滑奶茶及鹽焗雞飯 「炒底」,水準極高,令人回味無窮。而且地點隱蔽,是職業司機的茶水補給站;食品選擇繁多,但是我們夫妻倆始終是奶茶及鹽焗雞飯忠心不二的粉絲。 發現這間茶餐廳,出自一次偶然機會,事源於數年前與友人踏單車後,往大圍稍事休息之後就各自回家, 在隨意選擇之下步入漢年;品嚐一口冰凍奶茶後驚喜不已。加上大部份座上客 ( 的士司機 ) 都點鹽焗雞飯,令我留下印象,因此立定主意下次一定要試這款招牌美食。之後有機會到沙田區就來吃鹽焗雞飯 ,或斬半隻雞回家吃。

• 鹽焗雞
2008-03-16 25 浏览
3月15日去到大圍都唔知有什麼好食便入了這一間飯店,叫了一客干燒伊麵及蕃茄牛肉飯。干燒伊麵不油,而且好好味,蕃茄牛肉飯有好香的蕃茄味及牛肉好淋,份量好大呀。看到其他食客都有叫鹽焗雞飯,好似好好味,下次再入大埔會再來食的。
3月15日
干燒伊麵不油,而且好好味,
蕃茄牛肉飯有好香的蕃茄味及牛肉好淋,
份量好大呀。

2007-10-22 23 浏览
聽說這裡的鹽焗雞飯幾得,便在假期,開始我們新界一日試食團的第一餐。我們叫了一碟鹽焗雞飯、及凍熱奶茶各一。碟鹽焗雞飯- 雞係新鮮雞,還帶有很香的黃油,唔算太肥,雞肉嫩滑好味;飯吸收了黃油的香味,也變得非常美味又出色,值得推介。凍熱奶茶- 熱奶茶只落了很少糖便很甜,有點像茶走一樣,但問侍應又話唔係,但飲落又真係有煉奶的感覺,真奇怪,難道自已飲錯;凍奶茶,味道都幾好,還帶有點點茶味,但奶味明顯偏重。如不是還有很多地方未去,一定試多幾樣!
我們叫了一碟鹽焗雞飯、及凍熱奶茶各一。
如不是還有很多地方未去,一定試多幾樣!
碟鹽焗雞飯、凍熱奶茶
2007-01-23 20 浏览
相約一眾圍內朋友去玩一天,絕對稱心高興,由這間茶餐廳開始。年紀大,因為配額已預留給一眾美食,所以即食麵已不常吃。但當在需要體力透支前,又好像吃個麵打打底好正路。選這裡,純因為佢個門口幾「茶記感覺」,同埋佢都幾多人客在吃,應該不錯吧!十一時零四分入座,問阿姐可否網開一面,給我們叫至十一時的早餐,她堅決不從,幾有原則,唯有叫常餐。要了個腿蛋丁,加杯熱咖啡。煮出前一丁麵是沒有難度的,只要有滾水及不煮太久,用回包裝內的湯粉味道就一定不錯。不過比較起T兄的普通即食麵,似乎好日唔食,這兩蚊是唔慳得。火腿沒煎過,浸了湯也是凍凍的,反而蛋是流黃的溏心,不錯;咖啡幾香,交到功課。另外見到Oli的叉燒煎蛋三文治都幾靚仔,蛋煎得又厚又鬆,果然識揀。阿姐雖然堅決不能通融,讓我們叫早餐,但服務是幾好的。如跌了叉子,很忙都記得轉頭就拿來。食友還說單是這點,已比之前吃過的新開高檔西餐餐好多了。埋單98蚊,每人不用20蚊,經濟抵食。會合遲來的藍月,我們食飽飽可以出發去踩單車了。
相約一眾圍內朋友去玩一天,絕對稱心高興,由這間茶餐廳開始。

埋單98蚊,每人不用20蚊,經濟抵食。

會合遲來的藍月,我們食飽飽可以出發去踩單車了。
2006-11-16 31 浏览
長征前先來個早午餐,本來想叫茶餐,但係發覺有叉燒炒蛋三文治,毫不考慮下叫了。厚厚的雞蛋、叉燒份量不少,料十足,雖然做法好簡單,但頗有水準。而奶茶亦算合格,夠香濃。除了惡男那塊浸到淋淋的豬扒,非常唔合格外,其餘各人的茶餐及陳小姐的果沾多都不錯。
而奶茶亦算合格,夠香濃。
2006-11-01 23 浏览
原本想食雞飯, 見個午餐有炒河就試下啦, 點之出事, 都幾難食。下次都係食雞飯算數!